Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»: 22 ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ- ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [03] ΚΥΚΛΩΜΑ ΛΑΘΡΑΙΩΝ..ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΜΠΑΧ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ
  • [05] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΗΑΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
  • [06] ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ REUTERS ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ
  • [07] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ Π. ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝΤΑ ΟΥΓΓΡΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ
  • [08] ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
  • [09] ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [10] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΙΟ ΤΟΥ 2000" ΣΤΟ ΘΕΡΕΤΡΟ "ΣΛΑΝΤΣΕΦ ΜΠΡΙΑΓΚ"
  • [11] ΣΧΟΛΙΑ ΨΩΜΙΑΔΗ ΚΑΙ ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
  • [12] ΤΟ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [13] Ο ΕΤΖΕΒΙΤ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • [14] ΑΡΧΙΣΕ Ο 4ος ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΛΚ - ΕΔ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΜΗΝΥΜΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [15] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ Ν.Δ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Γ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ
  • [16] ΔΗΛΩΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [17] ΑΥΣΤΡΙΑΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε.
  • [18] ΕΝΤΟΝΗ ΑΠΕΧΘΕΙΑ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ
  • [19] ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΙΣΤΙΝΑ
  • [20] ΕΠΑΦΕΣ ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
  • [21] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΧΑΑ
  • [22] ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ 619 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  • [23] ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ "ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ" ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
  • [24] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΑΠΟ ΡΩΣΟΥΣ

  • [01] «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»: 22 ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2000 (16:07 UTC+2)

    Το όπλο των 45 χιλιοστών που χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία του Βρετανού υψηλόβαθμου διπλωμάτη, Στίβεν Σόντερς, σήμερα στην Αθήνα, είναι το ίδιο "γνωστό" για τις προηγούμενες 22 δολοφονίες μέσα σε 25 χρόνια, που πραγματοποίησε η τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη", σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που προέκυψαν από την βαλλιστική εξέταση και τους τέσσερις κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης.

    Το πρώτο θύμα που δολοφονήθηκε με τέτοιο όπλο ήταν ο σταθμάρχης της CIA στην Ελλάδα, Ρίτσαρντ Γουέλς, αλλά και τουλάχιστον 12 άλλοι αξιωματούχοι.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, οι κρίσιμες θέσεις από τις οποίες είχε περάσει στην καριέρα του ο Σόντερς αλλά και οι ιδιαίτερες γνώσεις του γύρω από πολιτικά θέματα σε περιοχές που αποτελούν εστίες αναταραχών, ήταν οι βασικότεροι από τους λόγους που επιλέχθηκε για την επίθεση εναντίον του.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης, που ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, βρισκόταν για περισσότερο από δύο χρόνια στην Ελλάδα, έχοντας προηγουμένως, ασκήσει καθήκοντα στο Χονγκ Κονγκ, στην Κύπρο και στο Βόρειο Ιράκ, ενώ έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θέματα που αφορούν τη Γιουγκοσλαβία, την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο.

    Αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εκτιμούν ότι η δολοφονία του εντάσσεται σε ένα κύκλο επιθέσεων της "17 Νοέμβρη", ο οποίος ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1999, με την εκτόξευση αντιαρματικής ρουκέτας στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη, συνεχίστηκε το Μάιο του ίδιου έτους με επιθέσεις σε γαλλική, βρετανική και αμερικανική τράπεζα, με βόμβα στο σπίτι του Ολλανδού πρεσβευτή και τέλος με ρουκέτα στην κατοικία του Γερμανού πρεσβευτή.

    Σε καμία από τις επιθέσεις αυτές η οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, αλλά όπως αναμένεται θα το κάνει σύντομα, μετά και από τη σημερινή δολοφονική επίθεση κατά του Σόντερς, που θεωρείται ότι κλείνει έναν κύκλο της αιματηρής δράσης της οργάνωσης.

