Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-09-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  • [02] ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ
  • [03] ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΒΙΑΙΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ SDSM
  • [04] ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [05] ΝΕΚΡΟΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [06] Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΠΟΥ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [07] Ο ΑΛΕΞΑΝΤΑΡ ΚΑΡΑΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
  • [08] ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΔΑ
  • [10] ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΕΞΑΠΑΤΟΥΣΕ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΑΜ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΕΘΑ
  • [12] ΕΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
  • [13] Λ. ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [14] ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΛΟΓΟΔΙΚΕΙΟ Η ΕΚΛΟΓΗ 8 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΘΕΝΣ - ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ
  • [17] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Ε.Γ. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ
  • [18] "Η ΠΡΟΒΑ" ΤΟΥ Α.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [19] ΒΟΥΛΗ: ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΩΛΥΜΑΤΑ
  • [20] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΙΛΙΑΣΚΙ - ΚΑΚΟΝΕΝ
  • [21] ΕΠΑΕ: 3.000 ΔΡΧ. Η ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
  • [22] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΟΦΙΑΣ - ΑΓΚΥΡΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [23] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΧΕ
  • [24] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΑΚΕΦ - ΠΡΕΝΤΕΡΓΚΑΣΤ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

  • [01] ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2000 (17:54 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Ανωμερίτης

    Επτά τρισεκατομμύρια δραχμές θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια για επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα και άλλα τέσσερα τρισεκατομμύρια για έργα στην ύπαιθρο. Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά από σύσκεψη που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Ο κ. Σημίτης συζήτησε με τον υπουργό, Γιώργο Ανωμερίτη, τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες, καθώς και το αίτημά τους για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο.

    Σχετικά με την άνοδο στις τιμές των καυσίμων, τόνισε ότι δεν πρέπει να συσχετίζεται το παράδειγμα της χώρας μας με τα παραδείγματα της Βρετανίας και της Γερμανίας καθώς στην Ελλάδα ισχύουν πολύ χαμηλότεροι φόροι ενώ και η τιμή του πετρελαίου είναι χαμηλότερη. "Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τη σταθερή πορεία της οικονομίας και ταυτόχρονα την προστασία του εισοδήματος", τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτή την ώρα εξετάζεται πόσο αποτελεσματικό είναι το πλαίσιο των μέτρων που ισχύει για τη διασφάλιση των τιμών του πετρελαίου για τους αγρότες.

    "Η πολιτική μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη η ανάπτυξη της υπαίθρου και του γεωργικού τομέα, η βελτίωση του εισοδήματος του αγρότη, η λήψη όλων εκείνων των μέτρων που θα εξασφαλίσουν στον καταναλωτή υψηλή ποιότητα προϊόντων", είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι βασικό μέσο είναι το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, από το οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα επόμενα χρόνια επτά τρισεκατομμύρια για επιδοτήσεις και άλλα τέσσερα τρισεκατομμύρια για έργα στην ύπαιθρο. "Το μεγάλο πρόβλημα είναι να εφαρμόσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης", είπε ο πρωθυπουργός.

    Επισήμανε ακόμη ότι άλλο ένα μέσο για την ισόρροπη ανάπτυξη της υπαίθρου είναι η λεπτομερής εξέταση όλων των οικονομικών δεδομένων στον αγροτικό τομέα για να βοηθηθεί ο αγρότης και να αποκτήσει καλύτερες συνθήκες ζωής. "Ένα από τα μέτρα αυτών των μηνών θα είναι και η δραστική μείωση των επιτοκίων", σημείωσε χαρακτηριστικά. Είπε ακόμη ότι θα δημιουργηθούν και θα λειτουργήσουν όλοι εκείνοι οι θεσμοί που είναι απαραίτητοι για μια ποιοτική γεωργία. "Για να απολαμβάνει ο αγρότης όσο το δυνατόν περισσότερο το αποτέλεσμα των κόπων του. Να συνδεθεί η παραγωγή με την κατανάλωση, να βελτιώσουμε την ποιότητα, την ανταγωνιστικότητα, να μπορέσουμε να έχουμε θεσμούς σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της αγροτικής παραγωγής που θα βοηθούν την αύξηση του κέρδους", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    "Πιστεύουμε ότι η ελληνική γεωργία βρίσκεται σε μια φάση προσαρμογής, η οποία όμως θα κλείσει θετικά", εκτίμησε, καταλήγοντας ο κ. Σημίτης.

    [02] ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ

    Θεσσαλονίκη, 20 Σεπτεμβρίου 2000 (13:44 UTC+2)

    Στα ύψη, "πέταξαν" οι βάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Παιδείας, ενώ αύριο θα αναρτηθούν τα ονόματα των επιτυχόντων σε όλα τα λύκεια της χώρας.

    Ιδιαίτερα υψηλά, βρέθηκαν οι βάσεις όχι μόνο για τις παραδοσιακά περιζήτητες σχολές, όπως οι ιατρικές, τα πολυτεχνεία και οι νομικές σχολές, αλλά και οι σχολές πληροφορικής και χρηματοοικονομικών σπουδών.

