Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-08-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η Δ.Ε.Θ.
  • [02] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΚ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
  • [03] ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ:ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [04] ΑΙΧΜΕΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
  • [05] Η ΧΟΥΝΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΣΕ ΤΟΝ ΝΙΞΟΝ
  • [06] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ
  • [07] ΕΞΑΝΤΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
  • [08] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΤΟΥ ΓΚΝΤΑΝΣΚ
  • [09] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
  • [10] ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • [11] ΕΛΗΞΕ Ο ΜΗΝΑΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΤΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ
  • [12] ΥΜΝΗΤΙΚΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [13] ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΕΝΖΙΝΗ ΛΟΓΩ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ
  • [14] ΧΑΝΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ;
  • [15] O ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ
  • [16] Η ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΡΟΥΝΤΟΖΕΜ-ΞΑΝΘΗ
  • [17] ΡΩΣΙΚΟΙ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥΚΟΣΤΟΠΥΝΙΤΣΑ
  • [19] ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ
  • [20] Ο ΣΕΡΒΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΙΜΗΜΑ
  • [21] THN ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ Ο ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ
  • [22] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΙΛΕ ΜΑΝΟΛΕΦ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [23] ΕΞΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΡΚΚ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ
  • [24] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΔΙΚΗ 14 ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

  • [01] ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η Δ.Ε.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2000 (11:51 UTC+2)

    Ανοίγει με λαμπρότητα τις πύλες της την Παρασκευή η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και η φετινή διοργάνωση θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, αφού συμπληρώνονται 65 ολόκληρα χρόνια από την έναρξη του θεσμού.

    Παράλληλα αυτή η διοργάνωση είναι η πρώτη που υλοποιείται από τον νέο φορέα HELEXPO A.E., ο οποίος, στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα ιδιωτικοποιηθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό.

    Τιμώμενη χώρα στην 65η ΔΕΘ είναι οι ΗΠΑ, ενώ για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη κρατική συμμετοχή της Τουρκίας με 75 επιχειρήσεις, όπως ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της HELEXPO A.E. Β. Κουρτέσης.

    Η φετινή Έκθεση καλύπτει όλους τους διαθέσιμους χώρους, εσωτερικούς και υπαίθριους. Αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 49.000 τ.μ., όπου θα αναπτυχθούν τα περίπτερα των 17 επίσημων κρατικών συμμετοχών, καθώς και των εκατοντάδων επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο.

    Ξεχωριστή σημασία έχει η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Διεθνούς Έκθεσης των Σκοπίων και του Ιαπωνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου - JETRO.

    Ο κ. Κουρτέσης τόνισε και την παρουσία της ελληνικής πολιτείας, ενώ σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές συμμετοχές ξεχώρισε την ομαδοποίηση του κλάδου μηχανημάτων μετάλλου και προανήγγειλε ότι "ο συγκεκριμένος κλάδος θα αποτελέσει από το 2001 μία ανεξάρτητη κλαδική έκθεση με την επωνυμία "METALLON".

    Η 65η ΔΕΘ θα ανοίξει τις πύλες της το βράδυ της Παρασκευής και τα εγκαίνια θα γίνουν, όπως κάθε χρόνο, από τον πρωθυπουργό της χώρας. Κατά τη διάρκειά της θα υπάρχουν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Σημίτης για ΔΕΘ.

    "Βαρόμετρο της οικονομικής και πνευματικής προόδου του τόπου μας" χαρακτήρισε ο Κ. Σημίτης τη ΔΕΘ στο μήνυμά του για την επικείμενη έναρξη της κορυφαίας οικονομικής εκδήλωσης, τονίζοντας, όπως ήταν αναμενόμενο, τη φετινή συγκυρία της ένταξης της ελληνικής οικονομίας στην ΟΝΕ. "Η επιτυχία της ένταξης στην ΟΝΕ δεν μας εφησυχάζει. Η νέα μας θέση μας φέρνει μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση", τονίζει ο πρωθυπουργός και καταλήγει: "Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι και η φετινή διοργάνωση της ΔΕΘ θα στεφθεί από πλήρη επιτυχία, πιστοποιώντας τα βήματα του παρόντος, αλλά και τη δημιουργική πορεία της χώρας μας προς το μέλλον".

    [02] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΚ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

    Βαρσοβία, 29 Αυγούστου 2000 (17:35 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Καραμανλής

    Στις εργασίες της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Γκντάνσκ της Πολωνίας συμμετείχε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, ενώ παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα ναυπηγεία της πόλης για την επέτειο των 20 χρόνων από την εξέγερση των Πολωνών εργατών και την ίδρυση του ανεξάρτητου συνδικάτου "Αλληλεγγύη".

    Ο κ.Καραμανλής είχε συνομιλίες με τον ηγέτη της "Αλληλεγγύης" και πρώην πρόεδρο της Πολωνίας, Λεχ Βαλέσα, τον πρωθυπουργό της χώρας, Τζέρζι Μπούζεκ και τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας, της Βουλγαρίας και της Μάλτας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, Ιβάν Κοστώφ και Εντβαρ Αντάμι, αντίστοιχα.

