Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-08-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΑ 300 ΔΙΣ.ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΚΕΤΩΝ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΩΝ
  • [02] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ
  • [03] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
  • [04] ΣΕ ΠΥΡΙΝΟ ΚΛΟΙΟ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [05] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • [06] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ -ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ -ΙΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΚ
  • [07] ΟΧΗΜΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ CATERING ΧΤΥΠΗΣΕ ... ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [08] ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ UCK
  • [09] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΣΕΡΒΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [10] ΚΥΠΡΟΣ: ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΚ
  • [11] ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΙΔΡΥΣΟΥΝ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
  • [12] ΚΥΠΡΟΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΔΗΚ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΡΟ
  • [13] Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΧΑΚ
  • [14] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [15] ΤΟ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΒΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
  • [16] ΚΛΙΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
  • [17] Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
  • [18] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
  • [19] ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
  • [20] ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ: «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»
  • [21] ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΔΗΜ. ΛΕΔΑΚΗ
  • [22] ANAΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

  • [01] ΣΤΑ 300 ΔΙΣ.ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΚΕΤΩΝ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 22 Αυγούστου 2000 (10:45 UTC+2)

    Σε 250-300 δισ. δρχ. ανέρχεται το δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγεται το πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων για την διετία 2001-2002. Το πακέτο οριστικοποιήθηκε χθες, σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Eθνικής Oικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου.

    Στην ίδια σύσκεψη συγκεκριμενοποιήθηκαν οι τέσσερις βασικές φορολογικού χαρακτήρα εξαγγελίες της κυβέρνησης. Ειδικότερα:

    -Kατά 2,5% θα μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής των μη εισηγμένων Aνωνύμων Eταιριών το 2001 (37,5% από 40%).

    -Κατά 2,5% θα μειωθεί για τα φυσικά πρόσωπα ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής το επόμενο έτος (42,5% από 45%).

    -Aυξάνεται το αφορολόγητο στα 2,5 εκατ. δρχ.

    -Η φορολογική κλίμακα θα τιμαριθμοποιηθεί με ποσοστό κοντά στο 5% για τα εισοδήματα της διετίας 2001-2002.

    Τα μέτρα αυτά αναμένεται να ανακοινωθούν και επισήμως εντός της τρέχουσας εβδομάδας, πιθανώς ακόμη και σήμερα. Στο μεταξύ, τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη αποσχόλησε και το φλέγον θέμα του προϋπολογισμού.

    Oσον αφορά στον υπό εκτέλεση προϋπολογισμό, εκτιμήθηκε ότι τα έσοδα θα εμφανίσουν πλεόνασμα περίπου 550 δισ. δρχ., ενώ οι δαπάνες θα σημειώσουν υπέρβαση της τάξης των 150 δισ. δρχ., καθώς ο προβλεπόμενος ρυθμός αύξησής τους (6,4%) εκτιμάται ότι θα τρέχει με 6,8%.

    Ως προς τον νέο προϋπολογισμό, το τελικό αποτέλεσμά του (με αύξηση πρωτογενών δαπανών περί το 6,5% και των εσόδων περί το 6%) θα επιδιωχθεί να συνοψισθεί σε ένα πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης ίσο με 200 έως 220 δισεκ. δρχ.

    Eξάλλου, σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Mέγαρο Mαξίμου υπό τον πρωθυπουργό K. Σημίτη με θέματα τόσο τον προϋπολογισμό όσο και την πρωθυπουργική ομιλία στη ΔEΘ.

    [02] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2000 (16:35 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Ορθές χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο ελληνικό χωριό Μπελογιάννης της Ουγγαρίας, όπου μετέβη με αφορμή τη συμπλήρωση 1000 χρόνων από τη σύσταση του Χριστιανικού Ουγγρικού κράτους.

    Ο κ.Ρέππας απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι ο Πατριάρχης μίλησε σε ένα χωριό που βρίσκεται σε κομμουνιστικό καθεστώς και ο λόγος είναι προφανής, ενώ διευκρίνισε ότι οι αναφορές του δεν έχουν σχέση με το θέμα των ταυτοτήτων.

    "Ουδείς μπορεί να χτίσει πολιτισμό έξω από την Εκκλησία και εμείς επιθυμούμε άριστες σχέσεις μεταξύ Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδας", είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση επιθυμεί επίσης η ίδια να έχει καλές σχέσεις με την Εκκλησία της Ελλάδος. "Αυτά όμως δεν έχουν σχέση με το θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες" είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [03] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    Μπάνια Λούκα, 22 Αυγούστου 2000 (21:09 UTC+2)

    Παραιτήθηκε ο Σερβοβόσνιος υπουργός Προσφύγων, Μίλαντιν Ντραγκίτσεβιτς, εξαιτίας της διεθνούς και εσωτερικής πίεσης σχετικά με την επιστροφή προσφύγων στη χώρα.

    Ο κ. Ντραγκίτσεβιτς σε δήλωσή του υποστήριξε πως αντιμετώπισε ισχυρή πίεση από τη διεθνή κοινότητα και από οργανισμούς προσφύγων.

    Όπως είπε δέχθηκε κριτική παρά το γεγονός ότι τα στατιστικά στοιχεία για την επιστροφή προσφύγων στην περιοχή δείχνουν ότι σημειώθηκε αύξηση πρόσφατα, και αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), στους πρώτους πέντε μήνες του 2000 επέστρεψαν στη Βοσνία 15.665 πρόσφυγες ενώ πέρσι το ίδιο διάστημα είχαν επιστρέψει μόνο 5.464.

    [04] ΣΕ ΠΥΡΙΝΟ ΚΛΟΙΟ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 22 Αυγούστου 2000 (20:51 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Κύμα καύσωνα σαρώνει τη Ρουμανία, με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου που συντελεί στην εκδήλωση πυρκαγιών σε όλη τη χώρα.

    Μια μεγάλη φωτιά ξέσπασε χθες στο βουνό Ποιανα Ρουσκαι στην δυτική Ρουμανία και οι πυροσβέστες κατάφεραν να τη σβήσουν το πρωί αλλά η φωτιά αναζωπυρώθηκε και συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη κατάσβεση της.

    Μια ακόμη φωτιά ξέσπασε στο παραθεριστικό θέρετρο Μπάιλε Χερκουλανε στην δυτική επίσης Ρουμανία όπου 750 άνθρωποι αγωνίζονται για το σβήσιμο της.

    Επίσης φωτιά ξέσπασε και στο όρος Ταμπα στο κέντρο της πόλης Μπράσοφ στην κεντρική Ρουμανία.

    [05] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2000 (20:48 UTC+2)

    Σύσκεψη για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών ασφαλίσεων πραγματοποιήθηκε σήμερα στη ΝΔ, υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή και με τη συμμετοχή των υπεύθυνων του κόμματος σε σχετικά ζητήματα.

