Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-08-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΤΑ ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ
  • [03] ΠΥΡΓΚΑΓΙΑ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [04] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: 13 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [05] ΝΕΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ
  • [06] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΑΡΗΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1 - 0
  • [07] ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
  • [08] ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
  • [09] ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΟΛΕΪ ΕΦΗΒΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [10] ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [11] Γ.ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
  • [12] ΜΕ ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ
  • [13] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ
  • [14] ΠΙΕΡΙΚΟΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗ-ΑΕΚ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [15] ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΣΦΥΡΗ - ΚΑΡΑΝΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [17] ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [18] ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ Ο ΝΤ.ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΪΤΑΡ
  • [19] ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΥΧΟΝΤΩΝ ΤΗΣ Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ
  • [20] 17 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • [21] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ - ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [22] ΔΙΧΩΣ ΝΙΚΗ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

  • [01] ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΤΑ ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2000 (13:13 UTC+2)

    Υφεση παρουσιάζουν τα πύρινα μέτωπα στην Κέρκυρα και στην περιοχή Ιωναννίνων, κατάσταση που θα διευκολύνει τις πυροσβεστικές δυνάμεις να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που προκάλεσαν το θάνατο επτά ατόμων και βιβλική καταστροφή, εφ΄όσον διατηρηθούν οι μέτριοι άνεμοι.

    Στην Κέρκυρα το πρωί αποφασίστηκε η εκκένωση τεσσάρων χωριών, για προληπτικούς λόγους, ενώ στην περιοχή των Ιωαννίνων, η εικόνα είναι τραγική. Αλλη μια φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή της Κόνιτσας από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και οι δυνάμεις πυρόσβεσης προσπαθούν να την περιορίσουν.

    Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη μόνο χθες εκδηλώθηκαν πέντε πυρκαγιές, που έσβησαν γρήγορα χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής.

    Η υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βάσω παπανδρέου συναντήθηκε με τους ομολόγους της της Αλβανίας και των Σκοπίων, από τους οποίους ζήτησε καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ

    Θεσσλαονίκη, 27 Αυγούστου 2000 (13:42 UTC+2)

    Μνημόνιο με το οποίο ζητούν η Ολυμπιακή Φλόγα να διασχίσει γειτονικές βαλκανικές χώρες, πριν φτάσει στην Ελλάδα για την Ολυμπιάδα του 2004, υπέγραψαν οι υπουργοί Πολιτισμού και Αθλητισμού από την Ελλάδα, Αλβανία την Βουλγαρία, την FYROM καιν την Κύπρο, που συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στην Φλώρινα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Πρέσπες 2000.

    Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Πολιτισμού, Θεόδωρος Πάγκαλος και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης, και όπως είπε ο κ. Πάγκαλος, η πρόταση αυτή θα υποβληθεί για έγκριση στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και στην Οργανωτική Επιτροπή του "Αθήνα 2004".

    Σημείωσε πάντως, ότι ο ίδιος έχει συζητήσει την ιδέα με την πρόεδρο του α2004 Γιάννα Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου και τον αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, οι οποίοι την αντιμετώπισαν θετικά.

    Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι είναι μια σημαντική στιγμή για τους λαούς της περιοχής, που επιθυμούν διακαώς την ειρήνη και την συνεργασία και η πρόταση αυτή εκφράζει το πνεύμα ειρήνης που επικρατεί.

    Στη διάρκεια της συνάντησης οι υπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί σε ένα χρόνο συνάντηση των υπουργών πολιτισμού της ΝΑ Ευρώπης και ήδη έχει συσταθεί άτυπη ομάδα συνεργατών, η οποία την προετοιμάζει.

    Η Ελλάδα έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει αυτήν την συνάντηση και αν επιλεγεί η χώρας μας, θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα σε κάποια πόλη της Βορείου Ελλάδος Ο υπουργός Πολιτισμού είπε ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και εκφράζει απολύτως το "πνεύμα των Πρεσπών" που έχει καλλιεργηθεί με το φεστιβάλ .

    [03] ΠΥΡΓΚΑΓΙΑ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 27 Αυγούστου 2000 (20:41 UTC+2)

    Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα στον πύργο εκπομπής σήματος της ρωσικής τηλεόρασης, στο κέντρο της Μόσχας. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο κτίσμα στον κόσμο και λειτουργεί από το 1967.