    Στην παρέμβασή του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στο ρόλο της "Αλληλεγγύης" και στην ανάγκη επίδειξής της στα κράτη μέλη της Ε.Ε. ώστε να διαμορφωθεί ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην ανάγκη επιτάχυνσης της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου, χωρίς παρεμβάσεις εξωκοινοτικών παραγόντων.

    Κατά την επίσκεψή του στο χώρο των ναυπηγείων του Γκντάνσκ δήλωσε ότι "πριν 20 χρόνια ξεκίνησε μία επανάσταση που άλλαξε δραματικά τον πολιτικό χάρη της Ευρώπης. Το αίτημα όμως για αλληλεγγύη εξακολουθεί να είναι επίκαιρο όσο ποτέ" και εξήγησε ότι έχει σχέση με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, με τη διεύρυνση, αλλά και με τα κοινωνικά προβλήματα.

    Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας συνοδεύουν ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ιωάννης Βαληνάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    [03] ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ:ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2000 (09:51 UTC+2)

    Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και ελληνικής εκκλησίας για το θέμα των ταυτοτήτων. Αφορμή ήταν οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Καλαβρύτων, Αμβρόσιου, ο οποίος χαρακτήρισε την εκκλησία της Κωνσταντινούπολης μητριά εκκλησία.

    Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε το Φανάρι γίνεται λόγος για τέκνα ευγνώμονα και μη ευγνώμονα, αναφορές που αποτελούν σαφή απάντηση κατά του κ.Αμβρόσιου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, απαντώντας μάλιστα ο ίδιος στον κ.Αμβρόσιο είπε ότι η εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως είναι η μητέρα εκκλησία για όλους τους έλληνες και για όλους τους Ορθόδοξους ασχέτως αν μερικοί τη θεωρούν μητριά.

    [04] ΑΙΧΜΕΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

    Αθήνα, 28 Αυγούστου 2000 (22:00 UTC+2)

    Με σκληρή γλώσσα μίλησε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος στους πρόεδρους των νοσοκομείων όλης της χώρας, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο που διοικούν τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

    Το σύστημα υγείας δείχνει "αδιοίκητο" επισήμανε χαρακτηριστικά και κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεχτεί φαινόμενα όπως η μη τήρηση των οδηγιών που έχει δώσει. Τόνισε, συγκεκριμένα, ότι πρέπει να τηρούνται πιστά οι εγκύκλιοι που έχει αποστείλει κατά καιρούς, διαφορετικά θα επιβάλλονται κυρώσεις.

    Εξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε την κατ' εξαίρεση πρόσληψη 5350 ατόμων, από τα οποία 350 αφορούν ιατρούς των κλάδων του ΕΣΥ και οι 5000 νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό. Οι διαδικασίες πρόσληψης θα ξεκινήσουν μέσα στο Σεπτέμβριο.

    [05] Η ΧΟΥΝΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΣΕ ΤΟΝ ΝΙΞΟΝ

    Νέα Υόρκη, 29 Αυγούστου 2000 (20:59 UTC+2)

    Ο Ιρλανδός δημοσιογράφος, Αντονι Σάμερς, στο βιβλίο που εξέδωσε με τίτλο "Η αλαζονεία της εξουσίας" και το οποίο αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής και της πολιτικής σταδιοδρομίας του πρώην προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον παρουσιάζει ως χρηματοδότρια του αποθανόντος προέδρου των ΗΠΑ, τη χούντα των ελλήνων Συνταγματαρχών.

    Το βιβλίο έχει προκαλέσει σάλο στις ΗΠΑ, καθώς παρουσιάζει τον Νίξον ως άνθρωπο με ψυχολογικά προβλήματα, ο οποίος κακοποιούσε τη γυναίκα του. Κάνει μια εκτενή αναφορά στο θέμα των μυστικών χρηματοδοτήσεων του Αμερικανού προέδρου, μνημονεύοντας μάλιστα και την Ελλάδα μεταξύ των χρηματοδοτών του την περίοδο 1968-1974.

    Όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία του ΒΒC, η χούντα, μέσω της CIA, προσέφερε στον, υποψήφιο τότε πρόεδρο, Νίξον το ποσό των 549.000 δολαρίων (περίπου 200 εκατ. δρχ., τεράστιο ποσό για τα δεδομένα της εποχής) για τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας. Σύμφωνα πάντα με το BBC, εκείνη την περίοδο μεταστράφηκε και η στάση του ελληνικής καταγωγής αντιπροέδρου του Νίξον, Σπύρο Άγκνιου, ο οποίος, ενώ μέχρι τότε ήταν σχεδόν ουδέτερος έναντι της χούντας, το 1968 έγινε ένθερμος υποστηρικτής της.

    Πάντως, οι συγγενείς και φίλοι του αποθανόντος προέδρου, ο οποίος παραιτήθηκε το 1974 κάτω από το βάρος του σκανδάλου του Γουοτεργκέιτ, απορρίπτουν τις κατηγορίες που εκτοξεύει ο Α. Σάμερς στο βιβλίο του, λέγοντας ότι ο Νίξον ουδέποτε πήρε ψυχοφάρμακα και ουδέποτε χτύπησε τη γυναίκα του.

