Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-07-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ
  • [02] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
  • [03] ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ, ΛΕΕΙ Η ΧΗΡΑ ΣΟΝΤΕΡΣ
  • [04] ΜΗΝΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΠΟΥ ΑΡΡΩΣΤΗΣΑΝ ΜΕ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ
  • [05] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΝΤΕΙΤΟΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΒΟΣΝΟΣΕΡΒΟΙ ΗΓΕΤΕΣ
  • [06] Ο Ι. ΤΖΕΜ ΖΗΤΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ
  • [07] ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
  • [08] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ
  • [09] ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [10] ΑΡΓΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [11] Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ
  • [12] ΠΑΒΚΟΒΙΤΣ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [13] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕ ΔΕΚΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ
  • [14] ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΟΥ Ρ.Κ.Κ ΣΕ ΕΜΒΟΛΙΣΜΟ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΠΛΕΟΥΜΕΝΟΥ
  • [15] Ο ΙΤΑΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ AMATO ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [16] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
  • [17] ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΣΠΑΣΕΙ
  • [18] ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ
  • [19] ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ
  • [20] ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
  • [21] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • [22] Χ. ΠΑΧΤΑΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΜΟΥΘ ΤΟ Γ' ΚΠΣ
  • [23] Η UNESCO ΣΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΜΠΟΛΣΟΪ

  • [01] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ

    Νέα Υόρκη, 31 Ιουλίου 2000 (13:41 UTC+2)

    Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ηγετών κρατών και κυβερνήσεων 188 χωρών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, μέσα στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής για τη νέα χιλιετία (Millennium Summit), που θα διεξαχθεί από τις 6 μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

    Στην ειδική αυτή σύναξη του ΟΗΕ θα συζητηθεί ο ρόλος και η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού στον 21ο αιώνα για την επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης, για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, με δεδομένη την παγκοσμιοποίηση και την ποικιλομορφία των εθνών.

    Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία συμπληρώνει μια σαραντακονταετία προβληματικής συμμετοχής, θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης.

    Στο περιθώριο της συνόδου αναμένεται να γίνουν αρκετές συναντήσεις μεταξύ διαφόρων ηγετών και ήδη άρχισαν τα σενάρια γύρω από το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Ότι δήθεν ο πρόεδρος Κλίντον, ο οποίος θα έχει ιδιαίτερες σύντομες συναντήσεις με τους Σημίτη και Ετζεβίτ, "θα παίξει το τελευταίο του χαρτί" σε μια προσπάθειά του να οδηγήσει τις δύο χώρες σε ακόμη πιο τολμηρά βήματα για τη βελτίωση των σχέσεών τους. Η πιθανότητα πραγματοποίησης συνάντησης μεταξύ του ηγέτη των Ηνωμένων Πολιτειών και του κ. Κληρίδη θεωρείται περιορισμένη και θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου, γιατί ένας μεγάλος αριθμός ηγετών ζήτησε να συναντηθεί μαζί του.

    Η παγκόσμια αυτή συγκέντρωση όπως σημειώνει το ομογενειακό περιοδικό "ΕΣΕΙΣ", θα αποτελέσει μια συμβολική περισσότερο εκδήλωση του ΟΗΕ, καταδεικνύοντας το ρόλο του στο σημερινό κόσμο για θέματα ασφάλειας, ανάπτυξης, παιδείας, υγείας, ισότητας και πάνω απ' όλα για το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ζει ελεύθερος. Μια χώρα, της οποίας μεγάλο ποσοστό βρίσκεται κάτω από ξένη κατοχή, που απειλείται συνεχώς με φυσική και εθνική εξόντωση, θα πρέπει να φροντίσει να αξιοποιήσει στο έπακρο μια τέτοια σύνοδο.

    Αν, λοιπόν, ο Τούρκος πρωθυπουργός της εισβολής προσέλθει και συμμετάσχει ως ένας οραματιστής της ειρήνης, συναντώντας ξένους ηγέτες και κυρίως τον Έλληνα με χαμόγελα και αλληλοφιλοφρονήσεις, χωρίς να "ενοχληθεί" για τα εγκλήματα της χώρας του, τότε μέσα στην καρδιά του Οργανισμού στον οποίο η Κύπρος επένδυσε τις ελπίδες της για δικαίωση, θα γίνει ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση της νομιμοποίησης των τετελεσμένων του βίαιου και παράνομου διαχωρισμού.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού, κανένας από τους ηγέτες των άλλων χωρών δεν αναμένεται να μιλήσει για το Κυπριακό, τουλάχιστον για την ουσία και τις σωστές του διαστάσεις, της τουρκικής κατοχής, του εποικισμού, της μεθοδευμένης προσπάθειας μιας περιφερειακής δύναμης να αλλοιώσει το δημογραφικό, πολιτισμικό και θρησκευτικό χαρακτήρα μιας μικρής και ανυπεράσπιστής χώρας. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να αποκαλύψουν το έγκλημα σε όλες του τις πτυχές, με πειστικά επιχειρήματα, βασισμένα σε ηθικά και νομικά πλαίσια, στηριγμένα στις αρχές του διεθνούς δικαίου. Στη σύνοδο του ΟΗΕ, η Τουρκία να μην αφεθεί σε χλωρό κλαρί, γιατί το πνεύμα της νέας χιλιετίας είναι ασυμβίβαστο με την πρακτική που εφαρμόζει εντός και εκτός των συνόρων της.

