Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-08-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ
  • [02] Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ:Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ
  • [03] ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΥΡΙΟ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΘ
  • [04] ΙΕΡΕΙΣ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΜΕΤΑΛΑΒΟΥΝ 85ΧΡΟΝΗ ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΑΝΕ ΖΕΣΤΗ
  • [05] Η ΡΩΣΙΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ
  • [06] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ
  • [07] ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ
  • [08] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗ ΛΙΒΕΡΙΑ
  • [09] ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΟΝ ALPHA
  • [10] ΣΚΟΠΙΑ: ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΠΕΝΟΦ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
  • [11] ΓΚΕΡΑΤΣΕΝΚΟ: Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ
  • [12] ΣΕ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΑΝ 8 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [13] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
  • [14] ΤΡΕΙΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΡΚΚ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
  • [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ
  • [16] ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΟΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΑΦΑΤ - ΤΖΕΜ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [18] KYMA ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [19] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
  • [20] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
  • [21] ΙΔΡΥΣΗ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΩΝ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
  • [22] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
  • [23] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

  • [01] ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Αυγούστου 2000 (10:23 UTC+2)

    Σε κατάσταση συναγερμού έχει κηρυχτεί από χθες βράδυ όλη η χώρα από τις πυρκαγιές. Σημειώνεται ότι μόνο χθες σημειώθηκαν 126 δασικές πυρκαγιές, ενώ σήμερα 26 φωτιές βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Το αρχηγείο του πυροσβεστικού σώματος επισημαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης λόγω των σημερινών καιρικών συνθηκών. Σε συνολικό μήκος περίπου 40 χιλιομέτρων σε όλα τα μέτωπα εκτείνεται η καταστροφική πυρκαγιά στα Ιωάννινα, η οποία άφησε στο πέρασμα της τέσσερις νεκρούς, ενώ αγνοούνται δύο ηλικιωμένες γυναίκες. Αρκετά χωριά έχουν εκκενωθεί, ενώ η φωτιά σήμερα απειλεί εφτά χωριά στο νομό Ιωαννίνων.

    Εφιαλτική είναι η κατάσταση και στο νομό Αρκαδίας. Στην επιχείρηση της κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στο Μαίναλο που μαίνεται για έκτη μέρα τραυματίστηκαν εφτά πυροσβέστες, ενώ κάηκαν πολλά σπίτια και χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών.

    [02] Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ:Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ

    Αθήνα, 25 Αυγούστου 2000 (10:43 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο βήμα της Βουλής

    Τα συνεχή διαγωνίσματα και τεστ που μειώνονται δραστικά στο νέο εκπαιδευτικό πλαίσιο δεν συνέβαλαν στην εμπέδωση της διδακτικής πράξης, τόνισε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" ο Πέτρος Ευθυμίου.

    Ο υπουργός Παιδείας αναφερόμενος στα θρησκευτικά τόνισε πως δεν θίγεται η διδασκαλία του μαθήματος και ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα.

    Η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης θα αποδώσει αξιοποιούμενη ορθά, υπογράμμισε ο κ. Ευθυμίου, ο οποίος επεσήμανε ότι η εκπαίδευση δεν ανήκει σε κανένα κόμμα.

    Πρόσθεσε ότι το πιστοποιητικό διδακτικής επάρκειας και ίδρυση του οργανισμού επιμόρφωσης των διδασκόντων θα συμβάλλει θετικά στην κατάρτιση των καθηγητών.

    Το πρόγραμμα πρόσθεσης διδακτικής στήριξης στα σχολεία που από φέτος απευθύνεται σε όλους τους μαθητές για όλα τα μαθήματα και αποφασίζεται από κοινή επιτροπή καθηγητών, μαθητών και γονέων, αποτελεί την καλύτερη απάντηση στα φροντιστήρια τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

    Ορισμένα επαγγέλματα που σε προηγούμενες δεκαετίες άνθισαν δεν ανταποκρίνονται πλέον στην αγορά εργασίας και οι μαθητές πρέπει να επιλέγουν σωστά τον προσανατολισμό τους επεσήμανε ο κ. Ευθυμίου.

