Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [02] ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
  • [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: "ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΠΛΑ ΟΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ"
  • [04] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [05] ΣΤΥΛΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ΣΥΡΙΓΓΑΣ
  • [06] ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [07] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΗΡΑΣΙΑ
  • [08] ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Η ΚΙΝΗΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΥΛΟ ΠΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [09] Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ
  • [10] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ Ο.Α.
  • [11] ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΠΥΡΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
  • [12] ΝΕΟ ΑΠΟΚΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ROYAL OLYMPIC CRUISES"
  • [13] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΝΟΙΓΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΜΠΑΓΙΑ ΜΑΡΕ
  • [14] ΡΩΣΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΓΚΟΥΖΙΝΣΚΙ
  • [15] ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ
  • [16] ΣΤΟ 19% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [17] UNICEF ΚΑΙ FIFA ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • [18] Γ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [19] Η ΠΛΑΒΣΙΤΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ SNS ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
  • [20] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΣΤΕΝΟΤΕΡΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΕΕ
  • [21] ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ Β': ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ Ο ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ ΚΥΡΙΟΣ
  • [22] ΕΜΠΟΡΙΚΗ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΗΝ GREDIT AGRICOLE
  • [23] Ο ΟΑΣΕ ΖΗΤΗΣΕ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΚΟΥΖΙΝΣΚΙ

  • [01] ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Ένα τεράστιο πλήθος δεκάδων χιλιάδων πολιτών, που μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη από κάθε γωνιά της βορείου και της κεντρικής Ελλάδος, διαδήλωσαν το βράδυ της Τετάρτης την απαίτησή τους, στην εντυπωσιακή "λαοσύναξη" που οργάνωσε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, να συνεχίσει η αναγραφή του θρησκεύματος και στις νέες ταυτότητες που πρόκειται να εκδοθούν.

    Το πλήθος, το οποίο σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Χριστόδουλο, ανέρχονταν σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, είχε κατακλύσει όχι μόνο την πλατεία Αριστοτέλους, αλλά και εκτείνονταν σε όλο το μήκος της οδού Αριστοτέλους, μέχρι το ύψος της Εγνατίας, απλώνονταν στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης, και στις παράπλευρες οδούς της Τσιμισκή, της Ερμού, της Μητροπόλεως.

    Με χιλιάδες ελληνικές σημαίες και σημαίες με το δικέφαλο αετό, οι συγκεντρωμένοι πιστοί, φώναζαν ρυθμικά τα συνθήματα "Ελλάδα σημαίνει Ορθοδοξία", "την ταυτότητα τη νέα δεν τη θέλει η νεολαία", "η νίκη αρχίζει απ΄τη Θεσσαλονίκη" κ.α., ενώ υπήρχαν ελάχιστα πανώ, κυρίως με το σύνθημα "κάτω τα χέρια από την πίστη".

    Η συγκέντρωση, άρχισε με το απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου, ενώ ακολούθησε ένας σύντομος χαιρετισμός του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα του Β΄, ο οποίος σημείωσε ότι "η Εκκλησία δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, αλλά Θείο καθίδρυμα".

    Κεντρικός ομιλητής, ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος που διατύπωσε την εκτίμηση ότι πίσω από το θέμα των ταυτοτήτων κρύβονται οι προσπάθειες κάποιων κύκλων να πλήξουν την ίδια τη Χριστιανική πίστη. Προσθέτοντας ότι εάν ο λαός δεν συναινεί, τότε οι νόμοι πάνε πίσω.

    Πριν την έναρξη της συγκέντρωσης, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, που είχε το ρόλο του "συγκεντρωσιάρχη", αναφέρονταν συχνά στο μεγάλο πλήθος που κατέφθανε συνεχώς στην πλατεία Αριστοτέλους από όλες τις εισόδους της πόλης, κι ενώ τα 700 και πλέον λεωφορεία πούλμαν και τα χιλιάδες Ι.Χ. αυτοκίνητα που είχαν μεταφέρει το πλήθος στη Θεσσαλονίκη, προκάλεσαν μία πρωτοφανή κυκλοφοριακή συμφόρηση.

    [02] ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΝΕ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2000 (10:37 UTC+2)

    Λίγες μόνο ημέρες μας χωρίζουν από την ιστορική για τη χώρα μας ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση της Ευρώπης και το γεγονός αυτό συγκινεί στο έπακρο την κοινή γνώμη, καθώς ο ελληνικός λαός θα βρεθεί σύντομα μπροστά σε νέες προοπτικές και νέες προκλήσεις.

    Χθες ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Κ. Στεφανόπουλο ώστε να τον ενημερώσει για τη συζήτηση στην Σύνοδο του Πόρτο που θα επικυρώσει και τυπικά την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Σήμερα θα συνεδριάσει για το ίδιο θέμα με τους υπουργούς της κυβέρνησης, αύριο θα μιλήσει στην εκδήλωση που οργανώνει η Εθνική Τράπεζα στο Ζάππειο, ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί διαδοχικά με τους αρχηγούς των κομμάτων.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ζήτησε από τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες με δική του πρωτοβουλία να κινητοποιήσουν τις κομματικές δυνάμεις, ώστε να αντιστραφεί το κλίμα των τελευταίων ημερών και να κυριαρχήσει στην επικαιρότητα το αποτέλεσμα των κυβερνητικών προσπαθειών για την συμμετοχή της χώρας στον σκληρό πυρήνα των αποφάσεων του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

    Για το λόγο αυτό, σύστησε τη συγκρότηση κλιμακίων, τα οποία θα εξορμήσουν στην επαρχία και θα ενημερώσουν τους πολίτες για τα οφέλη που θα προκύψουν στην οικονομία και τι δυνατότητες υπάρχουν για τη χώρα στην περίοδο που ακολουθεί την ένταξη. Κάποιους νομούς θα επισκεφθεί και ο ίδιος για λόγους συμβολικούς, ενώ ζήτησε να οργανωθεί εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στην οποία θα μιλήσει για την πορεία της μετεξέλιξης της παράταξης, που θα ολοκληρωθεί στο συνέδριο του 2002.

    [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: "ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΠΛΑ ΟΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ"

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2000 (18:33 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι πίσω από το θέμα των ταυτοτήτων κρύβονται οι προσπάθειες κάποιων κύκλων να πλήξουν την ίδια τη Χριστιανική πίστη διατύπωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος μιλώντας αργά το απόγευμα της Τετάρτης στη μεγάλη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. Όπως είπε ο Μακαριότατος, απώτερος στόχος είναι να γίνει σταδιακή αποκαθήλωση της θρησκείας από τη δημόσια ζωή και έφερε ως παράδειγμα τα αιτήματα που κατά καιρούς διατυπώθηκαν να φύγει από την προμετωπίδα του Συντάγματος η φράση "εις το όνομα της Αγίας και ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος", να γίνει υποχρεωτικός για όλους ο πολιτικός γάμος, να υποβιβαστεί η Εκκλησία και να μην είναι η επικρατούσα, όπως ορίζει το άρθρο 3 του Συντάγματος, να μην ορκίζεται στο Ευαγγέλιο η Βουλή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να τροποποιηθεί το Σύνταγμα ώστε να μην περιλαμβάνεται στους σκοπούς της παιδείας η ανάπτυξη και της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών.

