Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-08-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "ΑΒΑΣΙΜΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ" ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ "ΤΙΜΕ" ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [02] ΒΕΡΕΛΗΣ: ΞΕΝΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
  • [03] ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ Ο ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
  • [04] ΕΠΑΝΑΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΕΣ
  • [05] Σ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: ΠΡΕΠΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [06] Ο ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2000"
  • [07] Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
  • [08] ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
  • [09] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ELECTROMAGNETICA
  • [10] Ο ΣΕΣΕΛΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [11] ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ALPHA BANK ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [12] ΚΛΑΟΥΣ ΚΙΝΚΕΛ: Η ΠΓΔΜ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ
  • [13] Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  • [14] ΤΙ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [15] ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΗΚΑΝ 44 ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ
  • [16] ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΠΑΛΛΙΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [17] Η ΡΩΣΙΑ ΞΕΠΛΗΡΩΝΕΙ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΝΤ
  • [18] ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΣΕ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΛΕΝΕ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ
  • [19] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
  • [20] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΕΘΗΚΕ Η ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
  • [21] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [22] ΤΟ 4ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΛΗΜΝΟΥ - ΑΓ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
  • [23] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

  • [01] "ΑΒΑΣΙΜΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ" ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ "ΤΙΜΕ" ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Αυγούστου 2000 (11:21 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μιχάλης Σταθόπουλος

    "Αβάσιμους χαρακτηρισμούς και επαναλήψεις" χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση το νέο προκλητικό δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού "TIME" σχετικά με τη δράση της τρομοκρατίας στη χώρα μας.

    Ο υφυπουργός Τύπου και εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε πως σε ότι αφορά τη δολοφονία του Σόντερς, είναι γνωστό ότι οι ελληνικές υπηρεσίες συνεργάζονται στενά με τη Σκότλαντ Γιάρντ, στελέχη της οποίας βρίσκονται στην Αθήνα εξετάζοντας λεπτομερώς όλες τις πτυχές του συμβάντος. "Εξάλλου, έχει δηλωθεί και επισήμως η απόλυτη ικανοποίηση της Σκότλαντ Γιαρντ για τη συνεργασία αυτή, η οποία αποτελεί απόδειξη της ισχυρής βούλησης της χώρας μας για την πάταξη της τρομοκρατίας. τα υπόλοιπα που αναφέρει στο άρθρο της η γνωστή κ. Καρασάββα είναι αβάσιμοι ισχυρισμοί και επαναλήψεις όσων κατά καιρούς η ίδια έχει γράψει".

    Το δημοσίευμα επικαλείται δήλωση αξιωματούχου, χωρίς να τον κατονομάζει, ο οποίος υποστηρίζει μεταξύ των άλλων:"Δεν είναι περίεργο που η 17Ν έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πλέον δύσκολες να εντοπιστούν οργανώσεις. Καταδιώκεται από ανίκανη, μη επαγγελματική αστυνομία. Εχουμε 50.000 αστυνομικούς. Γνωρίζουμε ότι οι ύποπτοι κυκλοφορούν σε μια γειτονιά όσο το ένα τέταρτο του Σέντραλ Παρκ. Και παρ΄ όλα αυτά δεν μπορούμε να τους πιάσουμε".

    Σημειώνει πως συνήθως οι τρομοκράτες μετά από κάθε χτύπημα τηλεφωνούσαν στο τηλεφωνικό κέντρο της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" αλλά μετά τη δολοφονία του Σόντερς τηλεφώνησαν στο κινητό τηλέφωνο ενός συντάκτη της εφημερίδας, για να αποφύγει την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου, και αυτό θεωρείται σαν αποδεικτικό στοιχείο συνεργασίας ανάμεσα σε κρατικές αρχές και μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη περιγραφή δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα.

    [02] ΒΕΡΕΛΗΣ: ΞΕΝΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Αυγούστου 2000 (11:35 UTC+2)

    Σε ξένο σύμβουλο ετοιμάζεται να αναθέσει η κυβέρνηση την οικονομική διαχείριση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει εκ νέου υποψήφιους αγοραστές για τον εθνικό αερομεταφορέα. Οι οικονομικοί διαχειριστές -η ταυτότητα των οποίων πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα- θα παραμείνουν στους κόλπους της εταιρίας, μέχρις ότου βρεθεί αγοραστής για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της.

    Αυτό αποκαλύπτει ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρήστος Βερελής, διευκρινίζοντας ότι τα συσσωρευμένα ελλείμματα της εταιρίας πλησιάζουν σήμερα τα 40 δισ. δρχ και αν δεν γίνει σωστή οικονομική διαχείριση, αυτή κινδυνεύει άμεσα με οικονομική κατάρρευση.

    "Tην Ολυμπιακή περιμένει ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο. Ωστόσο, αν καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες που έχει και να επιβιώσει, τότε υπάρχουν ελπίδες να καταγράψει πολύ θετική πορεία και να βρεθεί αγοραστής για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της", δηλώνει ο κ.Βερελής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα".