    Παράλληλα, οι συγκεκριμένοι στόχοι εκτιμάται ότι σχετίζονται με τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, καθώς Γερμανία, Ολλανδία και Βρετανία διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο σε αυτόν, όπως επίσης στο κυπριακό, τη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια γενικότερα.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ- ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2000 (12:45 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

    Κυβέρνηση και αντιπολίτευση καταδίκασαν τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του βρετανικού στρατιωτικού ακολούθου, Στίβεν Σόντερς, ενώ ερωτηματικά προκαλεί η χρονική στιγμή της επίθεσης που συμπίπτει με την έκθεση επιτροπής Κογκρέσου για την τρομοκρατία στη χώρα μας.

    Παράλληλα, έντονο προβληματισμό δημιουργεί η εκδήλωση της τρομοκρατικής ενέργειας με τη δημοσίευση, λίγες μόλις ώρες νωρίτερα, συνέντευξης του πρώην αρχηγού της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ, ο οποίος διατυπώνει την προβοκατόρικη εκτίμηση ότι υπάρχουν μέλη της ελληνικής κυβέρνησης που γνωρίζουν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη" και την κατηγορεί για παντελή έλλειψη προσπαθειών για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δήλωσή του υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της και θα προασπίσει με όλα τα μέσα την ομαλή πορεία του τόπου και την ασφάλεια της ζωής των πολιτών. "Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ανατρέψει την ομαλότητα και την πρόοδο που επιτελείται ή να αμαυρώσει την εικόνα μιας Ελλάδας σύγχρονης, ειρηνικής και δημοκρατικής", υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δήλωσε ότι η επίθεση αυτή επιχειρεί να πλήξει τα συμφέροντα της χώρας, ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα η τρομοκρατία και να ληφθούν αποφάσεις ώστε να ξερριζωθεί το κακό.

    Ο Γιάννης Σκουλαρίκης, πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, είπε ότι είναι αδιανόητο να δεχτεί πως μπορεί να είναι έλληνας αυτός που έκανε αυτή την πράξη και θεωρεί ότι κάποιες υπηρεσίες ξένες προς την Ελλάδα είναι εκείνες που μπορεί να οργάνωσαν και να εκτέλεσαν αυτή την αποτρόπαια πράξη.

    Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Μιλτιάδης Εβερτ είπε ότι η δολοφονία του στρατιωτικού ακολούθου της βρετανικής πρεσβείας δεν μπορεί να έχει και δεν έχει καμία δικαιολογία, όπως άλλωστε καμία δικαιολογία, δεν έχει κάθε εγκληματική πράξη.

    [03] ΚΥΚΛΩΜΑ ΛΑΘΡΑΙΩΝ..ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2000 (10:45 UTC+2)

    Τις παραιτήσεις των διοικήσεων ενός νοσοκομείου της Βορείου Ελλάδας και ενός νοσοκομείου της Αττικής, καθώς και την παραίτηση του διευθυντή των κεντρικών αποθηκών του υπουργείου Υγείας ζήτησε και έλαβε ο αρμόδιος υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος.

    Η διοίκηση του νοσοκομείου της Βορείου Ελλάδας, που κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες πρόκειται για το νοσοκομείο της Βέροιας, κατηγορείται για παράνομη εισαγωγή Αλβανών ασθενών και για απασχόληση Αλβανής γιατρού η οποία δεν έχει εργασιακή σχέση με το νοσοκομείο, ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου της Αττικής κατηγορείται για πλημμελή εφαρμογή εγκυκλίων σχετικά με την κατανομή του προσωπικού. Ο διευθυντής των κεντρικών αποθηκών του υπουργείου Υγείας υποχρεώθηκε σε παραίτηση, αφού ο Αλ. Παπαδόπουλος διαπίστωσε την άθλια κατάσταση των αποθηκών στον Ταύρο.

    Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο Αλ. Παπαδόπουλος, ο οποίος απέφυγε με επιμονή να κατονομάσει τα δύο νοσοκομεία οι διοικήσεις των οποίων υποχρεώθηκαν σε παραίτηση, ενώ σημείωσε ότι η δικαιοσύνη έχει ήδη επιληφθεί της υποθέσεως που αφορά το νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδας.