    "Όλοι τώρα καταλαβαίνουν ότι το θέμα δεν είναι απλά οι ταυτότητες. Το θέμα είναι η πίστη μας. Και αυτήν δεν την διαπραγματευόμαστε, ούτε την κρύβουμε. Αντίθετα όπως οι άλλοι θέλουν να μην την αναφέρουν εμείς το θεωρούμε καύχησή μας το ότι είμαστε αυτό που είμαστε", είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Απευθυνόμενος στο πλήθος των πιστών σημείωσε ότι η λαοσύναξη της Θεσσαλονίκης αξιώνει από την εξουσία τον σεβασμό για την παράδοση και τη διάρκεια του ελληνισμού, προσθέτοντας ότι "χρόνια τώρα σε αυτόν τον τόπο συμπορεύονται θεσμικά και αποφασιστικά Ελληνισμός και Χριστιανισμός. Και όλοι ξέρουν ότι δεν υπάρχει πτυχή του ιδιωτικού και δημόσιου βίου που να μην διαποτίζεται από τα νάματα της χριστιανικής πίστεως. Αυτό είναι πλέον θεσμός, είναι έθιμο είναι ιστορική νομοτέλεια και το έθνος στηρίζεται στους θεσμούς του. Μέσα και γύρω από την Εκκλησία ανελίσσεται η ζωή του Έλληνα από τότε που γεννιέται μέχρι τότε που πεθαίνει".

    Συνεχίζοντας ο κ. Χριστόδουλος επισήμανε ότι σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου λαός και θρησκεία δεν είναι τόσο πολύ συνδεδεμένοι, ενώ, παράλληλα, τόνισε ότι οι απλοϊκοί άνθρωποι αυτού του τόπου ζητούν να πληροφορηθούν για τη βιασύνη που επιδείχθηκε στο θέμα των ταυτοτήτων αλλά και την εμπάθεια σε βάθος της Εκκλησίας. "Γιατί αυτή η πεισματική εμμονή σε μια απόφαση που διχάζει, που δεν την θέλει, δεν την αποδέχεται ο πιστός λαός μας, γιατί αυτή η περιφρόνηση προς την Ιεραρχία, γιατί αυτός ο αιφνιδιασμός;" διερωτήθηκε.

    Στο σημείο αυτό ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι η Ορθοδοξία έχει διαχωρίσει τη θέση της από κάθε είδους φανατισμό, φονταμενταλισμό και μισαλλοδοξία , υπενθυμίζοντας τη διακήρυξη του Φαναρίου του 1994 που ορίζει ότι "το διαπραττόμενο εν ονόματι της θρησκείας έγκλημα είναι έγκλημα εναντίον αυτής της θρησκείας". Για το ίδιο θέμα πρόσθεσε ότι η Ευρώπη αναζητώντας μια σταθερή βάση ενότητας των λαών της στρέφεται όλο και περισσότερο προς τις πνευματικές αξίες, προς τον πολιτισμό της. Και αφού αναφέρθηκε στα μεγάλα παλληκάρια του έθνους μας, τους Κολοπκοτρώνηδες και τους Μακρυγιάννηδες, τους Μιαούληδες και τους Μποτσαραίους, τους παπάδες και τους Δεσποτάδες του μεγάλου μας Αγώνα, τον Γρηγόριο Ε΄, τον Διάκο, τον Παπαφλέσσα, τους πρόκριτους της Τροιζίνας", αναρωτήθηκε "τι θα έλεγαν αν έβλεπαν το γκρέμισμα που επιχειρούν σήμερα κάποια παιδιά τους στην ελληνορθόδοξη παρουσία μέσα στην κοινωνία και τα ραπίσματα που δίνουν στη Μάνα τους, την Εκκλησία".

    Απευθυνόμενος στη συνέχεια προς το συγκεντρωμένο πλήθος ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι θα πρέπει να προστατευθούν και οι έλληνες πολίτες άλλων δογμάτων και άλλων θρησκειών. Προσθέτοντας ότι οι ορθόδοξοι πολίτες, που είναι νομοταγείς και πονάνε τον τόπο, δεν ανέχονται να ξεπουλιέται η πίστη τους. "Δεν διστάζουμε να δεχθούμε- όπως λέγεται και γράφεται πως ξένα κέντρα έξω από την Ελλάδα επιβάλουν κινήσεις και αποφάσεις, επειδή θέλουν να εξασθενίσουν τις αντιστάσεις του ελληνικού λαού και να τον στερήσουν από ένα ισχυρό έρεισμα που αποδείχθηκε ανθεκτικό στις λαίλαπες και στις περιπέτειες του ελληνισμού", είπε ο κ. Χριστόδουλος. Και επιτέθηκε κατά μερικών διανοουμένων , της ιντελλινγκέντσιας, όπως τους αποκάλεσε "που θέλουν πεισματικά να αγνοούν αυτούς τους ιστορικούς κανό και το ρόλο της Εκκλησίας στη διαφύλαξη της παράδοσης". Και σε άλλο σημείο καταφέρθηκε κατά των "προοδευτικών τεχνοκρατών", οι οποίοι, όπως υποστήριξε, "θέλουν καλά και σώνει να μετατρέψουν την Ελλάδα σε χώρα που δεν θα αναγνωρίζει την Ορθοδοξία και δεν θα στηρίζεται σε αυτήν". Και αμέσως μετά συνέχισε: "Ματαιοπονείτε Αντιστέκεται στα σχέδιά σας όλος ο άλλος ελληνικός λαός. Και μη νομίζετε ότι οι πνοές της ζωής μπορούν να αντιμετωπίζονται με νόμους και διατάγματα. Οι νόμοι όταν ο λαός δεν θέλει, δεν εφαρμόζονται, πέφτουν σε αχρηστία και ουσιαστικά καταργούνται".

    Σχετικά με την ανάπτυξη και την πρόοδο, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι η Εκκλησία δεν είναι κατά. "Η παγκοσμιοποίηση ως οικονομική και αναπτυξιακή επιδίωξη μας βρίσκει σύμφωνους", είπε. Για να συμπληρώσει ότι είναι επικίνδυνη και απόβλητη ως ισοπέδωση πολιτισμών.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αναφέρθηκε και στο επιχείρημα περί των διακριτών ρόλων Εκκλησίας και Πολιτείας μέσα στο κράτος, δηλώνοντας; στο σημείο αυτό ότι "δεν επιδιώκουμε να συγκυβερνήσουμε με την κυβέρνηση" για να προσθέσει πως η Εκκλησία δεν είναι κόμμα, δεν είναι πολιτική δύναμη, ούτε ορέγεται την εξουσία. Δεν διεκδικεί αρμοδιότητες από το κράτος. "Και στο θέμα των ταυτοτήτων, ποτέ και πουθενά δεν είπαμε ότι τις ταυτότητες των πολιτών θα τις εκδίδουμε τάχα εμείς και όχι η αστυνομία. Η Εκκλησία έχει άλλο ρόλο. Είναι η πνευματική Μητέρα του πιστού λαού και είναι και θεματοφύλάκας της παράδοσης μας και των αξιών του πολιτισμού μας", επισήμανε ο κ. Χριστόδουλος.

    Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος λέγοντας ότι το θέμα των ταυτοτήτων ανασύρθηκε από την αφάνεια λίγο μετά τις εκλογές, υπογράμμισε ότι "την Εκκλησία άμεσα ενδιαφέρει στις νέες ταυτότητες, εκτός από το θρήσκευμα και το ηλεκτρονικό φακέλωμα και ο αριθμός 666 και ο ενιαίος κωδικός αριθμός". Ενώ είπε ότι η συμφωνία που επέτυχε η Εκκλησία για το θέμα των ταυτοτήτων δεν τηρήθηκε και επανέλαβε την τοποθέτηση να είναι προαιρετική η αναγραφή του θρησκεύματος.