    [02] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιουλίου 2000 (10:25 UTC+2)

    Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στην Αγιά της Λάρισας. Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών. Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση της κοινότητας Μπούρα Φιγαλείας στο νομό Ηλείας. Ολες οι υπόλοιπες φωτιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

    Στο μεταξύ, στο αυτόφωρο οδηγείται σήμερα ο 25χρονος άεργος, Αλέκος Παπαδόπουλος, που συνελήφθη από άνδρες της πυροσβεστικής καθώς προσπαθούσε να βάλει φωτιά με αναπτήρα σε δασική περιοχή της Εύας Μεσσηνίας.

    [03] ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ, ΛΕΕΙ Η ΧΗΡΑ ΣΟΝΤΕΡΣ

    Λονδίνο, 31 Ιουλίου 2000 (09:11 UTC+2)

    "Σκοπός της ζωής μου πλέον είναι η σύλληψη αυτων που ευθύνονται για το θάνατο του συζύγου μου " δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα "Μέιλ", η κ. Χέδερ Σοντερς.

    Η χήρα του Στήβεν Σόντερς δηλώνει ότι θα δημιουργήσει ομάδα πίεσης ώστε η ελληνική και η βρετανική κυβέρνηση να συνεχίσουν τις έρευνες μέχρι να συλληφθούν οι ένοχοι, ενώ όπως αποκαλύπτει, αισθάνεται "προδομένη από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών" επειδή δεν παρείχε την απαραίτητη ασφάλεια στον άνδρα της.

    [04] ΜΗΝΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΠΟΥ ΑΡΡΩΣΤΗΣΑΝ ΜΕ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιουλίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Μήνυση κατέθεσαν γονείς των 6 από τα 23 νήπια που εκδήλωσαν συμπτώματα φυματίωσης σε παιδικό σταθμό στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης.

    Η μήνυση στρέφεται κατά τις ιδιοκτήτριας του σταθμού Ευαγγελίας Μπούτσιου και κατά παντός υπευθύνου και αφορά την παραβίαση των μέτρων πρόληψης ασθενειών.

    Οι υπεύθυνοι του παιδικού σταθμού δηλώνουν ότι τα παιδιά είχαν υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις

    Ευτυχώς, η νόσος αντιμετωπίστηκε στα αρχικά της στάδια, ωστόσο τα παιδιά συνεχίζουν τη θεραπεία

    [05] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΝΤΕΙΤΟΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΒΟΣΝΟΣΕΡΒΟΙ ΗΓΕΤΕΣ

    Μπάνια Λούκα, 31 Ιουλίου 2000 (21:00 UTC+2)

    Η Σερβοβόσνοι ηγέτες ενώθηκαν στην υποστήριξή τους για τη Συνθήκη του Ντέιτον, η οποία εφαρμόστηκε στο τέλος του πολέμου που διεξάχθηκε στη περιοχή από το 1992 μέχρι και το 1995, επισημαίνοντας ότι αλλαγές στη Συνθήκη μπορεί να θέσει την ειρήνη στη Βοσνία και στην Ευρώπη σε κίνδυνο.

    Ο πρόεδρος της Republica Srpska, Μίλοραντ Ντόντικ, είχε συνομιλίες με τον εκπρόσωπο της Βουλής, Πέταρ Τζόκιτς και τον Σέρβο της τριμελής προεδρίας της Βοσνίας, Ζίβκο Ράντισιτς, με αντικείμενο τις πιθανές αλλαγές στη Συνθήκη.

    «Είμαστε σίγουροι πως οποιαδήποτε παραβίαση ή εκτροπή της Συνθήκης Ντέιτον θα αποτελούσε διαταραχή στην ειρήνη και στην σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε ο Ράντισιτς στο πρακτορείο ειδήσεων SRNA.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ράντισιτς, «η δημιουργία ενός έθνος, μιας γλώσσας και ενός κοινού στρατού για τη Βοσνία» αποτελούν παραβίαση της Συνθήκης, από την οποία «διακινδυνεύουν τα ουσιαστικά συμφέροντα των Σέρβων».

    «Κινήσεις που θα καταλήξουν στην κυριαρχία ενός λαού δεν πρόκειται να οδηγήσουν τη Βοσνία σε καλύτερο μέλλον», πρόσθεσε ο κ. Τζόκιτς.

    Η Σέρβοι επιμένουν πως η Συνθήκη του Ντέιτον τους δίνει αρκετή αυτονομία, με αποτέλεσμα να αντιστέκονται στις προσπάθειες της διεθνής κοινότητας να ενισχύσει τους κεντρικούς θεσμούς της Βοσνίας.

    [06] Ο Ι. ΤΖΕΜ ΖΗΤΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

    Αγκυρα, 31 Ιουλίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Την προάσπιση των δικαιωμάτων της τουρκικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου ζήτησε και πάλι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, από τον επικεφαλής της προσωρινής πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK), Μπερνάρ Κουσνέρ, όπως δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο κ. Κουσνέρ αντέδρασε "θετικά σε ορισμένα θέματα, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό», επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χουσεϊν Ντιριός, μετά τις συνομιλίες που είχε ο κ. Τζεμ με τον επικεφαλής της προσωρινής αποστολής του ΟΗΕ.