    Από τη φωτιά, διακόπηκε η μετάδοση σχεδόν όλων των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών της ρωσικής πρωτεύουσας, ενώ κάηκαν δεκάδες όροφοι με τεχνικό εξοπλισμό. Το κτίριο εκκενώθηκε ενώ απομακρύνθηκαν και οι επισκέπτες περιστρεφόμενου εστιατορίου που βρίσκεται σε αυτό.

    Όπως ανακοινώθηκε έξι άτομα τραυματίστηκαν από την πτώση τριών ανελκυστήρων. Υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για τέσσερις αγνοούμενους.

    Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά όμως οι αρχές κάνουν λόγο για βραχυκύκλωμα ή ενδεχόμενη δολιοφθορά.

    [04] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: 13 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2000 (20:37 UTC+2)

    Με δεκατρία μετάλλια στις βαλίτσες τους, τέσσερα αργυρά και εννέα χάλκινα, επιστρέφουν από την Κόζιτσε της Σλοβακίας οι έλληνες αρσιβαρίστες που πήραν μέρος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μαθητών - μαθητριών.

    Η Ελλάδα πήρε την 3η θέση στη βαθμολογία των κοριτσιών και την 7η θέση στα αγόρια. Με τις εμφανίσεις τους όλοι οι νεαροί αρσιβαρίστες άφησαν καλές εντυπώσεις και απέδειξαν πως θα μπορέσουν στη συνέχεια να ακολουθήσουν τα βήματα του Δήμα, του Κακιασβίλι, του Σαμπάνη και των υπολοίπων πρωταθλητών μας.

    [05] ΝΕΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ

    Ιερουσαλήμ, 27 Αυγούστου 2000 (20:33 UTC+2)

    Στο θέμα των ταυτοτήτων και τον αγώνα που κάνει η Εκκλησία αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, σε δηλώσεις του από τους Αγίους Τόπους όπου βρίσκεται.

    Ο κ. Χριστόδουλος τόνισε ότι η Εκκλησία έχει τη στήριξη της πλειονότητας του ελληνικού λαού και επισήμανε ότι ο ίδιος έχει γίνει αποδέκτης μηνυμάτων από χιλιάδες Έλληνες της Ελλάδας και του εξωτερικού που τον ενθαρρύνουν στην προσπάθεια της Εκκλησίας να αγωνιστεί.

    Ο Αρχιεπίσκοπος λειτούργησε τις πρώτες πρωινές ώρες στον Πανάγιο Τάφο ενώ μετά μετέβη στη Γεσθημανή όπου έψαλε τα εγκώμια της Θεοτόκου, καθώς αύριο θα εορταστεί η Κοίμηση της Θεοτόκου με το Παλαιό Ημερολόγιο. Αύριο αναμένεται να διαβαστεί ψήφισμα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με το οποίο συμπαρίσταται στην Εκκλησία της Ελλάδος για το θέμα των ταυτοτήτων.

    Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος εγγυήθηκε για την διατήρηση των προνομίων των ελληνορθόδοξων προσκυνημάτων. Επισκέφθηκε ακόμη τη Ναζαρέτ όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή και λειτούργησε στο Ναό του Ευαγγελισμού.

    [06] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΑΡΗΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1 - 0

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2000 (20:02 UTC+2)

    Ο Αρης επικράτησε στο γήπεδο των Τρικάλων επί της Καλαμάτας με σκορ 1 - 0 για την 6η αγωνιστική του 1ου ομίλου του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι κίτρινοι κατάφεραν να πάρουν τη νίκη χάρη στο γκολ που σημείωσε στο 56' λεπτό ο Αγγελος Χαριστέας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης ήταν καλύτερη από τον αντίπαλό της στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης και δίκαια πήρε τους τρεις βαθμούς.

    Η αποστολή του Αρη, δίχως τους διεθνείς Κατεργιαννάκη, Κυπαρίσση, Λουμπούτη, Χαριστέα, Αγαθοκλέους και Χριστοδούλου, αναχωρεί αύριο το πρωί για την Ισπανία προκειμένου να πάρει μέρος σε δύο φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας με τη Λας Πάλμας και τη Ρεάλ Βαγιαδολίδ. Το παρών στους αγώνες αυτούς θα δώσει και ο Ναγκόλι Κένεντι.

