Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-09-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΛΟΓΩ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [02] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ
  • [03] ΙΣΧΥΡΑ FUNDS ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [04] 2,5 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΕΜΒΑΔΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΥΠΑΣ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ
  • [05] ΟΥΕΦΑ: ΝΑΠΡΕΑΝΤΑΚ - ΟΦΗ 0-0
  • [06] Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
  • [07] ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ
  • [08] ΒΟΗΘΕΙΑ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΤΑΧΕΙΑΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ
  • [09] ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [10] ΔΥΟ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΧΑΣΙΣ
  • [11] ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [12] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ "Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ"
  • [13] ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ 66 ΚΙΛΑ ΗΡΩΙΝΗΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [14] Ο Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
  • [15] Ο ΙΒΑΝΟΦ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ
  • [16] Η Q&R ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ
  • [17] ΛΟΧΑΓΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΜΑΖΙ ΜΕ 25 ΕΚΑΤ. ΔΡΧ
  • [18] ΟΙ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [19] ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [20] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [21] ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
  • [22] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΛΕΣΤΙΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ-ΕΕ
  • [23] ΠΟΡΕΙΑ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [24] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

  • [01] ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΛΟΓΩ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2000 (14:51 UTC+2)

    Φωτογραφία: Νίκος Χριστοδουλάκης

    Αλυσιδωτές είναι οι αυξήσεις της ανοδικής πορείας των τιμών του πετρελαίου, σε διάφορους τομείς της ελληνικής αγοράς, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ΜΠΕ το σύνολο σχεδόν των φορέων της αγοράς της Θεσσαλονίκης.

    Μοιραία χαρακτηρίστηκε από τον Πρόεδρο του ΟΑΣΘ, Χαράλαμπο Παπαδόπουλο, η αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ, καθώς όπως ανέφερε, ΄΄ Ο ΟΑΣΘ καταναλώνει ετησίως καύσιμα 17,5 εκατομμυρίων λίτρων, επομένως η αύξηση ακόμη και μίας δραχμής ισοδυναμεί με αύξηση 17,5 εκατομμυρίων δρχ. στις δαπάνες του Οργανισμού΄΄. Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ως λογική συνέπεια την αύξηση των κομίστρων, καθώς τον τελευταίο χρόνο, όπως επεσήμανε, έχει σημειωθεί αύξηση 60% στις τιμές του πετρελαίου.

    Στο μεταξύ και στα ταξί αναμένεται αύξηση των κομίστρων, ως αποτέλεσμα της ανοδικής τιμής του πετρελαίου, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί, Πάρη Κισά. Ωστόσο, ο κ. Κισάς αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω το συγκεκριμένο ζήτημα, επικαλούμενος το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση από την πλευρά της κυβέρνησης.

    ΄΄Δεν δείχνει να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα στις κεντρικές αγορές της

    Θεσσαλονίκης΄΄, τόνισε στο ΜΠΕ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αγοράς Ιστορικού Κέντρου Καπανίου ΄΄Βλαλή΄΄, Μιχάλης Ανδρεάδης. Πάντως ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι αναμένεται αύξηση στο κόστος μεταφοράς των προϊόντων, από την στιγμή που αυτό βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την ανοδική πορεία του πετρελαίου.

    Εξαιρετικά δύσκολος χαρακτηρίστηκε ο φετινός χειμώνας από τον Πρόεδρο του ΙΝ.ΚΑ, κ. Χαράλαμπο Κουρή, ο οποίος, αναφερόμενος στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, προειδοποίησε ότι αναμένονται ακόμη και φαινόμενα κερδοσκοπίας. Ο κ. Κουρής τόνισε ότι οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης θα γίνουν αισθητές κατά τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε και θα επιβαρυνθούν περισσότερο οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί.

    Τέλος, ο κ. Κουρής, αναφερόμενος στην πάταξη των φαινομένων κερδοσκοπίας, ζήτησε την εντατικοποίηση των προσπαθειών διαφανειας της αγοράς και την ενεργοποίηση των νομαρχιών προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.

    Τ.Σ

    [02] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

    Aθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2000 (15:00 UTC+2)

    Φωτογραφία: Θεόδωρος Πάγκαλος

    Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις του με την πρόεδρο του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, με αφορμή τις αμοιβές των στελεχών του Οργανισμού, ρωτήθηκε το μεσημέρι ο υπουργός Πολιτισμού, Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο υπουργός δήλωσε ότι επικοινώνησε με την κ. Αγγελοπούλου που του εξέθεσε διάφορα θέματα που τον απασχολούν και υπογράμμισε κατηγορηματικά πως δεν τίθεται θέμα παραίτησης.

