Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-07-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
  • [02] ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ: ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΡΟΥΠΗΤΟ
  • [03] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ
  • [04] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ
  • [05] ΥΠΟ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
  • [06] ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ
  • [07] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ G7
  • [08] ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ 86ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [09] ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
  • [10] Μ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: "Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ"
  • [11] Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
  • [12] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ - Δ. ΤΣΑΤΣΟΥ
  • [14] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΗΡΙΔΗ ΜΕΣΩ ΟΗΕ
  • [15] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
  • [16] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
  • [17] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΠΡΩΤΕΥΩΝ ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ
  • [18] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
  • [19] ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΣΙΡΑΚ ΓΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ
  • [20] ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΤΡΙΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΠΥΡΑΥΛΙΚΗΣ ΑΣΠΙΔΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [21] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΝΕΟ ΙΣΧΥΡΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗ ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
  • [22] ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑΣ
  • [23] ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ: ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [01] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2000 (23:44 UTC+2)

    Φωτογραφία: ΠΥΡΚΑΓΙΑ

    Υπάρχει γενική επιφυλακή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κινητοποίηση των Περιφερειών των Νομαρχιών και των Δήμων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές που καίνε τη χώρα, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι απαγορεύεται η πρόσβαση στα περιαστικά δάση όλης της χώρας από τις 9μ.μ. έως τις 6 π.μ. μέχρι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, ενώ οι δήμοι έχουν νοικιάσει επιπλέον υδροφόρα οχήματα.

    Για τη φωτιά στη Σάμο, ανέφερε ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν την πτήση πυροσβεστικών αεροπλάνων. Αυτή τη στιγμή φτάνουν επιπλέον πυροσβέστες, οχήματα και 3 αεροπλάνα μεσαίου τύπου στο νησί, ενώ C-130 προσγειώθηκαν στη Χίο και μεταφέρονται στη Σάμο με πλοίο.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης επισήμανε ότι η χώρα μας διαθέτει διπλάσια εναέρια δύναμη από πέρισυ, ωστόσο η κατάσταση είναι δύσκολή λόγω των καιρικών συνθηκών.

    Επιπλέον, έκανε έκκληση στους φορείς, τους δήμους και τους πολίτες για ενεργή συμμετοχή.

    [02] ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ: ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΡΟΥΠΗΤΟ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2000 (21:47 UTC+2)

    Φωτογραφία: Δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη

    Η απόφαση της κυβέρνησης για τη χωματερή του Κουρουπητού θα εφαρμοστεί δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Αθανάσιος Καρούτζας.

    Οπως δήλωσε χθες συνεδρίασε επιτροπή, υπό την προεδρία εισαγγελέα και με συμμετοχή εκπροσώπου της Περιφέρειας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της αστυνομικής διεύθυνσης και αποφάσισε για λόγους υγείας να εναποτίθενται τα απορρίμματα στην περιοχή του Κουρουπητού.

    Επισήμανε ότι πρέπει να ανατραπεί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος στον Κουρουπητό και να γίνουν μελέτες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμάτων.

    [03] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ

    Βερολίνο, 7 Ιουλίου 2000 (12:06 UTC+2)

    Φωτογραφία: Στρατόπεδο συγκέντρωσης

    του Γιάννη Ευτυχίδη

    Η κάτω Βουλή της Γερμανίας ενέκρινε χθες με συντριπτική πλειοψηφία ένα ιστορικό νομοσχέδιο, με το οποίο προβλέπεται η αποζημίωση των ανθρώπων που είχαν υποβληθεί σε καταναγκαστική εργασία από τους Ναζί.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε στην Μπούντεσταγκ, (κάτω Βουλή), περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πρόκειται να αποζημιωθούν με δέκα δισεκατομμύρια μάρκα, τα οποία θα χορηγηθούν από ίδρυμα που συστήνεται γι'αυτόν τον σκοπό.

    Το μισό ποσό θα διατεθεί από την Γερμανική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα από γερμανικές επιχειρήσεις. Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε με 556 ψήφους υπέρ, έναντι 42 κατά και 22 αποχές είχε προταθεί από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Γκέρχαρντ Σρέντερ και τους Πράσινους εταίρους του στην κυβέρνηση και υποστηρίχτηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από τους Χριστιανοδημοκράτες ως τους πρώην κομμουνιστές της ανατολικής Γερμανίας.

    [04] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2000 (19:39 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στη νέα Πολιτική Γραμματεία υπάρχει εκπροσώπηση όλων των τάσεων του κόμματος και κυριαρχεί το αριστερό ρεύμα, από το οποίο εξελέγησαν οκτώ στελέχη.

    Για τη νέα Πολιτική Γραμματεία δεν έθεσαν υποψηφιότητα οι Γιάννης Δραγασάκης και Αλέκος Αλαβάνος.

    [05] ΥΠΟ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουλίου 2000 (19:29 UTC+2)

    Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε τα ξημερώματα η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

    Η φωτιά που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οφείλεται σε εμπρησμό κατέστρεψε 2.000 στρέμματα σιτοκαλαμιές, πουρνάρια και πεύκα.

    Χάρη στην έγκυρη επέμβαση της Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε η τραγωδία, καθώς οι φλόγες πλησίασαν σε 50 μέτρα από τα σπίτια. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν 190 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 35 Πυροσβεστικά οχήματα, 5 υδροφόρες, τρακτέρ, γκρέιντερ, καθώς και δύο Καναντέρ και 1 ελικόπτερο Mi 8. Σημαντική ήταν και η προσπάθεια περισσότερων από 100 εθελοντών και κατοίκων της περιοχής.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε στο βορειοδυτικό τμήμα του Ωραιοκάστρου και σύμφωνα με την Πυροσβεστική οφείλεται σε εμπρησμό.