    Στο μεταξύ, εκτός έδρας νίκες πέτυχαν Λάρισα και ΠΑΣ Γιάννινα. Η Λάρισα κέρδισε τον Εθνικό με 1 - 0 για τον 6ο όμιλο, ενώ ο ΠΑΣ Γιάννενα επικράτησε 2 - 0 επί της Νάουσας για τον 8ο όμιλο. Τέλος, ο Πανηλειακός αναδείχτηκε ισόπαλος με το Μαρκό με σκορ 0 - 0 για το 2ο όμιλο.

    [07] ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Ιωάννινα, 27 Αυγούστου 2000 (19:59 UTC+2)

    Τις περιοχές του νομού Ιωαννίνων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές επισκέφθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. Ο υπουργός πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την Καστανή, τη Χαραυγή, την Αγία Μαρίνα, την Άνω και Κάτω Λαυδανή, προκειμένου να έχει μια πληρέστερη εικόνα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

    Σε δηλώσεις του γνωστοποίησε ότι υπάρχει διαρκής υποστήριξη τροφίμων στα χωριά όπου καταστράφηκαν δεκάδες σπίτια ενώ από αύριο θα μεταφερθούν στις περιοχές αυτές λυόμενα που θα καλύψουν τις ανάγκες των αστέγων. Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η πολιτεία δε θέλει να ακούσει κουβέντα για ερήμωση της Ηπείρου και εξέφρασε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει ξανά δυναμισμός στην περιοχή.

    Ο υπουργός εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια των επτά ανθρώπων, ενώ τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ετοιμότητας για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της φωτιάς και επισήμανε ότι προς την κατεύθυνση αυτή εργάζονται επτά αεροπλάνα τύπου "Καναντέρ" και τέσσερα ελικόπτερα. Είπε ακόμη ότι σε επίπεδο πολιτών και τοπικής αυτοδιοίκησης γίνεται προσπάθεια, ώστε, όπου οι εστίες της πυρκαγιάς είναι προσβάσιμες από το έδαφος, να υπάρξει αντιμετώπιση. "Πάντως το κύριο ζητούμενο", συνέχισε ο υπουργός, "είναι να μπορέσει να διασφαλιστεί η παρουσία επαρκών δυνάμεων του στρατού, της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε περιοχές που ενδέχεται να κινδυνέψουν από αναζωπυρώσεις της φωτιάς".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι διαπίστωσε την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί, δεδομένου ότι υπάρχει ανάλογη εμπειρία από παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν.

    Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές που πλήττουν τις βαλκανικές και τις μεσογειακές χώρες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τις απέδωσε στις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας και τους ισχυρούς ανέμους. Διαβεβαίωσε, εξάλλου, τους κατοίκους των περιοχών του νομού Ιωαννίνων για τη συνεχή παρουσία των δυνάμεων της πυροσβεστικής, της Πολεμικής Αεροπορίας, των δυνάμεων του στρατού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας.

    "Είναι δυσάρεστο και θλιβερό, όλοι θρηνούμε για τα ανθρώπινα θύματα, τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν μέσα από αυτή την ασυνήθιστα βίαιη φυσική καταστροφή. Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να συγχαρούμε όλους εκείνους, οι οποίοι έδωσαν και δίνουν μάχη ανελλιπώς εδώ και τέσσερις μέρες, για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους και τις συνέπειες αυτής της φοβερής πυρκαγιάς, που ήρθε εν μέρει από την Αλβανία, αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκε από μόνη της προς το ελληνικό έδαφος", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [08] ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

    Ιωάννινα, 27 Αυγούστου 2000 (19:28 UTC+2)

    Νέα μέτωπα φωτιάς δημιουργούνται στην περιοχή των Ιωαννίνων καθώς από το απόγευμα άλλαξαν οι καιρικές συνθήκες με την επικράτηση ισχυρών ανέμων. Νέες εστίες φωτιάς εντοπίστηκαν ενώ αναζωπυρώθηκαν τα παλαιά μέτωπα, κυρίως στην Καστανή, τη Χαραυγή και την Αγία Μαρίνα.