    Τέλος ο προκαθήμενος της ελληνικής ορθόδοξης Εκκλησίας χαρακτήρισε ως νομικώς διάτρητη την απόφαση της Αρχής προσωπικών Δεδομένων, λέγοντας ότι η Ε.Ε. θεωρεί ότι η αναγραφή του θρησκεύματος δεν συνιστά παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και καταλήγοντας ανέφερε: "Ελέχθη ότι σήμερα δεν θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Πράγματι. Δεν ήρθαμε εδώ για να φοβερίσουμε κανένα, ούτε για να εντυπωσιάσουμε με τον όγκο μας τη διεθνή κοινή γνώμη. Δεν θέλουμε να σκεφθεί κανείς ότι κινούμεθα από κίνητρα πολιτικά. Πονάμε για την τύχη της Ελλάδος μας και διαμαρτυρόμαστε έντονα, χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις. Δεν επιδιώκουμε να διχάσουμε το λαό. Γιαυτό και δεν ζητάμε τις δάφνες του νικητή. Μόνος νικητής θέλουμε να είναι ο Χριστός και η Ελλάδα".

    Λίγο πριν διαλυθεί το πλήθος ο Αρχιεπίσκοπος, το κάλεσε να ψάλει "Τη Υπερμάχω"

    [04] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2000 (00:56 UTC+2)

    Στην κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο συμμετείχε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας συμφώνησαν στις προτάσεις της Πορτογαλικής προεδρίας, ώστε στη Σύνοδο Κορυφής της Φέιρα, στην Πορτογαλία, να υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση για την εφαρμογή της Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Υπενθύμισε ότι στο Ελσίνκι είχε αποφασισθεί η δημιουργία, στη βάση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η απαραίτητη στρατιωτική υποδομή. Οπως είπε εξήντα χιλιάδες στρατιώτες, το 2003 θα είναι σε μία ολοκληρωμένη δομή και επιχειρησιακή ικανότητα, ώστε μέσα σε εξήντα μέρες να μπορούν για ένα χρόνο, αυτοτελώς, να δραστηριοποιηθούν για να υλοποιήσουν πολιτικές ασφάλειας και άμυνας της Ε.Ε.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι στη σημερινή Σύνοδο ελήφθησαν τέσσερις αποφάσεις και συγκεκριμένα η συγκρότηση της αναγκαίας δομής και δύναμης των εξήντα χιλιάδων στρατιωτών, η απαραίτητη επιχειρησιακή ικανότητα αυτής της δύναμης για την οποία προκρίθηκαν συγκεκριμένα προγράμματα προετοιμασίας και συγκρότησης, η απόκτηση της απαραίτητης τεχνολογικής υποδομής και η ανάγκη συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά υπέβαλε την πρόταση να επιλέξουμε κριτήρια σύγκλισης για συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας ανάλογα των οικονομικών κριτηρίων για την ένταξη στην ΟΝΕ. Επίσης προτάθηκε από ελληνικής πλευράς σύγκλιση των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Βιομηχανιών στο επίπεδο των προτύπων και στο επίπεδο των μέσων, του τύπου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος των εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών της Ε.Ε.

    Συμπλήρωσε ακόμη ότι με βάση αυτές τις αποφάσεις το Σεπτέμβριο προβλέπεται η διεξαγωγή Συνδιάσκεψης των Ευρωπαϊκών χωρών, όπου θα καταθέσουν τις στρατιωτικές τους ικανότητες, δηλαδή τα μέσα που μπορούν να διαθέσουν για τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Στρατού. Αυτό, είπε, συνδέεται με το γεγονός ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει έναν προϋπολογισμό για την άμυνα και την ασφάλειά της, που είναι πάνω από το διπλάσιο του μέσου όρου των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αξιοποιηθούν η ικανότητα, ο πλούτος και το δυναμικό που έχουν αποκτήσει οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, ώστε να μη συμμετέχουμε πλέον στον ίδιο βαθμό, όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που είναι πολύ πίσω στη διαμόρφωση των απαραίτητων υποδομών.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος εξήγησε ότι οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτοντας διάφορα μέσα, όπως αεροσκάφη, υποβρύχια, πλοία, έχει επενδύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια περίπου 4 δισ. και ότι τα μέσα που διαθέτουμε εμείς δεν τα διαθέτουν άλλοι. Οπως είπε φαίνεται ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στον Ευρωπαϊκό Στρατό.

    Τόνισε δε ότι δεν είναι δυνατόν εμείς που έχουμε τόσο υψηλό επίπεδο εξοπλισμών και δυνατοτήτων να χρειαστεί να συμβάλουμε με τον ίδιο βαθμό και πρόσθεσε ότι θέτοντας κριτήρια τα ικανοποιούμε πλήρως και μπορούμε να διαθέσουμε με όλα αυτά τα μέσα διάφορα συστήματα που θα καλύψουν τις υποχρεώσεις μας πλήρως.

    Ερωτηθείς πως έγινε δεκτή η πρότασή του ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι πιστεύει πως αναγκαστικά θα πάμε στην αποδοχή αυτής της πρότασης και σημείωσε ότι δεν έγινε η πρόταση αυτή μόνο από την Ελλάδα καθώς την υποστηρίζουν και άλλες χώρες.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι δεν προωθείται μόνο η στρατιωτική δυνατότητα παρέμβασης σε θέματα χειρισμού κρίσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο της ΚΕΠΠΑ, αλλά και η μη στρατιωτική πλευρά, η οποία προβλέπει πολιτικό προσωπικό και επιπλέον ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και αστυνομικές δυνάμεις.

    Είπε ακόμη ότι προβλέπεται για τα έξι μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά μη μέλη της Ε.Ε., είτε τις υποψήφιες για ένταξη στην Ε.Ε. χώρες - άρα συνολικά 15 χώρες - μία δυνατότητα συνεργασίας με την Ε.Ε. με το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Ε.Ε. Αυτή η συνεργασία, διευκρίνισε, διασφαλίζεται με τη δύο φορές εξαμηνιαία συνεδρίαση 15+15, κατά την οποία θα ενημερώνονται και μία διαδικασία των 15+6 ΝΑΤΟϊκών μελών - μη μελών της Ε.Ε. Ολα αυτά, είπε πάνε να γίνουν αποφάσεις στη Φέιρα και βεβαίως υπάρχουν σε όλα αυτά αντιδράσεις.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι υπάρχει η αντίδραση της Τουρκίας η οποία δεν είναι ικανοποιημένη και είναι η μόνη που κινεί αυτό το πράγμα, διότι θεωρεί ότι η συμμετοχή σε αυτά τα συμβούλια, τα ναι μεν δίνουν τη δυνατότητα ενημέρωσης και συμμετοχής στην υλοποίηση της απόφασης και των προγραμμάτων για τις πρωτοβουλίες άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όμως δεν την προσφέρουν αυτό που ήθελε, τις δυνατότητες που είχε στη ΔΕΕ να συμμετέχει από την αρχή στη λήψη αποφάσεων, στο σχεδιασμό επιχειρήσεων και στην υλοποίηση των πρωτοβουλιών.

    Υπογράμμισε αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό καθώς σαφέστατα παραμένει στην αποκλειστική ευθύνη του Συμβουλίου της Ε.Ε. η λήψη αποφάσεων για την πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Πρόσθεσε ακόμη ότι σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ μπλοκάρει τη δυνατότητα χρήσης των μέσων και υποδομών της Συμμαχίας, δεν θα συμμετέχουν οι έξι στην υλοποίηση της απόφασης της Ε.Ε. η οποία θα προχωρήσει με τα δικά της μέσα και τις δικές της δυνατότητες.