    Μέχρι αυτήν την ώρα παραμένουν σε επιφυλακή στον τόπο της πυρκαγιάς Πυροσβεστικά οχήματα και άνδρες προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

    [06] ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2000 (19:16 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΝ μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό πολιτικό ρόλο εξέφρασε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος με θέμα την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε το πρόσφατο Συνέδριο του ΣΥΝ ανοιχτό τονίζοντας ότι κανένας άλλος πολιτικός φορέας δεν λειτουργεί όπως ο ΣΥΝ.

    "Μπορεί αυτό να είναι δύσκολο πολλές φορές, αλλά το Συνέδριο μας απέδειξε ότι κερδίσαμε και σε προβληματισμό και σε ποιότητα και σε ευθύνη και σε δημοκρατικό διάλογο. Ανέτρεψε το Συνέδριό μας όλα τα σενάρια για αποδιάρθρωση και κρίση στο ΣΥΝ", τόνισε.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφερόμενος στους στόχους του κόμματος είπε ότι είναι ο διαρκής και ουσιαστικός έλεγχος στην κυβερνητική πολιτική, η διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων και η ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών.

    [07] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ G7

    Τόκυο, 8 Ιουλίου 2000 (19:10 UTC+2)

    Αρχισε σήμερα στη Φουκουόκα, στη νότια Ιαπωνία, η σύνοδος της ολομέλειας των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο αναπτυγμένων βιομηχανικών κρατών με μια πρώτη εκτίμηση για την παγκόσμια οικονομία.

    Στη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι επτά υπουργοί εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η παγκόσμια οικονομία είναι και θα παραμείνει ισχυρή. Ακόμη και η ανάπτυξη της Ιαπωνίας, η οποία υπολειπόταν εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, σημείωσε άνοδο το τελευταίο τρίμηνο αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βγαίνει επιτέλους από την ύφεση. Οι υπουργοί Οικονομικών του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχουν μείζονες κρίσεις για να παραπεμφθούν προς συζήτηση στη διάσκεψη κορυφής των ηγετών της Ομάδας των Επτά, η οποία θα διεξαχθεί αργότερα αυτό το μήνα στην Οκινάουα.

    Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς, την παραμονή της αναχώρησής του για τη Φουκουόκα, στο νησί Κιούσου, δήλωσε ότι "οι παγκόσμιες συνθήκες και προοπτικές είναι συνολικά καλές". Το σχόλιό του συνόψισε την αισιοδοξία η οποία επικρατεί τώρα που οι ασιατικές χώρες βγήκαν από την ύφεση, η οικονομία των ΗΠΑ προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς και η οικονομία της Γερμανίας σημείωσε σημαντικούς ρυθμοόυς ανάπτυξης κατά το τελευταίο τρίμηνο.

    Το απόγευμα, η G7 συζήτησε τα προβλήματα του χρέους των φτωχότερων χωρών, την κανονιστική ρύθμιση του ηλεκτρονικού εμπορίου, τη νέα διεθνή οικονομική αρχιτεκτονική και τη διεθνή οικονομική εγκληματικότητα.

    Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν πρόκειται να συμμετάσχει στα μέρη της συζήτησης των συναδέλφων του που αφορούν την κατάσταση στη Ρωσία. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσουν από τη Φουκουόκα μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, γεγονός που αποτελεί ένδειξη, σύμφωνα με τους παρατηρητές, ότι δεν υπάρχει πραγματική κρίση ώστε η σύνοδός τους να διαρκέσει περισσότερο.

    [08] ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ 86ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2000 (19:08 UTC+2)

    Οι καλύτεροι Eλληνες αθλητές, μετέχουν το Σαββατοκύριακο 8-9 Ιουλίου στο 86ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου για τους άνδρες και το 65ο για τις γυναίκες, που διεξάγεται στο Ολυμπιακό στάδιο,. Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα είναι μια καλή ευκαιρία για να αναδειχθούν οι ομάδες όπου θα ταξιδέψουν στο Γκέιτσχαντ για να αγωνιστούν στο Μπρούνο Ζάουλι.

    Στους άνδρες παίρνουν μέρος ο Παυλακάκης (ΟΦΚΑ Ξάνθης), ο Θεοδωρίδης (ΠΑΟΚ), ο Κεντέρης (ΟΣΦΠ), ο Αλεξόπουλος (ΠΓΣ), ο Γκούσης (Ερμής Κέρκυρας), ο Δημότσιος (ΟΣΦΠ), ο Στρουμπάκος (ΠΑΟ), Παπαντώνης (ΠΓΣ), ο Παπούλιας (ΟΣΦΠ), ο Ιακωβάκης (ΑΕ Λεχαινών), ο Κουκοδήμος (ΠΑΟΚ), ο Σερέλης (ΓΣ Κερατσινίου), ο Λένης (ΓΣ Χαλανδρίου), ο Ζαλαγγίτης (ΓΣ Τρικάλων), ο Τσίτουρας (ΠΓΣ), ο Παπαντώνης (ΟΣΦΠ), ο Γκατσιούδης (ΠΓΣ), ο Πολυχρονίου (ΠΑΟ), ο Παπαδημητρίου (Ηρακλής), ο Τίγγας (ΠΓΣ), ο Κώνστας (ΠΑΟ) και αρκετοί άλλοι αθλητές.