    "Σας θυμίζω ότι με την κ. Αγγελοπούλου έχω παλαιοτάτη φιλία, η οποία συνεχίζεται και θα συνεχίζεται και μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων" είπε ο κ. Πάγκαλος και πρόσθεσε: "Μην περιμένετε παραιτήσεις, αφήστε τη σκανδαλολογία και κοιτάξτε το συμφέρον των αγώνων που είναι να γίνουν τα πράγματα σωστά και εγκαίρως. Και αυτά τα δύο πρέπει να εναρμονιστούν. Δεν είναι πάντα εύκολο".

    Ερωτηθείς για την λαμπαδηδρομία της κ. Αγγελοπούλου στο Σίδνεϋ, σημείωσε ότι κατακρίνει το συμβάν και πρόσθεσε, χαριτολογώντας: "με κανέναν τρόπο δεν θα μπορούσα να είμαι λαμπαδηδρόμος. Οπως ξέρετε θα γινόμουν ρεζίλι".

    [03] ΙΣΧΥΡΑ FUNDS ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2000 (12:53 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.

    Μαζική εισβολή στη Σοφοκλέους ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα ισχυρά ξένα funds και εταιρίες asset management.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα "Χρηματιστήριο", προερχόμενες από έγκυρους χρηματιστηριακούς παράγοντες τις οποίες επιβεβαιώνουν και αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι, ξένοι θεσμικοί και διεθνείς εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων σχεδιάζουν να μπουν πολύ δυνατά μέσα στο επόμενο εξάμηνο στην ελληνική χρηματαγορά και να επενδύσουν νέα κεφάλαια της τάξης των 17 δισ. δολαρίων (περίπου 6,8 τρισ. δραχμές).

    Η εκρηκτική άνοδος της αγοράς κατά 1000 μονάδες (από τις 3.420 μονάδες στις 4.320) μέσα σε μία εβδομάδα με μόλις 600 δισ. δρχ. αποτέλεσε την "πρόβα τζενεράλε" για τη σχεδιαζόμενη συνολική κίνηση.

    Την "εισβολή" των ξένων αναμένουν και κορυφαίοι Ελληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις για την πορεία των οικονομικών μεγεθών των εταιριών τους, ενώ και από κυβερνητικής πλευράς διαφαίνεται ότι υπάρχει συνολικότερη αντιμετώπιση του όλου εγχειρήματος. Παράλληλα και η πλειονότητα των χρηματιστηριακών εταιριών εκφράζει την πεποίθηση ότι η εισροή στην Σοφοκλέους σημαντικών ξένων κεφαλαίων αποτελεί θέμα χρόνου. Δεν είναι άσχετο με τις προσδοκίες αυτές ότι μεγάλη ΑΧΕ, που συνεργάζεται στενότατα με ξένους θεσμικούς, προχώρησε στην πλήρη αναδιοργάνωση και επέκταση του γραφείου της στο Λονδίνο.

    Το "φρέσκο" χρήμα από το εξωτερικό θα προέλθει τόσο από χαρτοφυλάκια που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές όσο και από χαρτοφυλάκια που εμπιστεύονται τις ώριμες αγορές. Κοινός παρονομαστής των εκτιμήσεών τους αποτελεί η άποψή τους, ότι η Σοφοκλέους αποτελεί σήμερα μια πολύ καλή επενδυτική επιλογή:

    Πρώτον, γιατί οι τιμές στις περισσότερες μετοχές βρίσκονται σε ελκυστικά επίπεδα. Δεύτερον, γιατί η πορεία της ελληνικής οικονομίας (ιδίως μετά την ένταξή της στην ΟΝΕ) είναι δυναμική και έχει μπροστά της μεγάλης σημασίας γεγονότα (π.χ. Ολυμπιάδα, Πακέτο Σαντέρ). Τρίτον, γιατί η αναδιάρθρωση και η απελευθέρωση μεγάλων κλάδων της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν νέες προοπτικές. Και τέταρτον (κάτι που έχει περάσει απαρατήρητο στις εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών), γιατί η βαλκανική αγορά αποτελεί την οικονομική ενδοχώρα της Ελλάδας.

    [04] 2,5 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΕΜΒΑΔΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΥΠΑΣ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2000 (14:32 UTC+2)

    Δυόμισι φορές όσο το εμβαδόν της Ευρώπης είναι η έκταση της τρύπας του όζοντος στην Ανταρκτική (29 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα) σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν πριν δύο ημέρες. Η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική σήμερα έχει πάρει την μεγαλύτερη έκταση της τελευταίας δεκαετίας και σε αυτό συμβάλει και το ψυχρό κλίμα που επικρατεί στην περιοχή.