    [06] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2000 (20:59 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Παιδείας Φίλιππος Πετσάλνικος, διέψευσε ότι αναγνωρίζονται τα ξένα πτυχία, όπως ανέφερε το πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας Εθνος. Ο υφυπουργός τόνισε ότι αναγνωρίζονται μόνο τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων των πτυχίων αυτών.

    Σύμφωνα με το Εθνος, με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας η ελληνική νομοθεσία προσαρμόζεται στην κοινοτική οδηγία 89/48 σχετικά με την αναγνώριση διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που πιστοποιούν επαγγελματική εκπαίδευση τουλάχιστον τριών ετών.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΙΚΑΤΣΑ δεν θα είναι αρμόδιο για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων. Την αρμοδιότητα αυτή θα έχει πλέον το Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το νέο αυτό όργανο θα είναι υποχρεωμένο να ολοκληρώνει τις αιτήσεις αναγνώρισης εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών των ενδιαφερομένων.

    Το ρεπορτάζ ανέφερε επίσης ότι η ρύθμιση δεν αφορά μόνο στα πτυχία των πανεπιστημιακών τμημάτων αλλά και σε αυτά των αντίστοιχων τεχνολογικών τμημάτων που βρίσκονται εντός και εκτός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [07] ΕΞΑΝΤΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2000 (20:56 UTC+2)

    Μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν τα εισιτήρια του αγώνα της Εθνικής Ομάδας Ανδρών με την αντίστοιχη της Γερμανίας για την προκριματική φάση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος 2002 ο οποίος θα διεξαχθεί το προσεχές Σάββατο στο Αμβούργο.

    Η ΕΠΟ παρέλαβε από τη Π.Ο. Γερμανίας 5000 εισιτήρια, για Έλληνες ομογενείς, εκ των οποίων έχει διαθέσει τα 2500. Παράλληλα, υπάρχουν αιτήσεις για άλλα 1500 εισιτήρια τα οποία διατίθενται από σήμερα το πρωί από το ειδικό γραφείο της ΕΠΟ, που λειτουργεί στο Αμβούργο και από όπου μπορούν να προμηθευτούν εισιτήρια οι ομογενείς.

    Εκτιμάται, πως όλα τα εισιτήρια, που παρέλαβε η ΕΠΟ, θα έχουν διατεθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το Σάββατο στο "Φόλκσπαρκσταντιον" του Αμβούργου αναμένεται να βρεθούν περισσότεροι των 5000 Ελλήνων θεατών, καθώς ομογενείς από τη Γερμανία έχουν προμηθευτεί εισιτήρια μεμονωμένα και από την Π.Ο. Γερμανίας.

    [08] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΤΟΥ ΓΚΝΤΑΝΣΚ

    Βαρσοβία, 29 Αυγούστου 2000 (20:54 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί από τη Δευτέρα στην Πολωνία, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μετέβη σήμερα στο Γκντανσκ, για να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα ναυπηγεία του Γκντανσκ για την επέτειο των 20 χρόνων από την εξέγερση των Πολωνών εργατών και την ίδρυση του Ανεξάρτητου Συνδικάτου Αλληλεγγύης.

    Κατά την επίσκεψή του στο ιστορικό πλέον Πολωνικό ναυπηγείο, ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στην επανάσταση που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, η οποία -όπως είπε- είχε αποτέλεσμα να αλλάξει δραματικά ο πολιτικός χάρτης της Ευρώπης. Το αίτημα, όμως -προσέθεσε- για αλληλεγγύη εξακολουθεί να είναι επίκαιρο όσο ποτέ και έχει σχέση με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αφού είναι ανάγκη η Ευρώπη να έχει κοινά και από κοινού προστατευμένα σύνορα.

    Ο κ. Καραμανλής, κατά την επίσκεψή του στα ναυπηγεία συνομίλησε με τον πρώην πρόεδρο της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα, ενώ αναφέρθηκε ακόμα και στη διεύρυνση της ΕΕ με τις χώρες που ζητούν την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος πληροί όλα τα κριτήρια.

    Το πρωί ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τους πρωθυπουργούς της Πολωνίας, Γιέρζι Μπούζεκ, της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, της Βουλγαρίας, Ιβάν Κοστόφ, και της Μάλτας, Εντβαρντ Αντάμι.

    [09] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Ιεροσόλυμα, 29 Αυγούστου 2000 (20:53 UTC+2)

    Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος, περιηγήθηκε σε ιστορικά μοναστήρια και παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Διόδωρος, ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται από την παγκοσμιοποίηση και στις προσπάθειες που καταβάλλει η Εκκλησία της Ελλάδος για την αντιμετώπισή τους.

    Ο κ. Χριστόδουλος επισκέφτηκε το μοναστήρι του Αγίου Σάββα και φιλοξενήθηκε από τους 20 μοναχούς που το κατοικούν. Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος διαβεβαίωσε τον ηγούμενο του μοναστηριού ότι θα συνεχίσει "τον καλό αγώνα για τη διαφύλαξη της χριστιανικής μορφής του ελληνικού έθνους".

