Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-09-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ"
  • [03] ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΤΙΜΙΟ ΞΥΛΟ
  • [04] Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΑΝΕΒΑΛΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΔΝΕΪ
  • [05] Ο ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΙΣ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [06] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ
  • [07] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [08] ΠΡΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
  • [09] ΔΙΑΡΡΟΗ ΘΕΙΙΚΟΥ ΟΞΕΩΣ ΑΠΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ
  • [10] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΚΙΒΡΙΚΟΓΛΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
  • [11] ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ 66% ΟΤΕ
  • [12] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΤΟΝΤΙΚ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
  • [13] ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ "ΤΡΕΜΩΔΟΥΣ" ΝΟΣΟΥ
  • [14] ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΣΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [15] ΝΕΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [16] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ: ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
  • [17] ΤΖ. ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ: Ο ΣΕΡΒΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΟ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [18] ΠΑΡΑΧΑΡΑΓΜΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
  • [19] ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΑΓΩΓΗΣ 7ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΤΟΥ ΟΑΣΕ
  • [21] ΙΒΑΝΟΦ: Ο ΟΗΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [22] ΣΑΜΑΡΑΝΚ: ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
  • [23] ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΣΦΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ
  • [24] ΣΙΔΝΕΪ: ΘΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

  • [01] Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2000 (22:09 UTC+2)

    Η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των τεσσάρων χωρών οι στρατιωτικές δυνάμεις των οποίων θα επιβλέψουν τις εκλογές στο Κόσοβο, όπως αποφάσισε η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ που συνεδρίασε σήμερα στη Βουλιαγμένη.

    Συγκεκριμένα οι Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται στο Ουρόσεβατς θα αναλάβουν μαζί με Γάλλους, Βρετανούς και Ιταλούς συνάδελφούς τους το λεπτό έργο της διασφάλισης ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο, στις 28 Οκτωβρίου.

    "Είναι το συμπλήρωμα της ταξιαρχίας που έχουμε στείλει. Επρεπε να στείλουμε ένα μηχανοκίνητο τάγμα ακόμα. Εχουμε ήδη ένα εκεί και θα στέλνουμε ακόμα ένα. Αυτό θα χρησιμοποιηθεί για αποστολές που θα του δώσει η KFOR, όποιες και αν είναι αυτές και όπως έχουν προβλεφθεί", τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης.

    Στη Σύνοδο πήρε μέρος και ο αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χουσεϊν Κιβρίκογλου, ο οποίος ωστόσο δεν συναντήθηκε κατ΄ιδίαν με τον κ. Παραγιουδάκη.

    Οι 19 αρχηγοί ΓΕΕΘΑ του ΝΑΤΟ συζήτησαν για την κατάσταση στα Βαλκάνια και για τη νέα δομή της Συμμαχίας.

    Μετά τις εργασίες της Συνόδου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος παρέθεσε δείπνο προς τιμή των στρατιωτικών ηγετών.

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ"

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2000 (11:43 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου

    "Eάν η Eλλάδα δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, πολύ πιθανόν να το κάνουν άλλοι", εξομολογείται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Hμερησία" ο υπουργός Eξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι ξεπεράστηκαν "λανθασμένες αντιλήψεις" για τις σχέσεις με τη Γιουγκοσλαβία,

    O Γιώργος Παπανδρέου, που δέχθηκε πολλές επικρίσεις για τις επαφές που είχε στο Bελιγράδι και κυρίως για τους στόχους που εξυπηρέτησε η πρόσφατη περιοδεία του, παραδέχεται ότι "δεν άλλαξε η ροή της ιστορίας" για τη Γιουγκοσλαβία, όμως "η ισορροπία στα Bαλκάνια δεν ήταν ευχάριστη, άρα δεν θα ήταν δυνατό να διατηρηθεί, πρέπει να αλλάξει". Eάν δεν τολμούμε, θα μείνουμε σε μια "ισορροπία αστάθειας με απρόβλεπτες συνέπειες κι εξελίξεις για σημεία όπως είναι το Mαυροβούνιο", εξηγεί.

    Στη συνομιλία που είχε με την "Hμερησία", χαρακτήρισε χρήσιμες και καλές τις διακριτικές αποστάσεις ορισμένων, αλλά τόνισε ότι είναι κοντόφθαλμο για μια χώρα να μην θέτει αρχές με στόχο να ξεπεραστεί μια κρίση.

