Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-09-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ
  • [04] ΜΗΝΥΜΑ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ
  • [05] LE FIGARO: "ΝΑΙ" ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  • [06] ΗΠΑ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
  • [07] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΟΡΥΧΕΙΟΥ
  • [08] ΤΟ ΔΝΤ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΙΑ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
  • [09] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ
  • [10] ΣΤΙΣ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [11] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5.000 ΑΤΟΜΑ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [12] ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [13] ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΟΙ ΑΠΕΛΑΝΘΕΝΤΕΣ ΡΩΣΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
  • [14] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ
  • [15] ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [16] ΕΠΑΦΕΣ Π. ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [17] ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΣΤΗ "ΡΙΚΟΜΕΞ"
  • [18] Η ΣΤΕΓΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [19] ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΕΘ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΑΠΑΡΗΓΑ
  • [20] ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΔΝΤ
  • [21] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
  • [22] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΣΚΙ ΝΕΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ
  • [23] ΤΡΕΙΣ ΡΩΣΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [24] ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

  • [01] ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΚΛΙΝΤΟΝ

    Νέα Υόρκη, 7 Σεπτεμβρίου 2000 (10:15 UTC+2)

    Η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το Κυπριακό και η κατάσταση στα Βαλκάνια, θα εξεταστούν σήμερα στη συνάντηση που θα έχει σήμερα στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, στο περιθώριο της συνόδου της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα.

    Θα προηγηθεί συνάντηση του κ. Κλίντον με τον τούρκο πρόεδρο Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε χθές -μέσω συμβούλου του επί θεμάτων παγκόσμιας ασφαλείας- την επιθυμία του να έχει ενεργό ανάμειξη στο Κυπριακό στο διάστημα που θα παραμείνει ακόμα στο Λευκό Οίκο.

    [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 7 Σεπτεμβρίου 2000 (17:44 UTC+2)

    Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του σε Σκόπια, Βελιγράδι, Ποντγκόριτσα και Πρίστινα, συναντήθηκε το μεσημέρι στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς .

    Σε ανακοίνωση του γραφείου του Προέδρου της Σερβίας, μετά τη συνάντηση, αναφέρεται ότι ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η επίσκεψή του αυτή στο Βελιγράδι επιβεβαιώνει τη διαρκή φιλία του ελληνικού και σερβικού λαού και των δύο χωρών, η οποία αναπτύσσεται στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και της μη ανάμειξης στα εσωτερικά θέματα των δύο κρατών, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών τους σε όλους τους τομείς.

    Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα, μέσω των εκπροσώπων της στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς θα συνεχίσει να αντιτίθεται σε όλες τις μορφές πιέσεων προς την κυβέρνηση και τον λαό της Σερβίας.

    Ο κ. Μιλουτίνοβιτς από την πλευρά του επεσήμανε ότι βάση για την ανάπτυξη κάθε συνεργασίας μεταξύ των χωρών και κυρίως γειτονικών χωρών, αποτελεί η αρχή της μη ανάμειξης στα εσωτερικά τους θέματα καθώς και ο σεβασμός της κυριαρχίας και εδαφικής τους ακεραιότητας.

    Ο Πρόεδρος της Σερβίας, χαρακτήρισε καταστροφική την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και εκτίμησε ότι το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ για την περιοχή δεν εφαρμόζεται, με ευθύνη της Διεθνούς Κοινότητας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της τρομοκρατίας από Αλβανούς εξτρεμιστές και το συνεχή διωγμό του σερβικού στοιχείου από το Κοσσυφοπέδιο.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου, συναντήθηκε με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογο του Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς.

    Στη συνάντηση η οποία διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες, ο κ. Γιοβάνοβιτς επεσήμανε ότι έγινε μια βαθιά και διεξοδική συζήτηση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του θα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση απόψεων και στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ. Γιοβάνοβιτς επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της χώρας του για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, σημειώνοντας ότι το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ για την περιοχή αδυνατεί να εφαρμοστεί, ενώ παράλληλα ζήτησε την επιστροφή γιουγκοσλαβικών δυνάμεων ασφαλείας, όπως προβλέπεται και από το ψήφισμα του ΟΗΕ.

    Σε συνέντευξη τύπου μετά την συνάντηση, ο ΥΠΕΞ της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, όταν ρωτήθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις του στην εφημερίδα ''Μακεδονία'', ότι η πολιτική της Ελλάδας απέναντι στη Γιουγκοσλαβία, υπαγορεύεται από τις ΗΠΑ, δεν σχολίασε τίποτε παραπάνω, λέγοντας μόνο "ας αφήσουμε τις συνεντεύξεις, όπως έχουν".