    "Δεν υπάρχει καμία περίπτωση για ανοχή ή ασυλία σε θέματα κακοδιαχείρισης" δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Εξάλλου 2.500 νοσηλευτές θα απασχοληθούν για έντεκα μήνες σε νοσοκομεία προκειμένου να απελευθερωθεί εξειδικευμένο προσωπικό για την ενίσχυση των μονάδων εντατικής θεραπείας, των μονάδων τεχνητού νεφρού κ.ά. Οι νοσηλευτές θα απασχοληθούν από τον Ιούλιο και για έντεκα μήνες, στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος START-2000. Επίσης εγκρίθηκε η μετακίνηση 300 νοσηλευτών από νοσοκομεία των αστικών κέντρων, προκειμένου να απασχοληθούν σε μονάδες τουριστικών περιοχών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

    Τέλος, "πολύ δύσκολο θέμα" χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της ψυχικής υγείας, μετά την αναστολή των εφημεριών του Δαφνιού και του Δρομοκαϊτειου.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΜΠΑΧ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2000 (12:11 UTC+2)

    Mε τον συντονιστή της Ευρωπαικής Ενωσης για το Σύμφωνο Σταθερότητας Μπόντο Χόμπαχ συναντήθηκε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και συζήτησαν για την ανάπτυξη του Συμφώνου και το ρόλο της Θεσσαλονίκης.

    Αμέσως μετά ο κ. Χόμπαχ έκανε την ακόλουθη δήλωση:"Εχω δύο πόδια. Το ένα στη Θεσσαλονίκη, το άλλο στις Βρυξέλλες. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η πιο σημαντική διάσκεψη γίνεται εναλλάξ στη Θεσσαλονίκη και στις Βρυξέλλες. Εχω την εντύπωση ότι η Θεσσαλονίκη, παρότι είναι μία πόλη με πολύ μεγάλη παράδοση, είναι μια πόλη σύγχρονη και έχει μια μεγάλη δυναμική. Υπάρχουν εδώ άνθρωποι πραγματιστές, άνθρωποι με μια οικονομική δύναμική, οι οποίοι είναι ακριβώς οι άνθρωποι που χρειαζόμαστε για να προωθήσουμε τα ιδανικά και τους στόχους μας. Στην πόλη αυτή υπάρχουν εκπρόσωποι της πολιτικής αλλά και του οικονομικού κόσμου, οι οποίοι συνεργάζονται πολύ καλά προκειμένου να προωθήσουν με επιτυχία αυτούς τους στόχους. Η πολιτική της προσέγγισης με την Τουρκία έδωσε μια μεγάλη ώθηση στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και, σ αυτό το πλαίσιο, έπαιξαν ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο η Θεσσαλονίκη και η Κωνσταντινούπολη. Και στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα και η Αγκυρα ίσως ήταν ένα βήμα πιο πίσω. Ολοι, λοιπόν, μιλούν για τη Θεσσαλονίκη".

    Ο κ. Πασχαλίδης υπογράμμισε:"Συζητήσαμε θέματα που αφορούν την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη να αναλάβει την έδρα του Οργανισμού Ανασυγκρίτησης στα Βαλκάνια. Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε μπροστά το ελληνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση, ύψους 180 δισ., είμαστε έτοιμοι να συνργαστούμε στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε όλες αυτές οι δράσεις, τις οποίες έχουμε σχεδιάσει από κοινού, να είναι ορατές και αισθητές και να τονώσουν το ενδιαφέρον και την ελπίδα για την ειρήνη, τη δημοκρατία για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Υπολογίζουμε πολλά στη συμβολή του κ. Χόμπαχ. Θέλουμε να είναι όσο γίνεται πιο συχνά εδώ στη Θεσσαλονίκη. Εκτιμούμε ότι θα υποστηρίξει πάρα πολύ όλ΄αυτά τα σχέδια που δεν αφορούν μόνο τα Βαλκάνια. Αφορούν όλη την Ευρώπη. Τα Βαλκάνια είναι Ευρώπη και η Θεσσαλονίκη φιλοδοξεί να είναι οι Βρυξέλλες των Βαλκανίων".

