Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-07-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ : ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΜΙΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [02] ΚΑΤΑΦΘΑΝΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΒΒΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΧΑΑ
  • [04] "Ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ" ΣΤΗΝ ΑΦΥΤΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  • [05] ΤΕΘΗΚΕ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΘΑΣΟ
  • [06] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • [07] Ο ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΠΟΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [08] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΠΙΑΣ...
  • [09] ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ
  • [10] ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΣΕΙΧ - ΣΟΥ
  • [11] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΗΣ
  • [12] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΕΓΝΑΤΙΑ
  • [13] ΟΗΕ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
  • [14] ΚΛΕΙΣΤΗ ΛΟΓΩ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΔΕΣΣΑΣ
  • [15] ΣΟΛΔΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ ΠΑΙΔΩΝ
  • [16] ΣΕΡΒΙΑ: ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ
  • [17] ΠΓΔΜ: ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [18] ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [19] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η Γ.Σ. ΤΗΣ EUROBANK
  • [20] MEΙΩΜΕΝΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ AΠO TH ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

  • [01] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ : ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΜΙΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Αγκυρα, 14 Ιουλίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Η Τουρκία θα πρέπει να πραγματοποιήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, εάν θέλει να αποφύγει την καθυστέρηση της προσχώρησής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προειδοποίησε σήμερα ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    "Υπάρχει πολιτική στασιμότητα και η Τουρκία έχει ήδη χάσει σχεδόν ένα χρόνο" από τότε που ανακοίνωσε η Τουρκία την υποψηφιότητα για ένταξη στην ΕΕ, τόνισε ο κ. Φερχόιγκεν.

    Μεταξύ των κινήσεων που πρότεινε ο κ. Φερχόιγκεν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζέβιτ, ήταν η κατάργηση της έκτακτης ηγεσίας σε τέσσερις περιοχές Κούρδων και η νομιμοποίηση της εκπαίδευσης και της μετάδοσης εκπομπών Κούρδων.

    Η θανατική ποινή και τα δικαιώματα των στρατιωτικών στις πολιτικές αποφάσεις αποτελούν και άλλο εμπόδιο στη προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

    "Μπαίνουμε σε βασική περίοδο. Οι επόμενοι τρεις μήνες θα δείξουν αν θα προοδέψει η Τουρκία στη πορεία της ένταξής της ή αν θα καθυστερήσει", επισήμανε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Ετζέβιτ υποστηρίζει ότι "η Τουρκία βρίσκεται σε θέση να πραγματοποιήσει τους πολιτικούς και οικονομικούς όρους που έθεσε η ΕΕ, λόγω του ότι συμβαδίζουν με τους σκοπούς της χώρας.

    Σημειώνεται ότι ο Φερχόιγκεν εξέφρασε την ικανοποίησή του με τις τεχνικές προετοιμασίες που γίνονται στο πλαίσιο των δυο προγραμμάτων, που πρόκειται να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη νομοθεσία της στα κριτήρια της ΕΕ.

    [02] ΚΑΤΑΦΘΑΝΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2000 (20:55 UTC+2)

    Στην κατάσβεση των πυρκαγιών που πλήττου τη χώρα συνδράμουν ήδη 2 Ισραηλινά ελικόπτερα πυρόσβεσης τύπου Σικόρσκι, 1 C-130 με πλήρη εξοπλισμό και 30 Ισραηλινούς πυροσβέστες.

    Το βράδυ αναμένονται από την Τσεχία 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Η Νορβηγία, η Σουηδία και η Ρωσία ειδοποίησαν ότι στέλνουν πυροσβεστικά αεροπλάνα και ειδικευμένο προσωπικό. Ελικόπτερα θα στείλει και η Γερμανία.

    Για ενίσχυση των επίγειων μέσων πυρόσβεσης έφθασαν από την Κύπρο 18 πυροσβέστες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες Γερμανοί πολίτες έχουν επικοινωνήσει με την Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να μετάσχουν ως εθελοντές στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΒΒΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΧΑΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουλίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Βασίλη Τακά, συναντήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, Σπύρος Κουνιάκης. Ο κ. Τακάς παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΒΒΕ στον κ. Κουνιάκη για τη μείωση της χρονικής καθυστέρησης που σημειώνεται στην εισαγωγή εταιριών στις αγορές του ΧΑΑ.