    Η υπεύθυνη του τομέα απασχόλησης και κοινωνικών ασφαλίσεων της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, τόνισε ότι άξονας δράσης του κόμματος είναι το τετράπτυχο "ανταγωνισμός, ανάπτυξη, απασχόληση, εκπαίδευση" με κύριο στόχο την πλήρη απασχόληση όλων των πολιτών. Ζήτησε ακόμη την έναρξη του διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους.

    Αναφερόμενη στην ανεργία, η κ.Γιαννάκου δήλωσε ότι η εικόνα της χώρας μας προκαλεί ανησυχία, καθώς το φαινόμενο αυξάνεται συνεχώς (από 11,1 σε 11,7% το 1999) με ιδιαίτερη επίπτωση στους νέους και τις γυναίκες, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Η τομεάρχης της ΝΔ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για λανθασμένο σχεδιασμό και αναποτελεσματική οικονομική διαχείριση, καθώς και για έλλειμμα εκπαιδευτικής πολιτικής και στρατηγικής στην επαγγελματική κατάρτιση.

    [06] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ -ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ -ΙΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΚ

    Αγκυρα, 22 Αυγούστου 2000 (20:44 UTC+2)

    Τα συλλυπητήριά του για το τραγικό θάνατο που βρήκαν τα 118 μέλη του ρωσικού υποβρυχίου Κούρσκ εξέφρασε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νετζέτ Σεζέρ.

    "Εμαθα ότι οι προσπάθειες να σωθούν τα μέλη του υποβρυχίου δυστυχώς τελείωσαν χωρίς καμιά ελπίδα και ότι όλα τα μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους", τόνισε ο κ. Σεζέρ στο μήνυμα που έστειλε στο Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

    "Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήρια και εκ μέρους του Τουρκικού λαού στις οικογένειες των θυμάτων και στον Ρωσικό λαό", πρόσθεσε ο κ. Σεζέρ στο μήνυμα.

    Παρόμοιο μήνυμα έστειλε και ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Θάμπο Μπέκι, ο οποίος επισήμανε ότι "αυτοί οι άντρες έχασαν τη ζωή τους για να υπηρετήσουν τη χώρα τους και τους τιμάμε για αυτό".

    Ο πρόεδρος της Ινδίας Ναραγιαναν σε προσωπική επιστολή του προς τον κ. Πούτιν εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για τη ναυτική τραγωδία και πρόσθεσε ότι ο ινδικός λαός συμπάσχει μαζί με το ρωσικό.

    [07] ΟΧΗΜΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ CATERING ΧΤΥΠΗΣΕ ... ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Αυγούστου 2000 (20:41 UTC+2)

    Οχημα ιδιωτικής εταιρίας catering χτύπησε σήμερα στην άτρακτο επιβατικού αεροσκάφους DC-9 της Crossaύr στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης.

    Το αεροσκάφος που ήταν σταθμευμένο στον αερολιμένα, πραγματοποιούσε ανεφοδιασμό πριν απογειωθεί για τη Ζυρίχη, όταν ο οδηγός του οχήματος εταιρίας caterύng έχασε τον έλεγχο και χτύπησε στην άτρακτό του.

    Το ατύχημα σημειώθηκε πριν την επιβίβαση, ενώ οι επιβάτες της πτήσης αναχώρησαν κανονικά για τον προορισμό τους με άλλο αεροσκάφος. Αύριο αναμένονται δύο Ελβετοί ειδικοί για την επισκευή του DC-9.

    [08] ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ UCK

    Σκόπια, 22 Αυγούστου 2000 (20:37 UTC+2)

    Περίπου 33.000 Αλβανοί συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο χωριό Οριζάρι της περιοχής του Κουμάνοβου, γενέτειρα του Ισμέτ Χιασάρι, για να αποτίσουν φόρο τιμής στο διοικητή ταξιαρχίας του UCK που σκοτώθηκε πριν δύο χρόνια στο Κοσσυφοπέδιο.

    Η αλβανόφωνη εφημερίδα "Σλιάκα" αναφέρει ότι στο μνημόσυνο συμμετείχαν μέλη της ηγεσίας των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ, PDP και DPA.

    [09] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΣΕΡΒΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Βελιγράδι, 22 Αυγούστου 2000 (20:33 UTC+2)

    Οκτώ Σέρβοι και ένας Βόσνιος κατηγορούνται ότι οργάνωσαν την απαγωγή ενός Σερβοβόσνιου το 1998, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου από τη Χάγη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

    Ο Στέβαν Τοντόροβιτς, πρώην επικεφαλής της αστυνομίας του Μποσάνσκι Σάματς στη βόρεια Βοσνία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έπεσε θύμα απαγωγής από τους κατηγορουμένους και τελικά η αστυνομία έδωσε 50.000 γερμανικά μάρκα, για να τον αφήσουν ελεύθερο.

    Ο Τοντόροβιτς κατηγορήθηκε από τη Χάγη για εγκλήματα που διέπραξε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία από το 1992 μέχρι το 1995.

    Ολοι οι ύποπτοι, εκτός από τον Βόσνιο Ιγκνιάτιγιε Πόποβιτς θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι να γίνει η δίκη, η οποία αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Σερβική πόλη Ούζιτζε.

    [10] ΚΥΠΡΟΣ: ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΚ

    Λευκωσία, 22 Αυγούστου 2000 (20:13 UTC+2)

    Το συγκλονισμό του για τη ναυτική τραγωδία που συνέβη την περασμένη εβδομάδα στη θάλασσα του Μπάρεντς και κόστισε τη ζωή στους 118 ναυτικούς του υποβρυχίου Κουρσκ, εκφράζει το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών της Κύπρου με τηλεγράφημα προς τη ρωσική κυβέρνηση και διαβιβάζει τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση των Σοσιαλδημοκρατών, ο Πρόεδρος του Κινήματος Βάσος Λυσσαρίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρέσβη τη Ρωσίας στην Κύπρο, Βλαντιμίρ Παβλίνοφ, στον οποίο εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για το τραγικό συμβάν.

    "Απέραντη θλίψη" και "βαθιά οδύνη" εκφράζει εκ μέρους της Κυπριακής Βουλής, ο Πρόεδρος του Σώματος Σπύρος Κυπριανού σε τηλεγράφημα που απέστειλε προς τον Ρώσο ομόλογό του Γκενάντι Ζελεζνιόφ, για το ναυάγιο του υποβρυχίου Κουρσκ και για την "τραγική απώλεια ζωών κατά το ατυχές συμβάν, το οποίο έπληξε το Ρωσικό Ναυτικό".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου εκφράζει επίσης τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Σώματος προς "τις οικογένειες του πληρώματος που υποφέρουν και σε ολόκληρο το ρωσικό λαό που συμμετέχει στον πόνο τους".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [11] ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΙΔΡΥΣΟΥΝ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Σκόπια, 22 Αυγούστου 2000 (19:53 UTC+2)

    Εντεκα από τις 18 εκκλησιαστικές κοινότητες των απόδημων της ΠΓΔΜ στην Αυστραλία αποφάσισαν την ίδρυση Ορθόδοξης Εκκλησίας, ανεξάρτητης απο την Αρχιεπισκοπή των Σκοπίων.