    Ο κ. Γιοβάνοβιτς, ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον ελληνικό λαό για την βοήθεια και συμπαράστασή του προς το σερβικό λαό στην διάρκεια των περυσινών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    Σχετικά με τις επικείμενες εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου στην χώρα του ο κ. Γιοβάνοβιτς, ανέφερε ότι αυτές θα διεξαχθούν με τρόπο δημοκρατικό και καθαρό, ενώ επεσήμανε ότι αυτές αποτελούν εσωτερικό ζήτημα της χώρας του.

    "Οι εκλογές γίνονται για να εκφρασθεί η βούληση του λαού και όχι για να ικανοποιηθεί η Διεθνής Κοινότητα.", δήλωσε ο κ. Γιοβάνοβιτς

    Ο κ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι είναι φίλος της Γιουγκοσλαβίας και ως φίλος είναι υποχρεωμένος να πει μερικές αλήθειες σχετικά με το τί πρέπει να κάνει ο γιουγκοσλαβικός λαός, για να υπάρξει αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας του με την Διεθνή Κοινότητα "Το μήνυμα μου είναι πολύ απλό", ανέφερε. "Αποτελείτε τμήμα της Ευρώπης και θα πρέπει να αποκαταστήσετε κανονικές σχέσεις μαζί της, καθώς αυτή δεν επιθυμεί μία απομονωμένη χώρα στην περιφέρειά της. Η Ευρώπη περιμένει από την Γιουγκοσλαβία να εμβαθύνει την πορεία εκδημοκρατισμού της και ως πρώτο βήμα αναμένει την διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών", συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί αν η Ελλάδα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, όποιο και αν είναι αυτό.

    Ενα από τα θέματα των συνομιλιών Παπανδρέου-Γιοβάνοβιτς, αποτέλεσε και η παρουσία διεθνών παρατηρητών στις εκλογές στη Γιουγκοσλαβία.

    Ο κ.Παπανδρεόυ ανέφερε ότι συζήτησε το ζήτημα αυτό και ως υπουργός χώρας- μέλους της Ε.Ε. και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Γιουγκοσλαβία για την παρουσία παρατηρητών στις εκλογές, ενώ ο κ. Γιοβάνοβιτς, ανέφερε ότι η χώρα του έχει καλέσει παραρηρητές από αρκετές χώρες του κόσμου.

    Υπενθυμίζεται ότι ως τώρα η Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας εμφανίζεται αρνητική στο ενδεχόμενο παρουσίας παρατηρητών από τον ΟΑΣΕ καθώς και από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και θα ολοκληρώσει τις επαφές του στο Βελιγράδι με συνάντηση με τον υποψήφιο της "Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας" στις γιουγκοσλαβικές προεδρικές εκλογές, Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Ν.Φ.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 7 Σεπτεμβρίου 2000 (10:19 UTC+2)

    Διαδοχικές συναντήσεις με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, εκπροσώπους του τύπου και επικεφαλείς στρατηγικών ινστιτούτων θα έχει σήμερα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Η συνάντησή του με την υπουργό Δικαιοσύνης Τζάνετ Ρίνο για την υπογραφή του μνημονίου αστυνομικής συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών θα γίνει αύριο.

    Σήμερα ο κ. Χρυσοχοϊδης θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Τόμας Πίκεριγκ, το συντονιστή της αντιτρομοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Σίχαν, το διευθυντή του FBI Λούις Φρι, Γερουσιαστές και Βουλευτές, μέλη της ελληνικής ομογένειας, ενώ θα δώσει συνεντεύξεις , κατά σειρά, στο CNN, στο ραδιόφωνο του BBC και στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC

    Αύριο θα συναντηθεί με τον Ελληνοαμερικανό διευθυντή της CIA Tζο Τένετ και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους και τέλος θα υπογραφεί το μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας από κοινού με την υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζάνετ Ρίνο.

    Οπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοϊδης πριν αναχωρήσει για την αμερικανική πρωτεύουσα στόχος της επίσημης επίσκεψης δεν είναι μόνο η υπογραφή του μνημονίου αλλά και η προστασία του κύρους και των συμφερόντων της Ελλάδας και ακόμη η άρση παρεξηγήσεων που εδώ και χρόνια σκιάζουν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

    [04] ΜΗΝΥΜΑ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2000 (22:25 UTC+2)

    Εκκληση προς όλα τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ να σεβαστούν την Ολυμπιακή Εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    Ο κ. Στεφανόπουλος τονίζει στο μήνυμά του ότι η Ελλάδα και ο ίδιος προσωπικά θα πράξουν ό,τι είναι δυνατό για να δώσουν ελπιδοφόρο μήνυμα σε όλο τον κόσμο.

    Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει, μεταξύ άλλων:

    "Απευθύνω έκκληση για την κατάθεση όλων των όπλων και για κατάπαυση όλων των πολεμικών προπαρασκευών μεταξύ χωρών και λαών, οι οποίοι βρίσκονται σε σύγκρουση ή στα πρόθυρα της σύγκρουσης τουλάχιστον για την περίοδο που διεξάγονται οι αγώνες ελπίζουμε και μετά το πέρας αυτών".

    [05] LE FIGARO: "ΝΑΙ" ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Παρίσι, 7 Σεπτεμβρίου 2000 (21:02 UTC+2)

    "Ποιος θέλει να σκοτώσει τις νεκρές γλώσσες;" είναι ο τίτλος του άρθρου, που δημοσιεύτηκε στο λογοτεχνικό ένθετο της γαλλικής εφημερίδας, Le Figaro και το οποίο αναφέρεται στο βιβλίο των £ΰqueline de Romilly και Jean-Pierre Vernant "Η αγάπη των ελληνικών".

    Στο βιβλίο υποστηρίζεται η αναγκαιότητα της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, που "απειλείται από τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του γαλλικού Υπουργείου Παιδείας".

    [06] ΗΠΑ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

    Αγκυρα, 7 Σεπτεμβρίου 2000 (21:01 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι οι τουρκικές αρχές τους διαβεβαίωσαν ότι δεν θα υπάρξει άλλο περιστατικό σαν αυτό στο οποίο οι αρχές της χώρας απαγόρευσαν σε ομάδα Αμερικανών, Βρετανών και Γάλλων ομοφυλόφιλων να επισκεφθούν την περιοχή του Κουσάντασι και την πόλη της αρχαίας Εφέσου.

    Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι τουρίστες θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Τουρκία χωρίς να επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό και τόνισε ότι προς το παρόν το θέμα θεωρείται ότι έχει λήξει.

    Νωρίτερα τα τηλεοπτικά κανάλια της Τουρκίας μετέδωσαν ότι οι τουρίστες συνεχίζουν την επίσκεψη τους στην Κωνσταντινούπολη, υπό την στενή επιτήρηση Τούρκων αστυνομικών.

    Η αστυνομία του Κουσάντασι δεν επέτρεψε στην ομάδα τουριστών να επισκεφτεί την πόλη, μετά από απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

    Ο.Κ.

    [07] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΟΡΥΧΕΙΟΥ

    Κοζάνη, 7 Σεπτεμβρίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Διένεξη ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους κατοίκους της Μαυροπηγής Κοζάνης καλείται να επιλύσει η δικαιοσύνη, καθώς οι δεύτεροι αρνούνται να παραχωρήσουν τα κτήματά τους για τη διάνοιξη ορυχείου λιγνίτη. .

    Για την διάνοιξη του ορυχείου απαιτούνται περίπου 5.500 στρέμματα από τα χωράφια, αλλά οι κάτοικοι ζητούν να γίνουν προηγουμένως δεκτά τα δύο βασικά τους αιτήματα: η μετεγκατάσταση του οικισμού και η δέσμευση για απορρόφηση ανέργων όσο θα λειτουργεί το ορυχείο.

    Από τη πλευρά της η ΔΕΗ φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στα σχέδιά της καθώς τα χρήματα που προσέφερε ως αποζημίωση στους κατοίκους έχουν ήδη κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Για το θέμα των προσλήψεων υποστηρίζει ότι οφείλει να ακολουθήσει τους νόμους του κράτους και ότι η τροπολογία περί εντοποιότητας βοηθά το αίτημα των κατοίκων.

    Σήμερα οι κάτοικοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Κοζάνης και στη συνέχεια απέκλεισαν το δικαστικό μέγαρο της πόλης

    [08] ΤΟ ΔΝΤ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΙΑ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Ουάσιγκτον, 7 Σεπτεμβρίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παροχή δανείων στην Ουκρανία αν το Κίεβο δεν λάβει μέτρα για να δίνεται ξεκάθαρη αναφορά σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία της χώρας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ, η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας έλαβε 95 εκατομμύρια δολάρια σε πίστωση τα οποία δεν είχε δικαίωμα να πάρει, αφού υπερέβαλε όσον αφορά στα διεθνή αποθέματά της.