    [05] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΗΑΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2000 (21:05 UTC+2)

    Η μονοπωλιακή τακτική που ακολουθείται από ορισμένες ναυτιλιακές εταιρίες, καθώς και η έλλειψη ενιαίου συστήματος κρατήσεων, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε ο HATTA (Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων) στην Αθήνα, με θέμα "Μεταφορικά Μέσα και Τουριστικά Γραφεία".

    Οπως επισημάνθηκε από τους τουριστικούς και ταξιδιωτικούς πράκτορες, η απουσία ενιαίου συστήματος οδηγεί τις ναυτιλιακές εταιρίες στη διατήρηση δικών τους συστημάτων με αποτέλεσμα τη δημιουργία υψηλού κόστους συντήρησης των ξεχωριστών αυτών συστημάτων για τα γραφεία τους.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας όλοι οι εκπρόσωποι των κλάδων μεταφορών τόνισαν την άριστη συνεργασία τους με τα τουριστικά γραφεία, ενώ στόχος της ημερίδας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ Γιάννης Ευαγγέλου ήταν να δοθεί η ευκαιρία στα μέλη του συνδέσμου και στους βασικούς φορείς και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις μεταφορές να ανταλλάξουν απόψεις για τις επαγγελματικές τους σχέσεις. "Πιστεύω ότι η εξάπλωση των νέων τεχνολογιών μπορεί να βοηθήσει - υπό προϋποθέσεις - στην ανάπτυξη και βελτίωση της συνεργασίας μας με αποτελέσματα θετικά για όλους, αρκεί να υπάρξουν σαφώς οριοθετημένες αρχές που θα διασφαλίσουν τη δίκαια, αντικειμενική, αμερόληπτη, χαμηλού κόστους διάχυση των πληροφοριών", επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ευαγγέλου.

    Στην πρώτη ενότητα, που αφορούσε την ακτοπλοία, η πλειοψηφία των ομιλητών αλλά και των επαγγελματιών που έλαβαν το λόγο συμφώνησαν ότι το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που σχετίζεται με τον τομέα αποτελεί ένα αναχρονιστικό μωσαϊκό που χρήζει άμεσου εκσυγχρονισμού και αναθεώρησης, καθώς επίσης και ότι η είσοδος των νέων τεχνολογιών στις κρατήσεις εισιτηρίων δημιουργεί νέα δεδομένα. Κοινή ήταν επίσης η θέση ότι η χορήγηση από το ΥΕΝ αδειών σε πλοοία νεώτερα της δεκαετίας αποτελεί σημαντικό βήμα αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών στην ακτοπλοία. Επίσης, αναφέρθηκε ότι χρειάζεται να αποσυμφορηθεί η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά μέσω του ανοίγματος νέων λιμανιών, όπως αυτό του Λαυρίου, καθώς και ότι και φέτος δεν προβλέπεται να υπάρξει βελτίωση στο πρόβλημα που αφορά τον έλεγχο των εισιτηρίων των προς επιβίβαση επιβατών στα πλοία.

    Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Χαρίλαος Ψαραύτης τόνισε ότι τα προβλήματα στο λιμάνι του Πειραιά είναι πολλά και δεν επιδέχονται άμεση λύση. Βασικό ερώτημα αποτελεί η χρηματοδότηση της λιμενικής υποδομής για την οποία πρότεινε - εκτός από κονδύλια που προέρχονται από το Γ' ΚΠΣ - τη δημιουργία joint ventures με τις ναυτιλιακές εταιρίες, για τη δημιουργία δικών τους τέρμιναλ. Επίσης, πρότεινε να γίνει ανάπλαση του Πειραιά ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων με συγχρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα.