    Η απόφαση ελήφθη χθες σε συνέλευση των εκκλησιαστικών κοινοτήτων στη Μελβούρνη, ενώ ο σημερινός τύπος των Σκοπίων δίνει μεγάλη δημοσιότητα στο γεγονός. Οπως γράφει η εφημερίδα "Ντνέβνικ" ο μητροπολίτης Αυστραλίας - Νέας Ζηλανδίας, Πέτρος, δήλωσε ότι η πράξη αυτή είναι παράνομη και ζήτησε την τιμωρία των πρωτεργατών ακόμη και με ανάθεμα.

    Σημειώνεται ότι η διαμάχη ανάμεσα στις εκκλησιαστικές κοινότητες της Αυστραλίας και την Αρχιεπισκοπή των Σκοπίων ξεκίνησε το 1997 και τα αίτια ήταν καθαρά οικονομικά. Οι απόδημοι της Αυστραλίας δε δέχονται να διαχείριζεται την περιουσία των εκκλησιών τους η Αρχιεπισκοπή των Σκοπίων.

    [12] ΚΥΠΡΟΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΔΗΚ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΡΟ

    Λευκωσία, 22 Αυγούστου 2000 (19:42 UTC+2)

    Το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΑΔΗΚ) της Κύπρου, "δηλώνει απερίφραστα ότι απορρίπτει οποιανδήποτε εισήγηση για αύξηση του εκλογικού μέτρου, ειδικά κατά την προεκλογική περίοδο" και καταγγέλλει ότι μια τέτοια ενέργεια εξυπηρετεί "μόνο μικροκομματικές σκοπιμότητες με απώτερο σκοπό τον αποκλεισμό ορισμένων κομμάτων από τη βουλή και τον εγκλωβισμό των ψηφοφόρων σε παλιά, στείρα πολιτικά στεγανά".

    Σε σημερινή ανακοίνωση, το ΑΔΗΚ αναφέρει ότι ενέργειες σαν αυτή "τείνουν να δημιουργήσουν πολιτική αναταραχή με στόχο τη φίμωση της δημοκρατίας και της ελεύθερης άποψης".

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 22 Αυγούστου 2000 (19:35 UTC+2)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ 381.83 (-0.08)

    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών £16,604,694

    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο

    Τραπεζικοί Οργανισμοί £ 1,688,350 485.82 (-0.32)

    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί

    Οργανισμοί £ 887,419 263.62 (-1.13)

    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί £ 247,395 234.86 (-0.83)

    Βιομηχανικές Εταιρείες £ 538,795 124.70 (-0.66)

    Τουριστικές Επιχειρήσεις £ 1,202,728 304.73 (-1.28)

    Εμπορικές Εταιρείες £ 431,512 127.29 (-1.06)

    Αλλες Εταιρείες £ 11,107,570 417.88 ( 1.46)

    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών

    Επιχειρήσεων Offshore Co. 105.00 ( 0,00)

    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη συνεδρίαση.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 22 Αυγούστου 2000 (19:34 UTC+2)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου ήταν σήμερα κατηγορηματικός ότι κανένας από όσους αγόρασαν παράνομα περιουσία Ελληνοκύπριου στα κατεχόμενα δεν πρόκειται να τη διατηρήσει και τόνισε ότι η πλευρά μας δεν πρόκειται να συγκατατεθεί σε κάτι τέτοιο.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας σχετικά με την παράνομη αγορά περιουσιών στα κατεχόμενα που ανήκουν σε Ελληνοκυπρίους, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως "ο οποιοσδήποτε άνθρωπος ζει σε μια ευνομούμενη χώρα, πρέπει να γνωρίζει ότι η κτίση κυριότητας από μη κύριους προϋποθέτει καλή πίστη".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΤΟ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΒΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

    Λάρισα, 22 Αυγούστου 2000 (19:15 UTC+2)

    Το πιο σύγxρονο βαφείο της Ελλάδας κι ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης με μηxανήματα τελευταίας τεxνολογίας αρxίζει να λειτουργεί μετά από 11 ημέρες στη Βιομηxανική Περιοxή Λάρισας.

    Πρόκειται για την εταιρία SILKE COLOUR, η οποία είναι θυγατρική της ΜΠΕΤΤΙΝΑ, με δυνατότητα παραγωγής 15 τον. ημερησίως. Το βαφείο κατασκευάστηκε σε 10 μήνες και σε πρώτη φάση θα απασxολεί 40 εργαζόμενους. Η επένδυση ξεπέρασε τα 2,5 δισ. δρx.

    [16] ΚΛΙΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

    Χανιά, 22 Αυγούστου 2000 (19:15 UTC+2)

    "Έτσι ακριβώς το είπε, κι έτσι πρέπει να είναι, ο καθηγητής Kων/νος Nίκας πανεπιστημίου της Nάπολι (Iταλίας) στο χαιρετισμό του κατά την πανηγυρική συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στην Oρθόδοξη Aκαδημία στο Kολυμπάρι Χανίων Κρήτης, στα πλαίσια του εκεί οργανωθέντος, από το πανεπιστήμιο Iωαννίνων, θερινού Eντατικού Προγράμματος Διδασκαλίας της Eλληνικής Γλώσσας Λογοτεχνίας και Πολιτισμού. Eνός προγράμματος στο οποίο συμμετείχαν φοιτητές και καθηγητές από 20 πανεπιστήμια της Eυρώπης.

    Δεν ήταν βεβαίως, ο μόνος που μίλησε τοιουτοτρόπως. Tο ίδιο αισιόδοξα για το μέλλον της ελληνικής γλώσσας μίλησαν και οι άλλοι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, καθηγητές και φοιτητές. Ωστόσο δεν ήταν ανάγκη να το πουν. Kαι μόνο η απόφασή τους να ασχοληθούν, κάνοντας μάλιστα μεταπτυχιακά, με τα ελληνικά, το μαρτυρούσε.

    Σύστοιχες με το όλο κλίμα της πανηγυρικής συνεδρίας που αναφέραμε παραπάνω, ήταν επίσης οι χαιρετισμοί του γενικού δ/ντή της Oρθόδοξης Aκαδημίας δρ. Aλεξάνδρου Παπαδερού, του νομάρχη Xανίων Γιώργου Kατσανεβάκη, του προέδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων Kώστα Mουτζούρη και του προέδρου του Συλλόγου Δασκάλων Φώτη Ποντικάκη, όπως και η εμφάνιση της χορωδίας "Kρητικές Mαδάρες". Oι πρώτοι τόνισαν εμφαντικά τη διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας από τα χρόνια του Oμήρου μέχρι σήμερα και θύμισαν το περίφημο "το των Eλλήνων όνομα μηκέτι γένος αλλά της διανοίας". H δεύτερη, η χορωδία δηλαδή, κατέδειξε πόσο κατευθείαν την καρδιά τοξεύει ένα ριζίτικο, όταν τραγουδιέται σωστά.