    Η θεσμική ενδυνάμωση και η στελεχιακή ενίσχυση του Χρηματιστηρίου Κέντρου Θεσσαλονίκης, η θεσμοθέτηση ενός γεωγραφικού κριτηρίου προτεραιότητας για τις επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος και η ενίσχυση των Εταιρειών Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Ε.Κ.Ε.Σ.) οι οποίες θα επενδύουν σε εταιρείες που βρίσκονται εκτός Χρηματιστηρίου, ήταν οι προτάσεις του κ. Τακά προς τον κ. Κουνιάκη, για την αντιμετώπιση του θέματος.

    Ο κ. Τακάς παρουσίασε τις προτάσεις κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΒΒΕ και στην οποία συμμετείχαν επικεφαλείς εταιριών της Βόρειας Ελλάδας που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση εισαγωγής για κάποια από τις δύο αγορές του ΧΑΑ.

    Μεταφέροντας την αγωνία και τον προβληματισμό των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας οι οποίες βλέπουν ως σχεδόν αδύνατη, υπό τις σημερινές συνθήκες εισαγωγής νέων εταιρειών, την αξιοποίηση του Χρηματιστηρίου ως μέσου για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξής τους, ο Πρόεδρος του Σ.Β.Β.Ε. διατύπωσε το αίτημα για τη θεσμοθέτηση ενός γεωγραφικού κριτηρίου εισαγωγής για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η βαλκανική κρίση (πόλεμος στη Σερβία, εμπάργκο Σκοπίων, πόλεμος στο Κόσοβο) καθυστέρησε την προετοιμασία των εταιρειών της Βόρειας Ελλάδας για το Χρηματιστήριο καθώς οι περισσότερες από αυτές δραστηριοποιούνται ήδη στα Βαλκάνια και η κρίση επηρέασε τις δραστηριότητες και τα αποτελέσματα τους.

    Ο κ. Τακάς πρότεινε η υλοποίηση αυτού του μέτρου να συνοδευτεί με ταυτόχρονη ενίσχυση θεσμική και στελεχιακή του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ), θεωρώντας ως ευκαιρία για την έναρξη αυτής της ενίσχυσης την άμεση ανάθεση στο ΧΚΘ της λειτουργίας της Ελληνικής Αγοράς Αναδυομένων Κεφαλαιαγορών (ΕΑΓΑΚ) και των Ελληνικών Πιστοποιητικών (ΕΛ.ΠΙΣ.).

    Το ενισχυμένο Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θα είναι ο φορέας υποδοχής και αξιολόγησης όλων των προτάσεων των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας οι οποίες ενδιαφέρονται για την εισαγωγή τους στην Κύρια, στην Παράλληλη και στη Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά.

    Παράλληλα επισημαίνοντας ότι η μη λήψη άμεσων μέτρων θα επιμηκύνει το χρόνο αναμονής των επιχειρήσεων που συνεχώς καταθέτουν αιτήσεις εισαγωγής μέχρι την εισαγωγή τους, ο κ. Τακάς πρότεινε την άμβλυνση του προβλήματος με έμμεσο τρόπο. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Σ.Β.Β.Ε. , πρότεινε την αξιοποίηση των εταιρειών κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών (Ε.Κ.Ε.Σ.) ως μοχλού κεφαλαιακής ενίσχυσης των επιχειρήσεων που σήμερα ενδιαφέρονται να αντλήσουν υγιή κεφάλαια από το Χρηματιστήριο.

    Εξειδικεύοντας την πρότασή του ο κ. Τακάς, πρότεινε την κατ' εξαίρεση άμεση εισαγωγή στο Χ.Α.Α. εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών οι οποίες έχουν εταιρικό κεφάλαιο τουλάχιστον 8 δις. (διπλάσιο του ισχύοντος ελάχιστου ορίου για ένταξη στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.Α.) και έχουν επενδεδυμένο σε επιχειρηματικές συμμετοχές πάνω από 50% του μετοχικού τους κεφαλαίου. Με τον τρόπο αυτό οι Ε.Κ.Ε.Σ. θα λειτουργήσουν ως γέφυρα μεταξύ του Χρηματιστηρίου και των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων.

    [04] "Ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ" ΣΤΗΝ ΑΦΥΤΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουλίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Τον "Ερωτόκριτο" σε θέατρο σκιών θα απολαύσουν όσοι βρεθούν στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στην Άφυτο την Τρίτη 18 Ιουλίου στις 21.30 το βράδυ.