    Πρόσφατη έκθεση εμπειρογνωμόνων του προγράμματος περιβάλλοντος του ΟΗΕ τόσο στο έδαφος όσο και στο διάστημα δείχνουν ότι το στρώμα του όζοντος εξακολουθεί να αραιώνει με ρυθμούς από 3 έως 10% ανά δεκαετία πάνω από τις κατοικημένες περιοχές. Από την έκθεση του ΟΗΕ προκύπτει ότι τις μικρότερες τιμές του όζοντος θα τις δούμε πιθανόν την προσεχή πενταετία ενώ το στρώμα του όζοντος αναμένεται να ανακάμψει μέχρι το 2050.

    Μάλιστα όπως επισήμανε ο γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Οζοντος καθηγητής του ΑΠΘ Χρήστος Ζερεφός σε ύψος 14-15 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της γης στην Ανταρκτική η αραίωση του όζοντος έχει φτάσει το 95%. Ο κ Ζερεφός τόνισε πως αν η τρύπα του όζοντος της Ανταρκτικής βρισκόταν πάνω από την Ευρώπη οι κάτοικοί της θα δέχονταν 30% περισσότερη υπεριώδη ακτινοβολία με αποτέλεσμα την αύξηση των συνεπειών (καρκίνος του δέρματος, καταρράκτης). Στην Ελλάδα , όπως ανέφερε ο κ Ζερεφός η αραίωση του όζοντος κυμαίνεται στο 3-4% το καλοκαίρι και η ακτινοβολία που δέχονται οι Ελληνες δεν ξεπερνά το 9%.

    [05] ΟΥΕΦΑ: ΝΑΠΡΕΑΝΤΑΚ - ΟΦΗ 0-0

    Κρούσεβατς, 14 Σεπτεμβρίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Ο ΟΦΗ απέσπασε το θετικό αποτέλεσμα που τόσο επιθυμούσε από τη Νάπρεντακ στην πολύπαθη πόλη Κρούσεβατς της Γιουγκοσλαβίας.

    Οι κρητικοί αναδείχτηκαν ισόπαλοι με σκορ 0 - 0 στο πρώτο ματς του Κυπέλλου

    ΟΥΕΦΑ και πλέον είναι το φαβορί για την πρόκριση στην επόμενη φάση της ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ο αγώνας ρεβάνς θα διεξαχθεί σε 15 μέρες στο Ηράκλειο και αν οι γηπεδούχοι εμφανιστούν σοβαροί θα βρεθούν σίγουρα στην επόμενη φάση του ΟΥΕΦΑ.

    Πάντως ο ΟΦΗ θα μπορούσε να φύγει νικητής από τη Γιουγκοσλαβία καθώς έχασε πλήθος καλών ευκαιριών. Οι παίκτες όμως του Αρη Βασιλείου δεν ήταν αποτελεσματικοί στην τελική προσπάθεια και έμειναν στη λευκή ισοπαλία. Το δυσάρεστο πάντως από την ισοπαλία του ΟΦΗ είναι πως το ελληνικό ποδόσφαιρο έχασε και άλλους πολύτιμους βαθμούς στην προσπάθεια που κάνει να ξεπεράσει στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ την Τσεχία.

    Ο ΟΦΗ είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης, αν και αγωνίστηκε από το 38' λεπτό χωρίς τον Νίκο Νιόπλια που αντικαταστάθηκε λόγω τραυματισμού. Ωστόσο κανένας από τους κρητικούς, παρά τις πολλές ευκαιρίες, δεν μπόρεσε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.

    Ο ΟΦΗ στο σημερινό παιχνίδι παρατάχθηκε με τους: Μπεκιάϊ, Κολιτσιδάκη, Κώτσιο, Αδάμο, Κατσαβό (64' Χαραλαμπάκη), Διγκόζη, Σταυρακάκη, Νιόπλια (38' Μουνιόζ - 76' Σολίς), Γκόμεζ και Μάουρο. Ενώ ως γηπεδούχος η Νάπρεντακ έπαιξε με τους: Λάζιτς, Ατανάσκοβιτς, Βούκοβιτς, Γιοκσίμοβιτς, Αντιτς Α, Μιγιάτοβιτς (77' Αντιτς), Κρστιτς, Φιλίποβιτς (62' Ντόντιτς), Πόποβιτς (56' Πρίγιοβιτς), Κόιτσιτς, Ζέτσεβιτς.

    [06] Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2000 (20:48 UTC+2)

    Η νομαρχία Θεσσαλονίκης αναζητά πόρους από το Γ' ΚΠΣ για να λύσει το πρόβλημα της σχολικής στέγης, το οποίο εκτιμάται σε 67 δισεκατομμύρια δραχμές, καθώς επίσης και διαβεβαίωση από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Παιδείας, ότι θα υπάρξει λύση μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου, όταν θα ανακοινωθούν τα τελικά κονδύλια.