    H Eλλάδα "έχει φέρει οξυγόνο σε μια διαδικασία που μπορεί κάπου να βγει. Aλλωστε δεν είναι μια χώρα που μπορεί να κάθεται και να έρχονται να τη ρωτάνε για την άποψή της.

    Eχει η ίδια συμφέρον να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Eχει συμφέρον να προσπαθήσει να παντρέψει τις ιδιομορφίες και την ιστορική πραγματικότητα της περιοχής με τις ευρωπαϊκές αρχές και την προοπτική. Eάν δεν μπορεί να τα παντρέψει επιχειρώντας μια προσέγγιση αλλαγών, τότε άλλοι παράγοντες, χωρίς γνώση της περιοχής, θα δράσουν ανεξέλεγκτα", επεσήμανε ο υπουργός Eξωτερικών. Για τον κ. Παπανδρέου η βαλκανική περιοδεία πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Γιατί συνέβαλε στο να ξεπεραστούν "κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις" που αφορούν τόσο τις σχέσεις με τη Γιουγκοσλαβία, όσο και με τη διεθνή κοινότητα.

    Aναφέρθηκε στη θετική ανταπόκριση της E.E. και στον "σημαντικό προβληματισμό" των HΠA. "Tο πλαίσιο της πολιτικής μας είναι πιο σοβαρό από κάθε τι άλλο. Aς μην υπάρχουν παρεξηγήσεις για το ποια πολιτική ακολουθεί η Eλλάδα, για να αναδειχθεί και για τον Eλληνα πολίτη το πολύπλοκο των πολιτικών πραγμάτων στη χώρα αυτή, ώστε με γνώση και κριτική διάθεση να βλέπει το μέλλον", τόνισε απορρίπτοντας όρους όπως φιλοαμερικανική, φιλομιλοσεβιτσική, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για να χαρακτηρισθεί η πολιτική της Eλλάδας, αλλά και το διπλωματικό εγχείρημα των τελευταίων ημερών. Eξέφρασε την πεποίθηση ότι Eλλάδα άνοιξε δρόμους για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. "Eχουμε σταθερή πολιτική αρχών. Mια πολιτική που θεωρεί ότι η απομόνωση της Γιουγκοσλαβίας δεν συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος.

    Στην πόλωση της διεθνούς κοινότητας και της Γιουγκοσλαβίας, η Eλλάδα πρότεινε εναλλακτικές σκέψεις". Xαρακτήρισε τις αντιδράσεις "μάλλον θετικές" γιατί άλλωστε είναι και ο μόνος από την Eυρώπη και τις Hνωμένες Πολιτείες που λειτουργεί περίπου ως "παγοθραύστης" για την άρση του αδιεξόδου.

    O Γιώργος Παπανδρέου απέρριψε τις κατηγορίες περί παρέμβασης στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας, μίλησε για τη μακροπρόθεσμη φιλία των Eλλήνων με τους Σέρβους, η οποία είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε ηγεσία και τόνισε ότι η χώρα είχε δύο επιλογές: Nα μείνει απούσα και μοιρολατρικά να παρακολουθεί τις εξελίξεις που αφορούν τη γειτονιά της, ή να μπει ενεργά για να συμβάλει στην πορεία σταθεροποίησης στα Bαλκάνια.

    [03] ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΤΙΜΙΟ ΞΥΛΟ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2000 (11:50 UTC+2)

    Εφθασε στην Αθήνα το πρωί από τα Ιεροσόλυμα το Τίμιο Ξύλο και φυλάσσεται στο Μετόχι του Πανάγιου Τάφου. Αύριο το απόγευμα θα γίνει η επίσημη τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών.

    Την Πέμπτη θα αρχίσει η συγκέντρωση υπογραφών για τις νέες ταυτότητες από όλες τις Μητροπόλεις της χώρας και θα διαρκέσει ως τις 25 Μαρτίου του 2001.

    [04] Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΑΝΕΒΑΛΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2000 (11:21 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πρόεδρος της Επιτροπής 'Αθήνα 2004' για την διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Την τελευταία στιγμή ανέβαλε την μετάβαση του στο Σίδνεϊ ο υπουργός Πολιτισμού, Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο κ.Πάγκαλος επρόκειτο να αναχωρήσει το πρωί για την Αυστραλία όπου σε λίγες μέρες ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κ.Καρτάλης δήλωσε ότι το υπουργείο έχει σε εκκρεμότητα θέματα που βρίσκονται σε προτεραιότητα.