    Πρόκειται για δραματοποιημένη διασκευή του γνωστού έργου του Βιντσέντζου Κορνάρου για το θέατρο σκιών η οποία περιλαμβάνει συγκερασμό της λόγιας και της δημοτικής κρητικής παράδοσης με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Σκιών.

    Τη διασκευή και την απόδοση του έργου υπογράφει ο Γιάννης Χατζής (Θέατρο Σκιών του Γιάννη Χατζή), ενώ η μουσική επιμέλεια και το τραγούδι με τη συνοδεία κρητικών οργάνων ανήκουν στον Κώστα Πρατσινάκη.

    Η εκδήλωση, η είσοδος της οποίας είναι ελεύθερη για το κοινό, παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Cosmote Κασσάνδρας και πρόκειται να παρουσιαστεί στην Κεντρική Πλατεία στην Άφυτο Χαλκιδικής.

    [05] ΤΕΘΗΚΕ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΘΑΣΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουλίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην Παναγία Θάσου, που σύμφωνα με εκτιμήσεις της Δασικής Υπηρεσίας έκαψε από τη θέση Σαλιάρα της Μακρυάμμου έως και την περιοχή της Χρυσής Αμμουδιάς της Παναγιάς 1.500 στρέμματα πευκοδάσους.

    Η φωτιά είχε ξεσπάσει πριν από τρεις μέρες και είχε τεθεί υπό έλεγχο, αλλά χθες το μεσημέρι έγιναν αναζωπυρώσεις με αποτέλεσμα η φωτιά να πάρει μεγάλες διαστάσεις.

    Η κατάσταση κρίθικε κρίσιμη και με απόφαση του Νομάρχη Καβάλας το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Σκληρή μάχη έδωσαν από το πρωί πυροσβέστες από τη Θάσο, άνδρες της ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη και δασοκομάντος και πυροσβέστες από την Καβάλα, ενώ από χθες το απόγευμα βοηθούσαν και 2 αεροσκάφη τύπου καναντέρ. Επίσης επιστρατεύτηκαν βυτιοφόρα από τους όμορους Νομούς και από τη Θεσσαλονίκη.

    Τη Θάσο επισκέφθηκαν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης, οι οποίοι πήραν μέρος σε σύσκεψη με αντικείμενο συζήτησης τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιούργησε η πυρκαγιά.

    Οι δυνάμεις που παραμένουν στο νησί είναι ισχυρές για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

    Στο μεταξύ η ΕΡΤ3 κατ' αποκλειστικότητα παρουσίασε βίντεο ερασιτέχνη, ο οποίος κατέγραψε τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στη Θάσο. Στο βίντεο φαίνεται να ξεσπούν τρία μέτωπα πυρκαγιάς σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, γεγονός που δείχνει ότι πρόκειται για έργο εμπρηστών και μαρτυρά τον τρόπο δράσης τους. Στο βίντεο φαίνεται η πρώτη εστία, η πιο μεγάλη σε έκταση και την ίδια στιγμή να εμφανίζονται φλόγες χιλιόμετρα μακριά από το αρχικό μέτωπο και αρχίζουν να κατακαίουν το χαμηλότερο τμήμα της πλαγιάς κοντά στη θάλασσα.

    Μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εστίας παρεμβάλλεται δρόμος 2 χλμ. Μία τρίτη εστία ξεσπάει και στην κορυφή του βουνού. Οι αποστάσεις που χωρίζουν τις τρεις εστίες και η χρονική στιγμή και ο τρόπος που εκδηλώθηκαν συνηγορούν στο ότι εμπρηστές, κατέστρεψαν το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου που είχε διασωθεί από την καταστροφική πυρκαγιά το 1985.

    [06] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουλίου 2000 (19:46 UTC+2)

    Μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου και δίπλα στην Καμάρα, έχουν στηθεί δύο κιόσκια αντίστοιχα από όπου πραγματοποιείται εκστρατεία ενημέρωσης για τις βλαβερές συνέπειες του ηλίου. Για τη διοργάνωση είναι υπεύθυνοι οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου, με την υποστήριξη της ιδιωτικής εταιρείας καλλυντικών .