    Έτσι, για παράδειγμα, η Ιατρική Αθήνας ήθελε βαθμό για την εισαγωγή τουλάχιστον 19,6 μονάδες, η Ιατρική Θεσσαλονίκης 19,5. Η σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών υπολογιστών του ΕΜΠ 19,4 και της; Κρήτης (Χανιά) 19,0. Η οδοντιατρική Αθήνα 19,3. Η σχολή χρηματοοικονομικών Πειραιά 19,1 και η Νομική Αθήνας 19,0 της Θεσσαλονίκης 18,8 και της Θράκης 18,7. Αξιοσημειωτη ζήτηση είχε και η νεοδημιούργητη σχολή Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Θεσσαλονίκης στην οποία για να εισαχθεί κανείς έπρεπε τουλάχιστον να έχει βαθμό 17,5.

    Οσον αφορά στο παλαιό σύστημα, οι βάσεις σημειώνουν μεγαλύτερη άνοδο στην πρώτη δέσμη και τη δεύτερη δέσμη. Στην τρίτη και την τέταρτη δέσμη υπάρχουν αυξομειώσεις στις περισσότερες σχολές.

    Ωστόσο, φέτος για πρώτη φορά εισάγονται περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χρονιά υποψήφιοι. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στα πανεπιστήμια εισάγονται με το νέο σύστημα 28.852 και με το παλαιό 11.473 υποψήφιοι. Στα ΤΕΙ με το νέο σύστημα 30.654 και με το παλαιό 11.366. Περίπου 2.500 εισάγονται στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, σε στρατιωτικές σχολές, σχολές Αστυνομίας κ.λπ.

    Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας επισήμανε ότι αύριο θα βρίσκονται και τα ονόματα των επιτυχόντων στα σχολεία, ενώ υπενθυμίζεται ότι με τις αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί πρόσφατα απο τον υπουργό Παιδείας όσοι αποτύχουν στις εξετάσεις μπορούν να ξαναδοκιμάσουν όσες φορές επιθυμούν.

    Το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων με το νέο σύστημα φτάνει το 86%. Στην περίπτωση των μαθητών των νυχτερινών λυκείων, η επιτυχία αγγίζει το 100%.

    Οι καταστάσεις με τα ονόματα των επιτυχόντων ανά σχολή μπορεί να καθυστερήσουν να αναρτηθούν στα κατά τόπους σχολεία, ωστόσο το Διαδίκτυο και η τηλεόραση παρέχουν τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να διαπιστώσουν εκ των προτέρων εάν είναι ανάμεσα στους τυχερούς.

    Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσιεύει σε άλλες ηλεκτρονικές σελίδες του όλες τις απαιτούμενες βαθμολογίες για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

    [03] ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΒΙΑΙΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ SDSM

    Σκόπια, 20 Σεπτεμβρίου 2000 (13:22 UTC+2)

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM), διέψευσε την εγκυρότητα των εναλλακτικών σχεδίων που πρόκειται να ακολουθήσει το κόμμα για να ανατρέψει βίαια τη σημερινή κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και τα οποία δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του SDSM στο διαδίκτυο, στο τμήμα επικοινωνίας με το κοινό (chat room).

    To γραφείο Τύπου της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης υποστήριξε ότι πρόκειται για προβοκατόρικη ενέργεια και ότι τα σχέδια αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Η ιστοσελίδα παρουσίαζε τέσσερα εναλλακτικά σχέδια του SDSM για την υλοποίηση του στόχου του. Το πρώτο σχέδιο, προέβλεπε την περίπτωση εκλογικής νίκης στις δημοτικές εκλογές, την οποία θα ακολουθούσε η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών σε ήρεμο και πολιτικό κλίμα. Στην περίπτωση δεν συνέβαινε αυτό ακολουθεί το δεύτερο σχέδιο, που προβλέπει τη συνεργασία του SDSM με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να προβληθούν οι προσπάθειες νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος από την κυβέρνηση, απευθύνεται στους διεθνείς οργανισμούς και προβαίνει σε μαζικές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα, με σκοπό τον εξαναγκασμό της κυβέρνησης σε παραίτηση και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών το αργότερο έως το τέλος του χρόνου.

    Το τρίτο σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή μόνο στην περίπτωση αποτυχίας των δυο προηγούμενων. Προβλέπει την αποστολή οδηγιών προς τα μέλη του κόμματος για ένα με κάθε τρόπο διαρκές ειρηνικό μποϋκοτάζ των αρχών της χώρας, όπως άρνηση καταβολής φόρων, υπονόμευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα, γενική απεργία, ισχυρές πιέσεις μέσω των ΜΜΕ και εκδίωξη των μελών του κυβερνώντος κόμματος από τις επιχειρήσεις που ελέγχονται από οπαδούς και στελέχη του SDSM.