    [05] Ο ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΙΣ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, 12 Σεπτεμβρίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Ο Ολιβερ Ιβάνοβιτς, ηγέτης των Σέρβων της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα στις προεδρικές εκλογές της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο Ολιβερ Ιβάνοβιτς, μέλος του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου (SNV) στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, σκοπεύει να υποστηρίξει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης για να εμποδίσει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να εκλεγεί για δεύτερη φορά πρόεδρος.

    "Το SNV δεν θα κατεβάσει υποψήφιο στις εκλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ψηφίσει", επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ιβάνοβιτς. "Θα ψηφίσουμε τον κ. Κοστούνιτσα, γιατί είμαστε μέλη της ενωμένης αντιπολίτευσης", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Κοστούνιτσα υποστηρίζεται από 18 κόμματα της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Γιουγκοσλαβία στις 24 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Ιβάνοβιτς μέχρι τώρα παρέμενε ουδέτερος όσον αφορά τις εκλογές.

    [06] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

    Οτάβα, 12 Σεπτεμβρίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Επίσκεψη στον Καναδά θα πραγματοποιήσει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με δηλώσεις του ρωσικού υπουργού Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, ο οποίος πραγματοποιεί συνομιλίες με τον Καναδό ομόλογό του, Λόιντ Αξγουορθι, με αντικείμενο ορισμένα διμερής και διεθνής θέματα, καθώς και την "κοινή προετοιμασία για την επίσκεψη του Πούτιν στη χώρα".

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου μεταξύ των δυο υπουργών Εξωτερικών, ο κ. Αξγουορθι δήλωσε ότι συζητήθηκε η πιθανή επίσκεψη του κ. Πούτιν στον Καναδά. Στη συνέχεια, ρώσος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.

    Επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο κ. Αξγουορθι με τον ρώσο ομόλογό του, ήταν τα αποτελέσματα της διάσκεψης κορυφής του ΟΗΕ για τη νέα χιλιετία, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη και την κατάσταση στα Βαλκάνια, καθώς και στη Μέση Ανατολή.

    [07] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Δύσκολους αντιπάλους για τις ελληνικές ομάδες ανέδειξαν οι κληρώσεις των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων, που έγιναν χτες το μεσημέρι στη Βιέννη.

    Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος, που συνεχίζει στο Κύπελλο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, θα αντιμετωπίσει την Ελβετική Καντέτεν Σαουφχάουσεν. Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στις 14-15 Οκτωβρίου και ο δεύτερος στις 21-22 του ίδιου μήνα.

    Ο ΓΑΣ Κιλκίς, εξάλλου, που σ' αυτή τη φάση αντιμετωπίζει την Τουρκική Μπεσίκτας, εφ' όσον προκριθεί, θα βρει στο δρόμο του την Ουγγρική Πιγκ Σέγκεντ. Οι αγώνες θα γίνουν στις 11-12/11/00 και στις 18-19/11/00. Το πρώτο παιχνίδι με τη Μπεσίκτας θα γίνει στις 14-15 Οκτωβρίου και το δεύτερο στις 21-22 του ίδιου μήνα.

    Επίσης, ο Αρχέλαος Κατερίνης στο Κύπελλο Κυπελλούχων θα αντιμετωπίσει τη Γερμανική Φλένσμπουργκ. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στις 11-12 Νοεμβρίου στη Γερμανία και η ρεβάνς στις 18-19 Νοεμβρίου.

    Για το Τσάλεντς Καπ ο Δούκας, εφ' όσον προκριθεί επί της Βοσνιακής ομάδας, Ζελέζνιτσαρ, θα αγωνιστεί με τη Γαλλική US Ίβρι στις 9-10 και στις 16-17 Δεκεμβρίου. Το πρώτο παιχνίδι με τη Ζελέζνιτσαρ θα γίνει στις 11-12 Νοεμβρίου στην Αθήνα και το δεύτερο στις 18-19 του μήνα στη Βοσνία.

    Η Αναγέννηση Άρτας αν περάσει το εμπόδιο της Ελβετικής Σπόνο Νότβιλ, θα βρει στο δρόμο της τη Σλοβενική Ρόμπιτ Ολίμπια στις 4-5 Νοεμβρίου και στις 11-12 του ίδιου μήνα. Αν ηττηθεί, θα αντιμετωπίσει για το Κύπελλο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυναικών την Ολλανδική Ζέεμαν Βαστγκόεντ, 4-5 και 11-12 Δεκεμβρίου 2000.

