Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-09-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΣΤΗ Ν.ΥΟΡΚΗ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [02] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ο Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
  • [03] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΘ
  • [04] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΒΙΖΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
  • [05] ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΚΗΡΥΞΕ Ο ΚΟΣΤΟΦ
  • [06] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ:ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
  • [07] ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: 4 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [08] ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
  • [09] ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [10] ΜΕΝΕΤΑΙ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
  • [11] ΦΡΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [12] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
  • [13] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [14] ΝΕΑ "ΓΚΑΦΑ" ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ
  • [15] ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΛΑΘΡΑΙΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

  • [01] ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΣΤΗ Ν.ΥΟΡΚΗ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2000 (10:17 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τη σύζυγό του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον στο Λευκό Οίκο.

    Στις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και τον έλεγχό της θα αναφερθεί ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο αυριανό δείπνο το οποίο παραθέτει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον στη Νέα Υόρκη προς τιμήν των 14 ηγετών που πήραν μέρος πέρυσι στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.

    Ο Πρωθυπουργός θα επιστήσει την προσοχή των συνομιλητών του στους τρόπους ελέγχου των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών για να αποφευχθούν νέες παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις. Θα επισημάνει την ιδιαίτερη αξία των νέων τεχνολογιών, της μόρφωσης και της γνώσης και θα εμμείνει στην ανάγκη της κοινωνικής συνοχής, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης σε συνδυασμό με την ανάγκη εκπόνησης κοινών προγραμμάτων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη για να αντιμετωπιστεί η φτώχια και ο κοινωνικός αποκλεισμός.

    Ο κ. Σημίτης θα υπογραμμίσει επίσης τη σημασία της ποιότητας της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών, εντάσσοντάς τες στην κοινωνία των πολιτών.

    Οι 14 κεντροαριστεροί ηγέτες θα συζητήσουν την αναμόρφωση του κοινωνικού κράτους, την μετεξέλιξη του εθνικού συστήματος υγείας, την πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της οικουμενικής διάστασής τους, την ανάπτυξη, το ρόλο των τεχνολογιών στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και την ισχυροποίηση της διεθνούς κοινότητας.

    Στόχος της συνεδρίασης είναι η συγκρότηση προγράμματος, εργασίας ενόψει της επόμενης συνάντησης που θα γίνει το φθινόπωρο του 2001 στη Στοκχόλμη.

    Ο Πρωθυπουργός ο οποίος αναχωρεί σήμερα για τη Νέα Υόρκη θα πάρει μέρος στις εκδηλώσεις για τη νέα χιλιετία που διοργανώνει ο ΟΗΕ, στη Γενική Συνέλευση όπου και θα μιλήσει και θα ζητήσει την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του διεθνούς οργανισμού ο οποίος θα πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας μέσα σε ένα κόσμο εξαιρετικά σύνθετο και πολύπλοκο.

    Ο κ. Σημίτης θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αρχηγούς κρατών και Πρωθυπουργούς. Την Πέμπτη θα έχει επαφές με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και θα μιλήσει σε στελέχη της ομογένειας.

    Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, η υφυπουργός Εξωτερικών Αγγελική Λαϊου και οι σύμβουλοί του Ν. Θέμελης, Γ. Πανταγιάς και Θ. Σωτηρόπουλος.

    [02] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ο Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2000 (10:20 UTC+2)

    Αναχωρεί αύριο για την Ουάσιγκτον ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό της αστυνομίας, Ιωάννη Γεωργακόπουλο και άλλους ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., όπου την Παρασκευή θα συνυπογράψει μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας με την υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζ.Ρίνο.

    Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωσή του το Στέητ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε ότι το μνημόνιο "θα διευκολύνει τη συνεργασία των δυο χωρών σε μια πλήρη σειρά θεμάτων τήρησης της έννομης τάξης περιλαμβανομένης και της τρομοκρατίας, σεβόμενη πλήρως την κυριαρχία και των δυο χωρών".

    Στις ΗΠΑ, ο κ.Χρυσοχοΐδης, εκτός από την Τζ. Ρίνο, θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τομ Πίκερινγκ, με τους αρχηγούς της CIA Τζορτζ Τένετ και του FBI Λούι Φρι και με μέλη του Κογκρέσου.

