Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-08-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΦΟΒΟΙ ΣΤΟ ΥΠΕΘΟ ΓΙΑ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
  • [02] ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΠΑΠΑΝΤΡΕΟΥ ΚΑΙ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ
  • [03] ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
  • [04] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΝΚΟΡΝΤ
  • [05] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΘΥΜΑΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ
  • [06] ΧΑΑ: ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
  • [07] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: ΑΔΙΚΗ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [08] ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΕ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΚΡΗΞΗ
  • [09] ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [10] ΑΛΒΑΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
  • [11] ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΟΑΣΘ
  • [12] ΔΥΟ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [13] ΘΥΜΑ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΥ 58ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
  • [14] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΔΥΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • [15] ΠΓΔΜ: ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [16] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥΤΙΝ - ΜΠΑΡΑΚ
  • [17] ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΖΕΙΜΣ ΝΤΕΜΠΑ
  • [18] ΠΟΛΩΝΙΑ: ΑΘΩΟΣ Ο ΚΒΑΣΝΙΕΦΣΚΙ
  • [19] Η ΓΑΛΛΙΑ "ΞΕΠΑΓΩΣΕ" ΡΩΣΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ
  • [20] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
  • [21] ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ "ΠΕΤΖΕΤΕΛ" ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
  • [22] Ο "ΠΛΟΥΤΟΣ" ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ

  • [01] ΦΟΒΟΙ ΣΤΟ ΥΠΕΘΟ ΓΙΑ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2000 (16:05 UTC+2)

    Εντονος φόβος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού από την αύξηση των τιμών των καυσίμων, άρχισε να εμφανίζεται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, τα στελέχη του οποίου καλούνται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με περαιτέρω συγκράτηση της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και με την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην οικονομία.

    Ηδη τα σενάρια αυτά αναμένεται να γίνουν πράξη από το Σεπτέμβριο, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, εφόσον συνεχιστεί η δυσμενής συγκυρία ανόδου του δολαρίου και αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

    Για το μήνα αυτό ο δείκτης τιμών καταναλωτή δέχεται σημαντικές πιέσεις τόσο από τους εξωγενείς παράγοντες όσο και από τους ενδογενείς, όπως είναι οι ανατιμήσεις στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, στα τιμολόγια του ΟΤΕ και και στα εποχιακά προϊόντα. Η δημοσιοποίηση του δείκτη χονδρικής από τη στατιστική υπηρεσία προιωνίζει πληθωριστικές πιέσεις για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες.

    [02] ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΠΑΠΑΝΤΡΕΟΥ ΚΑΙ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2000 (22:01 UTC+2)

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, που περνά τις διακοπές του στην Κέρκυρα, είχε σήμερα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος. Την αισιοδοξία του συμμερίστηκε και ο Ελληνας υπουργός, τονίζοντας ότι η δυναμική των ελληνοσκοπιανών σχέσεων θα επιφέρει θετική κατάληξη στο επίμαχο θέμα

    Ο κ. Γκεοργκίεφσκι βρίσκεται στην Κέρκυρα από τη Δευτέρα. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται το νησί και δήλωσε γοητευμένος από τις ομορφιές του και τη φιλοξενία των κατοίκων.

    [03] ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2000 (21:07 UTC+2)

    Παραποιήθηκε το νόημα των χθεσινών του δηλώσεων για αγώνα με ξύλα και πέτρες, υποστηρίζει σε γραπτή του ανακοίνωση ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος.

    Ο κ. Αμβρόσιος κάνει λόγο για βιομηχανία κατασκευής πλαστών ειδήσεων, που αναμείχθηκε στη μετάδοση της χθεσινής του δήλωσης από τα ΜΜΕ και την μετέδωσε αποσπασματικά.

    Όπως αναφέρει, η επίμαχη φράση είχε το εξής νόημα: "Στον αγώνα μας θα χρησιμοποιήσουμε ότι είναι ικανό να παρενοχλήσει την κυβέρνηση, όλα δηλαδή τα διαθέσιμα στοιχεία έως ότου η κυβέρνηση αποδεχθεί το διάλογο με την εκκλησία".

    Παράλληλα, προχωρεί και σε νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης, στην οποία καταλογίζει προσπάθεια γελοιοποίησης των ιεραρχών εκείνων που μάχονται και αντιστέκονται στα κυβερνητικά μέτρα.