    Στην περίπτωση αποτυχίας και αυτού του σχεδίου τότε προβλέπεται η οργάνωση μαζικής συγκέντρωσης 200 χιλιάδων ατόμων στα Σκόπια και κατάληψη του κοινοβουλίου σε συνεργασία με μέλη του κόμματος που υπηρετούν στα υπουργεία Αμυνας και Εσωτερικών, χωρίς αιματοχυσία αν είναι δυνατόν. Το τελικό σχέδιο προέβλεπε επίσης κήρυξη εκτάκτου ανάγκης και ορισμό προσωρινής διοίκησης σε όλους τους σημαντικούς θεσμούς της χώρας και προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τη σωτηρία της χώρας.

    Την ύπαρξη των ανατρεπτικών σχεδίων του SDSM κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Ντανίλο Γκλιγκόροφσκι.

    Απαντώντας στις δηλώσεις του αρχηγού του SDSM, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ότι μετά την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρόκειται να δημιουργήσουν μια νέα πλειοψηφία στη Βουλή η οποία θα προκαλέσει ψηφοφορία για την προκήρυξη νέων εκλογών, ο Γκλιγκόροφσκι δήλωσε ότι υπάρχει συγχρονισμός των ενεργειών του SDSM και του νέου VMRO και ότι τα εναλλακτικά σχέδια του SDSM περιλαμβάνουν δωροδοκίες βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

    Ακόμη, πρόσθεσε, "όπως φαίνεται από τις συζητήσεις στο shat room της ιστοσελίδας του SDSM, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαθέτει και άλλα εναλλακτικά σχέδια τα οποία βασίζονται σε βίαιες ενέργειες".

    [04] ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Σεπτεμβρίου 2000 (09:31 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πρατήριο βενζίνης

    Παγώνουν για μία ακόμη εβδομάδα οι τιμές των υγρών καυσίμων σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Χριστοδουλάκη.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας άφησε να εννοηθεί ότι αν συνεχιστούν τα κρούσματα κερδοσκοπίας στην αγορά των καυσίμων θα επιβληθούν όλα τα μέτρα ακόμα και της επιβολής πλαφόν.

    Ο κ. Παπαντωνίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης των ασθενέστερων εισοδηματικών τάξεων στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2001, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την πετρελαϊκή κρίση.

    [05] ΝΕΚΡΟΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Σεπτεμβρίου 2000 (23:50 UTC+2)

    Πέθανε, μετά από ξαφνική αδιαθεσία ο 52χρονος Ρώσος κρατούμενος στην υποδιεύθυνση αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, Βλαντίμιρ Πισκούνοφ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, αλλά ο κρατούμενος απεβίωσε πριν φτάσει το ασθενοφόρο.

    Ο ιατροδικαστής απέκλεισε εγκληματική ενέργεια και δήλωσε ότι ο θάνατος προήλθε από παθολογικά αίτια. Το αστυνομικό τμήμα Δεντροποτάμου διενεργεί προανάκριση.

    [06] Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΠΟΥ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 20 Σεπτεμβρίου 2000 (23:48 UTC+2)

    Με συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο του Βελιγραδίου "Λίμες",σήμερα το βράδυ, ο συνασπισμός "Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας" και "Γιουγκοσλαβική Αριστερά" (SPS-JUL), του οποίου ηγείται ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία, εν όψει των εκλογών που πραγματοποιούνται στην Γιουγκοσλαβία την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.

    Στην συγκέντρωση, όπου παραυρέθηκαν 20.000 άνθρωποι, μίλησε ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι εκλογές της Κυριακής αποτελούν συγχρόνως και ένα είδος δημοψηφίσματος στο οποίο "αποφασίζεται αν θα συνεχίσουμε να ζούμε ως ελεύθερη χώρα και ελεύθερο έθνος ή αν θα μοιραστούμε την τύχη των εξαρτημένων και υπόδουλων χωρών, όπως αυτών που βρίσκονται στην γειτονιά μας και στον κόσμο γενικότερα".

    Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η χώρα, παρά τα μεγάλα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη, γνωρίζει ανάπτυξη, ενώ η ανοικοδόμηση προχωρά με γοργά βήματα, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο, προκαλεί την μήνι των "επίδοξων κατακτητών και των αντιπροσώπων τους στο εσωτερικό της χώρας", ενοώντας φυσικά την Δύση και την αντιπολίτευση.

    Ο Μιλόσεβιτς ανέφερε ότι οι ξένες δυτικές δυνάμεις, χρησιμοποιούν την "πουλημένη αντιπολίτευση στην χώρα" για την προώθηση των συμφερόντων τους στην Γιουγκοσλαβία και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι σπέρνουν την ηττοπάθεια και προωθούν την εγκληματικότητα την τρομοκρατία και τον σοβινισμό.