    [03] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 5 Σεπτεμβρίου 2000 (10:00 UTC+2)

    Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από την επίσκεψη της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην 64η ΔΕΘ.

    Συνεχίζει τον κύκλο επαφών του ο πρόεδρος της Ν.Δ. για τις συναντήσεις που θα έχει στη Θεσσαλονίκη και για το λόγο που θα εκφωνήσει στη Δ.Ε.Θ. Η ομιλία του κ. Καραμανλή θα απασχολήσει τη σημερινή σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος, ενώ τις επόμενες ημέρες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει επαφές με βουλευτές, στελέχη και εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων προκειμένου να οριστικοποιήσει τις θέσεις του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσανατολίζεται να εκφωνήσει μία εφ' όλης της ύλης πολιτική ομιλία, η οποία θα καυτηριάζει τη σημερινή κατάσταση και θα κωδικοποιεί τις προτάσεις για τη διέξοδο από τα προβλήματα.

    Ο κ. Καραμανλής θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Παρασκευής και αμέσως θα έχει συναντήσεις με κομματικά στελέχη της Ν.Δ. Το Σάββατο το βράδυ θα εκφωνήσει ομιλία στη ΔΕΘ, την Κυριακή το πρωί θα επισκεφθεί τη διοίκηση και περίπτερα της έκθεσης και το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη τύπου εφ' όλης της ύλης στα ΜΜΕ.

    [04] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΒΙΖΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

    Βρυξέλλες, 5 Σεπτεμβρίου 2000 (21:00 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Πέτρε Ρόμαν ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να άρει το καθεστώς έκδοσης βίζας για τους πολίτες της χώρας που ταξιδεύουν στα κράτη της ΕΕ.

    Ο κ. Ρόμαν δήλωσε ότι με αυτό τον τρόπο οι Ρουμάνοι θα αποκτήσουν ξανά την αξιοπρέπεια τους και πρόσθεσε ότι το Βουκουρέστι περιμένει από την ΕΕ προτάσεις για την ενίσχυση των δυτικών συνόρων της χώρας.

    Ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτιστικής Αμυνας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέρ Σολάνα και τον Επίτροπο για την διεύρυνση της ΕΕ Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    [05] ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΚΗΡΥΞΕ Ο ΚΟΣΤΟΦ

    Σόφια, 5 Σεπτεμβρίου 2000 (20:23 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Εντολή να ξεκινήσει έλεγχος σε βάρος της μοναδικής στη Βουλγαρία εταιρίας παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας (GSM) "Mobiltel" έδωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, με σκοπό να διαπιστωθεί εάν με τις ενέργειές της η τηλεπικοινωνιακή αυτή εταιρία απειλή την εθνική ασφάλεια της χώρας.

    Σε περίπτωση που ο έλεγχος αυτός αποδείξει ότι είναι βάσιμες οι υπόνοιες της βουλγαρικής κυβέρνησης η Δημόσια Επιτροπή επί των τηλεπικοινωνιών της χώρας μπορεί να προχωρήσει στην αφαίρεση της άδειας της "Mobitel".

    ΄Ετσι σε περίπτωση που η βουλγαρική κυβέρνηση διαπιστώσει ότι τα χρήματα της "Mobiltel" είναι "βρόμικα" η περιουσία της εταιρίας μπορεί να κρατικοποιηθεί.

    Ο Ιβάν Κόστοφ διέταξε επίσης να ερευνηθούν στοιχεία και δεδομένα για όλους τους μετόχους της "Mobiltel", για να διαπιστωθεί εάν απειλεί την εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας.

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έστειλε και έκθεση προς τον πρόεδρο της αρμόδιας Δημόσιας Επιτροπής επί των τηλεπικοινωνιών, Ιβάν Ταουσάνοφ, σύμφωνα με την οποία η "Mobiltel" έχει επιφέρει απώλειες ύψους 9 εκατ. δολαρίων σε βάρους του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας (ΒΤΚ). Φέρεται ότι η "Mobiltel" προκάλεσε τις απώλειες αυτές με κλοπή τηλεφωνικών μονάδων.