    [05] ΣΤΥΛΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ΣΥΡΙΓΓΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2000 (20:57 UTC+2)

    Στυλό διαρκείας -που έχει τη μορφή σύριγγας, όμοια με αυτές που χρησιμοποιούν οι τοξικομανείς- έφθασε στα γραφεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, κλεισμένο μέσα σε ανώνυμο φάκελο, με αποτέλεσμα να διαταχθεί έρευνα από τις δικαστικές αρχές.

    Ο προϊστάμενος στην Εισαγγελία κ. Ε. Ζαχαρής με κατεπείγουσα παραγγελία που απηύθηνε στη Διεύθυνση Ασφάλειας ζήτησε από τις αστυνομικές αρχές να ερευνήσουν αν τα συγκεκριμένα στυλό έχουν κυκλοφορήσει στη Θεσσαλονίκη και να τα κατασχέσουν.

    Όπως ανακοινώθηκε από τις δικαστικές αρχές, το πρόβλημα με το στυλό-σύριγγα είναι ότι σε περίπτωση που κυκλοφορήσει ευρέως στην αγορά της Θεσσαλονίκης υπάρχει κίνδυνος να καταλήξει στα χέρια μαθητών και άλλων νεαρών ατόμων, τα οποία ενδεχομένως να εθιστούν στην χρήση ναρκωτικών ουσιών.

    Γ.Χ.

    [06] ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2000 (20:48 UTC+2)

    "Οι οικονομικές εξελίξεις μετά τις εκλογές δικαιώνουν απόλυτα τις πολιτικές εκτιμήσεις της Νέας Δημοκρατίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας", δήλωσε ο Υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών Υποθέσεων της Ν.Δ. βουλευτής Γιώργος Αλογοσκούφης με αφορμή τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι μόλις χθες η κυβέρνηση παραδέχθηκε σημαντικές υπερβάσεις των δημοσίων δαπανών, ενώ το έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο του 2000 ξεπέρασε ήδη τις αρχικές προβλέψεις για το σύνολο του έτους.

    Σημείωσε ότι πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση παραδέχθηκε όχι μόνο τις μεγάλες καθυστερήσεις στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και το γεγονός ότι κινείται χωρίς πρόγραμμα στις ιδιωτικοποιήσεις.

    "Εμείς είχαμε επισημάνει από την αρχή τους κινδύνους της λύσης που επέλεξε η κυβέρνηση για το θέμα της Ολυμπιακής και την έλλειψη εγγυήσεων που συνεπαγόταν η τοποθέτηση διαχειριστή στην εταιρία και δυστυχώς τώρα οι φόβοι μας επιβεβαιώνονται με το χειρότερο τρόπο. Με δηλώσεις του τώρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επιβεβαιώνει τις διαπιστώσεις μας", είπε.

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι πριν από λίγες εβδομάδες επιβεβαιώθηκε επίσης η κακή πορεία της πραγματικής οικονομίας με την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία, η οποία ανήλθε στο 11,7% το 1999, παρά την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να παραδεχθεί την άνοδο της ανεργίας κατά την προεκλογική περίοδο.

    Τόνισε ακόμη ότι η αρνητική πορεία του Χρηματιστηρίου διαψεύδει κατηγορηματικά τις προβλέψεις της κυβέρνησης, ότι η ημερομηνία λήξης της κρίσης στο ΧΑΑ θα ήταν η 9η Απριλίου.

    Ο κ. Αλογοσκούφης κάλεσε την κυβέρνηση να προσγειωθεί στην πραγματικότητα, να κάνει την αυτοκριτική της και να προχωρήσει με σοβαρότητα στη διαμόρφωση μίας πολιτικής που θα εγγυάται τη δημοσιονομική εξυγίανση με συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, την υιοθέτηση ενός σοβαρού προγράμματος απελευθέρωσης της οικονομίας και προώθησης των αποκρατικοποιήσεων με πλήρη διαφάνεια και την επαναστόχευση του συνόλου της οικονομικής πολιτικής με κύρια έμφαση στη στήριξη της απασχόλησης, την καταπολέμηση της ανεργίας, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επιτάχυνση των μεγάλων έργων και την αναβάθμιση των υποδομών της χώρας.

    "Η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για το μέλλον μας, αλλά δεν είναι η πανάκεια για την επίλυση των οικονομικών μας προβλημάτων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη χάσουμε άλλο πολύτιμο χρόνο στην προσπάθεια εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας", είπε.

    [07] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΗΡΑΣΙΑ

    Βουκουρέστι, 14 Ιουνίου 2000 (20:40 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μούγκουρ Ισαρέσκου μετά την συνάντηση του με την επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων στον αγροτικό τομέα δήλωσε ότι οι πολίτες δεν θα πεινάσουν εξαιτίας της ξηρασίας που έπληξε τη χώρα στο τέλος της άνοιξης.

    Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η χώρα έχει απόθεμα 226.000 τόνους σιτάρι και χρειάζεται μόνο 180.000 τόνους και πρόσθεσε ότι ο πληθυσμός δεν θα υποφέρει από έλλειψη ψωμιού, το οποίο θα κρατηθεί σε λογικές τιμές.

    [08] ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Η ΚΙΝΗΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΥΛΟ ΠΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Το ρεύμα κυκλοφορίας των οχημάτων που κινούνται από τον Αγιο Παύλο προς τη Θεσσαλονίκη, μέσω του ανισόπεδου κόμβου στο σημείο αυτό, θα διακοπεί και η κίνηση των οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του κόμβου της Νέας Καλλικράτειας, σύμφωνα με απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Χαλκιδικής.

    Η αλλαγή θα ισχύσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, εξαιτίας των τεχνικών έργων που διεξάγονται στον ανισόπεδο κόμβο του Αγίου Παύλου Χαλκιδικής, με στόχο την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας.

    [09] Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ

    Βρυξέλες, 14 Ιουνίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Για πρώτη φορά μετά την κρίση των ταυτοτήτων που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ενωση παίρνει θέση για την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου.

    Στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του κ. Αλαβάνου επισημαίνεται: "Το άρθρο 8 παρ. 1 της οδηγίας 95/46/Ε.Ε. του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Οκτωβρίου 1995, σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων όσον αφορά στην επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και στην ελεύθερη κυκλοφορία αυτών των δεδομένων προβλέπει ότι: "Εξι κράτη μέλη απαγορεύουν την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και παρέχουν πληροφορίες για τη φυλετική ή εθνική καταγωγή, τα πολιτικά φρονήματα, τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, τη συμμετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, την υγεία και τη σεξουαλική ζωή", από αυτό προκύπτει ότι, η Οδηγία προβλέπει μία ενισχυμένη προστασία για κάποιες κατηγορίες δεδομένων των λεγόμενων ευαίσθητων δεδομένων. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για δεδομένα σχετικά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Τα κράτη μέλη οφείλουν να απαγορεύουν την επεξεργασία αυτών των δεδομένων. Θεωρήθηκε πράγματι ότι η επεξεργασία τέτοιων δεδομένων ήταν εξαιτίας της φύσης τους επιδεκτική να προκαλέσει προσβολή στην ιδιωτική ζωή των ατόμων".