    Τέλος ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος σε αυτή την ιδιαίτερα αιχμηρή ομιλία του, επεσήμανε ότι η χώρα, αφού απάντησε πρώτα στην επίθεση του ΝΑΤΟ με απαρράμιλο θάρρος και ηρωικότητα, τώρα απαντά και σε όλες τις άλλες προκλήσεις: "Στις οικονομικές κυρώσεις και στο εμπάργκο, απαντούμε με την ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση. Στις διπλωματικές, πολιτικές και ψυχολογικές πιέσεις από το εξωτερικό, απαντούμε με δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές", κατέληξε ο κ. Μιλόσεβιτς, στην τελευταία του αυτή προεκλογική ομιλία.

    Εκτός του συνασπισμού του κ. Μιλόσεβιτς, την προεκλογική της εκστρατεία, ολοκλήρωσε σήμερα και η "Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας" με μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποίησε απόψε στο κέντρο του Βελιγραδίου.

    [07] Ο ΑΛΕΞΑΝΤΑΡ ΚΑΡΑΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Βελιγράδι, 20 Σεπτεμβρίου 2000 (23:43 UTC+2)

    Ο αυτοαποκαλούμενος διεκδικητής του σερβικού θρόνου Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς κάλεσε τους Σέρβους να στηρίξουν τον προεδρικό υποψήφιο της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

    "Δίνω δημόσια την ψήφο μου στη Δημοκρατική Αντιπολίτευση της Σερβίας και πιστεύω ότι ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα θα πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του και θα προκηρύξει ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές σε ένα χρόνο", τόνισε σε μήνυμά του προς τους πολίτες της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς είπε ότι η κυβέρνηση του Μιλόσεβιτς είναι αντισερβική και ανειλικρινής και ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στη διάρκεια των εκλογών ως προς τους χειρισμούς εκείνων που βρίσκονται στην εξουσία.

    "Στην προπαγάνδά της η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ψεύδη, απειλές και εκβιασμούς. Εχει φυλακίσει τις ψυχές και τα σώματα των ανθρώπων. Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχει λεηλατήσει και καταχραστεί ό,τι είναι δικό σας", τόνισε στο μήνυμά του προς το γιουγκοσλαβικό λαό.

    Κάλεσε ακόμη το γιουγκοσλαβικό στρατό να "αφυπνιστεί και να προστατεύσει τους πολίτες από τη διεφθαρμένη κυβέρνηση".

    "Καλώ όλους τους θεσμούς να φερθούν λογικά, να σταματήσουν να είναι μαριονέτες και να στηρίξουν την αλλαγή. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος", κατέληξε.

    [08] ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Σεπτεμβρίου 2000 (23:38 UTC+2)

    Τους εκπροσώπους των Γάλλων και Ισπανών εταίρων, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κουνουπιών, δέχθηκε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος.

    Οι κοινοτικοί εταίροι βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να πάρουν μέρος στην αυριανή συνάντηση όλων των φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

    Στη συνάντηση θα συζητηθούν τα προβλήματα που παρατηρούνται κατά την υλοποίηση του προγράμματος, όπου συμμετέχουν, μεταξύ άλλων και οι νομοί Ημαθίας, Πιερίας και Σερρών.

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΔΑ

    Σκόπια, 20 Σεπτεμβρίου 2000 (23:32 UTC+2)

    Ο αρχηγός της εκκλησίας της ΠΓΔΜ κ. Στέφανος ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

    Ο κ. Στέφανος συναντήθηκε με 17 εκπροσώπους σκοπιανών εκκλησιών, ενώ συμμετείχε και στην διάσκεψη των θρησκευτικών ηγετών που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    [10] ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΕΞΑΠΑΤΟΥΣΕ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Σεπτεμβρίου 2000 (23:19 UTC+2)

    Ποινική δίωξη για απάτη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος εργολάβου οικοδομών από την Θεσσαλονίκη που κατηγορείται ότι εισέπραξε χρηματικά ποσά από παλιννοστούντες ομογενείς χωρίς να τους παραδώσει τα διαμερίσματα που συμφώνησαν να αγοράσουν.

    Πρόκειται για τον 70χρονο Κώστα Παπαδόπουλο, ο οποίος φέρεται ότι απέσπασε προκαταβολές και δόσεις, ύψους 60 εκ. δραχμών περίπου, από πέντε ομογενείς. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι μηνυτές, ο Παπαδόπουλος εκτός από τις προκαταβολές που εισέπραττε διπλοπουλούσε τα σπίτια σε άλλους ομογενείς.

    Ο εισαγγελέας Χαρ. Παπαγεωργίου -που χειρίζεται την υπόθεση- άσκησε επίσης ποινικές διώξεις εναντίος της δικηγόρου από τη Θεσσαλονίκη Γεωργίας Καραζάνου και του συμβολαιογράφου Κιλκίς Νικολάου Νικολαϊδη για συμμετοχή στην υπόθεση. Όπως υποστηρίζουν οι μηνυτές ομογενείς, η δικηγόρος και η συμβολαιογράφος γνώριζαν ότι ο εργολάβος δεν ήταν σε θέση να τους παραδώσει τα διαμερίσματα που τους είχε υποσχεθεί.

    Ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε στην Δ' τακτική ανακρίτρια.

    Γ.Χ.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΑΜ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΕΘΑ

    Σκόπια, 20 Σεπτεμβρίου 2000 (23:16 UTC+2)

    Συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας της ΠΓΔΜ Λιούμπεν Παούνοφσκι και τον αρχηγό του Γενικού Επιπτελείου Γιοβάν Αντρέεφσκι είχε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Μπορίς Τράικοφσκι.

    Κατά τη συνάντηση ο κ. Τράικοφσκι ενημερώθηκε για τα πρόσφατα επεισόδια στα σύνορα της χώρας με το Κοσσυφοπέδιο και τα μέτρα ασφαλείας που πήρε η κυβέρνηση, ενώ επισήμανε την ανάγκη συντονισμού όλων όσων αναμειγνύονται στην ασφάλεια των συνόρων.

    Από την πλευρά του ο κ. Παούνοφσκι επισήμανε ότι η κατάσταση στα βόρεια σύνορα της χώρας δεν πρέπει να ταυτίζεται με την γενική κατάσταση, η οποία είναι φυσιολογική.

    Είναι προφανές ότι ο στρατός της χώρας καθιστά δύσκολο το λαθρεμπόριο για ορισμένους που θέλουν να αποκομίσουν υψηλά κέρδη, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται τρομοκρατικές μέθοδοι.

    [12] ΕΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2000 (23:11 UTC+2)

    Το αργότερο έως τις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Το κείμενο θα δοθεί στους εκπροσώπους των κομμάτων, την Αρχιεπισκοπή και την επιστημονική κοινότητα για να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

    Το νομοσχέδιο για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς τροποποιεί τον αρχαιολογικό νόμο του 1932 και εισάγει αυστηρότερες ποινές για περιπτώσεις κλοπής, βεβήλωσης και παράνομης εμπορίας μνημείων.

    Οπως είπε ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος επιβάλλεται τουλάχιστον 15 ετών κάθειρξη, εάν υπάρχει συμμορία που διαπράττει ανάλογα αδικήματα ή εάν το κάνει από αρχαιολογική αποθήκη, μουσείο ή από χώρο ανασκαφής.

    Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται αυστηρότερες διατάξεις για την ιδιότητα του συλλέκτη, του αρχαιοπώλη και του εμπόρου νεοτέρων ή συγχρόνων μνημείων, ενώ καθιερώνονται φοροαπαλλαγές και άλλα οικονομικά κίνητρα για την προστασία μνημείων.

    [13] Λ. ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 20 Σεπτεμβρίου 2000 (23:10 UTC+2)

    Τα επεισόδια στα σύνορα της χώρας με το Κόσοβο είναι η καλύτερη απόδειξη για το υψηλό επίπεδο ασφαλείας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι.

    Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ καταδικάζει τα επεισόδια και παίρνει μέτρα για την ενδυνάμωση της ασφάλειας των συνόρων, τόνισε ο κ. Γκεοργκίεφσκι και εξήγγειλε στενότερη επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών και Αμυνας.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στην πλευρά του Κοσόβου η κατάσταση δεν είναι ασφαλής και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση συζητάει συνεχώς με την ΚFOR την ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εκτίμησε ότι τα επεισόδια δεν συνδέονται με την πολιτική. "Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για εγκληματικές πράξεις. Παρόλα αυτά δεν θα μας προξενήσει έκπληξη αν υπάρχουν πολιτικοί λόγοι, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, οι τοπικές εκλογές στην ΠΓΔΜ και το Κόσοβο και οι προεδρικές εκλογές στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας

    [14] ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΛΟΓΟΔΙΚΕΙΟ Η ΕΚΛΟΓΗ 8 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2000 (23:09 UTC+2)

    Δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις του εκλογοδικείου, με τις οποίες γίνονται δεκτές οι ενστάσεις για ακύρωση της εκλογής 8 βουλευτών.

    Την έδρα στη Βουλή χάνουν από το ΠΑΣΟΚ οι: Μιλένα Αποστολάκη, Σοφία Σακοράφα, Ιωάννης Κουτσόκος, Ιωάννης Σμπώκος, Χρυσάνθη Μανωλιά και Αθανασία Μερεντίτη.

    Από τη Ν.Δ. την έδρα τους στη Βουλή χάνουν οι Κώστας Γκιουλέκας και Δημήτρης Τσιαμάκης.