    Την Κυριακή ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, στρατηγός Ατανάς Ατανάσοφ, ανακοίνωσε σε συνέντευξη προς την κρατική τηλεόραση, ότι η "Mobiltel" ήταν μεσολαβητής στην κλοπή τηλεφωνικών μονάδων και ότι οι ζημιές απ΄ αυτό για τον ΒΤΚ ανέρχονταν σε 1-2 εκατ. γερμανικά μάρκα μηνιαίως.

    Εν τω μεταξύ επιστολή προς τον στρατηγό Ατανάσοφ έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Μουραβεϊ Ράντεφ. Ο κ. Ράντεφ σκοπεύει να λάβει όλα τα γραπτά στοιχεία και δεδομένα για τις ενέργειες προσώπων, εταιριών, τραπεζών και ΜΜΕ, που συνδέονται με την δραστηριότητα του Ρώσου μεγαλοεπιχειρηματία, Μαϊκλ Τσόρνι, τον οποίο οι βουλγαρικές αρχές εκδίωξαν πρόσφατα με υποψίες ότι με τις ενέργειές του εγκυμονεί κινδύνους για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

    Με τα προαναφερόμενα στοιχεία τα όργανα του βουλγαρικού υπουργείου Οικονομικών θα μπορέσουν να διενεργήσουν τους απαραίτητους ελέγχους σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα του αμφιλεγόμενου Ρώσου επιχειρηματία, θεωρεί ο Μουραβεϊ Ράντεφ. Φέρεται ότι ο Μαϊκλ Τσόρνι είναι ένας από τους βασικούς μετόχους στην "Mobiltel".

    Στο μεταξύ ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της χώρας, Αντόνι Σλαβίνσκι, ανήγγειλε ότι προς το παρόν τα αρμόδια όργανα στη Βουλγαρία διεξάγουν έλεγχο, έτσι ώστε να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν παραβάσεις εκ μέρους της "Mobiltel" στη διάνοιξη του νέου τηλεφωνικού σταθμού στη συνοικία "Κρεμίκοφτσι" της Σόφιας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η Δημόσια Επιτροπή επί των τηλεπικοινωνιών διαπιστώσει παραβάσεις εκ μέρους της "Μobiltel", μπορεί να προχωρήσει στην αφαίρεση της άδειας της εταιρίας ή να επιβάλει ορισμένα πρόστιμα.

    Σύμφωνα με τον Ατνόνι Σλαβίνσκι, αυτό ισχύει για κάθε τηλεπικοινωνιακή εταιρία στη Βουλγαρία. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημόσιας Επιτροπής επί των τηλεπικοινωνιών, Ιβάν Ταουσάνοφ, εξήγησε σε συνέντευξη προς τον ραδιοφωνικό σταθμό της Σόφιας "Darik" ότι η τυχόν αφαίρεση της άδειας της "Mobiltel" δεν σημαίνει απαγόρευση της παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας για τους συνδρομητές της εταιρίας.

    Προβλέπεται αργότερα ο κ. Ταουσάνοφ να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της "Mobiltel", Βλαντίμιρ Γκρασνόφ. Υπάρχουν εικασίες ότι οι σημερινές αυτές επιθέσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης εναντίον της "Mobiltel" προκύπτουν από την επιθυμία του πρωθυπουργού Ιβάν Κόστοφ το βουλγαρικό κράτος να αποκτήσει μετοχικό μερίδιο στην μοναδική μέχρι στιγμής στη Βουλγαρία εταιρία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας (GSM), έχοντας υπόψη το γεγονός ότι η εταιρία αυτή προσφέρει και ειδικές υπηρεσίες στα βουλγαρικά υπουργεία Αμύνης και Εσωτερικών.

    [06] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ:ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Βελιγράδι, 5 Σεπτεμβρίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Ο υποψήφιος της "Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας" για το αξίωμα του Προέδρου της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, δήλωσε, ότι σε περίπτωση εκλογής του δεν πρόκειται να επιτρέψει την έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

    Ο Κοστούνιτσα είναι ο κύριος αντίπαλος του Μιλόσεβιτς στις εκλογές αυτές και σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, προηγείται του Γιουγκοσλάβου Προέδρου με διαφορά τουλάχιστον 10 ποσοστιαίων μονάδων.