    Στις γυναίκες παίρνουν μέρος η Θάνου (ΟΣΦΠ), η Κόφφα (ΠΓΣ), η Πατουλίδου (ΠΑΟΚ), η Γκουντενούδη (ΠΓΣ), η Βασαρμίδου (Τρίτων Θεσ/κης), η Πανάγου (Αλέξανδρος Ξυλοκρίτης), η Πρωτόπαπα (ΠΓΣ), η Ξάνθου (ΟΣΦΠ), η Παπαβασιλάκη (ΓΣ Κερατσινίου), η Μπακογιάννη (ΑΣΕ Δούκας), η Τσιλιγγίρη (Πανιώνιος), η Ιακωβίδου (Πανιώνιος), η Κελεσίδου (Ηρακλής), η Τσικούνα (ΑΣΕ Δούκας), η Βόγγολη (ΟΣΦΠ), η Ουζούνη (ΠΓΣ), η Τσάμογλου (ΓΣ Καρδίτσας) και άλλες αθλήτριες.

    Η Μιρέλα Τζελίλη δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και να ενισχύσει τον σύλλογο της, τον Ολυμπιακό. Η Παγκόσμια πρωταθλήτρια του ακοντισμού μετά από τα Τσικλητήρια ένιωσε ενοχλήσεις στο πόδι της με αποτέλεσμα την Παρασκευή το πρωί να κάνει ένεση για να ανακουφιστεί. "Δεν προπονούμαι κανονικά ακόμη γιατί πονάει το πόδι μου. Σήμερα (σσ Παρασκευή) έκανα μια ένεση η οποία όμως θα με ανακουφίσει μετά από δύο ή τρεις ήμερες, οπότε δεν μπορώ να πάρω μέρος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Τώρα θα πρέπει να δούμε πως θα πάει το πόδι μου και για το Μπρούνο Ζάουλι, όμως το πιο πιθανό είναι να συμμετάσχω", δήλωσε η Μιρέλα Τζελίλη στο Sportnews.

    [09] ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

    Σάμος, 8 Ιουλίου 2000 (19:05 UTC+2)

    Εφιαλτικές ώρες για τους κατοίκους της νοτιανατολικής Σάμου, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης στη Σάμο εξακολουθεί να μαίνεται με διαρκώς μεγαλύτερη ένταση σε τρία μέτωπα. Μία 92χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο χωριό Μαυρατζαίοι, ενώ 60 σπίτια έχουν καταστραφεί και περισσότερα από 15.000 στρέμματα δασικής έκτασης έχουν μετατραπεί σε στάχτη.

    Το μεσημέρι, εκκενώθηκαν τα Σκουρέϊκα, ενώ οι φλόγες απειλούν επίσης τα χωριά Κουμέϊκα, Πυργο, Παγώνδα, Μεσόγεια, Πάνδροσο, Πλάτανο, Κουμαραδαίους και Μυτιληνιούς.

    Στο έργο της κατάσβεσης, το οποίο δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, παίρνουν μέρος ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής, δυνάμεις της ΕΜΑΚ από την Αθήνα, στρατός, κάτοικοι και εθελοντές. Ρίψεις νερού πραγματοποιούν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Σε επιφυλακή, βρίσκεται και το Νοσοκομείο της Σάμου, όπου από χθες έχουν μεταφερθεί με αναπνευστικά προβλήματα και μικροεγκαύματα συνολικά 30 άνθρωποι, εκ των οποίων 19 άνδρες της ΕΜΑΚ, 3 πυροσβέστες και εθελοντές και 8 ιδιώτες που παρέμειναν για νοσηλεία.

    Οι κάτοικοι του νησιού, που βλέπουν τις περιουσίες τους να γίνονται παρανάλωμα του πυρός, μίλησαν στον ραδιοσταθμό "Αλφα ΝΙΟΥΣ 98,7" καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για εμπρησμό.

    Σε εξέλιξη είναι επίσης οι φωτιές στο Ελεύθερο Κόνιτσας, στην Παλαιοκαστρίτσα και το Λιβάδι της Κέρκυρας, στο Ρέθυμνο ανάμεσα στο Σαχτούρη και την Κρύα Βρύση. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Παλαιοψάρι Ναυπάκτου και υπό έλεγχο σε Μεταμόρφωση Γαργαλιάνων και ανατολική Μάνη.

    Τρόποι αντιμετώπισης των πολλών πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα,

    εξετάστηκαν σε σύσκεψη στο αρχηγείο της πυροσβεστικής υπο την υπουργό

    Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου. Όπως δήλωσε η κ. Παπανδρέου, απαγορεύτηκε η

    πρόσβαση πολιτών στα περιαστικά δάση απο τις 9 το βράδυ εως τις 6 το πρωί.

    [10] Μ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: "Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ"

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2000 (19:01 UTC+2)

    O υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", υποογράμμισε ότι η πραγματική αιτία της κρίσης με την Εκκλησία είναι η διεκδίκηση κοσμικής εξουσίας από μέρους της και το θέμα των ταυτοτήτων είναι απλώς μια αφορμή.