    [03] ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΥΡΙΟ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2000 (11:21 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γ.Σορτίκος

    Eιδική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τη συμμετοχή υπουργών και συνεργατών, θα γίνει αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 65ης ΔΕΘ. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν το πρόγραμμα της επίσκεψης και το περιεχόμενο των ομιλιών του πρωθυπουργού, ενώ ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης θα ενημερώσει τον κ. Σημίτη για τα αποτελέσματα των συνεργασιών του με τους εκπροσώπους φορέων της Βόρειας Ελλάδας.

    Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενος από κλιμάκιο υπουργών, στις 5.45' το απόγευμα της Παρασκευής 1 Σεπτεμβρίου και στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" θα γίνει επίσημη υποδοχή από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών. Στις 8μ.μ. θα εγκαινιάσει την 65η ΔΕΘ με ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" και στις 10 το βράδυ θα δοθεί η επίσημη δεξίωση στην προβλήτα 1 του λιμανιού. Το πρωί του Σαββάτου θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων και στη συνέχεια με στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στις 9.30' το βράδυ θα μιλήσει στο δείπνο της ΔΕΘ προς τιμή των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων και θα παρουσιάσει τις βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Το πρωί της Κυριακής θα επισκεφθεί περίπτερα της ΔΕΘ και στη 1 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    [04] ΙΕΡΕΙΣ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΜΕΤΑΛΑΒΟΥΝ 85ΧΡΟΝΗ ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΑΝΕ ΖΕΣΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Αυγούστου 2000 (20:52 UTC+2)

    Ιερείς του ναού της Αγίας Μαρίνας στην Ανω Τούμπα Θεσσαλονίκης αρνήθηκαν να κοινωνήσουν μία κατάκειτη 85χρονη που υποφέρει από σοβαρά προβλήματα υγείας, με τη δικαιολογία ότι έκανε πολυ ζέστη και το σπίτι της βρισκόταν πολύ μακριά.

    Οι συγγενείς της ηλικιωμένης κατήγγειλαν ότι οι ιερείς ζήτησαν αυτοκίνητο για να μεταβούν στο σπίτι της, αλλά αυτό δεν τους προσφέρθηκε και έτσι η ηλικιωμένη απευθύνθηκε σε ιερέα της Αγίας Βαρβάρας, ο οποίος και την μετέλαβε.

    [05] Η ΡΩΣΙΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ

    Μόσχα, 25 Αυγούστου 2000 (20:50 UTC+2)

    Ο Αμερικάνος Εντμουντ Ποπε, κατηγορούμενος για κατασκοπεία που πάσχει από σπάνια μορφή καρκίνου θα παραμείνει φυλακισμένος, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας (πρώην ΚGB) στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    O αξιωματούχος τόνισε ότι ο Ποπε εξετάστηκε δέκα φορές από γιατρούς από την ημέρα που συνελήφθη και η υγεία του βρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση. Πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος δεν παραπονέθηκε ποτέ για την υγεία του κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε με αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας.

    Η κράτηση του Ποπε στη Ρωσία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπρόσωπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ριτσαρντ Μπούσερ, ο οποίος επισήμανε ότι "πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα να απελευθερωθεί και να του επιτρέψει η Ρωσία να επιστρέψει στη χώρα του.

    "Δεν υπάρχουν αποδείξεις όσον αφορά στην παράβαση των ρωσικών νόμων από τον κ. Ποπε και μας ανησυχεί το γεγονός ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή", πρόσθεσε ο κ. Μπούσερ.

    Σημειώνεται ότι ο Ποπε, ο οποίος υποφέρει από σπάνια μορφή καρκίνου των οστών, άσκησε έφεση για την απελευθέρωσή του για ιατρικούς λόγους, ωστόσο, οι ρωσικές αρχές δεν την έκαναν δεκτή.

    Ο Ποπε κατηγορείται για την εμπλοκή του σε κατασκοπεία και υπάρχει περίπτωση να καταδικαστεί από 10 - 20 χρόνια φυλάκιση αν κριθεί ένοχος.