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, κατηγόρησε πέρυσι τον Απρίλο τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ως ύποπτο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ζήτησε την προσαγωγή του σε αυτό.

    "Η απαγγελία της κατηγορίας αυτής κατά του Μιλόσεβιτς είναι παράλογη, όπως παράλογοι ήταν και οι περυσινοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας", ανέφερε ακόμη ο υποψήφιος της "Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας", αμφισβητώντας ταυτόχρονα τη νομιμότητα του Δικαστηρίου αυτού: "Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, μετατράπηκε από νομικό θεσμό σε πολιτικό", υπογράμμισε ο Κοστούνιτσα..

    Τόνισε δε ότι ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα του Δικαστηρίου αυτού, αποτελεί το γεγονός ότι στις εργασίες του μέχρι σήμερα, δεν συμμετείχε καμμία φορά η Ρωσία.

    [07] ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: 4 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2000 (20:00 UTC+2)

    Το γραφείο τύπου της Ολυμπιακής Αεροπορίας εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε σήμερα, όταν από το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου αρνήθηκαν τη χρήση αεροδιαδρόμου στο αεροσκάφος της Ολυμπιακής στο οποίο επέβαινε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

    Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: "Για την προετοιμασία της πτήσης Ο.Α. 411 από Αθήνα για Νέα Υόρκη, της 5.9.00 έγιναν οι εξής ενέργειες: στις 8.45 υπεβλήθη σχέδιο πτήσης με διαδρομή μέσω Κορίνθου, Κερκύρας, Ιταλίας κ.λ.π.. Στις 9.06 υπεβλήθη νέο σχέδιο πτήσης με διαδρομή μέσω Τανάγρας, Θεσσαλονίκης, Σκοπίων, Γιουγκοσλαβίας κ.λ.π.. Στις 9.21 υπεβλήθη σχέδιο πτήσης με αλλαγή μιας διαδρομής στην Κεντρική Ευρώπη. Απεστάλη, κατόπιν, στις 9.59, σήμα από την Ολυμπιακή στο οποίο γίνεται λόγος για State aircraft. Στις 10.17 στο Notam office της Υ.Π.Α. λαμβάνεται σήμα από τη Γιουγκοσλαβία στο οποίο ζητείται ο αριθμός διπλωματικού clearance ή σε άλλη περίπτωση να γίνει επικοινωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας. Τέλος, στις 10.29 το Notam office αποστέλλει το προηγούμενο σήμα στην Ολυμπιακή Αεροπορία".

    Σύμφωνα με την Ολυμπιακή, η πτήση 411 απογειώθηκε στις 12.00, έφτασε μέχρι τα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και από κει μέσω Κερκύρας και Ιταλίας κατευθύνθηκε προς την Κεντρική Ευρώπη. Κατόπιν, η πτήση συνεχίστηκε κανονικά.

    Πάντως, το γραφείο τύπου της Ολυμπιακής Αεροπορίας ενημερώνει ότι ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρήστος Βερελής, επικοινώνησε με τη Διοίκηση της Ολυμπιακής και ζήτησε τη διερεύνηση της όλης υπόθεσης, καθώς και την επιβολή κυρώσεων στους υπευθύνους.

    "Είναι προφανές", συνεχίζει η ανακοίνωση της Ολυμπιακής, "ότι το αρμόδιο προσωπικό της Ο.Α. έπρεπε να ζητήσει διπλωματικό clearance, όταν άλλαξε το status της πτήσης σε State aircraft. Αυτό, όμως, δεν έγινε ούτε μετά τη λήψη του σήματος από τη Γιουγκοσλαβία".