    Αμέσως μετά ο κ. Χριστόδουλος κατευθύνθηκε προς τη Βηθλεέμ, όπου και παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο κ. Διόδωρος. Στην προσφώνησή του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων εξέφρασε τη συμπαράσταση της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων προς την Εκκλησία της Ελλάδος, τονίζοντας ότι τα διαδραματιζόμενα στην πολιτική, κοινωνική και εκκλησιαστική ζωή της Ελλάδας ελκύουν την προσοχή και το ζωηρό ενδιαφέρον των κληρικών των Ιεροσολύμων.

    Στην αντιφώνησή του, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα προβλήματα της "αμφιλεγόμενης" -όπως είπε- παγκοσμιοποίησης, τονίζοντας ότι "η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, οι πιστοί και οι λειτουργοί της με όλες τις δυνάμεις του καλού, εργάζεται νυχθημερόν συμβάλλουσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της εις την απάλειψη μικρού, έστω, ποσοστού απάνθρωπων, προς την αντίθετον κατεύθυνση έναντι των αθλίων συμβαινόντων εις τον πλανήτην την εποχή αυτή της αμφιλεγόμενης παγκοσμιοποίησης."

    [10] ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Ουάσιγκτον, 29 Αυγούστου 2000 (20:45 UTC+2)

    H εβδομαδιαία αμερικανική αμυντική επιθεώρηση DEFENSE NEWS, δημοσιεύει ανταπόκριση από το Λονδίνο που αναφέρεται στις ανησυχίες Τούρκων αξιωματούχων μετά την ελληνική αγορά βαλλιστικών πυραύλων με χαρακτηριστικά στελθ γαλλο-αγγλικής κατασκευής τύπου scalp, με το σκεπτικό ότι διαταράσσεται η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, αφού οι Τούρκοι δεν διαθέτουν ακόμη τον παρόμοιας τεχνολογίας ισραηλινής κατασκευής πύραυλο popeye II και ότι σύμφωνα με το πρωτόκολλο Missile Technology Control Regime, που έχουν προσυπογράψει η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, απαγορεύεται η εξαγωγή πυραύλων με βεληνεκές άνω των 300 χλμ.

    Οι πύραυλοι αέρος εδάφους Scalp έχουν βεληνεκές πάνω από 600 χλμ. και αγοράστηκαν από την Ελλάδα ως μέρος ενός εξοπλιστικού προγράμματος ύψους 1,78 δις δολαρίων. Εκπρόσωπος του Σταίητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι "η ελληνική προμήθεια δεν θα έπρεπε να προκαλέσει τέτοιες αντιδράσεις, διότι οι ελληνικοί scalp δεν έχουν στόχο την Τουρκία και υπάρχει επαρκέστατη παρακολούθηση της κατάστασης. Άλλωστε, παρόμοια θέματα πρέπει να επιλύονται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ στο οποίο συμμετέχουν όλες οι εμπλεκόμενες χώρες". Παράλληλα, εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ δήλωσε στην εφημερίδα ότι η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί πως οι πύραυλοι πληρούν τις προϋποθέσεις εξαγωγής τους σύμφωνα με το πρωτόκολλο MTCR.

    [11] ΕΛΗΞΕ Ο ΜΗΝΑΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΤΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ

    Ουάσιγκτον, 29 Αυγούστου 2000 (20:45 UTC+2)

    Ο μήνας του μέλιτος μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ φαίνεται ότι έληξε, καθώς η τουρκική κυβέρνηση απομακρύνεται από τις προσφορές ισραηλινών εταιρειών για τα προγράμματα προμηθειών αμυντικού εξοπλισμού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων παρά την προσπάθεια Τούρκων και Ισραηλινών αξιωματούχων για διατήρηση της στρατηγικής σχέσεις των δύο χωρών τους.

    Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται ή εβδομαδιαία επίσκεψη του στρατηγού Shaul Mofaz, αρχηγού των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων που άρχισε χθες και η επίσκεψη του αρχηγού της ισραηλινής αεροπορίας, Dan Halutz, που προγραμματίζεται για αργότερα εφέτος.

    Σύμφωνα με την εβδομαδιαία αμερικανική αμυντική επιθεώρηση DEFENSE NEWS Τούρκοι αξιωματούχοι εξηγούν ότι η τουρκική στροφή υπαγορεύτηκε από τις φθηνότερες προσφορές αμερικανικών και γαλλικών εταιρειών και από τις προστριβές που παρουσιάστηκαν στα συμβόλαια με το Ισραήλ.

    Ο Αλαν Μακόφσκι, αναλυτής στο Washington Institute for Near Eastern Affairs, δήλωσε στην εφημερίδα πως "φαίνεται ότι έληξε ο μήνας του μέλιτος μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, και στο εξής οι δύο χώρες θα βασίζουν για τα θέματα που σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία τους σε πιο ρεαλιστικές προσδοκίες". Υπογράμμισε όμως ότι "οι λόγοι που οδήγησαν τις δύο χώρες στην εμβάθυνση της στρατηγικής τους συνεργασίας δεν έχουν μεταβληθεί".