    Στη θεματική ενότητα που αφορούσε τις αερομεταφορές, εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι το αεροδρόμιο των Σπάτων θα προσφέρει ιδιαίτερα ακριβές υπηρεσίες που θα συμβάλλουν στην αύξηση του κόστους. Ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση του Κωνσταντίνου Σφυνιά, γενικού διευθυντή πωλήσεων της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ο οποίος μιλώντας για τις πρόσφατες εξελίξεις σημείωσε ότι "οι Βρετανοί πληρώθηκαν για την εκπαίδευση που τους κάναμε", ενώ διαβεβαίωσε τους τουριστικούς πράκτορες ότι η Ο.Α θα εκτελέσει το πενταετές αναπτυξιακό της πρόγραμμα με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό.

    Στην τελευταία ενότητα για τις χερσαίες μεταφορές οι ταξιδιωτικοί και τουριστικοί πράκτορες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη συνεργασίας με τον ΟΣΕ, την έλλειψη εκσυγχρονισμού του Οργανισμού και τη δραστηριοποίησή του στο χώρο των μεταφορών με πούλμαν, που θεωρείται εκτός των αρμοδιοτήτων του. Επίσης τονίστηκε ότι ο ΟΣΕ πάσχει από έλλειψη σύγχρονου μάρκετινγκ για την προώθηση των προϊόντων του, καθώς και από την αντίστοιχη πολιτική πωλήσεων.

    Ο σύμβουλος του προέδρου του ΟΣΕ, Βασίλης Στεφάτος παραδέχθηκε την ανάγκη βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των ελληνικών σιδηροδρόμων αναφέροντας ότι ήδη ο Οργανισμός έχει μπει σε αυτή τη διαδικασία εξασφαλίζοντας 1,1 τρισ. δρχ. από το Γ' ΚΠΣ, κονδύλι που όμως κρίνεται ανεπαρκές, εάν ληφθεί υπόψη ότι για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του υπολογίζεται ότι απαιτούνται 4,3 τρισ. δρχ. Επίσης επεσήμανε ότι μέσα από το νέο θεσμικό πλαίσιο ο ΟΣΕ απέκτησε τη δυνατότητα συνεργασιών όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα Train & Ferry στις γραμμές της Ιταλίας.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ επεσήμανε ότι στην Ελλάδα παρατηρείται τάση δημιουργίας μεγάλων εταιριών στο χώρο των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων με κίνδυνο να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς. Επίσης, σημείωσε ότι οι εταιρίες προχωρούν σε απευθείας συνεργασίες με ξένους tour operators παρέχοντάς τους ιδιαίτερα χαμηλά μισθώματα σε σύγκριση με τα ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία που σταδιακά βλέπουν το ρόλο τους να "μειώνεται".

    [06] ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ REUTERS ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ

    Λονδίνο, 8 Ιουνίου 2000 (20:57 UTC+2)

    "Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο για να εξοργίσει την Ελλάδα από τον ισχυρισμό ότι δεν καταβάλει προσπάθειες για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία" ισχυρίζεται το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters σε σημερινή του ανάλυση, σχετικά με τη δολοφονία του Βρετανού διπλωμάτη στην Αθήνα, από την τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη", μετά την οποία, όπως υποστηρίζεται, αυξάνονται τα "βάσανα" της Αθήνας.

    Όπως αναφέρεται, η ελληνική κυβέρνηση και τα "ευαίσθητα" μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας αντιμετώπισαν τις κατηγορίες του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και των ξένων ΜΜΕ, ότι η χώρα αποτελεί παράδεισο των τρομοκρατικών επιθέσεων κατά της δύσης, ως σκόπιμες προκλήσεις που έχουν στόχο να τη βλάψουν.

    Στην ανάλυση παρατίθενται δηλώσεις του διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θεόδωρου Κουλουμπή, ότι "ο χρόνος που έγινε η επίθεση ήταν άσχημος, τη στιγμή που η Ελλάδα εισέρχεται στην ΟΝΕ και προσπαθεί να γίνει μέλος του πυρήνα, παρά της περιφέρειας της Ε.Ε."

    Στη συνέχεια παρουσιάζει τις επίσημες θέσεις της Ελλάδας για το περιστατικό, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ μεγαλοποιούν το πρόβλημα, αφού το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν αρκετές φορές και οι ίδιες.