    [06] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ

    Μόσχα, 25 Αυγούστου 2000 (20:40 UTC+2)

    Οι ρωσικές αρχές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη δράση των ισλαμιστών επαναστατών στις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    Ο ρώσος υπουργός Αμύνης, Ιγκορ Σεργκέγιεφ, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κεντρική Ασία "δύσκολη", προσθέτοντας ότι "συμπληρωματικά μέτρα" είναι απαραίτητα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας στο Ουζμπεκιστάν, την Κιργισία και το Τατζικιστάν.

    Προειδοποίησε δε τους ομόλογούς του στη συνάντηση της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, ΚΑΚ που πραγματοποιήθηκε στο Ασουλούκ της Ρωσίας, για "την τάση των εξτρεμιστικών δυνάμεων να ενωθούν πολιτικά".

    Υπενθυμίζεται ότι η Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών περιλαμβάνει όλες τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, εκτός από τις τρεις Βαλτικές.

    Εν τω μεταξύ, ο ρώσος υπουργός Εσωτερικών, Βλαντίμιρ Ρουσαίλο επισήμανε ότι οι εξελίξεις στην Τσετσενία και στο Τατζικιστάν είναι "κρίκοι της ίδιας αλυσίδας".

    Ο κ. Ρουσαίλο είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του στο Τατζικιστάν, Κουμντίν Σάριποφ, με αντικείμενο την κοινή πολιτική κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

    [07] ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    Αθήνα, 25 Αυγούστου 2000 (20:12 UTC+2)

    Δύο νέες πυρκαγιές ξέσπασαν στο Μέτσοβο και στο Σούλι Κορινθίας, οι οποίες σύμφωνα με τις πυροσβεστικές αρχές είναι μικρού μεγέθους, ενώ η τελευταία βρίσκεται υπό έλεγχο.

    Η κατάσταση όμως εξακολουθεί να παραμένει δύσκολη στην Αρκαδία και στην Ηπειρο, νομοί από τους οποίους ο πρώτος έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στον δεύτερο οι φωτιές είναι διάσπαρτες και βρίσκονται στα όρια με το νομό Θεσπρωτίας. Στην περιοχή αναφέρεται ότι υπάρχουν τρεις αγνοούμενοι, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους εφτά.

    Στα Ιωάννινα αρκετά χωριά έχουν εκκενωθεί και από τα ξημερώματα βρίσκεται στην περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τους υφυπουργούς Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αποστολάκη, Παιδείας Φίλιππο Πετσάλνικο και Γεωργίας Ευάγγελο Αργύρη.

    Στο μεταξύ, ομάδα πυρόσβεσης από το Ισραήλ φτάνει αύριο στη χώρα μας για να συμβάλει στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών. Η αποστολή αποτελείται από ένα C-130, δύο ελικόπτερα και 60 άνδρες της ισραηλινής αεροπορίας.

    [08] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗ ΛΙΒΕΡΙΑ

    Μονρόβια, 25 Αυγούστου 2000 (20:09 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ ανακοίνωσε ότι αφέθησαν ελεύθεροι οι τέσσερις δημοσιογράφοι που κρατούνταν σε φυλακή της χώρας με την κατηγορία της κατασκοπίας.

    Ο Τέιλορ ανέφερε ότι η κυβέρνηση της χώρας του αποφάσισε να απελευθερώσει τα τέσσερα μέλη του συνεργείου του βρετανικού Channel 4 για "ανθρωπιστικούς λόγους". Παράλληλα, τόνισε ότι οι τέσσερις δημοσιογράφοι "ζήτησαν συγγνώμη" και κατέστησε σαφές ότι η απελευθέρωσή τους δεν οφείλεται σε "διεθνείς πιέσεις".

    Οι τέσσερις απελευθερωθέντες είναι οι Ντέιβιντ Μπέρι, Βρετανός, Τίμοθι Λαμπον, Βρετανός, Γκουγκουλακε Ραντεμπε, Νοτιοαφρικανός και Σόριους Σαμούρα από τη Σιέρα Λεόνε.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις δημοσιογράφοι θα εγκαταλείψουν τη Λιβερία εντός της ημέρας.

    O.K.

    [09] ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΟΝ ALPHA

    Σκόπια, 25 Αυγούστου 2000 (20:07 UTC+2)

    Μετά τον ενεργειακό και τραπεζικό χώρο η Ελλάδα διεισδύει στην ΠΓΔΜ και στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα "Βεστ", αναγγέλοντας την αγορά του τηλεοπτικού σταθμού Citel, από το κανάλι Alpha, πρώην Σκάι.