    Τους πολίτες που επισκέπτονται τα κιόσκια, εξυπηρετούν φοιτητές του τμήματος φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. και τους ενημερώνουν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν από τις υπεριώδεις, βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό, ακτινοβολίες του ηλίου. Παράλληλα είναι εξοπλισμένοι με ειδικά μηχανήματα μέσω των οποίων να κάνουν μετρήσεις για το φωτότυπο, καθώς και για το κατάλληλο ποσοστό υγρασίας, του κάθε δέρματος.

    Μέχρι και την Κυριακή, 16 Ιουλίου, πρόκειται να διαρκέσει η εκστρατεία ενημέρωσης στα παραπάνω σημεία της πόλης μας, ενώ από τη Δευτέρα θα μεταφερθεί στη Χαλκιδική

    συνεχίζοντας έτσι την πανελλήνια περιοδεία της.

    Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα με την εκστρατεία ενημέρωσης ανά την Ελλάδα, πραγματοποιείται και πανευρωπαϊκή σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως Ιταλία, Πορτογαλία και διάφορες άλλες χώρες.

    [07] Ο ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΠΟΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουλίου 2000 (19:35 UTC+2)

    Λύθηκε κοινή συνεναίσει με την ΠΑΕ το συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Αντώνη Νάσια.

    Εξάλλου, οι ποδοσφαιριστές Αναστασόπουλος, Σαλπαγγίδης, Ψωμιάδης και Κισμπάνης, που ανήκουν στο δυναμικό του ΠΑΟΚ, θα συνεχίσουν να προπονούνται στη Θεσσαλονίκη υπό τις οδηγίες του Σταύρου Σαράφη μέχρι να ολοκληρωθεί το θέμα της μετακίνησης τους.

    Στη Θεσσαλονίκη θα παραμείνει και ο τερματοφύλακας της ομάδας Νίκος Μιχόπουλος προκειμένου να διαπραγματευτεί την μετεγγραφή του όπως αυτός επιθυμεί και θα προπονείται και αυτός με τον κ. Σαράφη.

    [08] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΠΙΑΣ...

    Ουάσιγκτον, 14 Ιουλίου 2000 (19:33 UTC+2)

    Η Τουρκία ενδέχεται να αυξήσει τη ροή των υδάτων του Τίγρη και του Ευφράτη προς τη Συρία, σε μια προσπάθεια να επηρεάσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ιδίως στη Συρία, όπου το 40% του εργατικού δυναμικού εξαρτάται από τη γεωργία και η χώρα κυβερνάται από νέο πρόεδρο, επισημαίνει η εταιρία πολιτικών αναλύσεων STRATFOR.

    Επίσης, σημειώνει ότι εξετάζεται η ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με το Ιράκ, ιδίως με τη μεταφορά πετρελαίου.

    Η ίδια εταιρία, σε άλλο σημείωμά της, γράφει ότι οι κυβερνήσεις της Αιγύπτου, της Τουρκίας και του Ιράν ανταλλάσσουν στο Κάιρο απόψεις για την κατάσταση της Μέσης Ανατολής, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στο μέλλον της περιοχής, όταν θα τερματισθεί η διεθνής απομόνωση της Βαγδάτης.

    Στο μεταξύ, το Κέντρο Στρατηγικών Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον δημοσίευσε τα πορίσματα διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη με τίτλο "Μεταφορά των πετρελαίων της Κασπίας στις δυτικές αγορές: Ο ρόλος της Τουρκίας".

    Το συνέδριο εξέτασε τις γεωπολιτικές, εμπορικές και οικολογικές διαστάσεις της μεταφοράς των πετρελαίων της Κασπίας μέσω Τουρκίας. Η κατασκευή πάντως του πετρελαιαγωγού Μπακού - Τζεϋχάν, που θα ελαφρύνει το βάρος της διακίνησης πετρελαίου μέσω των Στενών της Τουρκίας δεν φαίνεται να προχωρεί για οικονομικούς λόγους, παρά την υποστήριξη των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Τουρκίας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του συνεδρίου.

    [09] ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2000 (19:30 UTC+2)

    Από την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η συλλογή υπογραφών για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, όπως αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος κατά τη σημερινή συνεδρίασή της.

    Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος η συλλογή των υπογραφών θα αποτελεί το μέσο με το οποίο θα υποχρεωθεί η Πολιτεία να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος βάσει των προβλεπομένων άρθρων του Συντάγματος.