    Από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας ζήτησε από τη διεθνής λογιστική εταιρεία Price Waterhouse Coopers να προχωρήσει σε ανάλυση των οικονομικών αποθεμάτων της χώρας, στα οποία είχε αναφερθεί το ΔΝΤ στις κατηγορίες του.

    Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ υπολογίζει τα οικονομικά αποθέματα μιας χώρας για να αποφασίσει εάν σημειώνεται πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και αν δικαιολογείται η περαιτέρω οικονομική βοήθεια.

    [09] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ

    Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2000 (20:48 UTC+2)

    Θετικό χαρακτήρισε τον απολογισμό από τις ενέργειες του κράτους και της αυτοδιοίκησης για την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

    Απέδωσε στους ιδιώτες μηχανικούς τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έγκριση των φακέλων ανακατασκευής των κτιρίων και διευκρίνισε ότι δεν θα δημιουργηθούν επιτροπές για τον έλεγχο των ανακατασκευών και των επισκευών. Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τους μηχανικούς, οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν τον νέο αντισεισμικό κανονισμό, πρόσθεσε.

    Υποστήριξε ότι τα συλλογικά όργανα των μηχανικών δεν είπαν κουβέντα για τις ευθύνες που προκύπτουν από τα πορίσματα για την κατάρρευση των 27 κτιρίων.

    Ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων Νίκος Παπαδήμας, τόνισε ότι τα έργα για την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό στην περιοχή θα ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια και θα κοστίσουν 98 δισ. δρχ.

    [10] ΣΤΙΣ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 7 Σεπτεμβρίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Ντράγκολιουμπ Γιάνκοβιτς δήλωσε ότι η δίκη εναντίον των ηγετών του ΝΑΤΟ υπεύθυνων για τους περσινούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία θα αρχίσει στο Βελιγράδι στις 18 Σεπτεμβρίου.

    "Η δίκη θα είναι μία ευκαιρία για τη χώρα μας να επιληφθεί των επιθέσεων από νομικής άποψης και εκείνοι που κατηγορούνται θα καταδικαστούν για διάπραξη εγκλημάτων, εφόσον τα στοιχεία είναι αδιάσειστα", είπε ο κ. Γιάνκοβιτς.

    Σημειώνεται ότι στις 29 Αυγούστου το Βελιγράδι ανακοίνωσε ότι 14 ητέτες χωρών μελών του ΝΑΤΟ, μεταξύ αυτών ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ θα δικαστούν ερήμην για εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

    Στις επιθέσεις του ΝΑΤΟ διάρκειας 78 ημερών υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας σκοτώθηκαν περισσότεροι από 800 άνθρωποι και καταστράφηκαν οι υποδομές της χώρας.

    Στους άλλους ηγέτες που επίσης θα δικαστούν ερήμην συμπεριλαμβάνονται ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ιμπέρ Βεντρίν και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Βελιγραδίου Ντράγκισα Κρσμάνοβιτς η δίκη θα διεξαχθεί βάση έρευνας που ολοκληρώθηκε σε ένα χρόνο.

    "Αποφασίσαμε να απαγγείλουμε κατηγορίες εναντίον των ηγετών των ισχυρότερων χωρών, οι οποίοι επηρεάζουν τη στάση των υπόλοιπων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ", είπε ο εισαγγελέας του Βελιγραδίου.

    Η λίστα συμπεριλαμβάνει ακόμη τον πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα, τον διάδοχό του Τζορτζ Ρόμπερτσον και τον πρώην ανώτατο διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στρατηγό Ουέσλεϊ Κλαρκ.

    Επίσης κατηγορούνται η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Κόεν, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Αλέν Ρισάρ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ και ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ.

    Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν χρήση απαγορευμένων όπλων, όπως βόμβες διασποράς, καθώς και πρόκληση οικολογικής καταστροφής με το βομβαρδισμό των διυλιστηρίων πετρελαίου στη Σερβία.

    Επίσης κατηγορούνται για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η κατοικία του οποίου βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών.

    Ο Κρσμάνοβιτς είπε ότι σύμφωνα με τους νόμους της Γιουγκοσλαβίας οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 15 έως και 20 ετών.

    Ο ίδιος τόνισε ότι κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών έχασαν τη ζωή τους 504 πολίτες, 240 στρατιώτες και 147 αστυνομικοί.