    Εξοπλισμοί

    Σύμφωνα με την ίδια εβδομαδιαία αμυντική επιθεώρηση η τουρκική κυβέρνηση προτίθεται να προμηθευτεί τον πρώτο στρατιωτικό δορυφόρο, υπογράφοντας σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με τη γαλλική εταιρεία διαστημικών εφαρμογών Alcatet Space, αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

    [12] ΥΜΝΗΤΙΚΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Ουάσιγκτον, 29 Αυγούστου 2000 (20:44 UTC+2)

    Το αμερικανικό περιοδικό U.S. NESW & WORLD REPORT στο τεύχος του με ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου, δημοσιεύει 16σέλιδο ένθετο για την Ελλάδα.

    Με το γενικό τίτλο Greece, το ένθετο περιλαμβάνει άρθρα:

    Για τη σημαντική οικονομική πρόοδο της χώρας μας την τελευταία πενταετία και για τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει στα Βαλκάνια, ως μέλος πλέον της ΟΝΕ, προβάλλοντας δηλώσεις των υπουργών Γιώργου Παπανδρέου και Γιάννου Παπαντωνίου.

    Για τη βελτίωση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την Ελληνοαμερικανική οικονομική συνεργασία, προβάλλοντας δηλώσεις του πρέσβη κ. Μπερνς, ότι μετά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Σημίτη "η Ελλάδα θα αποτελέσει τη μεγάλη επιτυχία της Ευρώπης την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα",

    Το Χρηματιστήριο, το νέο ανταγωνισμό στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζικών εργασιών,

    Τα έργα υποδομής (Αττική οδός, Εγνατία οδός, Mετρό, αεροδρόμιο των Σπάτων) κ.α.

    [13] ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΕΝΖΙΝΗ ΛΟΓΩ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ

    Λονδίνο, 29 Αυγούστου 2000 (20:44 UTC+2)

    Σύμφωνα με έρευνα της Βιβλιοθήκης του Βρετανικού Κοινοβουλίου σχετικά με τις τιμές της βενζίνης οχημάτων στις χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δημοσιεύθηκε στη Λονδρέζικη εφημερίδα DAILY MAIL, με τίτλο "Είναι επίσημο: Ο Μπράουν κάνει τη βενζίνη την ακριβότερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση", στις 15 Μαίου 2000, από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, η ακριβότερη βενζίνη πωλούνταν στη Βρετανία, ενώ η φθηνότερη στην Ελλάδα.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι, κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, οι τιμές της βενζίνης στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν αυξηθεί, αλλά οι τιμές στη Βρετανία παραμένουν οι ψηλότερες. Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, το 76,2% της τιμής της βρετανικής βενζίνης ανά λίτρο είναι φόρος που αποδίδεται στο κράτος.

    Μετά τη Βρετανία, στον κατάλογο των χωρών-μελών της Ε.Ε. από πλευράς ακρίβειας της βενζίνης οχημάτων, έπονται οι εξής: Ολλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Αυστρία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία και Ελλάδα.

    [14] ΧΑΝΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ;

    Λονδίνο, 29 Αυγούστου 2000 (20:43 UTC+2)

    Σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών, η οποία διέρρευσε στην εφημερίδα GUARDIAN, η Ευρώπη χάνει τη μάχη της καταπολέμησης των ναρκωτικών.

    Σύμφωνα με την έκθεση, οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες που επικρίνονται για τη στάση τους έναντι των ναρκωτικών είναι η Ολλανδία και η Δανία, ενώ παρέχονται στοιχεία για την παραγωγή, επεξεργασία και διακίνηση ναρκωτικών στο Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράν, Τουρκία, Γιουγκοσλαβία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Κροατία και Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

    Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι, ο παραδοσιακός δρόμος διακίνησης ναρκωτικών μέσω των Βαλκανίων διαταράχθηκε, λόγω των πολέμων της δεκαετίας του '90, και ιδιαίτερα αυτού στο Κόσοβο. Ετσι, το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου γίνεται τώρα από τον βορρά, κυρίως μέσω Τσεχίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας και Ρουμανίας.

    Σε ένα ιδιαίτερα απαισιόδοξο απόσπασμα, η έκθεση αναφέρει ότι οι λαθρέμποροι ναρκωτικών έχουν δημιουργήσει μεγάλα αποθέματα, που τους επιτρέπουν να διασφαλίζουν σταθερή ροή και διακίνηση ναρκωτικών.

    "Τουρκικές οργανώσεις διακίνησης ηρωίνης συνεργάζονται με υπηκόους κρατών της ανατολικής Ευρώπης, που έχουν δημιουργήσει αποθήκες ηρωίνης, ώστε να διασφαλίζεται σταθερή και χωρίς διακυμάνσεις ροή της ηρωίνης στους χρήστες της Δυτικής Ευρώπης", τονίζεται.

    Τέλος, αναφέρεται ότι κάθε μήνα τέσσερις έως έξι τόνοι ηρωίνης είτε επεξεργάζονται είτε διακινούνται μέσω της Τουρκίας.

    [15] O ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ

    Σόφια, 29 Αυγούστου 2000 (20:43 UTC+2)

    Το σύνολο του σημερινού βουλγαρικού Τύπου, καθώς και τα δελτία ειδήσεων του κρατικού τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού, αναφέρονται στην πενταμερή συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κύπρου, ΠΓΔΜ, Αλβανίας, που έγινε στις Πρέσπες, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Πολιτισμού Θ. Πάγκαλου.