    Τους απερχόμενους βουλευτές θα διαδεχθούν οι συνάδελφοί τους από το ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, Θεόδωρος Κατσανέβας, Ιωάννης Σκουλαρίκης, Εμμανουήλ Λουκάκης, Αχμέτ Μεχμέτ, Αθανάσιος Μάτης και από τη Ν.Δ. Σωτήρης Κούβελας και Δημήτρης Τσίπρας.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2000 (22:25 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην Γιουγκοσλαβία ενόψει των εκλογών που πραγματοποιούνται στην χώρα αυτή την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Παπούλιας αναμένεται να ταξιδέψει στο Βελιγράδι για να παρακολουθήσει τις εκλογές αυτές, ύστερα από πρόσκληση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΘΕΝΣ - ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

    Σικάγο, 20 Σεπτεμβρίου 2000 (22:19 UTC+2)

    Συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα έχει ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αντρέας Αθενς. Εξάλλου, ο κ. Αθενς θα παραστεί σε γεύμα που θα παραθέσει στη ο κ. Χόλμπουκ στη Νέα Υόρκη προς τιμή του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    "Οι συνομιλίες για το Κυπριακό βρίσκονται σε κρίσιμη στιγμή, και λόγω του γεγονότος ΄τοι ο πρόεδρος Κλίντον φτάνει στο τέλος της θητείας του και εμείς προσπαθούμε να δούμε κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κύπρου και στον αρχηγό της τούρκικης πλευράς στην Κύπρο", είπε ο κ. Αθενς

    "Η προσπάθεια την περασμένη εβδομάδα να εξισωθεί η θέση του Ραούφ Ντεκτάς με αυτή του πρόεδρου Κληρίδη σταμάτησε και λάβαμε μία ανανεωμένη υπόσχεση από τις ΗΠΑ ότι ο στόχος των συνομιλιών είναι να επιτύχουν μία ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική κυβέρνηση και μία ενωμένη χώρα μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ", κατάληξε

    [17] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Ε.Γ. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2000 (22:15 UTC+2)

    Απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα θέματα (όραμα, ευρωπαϊκές εξελίξεις, ταυτότητες, αναθεώρηση του Συντάγματος, διαπλοκή, Ολυμπιακούς Αγώνες) έδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης στην εισήγησή του κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

    Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, ο κ. Σημίτης στο ερώτημα "αν έχουμε όραμα στη μετά - ΟΝΕ εποχή" τόνισε ότι το όραμα είναι η Ελλάδα να είναι η πιο ανεπτυγμένη χώρα, να προχωρήσει η πραγματική σύγκλιση, όραμα είναι η ευημερία, η αναβάθμιση του επιπέδου του πολίτη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πραγματική δημοκρατία.

    Οσον αφορά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και την οικονομική κρίση (κατάρρευση του ευρώ) ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ΓΓ της Κ.Ε. Κ. Σκανδαλίδη, είπε ότι είναι συγκυριακή και αντιμετωπίσιμη. Η Ευρώπη έχει όλες τις δυνατότητες να την ξεπεράσει, τόνισε.

    Για το θέμα της αύξησης της τιμής του πετρελαίου ανέφερε ότι πέρα από την επαγρύπνηση απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και στόχος είναι η εξέταση και η λύση των προβλημάτων στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

    Για το θέμα των ταυτοτήτων και το δημοψήφισμα που έχει ξεκινήσει η Ιεραρχία ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το θέμα αυτό έχει λήξει και το δημοψήφισμα δεν έχει καμία επίπτωση στην απόφαση της κυβέρνησης. Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα αντιδημοκρατικό, μεροληπτικό και μονόπλευρο, ενώ υπογράμμισε ότι στη διάθεση της κυβέρνησης και του κόμματος είναι να προχωρήσει σε διάλογο με την κοινωνία για τις σχέσεις της Εκκλησίας με την ταυτότητα του πολίτη.

    Οσον αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος τόνισε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, είναι ολοκληρωμένη πρόταση, σημαντική τομή που αποσκοπεί στη δημοκρατικότερη οργάνωση της κοινωνίας και δεν είναι ευκαιριακή τακτοποίηση διεργασιών, πιέσεων.

    Για το θέμα της διαπλοκής και τις βολές της Ν.Δ. ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση ούτε είναι, ούτε θα γίνει διαχειριστής συμφερόντων που μάχονται μεταξύ τους και λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον μέσα από κανόνες διαφάνειας.

    Τέλος όσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ο κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για εθνικό γεγονός και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι σωστοί και οι μετρημένοι αγώνες.

    Υπογράμμισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πρέπει να είναι αντικείμενο κομματικής και πολιτικής εκμετάλλευσης και κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση αισθάνεται την ευθύνη και είναι συμπαραστάτης για καλούς, σωστούς και μετρημένους αγώνες.

    [18] "Η ΠΡΟΒΑ" ΤΟΥ Α.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Σεπτεμβρίου 2000 (22:09 UTC+2)

    "H Πρόβα" του Αλέξανδρου Τριανταφύλλου θα παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 9 το βράδυ για όλο το μήνα Οκτώβριο (1, 8, 15, 22 και 29 Οκτωβρίου) στο Θέατρο Φλέμινγκ, στη Θεσσαλονίκη.

    Πρόκειται για ένα μουσικοθεατρικό μονόλογο ατμόσφαιρας τη μουσική του οποίου υπογράφει ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου και τη σκηνοθεσία και σκηνική παρέμβαση οι συντελεστές της Ανεξάρτητης Θεατρικής Ομάδας. Στην "Πρόβα" συμμετέχει ένας και μοναδικός ηθοποιός, η Μαριάννα Καλαϊτζή.