    Τέλος, ο Μακεδονικός, που συμμετέχει στο Κύπελλο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυναικών, θα αντιμετωπίσει τον ηττημένο του ζευγαριού, Μόντεξ Λουμπλίν από την Πολωνία και BGPA Μινσκ από τη Λευκωσία. Οι αγώνες θα γίνουν στις 4-5 και στις 11-12 Νοεμβρίου.

    [08] ΠΡΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2000 (20:52 UTC+2)

    Σε απεργία θα προχωρήσουν στις 29 Σεπτεμβρίου οι οδηγοί φορτηγών διεθνών μεταφορών, διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου.

    Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" ο πρόεδρος τους Παναγιώτης Νικολαρέας ζήτησε από την κυβέρνηση να μειώσει τους φόρους στο πετρέλαιο κίνησης

    Εξάλλου, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Δημήτρης Μακριβέλιος, πρότεινε την αξιοποίηση της δυνατότητας για επιβολή πλαφόν στην τιμή των καυσίμων.

    Τόνισε, εξάλλου, ότι το ημερήσιο δελτίο ενδεικτικών τιμών καυσίμων έχει πλασματικά νούμερα.

    [09] ΔΙΑΡΡΟΗ ΘΕΙΙΚΟΥ ΟΞΕΩΣ ΑΠΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ

    Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, 12 Σεπτεμβρίου 2000 (20:48 UTC+2)

    Μεγάλη ποσότητα θειικού οξέως διέρρευσε από αγωγό εργοστασίου μπαταριών στο νότιο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, όπως έγινε γνωστό από την έδρα της UNMIK στην πόλη.

    Εξαιτίας της διαρροής διακόπηκε για ώρες η κυκλοφορία στην κεντρική οδό που συνδέει την Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα με την Πρίστινα και στη συνέχεια αποκαταστάθηκε.

    Ο εκπρόσωπος της UNMIK Μάικλ Κιτς είπε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, πρόσθεσε όμως ότι το θειικό οξύ εξακολουθεί να διαρρέει στον ποταμό Σίτνιτσα, παραπόταμο του Ιμπαρ.

    Μονάδες της KFOR καταβάλουν προσπάθειες να περιορίσουν τη διαρροή, είπε ο κ. Κιτς προσθέτοντας ότι χάρη στην άπνοια που επικρατεί στην περιοχή δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης της ατμόσφαιρας.

    Ωστόσο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα τις απογευματινές ώρες προειδοποίησε τους κατοίκους να μην πλησιάσουν στην περιοχή κοντά στον ποταμό

    Ιμπαρ.

    Ο εκπρόσωπος της UNMIK είπε ότι η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο έχει αποκλειστεί και ότι εκεί βρίσκονται ειδικές ομάδες της KFOR και της UNMIK.

    [10] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΚΙΒΡΙΚΟΓΛΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Αντίθετος με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, στρατηγού Χουσείν Κιβρίκογλου, είναι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Στέφανος Τανιμανίδης.

    Όπως υπογραμμίζει, είναι υπέρ του διαλόγου και θεωρεί θετικές τις επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων διότι δίνουν την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να τους θέσει το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων καθώς και της αξιοποίησης και ανάδειξης της ελληνικότητας των μνημείων του ποντιακού ελληνισμού στον Πόντο.

    [11] ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ 66% ΟΤΕ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ανήκουν στον αρμόδιο τομέα κοινοβουλευτικού ελέγχου τάχθηκαν υπέρ της ιδιωτικοποίησης του 66% του ΟΤΕ, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό πρότειναν να παραμείνει στο δημόσιο.

    Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, που απεργούν μέχρι αύριο, διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από τη Βουλή, αντιδρώντας στην τροπολογία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, με την οποία δίνεται η δυνατότητα να εκχωρηθεί σε ιδιώτες το 45% των μετοχών του οργανισμού.

    [12] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΤΟΝΤΙΚ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

    Μπάνια Λούκα, 12 Σεπτεμβρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι να ληφθεί σχετική δικαστική απόφαση, παρά την πρόσφατη πρόταση που κατατέθηκε για την άρση της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μίλοραντ Ντόντικ.

    Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, αποφασίστηκε η κυβέρνηση "να συνεχίσει να εκπληρώνει της υποχρεώσεις της" νόμιμα και χωρίς περιορισμούς.