    [17] Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

    Χανιά, 22 Αυγούστου 2000 (19:15 UTC+2)

    Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στα γυναικόπαιδα του Βαφέ Χανίων Κρήτης, που θυσιάστηκαν πριν από 179 χρόνια (1821) στον αγώνα για την ελευθερία, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων τονίστηκε ότι η Κρήτη αδικείται γιατί ενώ συμμετείχε στην επανάσταση του 1821, δεν αναφέρεται στα σχολικά βιβλία.

    Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί με θεία λειτουργία στο ερημοκλήσι του Αϊ Γιάννη Ερημίτη, απέναντι από το ιστορικό σπήλαιο. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό χώρο, με σύντομη αναφορά στη σημασία του ιστορικού γεγονότος. Επίσης, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ενώ έγινε αναφώνηση του εθνικού ύμνου.

    Αμέσως μετά τελέστηκε τρισάγιο για όλους τους πεσόντες Βαφιανούς, στο Ηρώο στην πλατεία του χωριού ενώ δόθηκε μικρή δεξίωση στην ταβέρνα "Κούρτσα".

    Τις εκδηλώσεις οργάνωσαν ο Δήμος Κρυονερίδας και ο Σύλλογος Βαφιανών Αττικής "Η Κρυονερίδα", ο πρόεδρος του οποίου Μανώλης Βαλσαμάκης αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής και εξήγησε τη σημασία τους.

    Ήταν κατά την επανάσταση του 1821, τον Αύγουστο της χρονιάς εκείνης, όταν οι Τούρκοι επιδρομείς Ρεσίτ και Οσμάν πασάδες, απέπνιξαν με φρικτό τρόπο (διά καπνού), τα γυναικόπαιδα του Βαφέ.

    Όπως είπε ο κ. Βαλσαμάκης, "στην επανάσταση του 1821, επαναστάτησε και η Κρήτη και όχι μόνο η άλλη Ελλάδα", αλλά "η Κρήτη αδικείται γιατί δεν αναφέρεται στα σχολικά βιβλία. Η περιοχή αυτή ήταν άντρο των επαναστατών. Γι' αυτό λοιπόν οι Τούρκοι πασάδες Ρεσίτ και Οσμάν εξέδραμαν εναντίον της περιοχής και ειδικότερα εναντίον του Βαφέ, τον οποίο βρήκαν βέβαια έρημο γιατί οι επαναστάτες ήταν στα βουνά, τα δε γυναικόπαιδα είχαν κλειστεί στο σπήλαιο "Κρυονερίδα". Βρήκαν, λοιπόν, έρημο το χωριό και το 'καψαν.

    Είδαν έναν γέρο τον οποίο με τη βία πήραν μαζί τους, με σκοπό να τον εξαναγκάσουν να μαρτυρήσει τον χώρο που είχαν κρυφτεί τα γυναικόπαιδα του Βαφέ. Ο παππούς σαφώς αρνήθηκε να προδώσει το κρυσφύγετο των γυναικοπαίδων. Όμως, στο πέρασμα από το φαράγγι της σπηλιάς ακούστηκαν τα κλάματα παιδιών. Ο γέρος είπε "κρούψε μάνα το παιδί σου να μην χάσεις τη ζωή σου". Το είπε πολλές φορές τραγουδιστά για να καλύψει τις φωνές των παιδιών και να μην καταλάβουν οι Τούρκοι το κρησφύγετο. Όμως δεν ήταν δυνατόν. Οι Τούρκοι αντελήφθησαν το κρησφύγετο των παιδιών και πήγαν στο μέρος της σπηλιάς.

    Επί τρεις μέρες παρακαλούσαν τους έγκλειστους να βγουν έξω και έλεγαν ότι θα τους άφηναν, δήθεν, ελεύθερους. Βέβαια, δεν έγινε αυτό γιατί (οι γυναίκες) ήξεραν ότι όλες τους περίμεναν τα σκλαβοπάζαρα της ανατολής και η ατίμωση. Και έχει μεγάλη σημασία η επέτειος, γιατί σ' αυτό το χώρο, ήταν κρυμένα γυναικόπαιδα με δυο - τρεις υπερασπιστές. Και έχει μεγαλύτερη σημασία το πώς οι μανάδες με το γνωστό μητρικό φίλτρο, δεν κατεβλήθησαν και δεν βγήκαν έξω από την σπηλιά προκειμένου να σώσουν τα παιδιά τους. Εδώ υπερτέρησε το φίλτρο της φιλοπατρίας και αυτό που λέμε "ελευθερία ή θάνατος". Ετσι, λοιπόν, αφού δεν βγήκε κανείς από τη σπηλιά, οι Τούρκοι προκειμένου να τους εκδικηθούν και να τους κάψουν όλους, συνέλεξαν στο στόμιο της σπηλιάς, θειάφι, χλωρά ξύλα, διάφορα στρώματα, πανιά και ότι άλλο βρήκαν μέσα στο χωριό. Έβαλαν φωτιά και τα γυναικόπαιδα πνίγηκαν με τον μαρτυρικό δια καπνού θάνατο, 150 γυναικόπαιδα. Ήταν η πρώτη σημαντική εστία αντίστασης στην επανάσταση του 1821.

    Παρόμοια γεγονότα έχουν γίνει στο Μελιδόνι αλλά μεταγενέστερα και βέβαια στη Μίλατο στο Λασίθι".

    [18] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

    Χανιά, 22 Αυγούστου 2000 (19:15 UTC+2)

    Ο Τομέας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Δήμος Χανίων, διοργανώνουν στις 25-27 Αυγούστου στο Δημαρχείο των Χανίων, συνέδριο με θέμα "Προβλήματα σοσιαλισμού - εξουσία και κοινωνίες στη "μεταδιπολική" εποχή".

    Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

    [19] ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

    Χανιά, 22 Αυγούστου 2000 (19:04 UTC+2)

    "Η ανάγκη να στηριχθεί η κρητική παραδοσιακή μουσική είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς με το πέρασμα του χρόνου έχει υποστεί πολλές αλλοιώσεις και σήμερα κινδυνεύει η φυσιογνωμία της". Αυτό μεταξύ άλλων τονίσθηκε κατά την πρώτη ημέρα του επιστημονικού συνεδρίου με θέμα την Μουσική και του Χορούς της Κρήτης, που ολοκληρώθηκε σήμερα στις Λουσακιές Κισάμου Κρήτης.