    Μετά από πρόταση του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλου, υιοθετήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, ειδικό πρόγραμμα για τη Θεσσαλονίκη, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα σχολικής στέγης, που επιδεινώθηκε από την πληθυσμιακή έκρηξη της πόλης. Στόχος είναι η κατασκευή νέων κτιρίων ώστε σε μία πενταετία να λειτουργεί η μονή βάρδια σε όλα.

    Ο κ. Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του τύπου που αναφέρονται στην επικινδυνότητα του αμύαντου με τον οποίο είναι κατασκευασμένα τα λυόμενα σχολεία, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι προτεραιότητα της νομαρχίας είναι να αντικατασταθούν με κανονικά. Όπως δήλωσε από τα 45 που υπηρχαν έχουν μείνει μόνο 11 και αυτά λόγω αναγκών.

    Πάντως, παραδέχθηκε ότι θα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν αφού είναι ακατάλληλα και δεν επιδέχονται συντήρηση, ενώ διευκρίνισε ότι ο αμύαντος είναι επικίνδυνος για την υγεία μόνο κατά τη διάρκεια κατασκευής τους.

    Σήμερα εξάλλου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των δημάρχων του νομού για να οριστικοποιηθούν οι οικονομικές ανάγκες για την σχολική στέγη κατά δήμο και να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες κατασκευής των κτιρίων.

    [07] ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ

    Ριάντ, 14 Σεπτεμβρίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Αίσιο τέλος είχε η αεροπειρατεία που εκδηλώθηκε σήμερα σε ένα αιρμπάς Α-300 των Αερογραμμών του Κατάρ με 133 επιβάτες το οποίο εκτελούσε την πτήση από την Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, στο Αμμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας.

    Ο αεροπειρατής, ένας Ιρακινός, με την απειλή μαχαιριού, ανάγκασε τον κυβερνήτη του αεροπλάνου να το οδηγήσει στην πόλη Χάιλ, 700 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας , Ριάντ, και στην συνέχεια παραδώθηκε στις αρχές της χώρας αυτής

    Οι περισσότεροι από τους επιβάτες ήταν Σαουδάραβες, ενώ αδιευκρίνιστα παραμένουν για την ώρα τα κίνητρα του αεροπειρατή.

    Ενας από τους επιβάτες δήλωσε ότι ο αεροπειρατής δεν χρισημοποίησε βία, ενώ αξιωματούχος της αεροπορικής εταιρείας είπε ότι όλοι οι επιβάτες είναι ασφαλείς και αποβιβάστηκαν στο αεροδρόμιο της πόλης Χάιλ.

    [08] ΒΟΗΘΕΙΑ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΤΑΧΕΙΑΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

    Βρυξέλες, 14 Σεπτεμβρίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με τον εξοπλισμό και το είδος των στρατιωτών που θα απαρτίζουν τη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης της ΕΕ. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η Συμμαχία έχει πείρα στην οργάνωση παρόμοιων αποστολών και θα μπορέσει να συνεισφέρει στην δημιουργία της νέας δύναμης της ΕΕ.

    Σημειώνεται ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ συμφώνησαν στη διάσκεψη του Ελσίνκι το Δεκέμβριο του 1999 στη δημιουργία μιας Δύναμης Ταχείας Επέμβασης που θα αριθμεί 60.000 άνδρες και θα είναι έτοιμη μέχρι το 2003 για να συμμετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές.

    Ο.Κ.

    [09] ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Έρευνα άρχισε ο Εισαγγελέας μετά τις καταγγελίες του Προέδρου της Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (Ε.Υ.Α.Θ.) Χρήστου Τσόγκα, ότι δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος δεν προχώρησαν στην εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων με συνέπεια να είναι απροστάτευτη η πόλη από θεομηνίες.

    Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΕΥΑΘ ανέφερε ότι οι εννέα μελέτες που έγιναν για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, με ανάπλαση και διευθέτηση των 21 ρευμάτων μέσα από τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν αυθαίρετες κατασκευές, δεν προχώρησαν σε υλοποίηση έργων. Τόνισε μάλιστα ότι ορισμένοι δήμαρχοι παράνομα νομιμοποιούν αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται σε ρέματα, με αποτέλεσμα η πόλη να μένει απροστάτευτη.

    Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Ζαχαρής, με προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε στον Πταισματοδίκη, ζήτησε να καλέσει τον κ. Τσόγκα, προκειμένου πρώτα να συγκεκριμενοποιήσει όσα κατήγγειλα, αλλά και να προσκομίσει σχετικά παραστατικά έγγραφα. Ακόμη, θα κληθούν να καταθέσουν σχετικά και δήμαρχοι που εμπλέκονται με τα έργα των μελετών.

    Γ.Χ.

    [10] ΔΥΟ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΧΑΣΙΣ

    Ναύπλιο, 14 Σεπτεμβρίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Δύο δάσκαλοι συνελήφθησαν στο Ναύπλιο για κατοχή 315 γραμμαρίων χασίς, μετά από έλεγχο της αστυνομίας στο αυτοκίνητό τους, αλλά οι ίδιοι υποστήριξαν ότι ότι είναι περιστασιακοί χρήστες.

    Ο ένας απο τους δασκάλους είναι κάτοικος Θεσσαλονίκης και ο δεύτερος Κατερίνης, και επρόκειτο να τοποθετηθούν σε σχολεία στο νομό Αργολίδας.

    Σε έρευνα του πρώτου στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη, μετά το περιστατικό, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άλλα 71 γραμμάρια χασίς. Οι δύο συνελλήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα πρωτοδικών Ναυπλίου.

    [11] ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 14 Σεπτεμβρίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, στον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών της ΠΓΔΜ, που διεξήχθησαν την Κυριακή, εκλέχθηκαν 51 δήμαρχοι, από τους οποίους οι 23 είναι της ενωμένης αντιπολίτευσης - Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, Σοσιαλιστές και του Συνδέσμου για τη Δημοκρατία - οι 16 είναι από το VMRO και την Δημοκρατική Εναλλαγή, 11 από το Δημοκρατικό κόμμα των Αλβανών και ένας από το αλβανικό κόμμα PDP.

    Για το δεύτερο γύρο προκρίθηκαν 185 υποψήφιοι, από τους οποίους οι 57 είναι του VMRO και τη Δημοκρατική Εναλλαγή, οι 58 από την Ενωμένη Αντιπολίτευση, οι 17 από το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών, οι 14 από το PDP, 8 από το Φιλελεύθερο κόμμα, 6 από το νέο VMRO, και οι υπόλοιποι από τα μικρότερα κόμματα.

    Σημειώνεται ότι στο δεύτερο γύρο συμμετέχουν οι υποψήφιοι που έλαβαν τουλάχιστον το 10% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

    [12] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ "Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Ποινική δίωξη -για παράβαση καθήκοντος- άσκησε σήμερα ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σε βάρος του Προέδρου και των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στο νοσοκομείο "Γεώργιος Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης, που φέρονται υπεύθυνοι για την καθυστέρηση λειτουργίας της πτέρυγας κρατουμένων.

    Η κατασκευή της πτέρυγας για τη νοσηλεία κρατουμένων και υποδίκων στο νοσοκομείο προγραμματίστηκε πριν από δέκα περίπου χρόνια, η κατασκευή της ολοκληρώθηκε πριν από τρία, αλλά μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί, αφού δεν έχει προσληφθεί ακόμα το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

    Τον περασμένο Νοέμβριο απέδρασε από νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης κρατούμενος των φυλακών, με αποτέλεσμα να διαταχθεί δικαστική έρευνα για την υπόθεση λειτουργίας της πτέρυγας.

    Από την πλευρά τους, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στο νοσοκομείο υποστηρίζουν ότι η διοίκηση δεν έχει καμία αρμοδιότητα και δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού και καταγγέλλουν ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα έπρεπε να είχαν προσληφθεί με ευθύνη του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Γ.Χ.

    [13] ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ 66 ΚΙΛΑ ΗΡΩΙΝΗΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 14 Σεπτεμβρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Οι τουρκικές αρχές κατάσχεσαν 66 κιλά ηρωίνης σε δυο επιχειρήσεις τους στην επαρχία Βαν, που συνορεύει με το Ιράν μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Η αστυνομία ανακάλυψε τα 66 κιλά ηρωίνης σε δυο αυτοκίνητα στην επαρχία Γκουρπινάρ χωρίς να αναφέρει πότε έγινε η επιχείρηση και η αξία των ναρκωτικών ανέρχεται στα 3.5 εκατομμύρια δολάρια.

    Εξι άτομα συνελήφθησαν με τις κατηγορίες λαθρεμπορίου ναρκωτικών και δυο ακόμη αναζητούνται από τις αρχές.

    Ο.Κ.

    [14] Ο Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Τον κοινωνικό προϋπολογισμό παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Οπως επεσήμανε, "έχει μέσα τα βασικά μεγέθη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας", δίδοντας έμφαση στη συνεχή αύξηση που παρουσιάζεται στο σύστημα κοινωνικής προστασίας.