    Πάντως, όπως διευκρινίζει ο Υπουργός, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δημοσιοποίησε την απόφασή της για την πώληση μέχρι και του 65% των μετοχών της εταιρίας, δεν έχει μέχρι στιγμής εκδηλωθεί ουσιαστικό ενδιαφέρον, έστω και αν ακόμη δεν προκηρύχθηκε ο επίσημος διαγωνισμός.

    "Για να υπάρξει ενδιαφέρον από αγοραστές, η Ολυμπιακή θα πρέπει να γίνει όπως οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει και ευελιξία στα θέματα προσωπικού και αν χρειαστεί μείωσή του, αυτό θα γίνει είτε με μετατάξεις είτε με εθελούσια έξοδο", προσθέτει ο κ.Βερελής.

    Οσον αφορά τα χρέη της Ολυμπιακής, ο Υπουργός αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τα αναλάβει, παρά το γεγονός ότι σχετική κίνηση θα προσκρούσει πιθανότατα στην αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Εχουμε αποφασίσει να συζητήσουμε το θέμα με την Ε.Ε και ελπίζουμε ότι θα τους πείσουμε. Αλλωστε θα έχουμε το επιχείρημα ότι αυτή θα είναι πράγματι η τελευταία φορά, αφού η εταιρία θα πωληθεί σε ιδιώτες", τονίζει ο κ.Βερελής.

    Κατά την εκτίμηση του Υπουργού, η λειτουργία του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 αποτελούν δύο παράγοντες που θα επιδράσουν θετικά στην πορεία του εθνικού αερομεταφορέα. "Πιστεύω ότι η Ολυμπιακή θα είναι παρούσα στα Σπάτα. Οι εργασίες μετεγκατάστασης της εταιρίας στο νέο αεροδρόμιο προχωρούν και πρόσφατα επιτύχαμε από την Ε.Ε την αύξηση του ποσού που θα δοθεί στην Ολυμπιακή για το σκοπό αυτό, κατά 10 δισ. δρχ", γνωστοποιεί.

    Στο "μέτωπο" των τηλεπικοινωνιών, η κυβέρνηση -με την προώθηση και του σχετικού νομοσχεδίου- καταβάλει προσπάθειες, ώστε η Ελλάδα να είναι εγκαίρως έτοιμη για την απελευθέρωση της αγοράς. "Ουσιαστικά επιχειρούμε να διαμορφώσουμε ήδη από την 1η Ιανουαρίου του 2001, αυτό που η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά από την 1η Ιανουαρίου του 2003", τονίζει ο Υπουργός.

    Στο νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί στα αμέσως επόμενα χρόνια, ο ΟΤΕ θα αντιμετωπίσει έντονο ανταγωνισμό. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Μεταφορών θα διαμορφώσει το κατάλληλο πλαίσιο, ώστε ο Οργανισμός να λειτουργήσει ως ιδιωτική εταιρία, χωρίς τον προστατευτισμό και τον παρεμβατισμό του παρελθόντος.

    Σχολιάζοντας εξάλλου, τα πρώτα μηνύματα από το χώρο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δημιουργία νέων τηλεπικοινωνιακών δικτύων, ο κ.Βερελής σημειώνει: "Από τα αποτελέσματα των δημόσιων διαβουλεύσεων προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για να αναπτυχθούν τα νέα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Ηδη, 28 μεγάλες εταιρίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τα δίκτυα ασύρματης πρόσβασης και οι περισσότερες από αυτές επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια και για την ανάπτυξη δικτύου".

    Στο μεταξύ, αναφερόμενος στις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε διάφορους τομείς όπως η υγεία, τα εργασιακά και η δημόσια διοίκηση, ο κ.Βερελής τις χαρακτηρίζει ως αναγκαίες, τονίζοντας ότι "δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε στο μέλλον με ξεπερασμένα μέσα και παλιό εισιτήριο. Τέλος, αναφέρει ότι ήδη άρχισε να εφαρμόζεται στην πράξη η αναδιανομή του εισοδήματος και η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, όπως είχε προεκλογικά υποσχεθεί η κυβέρνηση.

    [03] ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ Ο ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

    Ρώμη, 6 Αυγούστου 2000 (12:12 UTC+2)

    Φωτογραφία: Χρήστος Παπουτσής

    Με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa,ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρήστος Παπουτσής, απορρίπτει εκ νέου τις κατηγορίες της ιταλικής κυβέρνησης ότι στη χώρα μας υπάρχουν σημεία ελεύθερης διέλευσης λαθρομεταναστών.