    [11] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5.000 ΑΤΟΜΑ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 7 Σεπτεμβρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Αιτήσεις δελτίου για την απόκτηση προσφυγικού καθεστώτος στη Βουλγαρία υπέβαλαν 5.113 άτομα από 62 κράτη μέσα στο 2000, ανακοίνωσε το Πρακτορείο για τους Πρόσφυγες στη Βουλγαρία.

    Μέχρι στιγμής προσφυγικό καθεστώς παραχωρήθηκε σε 767 άτομα, 203 από τα οποία είναι παιδιά. Τον Αύγουστου φέτος ικανοποιήθηκαν 95 αιτήσεις προσφύγων από 8 κράτη.

    Συνήθως αιτήσεις για την απόκτηση προσφυγικού καθεστώτος στη Βουλγαρία υποβάλλουν πολίτες από την Ασία, την Αφρική και την Μέση Ανατολή.

    [12] ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Σόφια, 7 Σεπτεμβρίου 2000 (20:37 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Διήμερη επίσκεψη στην Πολωνία άρχισε ο υφυπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, Βελιζάρ Σαλαμάνοφ, μετά από πρόσκληση του Πολωνού ομολόγου του, Μπόγκνταν Κλιτς.

    Κύρια θέματα των συνομιλιών του Βελιζάρ Σαλαμάνοφ στην Πολωνία θα είναι οι μεταρρυθμίσεις στον στρατό και τις ενόπλες δυνάμεις, η συνεργασία μεταξύ της Βουλγαρίας και της Πολωνίας στα συμφραζόμενα της προετοιμασίας της Βουλγαρίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    [13] ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΟΙ ΑΠΕΛΑΝΘΕΝΤΕΣ ΡΩΣΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

    Σόφια, 7 Σεπτεμβρίου 2000 (20:33 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Με τακτική πτήση του εθνικού αερομεταφορέα "Balkan" από τη Βουλγαρία εκτοπίστηκαν οι Ρώσοι πολίτες, Ραβίλ Χαϊρούλιν και Ντμίτρι Σιρκόφ, από τους οποίους η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας αφαίρεσε πρόσφατα το δικαίωμα διαμονής τους στη Βουλγαρία.

    Οπως διευκρίνισε το Γραφείο Τύπου του βουλγαρικού υπουργείου Εσωτερικών, μαζί μ΄αυτούς το δικαίωμα διανομής τους για τα επόμενα 10 χρόνια έχασαν και οι Ρώσοι επιχειρηματίες ο Μαϊκλ Τσόρνι, ο Ντένις Ερσόφ και ο Βλαντιμίρ Γκορσένιν.

    Στις 3 Σεπτεμβρίου φέτος ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, στρατηγός Ατανάς Ατανάσοφ, ανήγγειλε ότι ο Χαϊρούλιν, ο Σιρκόφ και ο Γκορσένιν αναπτύσσουν στη Βουλγαρία λαθρεμπόριο ειδών της πολεμικής βιομηχανίας και όπλων με υπό εμπάργκο κράτη. Κατέστη ακόμη σαφές ότι προς το παρόν διεξάγεται ανακριτική έρευνα εις βάρος του Χαϊρούλιν εκ μέρους της ρωσικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας, επειδή ο σκανδαλώδης Ρώσος επιχειρηματίας φέρεται να έχει λάβει μέρος σε αγοραπωλησία 2 καταδιωκτικών τύπου Mig στην Ιεμένη.

    [14] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

    Βουκουρέστι, 7 Σεπτεμβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ρουμανίας Ρόμιτσα Τομέσκου θα συναντηθεί αύριο με την Βουλγάρα ομόλογό του Εβδοκία Μανέβα στη πόλη Ρούσε της Βουλγαρίας, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Mediafax.

    Επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η συνεργασία των δυο χωρών για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και το πρόσφατο ατύχημα που έγινε στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι. Οι βουλγαρικές αρχές παραδέχθηκαν χθες ότι το ατύχημα έγινε γιατί δεν λειτουργεί κανονικά το σύστημα ασφάλειας στον πυρηνικό ηλεκτροσταθμό.

    Σημειώνεται ότι ο πυρηνικός ηλεκτροσταθμός στο Κοζλοντούι παράγει το 40% της ενέργειας στη χώρα.

    [15] ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, με πλειοψηφία 90%, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση τις χαρακτήρισε παράνομες.

    Ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ, Ευθύμιος Σοφιανός, υποστήριξε πως, παρά το γεγονός ότι αιτία των κινητοποιήσεων των εργαζομένων είναι τα οικονομικά τους αιτήματα, το θέμα είναι ουσιαστικά θεσμικό, επειδή το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης διοικείται από απόσταση.