    -Η εφημερίδα ΝΤΕΜΟΚΡΑΤΣΙΑ σε δημοσίευμά της με τίτλο "Η Βουλγαρία θα βοηθήσει την Ελλάδα στην φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων 2004", γράφει:

    "Από τις Πρέσπες και την Φλώρινα επέστρεψε αντιπροσωπεία μ' επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κρατικής Επιτροπής Νεολαίας και Αθλητισμού, Σιμόν Σπάσοφ, η οποία συμμετείχε στην πενταμερή συνάντηση, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Πολιτισμού, Θεόδωρου Πάγκαλου. Στην συνάντηση εξετάστηκε σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η ολυμπιακή φλόγα, μετά από τέσσερα χρόνια, θα περάσει από την Αλβανία, την Μακεδονία και την Βουλγαρία, πριν φθάσει στην Αθήνα. Με σκοπό την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας θα συσταθεί διακυβερνητική επιτροπή. Υπογράφηκε επίσης και σχετικό μνημόνιο. Ο Έλληνας Υπουργός Πολιτισμού, κ. Πάγκαλος, δέχθηκε την βουλγαρική ιδέα και υποσχέθηκε οικονομική στήριξη για παράλληλες παιδικές και νεολαιϊστικες εκδηλώσεις στην Βουλγαρία, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.. Για τις δραστηριότητες των νέων συντονιστής στην Ν. Α. Ευρώπη θα είναι ο Πρόεδρος της Βουλγαρικής Κρατικής Επιτροπής Νεολαίας και Αθλητισμού, Σιμόν Σπάσοφ.

    Επίκειται νέα συνάντηση μεταξύ Πάγκαλου και Σπάσοφ, στην οποία θα διευκρινιστούν οι βουλγαρικές αθλητικές εγκαταστάσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά στην πορεία της οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα θα επενδύσει σε αυτές τις εγκαταστάσεις, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από διάφορες αθλητικές ομάδες."

    [16] Η ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΡΟΥΝΤΟΖΕΜ-ΞΑΝΘΗ

    Σόφια, 29 Αυγούστου 2000 (20:43 UTC+2)

    Η εφημερίδα της Σόφιας ΠΑΡΙ, σε δημοσίευμά της με τίτλο "Η Ελλάδα αρχίζει την κατασκευή του μεθοριακού σταθμού Ρουντοζέμ-Ξάνθη" αναφέρει, μεταξύ άλλων:

    "Οπως δήλωσε ο Κωνσταντίνος Θάτσης, Πρόεδρος της ελληνικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων της παραμεθόριας περιοχής Δέλτα - Ροδόπης, ''τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα θα αρχίσει την κατασκευή τμήματος του αυτοκινητόδρομου προς την μελλοντική δίοδο Ρουντοζέμ-Ξάνθη. Για τον σκοπό αυτό έχουν ήδη διατεθεί 200 εκ. δραχμές''.

    Χθές ο κ. Θάτσης, Πρόεδρος της ελληνικής Ένωσης και ο Ντάντσο Κυριάκοφ, Δήμαρχος της πόλης Σμόλιαν και Πρόεδρος της βουλγαρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ροδόπης υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας, ένας από τους βασικούς στόχους της οποίας είναι η υλοποίηση διασυνοριακών projects.

    Προβλέπεται και η δημιουργία Ένωσης, μέλη της οποίας θα είναι οι παραμεθόριοι δήμοι και οι κοινότητες, με την επωνυμία ''Ευρωπεριοχή''. Ο Ντάντσο Κυριάκοφ δήλωσε, ότι ''οι βουλγαρικοί δήμοι και κοινότητες θα προτείνουν την διοργάνωση βούλγαρο-ελληνικής πανηγυρικής συγκέντρωσης στα σύνορα''."

    [17] ΡΩΣΙΚΟΙ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

    Μόσχα, 29 Αυγούστου 2000 (20:42 UTC+2)

    Σύμφωνα με τηλεγράφημα από τη Μόσχα του Ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας εξοπλισμών "Ανταίος", δήλωσε ότι η εταιρεία ολοκλήρωσε τη μεταφορά 21 αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου ΤΟΡ-Μ1 στην Ελλάδα. Το τελευταίο φορτίο εστάλη στην Ελλάδα δια θαλάσσης στις 28 Αυγούστου.

    Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι η εταιρεία "Ανταίος" υπέγραψε με την Ελλάδα άλλο ένα συμβόλαιο ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποστολή επιπλέον πυραύλων τύπου ΤΟΡ-Μ1. Η συμπληρωματική παραγγελία έγινε κατόπιν επιτυχούς ελέγχου των συγκεκριμένων πυραύλων σε στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ.

    Οι εν λόγω πύραυλοι αποδεικνύουν την υψηλή ποιότητα των ρωσικών εξοπλισμών και δίνουν μια νέα ώθηση στην αποτελεσματική συνεργασία της Ελλάδας και της Ρωσίας στον στρατιωτικό-τεχνικό τομέα.