    Ο κ. Παπουτσής επισημαίνει ότι είναι ανεπίτρεπτο να ισχυρίζεται η ιταλική πλευρά ότι στη χώρα μας υπάρχουν σημεία ελεύθερης διέλευσης, χωρίς να διαθέτει αποδείξεις. "Εάν οι ιταλικές Αρχές δεν έχουν συγκεκριμένα στοιχεία, τότε θα πρέπει να αποκαταστήσουν την αλήθεια στην κοινή γνώμη" τόνισε.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα συνεπής προς τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές προκύπτουν από τη Συνθήκη Σένγκεν. "Τόσο η ελληνική αστυνομία στην ξηρά όσο και η ελληνική ακτοφυλακή δίνουν καθημερινά και με επιτυχία τη μάχη ενάντια στους δουλεμπόρους. Κατά μήκος των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων αλλά και στα λιμάνια και τις εθνικές οδούς λαμβάνονται αυστηρά μέτρα αστυνόμευσης και στους λαθρεμπόρους που συλλαμβάνουμε, επιβάλλουμε αυστηρότατες ποινές.

    Από τις αρχές του χρόνου η ελληνική ακτοφυλακή έχει συλλάβει 2.164 λαθρομετανάστες και έχει κατασχέσει 27 πλοία και 17 φορτηγά και πούλμαν" δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Καταλήγοντας, ο κ. Παπουτσής χαρακτηρίζει απαραίτητο τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των "15" αλλά και των μεσογειακών χωρών, οι οποίες έχουν υποχρέωση να ενισχύσουν τους ελέγχους τους και να μην επιτρέπουν τη διακίνηση λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα, την Ιταλία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    [04] ΕΠΑΝΑΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΕΣ

    Λευκωσία, 7 Αυγούστου 2000 (21:13 UTC+2)

    Επαναχάραξη της στρατηγικής για το Κυπριακό ζητά από την πολιτική ηγεσία το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, υποστηρίζοντας πως "μετά το πέρας και της δεύτερης φάσης της εκ του σύνεγγυς διαδικασίας της Γενεύης είναι προφανές ότι οδηγούμεθα σε πολύ επικίνδυνα αδιέξοδα".

    "Είναι σαφές ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς πέτυχε να θέσει προς διαπραγμάτευση την πρόταση περί 'συνομοσπονδίας' και μάλιστα σαν ύστατη υποχώρηση από την πλευρά του", σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι Περιβαλλοντιστές και προσθέτουν

    πως η διαπραγμάτευση αναμένεται να κινηθεί μεταξύ "οδυνηρής" διζωνικής ομοσπονδίας και "απαράδεκτης" συνομοσπονδίας.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [05] Σ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: ΠΡΕΠΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Λευκωσία, 7 Αυγούστου 2000 (21:08 UTC+2)

    Την ανάγκη να συνομιλήσει η πολιτική ηγεσία της Κύπρου με την ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος αναφερόμενος στην ελλαδοτουρκική προσέγγιση δήλωσε ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται σ' αυτήν, αλλά "ανταποκρίνεται αρνητικά" και ως απόδειξη του γεγονότος αυτού ανέφερε τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ για "δυο κράτη", για λύση συνομοσπονδίας, για δήθεν "δικαιώματα" της Τουρκίας στο Αιγαίο και την προσπάθειά του να θέσει θέμα μειονοτήτων στη Θράκη και "άλλα μειονοτικά θέματα".

    "Είναι μία πρόκληση, όχι ανταπόκριση από μέρους της Τουρκίας στην καλή τη πίστη

    προσέγγιση από μέρους της Ελλάδας", δήλωσε ο κ. Κυπριανού, μετά τη συνάντηση που

    είχε στην οικία του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Σάββα

    Τσίβικο, ο οποίος δήλωσε ότι οι κινήσεις φιλίας της Ελλάδας προς την Τουρκία

    δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα σε όσους προσπαθούν να προωθήσουν το Κυπριακό

    στην Αμερική.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [06] Ο ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2000"

    Βουκουρέστι, 7 Αυγούστου 2000 (21:07 UTC+2)

    Στην παγκόσμια ναυτική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά αναφέρεται σε άρθρο της η ρουμανική εφημερίδα Adevarul στο οποίο επισημαίνει ότι ο ρουμανικός εμπορικός στόλος δεν εμφανίζεται καν στις στατιστικές.

    Όπως τονίζεται, στόλοι άλλοτε ισχυροί, μόλις και μετά βίας κατέχουν κάποια θέση στην ταξινόμηση, ενώ χώρες με μικρή ναυτική δύναμη μάχονται σήμερα για τις πρώτες θέσεις, όπως η Ουγγαρία και η Τσεχία, παρά το γεγονός ότι δε διαθέτουν έξοδο προς τη θάλασσα. Παράλληλα, τονίζει ότι η Βουλγαρία έχει μεγάλες φιλοδοξίες, ο τουρκικός στόλος είναι εφοδιασμένος με νέα σύγχρονα πλοία, και ο ελληνικός επιθυμεί να αποδείξει ότι δεν ζει μόνον με την περασμένη δόξα.