    Ο υπουργός τόνισε ότι στη διάρκεια της δεκαετίας από το 18,9% του ΑΕΠ οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας έχουν περάσει στο 20,2% το 2000. Αυτό, όπως είπε, αποτυπώνει για άλλη μια φορά τη συνεχή βελτίωση της κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα, που διαμορφώθηκε και δημιουργήθηκε μέσα σε δύσκολα χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής και περιοριστικής δημοσιονομικής και άλλων πολιτικών.

    Για τις συντάξεις ο κ. Γιαννίτσης είπε ότι "από 1,7 τρισ. λίγα χρόνια πριν, έχουμε περάσει σε 3,7 τρισ. σήμερα. Οι συντάξεις είναι και το βασικότερο στοιχείο κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα. Οι παροχές πρόνοιας, που επίσης, είναι ένα βασικό στοιχείο της κοινωνικής πολιτικής, αυξήθηκαν από 77 δισ. σε 238 δισ. επίσης μέσα σε λίγα χρόνια. Και οι παροχές ασθένειας, έχουμε από 501 δισ. σε 1,097 δισ.".

    Περαιτέρω, ο υπουργός επεσήμανε ότι "τέλη Ιανουαρίου θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης και να προχωρήσουμε, αφού πρώτα συζητήσουμε και αρχίσουμε με τους ενδιαφερόμενους φορείς, τις συζητήσεις οι οποίες πρέπει να προηγηθούν" και πρόσθεσε: "Θέλω να σας πω για άλλη μια φορά ότι θα προχωρήσουμε με πολύ προσοχή, με ευαισθησία και με καμία διάθεση να αιφνιδιάσουμε κανένα και να δημιουργήσουμε καταστάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να εκληφθούν ως καταστάσεις έκτακτης ανάγκης".

    [15] Ο ΙΒΑΝΟΦ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

    Μόσχα, 14 Σεπτεμβρίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία το Νοέμβριο σε μια διπλωματική προσπάθεια για αναθέρμανση των σχέσεων των δυο χωρών, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Οι σχέσεις των δυο χωρών περνούν κρίση από το 1999 όταν η Πολωνία ξέφυγε από την ρωσική επιρροή και εισήλθε στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Ιβανόφ ανέβαλε το Φεβρουάριο το ταξίδι του στην Πολωνία όταν διαδηλωτές στην πόλη Πόζναν ύψωσαν τη σβάστικα στο ρωσικό προξενείο και έσχισαν τη σημαία της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο της Μόσχας στην Τσετσενία.

    Οι σχέσεις των δυο χωρών επιδεινώθηκαν όταν η Πολωνία απέλασε εννιά Ρώσους διπλωμάτες με τη κατηγορία της κατασκοπείας και η Μόσχα ανταπέδωσε με ανάλογη κίνηση.

    [16] Η Q&R ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ

    Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Στην τελική φάση βρίσκεται το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της ΕΥΔΑΠ. Το έργο αυτό, που αφορά στην μηχανοργάνωση των διοικητικών και οικονομικών μονάδων της, ανατέθηκε στην εταιρεία πληροφορικής Quality & Reliability S.A., μέλος του Ομίλου Πουλιάδη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

    Το προϊόν λογισμικού που εγκαταστάθηκε στην ΕΥΔΑΠ είναι το ORAMA ERP. Το νέο σύστημα αναμένεται να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στις διαδικασίες οικονομικής και διοικητικής διαχείρισης που ακολουθούνται μέχρι σήμερα.

    Ο απώτερος στόχος του έργου είναι η αυτοματοποίηση των διαδικασιών και λειτουργιών όλων των εμπλεκομένων τμημάτων, η κάλυψη των πληροφοριακών αναγκών του, η αποδοτικότερη διαχείριση της πληροφορίας και η συνεχής και ολοκληρωμένη παροχή πληροφόρησης προς τη Διοίκηση.

    Η Q&R Α.Ε. είναι σήμερα ένας από τους κυριότερους προμηθευτές λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής του Ιδιωτικού και ευρύτερου Δημόσιου τομέα της χώρας μας.

    Για την τρέχουσα οικονομική χρήση (2000-2001) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρείας ο κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 3 δισ. δρχ. και τα κέρδη θα ανέλθουν σε 1 δισ. δρχ περίπου.

    [17] ΛΟΧΑΓΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΜΑΖΙ ΜΕ 25 ΕΚΑΤ. ΔΡΧ

    Κατερίνη, 14 Σεπτεμβρίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Λοχαγός που διαχειρίζονταν το ταμείο στρατιωτικής μονάδας της Κατερίνης εξαφανίστηκε από την Παρασκευή, παίρνοντας μαζί του 25 εκατομμύρια δραχμές, ενώ αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου Στρατού επιχειρούν να διευκρινίσουν την υπόθεση.