    [10] ΣΚΟΠΙΑ: ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΠΕΝΟΦ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Σκόπια, 25 Αυγούστου 2000 (20:04 UTC+2)

    Η εφημερίδα των Σκοπίων "Ουτβίνσνι Βέστνικ" δημοσιεύει σήμερα νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τις 21-23 Αυγούστου, σχετικά με τις προτιμήσεις των πολιτών για τις δημοτικές εκλογές της 10ης Σεπτεμβρίου.

    Ο σημερινός δήμαρχος των Σκοπίων και υποψήφιος της ενωμένης αντιπολίτευσης, Ρίστο Πένοφ, εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα για επανεκλογή του και συγκεντρώνει ποσοστό 67% των προτιμήσεων, ενώ ο Λιούμπτσκο Νικόλοφκσι, που υποστηρίζεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό λαμβάνει το 21,9% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων.

    [11] ΓΚΕΡΑΤΣΕΝΚΟ: Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ

    Μόσχα, 25 Αυγούστου 2000 (19:46 UTC+2)

    Η οικονομική κατάσταση της Ρωσίας βελτιώθηκε αρκετά ώστε να μην χρειάζεται βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Βίκτορ Γκερατσένκο.

    "Μπορούμε πλέον να ανταποκριθούμε στις οικονομικές μας υποχρεώσεις, χωρίς τα χρήματα που μας προσφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", επισήμανε ο κ. Γκερατσένκο, μετά τη συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία υπέγραψε συμφωνία με το ΔΝΤ τον Ιούλιο του 1999, για τη χορήγηση 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέχρι τον Δεκέμβρη του 2000.

    Ο πρόεδρος της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν το Σεπτέμβρη μεταξύ του ΔΝΤ και της Ρωσίας, σχετικά με το αν η Μόσχα θα λάβει οικονομική βοήθεια ή όχι. Πρόσθεσε επίσης ότι το νόμισμα της χώρας αναμένεται ότι θα παραμείνει σταθερό στους επόμενους μήνες.

    [12] ΣΕ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΑΝ 8 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 25 Αυγούστου 2000 (19:32 UTC+2)

    Οχτώ βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού της ΠΓΔΜ, VMRO-DPMNE, προσχώρησαν επίσημα στο νέο κόμμα VMRO, του Μπόρις Στοιμένοφ, πρώην υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ενώ άλλοι 18 βουλευτές υπέγραψαν ήδη αιτήσεις για να γίνουν μέλη του νέου κόμματος.

    Τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν μετά τις δημοτικές εκλογές, ενώ όπως ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Σάβο Κλίμοφσκι, ενημερώθηκε χθες για το σχηματισμό της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.

    Οπως τονίστηκε, το νέο κόμμα διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρόεδρο της χώρας, Μπόρις Τράικοφσκι. Αιτία για την προσχώρηση των βουλευτών στο VMRO, είναι ότι ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός εγκατέλειψε τους προγραμματικούς στόχους, συμπεριφέρεται δικτατορικά, δεν πραγματοποίησε τίποτα από όσα υποσχέθηκε στο λαό, προεκλογικά, καθώς και επειδή ο Λιούμπτσκο Γκεοργκίεφσκι και η αντιπρόεδρος του κόμματος, Ντόσκα Ντίμοφσκα, ενδιαφέρονται περισσότερο για τα προσωπικά τους συμφέροντα.

    Ο πρόεδρος του νέου κόμματος, Στοιμένοφ, ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και σχηματισμό κυβέρνησης από το κόμμα του, διαφορετικά θα πρέπει, όπως υποστήριξε, να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση.

    Σημειώνεται ότι αυτό είναι και το βασικό αίτημα της ενωμένης αντιπολίτευσης, η οποία επιδιώκει με πιθανή νίκη στις δημοτικές εκλογές να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για πρόωρες κοινοβουλευτικές.