    Υπενθυμίζεται ότι το Κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας ψήφισε υπέρ της άρσης της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και δήλωσε ότι οι υπουργοί "απαλλάχτηκαν από τα καθήκοντά τους".

    Ο ίδιος ο κ. Ντόντικ τόνισε ότι δεν θα ασκήσει τις υποχρεώσεις του πρωθυπουργού, έως ότου βγει δικαστική απόφαση, προσθέτοντας ότι "δεν λειτουργεί πλέον η κυβέρνηση".

    Την περασμένη εβδομάδα παραδέχτηκε ότι το κοινοβούλιο είχε το δικαίωμα να υιοθετήσει την άρση της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, ωστόσο αντέδρασε έντονα στην απόφαση να "απαλλαχτεί η κυβέρνηση από τα καθήκοντά της".

    Η σημερινή δήλωση επιβεβαίωσε ότι η άρση της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης αποτελεί "νόμιμη πολιτική πράξη", αλλά αντέδρασε και πάλι στην απόφαση σχετικά με τα καθήκοντα της κυβέρνησης, καθώς και στις αλλαγές του νόμου όσον αφορά στις υποχρεώσεις της.

    Σημειώνεται ότι οι γενικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 11 Νοεμβρίου.

    [13] ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ "ΤΡΕΜΩΔΟΥΣ" ΝΟΣΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2000 (20:38 UTC+2)

    Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες για την εμφάνιση της τρεμώδους νόσου σε κοπάδια προβάτων στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ένδειξη μετάδοσής της στον άνθρωπο, αν και τα επίσημα αποτελέσματα που εστάλησαν σε εργαστήρια του εξωτερικού αναμένονται μετά από μήνες.

    Οι κτηνοτρόφοι του νομού Κοζάνης, όπου εμφανίστηκαν πέντε κρούσματα της νόσου σε κοπάδι της περιοχής, εκφράζουν προβληματισμό καθώς δεν έχουν λάβει οδηγίες για την αντιμετώπισή της.

    Για τα περιστατικά ενημερώθηκαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του νομού, το υπουργείο Γεωργίας και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε., ενώ στάλησαν και δείγματα προς εξέταση στο τμήμα κτηνιατρικής του ΑΠΘ, και όπως υποστηρίζεται δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ευρύτερες επιπτώσεις στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας, αλλά και στη δημόσια υγεία.

    Ακόμη υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η νόσος περιορίζεται μόνο στα πρόβατα και δεν σχετίζεται με τη νόσο των "τρελών αγελάδων" που απασχόλησε πρόσφατα την Ε.Ε.

    [14] ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΣΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Οι αμοιβές στελεχών και συνεργατών του οργανισμού "Αθήνα 2004" αποκαλύπτουν ότι για την κυβέρνηση η λιτότητα ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, ενώ για τους ημέτερους και τους λίγους η χλιδή περισσεύει. Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΚΙ.

    Η κυβέρνηση και η ηγεσία του οργανισμού "Αθήνα 2004" ας αντιληφθούν ότι το ποτήρι έχει ξεχειλίσει, καταλήγει το ΔΗΚΚΙ.

    [15] ΝΕΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 12 Σεπτεμβρίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Νέο ένοπλο επεισόδιο με ένα νεκρό και δύο τουλάχιστον τραυματίες σημειώθηκε χθες στο κέντρο του Βελιγραδίου.

    Νεκρός είναι ο Ζβόνκο Πλέσιτς (38), γνωστός στους κύκλους του υποκόσμου, για τον οποίον λέγεται ότι έλεγχε το εμπόριο κλεμμένων αυτοκινήτων.

    Το επεισόδιο σημειώθηκε το απόγευμα στο εστιατόριο του Βελιγραδίου "Κνεζ", όταν ο Πλέσιτς εισήλθε με την παρέα του και άνοιξε πυρ εναντίον της ομάδας του γνωστού επιχειρηματία Αντρέγια Ντράσκοβιτς ο οποίος βρισκόταν εκείνη την ώρα στο εστιατόριο.

    Η παρέα του Ντράσκοβιτς ανταπέδωσε τα πυρά με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Πλέσιτς, και να τραυματισθούν άλλοι δύο, ενώ ο ίδιος ο Ντράσκοβιτς κατάφερε να φύγει αλώβητος.

    Οι πυροβολισμοί συνεχίσθηκαν και έξω από το εστιατόριο, μπροστά στα έκπληκτα βλέμματα πολλών περαστικών.