    Το Θέατρο Φλέμινγκ βρίσκεται στην οδό Μισραχή 15, Φλέμινγκ. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 2.500 δρχ. και κρατήσεις θέσεων μπορούν να γίνουν στο τηλέφωνο: 812.000.

    [19] ΒΟΥΛΗ: ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΩΛΥΜΑΤΑ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2000 (21:59 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Έντονες αντιπαραθέσεις προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η διάταξη που είναι προς αναθεώρηση και αφορά τα κωλύματα εκλογιμότητος των βουλευτών.

    Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι συμμετέχουν στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, κάποιοι που απειλούνται με έκπτωση από το βουλευτικό τους αξίωμα επέκριναν έντονα τη στάση του κόμματός τους, το οποίο -όπως υποστήριξαν- δεν απεδοκίμασε όσους έχουν υποβάλει ενστάσεις εναντίον τους.

    Το κλίμα φορτίστηκε επικίνδυνα όταν ο βουλευτής στο υπόλοιπο Αττικής Βασίλης Οικονόμου είχε έντονη λογομαχία με τον βουλευτή Ευβοίας Βασίλη Κεδίκογλου.

    Ο πρώτος, στον οποίο έχει γίνει ένσταση λόγω του ότι διετέλεσε σύμβουλος στο υπουργείο Άμυνας, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έπρεπε νωρίτερα να ανακοινώσει ότι δεν θα ισχύει κώλυμα για τους μετακλητούς υπαλλήλους.

    Μάλιστα σημείωσε ότι ο δικαστής ενώ παραδέχεται ότι η δουλειά του στο γραφείο Τύπου δεν επηρεάζει το εκλογικό σώμα, εντούτοις εισηγείται να χάσει την έδρα του. Έτσι -όπως είπε- με αυτόν τον τρόπο βουλευτές μπορεί να εκλέγονται μόνον οι γιοι των βουλευτών.

    Το σχόλιο του κ. Κεδίκογλου ότι "καλά σας κάνουν όλους εσάς που χρησιμοποιούσατε το δημόσιο για να κάνετε ρουσφέτια και να βγείτε βουλευτές" ήταν το έναυσμα για να οξυνθούν τα πνεύματα.

    Οι δύο βουλευτές κινήθηκαν απειλητικά αλλά το επεισόδιο έληξε εκεί με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων.

    Ωστόσο, νωρίτερα και η πρώην δημοσιογράφος της ΕΤ3 και νυν βουλευτής Χρύσα Αράπογλου, που απειλείται επίσης με έκπτωση, είχε εκφράσει την πικρία της, τονίζοντας ότι σε λίγο το εκλογοδικείο θα αλλάξει το 1/4 της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Όλοι οι βουλευτές πάντως ζήτησαν να αποσαφηνιστούν τα ασυμβίβαστα έτσι ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο άλλοι δικαστές να κάνουν συσταλτική και άλλοι διασταλτική ερμηνεία των υφιστάμενων ρυθμίσεων.

    Σημειώνεται ότι ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος προτείνει τον δραστικό περιορισμό των κωλυμάτων για τους δημοσίους υπαλλήλους και να ισχύει μόνο για όσους κατέχουν θέσεις επιπέδου γενικού διευθυντή υπουργείου ή σε επιπέδου νομού για τους επικεφαλής μονάδων.

    Στο μεταξύ στην Επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής που συνέχισε και σήμερα την συζήτησή της, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής χαρακτήρισε πολυτέλεια την άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, αφού όπως είπε έχουμε πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα. Επίσης ανέφερε ότι το ισχύον σύστημα δημιουργεί μεν ορισμένα προβλήματα αλλά τελικά είναι καλοβαλμένο.

    Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κρητικός πρότεινε οι ψηφοφορίες για αυξημένη πλειοψηφία από τρις που είναι σήμερα να γίνουν 5 με δεκαήμερη απόσταση μεταξύ των δύο τελευταίων έτσι ώστε να γίνονται διαβουλεύσεις και να βρίσκεται συναινετική λύση.

    [20] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΙΛΙΑΣΚΙ - ΚΑΚΟΝΕΝ

    Σόφια, 20 Σεπτεμβρίου 2000 (21:57 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Με τον πρόεδρο του Δημόσιου Πρακτορείου Ενεργειακής Βιομηχανίας και Πόρων, Ιβάν Σιλιάσκι, συναντήθηκε ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη Βουλγαρία, Γιούχα Κάκονεν.

    Συζήτησαν την πορεία της μεταρρύθμισης και την εκπλήρωση των ειλλημένων από τη Βουλγαρία υποχρεώσεων που αναφέρονται στην τριετή συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Σόφιας και αφορούν τον τομέα της ενεργειακής βιομηχανίας.