    Με αφορμή τη διαρροή αυτή, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνητικού συνασπισμού, Λιούμπτσκο Γκεοργκίεφσκι, δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη από το γεγονός και ότι οι αιτίες είναι ιδεολογικής φύσης, καθώς οι συγκεκριμένοι βουλευτές δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν τη σημασία του κυβερνητικού συνασπισμού με το αλβανικό κόμμα του Αρμπεν Τζαφέρι. Πρόσθεσε ακόμη ότι οφείλεται σε προσωπικές φιλοδοξίες, απαιτήσεις και δυσαρέσκειες. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι αν στις δημοτικές εκλογές της 10ης Σεπτεμβρίου, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης κερδίσει 10% περισσότερους ψήφους από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, είναι έτοιμος να προκηρύξει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, την 1η Οκτωβρίου.

    [13] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

    Ζάγκρεμπ, 25 Αυγούστου 2000 (19:23 UTC+2)

    Διάσκεψη με τη συμμετοχή των επικεφαλής των κοινοβουλίων των χωρών του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας από 11 - 13 Σεπτεμβρίου.

    Στη Διάσκεψη θα εξεταστεί ο ρόλος των κοινοβουλίων στην υλοποίηση των προγραμμάτων του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Στις εργασίες της που θα πραγματοποιηθούν στην Κροατική Βουλή, αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 40 αντιπροσωπείες.

    Σε δηλώσεις τους ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Βουλής της Κροατίας Ζλάτκο Τόμτσιτς και Ζντράβκο Τόματς τόνισαν ότι η Διάσκεψη θα ανοίξει το δρόμο στα κοινοβούλια, ώστε να ασκήσουν την επιρροή τους προκειμένου να επισπευσθεί η υλοποίηση των σχεδίων του Συμφώνου Σταθερότητας.

    "Η Βουλή της Κροατίας θέλει να έχει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των προγραμμάτων του Συμφώνου Σταθερότητας", δήλωσε ο πρόεδρος της Κροατικής Βουλής προσθέτοντας ότι η Διάσκεψη θα συμβάλει στην ολοκλήρωση των δημοκρατικών διαδικασιών στην περιοχή.

    [14] ΤΡΕΙΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΡΚΚ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

    Αγκυρα, 25 Αυγούστου 2000 (19:18 UTC+2)

    Τρεις μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ΡΚΚ και ένας Τούρκος στρατιώτης έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις στην επαρχία Σιρνακ της νοτιοανατολικής Τουρκίας ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

    Οι συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και Τούρκων στρατιωτών σημειώθηκαν κοντά στην πόλη Μπεγτουσεμπαμπ, 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ιράκ.

    Στη νοτιοανατολική Τουρκία οι συγκρούσεις μειώθηκαν σημαντικά από το Σεπτέμβριο του 1999, οπότε το ΡΚΚ ανακοίνωσε ότι σταματάει τον ένοπλο αγώνα του για τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

    Σημειώνεται ότι πάνω από 36.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον 15χρονο αγώνα του ΡΚΚ και ο ηγέτης του Αμπντουλάχ Οτζαλάν καταδικάστηκε σε θάνατο για προδοσία τον Ιούνιο του 1999.

    O.K.

    [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Αυγούστου 2000 (18:26 UTC+2)

    "Είναι καλή η κλήρωση. Θα ήταν μεγάλο λάθος να υποτιμήσουμε την αντίπαλό μας", αυτά δήλωσε ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ντούσαν Μπάγιεβιτς μετά την κλήρωση για το κύπελο ΟΥΕΦΑ. Σημείωσε επίσης ότι "Είμαστε υποχρεωμένοι να παίξουμε δυνατά για να πετύχουμε το στόχο μας. Θα προσπαθήσουμε να μάθουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτά που πρέπει για να αντιμετωπίζουμε την Beitar".