    Η αστυνομία, συνδέει το επεισόδιο με ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των δύο ομάδων.

    Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως ο αντιπρόεδρος της σερβικής Κυβέρνησης, υπερεθνικιστής Βόισλαβ Σέσελι, είχε δηλώσει πριν μερικές ημέρες, ότι είχε ακούσει πως ο Ντράσκοβιτς εμπλεκόταν στην δολοφονία του Σέρβου παραστρατιωτικού ηγέτη Ζέλικο Ραζνιάτοβιτς-Αρκάν τον περασμένο Ιανουάριο.

    Από την ημέρα της δολοφονίας του Αρκάν, μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί πολλά άτομα, τα ονόματα των οποίων έχουν συνδεθεί στην υπόθεση της δολοφονίας του.

    Η σημερινή εφημερίδα του Βελγραδίου "Γκλας Γιάβνοστι", γράφει ότι ο Αντρέγια Ντράσκοβιτς, έχει επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Ρωσία, ενώ υπενθυμίζει ότι στις αρχές της δεκαετίας του '90, δημοσιεύματα πολλών ξένων εφημερίδων έκαναν λόγο ότι αυτός διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με την Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου.

    [16] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ: ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

    Βελιγράδι, 12 Σεπτεμβρίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κάλεσε σήμερα τους λαούς των χωρών των Βαλκανίων να αποφασίσουν μόνοι τους για το μέλλον τους και να μην επιτρέψουν σε εξωτερικούς παράγοντες να τους διαιρούν.

    Ο Μιλόσεβιτς, μιλώντας σήμερα σε τελετή εγκαινίων μιας νέας πτέρυγας του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού εργοστασίου της χώρας "Ντζερντάμπ", στην Ανατολική Σερβία καταφέρθηκε εναντίον των "ξένων προδοτών που εργάζονται κατά της Γιουγκοσλαβίας" και κατέκρινε έμμεσα στην αντιπολίτευση για το ότι δεν συμμετείχε ενεργά στην ανοικοδόμηση της χώρας, μετά τους περσινούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.

    Η δημόσια αυτή εμφάνιση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έγινε 12 μέρες πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα, ενώ πολιτικοί παρατηρητές εκτίμησαν ότι η ομιλία του κινήθηκε σε χαμηλούς σχετικά τόνους σε σύγκριση με αυτούς που χρησιμοποιεί στις δηλώσεις του για τη δύση.

    Τα ανεξάρτητα ΜΜΕ της χώρας έκαναν λόγο για παρουσία 10.000 ανθρώπων στην ομιλία του Μιλόσεβιτς, ενώ τα κρατικά έκαναν λόγο για 100.000.

    Το πρακτορείο του Βελιγραδίου ΒΕΤΑ, επικαλούμενο δηλώσεις εργαζομένων από τη γειτονική πόλη Μπορ μετέδωσε ότι η εργοδοσία εξανάγκασε τους εργαζόμενους να παραστούν στην τελετή ενώ αρκετές χιλιάδες άτομα μεταφέρθηκαν με λεωφορεία απο διάφορες πόλεις της Σερβίας για να ακούσουν την ομιλία του Μιλόσεβιτς.

    [17] ΤΖ. ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ: Ο ΣΕΡΒΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΟ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βρυξέλλες, 12 Σεπτεμβρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον δήλωσε ότι διατυπώνονται "βάσιμοι ισχυρισμοί", σύμφωνα με τους οποίους ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ετοιμάζει νοθεία στις επικείμενες εκλογές και θα χρησιμοποιήσει βία, ώστε να παραμείνει στην εξουσία, τόνισε όμως ταυτόχρονα ότι ο λαός της Σερβίας με μαζική συμμετοχή στις εκλογές μπορεί να εμποδίσει τα σχέδια του.

    Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα θα παράσχει αμέσως συνεργασία και βοήθεια σε εκείνον που θα αναδειχθεί νέος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας τονίζοντας ότι στην περίπτωση αυτή η Σερβία θα γίνει δεκτή στην Ευρώπη.

    Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους από τη Βοσνία και το Μαυροβούνιο στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες είπε ότι η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία προς τις εκλογές, ώστε να πιστοποιηθεί το κατά πόσο θα είναι δίκαιες ή όχι.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι "ο Μιλόσεβιτς έχει κάνει μέχρι στιγμής καταστροφικά λάθη, όσον αφορά τις θέσεις της διεθνούς κοινότητας" και προειδοποίησε ότι θα κάνει πλήρως λανθασμένο υπολογισμό, εάν καταφύγει στη βία για να διατηρηθεί στην εξουσία.