    Έτσι, ο πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Ο.Α., Διονύσιος Καλόφωνος, ανακοινώνει ότι μετά την έρευνα, που διεξήγαγε, απομακρύνει από τη θέση τους και παραπέμπει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για απόλυση τέσσερις υπαλλήλους της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Συγκεκριμένα, παραπέμπει το Manager Επιμελητείας Πτήσεων, τον αρμόδιο Επιμελητή της συγκεκριμένης πτήσης και δύο υπαλλήλους της Επιμελητείας Πτήσεων με καθήκοντα τη λήψη και τη προώθηση των σχετικών αγγελιών. Επιπλέον, ανακοινώνεται από την Ο.Α. ότι στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση Πτητικής Εκμετάλλευσης θα γίνουν σημαντικές αναδιαρθρώσεις.

    [08] ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Πολυσέλιδο τόμο με τίτλο: "Εκκλησία και Ταυτότητες, Θεολογική και νομική θεώρηση του ζητήματος των ταυτοτήτων", εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της

    Ελλάδας.

    Ο τόμος περιλαμβάνει εγκυκλίους, εγκύκλια σημειώματα δελτία τύπου και ανακοινωθέντα της Ιεράς Συνόδου, μηνύματα συμπαράστασης Προκαθήμενων και Αρχιεπισκόπων, ομιλίες στις λαοσυνάξεις των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, μελετήματα άρθρα και δημοσιεύσεις στον ημερήσιο τύπο.

    Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι η έκδοση του τόμου έχει ως βασικό μέλημα να καταθέσει τη μαρτυρία της στον Ελληνικό Λαό για το επίμαχο ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες και υπογραμμίζει ότι στην έκδοση καταγράφεται το ιστορικό του ανακύψαντος ζητήματος, περιγράφεται η διαλλακτική στάση της Εκκλησίας στην υπεράσπιση της αναγραφής του θρησκεύματος και η σύνθεση απόψεων εγκρίτων νομικών, θεολόγων, επιστημόνων, πολιτικών και δημοσιογράφων.

    "Η Εκκλησία μαρτυρεί ότι δεν έχει εγκόσμια προοπτική, σωματειακές φιλοδοξίες ή εγωιστικές επιδιώξεις και ευαισθησίες. Η Εκκλησία δεν ενοχλείται από ο,τιδήποτε την προσβάλλει ως νομικό πρόσωπο ή οργανισμό, ωστόσο όμως με κανένα τρόπο σιωπώντας, δεν μπορεί να συμπράττει σε κάθε κίνηση που τραυματίζει την παράδοση αυτού του τόπου, τραυματίζει την ιστορική παρουσία, την κοινωνική προσφορά και την ιερή αποστολή της Εκκλησίας", επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας.

    [09] ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Λονδίνο, 5 Σεπτεμβρίου 2000 (19:54 UTC+2)

    Βγήκαν σήμερα από την απομόνωση και οδηγήθηκαν σε ομαδικά κελιά οι δύο Βρετανοί αστυνομικοί που συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα μαζί με δύο Καναδούς στη Γιουγκοσλαβία.

    Οι Βρετανοί αστυνομικοί Αντριάν Πράνγκνελ και Τζον Γιορ μαζί με τον Καναδό επιχειρηματία Σον Γκόινγκ και τον ανηψιό του Λίαμ Χαλ, συνελήφθησαν την 1η Αυγούστου από το γιουγκοσλαβικό στρατό στο Μαυροβούνιο και κρατούνται με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Οι δύο αστυνομικοί εργάζονταν στο Κοσσυφοπέδιο στο πλαίσιο προγράμματος του ΟΗΕ για την εκπαίδευση της νεοσύστατης αστυνομικής δύναμης.

    "Χαιρετίζουμε την εξέλιξη αυτή, αλλά δεν γνωρίζουμε το λόγο για τον οποίο οι αστυνομικοί βρίσκονταν στην απομόνωση", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.

    "Αξιωματούχοι του Βρετανικού Προξενείου θα έχουν αύριο τηλεφωνική επικοινωνία και με τους δύο", πρόσθεσε.

    Σημειώνεται ότι είχε επιτραπεί σε Βρετανούς διπλωμάτες να επισκεφθούν τους κρατούμενους μόνο όμως με τη συνοδεία Γιουγκοσλάβων αξιωματούχων.

    "Θέλω να δω γρήγορα τα αποτελέσματα της έρευνας. Εάν δεν αποδοθούν κατηγορίες στον Τζον και τον Αντριάν τότε θα ζητήσουμε την άμεση απελευθέρωσή τους", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Κιθ Βαζ.