    [04] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΝΚΟΡΝΤ

    Παρίσι, 10 Αυγούστου 2000 (20:59 UTC+2)

    Οι Γάλλοι ειδικοί που ερευνούν τα αίτια της πτώσης του Κόνκορντ της Air France ανακοίνωσαν ότι μία μικρή λωρίδα μετάλλου που βρέθηκε στον διάδρομο απογείωσης προκάλεσε σκίσιμο στους τροχούς του αεροσκάφους.

    Αν και οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει να βρουν τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους που κόστισε τη ζωή σε 113 άτομα, υπάρχουν εικασίες σύμφωνα με τις οποίες κομμάτια από τον τροχό του αεροσκάφους τρύπησαν τις δεξαμενές καυσίμων προκαλώντας τη τεράστια φωτιά στο Κόνκορντ.

    [05] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΘΥΜΑΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

    Βουκουρέστι, 10 Αυγούστου 2000 (20:58 UTC+2)

    Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και θυμάτων τραπεζικής απάτης σημειώθηκαν μπροστά στα γραφεία της κυβέρνησης στο Βουκουρέστι, σύμφωνα με πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες.

    Περίπου 500 άτομα προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός και πολλοί διαδηλωτές και να συλληφθούν δυο άτομα.

    Υπενθυμίζεται ότι η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε κατά των αρχών, οι οποίες κατηγορούνται από τους επενδυτές για την κατάρρευση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, όπου 300.000 άτομα έχασαν πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια, συνολικά.

    Οι επανδυτές και οι απλοί πολίτες ζητούν από το κράτος να τους επιστραφούν τα χρήματα τους.

    [06] ΧΑΑ: ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2000 (20:39 UTC+2)

    Ακραίες διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών που δημιουργούν αισθήματα αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας στους επενδυτές, επισημαίνει το ΧΑΑ σε ανακοίνωσή του, με βάση τις εξελίξεις στην αγορά τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, προτείνεται ψυχραιμία στους επενδυτές, εφόσον οι προοπτικές φαίνονται θετικές.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι διανύεται περίοδος κάμψης της χρηματιστηριακής δραστηριότητας που δε δικαολογείται από τις καλές προοπτικές της οικονομίας και της κεφαλαιαγοράς. Ακόμη επισημαίνονται οι θετικές εξελίξεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά, όπως η αναβάθμισή της στις ώριμες αγορές, η πτώση των επιτοκίων, η απελευθέρωση των αγορών και τα σημαντικά μέτρα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που ενισχύουν τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της.

    Οι εξελίξεις, υποστηρίζεται, αναμένεται να ενισχύσουν τις αισιόδοξες προσδοκίες τόσο για τους Ελληνες όσο και για τους ξένους επενδυτές, στους οποίους συνιστάται να αντιμετωπίσουν με φρόνηση την κατάσταση και να μελετήσουν προσεκτικά τις προοπτικές αυτές.

    [07] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: ΑΔΙΚΗ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2000 (20:38 UTC+2)

    Αδιανόητες χαρακτήρισε ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Κυκλάδων Νικόλαος τις κατηγορίες που προσάπτει στην καθολική εκκλησία ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Παράλληλα έκανε λόγο για άδικη επίθεση, ωστόσο, την απέδωσε στη φόρτιση της στιγμής και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκκλησία της Ελλάδας.

    Σε ανταπαντιτική επιστολή, με ημερομηνία 4 Αυγούστου, που έστειλε στον κ. Χριστόδουλο προτείνει τη συνάντηση της καθολικής ιεραρχίας μαζί του. "Θα είναι μεγάλη τιμή για μας, και όμορφη ευκαιρία να σας εκθέσουμε και προφορικά τους προβληματισμούς μας, αλλά και τη διαβεβαίωση πως επιθυμούμε να έχουμε μία καρποφόρο συνεργασία μαζί μας", επισημαίνει χαρακτηριστικά".

    Στην ίδια επιστολή υπογραμμίζει ότι προκαλεί προβλήματα στο στρατό, την αστυνομία και τις δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία, η ένδειξη καθολικός χριστιανός στις ταυτότητες.

    Τέλος, τονίζει με έμφαση ότι οι καθολικοί δεν ζητάν προνόμια από το ελληνικό κράτος, αλλά την ισοπολιτεία και προσθέτει δεν βλέπει με ποιο τρόπο θα μπορούσε η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος να προκαλέσει προβλήματα στην ορθόδοξη εκκλησία.