    Οπως τονίζει ο Μ. Σταθόπουλος, "ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος συχνά μιλάει εξ ονόματος του ελληνικού λαού που ποτέ δεν τον εξουσιοδότησε για αυτό. Ο Αρχιεπίσκοπος έχει εκλεγεί από τους μητροπολίτες και όχι από τον ελληνικό λαό" και συμπληρώνει ότι "οι αυτοαποκαλούμενες 'ελέω Θεού' μοναρχίες και τα θεοκρατικά καθεστώτα δεν έχουν θέση στις δημοκρατίες". Παράλληλα, προσέθεσε ότι "η μη συμμόρφωση οργάνων της Εκκλησίας προς τους νόμους της Πολιτείας είναι ένα φαινόμενο που δεν τιμά την Εκκλησία και, δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό δεν είναι σπάνιο".

    Αναφορικά με τους νόμους της Πολιτείας που αφορούν σε εκκλησιαστικά θέματα και μένουν ανενεργοί, ο υπουργός επισήμανε ότι δεν ευθύνεται η Εκκλησία αλλά η ίδια η Πολιτεία.

    Τέλος, ο Μ. Σταθόπουλος τόνισε ότι "η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν πρέπει να έχει ανασφάλεια από τυχόν ύπαρξη, παλαιών ή νέων, θρησκειών ή δογμάτων, που άλλωστε μπορούν ελεύθερα κατά το Σύνταγμά μας να λειτουργούν και να διαδίδουν τις απόψεις τους. Θα πρέπει επιτέλους να σεβόμαστε ως προς όλες τις συνέπειές της τη θρησκευτική ελευθερία που κατοχυρώνει το Σύνταγμά μας".

    Ο μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, απαντώντας στον υπουργό Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες "να εκθεμελιωθούν τα πάντα και να μπει η Εκκλησία στο περιθώριο". Οσον αφορά στη δήλωση του Μ. Σταθόπουλου για τη μη εξουσιοδότηση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου από το λαό, ο κ. Καλλίνικος αναρωτήθηκε: "Ποιος λαός έχει εξουσιοδοτήσει τον κ. Σταθόπουλο;"

    [11] Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

    Μύρινα, 8 Ιουλίου 2000 (18:57 UTC+2)

    Στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκαν οι υπουργοί Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης και ο υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάκης Κληρίδης σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν το απόγευμα στη Μύρινα της Λήμνου και στις ομιλίες τους το βράδυ στην Πολιόχνη, όπου υπέγραψαν το πρωτόκολλο συνεργασίας για το πρόγραμμα "Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος".

    "Η Ελλάδα και η Κύπρος βαδίζουν μαζί στον κοινό ευρωπαϊκό δρόμο ξεπερνώντας; προβλήματα και δοκιμασίες", υπογράμμισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και πρόσθεσε:

    "Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι επιβεβαιώνει ότι κανείς και τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου. Σήμερα 26 χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα και την εισβολή και κατοχή του βόρειου της τμήματος της Κύπρου δεν ξεχνάμε πως η Κύπρος παραμένει η ανοιχτή πληγή του Ελληνισμού. Ο αγώνας για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού είναι συνεχής και στηρίζεται στη συμπαράταξη Ελλάδας και Κύπρου".

    Η ένταξη της Κύπρου συμφέρει και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση και την πραγματικότητα αυτή οφείλει να κατανοήσει η Τουρκία, αν πιστεύει επί της ουσίας στην ευρωπαϊκή προοπτική της. Η ευρωπαϊκή προοπτική δίνει μία μεγάλη ευκαιρία στις δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας να υψώσουν τη φωνή τους και να πιέσουν προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της χώρας. Η ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα υπάρξει, μόνο αν συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η πολιτική του μηδενικού αθροίσματος δεν οδηγεί πουθενά".

    Ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης είπε ότι οι σημερινές εκδηλώσεις σκιάζονται από τα όσα απαράδεκτα και προκλητικά συνέβησαν τις τελευταίες μέρες στα Στροβίλια της Κύπρου και απευθυνόμενος στον Κύπριο υπουργό είπε:

    "Εμείς εδώ στο Αιγαίο, στη Θράκη, στην Ελλάδα δεν ξεχνούμε. Δεν λησμονούμε το μαρτύριο και τους αγώνες της Κύπρου. Είμαι από εκείνους που δυσπιστούσαν κατά το παρελθόν για τις προθέσεις της Αγκυρας. Ομως αυτή η πρόκληση (προώθηση στα Στροβίλια) επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την ανάγκη εξεύρεσης το ταχύτερο δυνατόν μίας λύσης στο Κυπριακό και κυρίως την ανάγκη αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων. Αυτή η πρόκληση απευθύνεται σε φίλους και συμμάχους και τους θέτει προ των ευθυνών τους. Πρέπει να βάλει καλά στο μυαλό του ο κ. Ντενκτάς και όσοι τον στηρίζουν ότι η λύση συνομοσπονδίας, που θα παγιώνει τη διχοτόμηση και θα θέτει σε ομηρία τον Κυπριακό Ελληνισμό, δεν θα περάσει. Οπως δεν θα περάσουν και οι μεθοδεύσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Λύσεις "μαϊμούδες" δεν θα τις ανεχτούμε".