    «Το θέμα πρέπει να το λύσουν οι Τούρκοι του Κοσσυφοπεδίου σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΟΗΕ αλλά η Αγκυρα θέλει να επιτύχει την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας», πρόσθεσε ο κ. Ντιριός.

    Υπενθυμίζεται πως οι 60.000 Τούρκοι του Κοσσυφοπεδίου προσπαθούν να μποϋκοτάρουν τη διεξαγωγή εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο και παρέλειψαν να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους, γιατί δεν υπήρχαν αιτήσεις εγγραφής στα τούρκικα.

    Οι Τούρκοι δεν συμμετείχαν στον πόλεμο των Αλβανών για ανεξαρτησία, ενώ και οι δυο κοινότητες έχουν το Ισλάμ ως θρήσκευμα.

    Εκπρόσωποι της Τουρκικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου συναντήθηκαν με τον κ. Τζεμ για να εκφράσουν την ανησυχία τους για την έλλειψη δικαιωμάτων των Τούρκων, όσον αφορά στην διοίκηση της περιοχής.

    Ο κ. Τζεμ τόνισε ότι η Τουρκία μπορεί να «περιορίσει τη συνεισφορά της στην ασφάλεια και στο μέλλον του Κοσσυφοπεδίου», σε περίπτωση που δεν αυξηθούν τα δικαιώματα των Τούρκων στη περιοχή.

    Σημειώνεται πως η Τουρκία συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο με 1.000 άνδρες.

    [07] ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Βελιγράδι, 31 Ιουλίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Η εφημερίδα ΜΠΛΙΤΣ του Βελιγραδίου, γράφει ότι το στέλεχος του κινήματος ΟΤΠΟΡ, Αλεξάνταρ Βίσνιτς, δήλωσε ότι αντιπροσωπεία του κινήματος θα ζητήσει να γίνει δεκτή από τον πρόεδρο Τζουκάνοβιτς, προκειμένου να τον πείσει να συμμετάσχει στις εκλογές.

    Ο Βίσνιτς είπε ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι του παραρτήματος του ΟΤΠΟΡ και πιστεύει ότι οι επικείμενες εκλογές αντιπροσωπεύουν ένα δημοψήφισμα, όπου θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για ζωή ή θάνατο.

    Αντιπροσωπείες του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών Μαυροβουνίου (του οποίου ηγέτης είναι ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου), και του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος (του Μόμιρ Μπουλάτοβιτς), θα συναντηθούν στα μέσα Αυγούστου για να συζητήσουν την κατάσταση στο Μαυροβούνιο και τη Γιουγκοσλαβία. Αυτό επιβεβαιώθηκε, όπως αναφέρει το ΒΕΤΑ, στα γραφεία των κομμάτων.

    Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος, Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς, το κόμμα του έλαβε πρόταση από το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών και σύντομα θα εκδώσει επίσημη απάντηση. Ο Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς δήλωσε ότι πιστεύει πως αυτές οι συνομιλίες θα είναι το πρώτο βήμα για τη διατήρηση της ειρήνης στο Μαυροβούνιο.

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΒΕΤΑ αναφέρεται σήμερα σε μυστική έκθεση της Ε.Ε., με την οποία χαιρετίζεται η απόφαση των Ντράσκοβιτς και Τζίντζιτς να μη θέσουν υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίζοντας την απόφασή τους αυτή ως μία νέα και ρεαλιστική προσέγγιση.

    Σύμφωνα με την έκθεση, θεωρείται δύσκολο ο Τζουκάνοβιτς να επιλεγεί ως επιτυχής υποψήφιος για Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, ενώ η επιλογή του Βόγισλαβ Κοστούνιτσα θα μπορούσε να θεωρηθεί πιο πρακτική.

    [08] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ

    Γρεβενά, 31 Ιουλίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Λεωφορείο της ΕΜΑΚ συγκρούστηκε με επιβατικό αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η Ελλη Τζιόνα που επέβαινε στο ΙΧ και να τραυματιστεί σοβαρά ο σύζυγός της Γιώργος Τζιόνας, που παρέμεινε εγκλωβισμένος για μία ώρα στο αυτοκίνητο.

    Το λεωφορείο επέστρεφε στην Αθήνα, αφού είχε αφήσει άντρες της ΕΜΑΚ στα Γρεβενά για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Παϊτάνι Περιβολίου.

    Ο οδηγός μεταφέρθηκε στο νομαρχιακό νοσοκομείο Γρεβενών και η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

    Η σύγκρουση έγινε λίγο πριν τις 11.00 το πρωί στην εθνική οδό Γρεβενών - Τρικάλων.

    Ο οδηγός και ο συνοδηγός του λεωφορείου δεν έπαθαν τίποτα.