    Σημειώνεται ότι δίνονται εξηγήσεις για την ονομασία της οργάνωσης "17 Νοέμβρη", από τα επεισόδια του Πολυτεχνείου το 1973, ενώ χαρακτηρίζεται ως έντονα "εθνικιστική, ανθελληνική, αντιαμερικανική, αντιτουρκική και κατά του ΝΑΤΟ" οργάνωση.

    Τέλος παραθέτει δηλώσεις της βουλευτού της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, με τις οποίες καταδικάζει την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το φαινόμενο και συμπληρώνει ότι και ο συζυγός της έπεσε θύμα της "17 Νοέμβρη" το 1989.

    [07] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ Π. ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝΤΑ ΟΥΓΓΡΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ

    Σόφια, 8 Ιουνίου 2000 (20:50 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουγγαρίας, Φέρεντς Μάνταλ, έστειλε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ.

    "Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να εκφράσω την ετοιμότητά μου να συνεργαστώ μαζί σας για την περαιτέρω ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας", αναφέρεται στο τηλεγράφημα του Πέταρ Στογιάνοφ προς τον Ούγγρο ομόλογό του.

    [08] ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Σόφια, 8 Ιουνίου 2000 (20:44 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Ο Βούλγαρος υπουργός Εθνικής Αμυνας, Μπόικο Νόεφ, θα μετάσχει αύριο στις εργασίες της συνάντησης των υπουργών Αμύνης του Ευρωατλαντικού Συμβουλίου Συνεργασίας που πραγματοποιείται στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

    Στη σύνοδο θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η ανάπτυξη των πρωτοβουλιών από τη συνάντηση Κορυφής της Συμμαχίας που διεξήχθη στην Ουάσιγκτον. Αναμένεται το ΝΑΤΟ να παρουσιάσει έκθεση για την πορεία των εργασιών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τις αμυντικές ικανότητες.

    [09] ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Την απόφασή τους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο της εκκλησίας για τις ταυτότητες, που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσαν οι 6 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο νομό, Παναγιώτης Ψωμιάδης, Γιώργος Ορφανός, Τάσος Σπηλιόπουλος, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Γιώργος Σαλαγκούδης, Αδάμ Ρεγκούζας. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επέκριναν την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το όλο θέμα.

    [10] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΙΟ ΤΟΥ 2000" ΣΤΟ ΘΕΡΕΤΡΟ "ΣΛΑΝΤΣΕΦ ΜΠΡΙΑΓΚ"

    Σόφια, 8 Ιουνίου 2000 (20:43 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Διεθνής διάσκεψη για τα συμπεράσματα από το ηλεκτρονικό "Ιό του 2000" σε σχέση με την ανάπτυξη της κοινωνίας των πληροφοριών πραγματοποιείται στο βουλγαρικό παρευξείνιο θέρετρο "Σλάντσεφ μπριάγκ". Η διάσκεψη που διοργανώνεται από το περιφερειακό κέντρο συντονισμού της αντιμετώπισης του ηλεκτρονικού "Ιού του 2000" για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά και την Κεντρική Ασία, αποτελεί την τελευταία ανάλογη εκδήλωση, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σ΄ όλον τον κόσμο.

    Στον εναρκτήριο λόγο του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, τόνισε ότι οι μέχρι στιγμής εργασίες του περιφερειακού κέντρου αποδεικνύουν ότι τα προβλήματα του 21ου αιώνα μπορούν να λύνονται με επιτυχία μόνο με τις προσπάθειες όλης της διεθνούς κοινότητας.

    Η βουλγαρική κυβέρνηση θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την περιφερειακή συνεργασία γύρω από την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού "Ιού του 2000" και περιμένει ότι η αυξανόμενη εμπειρία θα είναι χρήσιμη για την μελλοντική ανάπτυξη των τεχνολογιών της πληροφόρησης, υπογράμμισε ακόμη στην ομιλία του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

    [11] ΣΧΟΛΙΑ ΨΩΜΙΑΔΗ ΚΑΙ ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2000 (20:43 UTC+2)

    Τη δήλωση του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ότι δε θα πάει στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος, επειδή θεωρεί πως τρία συνέδρια μέσα σε ένα χρόνο είναι πολλά, σχολίασαν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του κόμματος, Παναγιώτης Ψωμιάδης και Γιώργος Ορφανός.