    Παράλληλα ο κ. Σηφουνάκης επισήμανε ότι οι πολίτες των παραμεθόριων περιοχών και των ακριτικών νησιών έχουν κάθε λόγο να επιζητούν την ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη συνεργασία των δύο χωρών.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάκης Κληρίδης αναφέρθηκε στους αναπτυξιακούς στόχους της Κυπριακής Κυβέρνησης και, όπως είπε, ο πρώτιστος στόχος του σχεδίου ανάπτυξης είναι η εξυπηρέτηση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Κύπρου και η εναρμόνιση της κυπριακής οικονομίας με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Και οι τρεις υπουργοί υπογράμμισαν την μέχρι τώρα επιτυχία του προγράμματος "Θράκης - Αιγαίου - Κύπρου", εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι το νέο διετές πρόγραμμα θα έχει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία και, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πασχαλίδης, η συμπαράταξη Ελλάδας - Κύπρου δεν είναι υπόθεση μόνο της διακυβερνητικής συνεργασίας, είναι υπόθεση του λαού και των κοινωνικών φορέων.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του διετούς προγράμματος είναι 225 εκ. δραχμές.

    Ο Κύπριος υπουργός τόνισε πως είναι κοινά τα βιώματα και οι εμπειρίες που συνδέουν τον παραμεθόριο ελληνισμό, οι συγκλονιστικές ιστορικές στιγμές και οδυνηρές μνήμες, οι ελπίδες και τα οράματα για ένα καλύτερο αύριο, μέσα σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας.

    "Στην παρούσα χρονική συγκυρία η διεθνής προβολή και θωράκιση του χώρου αυτού αποτελεί ουσιαστικό στήριγμα στον αγώνα που διεξάγει η Κύπρος για φυσική και εθνική επιβίωση".

    [12] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2000 (17:35 UTC+2)

    Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά που κατακαίει για τρίτη μέρα τη Σάμο. Μία υπερήλικη γυναίκα, η Μαρία Ελευθερίου 92 χρονών βρέθηκε απανθρακωμένη στο σπίτι της στο χωριό Μαυρατζαίοι, καθώς δεν πρόλαβε να το εγκαταλείψει.

    Τα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους απειλούν οκτώ τουλάχιστον χωριά στο κεντρικό τμήμα του νησιού.

    Ο Πύργος έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους καθώς οι φλόγες μπήκαν στο χωριό και έκαψαν σπίτια.

    Χθες στους Μαυρατζαίους η φωτιά έκαψε περισσότερα από 30 σπίτια, ενώ οι δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις που έχουν γίνει στάχτη αγγίζουν τα 10.000 στρέμματα.

    Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επίγειες και εναέριες, οι κάτοικοι και εκατοντάδες στρατιώτες μάχονται για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Εξι πυροσβεστικά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο Σινούκ και τρία ρωσικά Μ2 - 63 ρίχνουν συνεχώς νερό πάνω στις εστίες της φωτιάς.

    Στο μεταξύ υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην Κρύα Βρύση Ρεθύμνου. Στην Κέρκυρα σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά μεταξύ των Δήμων Παλαιοκαστριτών και Παρελίων, αφού έκαψε 1.200 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων με ελιές.

    Υπό έλεγχο έχουν τεθεί και οι πυρκαγιές στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, στους Γαργαλιάνους, στην Κόνιτσα και τη Μάνη.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ - Δ. ΤΣΑΤΣΟΥ

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2000 (16:14 UTC+2)

    Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα είχε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διακυβερνητική διάσκεψη ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσάτσος.

    Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ύστερα από επιθυμία του κ. Τσάτσου έγινε προκειμένου να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, για τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διακυβερνητική, όπως και για τη μέχρι τώρα πορεία των συνομιλιών.

    Ο κ. Τσάτσος ζήτησε από τον κ. Τσοβόλα οι ευρωβουλευτές του ΔΗΚΚΙ, αλλά και το ΔΗΚΚΙ στην Ελλάδα να στηρίξουν τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως αυτές διατυπώνονται στη διακυβερνητική.

    Ο κ. Τσοβόλας υπενθύμισε τη θέση του ΔΗΚΚΙ, για την ανάγκη αλλαγής προσανατολισμών από πλευράς Ε.Ε., προκειμένου να προωθηθούν η ανεξαρτησία της Ε.Ε. έναντι των ΗΠΑ και το κοινωνικό πρόσωπο της Ε.Ε.

    Τόνισε επίσης ότι το ΔΗΚΚΙ είναι αντίθετο με την κατάργηση του βέτο, αλλά και με τη δημιουργία Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, που προωθούν στη διακυβερνητική οι μεγάλες χώρες και θα παλέψει προς αυτή την κατεύθυνση.

    "Μόνο αν δεν περάσουν αυτές οι θέσεις και τελείως επικουρικά, το ΔΗΚΚΙ θα στηρίξει, ως λύση ανάγκης, τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", πρόσθεσε.

    [14] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΗΡΙΔΗ ΜΕΣΩ ΟΗΕ

    Λευκωσία, 8 Ιουλίου 2000 (16:04 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Μιχάλη Παπαπέτρου, κατέστησε σήμερα σαφές ότι "τα Ηνωμένα Εθνη δεν διαβίβασαν καμία πρόταση της τουρκικής πλευράς

    προς τον Κύπριο πρόεδρο".

    Σε δήλωσή του στη Γενεύη, με αφορμή ειδήσεις στα ΜΜΕ που υποστηρίζουν ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, υπέβαλε στα Ηνωμένα Εθνη προτάσεις, ο κ. Παπαπέτρου ξεκαθαρίζει ότι οι συναντήσεις με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα,

    Αλβαρο ντε Σότο, "αναλίσκονται αποκλειστικά στην συζήτηση των τεσσάρων βασικών πτυχών του Κυπριακού όπως καθορίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [15] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    Λευκωσία, 8 Ιουλίου 2000 (16:04 UTC+2)

    Φόβους για τη ζωή των συλληφθέντων από το κατοχικό καθεστώς, δημοσιογράφων της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Αβρούπα" εκφράζει σε επιστολή που απέστειλε προς τον εκτελών χρέη ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, των Πρέσβεων των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη Διεθνή και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και άλλους Οργανισμούς, η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ).