    Στο συνέδριο, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουσακιών, βασικός εισηγητής ήταν ο καθηγητής Εθνικομουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μπολώνια, κ. Roberto Laudi.

    Ο Ιταλός μουσικολόγος διεξήγαγε μια έρευνα για την κρητική μουσική απο το 1967 μέχρι και σήμερα, συλλέγοντας υλικό ( μουσική με όργανα, φωνητική μουσική, ριζίτικα, χορούς κ.α. ) κατά 90% από το Ν. Χανίων και κυρίως από την Κίσαμο αλλά και από τους νομούς Λασιθίου και Ρεθύμνου.

    Σύμφωνα με τον κ. Laudi "στην κρητική μουσική τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια προοδευτική μείωση της ποιότητας της μουσικής. Είναι αρνητικό στοιχείο τα ηλεκτρικά όργανα που μπήκαν στη μουσική. Είδα να παίζουν κρητική μουσική σε ένα μικρό χώρο με ηλεκτρικά όργανα και δεν μου άρεσε". Ο κ. Laudi σημείωσε επίσης ότι από την τελευταία φορά που βρέθηκε στην Κρήτη παρατήρησε αξιοσημείωτες αλλαγές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και υπογράμμισε το μεγάλο κενό που άφησε η απουσία μουσικών όπως ο Γιώργος Κουτσουρέλης και ο Μιχάλης Κουνελάκης.

    Σχετικά με την θέση της κρητικής μουσικής μέσα στην ευρωπαϊκή μουσική παράδοση ο Ιταλός μουσικολόγος είπε ότι "δεν είναι τόσο γνωστή όσο θα έπρεπε να είναι" και σημείωσε ότι αυτό οφείλεται στο ότι "το υλικό σε δίσκους είναι ελάχιστο και δεν είναι πάντα σε καλή κατάσταση.

    Μέχρι πριν μερικά χρόνια ο μοναδικός γνωστός Κρητικός μουσικός ήταν ο Ξυλούρης, ο οποίος ήταν πολύ καλός μουσικός αλλά λιγότερο Κρητικός, δεν είχε τόσο μεγάλη σχέση με τους τοπικούς οργανοπαίχτες ήταν ένας διεθνής σταρ σε σύγκριση με τους ντόπιους."

    Από την πλευρά του ο κ. Στέλιος Κουνελάκης πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών μίλησε για την ανάγκη "το σύγχρονο κράτος να σπεύσει να κάνει σοβαρές προτάσεις, ώστε να καταγραφεί ό,τι υπάρχει μέχρι στιγμής γιατί έχουν χαθεί πολλά πράγματα που δεν μπορούμε να τα βρούμε."

    Επίσης ο κ. Κουνελάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την δημιουργία του λαογραφικού μουσείου "το οποίο το εντάξαμε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg 2 ενώ εγινε και μια παράλληλη πρόταση να γίνει ένα παγκρήτιο μουσείο παραδοσιακών μουσικών οργάνων της Κρήτης. Επίσης κατατέθηκε πρόταση για ίδρυση στις Λουσακιές ενός κέντρου έρευνας και τεκμηρίωσης του τοπικού και ευρύτερου λαϊκού πολιτισμού για το οποίο έχει κατατεθεί πρόταση για ένταξη του στο Γ΄ΚΠΣ και πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσει ώστε να γίνει η αποκέντρωση και του πολιτισμού.

    Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή στην περιοχή υπάρχουν νέοι που ασχολούνται με την μουσική αν και η περιοχή αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και χαρακτηριστικά ανέφερε "πολιτισμός με χωματόδρομο δεν γίνεται".

    Το απόγευμα, παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε στον οικισμό των Πατεριανών θεατρική παράσταση με θεματολογία από την Κρητική μουσική παράδοση. Η παράσταση συντίθετο από ριζίτικα τραγούδια και κείμενα της κρητικής λογοτεχνίας.

    [20] ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ: «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

    Χανιά, 22 Αυγούστου 2000 (19:00 UTC+2)

    "Πολιτεία και Εκκλησία πρέπει να συνεργαστούν, καθώς ο σκοπός τους είναι κοινός: Η επιβίωση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας".

    Με τα λόγια αυτά ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία της Εκκλησίας με την Πολιτεία για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος, κατά τους χθεσινούς εορτασμούς για το Ιωβηλαίο που πραγματοποιήθηκαν στο Καστέλλι Κισάμου, παρουσία του αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Τιμοθέου και όλων των ιεραρχών της Κρήτης. Με την ευκαιρία του Ιωβηλαίου πραγματοποιήθηκε και η γιορτή του σεβασμιότατου κ. Ειρηναίου τρεις ημέρες ενωρίτερα.

    Στην ομιλία του ο σεβασμιότατος κ. Ειρηναίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρώτο επίσκοπο Κρήτης, τον Άγιο Τίτο , που η κάρα του είχε μεταφερθεί από το Σάββατο στην Κίσαμο για λαϊκό προσκύνημα, ενώ σημείωσε και την ηθική και πνευματική κρίση "που σήμερα μαστίζει τον κόσμο μας παρ' όλη την οικονομική ευημερία." Να σημειωθεί ότι το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της κάρας του Αγίου Τίτου στους δρόμους του Καστελλίου.

    [21] ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΔΗΜ. ΛΕΔΑΚΗ

    Χανιά, 22 Αυγούστου 2000 (18:58 UTC+2)

    Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πρωτοπόρου αντιστασιακού της Κρήτης, στελέχους του ΚΚΕ Δημήτρη Γ. Λεδάκη, έγιναν την Κυριακή σε μια σεμνή τελετή στο Βαρύπετρο Κυδωνίας Χανίων, παρουσία της οικογένειάς του, αντιστασιακών, συγχωριανών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Στην πλούσια δράση του Δημήτρη Λεδάκη, ο οποίος πλήρωσε με τη ζωή του τους αγώνες του για την πατρίδα και για όσα πίστευε - καθώς καταδικάστηκε σε θάνατο από το Έκτακτο Στρατοδικείο Χανίων και εκτελέστηκε στις 6 Ιουλίου του 1948 - αναφέρθηκαν ο αδελφός του Βασ. Λεδάκης, ο αντιστασιακός Δημ. Γιατρουδάκης, ο πρόεδρος του παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ Ελευθ. Ηλιάκης και η ανιψιά του τιμώμενου Κατερίνα Λεδάκη.

    Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Δημ. Λεδάκη, από μέλη της οικογένειάς του.

    Τέλος, έγινε κατάθεση στεφάνων από την οικογένειά του, την ΠΕΑΕΑ, την Ν.Ε. Χανίων του ΚΚΕ και την Κ.Ο. Βαρυπέτρου, το δήμαρχο Θερίσου κ. Χναρά κ.α.