    Οι προτάσεις που υπέβαλε η Επιτροπή των Αρχιερέων και ενέκρινε η Ιερά Σύνοδος, είναι:

    - Να γίνει συλλογή υπογραφών δια των οποίων θα εκφράζεται η επιθυμία Ελλήνων πολιτών, όπως διεξαχθεί δημοψήφισμα δια την προαιρετική αναγραφήν ή μη του Θρησκεύματος εις τα νέα Δελτία Ταυτοτήτων, συμφώνως προς τα διατάξεις του άρθρου 44 του Συντάγματος.

    - Η διαδικασία συλλογής υπογραφών να αρχίσει από 1η Σεπτεμβρίου

    - Να συγκροτηθεί Οργανωτική Επιτροπή εξ Αρχιερέων η οποία θα αναλάβει το συντονισμό της όλης προσπάθειας.

    - Να συγκροτηθεί Επιτροπή εξ εγκρίτων και ειδικών δια την εγκυρότητα της διαδικασίας συλλογής των υπογραφών.

    Οπως διευκρίνισε ο Μητροπολίτης Ιερόθεος η σύσταση των ξεχωριστών Επιτροπών από Αρχιερείς και νομικούς αποφασίστηκε από την Ιερά Σύνοδο προκειμένου να διαφυλαχθεί η διαφάνεια, αλλά και η πληρότητα στη διαδικασία συλλογής των υπογραφών, η οποία θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

    [10] ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΣΕΙΧ - ΣΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουλίου 2000 (19:20 UTC+2)

    Ηδη έχει αρχίσει το πρόγραμμα εγκατάστασης εθελοντών πολιτών για την περιφρούρηση του περιαστικού δάσους Σέιχ - Σου της Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Επίσης, υπογράμμισε ότι ιδιαιτερότητα στο φετινό πρόγραμμα αποτελεί και η συμμετοχή της Δημοτικής Αστυνομίας που περιπολεί το δάσος και υποστηρίζει τους εθελοντές στο έργο τους.

    Ο δήμος Θεσσαλονίκης για την προστασία του Σέιχ - Σου από τις πυρκαγιές, στέλνει απορριμματοφόρα στο δάσος, παρόλο που είναι έξω από τα όρια ευθύνης του δήμου, για την καθαριότητα σε σημεία που επισημαίνουν οι εθελοντές, ενώ όλες οι υπηρεσίες του βρίσκονται σε επιφυλακή στο πλαίσιο του ΠΣΕΑ, καθώς και τα υδροφόρα οχήματα, για να συμβάλλουν σε περίπτωση ανάγκης στο πλευρό της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

    [11] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΗΣ

    Ζάγκρεμπ, 14 Ιουλίου 2000 (19:15 UTC+2)

    Συνάντηση θα έχει η αντιπροσωπεία του Τμήματος Αμυνας και της Ευρώπης των ΗΠΑ με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κροατίας τη Δευτέρα, με αντικείμενο τις αμυντικές ικανότητες της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε η Αμερικάνικη πρεσβεία στο Ζάγκρεμπ.

    Σκοπός της εκτίμησης των Αμερικάνων στον τομέα αυτό, είναι να βοηθήσει την Κροατία στον εκσυγχρονισμό των ένοπλων δυνάμεων της και στην προσχώρηση της χώρας στο Πρόγραμμα Συνεργασίας για την Ειρήνη.

    Η Αμερικάνικη αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί και το Κροατικό υπουργείο Αμύνης, τα κεντρικά γραφεία και ορισμένες μονάδες του στρατού.

    [12] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΕΓΝΑΤΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουλίου 2000 (19:14 UTC+2)

    Κλειστή θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή, η οδός Εγνατία από την Πλατεία Δημοκρατίας μέχρι την οδό Ιωνος Δραγούμη και στις δύο κατευθύνσεις, καθώς πραγματοποιούνται εργασίες για την αντικατάσταση του ασφαλιστικού τάπητα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης, κλειστή θα είναι και η Πλατεία Δημοκρατίας από την Κυριακή 16 Ιουλίου από τις 5 το πρωί έως τις 12 το βράδυ της ίδιας ημέρας.

    Τέλος, από τη Δευτέρα 17 Ιουλίου μέχρι και την Τετάρτη 19 Ιουλίου η οδός Εγνατία θα παραμείνει κλειστή από το ύψος της Ιωνος Δραγούμη έως την οδό Μητροπολίτου Γενναδίου και στις δύο κατευθύνσεις.