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [16] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    Λευκωσία, 8 Ιουλίου 2000 (16:04 UTC+2)

    Στις λεγόμενες "συλλήψεις" των Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων της "Αβρούπα", του

    αρχισυντάκτη της Σενέρ Λεβέντ και του αρθρογράφου της, Αλί Οσμάν, αναφέρεται σήμερα ο τουρκοκυπριακός τύπος. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, "συνελήφθη" και ο δημοσιογράφος

    Χαρούμ Ντενιζκά.

    Η "Κίπρις" αφιερώνει το σύνολο σχεδόν της πρώτης σελίδας της στις παράνομες

    "συλλήψεις" υπό τον τίτλο "Συνελήφθησαν δημοσιογράφοι", ενώ στους υπότιτλους γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες "συνελήφθησαν" άλλα δύο άτομα, ενώ αναμένονταν και άλλες "συλλήψεις".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [17] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΠΡΩΤΕΥΩΝ ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

    Λονδίνο, 8 Ιουλίου 2000 (15:53 UTC+2)

    Ο κύριος στόχος για τις δύο πλευρές αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι η δημιουργία της καλύτερης δυνατής ατμόσφαιρας ώστε να επιτύχουν οι συνομιλίες στη Γενεύη, με όλα τα άλλα θέματα να είναι δευτερεύουσας σημασίας.

    Αυτή ήταν η απάντηση της εκπροσώπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών

    κληθείσα να σχολιάσει το θέμα που έχει δημιουργηθεί στα Στροβίλια.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [18] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ

    Βελιγράδι, 8 Ιουλίου 2000 (15:53 UTC+2)

    Την άποψη ότι οι γιουγκοσλαβικές αρχές πρέπει να "λάβουν μέτρα για να προστατέψουν τη συνταγματική τάξη της χώρας" εξέφρασε ο υπουργός Πληροφόρησης της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά την αντίδραση του Μαυροβουνίου στις συνταγματικές αλλαγές που υιοθέτησε το Βελιγράδι.

    Ο Βούσιτς χαρακτήρισε "νομική ανοησία" την απόφαση του Μαυροβουνίου να κυρήξει τις αλλαγές που υιοθέτησε το Βελιγράδι ως παράνομες και πρόσθεσε ότι "τα ομοσπονδιακά όργανα πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να προστατέψουν τη συνταγματική τάξη". Τόνισε ότι το κράτος πρέπει να λειτουργήσει και "εναπόκειται στους αντιπροσώπους των κρατών - μελών να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις", αλλά δεν θα πρέπει να είναι αντίθετες με το γιουγκοσλαβικό σύνταγμα.

    [19] ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΣΙΡΑΚ ΓΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ

    Παρίσι, 8 Ιουλίου 2000 (15:52 UTC+2)

    Tην άρση της ασυλίας του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ ζήτησε από το Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας ο εισαγγελέας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η άσκηση δίωξης για σκάνδαλο που αφορά στη 18ετή θητεία του στη Δημαρχία του Παρισιού.

    Με την προσφυγή του, ο εισαγγελέας Ιβ Μπο επιχειρεί να ανατρέψει απόφαση που έλαβε τον Ιανουάριο του 2000 το Εφετείο των Βερσαλλιών, σύμφωνα με την οποία δεν είναι δυνατόν να απαγγελθούν κατηγορίες ή να διαταχθεί η διεξαγωγή έρευνας εις βάρος του Σιράκ, για όσο διάστημα κατέχει το αξίωμα του προέδρου.

    Ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται αναμεμειγμένος σε σκάνδαλο διορισμών κατά το διάστημα 1988-1993 -όταν ήταν δήμαρχος του Παρισιού- στο οποίο είχαν εμπλακεί και άλλες πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ.

    Σύμφωνα με καταγγελίες, ορισμένοι υπάλληλοι του δημαρχείου εργάζονταν στην πραγματικότητα για το γκωλικό κόμμα του Σιράκ (RPR) και ήταν εγγεγραμμένοι στη μισθοδοσία του δήμου, χωρίς να απασχολούνται σε αυτόν.

    Στο επίκεντρο της δικαστικής έρευνας που είχε διαταχθεί βρισκόταν επιστολή του Γάλλου προέδρου, στην οποία άφηνε να εννοηθεί ότι γνώριζε τα πάντα σχετικά με την εικονική απασχόληση, αλλά δεν προέβη σε αποκαλύψεις καθώς τα σχετικά δημοτικά κονδύλια κατέληγαν στα ταμεία του RPR.

    Η απόφαση του Eφετείου των Βερσαλλιών είχε προκαλέσει την παύση της δικαστικής έρευνας για το σκάνδαλο, καθώς ο δικαστής που την είχε αναλάβει δήλωσε νομικά αναρμόδιος να τη συνεχίσει.

    Σε περίπτωση που το Ακυρωτικό Δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα του Ιβ Μπο και στη συνέχεια αποφανθεί θετικά, το ενδεχόμενο να ανοίξει ξανά ο φάκελος της "δημαρχίας Σιράκ" είναι πολύ ισχυρό.