    Σημειώνεται ότι τα οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων ανέρχονται σε 16 εκατομμύρια δραχμές, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι υπερωρίες και οι νυχτερινές απολαβές τους από το Δεκέμβριο του 1999.

    Από την περασμένη Τρίτη, όταν ξεκίνησε η απεργία, λειτουργούν μόλις εφτά από τα 21 ασθενοφόρα που διαθέτει το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, αλλά ο αντιπρόεδρος δεν παραδέχτηκε προβλήματα εξυπηρέτησης των ασθενών και πρόσθεσε ότι πολλές φορές οι πολίτες κάνουν κατάχρηση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ.

    Οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί όταν γίνουν αλλαγές στο νόμο και αναβάθμιση της υπηρεσίας του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης.

    [16] ΕΠΑΦΕΣ Π. ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Σόφια, 7 Σεπτεμβρίου 2000 (20:20 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Την πρώτη μέρα της Συνόδου της Χιλιετίας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, μίλησε με τον νέο Ούγγρο ομόλογό του, Φέρεντς Μάντλ.

    Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τις διαπραγματεύσεις των κρατών τους για ένταξη στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την αναγκαιότητα από επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων υποδομής στην ευρύτερη περιοχή και τα προβλήματα της ναυσιπλοϊας στον Δούναβη.

    Στη διάρκεια του γεύματος εργασίας που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο Στογιάνοφ είχε συνομιλίες και με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Στογιάνοφ και του κ. Μπλερ ήταν επίσης η κατάσταση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Στο γεύμα εργασίας ο Βούλγαρος πρόεδρος συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Προβλέπεται ο Στογιάνοφ να εκφωνήσει λόγο από το βήμα του ΟΗΕ.

    [17] ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΣΤΗ "ΡΙΚΟΜΕΞ"

    Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε στα ερείπια του εργοστασίου της "Ρικομέξ" στην μνήμη των 43 θυμάτων του σεισμού στην Αττική.

    Η πλάκα πάνω στην οποία αναγράφονται τα ονόματα των νεκρών μαζί φράση "μνημείο του αίσχους", ήταν πλημμυρισμένη με λουλούδια.

    Στο μνημόσυνο παρέστησαν οι συγγενείς των θυμάτων, ενώ διαμαρτυρίες υπήρχαν για την απουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης.

    Αίτημα των συγγενών είναι η απόδοση ευθυνών για την τραγωδία και το κλείσιμο των ενόχων στη φυλακή.

    [18] Η ΣΤΕΓΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Μπάνια Λούκα, 7 Σεπτεμβρίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Το βασικότερο πρόβλημα των προσφύγων που επιστρέφουν στην Βοσνία είναι η προσπάθειά τους να αποκτήσουν ξανά τα σπίτια που κατείχαν πριν από τον πόλεμο, σύμφωνα με τον Σόρεν Τσέσεν-Πίτερσεν, βοηθό του Υπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

    "Η επιστροφή αποτελεί το πρώτο στάδιο της διαδικασίας", επισήμανε ο κ. Τσέσεν-Πίτερσεν, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί στέγη για αυτούς που κατοικούσαν σε ξένα σπίτια μέχρι τώρα, αφού επιστρέφουν σε αυτά οι προκάτοχοί τους.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τσέσεν-Πίτερσεν, το πρόβλημα υφίσταται εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής βούλησης, νομικών εμποδίων και γραφειοκρατικών καθυστερήσεων. Ωστόσο υπογράμμισε ότι σημειώθηκε σημαντική αύξηση στην επιστροφή προσφύγων στη Βοσνία φέτος.

    Σημειώνεται ότι, πέντε χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου της Βοσνίας, υπάρχουν ένα εκατομμύριο και πλέον Βόσνιοι πρόσφυγες, τα δυο τρίτα εκ των οποίων κατοικούν εντός της χώρας σε ξένα σπίτια, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα δικά τους, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    [19] ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΕΘ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΑΠΑΡΗΓΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Σύγκλιση απόψεων για το μέλλον της ΔΕΘ διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και της γγ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, η οποία ενημερώθηκε για τις θέσεις της δημοτικής αρχής για το συγκεκριμένο ζήτημα.

    Η κ.Παπαγεωργόπουλος ανέφερε ότι ο δήμος προτίθεται να αγοράσει το 25% και το μάνατζμεντ της ΔΕΘ και εξέφρασε την αντίθεσή του στην πώλησή της, στις νομοθετικές ρυθμίσεις και στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, "τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη οι εκθέσεις ανήκουν είτε στο κράτος, είτε στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης".