    [16] ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΟΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Άγκυρα, 25 Αυγούστου 2000 (18:20 UTC+2)

    Όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η εφημερίδα "ΓΕΝΗ ΜΠΙΝΓΙΛ", τα ελληνικά επιβατικά πλοία ετοιμάζονται για δρομολόγια μεταξύ ελληνικών νησιών και Τουρκίας. Οι ελληνικές εταιρείες που σκέπτονται να οργανώσουν τα δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά, θα υποβάλλουν την πρότασή τους στο ελληνικό υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Οι συμφωνίες ελληνοτουρκικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, αναμένεται να επικυρωθούν στο ελληνικό Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο και προβλέπουν και τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στον τομέα του τουρισμού και των συγκοινωνιών.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΑΦΑΤ - ΤΖΕΜ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Άγκυρα, 25 Αυγούστου 2000 (18:20 UTC+2)

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τζεμ συναντήθηκε χθες με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Αραφάτ στη Γάζα και συζήτησαν για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Στη συνάντηση των δυο ανδρών μετείχαν και οι αντιπροσωπείες της Τουρκίας και της Παλαιστίνης.

    Ο Αραφάτ σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση είπε ότι συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο χρονοδιάγραμμα ειρήνης της Μέσης Ανατολής, για την Ιερουσαλήμ καθώς επίσης και για το θέμα των προσφύγων.

    Ο Αραφάτ ευχαρίστησε την Τουρκία για την σημασία που αποδίδει στο χρονοδιάγραμμα ειρήνης και για τη συμβολή της και τόνισε πως πιστεύουν ότι θα προωθηθεί το χρονοδιάγραμμα ειρήνης με τη συμβολή της Τουρκίας.

    Ο κ.Αραφάτ διαβίβασε τους χαιρετισμούς του μέσω του κ.Τζεμ στον Πρόεδρο της Τουρκίας, στον πρωθυπουργό και στον τουρκικό λαό και πρόσθεσε ότι περιμένει τη συμβολή της Τουρκίας.

    Ο κ.Τζεμ στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, τόνισε ότι ενημέρωσε την παλαιστινιακή πλευρά για τις επαφές της Τουρκίας και τόνισε ότι για την Τουρκία είναι πολύ σημαντικό το χρονοδιάγραμμα ειρήνης και η επιτυχία του.

    Σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός κ. Τζεμ είπε πως παρουσίασε ορισμένες "ταπεινές απόψεις" για το θέμα και υπογράμμισε:

    "Αναφέραμε κάποιες σκέψεις μας για τα θέματα Ιερουσαλήμ και Ελ Σερίφ και τονίσαμε ότι το Ελ Σερίφ είναι σημαντικό όχι μόνο για την Παλαιστίνη και για τους Τούρκους αλλά για όλο τον ισλαμικό κόσμο. Θα είμαστε πολύ ευτυχείς εάν βοηθήσει η συμβολή μας στην ανάπτυξη του χρονοδιαγράμματος αυτού. Ως Τουρκία έχουμε την εμπιστοσύνη των δυο πλευρών και η εμπιστοσύνη αυτή είναι για μας πολύ σημαντική. Θα συνεχίσω να βρίσκομαι σε επαφή με τους Παλαιστίνιους συναδέλφους μου".

    [18] KYMA ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 25 Αυγούστου 2000 (18:20 UTC+2)

    Κύμα εκκαθαρίσεων στον κρατικό μηχανισμό της Τουρκίας, εναντίον υπαλλήλων που έχουν ισλαμιστικές πεποιθήσεις ή ανέπτυξαν δραστηριότητα για το Κουρδικό ζήτημα, αναμένεται να εκδηλωθεί το επόμενο διάστημα, μετά την απόφαση που έλαβε στη χθεσινή του συνεδρίαση, το κυριαρχούμενο από τους στρατιωτικούς "Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας" της χώρας .

    Η εφημερίδα "ΧΟΥΡΡΙΕΤ" αναφέρεται στο θέμα, με κορυφαίο τίτλο "Οδηγία για εκκαθάριση". Στον υπότιτλο υπογραμμίζει πως το Σ.Ε.Α. αποφάσισε για την εκκαθάριση, με ταχύ ρυθμό, των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν ανάμιξη σε οπισθοδρομικές και διαμελιστικές δραστηριότητες.

    Η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος απάντησε στο Σ.Ε.Α. στις επικρίσεις που έλεγαν ότι ενεθάρρυνε αυτούς που αντιτίθενται στο καθεστώς και είπε: "Το μοναδικό πράγμα στο οποίο αντιτίθεμαι ως νομικός και βάσει των αρχών που πιστεύω, δεν είναι το περιεχόμενο του διατάγματος αλλά η μορφή".