    [20] ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΤΡΙΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΠΥΡΑΥΛΙΚΗΣ ΑΣΠΙΔΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον, 8 Ιουλίου 2000 (15:52 UTC+2)

    Σε αποτυχία κατέληξε η τρίτη δοκιμή του αμφιλεγόμενου αμερικανικού συστήματος Εθνικής Πυραυλικής Αμυνας (NMD), που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί. Ο αντιβαλλιστικός πύραυλος δεν κατάφερε να καταστρέψει το ομοίωμα πυρηνικής κεφαλής, που είχε εκτοξευτεί στο Διάστημα από την αμερικανική βάση Βάντενμπεργκ, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τα σχέδια του Πενταγώνου για την κατασκευή της αντιπυραυλικής ασπίδας.

    "Απόψε αποτύχαμε στην αναχαίτιση" δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Μπράιαν Ουίτμαν, μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης δοκιμής, που κόστισε πάνω από εκατό εκατομμύρια δολάρια (35,4 δισ. δρχ.) στο αμερικανικό κράτος.

    Πρόκειται για τη δεύτερη αποτυχημένη δοκιμή σε σύνολο τριών. Η αποτυχία αυτή αναμένεται να βαρύνει ιδιαίτερα στην απόφαση που θα λάβει τους προσεχείς μήνες ο πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, σχετικά με την έναρξη ή μη της κατασκευής της αντιπυραυλικής ομπρέλας, η οποία έχει στόχο την αντιμετώπιση απειλών που θέτουν κράτη-παρίες, όπως το Ιράν και η Βόρειος Κορέα.

    Το Πεντάγωνο δεν έχει δώσει ακόμη λεπτομέρειες για τους λόγους που οδήγησαν στην αποτυχία. Ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το τμήμα του πυραύλου που υποτίθεται πως θα έπληττε την πυρηνική κεφαλή δεν αποκολλήθηκε από το σώμα του πυραύλου.

    Η επόμενη δοκιμή έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο, αλλά, ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος που παρουσιάστηκε το Σάββατο, ενδέχεται να αναβληθεί για αρκετούς μήνες.

    Μετά την αποτυχημένη δοκιμή του Σαββάτου, η Ρωσία ελπίζει ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο θα εγκαταλείψει τα σχέδιά του για κατασκευή της ασπίδας, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass, επικαλούμενο πηγή από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Η Μόσχα "ελπίζει ότι η αποτυχημένη αντιπυραυλική δοκιμή θα έχει αποτέλεσμα να μη ληφθεί η απόφαση για την ανάπτυξη του συστήματος Εθνικής Πυραυλικής Αμυνας" δήλωσε ο διπλωμάτης, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο.

    Η Ρωσία, η Κίνα, σημαντικοί Ευρωπαίοι εταίροι των ΗΠΑ και μεγάλος αριθμός Αμερικανών επιστημόνων έχουν προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι η ΝMD θα οδηγήσει σε νέα κούρσα εξοπλισμών.

    [21] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΝΕΟ ΙΣΧΥΡΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗ ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ

    Μανάγκουα, 8 Ιουλίου 2000 (14:31 UTC+2)

    Τουλάχιστον τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες είναι ο απολογισμός της νέας ισχυρής σεισμικής δόνησης, μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε αργά χθες στη Νικαράγουα.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε κοντά στην πόλη Μασάγια, περίπου 30χμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Μανάγκουα.

    Στο μεταξύ, περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι μετά το σεισμό της Πέμπτης, που προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων ατόμων και των τραυματισμό άλλων 42.

    [22] ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑΣ

    Πρίστινα, 8 Ιουλίου 2000 (14:21 UTC+2)

    Τρεις νεαροί τσιγγάνοι τραυματίστηκαν από χειροβομβίδα στην πόλη Μιτροβίτσα, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ, KFOR.

    Εκπρόσωπος των γαλλικών δυνάμεων που επιτηρούν την πόλη δήλωσε ότι σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις σε περιοχή όπου ζουν οι Ρόμα και ότι διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια που τις προκάλεσαν, αναφέροντας ως πιθανότερη εκδοχή την ενεργοποίηση χειροβομβίδων.

    Ενας από τους αθίγγανους τραυματίστηκε σοβαρά στην πλάτη και στην κοιλιά και θα χρειαστεί να υποβληθεί σε εγχείρηση, ενώ οι δύο άλλοι, ηλικίας 10 και 20 ετών, υπέστησαν σοβαρά τράυματα και αναμένεται να εξέλθουν σύντομα από το νοσοκομείο.

    Από τότε που οι διεθνείς αρχές ανέλαβαν την ευθύνη στην γιουγκοσλαβική επαρχία, πέρσυ τον Ιούνιο, μέλη των μειονοτικών κοινοτήτων του Κοσσυφοπεδίου πέφτουν θύματα επιθέσεων από τους Αλβανούς της περιοχής.