    [09] ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 31 Ιουλίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Οι WASHINGTON TIMES δημοσιεύουν άρθρο του David Sands, που αναφέρει ότι ο Γιουγκοσλάβος ηγέτης Μιλόσεβιτς ίσως επανεκλεγεί στις επικείμενες εκλογές της 24 Σεπτεμβρίου, ενισχυμένος τόσο από το νέο εκλογικό νόμο που του παρέχει τη δυνατότητα επανεκλογής του για δύο ακόμη τετραετίες, όσο και από το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν καταφέρει, μέχρι στιγμής, να δημιουργήσουν ένα ενιαίο μέτωπο. Όπως δήλωσε την εφημερίδα ο Vuk Draskovic, επικεφαλής αντιπροσωπείας κομμάτων της αντιπολίτευσης που επισκέπτεται την Ουάσιγκτον, το κόμμα του, η Σερβική Ανανεωτική Κίνηση, θα σαμποτάρει τις εκλογές, εάν η δημοκρατία του Μαυροβουνίου αρνηθεί να πάρει μέρος στις εκλογές.

    Ο νέος εκλογικός νόμος αποδυναμώνει σοβαρά την εκπροσώπηση του Mαυροβουνίου στην ομοσπονδιακή βουλή και έχει ενδυναμώσει τα αιτήματα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας του Mαυροβουνίου. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει εθνική κρίση με το Βελιγράδι, την οποία πολλοί πιστεύουν ότι ο κ. Μιλόσεβιτς θα εκμεταλλευθεί, όπως έκανε και στο παρελθόν, για να ισχυροποιήσει τη θέση του μεταξύ των Σέρβων εθνικιστών ψηφοφόρων.

    Η αντιπροσωπεία κομμάτων της σερβικής αντιπολίτευσης, που επισκέπτεται την Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με Αμερικανούς κυβερνητικούς επισήμους και να μελετήσει μεθόδους οργάνωσης εκλογών, προειδοποίησε ότι οι ισχύοντες εκλογικοί νόμοι καθιστούν ακόμη επιτακτικότερη την ανάγκη συσπείρωσης όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης εναντίον του Προέδρου Μιλόσεβιτς στις προσεχείς εκλογές.

    [10] ΑΡΓΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Λονδίνο, 31 Ιουλίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Οι FINANCIAL TIMES δημοσιεύουν εκτενή συνέντευξη του Επιτρόπου, αρμόδιου για εξωτερικές υποθέσεις Chris Patten, στον δημοσιογράφο Peter Norman, στην οποία πραγματοποιεί απολογισμό της θητείας του, μέχρι σήμερα, στις Βρυξέλλες. Ο Chris Patten εκφράζει την ενόχλησή του για τον αργό ρυθμό με τον οποίο εφαρμόζεται η κοινή αμυντική και εξωτερική πολιτική της Ένωσης, ενώ καλεί τη Βρετανία να συμμετάσχει ενεργότερα στη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε., στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής.

    [11] Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ

    Χάγη, 31 Ιουλίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Στη μεγάλη δυσαρέσκεια, που υπάρχει στον τουρκοκυπριακό λαό, λόγω της πλήρους εξάρτησης από την Τουρκία, αναφέρεται ανταπόκριση της Birgit Cerha που δημοσιεύεται στην εφημερίδα HANDELSBLATT με τίτλο Ο θεσμός Ντενκτάς κλονίζεται

    Η ανταποκρίτρια υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι η αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου, διέρχεται μεγάλη οικονομική κρίση.. Οι αντιδράσεις κατά του Ντενκτάς όλο και αυξάνονται. Η κατάρρευση των τραπεζών και οι απραγματοποίητες υποσχέσεις της κυβέρνησης έφεραν στην επιφάνεια ένα πολύ βαθιά ριζωμένο πρόβλημα του τουρκοκυπριακού λαού: την μεγάλη απογοήτευση από το καθεστώς τους, καθώς και τα σκάνδαλα και την γενικότερη κακοδιαχείριση της οικονομίας. Ολο και περισσότερο οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται ότι είναι οι χαμένοι της εδώ και 40 χρόνια κυπριακής διένεξης. Και για τις μέχρι τώρα αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος δεν καθιστούν πλέον υπεύθυνους τους Ελληνοκύπριους, αλλά τον ίδιο τον Ντενκτάς.

    Για πρώτη φορά αυτές τις ημέρες εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους και εναντίον της Αγκυρας. Ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο δεν θεωρείται πλέον ως σωτήρας από μια επαπειλούμενη εισβολή από το Νότο, αλλά ως όργανο καταπίεσης, αφού ελέγχει τόσο το εκπαιδευτικό και τηλεπικοινωνιακό σύστημα, όσο και την αστυνομία.

    Πάντως, καταλήγει το δημοσίευμα, χωρίς πολιτική λύση του κυπριακού προβλήματος, το βόρειο τμήμα θα συνεχίσει να καθοδηγείται από την Αγκυρα.

    [12] ΠΑΒΚΟΒΙΤΣ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βελιγράδι, 31 Ιουλίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Την επιστροφή του στο Κοσσυφοπέδιο προετοιμάζει ο γιουγκοσλαβικός στρατός, σύμφωνα με πληροφορίες του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Σερβίας, Νεμπόισα Πάβκοβιτς.

    Κατά τη γνώμη του κ. Πάβκοβιτς, τα στρατεύματα της KFOR δεν στάθηκαν ικανά να διατηρήσουν την ειρήνη στη περιοχή, ενώ οι Σέρβοι και οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου φάνηκαν πρόθυμοι, προκειμένου να σταματήσει η τρομοκρατία και η βία στην επαρχία.