    [08] ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΕ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΚΡΗΞΗ

    Μόσχα, 10 Αυγούστου 2000 (20:33 UTC+2)

    Μια βαλίτσα στο αεροδρόμιο της Μόσχας Βνούκοβο έθεσε σε συναγερμό τη ρωσική αστυνομία, αφού υπήρξαν υπόνοιες ότι περιέχει εκρηκτικά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.Ο χώρος όπου φυλάσσονται οι αποσκευές εκκενώθηκε και άνδρες των ειδικών δυνάμεων απέκλεισαν το αεροδρόμιο, για να αποκαλυφθεί αρκετά αργότερα ότι η βαλίτσα δεν περιείχε τίποτε ύποπτο.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, ηλικίας 22-23 ετών, που κατηγορούνται για προειδοποιητικά τηλεφωνήματα-φάρσες, σπέρνοντας τον πανικό στους κατοίκους της Μόσχας.

    Οι αρχές ασφαλείας της Ρωσίας έχουν λάβει ισχυρά μέτρα μετά τη βομβιστική επίθεση στην πλατεία Πούσκιν της Μόσχας, που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ άτομα, και έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι αστυνομικές περιπολίες στο κέντρο και τα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της μοσχοβίτικης αστυνομίας, έχουν βρεθεί και κατασχεθεί 18 κιλά εκρηκτικών, έξι εκρηκτικοί μηχανισμοί και 16 πυροβόλα. Επίσης, έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής 37 άτομα με την κατηγορία της κατοχής εκρηκτικών.

    [09] ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Πρίστινα, 10 Αυγούστου 2000 (20:31 UTC+2)

    Η συμμετοχή των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στις εκλογές που θα διεξαχθούν στην Γιουγκοσλαβία στις 24 Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι μικρή, παρόλο την έντονη προσκόληση τους στην γιουγκοσλαβική τους ταυτότητα.

    Οι σκληροπυρηνικοί Σέρβοι της περιοχής αρνήθηκαν να συνεργαστούν με την διοίκηση του ΟΗΕ στην περιοχή και οι μετριοπαθείς Σέρβοι, που ονειρεύονται ένα μέλλον έξω από την επιρροή του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αντιστέκονται στη διεξαγωγή εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο.

    Σημειώνεται ότι το Βελιγράδι δεν έχει στήσει εκλογικά κέντρα στην περιοχή και ο ΟΗΕ δεν σκοπεύει να συνεισφέρει στην διαδικασία των εκλογών.

    Οι Σέρβοι υποστηρίζουν ότι ο λόγος για αυτή την αντίσταση είναι η έλλειψη ελευθεριών των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου. "Οι συνθήκες για ελεύθερες εκλογές δεν υπάρχουν εδώ", δήλωσε ο Πάτερ Σάβα Γιάνγιτ, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αρτέμιου Ραντοσάλιεβιτς, που είναι πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Σερβίας, SNV.

    Το Εθνικό Συμβούλιο της Σερβίας υποστηρίζει τα δικαιώματα των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και θεωρείται σύμμαχος της σερβικής αντιπολίτευσης.

    [10] ΑΛΒΑΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

    Καστοριά, 10 Αυγούστου 2000 (20:29 UTC+2)

    Αλβανός που μετέφερε ποσότητα χασίς έπεσε νεκρός από σφαίρες συνοριακών φυλάκων στη διάρκεια συμπλοκής που έγινε τη νύχτα στην περιοχή Ιεροπηγή Καστοριάς.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και χωρίς να έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση από την αστυνομία, ο Αλβανός, που μετέφερε ναρκωτικά φορτωμένα σε ένα ζώο, έπεσε σε ενέδρα συνοριακών φυλάκων του σταθμού Μεσοποταμιάς Καστοριάς και όταν οι αστυνομικοί του ζήτησαν να σταματήσει άνοιξε πύρ εναντίον τους. Στην ανταλλαγή των πυροβολισμών που ακολούθησαν ο Αλβανός έπεσε νεκρός.

    [11] ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΟΑΣΘ

    Θεσσαλονίκη, 10 Αυγούστου 2000 (20:26 UTC+2)

    Αυξήσεις στις τιμές των εισητηρίων των αστικών λεοφωρείων της Θεσσαλονίκης μελετά το υπουργείο Μεταφορών, το οποίο στοχεύει στην περικοπή της επιχορήγησης των 25 δισεκατομμυρίων δραχμών που λαμβάνει ο ΟΑΣΘ από το κράτος. Η τιμή των εισητηρίων ενδέχεται να φτάσει τις 120 - 150 δραχμές από 100 που είναι σήμερα.