    Οι στρατιωτικοί συνέστησαν μετριοπάθεια και ζήτησαν να εκδοθεί ο νόμος, το ταχύτερο δυνατό, από τη Βουλή.

    Τονίζεται ότι μέχρι την έκδοση του νόμου συμφωνήθηκε η εκκαθάριση των "διαμελιστικών" και "οπισθοδρομικών" στοιχείων με τους ισχύοντες νόμους και επισημαίνεται πως και ο Πρόεδρος Σεζέρ είχε υπογραμμίσει αυτό κατά την πρώτη επιστροφή του διατάγματος.

    Η εφημερίδα "ΜΙΛΛΙΕΤ" γράφει πως το Σ.Ε.Α. με τη συμβουλευτική του απόφαση συνέστησε να γίνει επειγόντως κάθε είδους ρύθμιση για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν ανάμιξη σε οπισθοδρομικές και διαμελιστικές δραστηριότητες.

    Η εφημερίδα τονίζει ότι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των κ.κ.Σεζέρ και Ετζεβίτ μετά την κρίση ήταν χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης του Σ.Ε.Α. και η ένταση τερματίσθηκε με αμοιβαία λόγια αβροφροσύνης.

    Στο μεταξύ κύκλοι του Προεδρικού Μεγάρου ανέφεραν πως ο Πρόεδρος Σεζέρ δεν έχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά τη συνέχιση των καθηκόντων του και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φήμες ότι επιθυμεί να παραιτηθεί.

    Η "ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ" με τίτλο "Μήνυμα 28ης Φεβρουαρίου από το Σ.Ε.Α." γράφει ότι το Σ.Ε.Α. υποστήριξε πλήρως το περιεχόμενο του διατάγματος και δεν εξέφρασε άποψη σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής.

    Η ΣΑΜΠΑΧ υπογραμμίζει με τίτλο "Οι στρατιωτικοί στο πλευρό της κυβέρνησης" ότι το Σ.Ε.Α. επενέβη στην κρίση ζητώντας να βρεθεί το ταχύτερο δυνατό λύση για τον αγώνα εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν ανάμιξη στις οπισθοδρομικές δραστηριότητες.

    Ακόμη επισημαίνει πως τράβηξε την προσοχή το γεγονός ότι ο κ.Ετζεβίτ χρησιμοποίησε τη λέξη "επειγόντως" και είπε πως συνεχίζουν να εργάζονται υπάλληλοι που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή και μεταξύ τους υπάρχουν και τεχνοκράτες υψηλού επιπέδου.

    Η εφημερίδα γράφει ακόμη πως όταν ο πρωθυπουργός Ετζεβίτ πίεσε τον Πρόεδρο λέγοντας "εκπλήσσομαι για την αντίδραση στη ρύθμιση αυτή ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχουν τέτοιοι δημόσιοι υπάλληλοι", ο Πρόεδρος είπε: "Εφ' όσον είναι τόσο επείγουσα η κατάσταση γιατί περιμένατε 3,5 χρόνια;".

    Τέλος, η "ΡΑΝΤΙΚΑΛ" στην πρώτη σελίδα και με τον ολοσέλιδο τίτλο "Ο λαός κρίνει ότι ο Σεζέρ έχει δίκιο", γράφει ότι σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που έγινε, το 73,7% των ερωτηθέντων κρίνουν ότι ο Πρόεδρος έχει δίκιο. Τον Σεζέρ δεν τον υποστηρίζουν μόνο οι ψηφοφόροι που είναι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και η πλειοψηφία των εκλογέων που είναι ΜΗΡ ή ΑΝΑΡ.

    Η εφημερίδα σε άλλο δημοσίευμα, με τίτλο "Οι στρατιωτικοί είπαν: Μην προκαλείτε κρίση" τονίζει ότι οι στρατιωτικοί που έπαιξαν εξισορροπητικό ρόλο μεταξύ Προέδρου και κυβέρνησης, είπαν: "Η κρίση θα επιφέρει ζημία. Σημασία έχει η συνεννόηση και η εξασφάλιση αποτελέσματος".