    Ο επικεφαλής του γιουγκοσλαβικού στρατού προειδοποίησε ότι το ΝΑΤΟ θέλει να διατηρήσει την αστάθεια στο Κοσσυφοπέδιο για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η Γιουγκοσλαβία σκοπεύει να βρει ειρηνικές λύσεις για την κάθε κρίση, ενώ δεν θα επιτρέψει την αύξηση συγκρούσεων στο έδαφός της.

    Τέλος, ο κ. Πάβκοβιτς εξέφρασε την άποψη πως οι πολίτες της Γιουγκοσλαβίας θα πρέπει να ενημερωθούν για την προθυμία του σερβικού στρατού να γυρίσει στο Κοσσυφοπέδιο και ότι ειδικά στρατεύματα ήδη προετοιμάζονται για να επιστρέψουν.

    [13] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕ ΔΕΚΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ

    Μόσχα, 31 Ιουλίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε στην αντικατάσταση δέκα στρατηγών, στο πλαίσιο ετήσιων αλλαγών στην ανώτατη στρατιωτική ιεραρχία μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, επικαλούμενο πηγές από το Κρεμλίνο.

    Ανάμεσα στους στρατηγούς που απομακρύνθηκαν είναι ο Ανατόλι Σίτνοφ, επικεφαλής των δυνάμεων τεθωρακισμένων και ο Μπορίς Ντούκοφ, επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας.

    Οι δυο στρατηγοί είναι στενοί συνεργάτες του υπουργού Αμυνας 'Ιγκορ Σεργκέγιεφ και ο κ. Σίτνοφ ήρθε σε αντιπαράθεση με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ιλία Χλεμπάνοφ για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

    Ο.Κ.

    [14] ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΟΥ Ρ.Κ.Κ ΣΕ ΕΜΒΟΛΙΣΜΟ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΠΛΕΟΥΜΕΝΟΥ

    Ρώμη, 31 Ιουλίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Ο Σύνδεσμος ΑΤΖΑΝ ΛΙΜΕΡΤΑ για τον κουρδικό λαό, ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση να διαψεύσει επίσημα την είδηση η οποία δόθηκε από τον τουρκικό Τύπο για τον εμβολισμό ενός σκάφους της ιταλικής στρατιωτικής οικονομικής υπηρεσίας από τους δουλεμπόρους που προκάλεσε τον θάνατο των δύο Ιταλών στρατιωτών και δύο λαθρομεταναστών.

    Οι τουρκικές εφημερίδες παίρνοντας την είδηση από το ημιεπίσημο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, έγραψαν ότι οι δουλέμποροι ανήκαν στο Ρ.Κ.Κ, το κόμμα των εργαζομένων του Κουρδιστάν του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

    Ο ιταλικός σύνδεσμος θεωρεί απόλυτα παραποιημένη την είδηση ότι το Ρ.Κ.Κ άρχισε να δρα στην Ιταλία στον τομέα της διακίνησης λαθρομεταναστών και έστειλε αντίγραφο του τηλεγραφήματος του πρακτορείου στους Ιταλούς Υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών, ώστε να το διαψεύσουν επίσημα.

    [15] Ο ΙΤΑΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ AMATO ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Ρώμη, 31 Ιουλίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Ο αγώνας κατά της λαθρομετανάστευσης και οι σχέσεις με τις χώρες των Βαλκανίων συνεχίζουν να είναι τα κύρια θέματα στην ιταλική κυβερνητική δραστηριότητα και των ιταλικών πολεμικών.

    Ο Πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψη του στην γη των Βαλκανίων στοχεύοντας στον βορρά, στο Ντουμπρόβνικ στην Κροατία και συναντώντας τον Πρωθυπουργό Iβιτσα Ράτσαν θέλησε να διαγράψει τις διμερείς ιταλοκροατικές σχέσεις χαρακτηρίζοντας αυτές εξαιρετικές.

    Ο κ. Αμάτο, είπε συγκεκριμένα επίσης ότι η κυβέρνηση του Ζάγκρεμπ έχει ένα σημαντικότατο ρόλο στην περιοχή, σε σημείο που σήμερα φαίνεται να έχει γίνει το αντίδοτο της ασθένειας που έπληξε την βαλκανική περιοχή τα τελευταία αυτά χρόνια.

    Δεν μπορούσαν φυσικά να μην μιλήσουν οι δύο πολιτικοί για το καθεστώς του Mιλόσεβιτς, συμφωνώντας επί της ανάγκης αυξήσεως των προσπαθειών και μέσω μιας διμερούς συνεργασίας.

    Στην Αλβανία

    Οι αρχές κυριαρχίας του αλβανικού κράτους δεν θα προσβληθούν. Το δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός κ. Αμάτο σε απάντηση των βεβαιώσεων του Αλβανού προέδρου Ρετζεπ Μεϊντάνι, ο οποίος χθες αφού διάβασε τις ιταλικές εφημερίδες, μίλησε για ξενόφωνη καμπάνια κατά της Αλβανίας και για συγχρονισμένες επιθέσεις που δυσφημίζουν όλο τον λαό βλάπτοντας την διεθνή του εικόνα.

    Ο Mεϊντάνι, αναφέρθηκε κυρίως στις κατηγορίες κατά της αλβανικής κυβέρνησης η οποία χαρακτηρίσθηκε συγκαταβατική με τοςυ δουλεμπόρους και στα συμπεράσματα σχετικά με μία επέμβαση των ιταλικών αστυνομικών δυνάμεων στο αλβανικό έδαφος.