    "Κάποτε δεν κάναμε καθόλου συνέδρια", τόνισε ο κ. Ψωμιάδης, ενώ ο κ. Ορφανός παρατήρησε ότι "από την πολύ δημοκρατία κανένας δεν έπαθε τίποτα. Ο διάλογος βοηθάει και δίνει τη δυνατότητα να έχεις ευρύτερες σκέψεις, πολλές απόψεις, να κάνεις καλύτερη σύνθεση και συνεπώς να έχεις καλύτερα αποτελέσματα".

    [12] ΤΟ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Ουάσινγτον, 8 Ιουνίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Στην καταδίκη της δολοφονικής επίθεσης του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου στην Αθήνα προχώρησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω δήλωσης του γραφείου του εκπροσώπου του, με την οποία καλεί τις ελληνικές αρχές να εντοπίσουν, να συλλάβουν και να τιμωρήσουν τους δράστες.

    Προσθέτει ότι "είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο", ενώ εκφράζει την έντονη ενόχλησή του για όσα μεταδίδονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία την τρομοκρατική επίθεση προκάλεσαν οι δύο πρόσφατες αμερικανικές εκθέσεις για τρομοκρατία στην Ελλάδα.

    "Αυτή η επίθεση συνέβη επειδή υπάρχουν ακόμη ασύλληπτοι τρομοκράτες στην Ελλάδα, που δρουν ατιμώρητοι σχεδόν 25 χρόνια" αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    [13] Ο ΕΤΖΕΒΙΤ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Αγκυρα, 8 Ιουνίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ ζήτησε από την Ελλάδα να εκμεταλλευτεί το κλίμα καλών σχέσεων που επικρατεί ανάμεσα στις δυο χώρες για να γίνει διάλογος για τις διαφορές στο Αιγαίο.

    Ο κ. Ετζεβίτ κατά την επίσκεψη του στο Μαρμαρά δήλωσε ότι ο διάλογος για τις διαφορές μπορεί να γίνει σε ένα φιλικό κλίμα και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι εγκλωβισμένη στις ακτές της μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Αγκυρα δεν διεκδικεί την στεριά και τη θάλασσα κάποιου άλλου κράτους αλλά θέλει μια δίκαιη διευθέτηση του προβλήματος που θα προστατεύει την ασφάλεια των πολιτών της και την οικονομία της.

    [14] ΑΡΧΙΣΕ Ο 4ος ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΛΚ - ΕΔ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΜΗΝΥΜΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Κωνσταντινούπολη, 8 Ιουνίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Η πραγματοποίηση στην Κωνσταντινούπολη του 4ου Διαλόγου μεταξύ της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - Ευρωπαίων Δημοκρατών (ΕΛΚ - ΕΔ) και της Ορθοδόξου Εκκλησίας έχει συμβολικό χαρακτήρα για την προσέγγιση του ανατολικού με το δυτικό κόσμο και της Ευρώπης με την Ασία, ήταν το μήνυμα που μετέφερε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ - ΕΔ Χανς Γκερτ Πέτερινγκ στους συμμετέχοντες του 4ου Διαλόγου Ορθοδόξου Εκκλησίας με το ΕΛΚ - ΕΔ.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής στο μήνυμά του χαιρέτισε την πρωτοπόρο πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ΕΛΚ - ΕΔ, "η οποία ανταποκρίνεται στην ανάγκη για μεγαλύτερη αλληλεπίδραση ανάμεσα στο πολιτικό σώμα και τα θρησκευτικά όργανα, κάτι που υπαγορεύεται και από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει οικοδομηθεί σε αξίες που εμφορούνται από το χριστιανικό ιδεώδες και πάνω σ' αυτές οφείλει να χαράξει την περαιτέρω πορεία της".