    [10] ΜΕΝΕΤΑΙ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Κοζάνη, 5 Σεπτεμβρίου 2000 (19:52 UTC+2)

    Ορατός είναι ο κίνδυνος η φωτιά που εξελίσσεται στην Κοζάνη να απειλήσει τον οικισμό του Πενταλόφου, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και του κινδύνου για αναζωπυρώσεις.

    Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις πυρόσβεσης που προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 11 πυροσβεστικά οχήματα με 70 πυροσβέστες και 100 άνδρες του Πρώτου Σώματος Στρατού, ενώ αναμένονται ενισχύσεις και από γειτονικούς νομούς.

    Ενα σημαντικό πρόβλημα στην επιχείρηση κατάσβεσης είναι τα διάσπαρτα ναρκοπέδια και βλήματα που υπάρχουν στην περιοχή και προκάλεσαν μέχρι στιγμής αρκετές εκρήξεις, που δυσκολεύουν το έργο των υδροφόρων, αλλά και των πεζοπόρων τμημάτων της πυροσβεστικής.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη δασική περιοχή στον Πεντάλοφο Βοϊου Κοζάνης και μέχρι στιγμής έχει αποτεφρώσει δεκάδες στρέμματα πευκοδάσους.

    [11] ΦΡΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2000 (19:43 UTC+2)

    Φραστική αντιπαράθεση σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννου Παπαντωνίου και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Κωστόπουλου. Αφορμή ήταν οι καταγγελίες του κ. Κωστόπουλου ότι οι εταιρείες πληρώνουν προκειμένου να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Ο κ. Παπαντωνίου ζήτησε από τον κ. Κωστόπουλο να καταθέσει στοιχεία στη δικαιοσύνη για την καταγγελία του, αλλά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αρνήθηκε.

    Σήμερα, συζητήθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό των χρηματιστηριακών συναλλαγών, την εισαγωγή στη Σοφοκλέους εταιρειών επενδύσεων στην ποντοπόρο ναυτιλία και την επίσπευση των διαδικασιών αποκρατικοποιήσεων.

    [12] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

    Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2000 (19:38 UTC+2)

    Με έκπληξη πληροφορήθηκε η Ιερά Σύνοδος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, από δημοσιεύματα στον αθηναϊκό τύπο, ότι στο περιθώριο των εργασιών του Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο (28 Αυγούστου - 2 Σεπτεμβρίου) από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με θέμα "Η Δημιουργία του κόσμου και η Δημιουργία του ανθρώπου και οι προκλήσεις - προβληματισμοί του 2000", εκφράσθηκε η απορία για τη μη εκπροσώπηση σε αυτό της Εκκλησίας της Ελλάδας.

    Η Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου για να αρθεί κάθε παρερμηνεία και να αποφευχθεί κάθε παρεξήγηση απέστειλε επιστολή προς την Αρχιγραμματεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην οποία ενημερώνει ότι δεν έλαβε κανένα επίσημο έγγραφο από το Πατριαρχείο σχετικά με εκπρoσώπηση της Εκκλησίας της Ελλάδας στο Συνέδριο.

    Η Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου εξηγεί ακόμη ότι στις 17 Αυγούστου έλαβε έγγραφο της 16ης Αυγούστου μέσω του οποίου απεστάλησαν κλειστές επιστολές του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τους Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο, Σερβίων και Κοζάνης Αμβρόσιο και προς τον Αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα Καθρεπτίδην, τους οποίος καλούσε να συμμετάσχουν στις εργασίες του Συνεδρίου.

    Οι επιστολές και το συννημένο πρόγραμμα του Συνεδρίου διαβιβάσθηκαν εγκαίρως προς τους Μητροπολίτες επισημαίνει η Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου και τονίζει ότι η διευκρίνιση αυτή κρίθηκε απαραίτητη δεδομένου του αναντίρρητου σεβασμού και της τιμής της Εκκλησίας της Ελλάδας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    [13] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Σόφια, 5 Σεπτεμβρίου 2000 (19:33 UTC+2)

    Περιοδεία στα Βαλκάνια πραγματοποιεί η εισαγγελέας του Ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου για τα Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε, με στόχο να εξασφαλίσει την υποστήριξη των βαλκανικών χωρών για τη σύλληψη εγκληματιών πολέμου

    "Θέλουμε να επιβεβαιώσουμε την αναγκαία υποστήριξη της κάθε χώρας που θα επισκεφθούμε και τη συνεργασία της στις ενέργειές μας", επισήμανε η κ. Ντελ Πόντε στη Βουλγαρία.