    Στο μεταξύ, πλησιάζει στη χώρα μας και η φωτιά που έρχεται από τα Σκόπια.

    [09] ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΟΛΕΪ ΕΦΗΒΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2000 (19:07 UTC+2)

    Την ήττα από τη Γερμανία με 3 - 1 σετ γνώρισε σήμερα η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των εφήβων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξάγεται στη Σικελία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πραγματοποίησε άσχημη εμφάνιση και έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει μια από τις θέσεις 5 - 8.

    Τα σετ με πρώτη την Ελλάδα: 21 - 25, 21 - 25, 25 - 21 και 19 - 25. Η εθνική μας ομάδα θα αγωνιστεί πλέον για τις θέσεις 9 - 12.

    [10] ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 27 Αυγούστου 2000 (18:44 UTC+2)

    Δραματική τροπή έχει πάρει η προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές της 10ης Σεπτεμβρίου στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως αναφέρουν οι σκοπιανές εφημερίδες "Ουτρίνσκι Βέσνικ", "Ντνέβνικ", "Μακεντόνια Ντένες" και "Βέστα".

    Με αφορμή την προσχώρηση οκτώ βουλευτών του VMRO-DPMNE στο νέο κόμμα VMRO του Μπόρις Στοϊμένωφ, πρώην υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ομάδα φανατικών οπαδών και μελών του VMRO - DPMNE πολιόρκησαν το απόγευμα της Παρασκευής σπίτια των αποκαλούμενων "αποστατών βουλευτών". Τα σοβαρότερα επεισόδια έγιναν στα Σκόπια όπου αγανακτισμένοι οπαδοί του VMRO - DPMNE πετροβόλησαν το σπίτι και κατέστρεψαν το αυτοκίνητο του βουλευτή Γκιόργκι Τοντόροφ. Ο Τοντόροφ έκανε χρήση του πιστολιού του με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δύο νεαροί.

    Παρόμοιες επιθέσεις έγιναν και σε σπίτια τεσσάρων ακόμη βουλευτών στις πόλεις Πρίλεπ, Κουμάνοβο και Στρούμνιτσα.

    Χθες τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων VMRO-DPMNE και "Δημοκρατική Εναλλαγή" κυκλοφόρησαν ανακοίνωση με την οποία καλούν τους οπαδούς τους να συνεχίσουν την ήπια εκλογική εκστρατεία παρά την αγανάκτηση πολλών μελών των κομμάτων διότι εξαπατήθηκαν από τους αποκαλούμενους "αποστάτες βουλευτές".

    [11] Γ.ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Φλώρινα, 27 Αυγούστου 2000 (18:35 UTC+2)

    "Ο πολιτισμός είναι η κοινή αφετηρία για τη διαβαλκανική συνεργασία", τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, κηρύσσοντας την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων στις Πρέσπες. "Στις Πρέσπες οι πολιτικοί έχουν το δεύτερο λόγο, τον πρώτο λόγο έχουν οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί, τον πρώτο ρόλο έχουν η φύση και ο πολιτισμός", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες που κάνουν πράξη το κοινό όραμα της βιώσιμης ειρήνης και της δημοκρατίας στα Βαλκάνια

    "Για μας η ανασυγκρότηση είναι πρώτα προσφορά και μετά ευκαιρία, είναι πρώτα αλληλεγγύη και μετά επιχειρηματικότητα, είναι πρώτα πολιτισμός και μετά πολιτική", είπε ο κ. Πασχαλίδης. Τόνισε δε την ανάγκη ενίσχυσης του υπερεθνικού και διεθνή χαρακτήρα στην αντιμετώπιση προβλημάτων χωρίς πατρίδα, μετά και τις πυρκαγιές που έπληξαν φέτος τις βαλκανικές και μεσογειακές χώρες.

    "Τα Βαλκάνια είναι Ευρώπη, το μέλλον της Ευρώπης αρχίζει από την ειρήνη στα Βαλκάνια, η ειρήνη αρχίζει από τον πολιτισμό, ο πολιτισμός συναντά και συμφιλιώνεται με την πολιτική, εδώ στις Πρέσπες", είπε, καταλήγοντας ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης.