    Η τιμή του εισητηρίου παραμένει παγωμένη από το 1998, όταν είχε αυξηθεί σε 100 δραχμές από 75. Σύμφωνα με τη διοίκηση του οργανισμού αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, με βάση τη διακίνηση των επιβατών, το εισητήριο θα έπρεπε να κοστίζει 225 δραχμές, ώστε ο οργανισμός να μπορεί να καλύψει μόνος του τα έξοδα, χωρίς την ενίσχυση του κράτους.

    Αφορμή για τις αυξήσεις είναι η ανανέωση της σύμβασης του ΟΑΣΘ με το δημόσιο που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ το υπουργείο Μεταφορών σκοπεύει να περικόψει την ετήσια επιχορήγηση των 25 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    Στο μεταξύ, ο οργανισμός ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης μελετά την προοπτική αναδιάρθρωσης των λεωφορειακών γραμμών της πόλης και την επέκτασή τους σε περιοχές εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος, κάτι που θα προβλέπει η νέα σύμβαση.

    [12] ΔΥΟ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 10 Αυγούστου 2000 (20:23 UTC+2)

    Σε εξέλιξη οι πυρκαγιές στην περιοχή Τουρτέλ στο βουνό Πλασκόβιτσα και στην περιοχή Γκόρνι Γκάμπερ. Ολες οι άλλες πυρκαγιές στην ΠΓΔΜ έχουν τεθεί υπό έλεγχο ή έχουν σβήσει, μεταδίδει το πρακτορείο ΜΙΑ.

    Στη μάχη κατά των πυρκαγιών χρησιμοποιήθηκαν και ελικόπτερα από τη Γερμανία και την Ελλάδα.

    [13] ΘΥΜΑ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΥ 58ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Αυγούστου 2000 (20:20 UTC+2)

    Θύμα ξυλοδαρμού έπεσε τα ξημερώματα στα Τρίκαλα ο 58χρονος Ιωάννης Παθέκας, τον οποίο τρεις άγνωστοι έδεσαν και του άρπαξαν περίπου ένα εκατομμύριο δραχμές, διαφεύγοντας με το αυτοκίνητό του. Η αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη των δραστών και η σύλληψή τους είναι θέμα χρόνου.

    Ο 58χρονος μετέβαινε στις 2.00 π.μ. στο αυτοκίνητό του, όταν οι δράστες τον ακινητοποίησαν, έδεσαν τα χέρια και τα πόδια του και διέφυγαν με το αυτοκίνητό του, αφού πρώτα του αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό.

    Ο Παθέκας κατάφερε να λυθεί και να ζητήσει βοήθεια από διερχόμενους που τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Τρικάλων, όπου και νοσηλεύεται με βαριά τραύματα.

    [14] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΔΥΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Αγκυρα, 10 Αυγούστου 2000 (20:19 UTC+2)

    Η Τουρκία θα υπογράψει την ερχόμενη εβδομάδα δυο συνθήκες του ΟΗΕ, που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις οποίες απέφυγε να υπογράψει μέχρι τώρα εξαιτίας των Κούρδων και τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δυο πλευρών, όπως δήλωσε τούρκος διπλωμάτης.

    "Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ θα υπογράψει τη συνθήκη για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα, καθώς και τη συνθήκη για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, τα οποία δεν υπογράψαμε μέχρι τώρα λόγω ορισμένων επιφυλάξεων", τόνισε ο αξιωματούχος.

    Συγκεκριμένα, η Τουρκία δίστασε να προχωρήσει στην υπογραφή των συνθηκών, λόγω των συγκρούσεων μεταξύ Τούρκων και Κούρδων στο Νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

    "Ωστόσο, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο το οποίο μας επιτρέπει να τις υπογράψουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τις υιοθετήσουμε τελείως", διευκρίνισε ο Τούρκος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι "θα παραδοθούν στο κοινοβούλιο για επικύρωση και μπορεί να προκύψει απόφαση να μην τηρηθούν κάποιοι όροι στη συνέχεια".

    Σημειώνεται ότι οι εν λόγω συνθήκες υποχρεώνουν τη Τουρκία να δώσει στους πολίτες της το δικαίωμα να "αποφασίσουν ελεύθερα την πολιτική τους στάση".