    [13] ΟΗΕ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

    Πρίστινα, 14 Ιουλίου 2000 (19:14 UTC+2)

    Η αποστολή του ΟΗΕ προγραμματίζει τη διεξαγωγή εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο, παρά την αντίθεση των Ρώσων, την οποία εξέφρασαν εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας στη περιοχή.

    "Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο", επισήμανε η εκπρόσωπος της αποστολής Σούσαν Μάνουελ, προσθέτοντας ότι "πρέπει σιγά σιγά να μεταφερθεί η εξουσία και την ευθύνη στους πολίτες της περιοχής".

    Εγγραφές για τις εκλογές θα γίνουν μέχρι και το Σάββατο, όταν περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι αναμένεται ότι θα έχουν παρουσιαστεί, σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Μάνουελ.

    Ωστόσο, οι Σέρβοι της περιοχής, έχουν μποϋκοτάρει τις εγγραφές, τις οποίες υποστηρίζουν ότι πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους Αλβανούς, να δικαιολογήσουν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτος.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ρώσικη αντίδραση στη διεξαγωγή εκλογών βασίζεται στο γεγονός ότι "δεν έχει εξασφαλιστεί ούτε καν το ελάχιστο των συνθηκών για τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών εκλογών", όπως δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη, Σεργκέι Λαβρόφ.

    Σημειώνεται πως 210,000 από τα 1,9 εκατομμύρια άτομα που αποτελούν τον πληθυσμό Σέρβων εγκατέλειψαν τη περιοχή από τον Ιούνιο του 1999.

    Μόνο 812,644 άτομα εγγράφηκαν για τις δημοτικές εκλογές του Κοσσυφοπεδίου από τη περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες του Βοηθού Γενικού Γραμματέα για Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις του ΟΗΕ, Χέντι Ανάμπι.

    Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη υποστήριζε ότι λίγοι από τους 100,000 Σέρβους της περιοχής εγγράφηκαν για τις εκλογές.

    Η κ. Μάνουελ, ωστόσο, επισήμανε ότι οι δημοτικές εκλογές αποτελούν το πρώτο στάδιο στη προσπάθεια να ιδρυθούν δημοκρατικές δομές στο Κοσσυφοπέδιο, δηλώνοντας ότι "θα πραγματοποιηθούν και άλλες εκλογές στη περιοχή, με περισσότερες ευκαιρίες για τη συμμετοχή των Σέρβων".

    [14] ΚΛΕΙΣΤΗ ΛΟΓΩ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΔΕΣΣΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουλίου 2000 (19:12 UTC+2)

    Από την Τετάρτη 19 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2000 θα θα παραμείνει κλειστό το τμήμα Μελίσσι έως Μαυροβούνι της νέας Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Εδεσσας,λόγω εργασιών που θα εκτελεσθούν στο οδόστρωμα.

    Οι εργασίες που θα εκτελεσθούν αφορούν την κατασκευή αντιολισθηρής ασφαλτικής στρώσης σε μήκος 19 χιλιομέτρων και δαπάνης 250.000.000 εκατομμυρίων δραχμών.Προβλέπεται η κατασκευή των φορέων των γεφυρών στις άνω διαβάσεις Παλαιοφύτου και Ανύδρου,ανοίγματος της κάθε μιας 31 μέτρων και συνολικής αξίας 300.000.000 εκατομμυρίων δραχμών και η διαγράμμιση του οδοστρώματος επί μήκους 19 χιλιομέτρων και αξίας 20.000.000 εκατομμυρίων δραχμών.

    Κατά το χρονικό διάστημα των ανωτέρω εργασιών η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω της παλιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Εδεσσας.

    [15] ΣΟΛΔΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ ΠΑΙΔΩΝ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2000 (19:11 UTC+2)

    Το χάλκινο μετάλλιο εξασφάλισαν οι πυγμάχοι Νίκος Σολδάτος και Βαγγέλης Παπουτσάκης στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων, που διεξάγεται στο κλειστό γυμναστήριο του Περιστερίου "Ανδρέας Παπανδρέου".

    Ο Σολδάτος νίκησε το Γερμανό Βογκ με 5 - 3 στα σημεία και προκρίθρηκε στον αυριανό ημιτελικό των 69 κιλών όπου θα αντιμετωπίσει τον Αρμένιο Χακομπιάν.