    Ο Γιούχα Κάκονεν εξέφρασε την ικανοποίηση από τα οικονομικά αποτελέσματα που πέτυχε το εθνικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας και η δημόσια εταιρία φυσικού αερίου "Bulgargas". Στις συνομιλίες όμως δεν συζητήθηκαν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, κάτι που αποτελεί "καυτό θέμα" για τους Βούλγαρους πολίτες που φέτος περιμένουν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα.

    [21] ΕΠΑΕ: 3.000 ΔΡΧ. Η ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2000 (21:51 UTC+2)

    Στις 3.000 δραχμές ορίστηκε η κατώτερη τιμή εισιτηρίων για αγώνες Εθνικής Κατηγορίας, "τιμή που είναι μικρότερη απ' όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης", όπως τονίζει η Ε.Π.Α.Ε..

    Η Ε.Π.Α.Ε. δήλωσε ακόμη ότι "η συγκεκριμένη τιμή καθορίστηκε σύμφωνα και με τη μελέτη της D and T στην οποία μελέτη προβλέπεται ότι ένα από τα μέτρα καταπολέμησης της βίας και γενικά του χουλιγκανισμού είναι η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων". Εξάλλου, τα εισιτήρια που υπερβαίνουν την προαναφερόμενη τιμή, καθώς και ο αριθμός τους αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα των ΠΑΕ.

    [22] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΟΦΙΑΣ - ΑΓΚΥΡΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Σόφια, 20 Σεπτεμβρίου 2000 (21:50 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Ιδιαίτερα γόνιμες χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε στη Σόφια ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ.

    Στο τέλος της τετραήμερης επίσκεψής του στη Βουλγαρία ο κ. Ακμπουλούτ στήριξε την επιδίωξη της Βουλγαρίας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και το ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τήρηση των δικαιωμάτων των τουρκόφωνων Βουλγάρων.

    Στη διάρκεια της επίσκεψής της στη Σόφια η τουρκική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της βουλγαρικής Βουλής, Ιορντάν Σοκόλοφ, τον πρωθυπουργό της χώρας, Ιβάν Κόστοφ, τη Βουλγάρα υπουργό Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχαϊλοβα, τον αντιπρόεδρο της Βουλγαρίας, Τόντορ Καβαλτζίεφ, και τον δήμαρχο της Σόφιας, Στέφαν Σοφιγιάνσκι.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τουρκικής Βουλής, οι σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας αναπτύσσονται πολύ καλά και έχουν φθάσει σε καλό επίπεδο και αμοιβαία είναι και η επιθυμία των δύο χωρών για ανάπτυξη των σχέσεών τους.

    Κατά τον πρόεδρο της τουρκικής Βουλής, μετά τις δημοκρατικές αλλαγές στη Βουλγαρία πρέπει να συζητηθούν και οι δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης, και προς την κατεύθυνση αυτή η Τουρκία στηρίζει τις επενδύσεις στη Βουλγαρία. Τόνισε ακόμη ότι φέτος οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας θα ανέλθουν σε 1 δισ. δολάρια.

    [23] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΧΕ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2000 (21:45 UTC+2)

    Θέμα χρόνου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αντικατάσταση του εκπρόσωπου του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου, μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητου.

    Σε ανακοίνωση του διευθυντή του γραφείου τύπου της αρχιεπισκοπής Χάρη Κονιδάρη, επισημαίνεται ότι οι αποφάσεις για το θέμα αυτό θα γνωστοποιηθούν στον κατάλληλο χρόνο.

    Παράλληλα, διαψεύδεται το δημοσίευμα της εφημερίδας "Μακεδονία" ότι η εκκλησία θα προχωρήσει σε δημιουργία Ανώνυμης Χρηματιστηριακής Εταιρίας. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι την εκκλησία την απασχολεί σοβαρά το ζήτημα της αξιοποίησης της περιουσίας της.

    [24] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΑΚΕΦ - ΠΡΕΝΤΕΡΓΚΑΣΤ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Σόφια, 20 Σεπτεμβρίου 2000 (21:37 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Θέματα που σχετίζονται με την προεκλογική εκστρατεία στην Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας συζήτησε με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, υπεύθυνο για τα πολιτικά θέματα, Κίεραν Πρεντεργκάστ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Βασίλι Τάκεφ.

    Οι δύο αξιωματούχοι εξέτασαν και την αναγκαιότητα ανεύρεσης "ηπιότερης μορφής κυρώσεων", καθώς και τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στις αποστολές διατήρησης της ειρήνης.

    Στη διάρκεια της συνάντησης ο Βασίλι Τάκεφ έδειξε ενδιαφέρον και προς την δυνατότητα άρσης του εμπάργκο που επέβαλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη, σε περίπτωση όμως που εκπληρωθούν οι απαραίτητοι όροι. Υπενθυμίζεται ότι ο Βούλγαρος υφυπουργός Εξωτερικών, Βασίλι Τάκεφ, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για συμμετοχή στην 55η σύνοδο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 20 September 2000 - 21:10:04 UTC