    Ο Δημ. Λεδάκης γεννήθηκε το 1920, τελείωσε το Γυμνάσιο και εγγράφηκε σε Πανεπιστήμιο της Αθήνας, όμως δεν φοίτησε γιατί στο μεταξύ ξέσπασε ο πόλεμος και οργανώθηκε στην Εθνική Αντίσταση.

    Σύμφωνα με όσα είπαν οι ομιλητές ο Δ. Λεδάκης είχε οργανωθεί στην Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας και γι' αυτό με την ίδρυση των ΕΑΜ και στο Ν. Χανίων εντάχθηκε στις γραμμές του και αναλάμβανε κυρίως επικίνδυνες αποστολές, όπως εκείνες του συνδέσμου με την παράνομη καθοδήγηση του βουνού και τις ένοπλες δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

    Στη διάρκεια μιας τέτοιας αποστολής συνελήφθη μαζί με άλλους από τους Γερμανούς και καταδικάστηκε δις εις θάνατο. Όμως η εκτέλεσή του ματαιώθηκε λόγω της παράδοσης των Γερμανών με τη λήξη του πολέμου.

    Κατά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου συνελήφθη και εκτοπίστηκε μαζί με άλλα στελέχη του ΕΛΑΣ σε νησιά του Αιγαίου.

    Αργότερα και συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 1947 πήρε ενεργό μέρος στην ανάπτυξη του αγροτικού κινήματος στο Νομό Χανίων και εξελέγη πρόεδρος του Γεωργικού Συνεταιρισμού Βαρυπέτρου.

    [22] ANAΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

    Χανιά, 22 Αυγούστου 2000 (18:54 UTC+2)

    Ελπίδες για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του Νομού Χανίων γεννούνται με τη χρηματοδότηση της15ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για απαλλοτριώσεις κτισμάτων και γής σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

    Όμως, όπως αναφέρει σες δημοσίευμά της η εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα", στο διάστημα αυτό - που ουσιαστικά είχα "παγώσει " η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, καθώς το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων επικαλούνταν έλλειψη πόρων - χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ευκαιρίες για απόκτηση κτισμάτων και γής, σημαντικών για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων του Νομού.

    Χαρακτηριστική η περίπτωση των ακινήτων που βρίσκονται δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων και θα χρησίμευαν για την επέκτασή του, τα οποία δεν απαλλοτριώθηκαν - αν και είχε γίνει όλη η διαδικασία - επειδή δεν καταβλήθηκαν έγκαιρα από το ΤΑΠΑ τα χρήματα για την απαλλοτρίωση στην προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία.

    Τα ακίνητα αυτά είναι αμφίβολο εάν και πότε θα αποκτηθούν από την15η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, καθώς οι ιδιοκτήτες τους τώρα δεν επιθυμούν να συνεχιστεί η απαλλοτρίωση και η όλη διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει πάλι από την αρχή, με διάρκεια στην καλύτερη των περιπτώσεων μια τετραετία.

    Στο μεταξύ όσο καθυστερεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων αρχαιολογικών χώρων τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα αυθαίρετων επεμβάσεων και δημιουργίας καταστάσεων δύσκολα αναστρέψιμων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η υπεύθυνη για τις απαλλοτριώσεις αρχιτέκτονας της15ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κ. Αναστ. Κατεβαινίδου, έχει προχωρήσει η πρώτη φάση των απαλλοτριώσεων στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη απαλλοτρίωση στα Φαλάσαρνα και τμήμα της α ' φάσης στον αρχαιολογικό χώρο της Λισού, ενώ έχουν γίνει και απαλλοτριώσεις κτισμάτων στην πόλη των Χανίων και σε άλλες περιοχές του Νομού.

    Πιο αναλυτικά:

    -Στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας, προβλέπεται απαλλοτρίωση έκτασης 418.560 τετραγωνικών μέτρων, σε τέσσερα φάσεις.

    Για την έκταση αυτή πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για απαλλοτρίωση τμήματος 97.000 τ.μ. με διάθεση 1,5 δισ. δρχ., ενώ έχει προταθεί η απαλλοτρίωση άλλων 63.000 στρεμμάτων για την ολοκλήρωση της α' φάσης .

    -Στον αρχαιολογικό χώρο της Λισού έχει απαλλοτριωθεί έκταση 27.580 στρεμ. , ενώ υπάρχουν πιστώσεις 129.601.000 δρχ. και 132.010.000 δρχ για δύο ακόμη απαλλοτριώσεις εκτάσεων 31.650 και 21.965 τ.μ. αντίστοιχα, με τις οποίες ολοκληρώνεται η α από τις προβλεπόμενες τρείς φάσεις των απαλλοτριώσεων.

    -Στην περιοχή των Φαλασάρνων έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη απαλλοτρίωση έκτασης 26.940 τ. μ. με την καταβολή ποσού 91.393.000 δρχ., η οποία περιλαμβάνει κυρίως το χώρο του αρχαίου λιμανιού

    Όμως θα προγραμματισθούν και νέες απαλλοτριώσεις στην περιοχή καθώς υπάρχουν μόνο αποσπασματικές ανασκαφές σε διάφορα σημεία και δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη τα μνημεία της αρχαίας πόλης.

    - Στην Κίσαμο έχει γίνει απαλλοτρίωση έκτασης 780 τ.μ. με καταβολή ποσού 38.556 .000 δρχ.

    -Στο Μαράθι επίσης έχει γίνει απαλλοτρίωση 3.077 τ.μ. στο Μαραθόσπηλιο με διάθεση 24.611.000 δρχ.

    -Στην πόλη των Χανίων, πέρα από τις κατά καιρούς απαλλοτριώσεις κτιρίων πρόσφατα έγιναν τέσσερις απαλλοτριώσεις στην περιοχή Καστέλι της παλιάς πόλης, όπου βρίσκεται η μινωική Κυδωνία, για τις οποίες διατέθηκαν συνολικά 158.617.00 δρχ.

    Ακόμη παλαιότερα έχουν γίνει απαλλοτριώσεις σε διάφορες τοποθεσίες και περιοχές του Νομού που βρέθηκαν μεμονωμένα αρχαιότητες.

    Oι απαλλοτριώσεις που δεν έγιναν ελλείψει χρημάτων

    Οι απαλλοτριώσεις που δεν έγιναν, επειδή δεν δόθηκαν έγκαιρα χρήματα από το ΤΑΠΑ είναι:

    -Κτίριο 352 τ.μ. βόρεια του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, το οποίο προοριζόταν για την επέκταση του.

    Για το κτίριο αυτό είχε καθορισθεί τιμή απαλλοτρίωσης 278.126.000 δρχ. .

    Όμως παρήλθε το 18μηνο που προβλέπει ο νόμος για καταβολή της αποζημίωσης και οι ιδιοκτήτες δήλωσαν οτι δεν επιθυμούν παράταση του χρόνου, με αποτέλεσμα για να απαλλοτριωθεί ξανά το κτίριο να ξεκινήσει ξανά από την αρχή η διαδικασία, η οποία είχε διαρκέσει πάνω από τέσσερα χρόνια.