    Ο Παπουτσάκης προκρίθηκε στον ημιτελικό των 63 κιλών κερδίζοντας άνετα στον Βούλγαρο Γκιργκίνοβ με 5 - 1 στα σημεία και αύριο θα διεκδικήσει την πρόκριση στον τελικό με αντίπαλο το Σλοβάκο Μπλάζο.

    Οι άλλοι τρεις πυγμάχοι μας, που αγωνίστηκαν σήμερα το πρωί έχασαν κια αποκλείστηκαν. Ο Αναστάσιος Γώγος, στα 48 κιλά ηττήθηκε από το Λετονό Γκρισούνις με 3 - 1 στα σημεία, ο Θεοδόσιος Τσάμης στα 51 από το Ρώσο Μάρτυσουκ με 4 - 2 και ο Κώστας Σαμανίδης στα 81, από το Γερμανό Κόμπερ με διακοπή από το διαιτητή στον πρώτο γύρο.

    [16] ΣΕΡΒΙΑ: ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ

    Βελιγράδι, 14 Ιουλίου 2000 (19:10 UTC+2)

    Εκκληση στο δημοσιογραφικό κόσμο ανά τον πλανήτη να "αγωνισθεί" για την άρση της απαγόρευσης μετάβασης δημοσιογράφων της Σερβίας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απέστειλε ο πρόεδρος της Ενωσης Δημοσιογράφων Σερβίας Β. Κομράκοβ.

    Ειδικότερα, ο κ. Κομράκοβ έστειλε επιστολή στην ομοσπονδία δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, στην επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη, στην παγκόσμια ένωση εκδοτών εφημερίδων στο Παρίσι και στους προέδρους των ενώσεων δημοσιογράφων Ρωσίας, Κίνας, Γερμανίας και Ελλάδας.

    [17] ΠΓΔΜ: ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Νέα Υόρκη, 14 Ιουλίου 2000 (19:06 UTC+2)

    Την ανησυχία της για το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό των παιδιών σχολικής ηλικίας δεν παρακολουθούν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην ΠΓΔΜ, εκφράζει η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σε έκθεσή της που κυκλοφόρησε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

    Η επιτροπή επισημαίνει ότι σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης εγγράφεται χαμηλό ποσοστό παιδιών από τη μειονότητα των Ρομα, ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το πρόβλημα επεκτείνεται σε όλες τις μειονοτικές ομάδες. Επίσης, υπογραμμίζει οτι ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό κοριτσιών εγκαταλείπει την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Η επιτροπή καλεί το κράτος να λάβει μέτρα για την αύξηση του ποσοστού κοριτσιών και των αγοριών από τις μειονοτικές ομάδες που παρακολουθούν την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός - όπως υποστηρίζει - ότι τα μειονοτικά σχολεία είναι χαμηλότερου επιπέδου από τα υπόλοιπα και καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει την ανακατανομή των κονδυλίων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας εκπαίδευσης που παρέχεται στα μειονοτικά σχολεία.

    [18] ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2000 (19:05 UTC+2)

    Υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγίες σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω και της μείωσης της έντασης των ανέμων. Σύμφωνα με την ΕΜΥ το επόμενο τριήμερο η κατάσταση θα είναι καλύτερη, καθώς δεν θα έχουμε ανέμους πάνω από 6 μποφόρ.

    Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στην ορεινή Αχαϊα και την Κορινθία και έχει ήδη αφήσει πίσω της εικόνα καταστροφή σε σπίτια δασικές εκτάσεις και καλλιέργιες

    Σε σχετική ύφεση βρίσκεται από το πρωί και το πύρινο μέτωπο που κατακαίει την περιοχή γύρω πάνω από Κιάτο στο Σούλι και πάνω από το Ξυλόκαστρο στα Τρικαλοχώρια. Η φωτιά στο Κιάτο έχει κάψει δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις και σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Με αμείωτη ένταση συνεχίζονταν έως αργά το απόγευμα οι ρίψεις νερού από αεροπλάνα και ελικόπτερα. Ο άνεμος έχει κοπάσει κάτι που αφήνει περιθώρια για αισιόδοξα μηνύματα. Επί τόπου βρίσκονται 200 πυροσβέστες.

    Η φωτιά στα Τρικαλοχώρια βρίσκεται μεταξύ του Ρεθίου και των Τρικάλων Κορινθίας, χωρίς να απειλούν άμεσα κατοικημένες περιοχές. Ο άνεμος έχει κοπάσει και έτσι τα πυροσβεστικά αεροσκάφη συνεχίζουν κανονικά τις ρίψεις νερού. Εκτιμάται ότι η φωτιά μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το βράδυ, αν δεν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες.