    [12] ΜΕ ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ

    Κατερίνη, 27 Αυγούστου 2000 (18:12 UTC+2)

    Ολοκληρώνεται σήμερα το βαλκανικό φεστιβάλ νέων, που πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία στο κάμπινγκ της Σκοτίνας Πιερίας και στο Μύλο Λιτοχώρου. Στην τελετή λήξης θα απονεμηθούν βραβεία και τιμητικές διακρίσεις στους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς βίντεο, καλών τεχνών και μουσικής.

    Το πρώτο βραβείο στο μουσικό διαγωνισμό θα λάβει η Βουλγαρία για την εκτέλεση του κομματιού Folkorna Suita του D.Ralicv, ενώ το δεύτερο βραβείο θα απονεμηθεί στη Γιουγκοσλαβία για τη σύνθεση και την εκτέλεση των D.Cerovic, Z.Zakrajsck με τίτλο Balkan Images. Το τρίτο βραβείο θα δοθεί στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη για την εκτέλεση του φολκλορικού κομματιού Glas sa Skadra.

    Στο διαγωνισμό του βίντεο το πρώτο βραβείο απονέμεται στη βουλγάρα σκηνοθέτη, Kalina Voutovc για την ταινία Deliverance, το δεύτερο στην ελληνίδα Αγγελική Πιττάκη για την ταινία Ερυπνίες, ενώ το τρίτο βραβείο δίνεται στον τούρκο σκηνοθέτη Erem Kargul για την ταινία Cold water flower.

    [13] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ

    Κατερίνη, 27 Αυγούστου 2000 (18:08 UTC+2)

    Προγραμματική σύμβαση για το Βαλκανικό Φεστιβάλ Νέων, που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο διεθνές Κέντρο Νεολαίας στη Σκοτίνα Πιερίας, υπέγραψαν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, ο υπουργός Πολιτισμού, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Γραμματέας Νέας Γενιάς Γιώργος Σακελίωνας και οι δήμαρχοι Κατερίνης, Λιτοχώρου και Ανατολικού Ολύμπου.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Πασχαλίδης τόνισε ότι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης συμμετέχει και υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες που κάνουν πράξη το κοινό όραμα της Ευρώπης, της δημοκρατίας και της συνεργασίας στα Βαλκάνια. "Για μας η ανασυγκρότηση είναι πρώτα προσφορά και μετά ευκαιρία, είναι πρώτα αλληλεγγύη και μετά επιχειρηματικότητα, είναι πρώτα πολιτισμός και μετά πολιτική", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Στο χώρο του Διεθνούς Κέντρου Νεολαίας, ο κ. Πασχαλίδης και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΤ3 Δημήτρης Κατσαντώνης είχαν συνάντηση με τους επικεφαλής των κρατικών μέσων ενημέρωσης των Βαλκανικών χωρών. Όπως είπε ο κ. Πασχαλίδης, ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων είναι καθοριστικός στην κοινή προσπάθεια για βιώσιμη ειρήνη. Τόνισε δε την ανάγκη ύπαρξης ενός δικτύου διεθνούς συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος, μετά τις πυρκαγιές που έπληξαν φέτος τις βαλκανικές και μεσογειακές χώρες.

    [14] ΠΙΕΡΙΚΟΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗ-ΑΕΚ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2000 (17:59 UTC+2)

    Με δύο παιχνίδια συνεχίζεται αύριο το Κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Ο Πιερικός, τυπικά γηπεδούχος, θα αντιμετωπίσει στο γήπεδο της Καλαμαριάς τον Ηρακλή στις 9:15 το βράδυ στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου.

    Οι παίκτες του Γιάννη Κυράστα θα επιδιώξουν να κατακτήσουν τη νίκη, αν και το μυαλό τους είναι περισσότερο στραμμένο στην κλήρωση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, εκεί όπου η τύχη τους έφερε αντιμέτωπους με τη γαλλική Γκινιόν. Ο προπονητής του Ηρακλή αναμένεται να μεταβεί την Τρίτη στη Γαλλία προκειμένου να παρακολουθήσει την προσεχή αντίπαλο της ομάδας του και να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για τη δυναμικότητά της.

    Επίσης, αύριο η Κοζάνη θα υποδεχτεί την ΑΕΚ στις 6:45 το απόγευμα για τον 6ο όμιλο. Η Ενωση μετά την πολύ καλή εμφάνιση κόντρα στην ιταλική Ρόμα θέλει να διατηρήσει το καλό της πρόσωπο και να συνεχίσει με νίκη την πορεία της στο Κύπελλο Ελλάδος.