    Επίσης τονίζεται ότι αυτή απαγόρευση συμπληρώνεται με ένα σοβαρό αριθμό εξαιρέσεων μία των οποίων θα μπορούσε να είναι η ρητή συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου προσώπου.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ακόμη:

    "Εξάλλου, η επεξεργασία των ευαίσθητων δεδομένων με την υπόθεση ότι θα μπορούσε να επιτραπεί σύμφωνα με το άρθρο 8 της Οδηγίας υπόκειται στις εξής προϋποθέσεις: Το άρθρο 8 σημείο α της Οδηγίας 95/46 αναφέρει ότι "τα κράτη μέλη προβλέπουν ότι η επεξεργασία δεδομένων με προσωπικό χαρακτήρα μπορεί να γίνεται μόνο εάν το πρόσωπο στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα έχει δώσει ρητή συγκατάθεση και το άρθρο 6 σημείο γ της Οδηγίας 95/46 προβλέπει ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πρέπει να είναι "κατάλληλα, συναφή προς το θέμα και όχι υπερβολικά σε σχέση με τους σκοπούς για τους οποίους συλλέγονται και υφίστανται επεξεργασία.

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο σκοπός ενός Δελτίου Ταυτότητας είναι η αναγνώριση ενός προσώπου, εξακριβώνοντας κυρίως την εθνικότητά του, το θρήσκευμα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν στοιχείο αναγνώρισης ενός προσώπου. Η αναφορά της Θρησκείας πάνω σε μία ταυτότητα ακόμα και με τη ρητή συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου προσώπου θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν ακατάλληλη, άσχετη με το θέμα και υπερβολική σε σχέση με το σκοπό ενός Δελτίου Ταυτότητας. Προκύπτει από τις παραπάνω παρατηρήσεις ότι η αναφορά της θρησκείας στο Δελτίο Εθνικής Ταυτότητας με την ανεπιφύλακτη συγκατάθεση του κατόχου που θα μπορούσε να είναι αντίθετη με την Οδηγία 95/46".

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι καμία αναφορά του θρησκεύματος του κατόχου δεν γίνεται στα Δελτία Ταυτότητας που εκδίδονται από όλα τα άλλα κράτη μέλη που εκδίδουν Δελτία Ταυτότητας για τους υπηκόους τους.

    Τέλος τονίζει ότι το ελληνικό Δελτίο Ταυτότητας, είναι ένα έγγραφο ταξιδιού που επιτρέπει στον κάτοχό του να κυκλοφορεί και να εγκαθίσταται ελεύθερα στο εσωτερικό των κρατών μελών και ότι η αναφορά της θρησκείας σε αυτό το Δελτίο δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν στοιχείο αναγνώρισης του προσώπου προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμα της κυκλοφορίας και εγκατάστασης.

    [10] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ Ο.Α.

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας άσκησε ο Υπεύθυνος του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ν.Δ. βουλευτής Κορινθίας Αναστάσης Παπαληγούρας, και χαρακτήρισε τη νέα διοίκηση της Ο.Α. διοίκηση γενικής αποδοκιμασίας

    Ο κ. Παπαληγούρας σε δήλωσή του τόνισε ότι χθες ορίσθηκε η 7η κατά σειρά Διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας σε διάστημα 5 χρόνων από την υιοθέτηση των κατ' ευφημισμόν σχεδίων εξυγίανσής της προσθέτοντας ότι ο μέσος όρος ζωής κάθε διοίκησης φθάνει τους 8,5 μήνες.

    "Η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη τις αποτυχημένες παρεμβάσεις της που οδήγησαν τον εθνικό αερομεταφορέα στο δρόμο της συνεχούς απαξίωσης και ανακυκλώνοντας τα ίδια αποτυχημένα πρότυπα των τελευταίων διοικήσεων της Ολυμπιακής και των θυγατρικών, επιβραβεύει, έτσι, τους κύριους υπεύθυνους της καταστρεπτικής συμφωνίας με τη θυγατρική της British Airways''.

    Ο κ. Παπαληγούρας έκανε λόγο για εγκληματικής ανοησίας σύμβαση παραχώρησης του μάνατζμεντ, η οποία όχι μόνο δεν έδιδε κίνητρο στη Speedwing να καταστήσει την Ολυμπιακή κερδοφόρο - αφού δεν προέβλεπε την επένδυση έστω και μίας λίρας, αλλά αντίθετα, πρόσθεσε, την κινητροδοτούσε να τη ζημιώσει περαιτέρω - αφού της παραχωρούσε το δικαίωμα αγοράς μετοχών της Ο.Α. στην τρέχουσα κατά το χρόνο της αγοράς τιμή.

    Ο Υπεύθυνος του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ν.Δ. είπε ότι η νέα διοίκηση στη συντριπτική της πλειονότητα αποτελείται από πρόσωπα γνωστά, μόνιμους κρατικοδίαιτους, φανατικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, αμοιβόμενα με προκλητικούς μισθούς εκατομμυρίων λόγω της διατήρησής τους και ως μελών Διοικητικών Συμβουλίων θυγατρικών εταιρειών της Ολυμπιακής.

    "Τέτοια διοίκηση γενικής αποδοκιμασίας αντί γενικής αποδοχής είναι ανάξια να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία και την επιβίωση της Ο.Α.", κατέληξε.

    [11] ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΠΥΡΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Αλεξανδρούπολη, 14 Ιουνίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Ενας Πακιστανός υπήκοος τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομικής διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης να συλλάβει ομάδα 14 λαθρομεταναστών στην περιοχή Σιδηροχωρίου του Εβρου, ενώ ένας ακόμη τραυματίστηκε ελαφρά.

    Οι άνδρες του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου εντόπισαν την ομάδα των λαθρομεταναστών σε δασώδη περιοχή, τους οποίους περικύκλωσαν, αλλά οι λαθρομετανάστες επιτέθηκαν για να αποφύγουν τη σύλληψη. Ο Γιώργος Πιστόλας, ένας από τους συνοριακούς φύλακες, πυροβόλησε για εκφοβισμό στον αέρα, αλλά οι δύο από τις τρεις σφαίρες, έπληξαν, σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση, τυχαία, δύο λαθρομετανάστες από άλλη ομάδα που βρισκόταν στην περιοχή, χωρίς να γίνουν ορατοί.

    Οι δύο Πακιστανοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ενώ συνελήφθησαν οι 14 από τους αλοδαπούς που είχαν εντοπιστεί και 10 από τους λαθρομετανάστες της άλλης ομάδας. Το αστυνομικό τμήμα Σουφλίου ενεργεί προανάκριση.

    [12] ΝΕΟ ΑΠΟΚΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ROYAL OLYMPIC CRUISES"

    Πειραιάς, 14 Ιουνίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Το ταχύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο εντάσσεται στη δύναμη της ελληνικής σημαίας και ανάδοχός του θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Το "Olympic Voyager", που κατασκευάσθηκε στα ναυπηγεία Blohm +Voss του Αμβούργου, θα φθάσει στο λιμάνι του Πειραιά, την ερχόμενη Τετάρτη 21 Ιουνίου, για να παραδοθεί στην εταιρία "Royal Olympic Cruises", στην οποία ανήκει.

    Το πλοίο - το πρώτο από τα δύο που παρήγγειλε η εταιρία - αποτελεί επανάσταση στο χώρο της κρουαζιέρας, καθώς ανέπτυξε ταχύτητα 30 κόμβων (56 χλμ την ώρα), κατά τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στη Βόρειο Θάλασσα και μάλιστα υπό συνθήκες όχι και τόσο ευνοϊκές. Το δεύτερο πλοίο θα παραδοθεί στην εταιρία τον Απρίλιο του επόμενου έτους.