    -Στα Απτερα έκταση στην οποία υπάρχει και αυθαίρετο κτίσμα.

    -Στο Καστέλι Κισάμου έκταση 327 τ.μ.

    -Στον Αποκόρωνα στη θέση Αζογυρέ της κοινότητας Στύλου, όπου βρίσκεται μινωικός οικισμός, έκταση 16.000 τ.μ., για την οποία ξεκίνησε από την αρχή νέα διαδικασία απαλλοτρίωσης.

    Χρονοβόρα η διαδικασία των απαλλοτριώσεων

    Χρονοβόρα αλλά αναγκαία είναι η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, καθώς ο τρόπος με τον οποίο γίνεται διασφαλίζει τα συμφέροντα και των δυο πλευρών, ιδιωτών και δημοσίου.

    Όμως χωρίς να αλλάξει η διαδικασία θα μπορούσε να υπάρξει επίσπευση του χρόνου που απαιτείται για μια απαλλοτρίωση και ο οποίος κατά μέσο όρο ξεπερνά την 5ετία, επεσήμανε η κ. Κατεβαινίδου, η οποία ανέφερε συνοπτικά ότι για να γίνει μια απαλλοτρίωση ακολουθούνται τα εξής στάδια:

    -Πρόταση της υπηρεσίας στη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

    - Απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την απαλλοτρίωση ή όχι του ακινήτου.

    -Αρχική κτηματογράφηση από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων

    -Κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών για την απαλλοτρίωση.

    -Ορισμός προσωρινής τιμής μονάδας από το Δικαστήριο.

    -Οριστική κτηματογράφιση.

    -Αναγνώριση των δικαιούχων του ακινήτου από το Δικαστήριο.

    -Καταβολή του ποσού της αποζημίωσης για την αναγκαστική απαλλοτρίωση το αργότερο σε 18 μήνες από τότε που θα ορισθεί η προσωρινή τιμή μονάδας του προς απαλλοτρίωση ακινήτου.

    Στην περίπτωση που δεν καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους εντός του 18μηνου, ζητείται από την 15 Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ότι οι δικαιούχοι επιθυμούν να παραταθεί η προθεσμία καταβολής της αποζημίωσης.

    Αν αυτό δεν γίνει , πρέπει να ξεκινήσει ξανά από την αρχή η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

    Προχωρούν οι απαλλοτριώσεις στην Aπτέρα

    Σε καλή φάση βρίσκονται οι απαλλοτριώσεις στην Απτέρα μετά την χορήγηση ποσού 1,5 δις για το σκοπό αυτό από το ΤΑΠΑ.

    Στον αρχαιολογικό χώρο συνεχίζονται από την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ανασκαφικές εργασίες υπό την ευθύνη της αρχαιολόγου της υπηρεσίας κ. Βάννας Νινιού - Κινδελή .

    Όμως εμπόδιο στην αποκάλυψη της εισόδου της αρχαίας πόλης αποτελεί οικόπεδο που δεν απαλλοτριώθηκε, λόγω της καθυστέρησης εκταμίευσης χρημάτων από το ΤΑΠΑ.

    Για τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας ο Στέργιος Σπανάκης στο βιβλίο του "Η Κρήτη" αναφέρει:

    "Η Απτέρα βρίσκεται νοτιοδυτικά από το Καλάμι Αποκορώνου , σε ωραία πανοραμική θέση, σε ύψος 200 μ. περίπου, με θαυμάσια θέα προς τον κόλπο της Σούδας και ήταν μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της αρχαίας Δυτικής Κρήτης.

    Όπως για τις περισσότερες κρητικές πόλεις της αρχαιότητας έτσι και για την Απτέρα έχουν δημιουργήσει οι μεταγενέστεροι διάφορους μύθους και θρύλους γύρω από την ίδρυσή της. Αναφέρουν, ότι το όνομά της οφείλεται στον ιδρυτή της Πτέρα ή Απτέρα ή Απτερον βασιλιά της νήσου, που έκτισε και το ναό του Απόλλωνος στους Δελφούς, που ήκμασε το 1800 π.Χ. Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση επικρατέστερη, γιατί είναι πιο ελκυστική, που αναφέρει ο Στεφ. Βυζάντιος, το όνομα οφείλεται στην έριδα των Μουσών και των Σειρήνων.

    Τα ερείπια της Απτέρας ανήκουν στην προελληνική, την ελληνική και τη ρωμαϊκή περίοδο. Αλλά και κατά τη βυζαντινή περίοδο η Απτέρα εξακολουθούσε να είναι σπουδαία. Τον 7ο μ.Χ. αιώνα φαίνεται πως καταστράφηκε από σεισμό και οι κάτοικοί της μετοίκισαν στη θέση Ράχη, όπου σήμερα το χωριό Νίππος.

    Η τελική καταστροφή της Απτέρας φαίνεται να έγινε από τους Σαρακηνούς το 823 και δεν ανοικοδομήθηκε πια. Όταν κατάλαβαν την Κρήτη οι Βενετσιάνοι ήταν ερειπωμένη και επειδή ήταν φυσικά οχυρή θέση έχτισαν φρούριο για την ασφάλεια το κόλπου της Σούδας, που αναφέρεται στα ντοκουμέντα τους Παλαιόκαστρο.

    Το 1538 το κατάστρεψε ο Μπαρμπαρόσα και την καταστροφή συμπλήρωσε ο Σουλτάν Σελήμ. Μετά την επανάσταση του 1886 συνοικίστηκε και πάλι η περιοχή και έγιναν οι συνοικισμοί Μεγάλα Χωράφια και Παλαιόκαστρο.

    Η περιοχή της Απτέρας ανήκει σήμερα στη μονή Αγ. Ιωάννου της Πάτμου.

    Τα ερείπια της Απτέρας προδίδουν τη μεγαλοπρέπεια και τη σπουδαιότητά της. Επιβλητικά κυκλώπεια τείχη αρχαίας εποχής, που διατηρούνται καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη κρητική πόλη, περιέβαλαν όλο το υψίπεδο, που ήταν η πολιτεία.

    Τα τείχη προχωρούσαν προς βορρά, κάτω από το Ιτζεντίν, όπου υπήρχε πύλη, η Σιδερόπορτα, απ' όπου δρόμος πλατύς οδηγούσε προς τη θάλασσα. Οι παραστάδες της πόλης διατηρούνταν το 1893, και σε ορισμένα μέρη τα τείχη διατηρούνταν σε ύψος 3 μ. Σε πολλά σημεία προς την ανατολική και νότια πλευρά είχαν επισκευαστεί την ελληνική περίοδο. Το πάχος τους είναι περίπου 1.50 μ.