    [15] ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΣΦΥΡΗ - ΚΑΡΑΝΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2000 (17:55 UTC+2)

    Δύσκολο έργο θα έχουν στην πρεμιέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ οι Εφη Σφυρή και Βάση Καραντάσιου. Οι ελληνίδες αθλήτριες του μπιτς βόλεϊ θα αντιμετωπίσουν τις ιταλίδες, Λάουρα Μπρουσκίνι και Αννα Μαρία Σολάτσι, που θεωρούνται ιδιαίτερα δυνατές.

    Ωστόσο η προϊστορία είναι με το μέρος των Σφυρή - Καραντάσιου που έχουν καταφέρει να κερδίσουν δύο φορές τις ιταλίδες, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Κίνα και στο παγκόσμιο κύπελλο στο Ξυλόκαστρο.

    "Η κλήρωση είναι δύσκολη, όμως πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε", δήλωσε η Εφη Σφυρή. Η αναμέτρηση του μπιτς βόλεϊ θα γίνει στις 16 ή στις 18 Σεπτεμβρίου.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2000 (17:51 UTC+2)

    Με τον υφυπουργό Παιδείας, Φίλιππο Πετσάλνικο, θα συναντηθεί αύριο ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει ο νομός Θεσσαλονίκης και ειδικότερα το πολεοδομικό συγκρότημα.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, αποφασίστηκε το Συμβούλιο να μετέχει σε κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν υπάρξουν από την πλευρά της κυβέρνησης ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος.

    [17] ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2000 (16:51 UTC+2)

    Αύριο θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η πρώτη συγκέντρωση της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών, ενόψει του δύσκολου αγώνα με τη Γερμανία στις 2 Σεπτεμβρίου στο Αμβούργο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002. Από την ομάδα θα απουσιάσει ο Νίκος Νταμπίζας που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια παιχνιδιού με τη Νιούκαστλ και αποκλείστηκε από την αποστολή.

    Οι παίκτες που κλήθηκαν από τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Βασίλη Δανιήλ, για το παιχνίδι με τη Γερμανία είναι οι εξής: Ελευθερόπουλος, Αμανατίδης, Πουρσανίδης, Μαυρογενίδης, Γεωργάτος, Πατσατζόγλου, Χούτος (Ολυμπιακός), Νικοπολίδης, Γκούμας, Μπασινάς, Λυμπερόπουλος, Καραγκούνης (Παναθηναϊκός), Ζαγοράκης, Ζήκος, Τσάρτας, Λάκης (ΑΕΚ), Βενετίδης, Γεωργιάδης (ΠΑΟΚ), Κατεργιαννάκης, Κυπαρίσσης (Αρης) και Ουζουνίδης (Πανηλειακός). Από την ομάδα απουσιάζει ο Νίκος Μαχλάς που παραμένει τραυματίας.

    Η εθνική μας ομάδα των ανδρών θα ξεκινήσει προετοιμασία με διπλές προπονήσεις και την Πέμπτη θα αναχωρήσει για το Αμβούργο. Στόχος τους είναι η κατάκτηση ενός θετικού αποτελέσματος, προκειμένου να έχουν ελπίδες για πρόκριση στο επόμενο Μουντιάλ.

    Αύριο επίσης θα συγκεντρωθεί και η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ελπίδων που θα αντιμετωπίσει την 1 Σεπτεμβρίου τη Γερμανία για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

    [18] ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ Ο ΝΤ.ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΪΤΑΡ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2000 (16:39 UTC+2)

    Για το Ισραήλ αναχωρεί αύριο ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ντούσαν Μπάγεβιτς, προκειμένου να παρακολουθήσει την Μπεϊτάρ προσεχή αντίπαλο του Δικεφάλου στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο σερβοέλληνας τεχνικός θέλει να ενημερωθεί πλήρως για την ομάδα της Ιερουσαλήμ ώστε να καταστρώσει ανενόχλητος τα πλάνα του για το ευρωπαϊκό παιχνίδι. Ηδη ο κ.Μπάγεβιτς έχει συλλέξει πληροφορίες από φίλους και αρκετό υλικό σε κασέτες όμως επιθυμεί να δει και ο ίδιος την Μπεϊτάρ.