    Το πλοίο, 25.000 τόνων, έχει μήκος 59 και πλάτος 48 πόδια, βύθισμα 24 πόδια και υπηρεσιακή ταχύτητα 28 μίλια. Διαθέτει stabilizers και καταστρώματα επιφάνειας 30.000 τετ. ποδών. Η επιφάνεια της πισίνας του είναι 7.500 τετ. πόδια και διαθέτει 6 επίπεδα χρήσεως (καταστρώματα) για τους επιβάτες και τέσσερις υπερσύγχρονους ανελκυστήρες. Μπορεί να μεταφέρει 480 επιβάτες (με βάση τη δίκλινη καμπίνα) και το πλήρωμά του φθάνει τα 340 μέλη.

    Η τελετή της ονοματοδοσίας του πλοίου θα γίνει την Πέμπτη 22 Ιουνίου, στον προβλήτα του Αγίου Νικολάου. Θα είναι μεγαλοπρεπής, όπως ταιριάζει στο μοναδικό αυτό απόκτημα της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, που προσθέτει μια ακόμη πρωτιά στο ενεργητικό της, χάρη στην πρωτοβουλία των Ελλήνων εφοπλιστών.

    Στους καλεσμένους θα μοιραστούν 1.000 καπέλα με τα χρώματα και τα διακριτικά της εταιρίας. Το όνομα του πλοίου, θα είναι καλυμμένο με μια τεράστια ελληνική σημαία, η οποία θα το αποκαλύψει αμέσως μετά την ονοματοδοσία από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Το "Olympic Voyager" θα πραγματοποιήσει και μια κρουαζιέρα - έκπληξη στο Αιγαίο, την Παρασκευή 23 Ιουνίου. Οι κρουαζιέρες του πλοίου ονομάσθηκαν "Κρουαζιέρες των τριών Ηπείρων". Θα είναι επταήμερες και αρχίζουν από τις 24 Ιουνίου με αναχώρηση από τον Πειραιά στις 4 το απόγευμα και τα λιμάνια προσέγγισης είναι Κωνσταντινούπολη, Κουσάντασι (Εφεσσος), Πάτμος, Ρόδος, Χάιφα (Ιερουσαλήμ), Αλεξάνδρεια, Μύκονος και επιστροφή στον Πειραιά Σάββατο στις 6 το πρωί.

    Ετσι προσφέρεται στον επιβάτη η μοναδική δυνατότητα επισκέψεως τριών ηπείρων (Ευρώπη - Ασία - Αφρική) και τεσσάρων χωρών σε μια κρουαζιέρα (Ελλάδα - Τουρκία - Ισραήλ - Αίγυπτο), κάτι που αποτελεί επαναστατική αλλαγή στον "χώρο" της κρουαζιέρας.

    [13] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΝΟΙΓΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΜΠΑΓΙΑ ΜΑΡΕ

    Βουκουρέστι, 14 Ιουνίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Η αυστραλιανή εταιρία "Εσμεράλντα" που είναι ιδιοκτήτρια του χρυσωρυχείου στη Ρουμανία, στο οποίο είχε προκληθεί ατύχημα με αποτέλεσμα τη μόλυνση του Δούναβη ανακοίνωσε ότι θα ξανανοίξει το ορυχείο.

    Η εταιρία ανέφερε ότι οι εργασίες στο ορυχείο στην ρουμανική πόλη Μπάγια Μάρε ξανάρχισαν μετά από μια σειρά νέων μέτρων ασφαλείας που υιοθετήθηκαν.

    Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο από διαρροή κυανίου από το ορυχείο μολύνθηκε ο παραποταμός Τίζα του Δούναβη και πέθαναν πολλά ψάρια και άλλα ζωικά είδη κατά μήκος του ποταμού που διασχίζει την Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της βουλής της Ουγγαρίας Ζόλταν Ιλες ανακοίνωσε ότι το ορυχείο πρέπει να ερευνηθεί για να διαπιστωθεί αν πληροί τα διεθνή στάνταρτ ασφαλείας και πρόσθεσε ότι η Βουδαπέστη θα ζητήσει αποζημίωση.

    Ο.Κ.

    [14] ΡΩΣΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΓΚΟΥΖΙΝΣΚΙ

    Μόσχα, 14 Ιουνίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Η ελίτ των ρώσων επιχειρηματιών έσπευσε να υπερασπιστεί τον βαρόνο των ΜΜΕ Βλαντίμιρ Γκουζίνσκι, που συνελήφθη χθες με την κατηγορία της κατάχρησης.

    Με ανοιχτή επιστολή τους προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν 17 επιχειρηματίες ζήτησαν την απελευθέρωση του Γκουζίνσκι από την περίφημη ρωσική φυλακή "Μπουτίρκα" και ανέφεραν ότι θα εγγυηθούν για αυτόν ώστε να απαντήσει σε όλες τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.

    Ανάμεσα στους επιχειρηματίες είναι οι επικεφαλείς των μεγαλύτερων εταιριών όπως ο Ρεμ Βγιακίρεφ της εταιρίας παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom και ο Ανατόλι Τσουμπάις της εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας UES.

    Οι επιχειρηματίες ανέφεραν ότι η αστυνομία πρέπει να καταλάβει ότι ο κ. Γκουζίνσκι δεν αποτελεί απειλή για την κοινωνία και είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις αρχές.

    O.K.

    [15] ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Εκατοντάδες λεωφορεία από όλους τους νομούς της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και άλλων διαμερισμάτων της χώρας μετέφεραν στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες πιστούς για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της πλατείας Αριστοτέλους.

    Συνολικά 23 λεωφορεία, 10 από τη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης και 13 από την αντίστοιχη του Διδυμότειχου έφτασαν στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στο παλλαϊκό συλλαλητήριο που οργάνωσε η Ιεραρχία της εκκλησίας υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

    Στα λεωφορεία επέβαιναν περισσότερα από 1.000 άτομα που έψαλαν εκκλησιαστικούς ύμνους και τροπάρια, ενώ κανείς δεν έφερε πανώ, σταυρούς ή εικόνες, ακολουθώντας τις οδηγίες της εκκλησίας.

    "Η μη αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες δεν εκφράζει την αυτοσυνειδησία των Χριστιανών, αλλά και των μουσουλμάνων Ελλήνων, που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο για να διατρανώσουν με τη σειρά τους την αντίθεσή τους", τόνισε ο Αρχιμανδρίτης Αλεξανδρούπολης Ανθιμος.

    Περισσότεροι από 5.000 πιστοί που ανήκουν στις Μητροπόλεις Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Ελευθερουπόλεως και Δράμας έφτασαν επίσης από νωρίς για τη "λαοσύναξη", όπως την αποκάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Η συμμετοχή από τη Σέρρες ήταν τόσο μεγάλη, ώστε δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί ο ανάλογος αριθμός λεωφορείων, ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι. Χιλιάδες Σερραίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας γεμίζοντας περίπου 150 λεωφορεία. Οι τρεις μητροπόλεις του νομού, με επικεφαλής τη μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτας, δραστηριοποιήθηκαν και οργάνωσαν με λεπτομέρεια τη μεταφορά των πιστών.

    Η Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Ορδέας επιστράτευσε άνω από 65 λεωφορεία του ΚΤΕΛ αλλά και τουριστικά, ενώ επίσης μεγάλη κινητοποίηση υπήρξε και στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών, από όπου αναχώρησαν περίπου 100 λεωφορεία.

    Από το νομό Καστοριάς αναχώρησαν πάνω από 30 λεωφορεία πιστών, ενώ απο την Κατερίνη περίπου 65. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα, από την Πιερία συμμετέχουν στη συγκέντρωση περίπου 5.000 πιστοί.