    Αναφερόμενος στην EXPO 2007 ή 2008, υποστήριξε ότι αποτελεί μία δικαιολογία της κυβέρνησης προκειμένου "να δημιουργήσει ένα νέο εκθεσιακό κέντρο εκτός Θεσσαλονίκης, με στόχο να υποβαθμιστεί η υπάρχουσα ΔΕΘ και να δοθούν οι νέες εγκαταστάσεις στον ιδιώτη επενδυτή που θα αγοράσει την Εκθεση", και ζήτησε τη συμπαράσταση της κ.Παπαρήγα στο θέμα.

    Η γγ του ΚΚΕ, εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της ΔΕΘ και δήλωσε ότι το ΚΚΕ δεν αποκλείει το γεγονός να περιέλθει η ΔΕΘ στο δήμο Θεσσαλονίκης, με την προϋπόθεση, όμως, να μη λειτουργήσει ως άλλοθι για την κυβέρνηση ώστε να στηρίξει ιδιωτικά εκθεσιακά κέντρα. Σημείωσε, εξάλλου, ότι θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση.

    [20] ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΔΝΤ

    Σόφια, 7 Σεπτεμβρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Την προσεχή εβδομάδα ξεκινά νέος κύκλος διαβουλεύσεων Βουλγαρίας- Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στο πλαίσιο της υλοποίησης του διμερούς τριετούς προγράμματος.

    Για το σκοπό αυτό την Τετάρτη θα μεταβεί στη Σόφια ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για τη Βουλγαρία Γιούχα Κάκονεν.

    Η τελευταία συμφωνία Βουλγαρίας- ΔΝΤ υλοποιείται από το 1998 και στο πλαίσιο αυτής η Βουλγαρία έχει λάβει οκτώ δάνεια.

    Κ.Κ.

    [21] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

    Κοζάνη, 7 Σεπτεμβρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές στην Κοζάνη, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσεις παραμένουν στην περιοχή για να αποτρέψουν πιθανές αναζωπυρώσεις.

    Οι δύο νέες φωτιές που ξέσπασαν σήμερα το μεσημέρι στην Κοζάνη, η μία από τις οποίες σε δύσβατη δασική περιοχή στη θέση Γκούρινου κοντά στη Σιάτιστα, βρίσκονται επίσης υπό έλεγχο, μετά την επιχείρηση κατάσβεσης στην οποία συμμετείχαν επίγειες δυνάμεις, 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

    Η δεύτερη είχε ξεσπάσει μία ώρα αργότερα, στην περιοχή Γαλάνη έξω από την Κοζάνη, όπου τώρα παραμένουν δύο οχήματα της πυροσβεστικής, ενώ αυτή στον Πεντάλοφο που έκαιε από τη Δευτέρα δασικές εκτάσεις τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο.

    [22] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΣΚΙ ΝΕΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

    Αγρίνιο, 7 Σεπτεμβρίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Mε μία επιτυχία για την Ελλάδα ξεκίνησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Θαλάσσιου Σκι Νέων-Νεανίδων, που διεξάγεται στη λίμνη Στράτου, στο Αγρίνιο, καθώς στην πρεμιέρα της διοργάνωσης η Ελληνίδα Ρενάτα Φωτεινού κέρδισε μια θέση στον τελικό των φιγούρων ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, γεγονός που της δίνει την ευκαιρία για ένα καλό "πλασάρισμα" στην κατάταξη.

    "Περίμενα ότι θα προκρινόμουν στον τελικό. Αν και πέρασα τελευταία, μου έφυγε ένα βάρος. Στόχος μου είναι την Κυριακή να βελτιώσω την προσωπική μου επίδοση και να καταλάβω μια καλή θέση μέσα στην πρώτη εξάδα. Θα είναι δύσκολο, βέβαια, γιατί όλες είναι πολύ καλές αθλήτριες", δήλωσε μετά τον αγώνα η Ρενάτα Φωτεινού.

    Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κατέλαβε στα προκριματικά την 9η θέση με 3.850 βαθμούς και μπήκε στον τελικό. Οι άλλες οχτώ αθλήτριες, που προκρίθηκαν, είναι οι εξής: Ρ. Ζακς (ΗΠΑ) με 6.880 βαθμούς, Σ. Σάντραντ (Γαλλία) με 5.320 βαθμούς, Τζ. Τόντ (ΗΠΑ) με 4.500 βαθμούς, Τ. Μπένζελ (ΗΠΑ) με 4.490 βαθμούς, Τ. Νιεμπούρ (Αραβικά Εμιράτα) με 4.420 βαθμούς, Μ. Ζλατολάβκοβα (Τσεχία) με 4.270 βαθμούς, Τζ. Μπέργκ (Γερμανία) με 4.140 βαθμούς και Μ. Λινάρες (Κολομβία) με 4.080 βαθμούς. Άτυχη στάθηκε η Φλώρα Λιάκου, που έμεινε εκτός τελικού, καθώς κατέλαβε τη 10η θέση με 3.620 βαθμούς, αλλά θα συνεχίσει τις προσπάθειές της στο άλμα και στο σλάλομ, που είναι και το αγώνισμά της.

    "Τα κορίτσια πήγαν καλά, αλλά δεν πλησίασαν τις επιδόσεις τους. Είμαι ευχαριστημένος από την πρόκριση της Φωτεινού στον τελικό και πιστεύω ότι, αν δείξει τις πραγματικές της δυνατότητες, μπορεί να φέρει μία καλή θέση. Όσο για τα αγόρια, που αγωνίζονται από αύριο, έχουμε ελπίδες για συμμετοχή και των δύο σε κάποιο τελικό", δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Παναγιώτης Σιώκης.

    Σήμερα έγιναν και οι δύο προκριματικές σειρές στο σλάλομ νεανίδων, ενώ απομένουν δύο και η μία προκριματική σειρά στο σλάλομ νέων, ενώ και σ' αυτό απομένουν ακόμη δύο. Αύριο, Παρασκευή, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα συνεχίζεται με τα εξής αγωνίσματα: Προκριματικά σλάλομ νέων (2 σειρές), προκριματικά άλματος νεανίδων (3 σειρές) και προκριματικά φιγούρων νέων (2 σειρές).

    Εξάλλου, απόψε στις 7 θα πραγματοποιηθεί και η επίσημη τελετή έναρξης των αγώνων, ενώ αύριο στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Παγκοσμίου θα δοθεί συναυλία με τη Μαρία Φαραντούρη και θα γίνει αναπαράσταση του αρχαίου τρόπου επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής, οι λεγόμενες"Φρυκτωρίες".

    [23] ΤΡΕΙΣ ΡΩΣΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μόσχα, 7 Σεπτεμβρίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Τρεις Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν πέρασε από νάρκη στην Τσετσενία, ανακοίνωσε αξιωματούχος της ρωσικής διοίκησης στην περιοχή.

    Το περιστατικό συνέβη στη Νότια Τσετσενία χθες το βράδυ.

    Ο.Κ.

    [24] ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

    Παρίσι, 7 Σεπτεμβρίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Τα αποτελέσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πραγματοποιείται στην Αυστρία με αντικείμενο το Κόμμα Ελευθερία θα παρουσιασθούν αύριο, δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

    Συγκεκριμένα, οι τρεις εντεταλμένοι της ΕΕ για την έρευνα, θα παρουσιάσουν στον προεδρεύοντα της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο, πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, την έρευνα, η οποία θα περιέχει ορισμένα στοιχεία για την πολιτική κατάσταση στην Αυστρία, σύμφωνα με πληροφορίες της Γαλλίδας εκπροσώπου.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ ζήτησε να πραγματοποιηθεί η έρευνα αφού επέβαλε διπλωματικές κυρώσεις κατά της Αυστρίας το περασμένο Φεβρουάριο, εξαιτίας του κυβερνητικού συνασπισμού που δημιούργησε το Λαϊκό Κόμμα με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερία.

    Οι τρεις υπεύθυνοι για την έρευνα, ο πρώην πρόεδρος της Φιλανδίας Μάρτι Αχτισάρι, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Μαρσελίνο Ορέχα και ο Γιόχεν Φρόβαϊν, διευθυντής του Ινστιτούτου Μαξ Πλάνκ της Γερμανίας, αξιολόγησαν το "σεβασμό της αυστριακής κυβέρνησης στις κοινές Ευρωπαϊκές αξίες", καθώς και τις εξελίξεις σχετικά με το κόμμα Ελευθερία, το οποίο κατηγορείται για πολιτική ξενοφοβίας.

    Οσον αφορά στα αποτελέσματα της έρευνας, η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, εκτιμά ότι θα αποτελέσουν "καλή βάση" για την άρση κυρώσεων κατά της χώρας της, στη διάρκεια της συνάντησης κορυφής της ΕΕ στο Μπιαρίτς της Γαλλίας στα μέσα Οκτωβρίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 7 September 2000 - 21:35:41 UTC