    Στο μεταξύ, προβληματισμό προκάλεσε στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ ο τραυματισμός του Βασίλη Μπορμπόκη στον χθεσινό αγώνα με τον Ατρόμητο Αθηνών για το Κύπελλο Ελλάδος. Μπορεί ο Δικέφαλος του Βορρά να επιβλήθηκε με σκορ 2 - 1, χάρη σε δύο τέρματα του Δημήτρη Ναλιτζή, όμως ο τραυματισμός του Μπορμπόκη ανησύχησε τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ. Ο παίκτης θα υποβληθεί αύριο σε μαγνητική τομογραφία για να διαπιστωθεί η κατάσταση του τραύματος.

    [19] ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΥΧΟΝΤΩΝ ΤΗΣ Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2000 (16:38 UTC+2)

    Αρχίζουν την επόμενη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου οι εξετάσεις των μαθητών της Β΄ Λυκείου που δεν κατάφεραν να περάσουν την τάξη στις εξετάσεις του Ιουνίου. Οι εξετάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου.

    Σημειώνεται ότι η δεύτερη ευκαιρία στους αποτυχόντες της Β΄Λυκείου θα ισχύσει μόνο φέτος, μετά από σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

    [20] 17 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2000 (16:33 UTC+2)

    Με αίμα βάφτηκε και πάλι η άσφαλτος. Από την Παρασκευή μέχρι σήμερα δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 202 τραυματίστηκαν σε 134 τροχαία δυστυχήματα σε όλη τη χώρα.

    [21] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ - ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Κέρκυρα, 27 Αυγούστου 2000 (16:27 UTC+2)

    Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην Κέρκυρα αφού πρώτα αποτέφρωσε εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης, κατοικίες, αυτοκίνητα και αγροτικές καλλιέργειες. Το πρωί εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους τέσσερα χωριά.

    Υφεση παρουσιάζουν τα πύρινα μέτωπα στην περιοχή Ιωαννίνων, κατάσταση που αναμένεται να διευκολύνει τις πυροσβεστικές δυνάμεις να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που προκάλεσε το θάνατο επτά ατόμων. Στα Ιωάννινα βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος πέταξε το μεσημέρι με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές. Σε δηλώσεις του ο υπουργός τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ετοιμότητας για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της φωτιάς. Περιοχές των Ιωαννίνων επισκέφθηκε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη και υπογράμμισε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία των οικισμών.

    Στο μεταξύ, αναζωπυρώθηκε ένα μέτωπο της φωτιάς σε δύσβατη περιοχή του Μαίναλου Αρκαδίας. Αλλη μία πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή της Κόνιτσας. Εξάλλου, συνελήφθη τα ξημερώματα στην Κεφαλλονιά ο 55χρονος Διονύσης Τζωρτζάτος, ιδιοκτήτης σχολής οδηγών, ενώ προσπαθούσε να βάλει φωτιά σε δάσος.

    [22] ΔΙΧΩΣ ΝΙΚΗ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2000 (16:12 UTC+2)

    Χωρίς να γευτεί τη χαρά της νίκης αποχαιρέτισε την Ισπανία η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έδωσε δύο φιλικά παιχνίδια, στο πλαίσιο του τουρνουά Βαγιαδολίδ και γνώρισε δύο ισάριθμες ήττες. Η πρώτη ήταν από την Ισπανία με σκορ 76 - 70 και η δεύτερη από την Τουρκία με 71 - 61 στο μικρό τελικό.

    Ετσι, η εθνική μας κατέλαβε την 4η θέση στο τουρνουά όπου συμμετείχαν μόλις τέσσερις ομάδες. Οι διεθνείς του Κώστα Πετρόπουλου επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να συνεχίσουν την προετοιμασία τους επί ελληνικού εδάφους καθώς από 1 - 3 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ το τουρνουά "Ακρόπολις".

    Οι αγώνες αυτοί θα αποτελέσουν τους τελευταίους για τους έλληνες παίκτες που στη συνέχεια θα ενσωματωθούν στις ομάδες τους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 28 August 2000 - 7:40:30 UTC