    Αντίθετα, ο ρουμανικός εμπορικός στόλος δεν εμφανίστηκε στην Παγκόσμια Εκθεση "Ποσειδώνια 2000" ούτε στις στατιστικές, ενώ οι τρεις μεγάλες κρατικές ναυτικές εταιρείες έχουν κονιορτοποιηθεί.

    [07] Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2000 (21:04 UTC+2)

    Σε διεθνές τουρνουά στη Βραζιλία θα συμμετάσχει η Εθνική μας ομάδα Ανδρών Μπάσκετ στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2001.

    Το τουρνουά θα διαρκέσει από 15 μέχρι 20 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, στις 15 Αυγούστου θα διεξαχθούν οι αγώνες Αργεντινή - Ελλάδα και Βραζιλία - Πορτογαλία. Η Πορτογαλία θα αγωνιστεί την επόμενη μέρα με την Αργεντινή και η Ρωσία με την Εθνική μας. Στις 17 του μήνα η Ρωσία θα δώσει αγώνα με τη Πορτογαλία, ενώ την ίδια μέρα η Βραζιλία θα αγωνίζεται με την Αργεντινή. Η Αργεντινή στις 18 θα παίξει με τη Ρωσία και η Ελλάδα με τη Βραζιλία. Στις 19 Αυγούστου έχουν προγραμματιστεί οι αγώνες: Πορτογαλία - Ελλάδα και Βραζιλία - Ρωσία, ενώ την τελευταία μέρα, στις 20 του μήνα, θα πραγματοποιηθούν αγώνες για τις θέσεις 3-4 και 1-2.

    [08] ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2000 (21:02 UTC+2)

    Αυστηρές θα είναι οι κυρώσεις σε περίπτωση χορήγησης αδειών οικοδόμησης στις καμένες εκτάσεις της Πεντέλης, δήλωσε η νομάρχης Αθηνών Ελένη Μπεσμπέα

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας", επισήμανε την ανάγκη ενός κεντρικού σχεδιασμού για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων και τόνισε με έμφαση ότι δεν ευθύνεται η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για αυτό το θέμα.

    Εξάλλου ο ο δασολόγος Νίκος Σιχλίκας, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ανέφερε ότι η δεύτερη μέσα σε δύο χρόνια φωτιά στην Πεντέλη καθιστά αδύνατη τη φυσική αναδάσωση.

    Όπως ανέφερε το κύμα πυρκαγιών οφείλεται στην πίεση που υπάρχει για οικοπεδοποίηση του δάσους και τόνισε ότι στη Πεντέλη υπάρχουν ήδη 25 με 30 νόμιμοι οικισμοί.

    [09] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ELECTROMAGNETICA

    Βουκουρέστι, 7 Αυγούστου 2000 (20:59 UTC+2)

    Η ρουμανική εφημερίδα Curentul τονίζει σε σημερινό της άρθρο με τίτλο "Η Electromagnetica παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους Ελληνες" ότι η εταρία, ο σημαντικότερος ρουμανικός παραγωγός εξοπλισμών για τηλεπικοινωνίες, υπέγραψε με την Romtelecom συμβόλαιο που προβλέπει την προμήθεια τα επόμενα 5 χρόνια συνδετικών εξαρτημάτων αξίας 35 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ετσι, η Electromagnetica επανέρχεται μεταξύ των κυριότερων προμηθευτών της Romtelecom μετά την εξαγορά της από τον ΟΤΕ, σε ανοιχτό ανταγωνισμό με φημισμένες διεθνείς εταιρίες που ενδιαφέρονται για τη ρουμανική αγορά.

    [10] Ο ΣΕΣΕΛΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Βελιγράδι, 7 Αυγούστου 2000 (20:54 UTC+2)

    Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) του Βόισλαβ Σέσελι, θα κατεβάσει τον Τόμισλαβ Νίκολιτς ως υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Σεπτεμβρίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio Belgrade.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Νίκολιτς, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του SRS, είναι και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας και στενός συνεργάτης του Σέσελι.

    "Αν λάβουμε υπόψη τη φήμη και τα κατορθώματα του όσον αφορά στην προστασία των συμφερόντων του σερβικού λαού, ο κ. Νίκολιτς έχει τις περισσότερες πιθανότητες να ψηφιστεί πρόεδρος" επισήμανε ο κ. Σέσελι.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και την υποψηφιότητά του θα στηρίξει επίσης το κόμμα Γιουγκοσλαβική Αριστερά της συζύγου του, Μίρα Μάρκοβιτς.