    Στον επισκέπτη προξενούν εντύπωση τα επιβλητικά τείχη και οι τεράστιες θολωτές δεξαμενές, που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση.

    Φαίνονται επίσης ερείπια του θεάτρου, (διακρίνονται το κοίλο, η ορχήστρα, ένα διάζωμα και υπολείμματα εδρών) του οικοδομήματος με τις επιγραφές και τα προξενικά ψηφίσματα, του δωρικού ναού της Δήμητρας του τέλους των ελληνικών χρόνων. Το 1958 αποκάλυψε επίσης κοντά στο αντολικό τείχος μικρό ναό των αρχών του πρώτου π.Χ. αιώνα. Προς νότο της μονής του Αγ. Ιωάννου αποκαλύφτηκε δάπεδο ίσως χριστιανικού ναού του Ζ' ή Η' αιώνα και κάτω απ' αυτό χριστιανικοί τάφοι, όπου χρησιμοποιήθηκαν τεμάχια τέμπλου παλαιοχριστιανικού ναού.

    Βρέθηκαν επίσης λαξευτοί τάφοι κυρίως ρωμαϊκών χρόνων, και τελευταία ανακαλύφτηκε στη δυτική πλευρά του τείχους, έξω από αυτό ορθογώνιος λαξευτός τάφος ρωμαϊκών χρόνων με πήλινα ρωμαϊκά αγγεία, λύχνους κλπ.".

    Αναγκαίες νέες απαλλοτριώσεις

    στα Φαλασαρνα

    Την ανάγκη προγραμματισμού νέων απαλλοτριώσεων στην περιοχή των Φαλασάρνων, καθώς αυτές που έχουν γίνει περιλαμβάνουν μόνο το χώρο του αρχαίου λιμανιού και όχι τα μνημεία της αρχαίας πόλης επεσήμανε η αρχαιολόγος της15ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κ. Κατερίνα Κυριαζοπούλου.

    "Οι απαλλοτριώσεις που έχουν γίνει και αυτές οι οποίες πρέπει να προωθηθούν στο μέλλον, απαρτίζουν τον κυρίως αρχαιολογικό χώρο με τα ορατά μνημεία της αρχαίας πόλης, ο οποίος έχει θεσμοθετηθεί ως αδόμητη ζώνη α' απόλυτης προστασίας.

    Στη ζώνη αυτή απαγορεύεται παντελώς η δόμηση ή οποιαδήποτε κατασκευή και επιτρέπεται μόνο η κατά προορισμό χρήση των αγροκτημάτων αυτών, που είναι η καλλιέργεια ή η βοσκή κατά περίπτωση, ανάλογα με το έδαφος.

    Εκείνο που ξέρουμε μέχρι στιγμής είναι ότι στη Φαλάσαρνα, εκτός από τα λείψανα της μεγάλης λιμενικής εγκατάστασης και τα κτίσματα που είναι ορατά στην ακρόπολη και προφανώς ήταν κάποια δημόσια κτίρια, δεν έχει εντοπιστεί ακόμη ο οικισμός.

    Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε, απλώς δεν έχει γίνει συστηματική ανασκαφική έρευνα.

    Άλλωστε μεμονωμένα έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες και στην ευρύτερη περιοχή, έξω από τις ζώνες προστασίας . Όσο συμπληρώνεται ο έλεγχος της περιοχής τόσο συμπληρώνονται και τα συμπεράσματά μας, γι' αυτό το χώρο και ενδεχομένως θα υπάρξει ανάγκη στο απώτερο μέλλον να ληφθούν και κάποια πρόσθετα μέτρα προστασίας ".

    Σε ερώτηση αν και σε ποιο βαθμό τηρούνται αυτοί οι περιορισμοί η κ. Κυριαζοπούλου απάντησε:

    "Οι παράνομοι δυστυχώς πάντοτε υπάρχουν, όμως η υπηρεσία μας κάνει πάντα όλες τις ενέργειες που πρέπει προς όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες για να αντιμετωπίσει αυτό το καθεστώς.

    Kαμιά αυθαίρετη παρέμβαση στη Λισό

    Ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο αρχαιολογικός χώρος της Λισού στο Σέλινο, ο οποίος επειδή είναι απομονωμένος δεν έχουν γίνει αυθαίρετες επεμβάσεις.

    Όπως είπε η προϊσταμένη της 15ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Εφορείας κ. Μαρία Βλαζάκη στο χώρο αυτό έχουν γίνει αρκετές απαλλοτριώσεις και επιδίωξη της υπηρεσίας είναι, με κάθε θυσία, να παραμείνει ο χώρος ατόφιος και όμορφος.

    Στο χώρο αυτό, που οι ανασκαφικές έρευνες γίνονται υπό την εποπτεία της αρχαιολόγου της υπηρεσίας κ. Σταυρούλας Μαρκουλάκη.

    Για τον αρχαιολογικό χώρο της Λισού η κ. Βλαζάκη στο βιβλίο "Ο Νομός Χανίων μέσα από τα μνημεία του" αναφέρει:

    "Η Λισός υπήρξε το δεύτερο λιμάνι της Ελύρου και απέκτησε μεγάλη αίγλη χάρη στην ιαματική πηγή της και το ονομαστό Ασκληπιείο της.

    Πλούτισε, έγινε ανεξάρτητη πόλη και έκοψε δικό της νόμισμα.

    Μέσα σε ένα δυσπρόσιτο, θαυμαστό τοπίο, ξεδιπλώνεται σε ερείπια όλος ο αρχαίος οικισμός, ανέγγιχτος από σοβαρές νεότερες ανθρώπινες επεμβάσεις.

    Διακρίνονται απλές κατοικίες, δημόσια κτίσματα, υπαίθριοι χώροι, καμαροσκέπαστοι τάφοι και λιμενικές εγκαταστάσεις. Ανάμεσά τους η ιερή πηγή και ο ναός του Ασκληπιού, απλό δωρικό οικοδόμημα, χτισμένος με καλοπελεκημένες πέτρες από πωρόλιθο . Μέσα σε αυτόν βρέθηκε το 1957 σημαντικός αριθμός αναθυμάτων, επιγραφών και αγαλμάτων. Τα αγάλματα μεγάλα και μικρά, γύρω στα είκοσι στον αριθμό, βρέθηκαν σπασμένα και εικονίζουν τον Ασκληπιό. την Υγεία, τον Πλούτωνα καθώς και παιδιά αφιερωμένα στο θεό.

    Πάντως η κ. Βλαζάκη εκτιμά ότι προχώρησαν λίγες απαλλοτριώσεις, πρόσθεσε όμως ότι δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τις υπόλοιπες.

    Ευχή και ελπίδα η συνέχιση του προγράμματος των απαλλοτριώσεων αρχαιολογικών χώρων στο Νομό ώστε να δοθεί η δυνατότητα ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου που διαθέτει.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 23 August 2000 - 13:43:08 UTC