    "Ο Μιλόσεβιτς πρέπει να ξέρει ότι ο κόσμος παρακολουθεί την κατάσταση, ότι ο κόσμος ανησυχεί, αλλά τελικά ο λαός είναι εκείνος που θα τον απομακρύνει. Δεν θα είναι το ΝΑΤΟ, δεν θα είναι οι δυτικοί σύμμαχοι, αλλά οι ίδιοι οι κάτοικοι της Σερβίας. Αυτό έκανε ο λαός και σε άλλες χώρες. Σε μερικές περιπτώσεις αυτό έγινε πολύ γρήγορα, σε άλλες έγινε πολύ απότομα", είπε ο κ. Ρόμπερτσον.

    [18] ΠΑΡΑΧΑΡΑΓΜΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Παραχαραγμένα χαρτονομίσματα διακινούσαν στην αγορά τέσσερα άτομα βουλγαρικής καταγωγής που συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας στην πόλη της Καβάλας.

    Πρόκειται για τους Μίτκο Μίτκοφ, 27 ετών, Μπαζίλ Τερζιούφσκι, 32 χρόνων και τις ομοεθνείς τους Στανισλάβα Βάντσεβα και Βερόνικα Γκροστάνοβα -24 και 23 χρόνων, αντίστοιχα- οι οποίοι συνελήφθησαν στη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στο ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο που επέβαιναν.

    Σύμφωνα με την αστυνομία στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 28 πλαστά χαρτονομίσματα των 100 μάρκων Γερμανίας και 450.000 δραχμές που προέρχονταν από προηγούμενες συναλλαγές που είχαν τις προηγούμενες μέρες.

    Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παραχάραξη, κατοχή και διακίνηση χαρτονομισμάτων.

    Γ.Χ.

    [19] ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΑΓΩΓΗΣ 7ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Ενας 7χρονος Αλβανός, παιδί των φαναριών, που είχε μεταφερθεί πριν δύο μέρες στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για νοσηλεία, εικάζεται ότι έχει απαχθεί από μέλη κυκλώματος που εκμεταλλεύονται ανήλικα παιδιά, αλλά η διοίκηση του νοσοκομείου διαψεύδει τις πληροφορίες.

    Η υπόθεση της εξαφάνισης του 7χρονου ξεκίνησε όταν μαζί με ένα 10χρονο φίλο του επίσης από την Αλβανία, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και εισήχθησαν στο ορθοπεδικό τμήμα με κατάγματα στα πλευρά.

    Η διοίκηση του νοσκομείου υποστηρίζει ότι τα παιδιά έπεσαν θύματα τροχαίου και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσκομείο, το οποίο εφημέρευε. Πληροφορίες της ΕΤ3 αναφέρουν ότι στις 2 τα ξημερώματα το 7χρονο αγόρι απήχθη από τη μονάδα που νοσηλευόταν, πιθανώς από μέλη του κυκλώματος, ενώ ο 10χρονος φίλος του παρέμεινε στο νοσοκομείο, αλλά σήμερα το πρωί μεταφέρθηκε για λόγους ασφαλείας σε άλλο τμήμα του νοσοκομείου.

    Η διοίκηση υποστηρίζει ότι δεν τίθεται θέμα απαγωγής και ότι το ένα από τα δύο παιδιά το πήραν νόμιμα οι γονείς του αφού δεν υπήρχε λόγος να πραμείνει για περαιτέρω νοσηλεία. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το παιδί εξαφανίστηκε μέσα από τα χέρια των γιατρών και ότι η ασφάλεια Θεσσαλονίκης ερευνά την υπόθεση για να διαπιστώσει τι συνέβη και να συλληφθούν τα μέλη συμμορίων που αναπτύσσσουν δραστηριόττηα στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΤΟΥ ΟΑΣΕ

    Σκόπια, 12 Σεπτεμβρίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Συνάντηση με τον επικεφαλή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην ΠΓΔΜ, πρέσβη Τσαρλς Μάγκε, είχε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι.

    Η συνάντηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών και την πιθανή επίδραση τους στη δημοκρατική διαδικασία στη χώρα.

    Ο κ. Τράικοφσκι εξέφρασε την ανησυχία του για τα επεισόδια που σημειώθηκαν και τόνισε, ότι, πέρα από τους εξουσιοδοτημένους θεσμούς, τα κόμματα και οι πολίτες είναι και αυτοί υπεύθυνοι για μία ειρηνική και δημοκρατική εκλογική διαδικασία.