    [11] ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ALPHA BANK ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 7 Αυγούστου 2000 (20:53 UTC+2)

    Ο Ομιλος Alpha Bank, καινοτόμος, σύγχρονος και ισχυρός, έχει ξεπεράσει προ πολλού τα σύνορα της Ελλάδος και συνεχίζει να επεκτείνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Ν.Α. Ευρώπη, την Α. Μεσόγειο και τις ΗΠΑ αναφέρει η ρουμανική εφημερίδα Ziua σε άρθρο της με τίτλο "Η Alpha Bank στη Ρουμανία". Ο όμιλος έχει θέσει ως στόχο του να καταστεί Ευρωπαϊκή Δύναμη έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

    Στη Ρουμανία, η Alpha Bank είναι παρούσα από το 1994, όταν υπό την επωνυμία Banca Bucuresti και μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έθεσε τις βάσεις του υποκαταστήματός της.

    Πρόσφατα, η Banca Bucuresti μετονομάστηκε σε Alpha Bank Romania για να υπογραμμίσει τις σχέσεις της με τον όμιλο στον οποίο ανήκει, καθώς και για να ενισχύσει τη δέσμευσή της για την ανάπτυξη της ρουμανικής οικονομίας, προσφέροντας υψηλά τραπεζικά προϊόντα, καθώς και σύγχρονες υπηρεσίες συμβουλευτικής φύσεως και επενδύσεων για εταιρείες και αναδόχους.

    Με συνολικό δυναμικό 167.430.000 δολλάρια και καθαρό κέρδος 4.828.000 δολλάρια στις 31 Δεκεμβρίου 1999, με παρουσία στα σημαντικότερα χρηματιστικά και βιομηχανικά κέντρα της Ρουμανίας (Βουκουρέστι, Άραντ, Μπάϊα Μάρε, Κλουζ, Κωνστάντζα, Ιάσι, Σιμπίου, Τιμισοάρα) η Alpha Bank Romania είναι το δυναμικότερο υποκατάστημα ξένης τράπεζας σε ό,τι αφορά την επέκτασή της και η πρώτη τράπεζα στη Ρουμανία που εισήγαγε και προσέφερε τραπεζικές υπηρεσίες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει το ρουμανικό οικονομικό περιβάλλον, η τράπεζα σημείωσε σημαντικά αποτελέσματα. Σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, το καθαρό κέρδος της αυξήθηκε κατά 83% περίπου, φθάνοντας στις 30 Ιουνίου 2000 στο ποσό των 3.271.000 δολλαρίων. Το χαρτοφυλάκιο πιστώσεων αυξήθηκε επίσης σταθερά κατά 17% περίπου. Επίσης φέτος, η τράπεζα πρόκειται να αυξήσει το εταιρικό της κεφάλαιο με 1 εκατομμύριο δολλάρια, που εκπροσωπεί το 5% των μετοχών που θα εξαγοράσει η Banca Monte dei Paschi, η παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο και μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας.

    Η τράπεζα προσφέρει ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών, προσφορά που θα διαφοροποιηθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες.

    Σήμερα, στη Ρουμανία, ο όμιλος εκπροσωπείται όχι μόνον από την Alpha Banc Romania, αλλά και από την Alpha Finance Romania, την Alpha Leasing και την Danube Fund.

    [12] ΚΛΑΟΥΣ ΚΙΝΚΕΛ: Η ΠΓΔΜ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ

    Σκόπια, 7 Αυγούστου 2000 (20:50 UTC+2)

    H ΠΓΔΜ έχει ανάγκη την υποστήριξη μας, υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και αντιπρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων Κλάους Κίνκελ, σε άρθρο του στην εφημερίδα "Βerliner Morgenpost".

    O κ. Κίνκελ τονίζει ότι η ΠΓΔΜ, (την οποία αναφέρει ως "Μακεδονία") αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας στην Ν.Α Ευρώπη και είναι η μοναδική χώρα η οποία με ειρηνόφιλο τρόπο απέκτησε την ανεξαρτησία της. Περαιτέρω, επισημαίνει ότι έχει καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, πριν απ' όλα με την Σερβία και την Ελλάδα, αλλά και με την Βουλγαρία και την Αλβανία.

    Οσον αφορά το θέμα του ονόματος, σημειώνει ότι η δεν έχει επιλυθεί η διαφορά με τη χώρα μας. Προσθέτει, ωστόσο ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην μικρή αυτή βαλκανική χώρα, εκδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την επίγνωση ότι ο σταθερός γείτονας στα βόρεια σύνορα λειτουργεί προς το συμφέρον της.

    Σύμφωνα με τον κ. Κίνκελ, η ΠΓΔΜ αναδείχθηκε σημαντικός εταίρος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε μία δύσκολη περίοδο, αλλά, παρά τις επιτυχίες της, έχει ανάγκη υποστήριξης. "Οι 100.000 περίπου πρόσφυγες οι οποίοι έγιναν αποδεκτοί κατά την διάρκεια της κοσσοβιανής κρίσης, η βραχυπρόθεσμη διακοπή των συγκοινωνιακών επαφών με την Κεντρική Ευρώπη, εξακολουθούν και παραπέρα να αποτελούν βαρύ φορτίο για την χώρα. Για τον λόγο αυτό ποτέ δεν πρέπει να επιτραπεί να ξεχαστεί η αλληλεγγύη την οποία έδειξε η "Μακεδονία" στην συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ", τονίζει χαρακτηριστικά.