    Η εταιρεία "Ανταίος" είναι η δεύτερη σε αριθμό εξαγωγών ρωσική εταιρεία εξοπλισμών μετά τη "Ροσβοορουζένιε".

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥΚΟΣΤΟΠΥΝΙΤΣΑ

    Βελιγράδι, 29 Αυγούστου 2000 (20:42 UTC+2)

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της ανεξάρτητης εφημερίδας ΝΤΑΝΑΣ του Βελιγραδίου, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, είχε χθες συνομιλίες στα Γραφεία του κόμματος με τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Βελιγράδι Παναγιώτη Βλασσόπουλο. Ο Έλληνας Πρέσβης μετέβη στα Γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας για αποχαιρετιστήρια επίσκεψη.

    Σε ανακοίνωση του κόμματος διευκρινίζεται ότι στην συνομιλία η μεγαλύτερη προσοχή δόθηκε στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Σερβία και Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου."

    [19] ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ

    Μαδρίτη, 29 Αυγούστου 2000 (20:38 UTC+2)

    Ο Ιταλός συγγραφέας, Antonio Tabucchi, σε άρθρο του στην Ισπανική εφημερίδα EL PAIS, με τον τίτλο "Τα ιερά ακτινίδια των Δελφών", αναφερόμενος στο έγγραφο της Ε.Ε. για εκρίζωση του ελαιώνα της Άμφισσας και εγκατάσταση φυτειών ακτινιδίων στη θέση του, εκφράζει την αντίθεσή του στηριζόμενος στη γνωστή θέση των ανθρωπολόγων ότι "κάθε πολιτισμός περιστρέφεται και δομείται γύρω από έναν καρπό της γης" και αναλύει την εξέχουσα θέση που κατέχει στον ελληνικό πολιτισμό και παράδοση το "ιερό δένδρο" της ελιάς.

    Για τον ελαιώνα των Δελφών γράφει χαρακτηριστικά ο Tabucchi: "Ένας από τους αρχαιότερους ελαιώνες του κόσμου βρίσκεται στους Δελφούς. Εκτείνεται από τους πρόποδες του βουνού κατά μήκος πολλών χιλιομέτρων και φθάνει μέχρι τη θάλασσα. Οι Δελφοί υπήρξαν το πιο σημαντικό ιερό κέντρο του ελληνικού πολιτισμού. Εκεί βρισκόταν ο ναός του Απόλλωνα, θεού του φωτός, όπου η Πυθία έδινε τους χρησμούς της. Σταυροδρόμι όλων των ελληνικών πόλεων (από τη Μικρά Ασία ως την Ιταλία, από την Ιβηρική Χερσόνησο ως τη Βόρειο Αφρική) ήταν και οικονομικό και πολιτικό κέντρο. Εκεί βρισκόταν ο ομφαλός, η πέτρα που συμβόλιζε τον ομφαλό της γης, αφιερωμένο στη θεά Γαία.

    Οφείλω να ομολογήσω ότι ποτέ δεν είχα νοιώσει ένα τόσο έντονο συναίσθημα του ιερού, όπως την ημέρα που, συνοδευόμενος από ένα φίλο Έλληνα, διέσχισα με αυτοκίνητο τον χιλιετή ελαιώνα των Δελφών. Ένα αίσθημα του ιερού που, στην περίπτωσή μου, μεταφράζεται σε σεβασμό, λατρεία και αναγνώριση προς έναν πολιτισμό και μια ιστορία στην οποία, κατά κάποιο τρόπο, ανήκω ο ίδιος".

    [20] Ο ΣΕΡΒΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΙΜΗΜΑ

    Βελιγράδι, 29 Αυγούστου 2000 (20:37 UTC+2)

    Εννιά στους δέκα γιουγκοσλάβους στρατιώτες είναι πρόθυμοι να "κάνουν ό,τι χρειάζεται" για την προστασία του έθνους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε ο γιουγκοσλαβικός στρατός, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος.

    Συγκεκριμένα, ο συνταγματάρχης Σβέτοζαρ Ράντισιτς, διευκρίνισε ότι η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μελέτης για το ηθικό των στρατευμάτων από το 1999, όταν διεξήχθη ο πόλεμος του ΝΑΤΟ για το Κοσσυφοπέδιο.

    "Το ηθικό του γιουγκοσλαβικού στρατού αποτελεί βασικό στόχο των επιθετικών και ύπουλων κινήσεων της προπαγάνδας που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ", πρόσθεσε ο κ. Ράντισιτς.

    Κατηγόρησε στη συνέχεια τους αντίπαλους της Γιουγκοσλαβίας για την εμπλοκή τους σε "πολιτικές πιέσεις, οικονομικές κυρώσεις, και τρομοκρατικές ενέργειες" κατά του σερβικού στρατού.

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 90,7% των στρατιωτών εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στους διοικητές τους, ενώ το 97,4% δήλωσαν την προθυμία τους να "προστατεύσουν την εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας".

    [21] THN ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ Ο ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ

    Κεφαλλονιά, 29 Αυγούστου 2000 (20:26 UTC+2)

    Προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη έλαβε ο 54χρονος εθελοντής πυροσβέστης, Διονύσης Τζωρτζάτος, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος για εμπρησμούς στην Κεφαλλονιά.