    Ο Αλβανός πρόεδρος εξάλλου πρόσθεσε ότι οι μεγάλες συμφωνίες μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας, εκείνες οι οποίες κανονίζουν τις σχέσεις σε όλους τους τομείς επετεύχθησαν εδώ και καιρό.

    Τόσο ο Αλβανός, όσο και ο Αλβανός Πρωθυπουργός επιβεβαίωσαν ότι στα Τίρανα συμφωνήθηκε επί των γραμμών επέμβασης και συνεργασίας να καταπολεμηθεί η διακίνηση λαθρομεταναστών, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής τριών ιταλικών ελικοπτέρων για τον έλεγχο των αλβανικών υδάτων.

    Η γραπτή συμφωνία μπορεί να γίνει, είπε ο Ιταλός Πρωθυπουργός χωρίς την επέμβαση αναγκαστικά των πρωθυπουργών.

    Η ιταλοαλβανική συμφωνία είναι επίσης επί του γεγονότος ότι θα πρέπει αν γίνει εργασία για να επιτευχθεί μια πολύπλευρη συμφωνία με τις γειτονικές χώρες, έτσι ώστε ο κοινός αγώνας κατά των διακινήσεων να είναι ακόμα πιο επαρκής και ότι θα πρέπει να λάβει μέρος και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στην Ιταλία όμως συνεχίζονται οι πολεμικές. Και ενώ η κεντροαριστερά υποστηρίζει την πράξη της κυβέρνησης, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης της κεντροδεξιάς θεωρούν αναξιόπιστους τους Αλβανούς εκπρόσωπους και συνεχίζουν να ζητούν το μπλοκάρισμα των βοηθειών στα Τίρανα.

    [16] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

    Μόναχο, 31 Ιουλίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Ένας ακάματος καλλιτέχνης και πολιτικός. Με αυτό τον τίτλο, η εφημερίδα Koelner Stadtanzeiger τιμά σήμερα τον Μίκη Θεοδωράκη που αύριο κλείνει τα 75 του χρόνια ευρισκόμενος στη Γερμανία. Χθες διηύθυνε κομμάτια του Κάντο Χενεράλ στην Παγκόσμια Έκθεση του Ανοβέρου, αύριο γιορτάζει τα γενέθλιά του με ένα μεγάλο γκαλά στο Μόναχο.

    Ο Θεοδωράκης, γράφει, μπορεί να είναι πολιτικά μπερδεμένος, αλλά οπορτουνιστής δεν υπήρξε ποτέ κι ας έχασε τον κομματικό του προσανατολισμό. Δεν εξυπηρέτησε τα κόμματα, μάλλον οι πολιτικοί τον κυνηγούσαν από πίσω.

    Ο ίδιος διατήρησε την ανεξαρτησία του: ως αντιστασιακός τον καιρό της γερμανικής κατοχής, ως κομμουνιστής αντάρτης και στη συνέχεια έγκλειστος στον εμφύλιο, ως δραστήριος αντίπαλος τέλος των συνταγματαρχών σε μια εποχή που βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο.

    [17] ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΣΠΑΣΕΙ

    Λευκωσία, 31 Ιουλίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Την υπόσχεση ότι θα προχωρήσει στην καταβολή των μισθών στους Δημοσίους Υπαλλήλους έδωσε χθες η τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία. Είχαν προηγηθεί τις τελευταίες ημέρες σειρά διαδηλώσεων διαμαρτυρίας με αίτημα μεταξύ άλλων την καταβολή αποζημιώσεως στα θύματα ενός τραπεζικού σκανδάλου.

    Παράλληλα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, μόλις την Παρασκευή είχε ασκήσει έντονη κριτική στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, ιδιαίτερα για τις επιδόσεις της, όπως είπε, στον τομέα της οικονομίας.

    Όπως υπενθύμιζαν ξένοι διπλωμάτες, είναι η Άγκυρα που ουσιαστικά εξανάγκασε τον κ. Ερόγλου σε απόσυρση της υποψηφιότητας του, στο δεύτερο γύρο των λεγόμενων προεδρικών εκλογών στα κατεχόμενα, με αποτέλεσμα το αξίωμα να εξασφαλίσει ο κ. Ντεκτάς, χωρίς άλλο υποψήφιο και χωρίς εκλογές.

    Εκείνο όμως που εκτιμάται ως ακόμη πιο σημαντικό είναι αυτό που διαδραματίζεται στους κόλπους των τουρκοκυπρίων με αφορμή ακριβώς την οικονομική κρίση.

    Σαράντα οργανώσεις μεταξύ των οποίων και δύο πολιτικά κόμματα, είχαν την πρωτοβουλία, των πρόσφατων κινητοποιήσεων στα κατεχόμενα, με τις οποίες ζητούσαν να αποζημιωθούν οι 30.000 και πλέον τουρκοκύπριοι καταθέτες, οι οποίοι έχασαν ξαφνικά ολόκληρες περιουσίες με την κήρυξη πτώχευσης 6 Τραπεζών.