    Βοήθεια ανταπόδοσης για την ΠΓΔΜ, προσθέτει, είναι τα χρηματικά ποσά τα οποία προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας, καθώς και η υπογραφή της συμφωνίας για συνένωση και σταθεροποίηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο η οποία κάποια μέρα σε περίπτωση που το κράτος εξακολουθήσει και παραπέρα τον αναμφίβολο δύσκολο και επίπονο δρόμο προς την θετική ανάπτυξη, θα ανοίξει τις πόρτες για ισότιμη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο αντιπρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων, επισημαίνει την ανάγκη η Γερμανία, που είναι και ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της ΠΓΔΜ να υποστηρίξει πιο έντονα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

    Καταλήγοντας, τονίζει ότι στην ΠΓΔΜ δεν έχουν επιλυθεί όλα τα εθνικά προβλήματα, όμως η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αποδείξει ότι η συμβίωση δύο διαφορετικών πολιτισμών είναι δυνατή.

    [13] Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    Χαλκιδική, 7 Αυγούστου 2000 (20:47 UTC+2)

    "Μουσικές των Λιμανιών" θα ακουστούν στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης, στη Χαλκιδική, το Σάββατο 12 Αυγούστου, στις 9.30 μ.μ. στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Cosmote Κασσάνδρας.

    Οι Barrio Chino "ανοίγουν την αυλαία" στην κεντρική ιδέα "Μουσικές των Λιμανιών" του Φεστιβάλ Cosmote Κασσάνδρας. Πρόκειται για ένα σχήμα από τη Μασσαλία, που το όνομά του θυμίζει έντονα μια συγκεκριμένη συνοικία ναυτικών από τη Βαρκελώνη.

    Το γκρουπ ξεκίνησε το 1992 στη Μασσαλία. Τα τραγούδια τους μιλούν για τον έρωτα, τους Τσιγγάνους, τα ατελείωτα ταξίδια, το Θεό και την εξορία. Η μουσική τους διαθέτει τον εξωτισμό, που αποπνέουν οι μουσικές των Μεσογειακών χωρών. Είναι στην ουσία μία μουσική πρόταση με Τσιγγάνικες ρούμπες, Flamenco, με έντονες Αραβοανδαλουσιανές αλλά και Κουβανικές επιρροές.

    Το Φεστιβάλ Cosmote Kασσάνδρας προσκαλεί όλους σ' αυτό το τριήμερο μουσικό "ταξίδι" ...στη Μεσόγειο.

    [14] ΤΙ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 7 Αυγούστου 2000 (20:47 UTC+2)

    Σημαντική βοήθεια προς τις ένοπλες δυνάμεις της Αλβανίας προσέφερε το ελληνικό τάγμα που ήταν εγκατεστημένο στο Ιζμπερίς της Αλβανίας για τρία χρόνια και το οποίο αποχώρησε πρόσφατα, όπως αναφέρεται σε άρθρο της αλβανικής εφημερίδας "Γκαζέτα Σκιπτάρε", επικαλούμενο δηλώσεις του ακολούθου τύπου στην ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα, Ευθύμιου Αραβαντινού.

    Συγκεκριμένα, οι ελληνικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 113 αποστολές διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, 174 αποστολές του ΟΑΣΕ, 17 αποστολές αναγνώρισης και 108 διάφορες άλλες αποστολές. Επίσης η ελληνική δύναμη παραγματοποίησε μικρά κατασκευαστικά έργα αξίας 40 εκατομμυρίων δραχμών, ενώ δόθηκε φαρμακευτικό υλικό στις ένοπλες δυνάμεις της Αλβανίας, αξίας 4 εκατομμυρίων δραχμών, ενδύματα και υπολογιστές, αξίας 36 εκατομμυρίων δραχμών.

    Στο ίδιο πλαίσιο πραγματοποιήθηκε πλήρης ανακαίνιση εγκαταστάσεων στα στρατόπεδα Βακτάρ, Αυλώνας, Ιζμπερίς, αξίας 140 εκατομμυρίων δραχμών και εκπαίδευση Αλβανών αξιωματικών,΄κόστους 2,7 εκατομμυρίων δραχμών. Ο νοσοκομειακός εξοπλισμός έφτασε τα 150 εκατομμύρια.