    [15] ΠΓΔΜ: ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Σκόπια, 10 Αυγούστου 2000 (20:17 UTC+2)

    Ξεκινάει σήμερα τα μεσάνυχτα η προεκλογική εκστρατεία για τις επικείμενες τοπικές εκλογές στη ΠΓΔΜ. Επίσης την ίδια ώρα λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων. Η προεκλογική εκστρατεία θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου

    [16] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥΤΙΝ - ΜΠΑΡΑΚ

    Μόσχα, 10 Αυγούστου 2000 (20:13 UTC+2)

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, λίγο πριν την επίσκεψη του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ στη Μόσχα.

    Σύμφωνα με δήλωση του Κρεμλίνου, ο κ. Πούτιν εξέφρασε την προθυμία της Ρωσίας να συνεισφέρει στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για ειρήνη, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων του Καμπ Ντέιβιντ.

    Ο κ. Πούτιν δεν αναφέρθηκε στην πρόθεση του κ. Αραφάτ να ανακοινώσει την ίδρυση του Παλαιστινιακού κράτους τον επόμενο μήνα.

    O κ. Μπάρακ εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στον Ρώσο πρόεδρο για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης την Τρίτη σε υπόγεια διάβαση στη Μόσχα.

    Ο κ. Αραφάτ αναμένεται σήμερα στη Μόσχα από την Τεχεράνη στο πλαίσιο περιοδείας του σε διάφορα κράτη για πρόωθηση των θέσεων των Παλαιστινίων.

    [17] ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΖΕΙΜΣ ΝΤΕΜΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Αυγούστου 2000 (20:12 UTC+2)

    Ο ποδοσφαιριστής του Ηρακλή Τζέιμς Ντεμπά απολογήθηκε σήμερα στην επιτροπή την οποία όρισε η διοίκηση της ΠΑΕ και αποτελούνταν από τους Τέλη Μπατάκη (γενικό διευθυντή της ΠΑΕ), Ευάγγελο Χρυσάφη (νομικό σύμβουλο) και Απόστολο Υφαντή (υπεύθυνο ποδοσφαιρικού τμήματος).

    Ο ποδοσφαιριστής αναγνώρισε ότι ήταν λάθος του που δεν έδωσε το παρών στην πρώτη συγκέντρωση της ομάδας του και σε όλες τις υπόλοιπες εκδηλώσεις μέχρι τις 5/8/2000, οπότε και γύρισε Θεσσαλονίκη. Πρόβαλλε οικογενειακούς λόγους οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκε, τον κράτησαν μακριά από την ομάδα την περίοδο αυτή.

    Η επιτροπή, αφού έλαβε υπόψη της και την εισήγηση του προπονητή της ομάδας Γιάννη Κυράστα, αποφάσισε και εισηγήθηκε στο ΔΣ της ΠΑΕ (το οποίο και αποδέχθηκε πλήρως τις εισηγήσεις της επιτροπής) τις ακόλουθες κυρώσεις στον ποδοσφαιριστή Τζέιμς Ντεμπά :

    1) την διακοπή του συμβολαίου του για ένα μήνα, αρχής γενομένης από την ημερομηνία άφιξης του στην Ελλάδα (από 5/8/2000 έως 4/9/2000).

    2) την μείωση των τακτικών αποδοχών του κατά εκατό χιλιάδες δραχμές και την μείωση των έκτακτων αποδοχών του για το ποσό των 10 εκ. δρχ.

    Κατά την περίοδο της ποινής του ο ποδοσφαιριστής θα ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα προπόνησης το οποίος εκπονήθηκε από την τεχνική ηγεσία της ομάδας, ώστε η φυσική του κατάσταση να φτάσει το δυνατόν συντομότερο στο επίπεδο των συμπαιχτών του.

    [18] ΠΟΛΩΝΙΑ: ΑΘΩΟΣ Ο ΚΒΑΣΝΙΕΦΣΚΙ

    Βαρσοβία, 10 Αυγούστου 2000 (20:11 UTC+2)

    Πολωνικό δικαστήριο απήλλαξε τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι από τις κατηγορίες ότι είχε συνεργασθεί με τις μυστικές υπηρεσίες της Πολωνίας στην εποχή που το κομμουνιστικό κόμμα ήταν στην εξουσία.

    Ο Κβασνιέφσκι θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου. Στην ακροαματική διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί στο ίδιο δικαστήριο αύριο θα εξετασθεί η υπόθεση του πρώην προέδρου Λέχ Βαλέσα.