    Αυτό όμως φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή, αφού οι 40 αυτές οργανώσεις πολιτικοποιώντας την πρωτοβουλία τους απηύθυναν επιστολή προς τον Γ.Γ του Ο.Η.Ε Κόφι Αννάν, ζητώντας λύση του Κυπριακού, διαφοροποιούμενες πλήρως από την πολιτική Ντεκτάς.

    Συγκεκριμένα οι 40 αυτές οργανώσεις, αφού υποδεικνύουν στον Kόφι Αννάν ότι από την παρούσα κατάσταση υποφέρουν τόσο οι τουρκοκύπριοι, όσο και οι ελληνοκύπριοι, ζητούν από τον Γενικό Γραμματέα να καταβάλει κάθε προσπάθεια για λύση δικοινοτικής διαπεριφερειακής ομοσπονδίας και όχι συνομοσπονδίας δύο κρατών όπως απαιτεί με την στήριξη της Άγκυρας ο Ραούφ Ντεκτάς, μία ενέργεια που ξένοι και κύπριοι διπλωμάτες χαρακτήριζαν ως σφήνα στην πολιτική Ντεκτάς, σημειώνοντας ότι κάτι αλλάζει ανάμεσα στους Τουρκοκυπρίους.

    [18] ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Μία νέα μέθοδος για την επέμβαση καταρράκτη, η οποία αναπτύχθηκε από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Οφθαλμολογίας στο State University της Νέας Υόρκης, Αναστάσιο Κανελλόπουλο, εγκρίθηκε από την αμερικανική Ενωση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, στην οποία ο καθηγητής παραχώρησε συνέντευξη.

    Στη μέθοδο αυτή, σημειώνει η Ελευθεροτυπία, γίνεται πολύ μικρότερη τομή, που κυμαίνεται από 2,5 έως 3,5 χιλιοστά, αντί των 9-11 χιλιοστών της κλασικής επέμβασης που πραγματοποιείται σήμερα. Ετσι, το τραύμα που προκαλείται στο μάτι είναι πολύ μικρότερο.

    Στη νέα μέθοδο γίνεται χρήση ακτίνων λέιζερ και ακόμη δεν απαιτείται τόσο βαριά αναισθησία. Επίσης, το διάστημα ανάρρωσης είναι μικρότερο και η όραση αποκαθίσταται πιο γρήγορα. Παράλληλα, μειώνονται τόσο η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών όσο και το κόστος της επέμβασης, καθώς τα αναλώσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται έχουν πολύ μικρότερο κόστος.

    Επιπρόσθετα, το μάτι δεν χάνει την προσαρμοστικότητά του, επειδή οι τομές που γίνονται στο περιφάκιο, το περίβλημα του φακού, είναι πολύ μικρές και έτσι ο ασθενής βλέπει καλύτερα.

    [19] ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ

    Νέα Υόρκη, 31 Ιουλίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Σε εκτενές άρθρο της η εφημερίδα New York Times αναφέρεται στην υπόθεση του χαμένου εβραϊκού θησαυρού, που είναι βυθισμένος εδώ και 50 χρόνια στα ανοιχτά του Μεσσηνιακού κόλπου, κατηγορώντας μάλιστα τις ελληνικές αρχές για κωλυσιεργία στην έναρξη των υποβρύχιων ερευνών.

    Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει: "Υστερα από μήνες διαφωνιών και καθυστερήσεων, Ελληνες και Γάλλοι δύτες ελπίζουν ότι αυτή την εβδομάδα θα πέσουν στα νερά της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου. Αλλά πριν ακόμη βρεθεί έστω και μια ουγκιά χρυσού από το μυθικό θησαυρό, το θέμα έχει ενεργοποιήσει τη διαβόητη ελληνική γραφειοκρατία".

    "Η κατάσταση είναι τρελή" δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ο ελληνικής καταγωγής Ελβετός δύτης, Γρηγόρης Κουλμπάνης, υπεύθυνος για τη μαγνητοσκόπηση της αποστολής, και προσέθεσε: "Τέτοιο χάος, υστερία και καθυστερήσεις δεν έχω ξανασυναντήσει στην 20ετή καριέρα μου".

    Σύμφωνα με τον Γ. Κουλμπάνη, οι καθυστερήσεις οφείλονται στις "εξωφρενικές απαιτήσεις" των τοπικών αρχών και στη γραφειοκρατία. Από την πλευρά του, ο Χρίστος Βρίλλιας, εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής Καλαμάτας εξήγησε ότι πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις που να βεβαιώνουν ότι το Κράτος θα λάβει το 50% αν τελικά βρεθεί ο θησαυρός.

    [20] ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

    Αγκυρα, 31 Ιουλίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να εκδιώξει τα εξτρεμιστικά ισλαμικά στοιχεία που εργάζονται σε νευραλγικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση της Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Turkish Daily News.

    Φήμες οι οποίες κυκλοφορούσαν ανέφεραν ότι ετοιμάζονταν να κατατεθεί ανάλογο νομοσχέδιο την προηγούμενη εβδομάδα στο τουρκικό Κοινοβούλιο, είχαν διαψευστεί όμως κατηγορηματικά από τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ. Το Σάββατο όμως η κυβέρνηση της χώρας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το επίμαχο νομοσχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατάρτισης προκειμένου, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, να παταχθούν οι φανατικοί ισλαμιστές οι οποίοι λυμαίνονται την κρατική διοίκηση.