    Ο Δημήτρης Καρανικόλας, εκτελούσε και χρέη διαχειριστή στην 65η Μονάδα Επιστράτευσης της Ανδρομάχης Κατερίνης, αλλά την προηγούμενη Παρασκευή ήταν η τελευταία φορά που έδωσε σημεία ζωής. Τα 25 εκατομμύρια που πήρε μαζί του προοριζόταν για τη μισθωδοσία πολιτών εθνοφυλάκων και για τις καθημερινές ανάγκες του στρατοπέδου.

    Ανώτατοι αξιωματικοί του ΓΕΣ έχουν αναλάβει την προανάκριση και η έρευνά τους επεκτείνεται στα οικονομικά βιβλία και τα στοιχεία του στρατοπέδου.

    Η οικογένειά του δεν γνώριζε τίποτα, εκτός ένα σημείωμα που άφησε, υποστηρίζοντας ότι είναι μπλεγμένος, και 500.000 δραχμές. Σύμφωνα με τη στρατιωτική διαδικασία, ο Καρανικόλας κατά τις πρώτες έξι μέρες της απουσίας του εμφανίζεται αδικαιολόγητα απών, και στη συνέχεια θα κηρυχτεί λιποτάχτης.

    [18] ΟΙ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Μπάνια Λούκα, 14 Σεπτεμβρίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας διέψευσε τους ισχυρισμούς του Βελιγραδίου ότι εμπλέκεται σε συνωμοσία υποκινούμενη από τις ΗΠΑ με στόχο την ανατροπή του Μιλόσεβιτς ενόψει των επικείμενων εκλογών στη Γιουγκοσλαβία.

    "Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τους υπαινιγμούς ότι οι δυνάμεις επέμβασης εκπαιδεύονται στο έδαφος της Σερβικής Δημοκρατίας με τη στήριξη του υπουργείου Εσωτερικών", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ζόραν Γκλούσατς.

    Χθες ο υπουργός Πληροφόρησης της Γιουγκοσλαβίας Γκόραν Μάτιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι φιλοαμερικανοί συνομώτες σχεδιάζουν την ανατροπή του Μιλόσεβιτς στη διάρκεια των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου.

    Οπως είπε το σχέδιο προβλέπει την είσοδο στη Γιουγκοσλαβία 1.500 φιλοαμερικανών - μελών των δυνάμεων επέμβασης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

    [19] ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Κατάσχεση από την αγορά της Θεσσαλονίκης των παιδικών παιχνιδιών "Πόκεμον" ζήτησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης -σύμφωνα με τις οποίες- ορισμένοι τύποι του συγκεκριμένου παιχνιδιού περιέχουν επικίνδυνες χρωστικές καρκινογόνες ουσίες.

    Με κατεπείγουσα παραγγελία -που κοινοποιήθηκε ήδη στις αστυνομικές αρχές- η Εισαγγελία ζητάει να ξεκινήσουν αμέσως έλεγχοι στην αγορά και να κατασχεθεί ο συγκεκριμένος τύπος παιχνιδιού.

    Όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, ο συγκεκριμένος τύπος -του πλέον δημοφιλέστερου αυτή την εποχή παιχνιδιού στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού- είναι κατασκευασμένες με επικίνδυνες ουσίες.

    Να σημειωθεί ότι τα φανταστικά εξωγήινα μεταλλαγμένα ζώα "Πόκεμον" (pocket monster), δηλαδή "τέρατα τσέπης", που έχουν κατακλύσει τους τελευταίους μήνες και την ελληνική αγορά παιχνιδιών κυκλοφορούν κυρίως σε αυτοκόλλητα, μπρελόκ, πλαστικά μπαλόνια και σε άλλες μορφές.

    Γ.Χ.

    [20] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, ύστερα από καταγγελίες που αναφέρουν ότι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης λειτουργούν επικίνδυνα σχολικά κτίρια, κατασκευασμένα από το καρκινογόνο υλικό, αμίαντο.

    Η δικαστική έρευνα διενεργείται με αφορμή δημοσιεύματα της τοπικής εφημερίδας "Μακεδονία", σύμφωνα με τα οποία πολλοί μαθητές διδάσκονται σε κτίρια που έχουν κατασκευαστεί στα τέλη της δεκαετίας του '70, από αμιαντολαμαρίνες.

    Ο αρμόδιος Εισαγγελέας ζήτησε από τον Πταισματοδίκη να καταγραφούν όλα τα συγκεκριμένα σχολικά συγκροτήματα και να διαπιστωθεί αν λειτουργούν κανονικά. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης αναμένεται να καταθέσουν ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης που είναι αρμόδιοι με τη λειτουργία των σχολικών κτιρίων.