    Στη βοήθεια δεύτερης φάσης συμπεριλήφθηκε η ανασυγκρότηση των ενόπλων δυνάμεων της Αλβανίας, στο πλαίσιο της οποίας κατασκευάστηκε το πολυιατρείο "Ιπποκράτης" στο νοσοκομείο των Τιράνων και προσφέρθηκε εξοπλισμός και μηχανήματα, με συνολική δαπάνη 600 εκατομμύρια. Κατασκευάστηκαν επίσης δύο νέα στρατόπεδα αξίας 45 και 50 εκατομμυρίων το καθένα, ενώ η παράδοση θλικών στις ένοπλες δυνάμεις έφτασε τα 425 εκατομμύρια.

    Η ανακατασκευή γυμνασίου στα Τίρανα κόστισε 20 εκατομμύρια δραχμές, η κατασκευή πολιτιστικού κέντρου Κορυτσάς 15, η παραχώρηση στην αλβανική αστυνομίας ΤΟΜΠ Μ113 ένα δισεκατομμύρια, η εκπαίδευση Αλβανών σε στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας 195 εκατομμύρια δραχμές, η κατασκευή στρατιωτικού νοσοκομείου Αργυροκάστρου 500 εκατομμύρια.

    Οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας κόστισε 210 εκατομμύρια δραχμές, ενώ για την κατασκευή στρατοπέδου για τους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου στο Κούκες δαπανήθηκαν 15 εκατομμύρια, για τον καταυλισμό στα Τίρανα 28 εκατομμύρια και για αυτόν στο Πόγραδετς 30 εκατομμύρια. Περίπου 450 εκατομμύρια δόθηκαν για άλλες ανάγκες των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων.

    [15] ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΗΚΑΝ 44 ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ

    Κωνσταντινούπολη, 7 Αυγούστου 2000 (20:21 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Aχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ επικύρωσε την απόφαση της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας να αποστρατεύσει 44 αξιωματικούς του τουρκικού στρατού για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι ήταν συμπαθούντες είτε ισλαμιστικών, είτε κουρδικών οργανώσεων, μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

    Ο κ. Σεζέρ ο οποίος όταν ανέλαβε την προεδρία έκανε έκκληση για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, είχε στο παρελθόν καταφερθεί κατά της καθιερωμένης ετήσιας πρακτικής της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας, να αποστρατεύει ανώτατους αξιωματικούς. Σήμερα όμως, όπως μεταδίδει το Αssociated Press, ο κ. Σέζερ δεν εξήγησε τους λόγους για την απόφαση του να επικυρώσει την αποστράτευση των αξιωματικών.

    Οι αποστρατεύσεις γίνονται σε μία περίοδο κατά την οποία ασκούνται πιέσεις στον πρόεδρο της Τουρκίας να θέσει βέτο στο σχέδιο νόμου της τουρκικής κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει την απόρριψη χιλιάδων υπαλλήλων του δημόσιου τομέα.

    [16] ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΠΑΛΛΙΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Αυγούστου 2000 (20:13 UTC+2)

    Δωρεάν διακοπές σε κατασκήνωση παρέχει σε ηλικιωμένους παλλινοστούντες ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

    Στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσφέρει δωρεάν κατασκηνωτικό πρόγραμμα σε μία ευπαθή κοινωνική-οικονομική ομάδα, τους παλλινοστούντες της τρίτης ηλικίας.

    Το πρόγραμμα περιλάμβανει 15νθήμερες διακοπές (μεταφορά, διαμονή, διατροφή) στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα Αττικής για το χρινικό διάστημα από 1 μέχρι και 15 Σεπτεμβρίου 2000.

    [17] Η ΡΩΣΙΑ ΞΕΠΛΗΡΩΝΕΙ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΝΤ

    Μόσχα, 7 Αυγούστου 2000 (20:11 UTC+2)

    Η Ρωσία θα επιστρέψει 176.4 εκατομμύρια δολάρια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε δυο δόσεις εντός της εβδομάδας ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι αύριο θα πληρωθεί η πρώτη δόση, 58.8 εκατομμύρια δολάρια και τη Παρασκευή θα δοθούν 117.6 εκατομμύρια δολάρια.

    Η Μόσχα επέστρεψε μέσα στο 2000 1.82 δισεκατομμύρια δολάρια στο ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης και μιας δόσης 303 εκατομμυρίων δολαρίων που δόθηκε τον Ιούλιο.

    Ο.Κ.

    [18] ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΣΕ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΛΕΝΕ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ

    Λονδίνο, 7 Αυγούστου 2000 (20:08 UTC+2)

    Ελλάδα και Ιταλία εμφανίζουν υψηλότερα στοιχεία διαφθοράς από ορισμένες χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ, όπως η Ουγγαρία, σύμφωνα με δημοσίευμα που αποκαλύπτει η Daily Express, επικαλούμενη αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης.

    [19] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Αυγούστου 2000 (20:05 UTC+2)

    Στις έρευνες ομάδας δυτών για την ανακάλυψη θησαυρού των Ναζί που πιστεύεται ότι βρίσκεται στο βυθό της θαλάσσιας περιοχής έξω από την Καλαμάτα, αναφέρεται άρθρο της βρετανικής εφημερίδας "Observer".