    Από τη Λάρισα έφτασε κομβόι 70 λεωφορείων, κατακλείζοντας την εθνική οδό και αναγκάζοντας την τροχαία να λάβει έκτακτα μέτρα, ώστε να διασφαλίσει την ομαλή μετάβασή τους.

    [16] ΣΤΟ 19% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 14 Ιουνίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Στο 18,86% διαμορφώθηκε η ανεργία στη Βουλγαρία τον περασμένο Μάιο, παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν ήταν 19%.

    Περίπου 721.000 είναι οι άνεργοι στη χώρα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ανεξαρτήτων Συνδικάτων Βουλγαρίας, Πλάμεν Ντιμιτρόφ, ο οποίος εξήγησε ότι η μικρή πτώση στο ποσοστό της ανεργίας οφείλεται κυρίως στην εποχιακή απασχόληση.

    Κ.Κ.

    [17] UNICEF ΚΑΙ FIFA ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2000 (20:18 UTC+2)

    H UNICEF και η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) ένωσαν τις δυνάμεις τους, με σκοπό να προωθήσουν τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Η συνεργασία αυτή έχει στόχο να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για τα δικαιώματα του παιδιού, για τα οποία η UNICEF εργάζεται εδώ και 54 χρόνια, σε περισσότερα απόο 160 σημεία του πλανήτη.

    Κατά το παρελθόν η FIFA έχει υποστηρίξει προγράμματα της UNICEF για την προστασία της παιδικής υγείας χρηματοδοτώντας προγράμματα εμβολιασμού της UNICEF για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας στην Αφρική. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Κόσοβο, η UNICEF και η FIFA παρείχαν πλήρη ποδοσφαιρικό εξοπλισμό σε παιδιά για να αποβάλουν μέσω του παιχνιδιού το άγχος που τα είχε καταβάλει λόγω της σύρραξης.

    Τώρα η UNICEF και η FIFA συνεργάζονται ξανά για τη δημιουργία μιας σειράς προϊόντων με σκοπό τη συλλογή πόρων για την ενίσχυση ζωτικών προγραμμάτων της UNICEF. Πρόκειται για μοντέρνα και πρακτικά είδη που ποικίλλουν από τετράδια, χαρτοφύλακες, κλασέρ έως και μια νεανική σειρά αθλητικών ειδών σε σπορ και άνετη γραμμή, όπως Τ-shirts, φούτερ, καπέλα, σακίδια που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους. Στην ίδια σειρά κυκλοφορεί επίσης το CD "What A Happy Day" στο οποίο συμμετέχουν με μουσική και τραγούδια δεκατρία αστέρια του ποδοσφαίρου (Ronaldo, Di Carlo, Viviani, Otero, Zamarano κ.ά.).

    Τα παραπάνω είδη της συλλογής UNICEF & FIFA πωλούνται στα καταστήματα της UNICEF:

    ΑΘΗΝΑ: Ξενίας 3, Πλ. Μαβίλη, τηλ.(01) 77 99 056

    ΑΓΡΙΝΙΟ: Καλύβα 10, τηλ. (0641) 31 185

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: Μιχελιδάκη 19, τηλ. (081) 28 34 42

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ι. Δέλλιου 2, Πλ. Συντριβανίου, τηλ. (031) 26 55 32

    ΠΑΤΡΑ: Καραϊσκάκη 102, τηλ. (061) 27 77 85

    Επίσης μπορεί κανείς να ζητήσει και να του σταλεί το ενημερωτικό έντυπο με την πλήρη παρουσίαση της συλλογής.

    Για παραγγελίες και πληροφορίες: τηλ. (01) 74 84 184 και fax: (01) 77 83 829, E-mail: diliou 1@internet.gr. Και μην ξεχνάτε! Αγοράζοντας είδη UNICEF προσφέρετε χαρά στον εαυτό σας και σε όσους αγαπάτε και ταυτόχρονα δίνετε τη δυνατότητα στη UNICEF να βοηθήσει εκατομμύρια παιδιά να ζήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

    [18] Γ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Στρασβούργο, 14 Ιουνίου 2000 (20:14 UTC+2)

    "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει και πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης", επισήμανε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Δημητρακόπουλος παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της ολομέλειας για την Πολιτική Ασφάλειας και τη στρατιωτική δύναμη αποτροπής των κρίσεων.

    Ο κ. Δημητρακόπουλος, που ήταν και ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις θέσεις του στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, η οποία εξετάζει την τροποποίηση των συνθηκών της Ενωσης, τόνισε χαρακτηριστικά: "Η εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι προϊόν μόνον μίας απλής διακυβερνητικής συνεργασίας, αλλά αντίθετα, πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός πολυδιάστατου σχήματος και συστήματος μέσα στο οποίο η κοινοβουλευτική πλευρά έχει σημαντικό ρόλο".

    Ο κ. Δημητρακόπουλος επικρότησε την εργασία της εισηγήτριας της σχετικής έκθεσης Κατρίν Λαλυμιέρ, επειδή, όπως τόνισε, "έκανε ένα μεγάλο βήμα, αφού εκτός από τις προτάσεις, υπογραμμίζει την ανάγκη εξεύρεσης ενός τρόπου λειτουργίας και συνύπαρξης όλων των προτεινομένων μέσων στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική". Υπογράμμισε δε ότι πρέπει να υπάρξει προσεκτική αντιμετώπιση ζητημάτων, όπως η ενσωμάτωση της Δυτικο- Ευρωπαϊκής Ενωσης ή η σχέση της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ.

    Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. είπε ακόμη ότι είναι σωστό να τίθεται σαν στόχος για την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ΚΕΠΠΑ η διαχείριση των κρίσεων, οι οποίες κυριαρχούν στην ανατολή του 21ου αιώνα σ' όλον τον κόσμο.

    [19] Η ΠΛΑΒΣΙΤΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ SNS ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

    Μπάνια Λούκα, 14 Ιουνίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Η πρώην πρόεδρος των Σερβοβοσνίων, Μπίλιανα Πλάβσιτς, που απομακρύνθηκε από την ηγεσία της Σερβικής Λαϊκής Συμμαχίας (SNS) στις αρχές Ιουνίου, θα επιστρέψει στη θέση της, καθώς δικαστήριο έκρινε ότι δεν ήταν νόμιμη η απομάκρυνση της.

    Στη συνεδρίαση του κόμματος στις 3 Ιουνίου, 129 ψήφισαν υπέρ της αντικατάστασης της Πλάβσιτς από τον Ντράγκαν Κόστιτς και 105 υπέρ της, ενώ συνολικά ήταν 289 μέλη του κόμματος στο συνέδριο.

    Το δικαστήριο αρνήθηκε να εγκρίνει τον Κόστιτς ως πρόεδρο και ανέφερε ότι σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος η απομάκρυνση του προέδρου γίνεται μόνο αν το 50% των μελών ψηφίσουν υπέρ αυτής.

    Εκπρόσωποι του Κόστιτς ανέφεραν ότι θα προσφύγουν στο δικαστήριο και θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση.

    O.K.

    [20] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΣΤΕΝΟΤΕΡΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΕΕ

    Μαδρίτη, 14 Ιουνίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θέλει να έχει στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Πούτιν, απευθυνόμενος σε Ισπανούς επιχειρηματίες δήλωσε ότι η συνεργασία της Μόσχας με την ΕΕ αποτελεί βασικό στόχο της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής και τόνισε ότι ο ρωσικός πολιτισμός είναι μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

    Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ωστόσο ότι η ένταξη δημοκρατιών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης στην ΕΕ θα προκαλέσει προβλήματα στη συνεργασία τους με τη Ρωσία.