    Πρόσφατα η κυβέρνηση της Τουρκίας συνέλαβε και ανέκρινε πάνω από 530 δημόσιους λειτουργούς σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν μέλη και συμπαθούντες της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Σε 378 από αυτούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες για προσπάθεια ανατροπής του κοσμικού χαρακτήρα του κοσμικού κράτους.

    [21] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Έντονα, αντέδρασε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής, στα δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, ότι δήθεν η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία παρέχουν διευκολύνσεις σε λαθρομετανάστες.

    Προηγουμένως, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών -με αφορμή την άφιξη στις ιταλικές ακτές σκάφους υπό τουρκική σημαία, το οποίο μετέφερε 418 λαθρομετανάστες και φέρεται να είχε ανεφοδιαστεί προηγουμένως στην Ελλάδα- καταφέρθηκε επίσης εναντίον Αθήνας και Αγκυρας, κατηγορώντας τις ότι δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, χαρακτηρίζοντας "ανακριβή" τα εν λόγω δημοσιεύματα, τόνισε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως της Συνθήκη Σένγκεν και ότι προστατεύει τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο ίδιος προσέθεσε ότι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν αφορά μόνο στις διωκτικές αρχές, αλλά είναι ένα πολιτικό ζήτημα που αφορά επίσης στην ΕΕ και στις διμερείς σχέσεις της με τις άλλες χώρες της Μεσογείου.

    "Για το λόγο αυτό απαιτείται ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλες τις χώρες έτσι ώστε να αναλάβουν και εκείνες τις δικές τους ευθύνες και ενέργειες, προκειμένου να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το φαινόμενο", κατέληξε ο Ελληνας υπουργός.

    Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός, χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, είχε χαρακτηρίσει ως "άκρως ενοχλητικό" το συγκεκριμένο περιστατικό, τονίζοντας ότι "εάν υπάρξει επιβεβαίωση ότι το σκάφος ακολούθησε το φημολογούμενο δρομολόγιο, θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις".

    [22] Χ. ΠΑΧΤΑΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΜΟΥΘ ΤΟ Γ' ΚΠΣ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2000 (20:00 UTC+2)

    Το Γ' ΚΠΣ είναι ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα μαμούθ για τη χώρα υπογράμμισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας.

    Εμφαση πρέπει να δοθεί στην ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων, τόνισε, γιατί η αναπτυξιακή παρέμβαση στη χώρα για την πρώτη δεκαετία του 2000 θα είναι ίδια με αυτήν που δέχτηκε τα τελευταία 30 χρόνια.

    Παράλληλα επισήμανε ότι το 80% των πόρων του προγράμματος θα κατευθυνθεί στην επαρχία, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι μία ισομερής κατανομή της ευημερίας στην περιφέρεια, η πραγματική σύγκλιση των περιφερειών της χώρας.

    Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, υπογράμμισε ότι θα έχουν θετικές επιπτώσεις σε όλη τη χώρα, μια και η κυβέρνηση μερίμνησε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο παρέμβασης για την Ελλάδα του 2004, ύψους 363 δισ. δρχ.

    Εξάλλου, ο κ. Πάχτας τόνισε ότι το Γ' ΚΠΣ αφορά και το ανθρώπινο πόρους και ειδικότερα την παιδεία, την απασχόληση, η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, η κατάρτιση. Η επένδυση στον παραγωγικό ιστό της χώρας δεν μπορεί να αξιοποιηθεί χωρίς, κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό, συμπλήρωσε.

    Οσον αφορά την απορρόφηση των κονδυλίων, ανέφερε ότι δίνεται έμφαση στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για να απελευθερώσει πόρους, επισήμανε, ωστόσο ότι οι υπάρχοντες μηχανισμοί δεν επαρκούν για την ορθολογική αξιοποίηση των πρωτόγνωρων για τη χώρα πόρων. Γι' αυτό το σκοπό η κυβέρνηση σχεδίασε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αφορά τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίησης του Γ' ΚΠΣ και θα επιφέρει ριζικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.

    Περαιτέρω, σημείωσε ότι θα υπάρχει και Δ' ΚΠΣ για τις φτωχές περιφέρειες της ευχήθηκε όμως να μην αφορά τη χώρα μας.

    [23] Η UNESCO ΣΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΜΠΟΛΣΟΪ

    Μόσχα, 31 Ιουλίου 2000 (19:59 UTC+2)

    Στη Μόσχα άρχισαν συνομιλίες μεταξύ της Ρωσικής κυβέρνησης και της UNESCO για την δίασωση του κτιρίου που στεγάζει τα φημισμένα μπαλλέτα και θεατρικό όμιλο Μπολσόι. Ο επικεφαλής της UNESCO, Κοσίρο Ματσουούρα και οι συνεργάτες του συζητούν πως μπορούν τα Ηνωμένα Εθνη να βοήθησουν στην αναπαλαίωση του κτιρίου.

    Τα θεμέλια και τα τείχη του κτιρίου έχουν αρχίσει να καταρρέουν. Οι ειδικοί είχαν αποφανθεί πριν από 13 χρόνια ότι πρέπει να κλείσει και έχουν υπολογίσει ότι οι επισκευές θα κοστίσουν πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 31 July 2000 - 22:21:41 UTC