    Ο Τζωρτζάτος οδηγήθηκε σήμερα στον εισαγγελέα, ο οποίος έκανε δεκτό το αίτημά του για αναβολή της απολογίας του, ενώ έξω από το δικαστικό μέγαρο, τον περίμεναν πολλοί συμπατριώτες του, οι οποίοι τον χειροκροτούσαν επειδή δεν πιστεύουν τις κατηγορίες που εκκρεμούν εναντίον του.

    [22] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΙΛΕ ΜΑΝΟΛΕΦ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 29 Αυγούστου 2000 (20:22 UTC+2)

    Το πρόγραμμά του παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος των Σκοπίων Μίλε Μανόλεφ, που υποστηρίζεται από το Φιλελεύθερο Κόμμα. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου, το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα λεπτομερούς ανάλυσης όλων των τομέων της ζωής στη πόλη των Σκοπίων και δίνει λύση σε όλα τα προβλήματα.

    Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προτείνει την έγκριση νέου νομοσχεδίου για την πόλη των Σκοπίων, συναιτερισμό με μη-κυβερνητικές οργανώσεις, νέο ρυμοτομικό σχέδιο κλπ.

    Ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος Ρίστο Γκουστέροφ δήλωσε ότι αν ο Μανόλεφ γίνει δήμαρχος των Σκοπίων 50 εκ. γερμανικά μάρκα θα δαπανηθούν για αναπτυξιακά προγράμματα που αφορούν την πόλη.

    [23] ΕΞΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΡΚΚ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

    Αγκυρα, 29 Αυγούστου 2000 (20:19 UTC+2)

    Εξι μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ΡΚΚ έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με τον τουρκικό στρατό στην επαρχία Τούντσελι της ανατολικής Τουρκίας ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

    Οι συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και Τούρκων στρατιωτών σημειώθηκαν κοντά στο ποτάμι Κούτου χθες και οι αρχές δεν ανέφεραν απώλειες για την τουρκική πλευρά.

    Στη νοτιοανατολική Τουρκία οι συγκρούσεις μειώθηκαν σημαντικά από το Σεπτέμβριο του 1999, οπότε το ΡΚΚ ανακοίνωσε ότι σταματάει τον ένοπλο αγώνα του για τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

    Σημειώνεται ότι πάνω από 36.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον 15χρονο αγώνα του ΡΚΚ και ο ηγέτης του Αμπντουλάχ Οτζαλάν καταδικάστηκε σε θάνατο για προδοσία τον Ιούνιο του 1999.

    O.K.

    [24] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΔΙΚΗ 14 ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Βελιγράδι, 29 Αυγούστου 2000 (20:17 UTC+2)

    Κατηγορίες εναντίον των επικεφαλής χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία απήγγειλε ο εισαγγελέας του Βελιγραδίου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα.

    Από το δικαστήριο του Βελιγραδίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Κοέν, του πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, του πρώην υπουργού Αμυνας της Βρετανίας και νυν ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, του πρώην ανώτατου διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Ουέσλι Κλαρκ, του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ και Ρούντολφ Σάρπινγκ, του προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, του πρωθυπουργού της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν, του Γάλλου υπουργού Αμυνας Αλέν Ρισάρ και του πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ και νυν επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα.

    Σε συνέντευξη τύπου ο εισαγγελέας του Βελιγραδίου Ντράγκισα Κρσμάνοβιτς είπε ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της Γιουγκοσλαβίας, εγκλήματα πολέμου σε βάρος του άμαχου πληθυσμού, υποκίνηση επιθετικού πολέμου, χρήση απαγορευμένων όπλων, πρόκληση οικολογικής καταστροφής με το βομβαρδισμό των διυλιστηρίων, απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου της χώρας και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο εισαγγελέας του Βελιγραδίου τόνισε ότι οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν μετά από έρευνα ενός έτους, σε συνεργασία με όλα τα περιφερειακές δικαστικές αρχές της χώρας, καθώς πρόκειται για εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε όλη την επικράτεια της Γιουγκοσλαβίας.

    "Αποφασίσαμε να απαγγείλουμε κατηγορίες κατά των ηγετών των ισχυρότερων χωρών, οι οποίοι ασκούν επιρροή και στις άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ", είπε ο κ. Κρσμάνοβιτς και πρόσθεσε ότι οι κατηγορίες στηρίζονται σε αδιάσειστες αποδείξεις και ότι οι 14 θα δικαστούν "ερήμην".

    Ο εισαγγελέας του Βελιγραδίου τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της αεροπορικής εκστρατείας του ΝΑΤΟ που διήρκεσε 78 μέρες σκοτώθηκαν 504 πολίτες, 240 στρατιώτες και 147 αστυνομικοί.

    Είπε ακόμη ότι από το Μάιο διεξάγεται έρευνα σε βάρος του Μπερνάρ Κουσνέρ επικεφαλής της διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο και των στελεχών των πρώην Αλβανών ανταρτών Χασίμ Θάτσι και Αγκίμ Τσέκου για γενοκτονία σε βάρος του σερβικού πληθυσμού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 29 August 2000 - 18:19:33 UTC