    Επικεφαλής των ομάδας είναι πρώην κρατούμενος των Ναζί με το ψευδώνυμο "Φάντομ Χ", ενώ συμμετέχουν παλιοί συνεργάτες του Γάλλου ωκεανολόγου Ζακ Υβ Κουστώ.

    Το άρθρο αναφέρεται στην ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, αλλά και στον πλούτο της κοινότητάς τους, ενώ επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που βρεθεί ο θησαυρός θα μοιραστεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την ομάδα των δυτών.

    [20] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΕΘΗΚΕ Η ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Αυγούστου 2000 (19:57 UTC+2)

    Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά, η οποία έκαιγε επί 18 ώρες δασική έκταση στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο, στο νομό Ροδόπης.

    Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικά σημεία, τα οποία απέχουν μεταξύ τους πέντε χιλιόμετρα, ενώ οι άνδρες της πυροσβεστικής παραμένουν στην περιοχή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

    Τα ισχυρά ανοδικά ρεύματα και οι αναταράξεις εμπίδιζαν τα δύο καναντέρ να κάνουν ρίψεις νερού, καθώς κρίθηκε επικίνδυνο από τους χειριστές των αεροσκαφών. Επίγειες δυνάμεις από πυροσβέστες, στρατιώτες και εθελοντές κατέβαλαν προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία λόγο των ισχυρών ανέμων, αλλά και του δύσβατου της περιοχής δυσχέρανε το έργο τους.

    [21] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 7 Αυγούστου 2000 (19:47 UTC+2)

    Το τμήμα του δρόμου που θα ενώνει την Αχρίδα με την παραλία και την Αλβανία, μήκους 3 χλμ, εγκαινίασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι.

    Στις δηλώσεις του επισήμανε ότι πρόκειται για έναν μοντέρνο δρόμο, του οποίου η κατασκευή καθυστέρησε πολλά χρόνια. Περαιτέρω, εκτίμησε ότι ο δρόμος θα βοηθεήσει όχι μόνο την Οχρίδα, αλλά και την ανάπτυξη του τουρισμού.

    Σημειώνεται ότι το τμήμα κόστισε 150 εκ. δηνάρια, ενώ κατασκευάστρια εταιρία είναι η "Γκράνιτ" από την Αχρίδα.

    Το επόμενο τμήμα που θα δοθεί στη κυκλοφορία είναι ο δρόμος προς το Μοναστήρι (Μπίτολα). Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεσμεύτηκε ότι μέσα στο 2001 θα είναι έτοιμη η σύνδεση της Αχρίδας με τη Στρούγκα

    [22] ΤΟ 4ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΛΗΜΝΟΥ - ΑΓ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ

    Μύρινα, 7 Αυγούστου 2000 (19:30 UTC+2)

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες του 4ου συνεδρίου Αποδήμων Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου, που παραγμοποιήθηκε από τις 4 Αυγούστου στη Μύρινα.

    Το συνέδριο παρακολούθησαν περίπου 200 σύνεδροι απόδημοι της Λήμνου, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, η ηγεσία της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, υπουργοί, εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων της Ομογένειας, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και εκκλησιαστικών αρχών.

    Στόχος του συνεδρίου ήταν μεταξύ άλλων η σύσφιξη των σχέσεων των ομογενών, ενώ στα συμπεράσματά του συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία γραφείου για τους απόδημους στη νομαρχία Λέσβου, η διεξαγωγή συνεδρίου για τους απόδημους Λήμνιους και κατοίκους του Αγιου Ευστράτιου κάθε τέσσερα χρόνια και ενδιάμεσα συνέδριο απόδημων νέων, η δημιουργία οργάνου στο οποίο θα συμμετέχουν η νομαρχία Λέσβου, η ΤΕΔΚ, οι σύλλογοι των Λημνίων εσωτερικού και εξωτερικού και η ίδρυση ομογενειακού χωριού.

    Σημαντική ήταν η συμμετοχή στο συνέδριο νέων από τα ομογενειακά σωματεία και οι τοποθετήσεις τους σχετικά με την αγωνία τους να κρατηθεί άσβεστη η επιθυμία νόστου και επιστροφής τους στην πατρίδα.

    [23] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

    Σκόπια, 7 Αυγούστου 2000 (19:29 UTC+2)

    Τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Οχρίδας επισκέφθηκε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι.

    Συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού Γκάνκα Σαμοϊλοβα Τσβετάνοβα, ο κ. Γκεοργκίεφσκι περιηγήθηκε στα μνημεία όπου γίνονται ανασκαφές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για την έρευνα και την ανακατασκευή στο μοναστήρι του Αγίου Κλιμέντιου στο Πλάοσνικ, και στην αρένα, ενώ επισκέφθηκε και το φρούριο του Σαμουήλ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 7 August 2000 - 21:10:34 UTC