    [23] ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ: ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουλίου 2000 (14:20 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ μπορεί να δώσει άμεση λύση στο Κυπριακό εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΑΕ περιφέρειας Ευρώπης Αγγελος Ασλανίδης σε συνέντευξή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων."Γίνονται πολλές προσπάθειες από ελληνικής πλευράς για την επίλυση του Κυπριακού. Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στα όρια των υποχωρήσεων και υπάρχουν καλές ενδείξεις για επίλυση του Κυπριακού. Εάν οι επιταγές της ΕΕ εφαρμοστούν και οι Τούρκοι συνεργαστούν, πιστεύω ότι στο βάθος το πρόβλημα θα έχει λυθεί. Η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη μπορεί να δώσει άμεση λύση" δήλωσε ο κ Ασλανίδη απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Στην ερώτηση αν οι απόδημοι Ελληνες μπορούν να βοηθήσουν την επίλυση των εθνικών θεμάτων ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ευρώπης απάντησε: "Οι Ελληνες της διασποράς, ιδιαίτερα της Αμερικής, όπου είναι και ένα κέντρο λήψης αποφάσεων, έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στο Κυπριακό, αλλά και στα άλλα εθνικά θέματα, ιδιαίτερα στις σχέσεις με την Τουρκία. Στέκονται δίπλα στην ελληνική κυβέρνηση. Οι Ελληνες της Αγγλίας, που οι περισσότεροί τους είναι Κύπριοι, έχουν και αυτοί συμβάλλει πολύ στο Κυπριακό με την επιρροή τους στην αγγλική πολιτική ηγεσία . Αλλά και οι Ελληνες της Αυστραλίας έχουν δώσει και αυτοί του δικό τους "παρών" και στο Μακεδονικό και στο Ποντιακό ζήτημα και μάλιστα έχουν ιδρύσει στο εκεί πανεπιστήμιο έδρα Ποντιακών Μελετών".

    Ο κ Ασλανίδης αναφέρθηκε και το θέμα της κοινής επιχειρηματικής δραστηριότητας στα Βαλκάνια και τις Παρευξείνιες χώρες τονίζοντας ότι αυτό είναι ένας από τους στόχους. "Εχω καταθέσει μία πρόταση για ίδρυση Συνεταιριστικής Τράπεζας από ομογενείς. Δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι εφικτό αλλά κάνουμε μελέτη πάνω σε αυτό και απογράφουμε τους επιχειρηματίες που θέλουν να βρούνε πεδίο δράσης. Εκείνο που θα μεγιστοποιήσει τις δραστηριότητες αυτές είναι να επιτύχουμε την προσέγγιση του Ελληνα της Ευρώπης με τον Ελληνα της Ελλάδας" πρόσθεσε.

    Ο κ Ασλανίδης αναφερόμενος στις προτεραιότητες του ΣΑΕ Ευρώπης τόνισε ότι σε αυτές περιλαμβάνεται η οργάνωση των συλλόγων του ελληνισμού και ιδιαίτερα στο να κρατηθούν οι Ελληνες που ζουν στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στον τόπο τους ενώ παράλληλα να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

    "Είναι γεγονός ότι στην Μαύρη Θάλασσα γίνεται ένας αγώνας επιβίωσης και παραμένουν πολλοί Ελληνες. Τώρα φυσικά οι Ελληνες της περιοχής θα πάρουν δελτία ταυτότητας ομογενούς οπότε θα μπορούν ελεύθερα να επισκέπτονται στην Ελλάδα. Οι χώρες της κεντροανατολικής Ευρώπης είναι και αυτές σε δύσκολη κατάσταση μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού. Αλλά αυτές ήδη κάνουν τις αναγκαίες αλλαγές στη νομοθεσία τους ώστε να ακολουθήσουν την Ευρώπη και πιστεύω ότι θα ανακάμψουν γρήγορα. Βέβαια υπάρχει το πρόβλημα της διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας του Ελληνα και στις άλλες χώρες φυσικά, αλλά εδώ παρουσιάζονται προβλήματα σε θέματα παιδείας" τόνισε ο κ Ασλανίδης.

    Σε ερώτηση αν συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων των Ποντίων κατοίκων της Κύπρου και των μεταναστών της Δυτικής Ευρώπης ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ευρώπης απάντησε: "Εχουμε κάνει τεράστια βήματα όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η κυπριακή κυβέρνησης έχει απογράψει τους Ποντίους και γίνονται προγράμματα για την ένταξή τους στο κυπριακό περιβάλλον. Υπάρχει πρόγραμμα για να μάθουν όλοι οι Ελληνες του Πόντου την ελληνική. Το δε υπουργείο Εργασίας θα κάνει προγράμματα για την επιμόρφωσή τους επαγγέλματα και υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας , ώστε ο Ελληνας του Πόντου να μην είναι απλός εργάτης, αλλά να ειδικευτεί ώστε να έχει και αυτός περισσότερες αποδοχές και να καταστεί ισότιμος με τον Κύπριο. Στα θέματα νεολαίας έχουν ιδρυθεί δύο κέντρα νεότητας και θα ιδρυθούν άλλα δύο, όπου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας θα γίνονται δραστηριότητες των νέων όπως αθλητικό , πολιτικές εκδηλώσεις κλπ".

    Αναφερόμενος στην εμπλοκή των απόδημων Ελλήνων τους Ολυμπιακούς τους 2004 ο κ Ασλανίδης επισήμανε ότι εθελοντές απόδημοι θα έρθουν στην Ελλάδα για να εργαστούν και να βοηθήσουν τους αθλητές. "Στοχεύουμε στο να έρθουν 60.000 εθελοντές. Αντί να έχουν πχ μεταφραστές οι νέοι από την Γερμανία θα κάνουν τους μεταφραστές μεταξύ των Ελλήνων και των Γερμανών" κατέληξε ο κ Ασλανίδης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 8 July 2000 - 18:14:19 UTC