    [19] Η ΓΑΛΛΙΑ "ΞΕΠΑΓΩΣΕ" ΡΩΣΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ

    Παρίσι, 10 Αυγούστου 2000 (20:01 UTC+2)

    Στη Γαλλία, το εφετείο απελευθέρωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ρωσικών διπλωματικών αποστολών στη Γαλλία.

    Οι λογαριασμοί "πάγωσαν" τον περασμένο Μάιο καθώς μία Ελβετική εταιρεία, η NOGA, υποστήριξε ότι το Ρωσικό δημόσιο της οφείλει 61 εκατομμύρια δολλάρια. Το θέμα αυτό είχε δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις σχέσεις Γαλλίας - Ρωσίας.

    [20] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2000 (20:00 UTC+2)

    Δεν φαίνεται να είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα η έκκληση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου προς τους ιεράρχες για ηρεμία ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, καθώς μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Μητροπολίτη Καλαβρύτων, Αμβρόσιου, "για μάχη με πέτρες και ξύλα", σήμερα, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρισόστομος, άφησε αιχμές κατά του περιβάλλοντος του Αρχιεπισκόπου.

    Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου εξαπέλυσε άμεσες βολές κατά του κ. Χριστόδουλου με αναφορές στο περιβάλλον του, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Είχα πει κάποτε ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα αποτύχει από το περιβάλλον του. Εύχομαι αλλαγή στο περιβάλλον του".

    [21] ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ "ΠΕΤΖΕΤΕΛ" ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

    Κέρκυρα, 10 Αυγούστου 2000 (19:59 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε σήμερα στην Κέρκυρα ο επίλογος της τραγωδίας με την πτώση του "Πετζετέλ" από την οποία έχασε τη ζωή του ο 26χρονος υποσμηναγός, Θανάσης Μπεσλεμές.

    Συνεργεία της πυροσβεστικής υπηρεσίας ανέσυραν την άτρακτο του αεροσκάφους από το όρος όπου κατέπεσε, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων της πολεμικής αεροπορίας. Την ίδια στιγμή συνάδελφοι του υποσμηναγού πετούσαν πάνω από την περιοχή, αποδίδοντας τιμές στο νεκρό.

    Η περιφερειακή διοίκηση πυροσβεστικών υπηρεσιών Ιονίων Νήσων ανακοίνωσε ότι θα ανεγείρει στον τόπο του ατυχήματος μνημείο με επιτύμβια στήλη, στη μνήμη του υποσμηναγού.

    [22] Ο "ΠΛΟΥΤΟΣ" ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 10 Αυγούστου 2000 (19:57 UTC+2)

    Με δύο παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο τις Επιδαύρου στις 18 και 19 Αυγούστου συνεχίζει την περιοδεία του ο "Πλούτος" του Αριστοφάνη από το ΚΘΒΕ.

    Ο Διαγόρας Χρονόπουλος σημειώνει στο σκηνοθετικό του σημείωμα ότι "Η ευρηματική κωμωδία του Πλούτου, δίνει το έναυσμα για μία σύγχρονη ματιά στο παλιό αυτό "κυνήγι του θησαυρού, που παραμένει αναλλοίωτο στους αιώνες, παραλλάσσοντας, ίσως λίγο του κανόνες και τα ονόματα των πρωταγωνιστών του: το ευρώ αντικαθιστά τη μνα, το χρηματιστήριο την εμποροπανήγυρη και το τηλεοπτικό στούντιο την Αγορά του Δήμου. Σοφοκλέους και Αριστοφάνους γωνία, λοιπόν!".

    Η αριστοφανική κωμωδία παρουσιάζεται σε μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη, σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, σκηνικά και κουστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου, χορογραφίες Κωνσταντίνου Ρήγου και φωτισμούς Λευτέρη Παπαδόπουλου. Το βίντεο που συνοδεύει την παράσταση έχει σκηνοθετήσει ο Αντώνης Κιούκας.

    Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του αγρότη Χρέμυλου ερμηνεύει ο Τάσος Περζικιανίδης. Στους υπόλοιπους, εμφανίζονται οι ηθοποιοί Γεράσιμος Γρανιώτας, Εύης Γαβριηλίδης, Θέμης Μάνεσης, Δημήτρης Καρέλης, Αννίτα Σαντοριναίου, Θόδωρος Συριώτης, Γιώργος Τσιδίμης, Κατερίνα Σαγιά, Αντώνης Λούδαρος, Κώστας Σαντάς, Γιάννης Τσατσάρης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 11 August 2000 - 12:59:01 UTC