    [19] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

    Σάμος, 25 Αυγούστου 2000 (17:50 UTC+2)

    Διεθνές Συνέδριο με αντικείμενο τις νέες τεχνολογίες στην Ανώτατη Εκπαίδευση διοργανώνει το Ινστιτούτο Ερευνών Ανατολικού Αιγαίου στη Σάμο. Στο Συνέδριο συμμετέχουν 140 επιστήμονες από 20 χώρες και οι εργασίες του συνεδρίου θα μεταδοθούν απευθείας μέσω του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο.

    [20] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

    Χίος, 25 Αυγούστου 2000 (17:50 UTC+2)

    Από 18 έως 24 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν στο Δήμο Ομηρούπολης Χίου και συγκεκριμένα στο Τουριστικό Χωριό Αίπος στο Βροντάδο, εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Ελληνοτουρκική Φιλία. Θα φιλοξενηθούν 120 παιδιά, ηλικίας 10 έως 16 ετών, από την Τουρκία, με τους συνοδούς τους και συγκεκριμένα από τους Δήμους Καρσίγιακα, Αλάτσατα και Τσεσμέ.

    Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στη διαδικασία αδελφοποίησης του Δήμου Ομηρούπολης - Παραλιμνίου για τις οποίες είναι ενήμερο και σύμφωνο το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα διαρκέσει μια εβδομάδα και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει διήμερο αφιερωμένο στον αθλητισμό με αγώνες ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης και Πόλο και Παιδικό Φεστιβάλ στην κατασκήνωση Τα θαλασσοπούλια.

    Επίσης, θα περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα με Ελληνικά και Τουρκικά συγκροτήματα, ενώ την τελευταία ημέρα παραμονής των Τούρκων στη Χίο θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία με θέμα 100 χρόνια Γιώργος Σεφέρης και Οδυσσέας Ελύτης, Τα δύο Νόμπελ της Ελλάδας.

    [21] ΙΔΡΥΣΗ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΩΝ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    Χίος, 25 Αυγούστου 2000 (17:50 UTC+2)

    Στο Κάϊρο, στην Λευκωσία, στο Ντουμπάϊ και στη Τζέντα δημιουργεί γραφεία η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου στα πλαίσια του INTERREG ΙΙΙ. Τα γραφεία θα λειτουργούν ως διακομιστικά κέντρα για την προώθηση των προϊόντων της Ένωσης.

    Εν τω μεταξύ συναντήσεις με φορείς του Υπουργείου Γεωργίας θα έχει τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου κ. Γαννιάρης προκειμένου μεταξύ άλλων να τους υποβληθούν προτάσεις για την αποζημίωση των παραγωγών μαστίχας μετά τις τελευταίες πυρκαγιές στο νησί που κατέστρεψαν σημαντική έκταση των μαστιχόδενδρων.

    [22] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

    Σάμος, 25 Αυγούστου 2000 (17:50 UTC+2)

    Κλιμάκιο μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ επισκέφθηκε τον Νομάρχη Σάμου, προκειμένου να συζητηθούν επειγούσης φύσεως θέματα, που αφορούν την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Το κλιμάκιο, με επικεφαλής τον κ. Στεργίου, επισκέφθηκε τις πυρόπληκτες περιοχές ώστε, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Σάμου, να προγραμματισθεί η εκτέλεση των απαραίτητων έργων. Συνεχίζεται εξάλλου, από το Συνεργείο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ο καθαρισμός και η διάνοιξη χειμάρρων στις πληγείσες από την πρόσφατη πυρκαγιά περιοχές.

    [23] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

    Μυτιλήνη, 25 Αυγούστου 2000 (17:50 UTC+2)

    Μετά την πρόσφατη οικονομική ενίσχυση των 8 εκατομμυρίων δραχμών από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την τουριστική προβολή της Σάμου, προστίθεται το ποσό των 12 εκατομμυρίων για τον ίδιο σκοπό. Μιλώντας η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Μαρία Σκέμπερη, τόνισε ότι απαιτείται η σύνταξη και η υποβολή προς την Περιφέρεια οργανωμένων προτάσεων για την τουριστική ανάδειξη του νησιού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 26 August 2000 - 17:17:45 UTC