    Σημειώνεται ότι οι σχέσεις ΕΕ-Μόσχας περνούν κρίση μετά την έναρξη του πολέμου στην Τσετσενία και το Μάρτιο η ΕΕ επέβαλε κάποιες κυρώσεις στην Ρωσία ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

    O.K.

    [21] ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ Β': ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ Ο ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ ΚΥΡΙΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2000 (20:06 UTC+2)

    "Η Εκκλησία υβριζομένη λαμπροτέρα καθίσταται", υπογράμμισε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Παντελεήμων Β' στην προσφώνησή του στη συγκέντρωση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί.

    Ο κ. Παντελεήμων έψαλε μαζί με τους συγκεντρωμένους το Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου, του πολιούχου της Θεσσαλονίκης.

    Τόνισε ότι η σημερινή συγκέντρωση γίνεται μετά από παράκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας με στόχο την εξέταση των θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία.

    Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Εκκλησία σεβόμενη την ελευθερία κάθε ατόμου, την οποία πρώτος σεβάστηκε ο Ιησούς Χριστός, επιθυμεί καθένας ελεύθερα και αβίαστα να δηλώσει το προσωπικό του πιστεύω.

    Ανατρέχοντας στους επίκαιρους λόγους του Ιερού Χρυσοστόμου ο κ. Παντελεήμων τόνισε: "Η Εκκλησία υβριζομένη λαμπροτέρα καθίσταται" και πρόσθεσε ότι "κυβερνήτης του τόπου τούτου τυγχάνει ο Παντοδύναμος Κύριος".

    "Ταύτα έχοντες υπόψη ουδένα φοβούμεθα μετά θάρρους και παρρησία ομολογούμεν την Ορθόδοξιν Πίστιν υμών προς άπαντας", τόνισε.

    Ο κ. Παντελεήμων έκλεισε την προσφώνησή του με τον υποθετικό λόγο που όπως είπε, έχει πάντοτε εφαρμογή: "Ει Θεός μεθ' υμών, ουδείς καθ' υμών".

    [22] ΕΜΠΟΡΙΚΗ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΗΝ GREDIT AGRICOLE

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Σημαντικά κέρδη αναμένει η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας από τη συνεργασία της με τη γαλλική Credit Agricole, όπως επισημάνθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της ελληνικής τράπεζας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα.

    Το θέμα που κυριάρχησε, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν η εξαγορά ποσοστού 6,7% των μετοχών της Εμπορικής προς 16.450 δρχ. η μετοχή από την γαλλική τράπεζα. Η στρατηγική συμμαχία μεταξύ των δύο οίκων, πενταετούς διάρκειας, ανέρχεται περίπου στα 100 δισ. δραχμές.

    Ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Γεωργουτσάκος εκτίμησε ότι αναμένονται μεγάλα κέρδη από τη σύμπραξη των δύο οίκων και έθεσε ορισμένους βασικούς στόχους, μεταξύ των οποίων η διεύρυνση της κερδοφορίας και η μόνιμη ανταγωνιστική παρουσία της Εμπορικής στο εξωτερικό.

    Επίσης, έμφαση έδωσε στη δημιουργία μιας νέας κοινής εταιρίας στον τομέα των τραπεζοασφαλειών και ειδικά στον τομέα της ζωής, ενώ γνωστοποιήθηκε ότι οι δύο τράπεζες θα συνεργαστούν στον τομέα της διαχείρισης κεφαλαίων (η συνεργασία θα υλοποιηθεί με την ΕΡΜΗΣ ΑΕΔΑΚ) και στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής.

    Αναφερόμενος στο ευρύτερο θέμα των συμμαχιών μεταξύ ευρωπαϊκών και ελληνικών επιχειρήσεων, ο κ. Γεωργουτσάκος όσον αφορά τις τράπεζες, είπε ότι η περίπτωση εξαγορών και συγχωνεύσεων ευρωπαϊκών τραπεζών με ελληνικές κρίνεται απίθανη τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμη βάση και λόγω του υψηλού κόστους, αλλά και λόγω των δυσχερειών της οργανικής ενοποίησης ξένων τραπεζών με τις εγχώριες τράπεζες. Εξέφρασε δε, την άποψη ότι ως μόνη πιθανή εξέλιξη φαίνεται η συνεργασία κάτω από διάφορες μορφές μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών, ώστε οι ξένες τράπεζες να εισέλθουν στην ελληνική αγορά και να αποκτήσουν προσβάσεις σε εκτεταμένα και οργανωμένα εγχώρια δίκτυα.

    Το μέρισμα της χρήσης '99 για την Εμπορική προς τους μετόχους της θα ανέλθει σε 300 δρχ. ανά μετοχή, ενώ τα κέρδη του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν σε ποσοστό 68,7% και ανήλθαν σε περίπου 19 δισ. δρχ. Ο κ. Γεωργουτσάκος επεσήμανε ότι το 2000 θα υπάρξουν μεγάλες υπεραξίες στην τράπεζα και πρόσθεσε ότι από πλευράς δανειακών υποχρεώσεων και επισφαλών απαιτήσεων η Εμπορική έχει το υγιέστερο χαρτοφυλάκιο.

    Οσο για τις θυγατρικές της, το 1999 τα κέρδη της Εμπορικής Επενδυτικής ήταν 6,9 δισ. δρχ., της Εμπορική Κεφαλαίου τα καθαρά έσοδα από επιχειρηματικές συμμετοχές ήταν 12 δισ. δρχ., της ΕΡΜΗΣ ΑΕΔΑΚ τα κέρδη προ φόρων ήταν 11,4 δισ. δρχ.

    Τέλος, ο κ. Γεωργουτσάκος τόνισε ότι η ΕΜΠΟΡΙΚΗ LEASING ετοιμάζεται να εισέλθει στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

    [23] Ο ΟΑΣΕ ΖΗΤΗΣΕ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΚΟΥΖΙΝΣΚΙ

    Βιένη, 14 Ιουνίου 2000 (19:53 UTC+2)

    Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, ΟΑΣΕ ζήτησε από την ρωσική κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τη χθεσινή σύλληψη του βαρόνου των ΜΜΕ Βλαντίμιρ Γκουζίνσκι.

    Ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των ΜΜΕ Φρίμουτ Νταβ έστειλε επιστολή προς τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ, αναφέροντας ότι η επιδρομή των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας στα γραφεία της εταιρίας Μedia-Most τον Μάιο προκάλεσε ανησυχίες για το μέλλον της ελευθερίας των ΜΜΕ στη Ρωσία. Η εταιρία Μedia-Most ανήκει στον Γκουζίνσκι όπως και πολλά ΜΜΕ.

    Ο κ. Νταβ ανέφερε ότι η σύλληψη του Γκουζίνσκι αποτελεί πράξη εκφοβισμού προς την εταιρία, η οποία πολύ συχνά έχει ασκήσει κριτική κατά του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Τσετσενία.

    Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Ρωσίας και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, ΙΡΙ έστειλαν επιστολές στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν καταδικάζοντας τη σύλληψη.

    Ο επικεφαλής του ΙΡΙ Γιοχάνες Φριτζ έγραψε ότι ακόμη κι αν αποδειχθεί η ενοχή του Γκουζίνσκι δεν δικαιολογείται καμία πράξη εκφοβισμού εναντίον της Μedia-Most.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 14 June 2000 - 18:14:26 UTC