    Γ.Χ.

    [21] ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Σειρά εκδηλώσεων, με την ευκαιρία της γιορτής της Αγίας Σοφίας, οργανώνει αυτό το Σαββατοκύριακο το Παιδικό Χωριό Βορείου Ελλάδος στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης.

    Το Σάββατο στις 6.30 μ.μ. θα τελεστεί μέγας εσπερινός και αρτοκλασία από το μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυροπόλεως Διονύσιο. Οσοι δεν έχουν μεταφορικό μέσο, μπορούν να μετακινηθούν με τα λεωφορεία που θα διαθέσει το Χωριό και θα βρίσκονται στην πλατεία Αγίας Σοφίας, το Σάββατο στις 5μ.μ.

    Την Κυριακή, ημέρα της γιορτής της Αγίας Σοφίας θα τελεστεί θεία λειτουργία από τις 8π.μ. έως στις 10.30 π.μ. από τον επίσκοπο Θερμών Δημήτριο.

    Στο παιδικό χωριό θα έχουν όλοι την ευκαιρία να επισκεφθούν Bazaar που θα λειτουργήσει το Σαββατοκύριακο από τις 10 π.μ. έως τις 8μ.μ.

    [22] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΛΕΣΤΙΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ-ΕΕ

    Βιέννη, 14 Σεπτεμβρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Αυστρίας Τόμας Κλέστιλ, δήλωσε ότι θα ομαλοποιηθούν οι σχέσεις Βιέννης και Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά όχι σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο κ. Κλέστιλ σημείωσε στην εφημερίδα "Der Standard" ότι οι σχέσεις ΕΕ-Αυστρίας θα αποκατασταθούν αλλά θα πάρει κάποιο χρόνο.

    Σημειώνεται ότι η ΕΕ ήρε τις διπλωματικές κυρώσεις κατά της Αυστρίας την Τρίτη, μετά από επτά μήνες. Οι κυρώσεις είχαν επιβληθεί μετά την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος Ελευθερία στον κυβερνητικό συνασπισμό της Αυστρίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Ο κ. Κλέστιλ απέρριψε την ιδέα η Αυστρία να ελέγχεται στο μέλλον από την ΕΕ ακόμη κι αν η Ένωση επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει στενή παρακολούθηση της πολιτικής του κόμματος Ελευθερία.

    Ο πρόεδρος της Αυστρίας είπε ότι η χώρα διαθέτει δημοκρατικά μέσα για να διαπιστώσει ότι υπάρχουν σε αυτή νόμιμα δημοκρατικά κόμματα για το καλό των πολιτών της.

    Ο.Κ.

    [23] ΠΟΡΕΙΑ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στον διαγωνισμό πρόσληψης των εκπαιδευτικών και στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη ο Σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.

    Οι περίπου 100 εκπαιδευτικοί που συγκεντρώθηκαν ζητούσαν με τα συνθήματα τους την μη πραγματοποίηση του διαγωνισμού, τους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών από την επετηρίδα και την κατάργηση της αντιλαϊκής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, προκειμένου να έχουν όλοι δικαίωμα στη μόρφωση.

    Παράλληλα, ο Σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για ανυποληψία στη συγκρότηση, οργάνωση, επιτήρηση και αξιολόγηση του προηγούμενου διαγωνισμού και επισημαίνει ότι και ο νέος διαγωνισμός δεν θα είναι κατοχυρωμένος.

    Τέλος, καλεί σε κινητοποιήσεις για να μην πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός "της υποταγής, της ανεργίας και της απάτης.

    [24] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

    Αθήνσ, 14 Σεπτεμβρίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Στην πώληση συναλλάγματος αξίας 2,5 δισ. ευρώ, που προέρχεται από τόκους των συναλλαγματικών διαθεσίμων της από την αρχή του 1999, αποφάσισε να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να στηρίξει το ευρώ και ταυτόχρονα να ανακόψει την κατακόρυφη πτώση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

    Τα συναλλαγματικά αποθέματα της ΕΚΤ ανέρχονται σε 40 δισ. ευρώ και το 15% εξ αυτών είναι σε χρυσό.

    Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε σημαντικά στις διεθνείς αγορές ξεπερνώντας τα 87 σέντς, από 85,64 σεντς την προηγούμενη ημέρα.

    Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ αναφέρει ότι η απόφαση ελήφθη στις 31 Αυγούστου και ενημέρωσε την Federal Reserve των ΗΠΑ και την Ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 15 September 2000 - 7:53:36 UTC