    "Θα επισκεφθώ όλες τις γειτονικές χώρες της Σερβίας, γιατί όπως γνωρίζετε δεν έχουμε καμία πρόσβαση στη Σερβία", πρόσθεσε.

    Σημειώνεται ότι η κ. Ντελ Πόντε είχε συνομιλίες με την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, ενώ αναμένεται ότι θα επισκεφθεί τη Ρουμανία αύριο.

    Το Διεθνές Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία κατηγορεί τον γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μαζί με τέσσερις άλλους Σέρβους αξιωματικούς, για συμμετοχή τους σε εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

    [14] ΝΕΑ "ΓΚΑΦΑ" ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ

    Νάπερβιλ, 5 Σεπτεμβρίου 2000 (19:26 UTC+2)

    Για μία ακόμη "γκάφα" του κυβερνήτη του Τέξας και υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό αξίωμα Τζορτζ Μπους κάνουν λόγο τα ΜΜΕ στην Αμερική.

    Από ανοιχτό μικρόφωνο μεταδόθηκε αρνητικό σχόλιο που έκανε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Τζορτζ Μπους στον Ντικ Τσένι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας των Ρεπουμπλικανών.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Μπους, χωρίς να ξέρει ότι ήταν ανοιχτό το μικρόφωνό του, χαρακτήρισε τον δημοσιογράφο των New York Times, Ανταμ Κλάιμερ, ο οποίος παρακολουθούσε την ομιλία, ως "κόπανο".

    Μετά τη λήξη της ομιλίας του ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος εξέφρασε λύπη που ακούστηκε το σχόλιό του, ωστόσο δεν ζήτησε συγνώμη από τον δημοσιογράφο, ο οποίος δήλωσε: "Απογοητεύτηκα από το λεξιλόγιο του κ. Μπους".

    Η εκπρόσωπος του κ. Μπους επισήμανε ότι τα σχόλιά του "δεν αποτελούσαν δημόσια δήλωση", αλλά ότι ο ίδιος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του με ορισμένα κείμενα του κ. Κλάιμερ.

    Από την πλευρά του, ο αρχισυντάκτης της αμερικανικής εφημερίδας υπεράσπισε τον δημοσιογράφο, δηλώνοντας ότι "η δουλειά του είναι δίκαιη και ακριβής. Εάν ο κ. Μπους έχει κάποιο πρόβλημα με τα κείμενα του κ. Κλάιμερ θα έπρεπε να το είχε εκφράσει".

    Ο κ. Τσένι αρνήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό. "Ο κ. Μπους έκανε προσωπικό σχόλιο και δεν σκοπεύω να μιλήσω για αυτό". Ο αντίπαλος του κ. Μπους στις εκλογές, Αλ Γκορ, δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει θετικά για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Πίτσμπουργκ.

    [15] ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΛΑΘΡΑΙΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Σεπτεμβρίου 2000 (19:18 UTC+2)

    Επτακόσιες χιλιάδες πακέτα λαθραία τσιγάρα κατασχέθηκαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εξορμήσεων που πραγματοποιούνται για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

    Η έφοδος των αστυνομικών έγινε σε αποθήκη -στην περιοχή Δρυμού- και όπως ανακοινώθηκε στην Ασφάλεια κρατείται και ανακρίνεται ένας Κύπριος που φέρεται ως ενοικιαστής της αποθήκης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα λαθραία τσιγάρα μεταφέρονταν στην Ελλάδα, από περιοχές της Γιουγκοσλαβίας και στη συνέχεια, αφού συγκεντρώνονταν στην αποθήκη, διοχετεύονταν σταδιακά στην αγορά.

    Γ.Χ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 5 September 2000 - 18:50:24 UTC