    Ο πρέσβης Μάγκε, τόνισε ότι, παρά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην δυτική ΠΓΔΜ, στην υπόλοιπη χώρα οι εκλογές διεξήχθησαν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά στάνταρ.

    [21] ΙΒΑΝΟΦ: Ο ΟΗΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Οτάβα, 12 Σεπτεμβρίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να επανεξετάσει τη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και να υιοθετήσει νέο σχέδιο δράσης για την εφαρμογή προηγούμενων αποφάσεων του σχετικά με τη περιοχή, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ μετά από συνάντηση του με τον Καναδό ομόλογο του Λόιντ Αξγουόρθι.

    Ο κ. Ιβανόφ τόνισε ότι ο Καναδάς και η Ρωσία υποστηρίζουν την εφαρμογή του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο αλλά επισήμανε ότι η τωρινή κατάσταση στην επαρχία είναι αμησυχητική.

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι προς το παρόν δεν μπορούν να διεξαχθούν δημοτικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο και τόνισε ότι αν γίνουν θα πρέπει να είναι δημοκρατικές και ελεύθερες.

    Ο κ. Ιβανόφ είπε ότι αν γίνουν εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο θα είναι παρωδία γιατί πάνω από 200.000 Σέρβοι, Τσιγγάνοι και άλλες εθνότητες έχουν διωχθεί από τη σερβική επαρχία και δεν θα συμμετάσχουν σε αυτές αν γίνουν.

    Ο.Κ.

    [22] ΣΑΜΑΡΑΝΚ: ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

    Μελβούρνη, 12 Σεπτεμβρίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Μετά την άρνηση χορήγησης βίζας, εκ μέρους του Υπουργείου Μετανάστευσης της Αυστραλίας, σε δύο μέλη Ολυμπιακών Επιτροπών, τον Καρλ Τσιγκ, αρχηγό της αποστολής καλαθόσφαιρας, από το Χογκ Κογκ και τον αρχηγό της ομάδας πυγμαχίας του Ουζμπεκιστάν, Γκαρούφ Ραχίμοφ, αλλά και τη σθεναρή στάση του πρωθυπουργού της χώρας κ. Τζον Χάουαρντ, σχετικά με την είσοδο στην Αυστραλία επικίνδυνων κακοποιών, με το πρόσχημα των εκπροσώπων αθλητικών Ολυμπιακών ομάδων, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρνκ, δέχτηκε τελικά ότι προέχει η ασφάλεια των Αυστραλών πολιτών και δήλωσε πως θα σεβαστεί κάθε απόφαση των αρχών για τη χορήγηση βίζας εισόδου.

    [23] ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΣΦΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2000 (19:52 UTC+2)

    Την πρόοδο των εργασιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 παρουσίασε στη σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής η πρόεδρος του Οργανισμού "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε ανέφερε ότι η Αθήνα και η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ασφαλείς και το έχουν αποδείξει στις πολλές αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν διοργανώσει.

    [24] ΣΙΔΝΕΪ: ΘΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

    Μελβούρνη, 12 Σεπτεμβρίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Δύτες εφοδιασμένους με ηλεκτρονικά μηχανήματα, που θα απομακρύνουν τους καρχαρίες, θα χρησιμοποιήσει η αρμόδια επιτροπή διοργάνωσης του αγωνίσματος "Τρίαθλον", στο Σίδνεϊ.

    Δύτες εφοδιασμένοι με μηχάνημα νοτιοαφρικάνικης εφεύρεσης, που εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά κύματα, θα προστατεύουν τους κολυμβητές του αθλήματος, από τα επικίνδυνα σαρκοβόρα.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Ντέιβιντ Χάνσεν διαβεβαίωσε τους αθλητές για τα μέτρα προστασίας, αναφέροντας ότι δεν έχουν εμφανιστεί καρχαρίες στην περιοχή από το 1963. Ο Βρετανός πρωταθλητής και διεκδικητής του χρυσού μεταλλίου στο αγώνισμα, Σάιμον Λίσινγκ, παρατήρησε, με αγγλικό χιούμορ: "Οι καρχαρίες δεν αποτελούν πρόβλημα, το πολύ - πολύ να κολυμπήσουμε λίγο πιο γρήγορα".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 12 September 2000 - 21:08:36 UTC