    Μεγάλες πυρκαγιές εξακολουθούν να είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα και έχουν καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροτοκαλλιέργειες. Πύρινο μέτωπο 5 χλμ καίει δασικές εκτάσεις και 20.000 στρέμματα με ελαιόδεντρα στο Πήλιο. Οι φλόγες κατευθύνονται νότια κοντά στο χωριό Προνίρη και Κατηγιώργη, ενώ το μέτωπο στην Αργαλαστή βρίσκεται σε ύφεση. Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχθεί 50 πυροσβέστες πεζοπόρα τμήματα του Στρατού και 10 αεροπλάνα.

    Μεγάλες εκτάσεις εξακολουθούν να καίγονται στη Βόρεια Πίνδο. Φλεγόμενα μέτωπα υπάρχουν στο Ανήλιο Μετσόβου, στο Δίστρατο της Κόνιτσας και στη Σαμαρίνα στην περιοχή Κορομηλιά.

    Υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στις περιοχές Ασβέστης και Τρίλοφος Μακρακώμης, καθώς και στο Ιτιλο Λακωνίας. Στη Λάρισα σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στον Αγιόκαμπο, ενώ τέθηκαν υπό έλεγχο τα μέτωπα στις περιοχές Αγιάς, Φαρσάλων και Ελλασσόνας. Υπό έλεγχο είναι ακόμη οι πυρκαγιές στις περιοχές Καλλιθέα και Κολοφώνα Φωκίδας.

    [19] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η Γ.Σ. ΤΗΣ EUROBANK

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2000 (19:02 UTC+2)

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η γενική συνέλευση της Eurobank, με βασικό θέμα τη συγχώνευση της τράπεζας με την Τράπεζα Εργασίας. Προς το παρόν δεν έγινε ψηφοφορία, αλλά επετεύχθη απαρτία 72%, υπάρχει ενωτικό κλίμα και αναμένεται να εγκριθεί το σχέδιο συγχώνευσης.

    Η επωνυμία της νέας τράπεζας θα είναι EFG Eurobank -Εργασίας και από την ενοποίηση των οικονομικών στοιχείων των δύο τραπεζών, το νέο ενιαίο μετοχικό κεφάλαιο θα ανέρχεται σε 191.224.000.000 δρχ. Θα αποτελείται από 224,9 εκατ. μετοχές, κοινές με ψήφο, ονομαστικής αξίας 850 δρχ. και η σχέση μετοχών των δύο τραπεζών θα είναι 1 μετοχή της Εργασίας για 1,444 μετοχές της Eurobank. Η σχέση ανταλλαγής θα είναι μια παλαιά μετοχή της Eurobank, θα αντιστοιχεί με μια νέα μετοχή της καινούργιας τράπεζας και μια παλαιά της Εργασίας θα είναι 0,75 της νέας μετοχής.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Νανόπουλος, μιλώντας στη γενική συνέλευση, υπογράμμισε ότι στόχος της συνεργασίας των δύο τραπεζών είναι η επίτευξη αυξημένων όγκων εργασιών και κερδών, ενώ αναφέρθηκε στις προοπτικές της συνεργασίας με τον Ομιλο Deutche Bank, στο ρόλο που θα παίξει η νέα τράπεζα στη διαβαλκανική αγορά και εξήγγειλε τη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας πληροφορικής.

    [20] MEΙΩΜΕΝΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ AΠO TH ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2000 (19:00 UTC+2)

    Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα έσοδα από τη φορολόγηση επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, τα οποία παρουσιάζουν μια υστέρηση της τάξης των 85 δισ. δραχμών, έναντι του προβλεπόμενου στόχου.

    Συνολικά, για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους τα έσοδα από το χρηματιστήριο δεν ξεπερνούν τα 140 δισ. δραχμές. Συνολικά για το 2000, ο στόχος του προϋπολογισμού ήταν η είσπραξη 450 δισ. δραχμών από τη φορολόγηση των συναλλαγών στη Σοφοκλέους, πρόβλεψη που πολύ δύσκολα θα επιβεβαιωθεί, εκτός αν αλλάξει η εικόνα στο ΧΑΑ το β' εξάμηνο του έτους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 15 July 2000 - 12:04:26 UTC