    Στην εναρκτήρια συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Μαριέττα Γιαννάκου, Ρόδη Κράτσα, Χρήστος Ζαχαράκις, Αντώνιος Τρακατέλλης, Γιάννης Μαρίνος και Χρήστος Φώλιας, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ και ευρωβουλευτές - μέλη του ΕΛΚ - ΕΔ από όλες τις χώρες - μέλη της Ενωσης, καθώς και εκπρόσωποι της ορθοδόξου εκκλησίας απ' όλο τον κόσμο. Το γενικό θέμα του 4ου Διαλόγου, στον οποίο θα απευθυνθεί αύριο το πρωί ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είναι: "Κοινωνία των Πολιτών, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ποιότητα Ζωής".

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε στο μήνυμα, που ανέγνωσε η κ. Γιαννάκου, ότι "το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι σήμερα στην Ευρώπη η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη. Διαθέτει μακρόχρονη παράδοση και υποστηρίζει αναπαλλοτρίωτες ηθικές αρχές και σεβασμό στις μεγάλες πανανθρώπινες αξίες. Είναι, όμως, και μία πολιτική δύναμη με συναίσθηση της βαριάς ευθύνης της για το ρόλο που έχει να διαδραματίσει στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Ενα ρόλο που δεν μπορεί να παίξει πιστή στις αρχές της και με βάση τους βαθύτατους δεσμούς της με τη χριστιανική θρησκεία".

    "Τις αρχές της χριστιανικής μας παράδοσης οφείλουμε να συμβουλευόμαστε διαρκώς ιδιαίτερα σήμερα που διεξάγεται μία εκτενής συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Εμείς οι πολιτικοί έχουμε μία μεγάλη αποστολή και ευθύνη. Να οικοδομήσουμε μία Ευρώπη που θα βασίζεται σε πανανθρώπινες αξίες, όπως είναι η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η δημοκρατία, η αλληλεγγύη και η ανεκτικότητα. Ιδιαίτερα αυτή η τελευταία αρχή θα πρέπει να μας απασχολεί πολύ περισσότερο σήμερα που βλέπουμε να παραβιάζεται ακόμη συνεχώς και στην ίδια την ευρωπαϊκή γειτονιά μας. Η έννοια της ενότητας των λαών της Ευρώπης, την οποία οραματιζόμαστε, δεν μπορεί να διαστρεβλώνεται από θρησκευτικά και πολιτικά δόγματα που οδηγούν σε απολυταρχισμούς εθνικιστικού και φυλετικού χαρακτήρα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ως έννοια και απώτερη επιδίωξή μας δεν θα είναι δυνατή, αν επικρατήσει ο απολυταρχισμός και η μισαλλοδοξία. Μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εμείς οι πολιτικοί έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε, με την καθοδήγηση της Εκκλησίας, τα πανανθρώπινα ιδανικά, με τα οποία έχουμε γαλουχηθεί. Εχουμε την ευθύνη να ενεργούμε υπέρ των αδυνάτων, να φροντίζουμε για τη μείωση των ανισοτήτων, να δρούμε ως εγγυητές της ελευθερίας σκέψης και έκφρασης. Το όραμά μας θα πρέπει να είναι η ομοιόμορφη οικονομική ανάπτυξη και η καλλιέργεια ενός κλίματος ειρηνικής συνύπαρξης και δημιουργικής συνεργασίας. Θα θέλαμε να δούμε τη συνεργασία και το διάλογο να εξαπλώνονται ακόμα περισσότερο μεταξύ πολιτών, αλλά και γενικότερα λαών, μεταξύ διαφορετικών εθνοτικών ομάδων και παραδόσεων, διαφορετικών Εκκλησιών και θρησκειών", υπογραμμίζει.

    Ο πρόεδρος της Κ.Ο. ΕΛΚ - Ε.Δ. Χανς - Γκερτ Πέτερινγκ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ των χριστιανών και των μουσουλμάνων και υπογράμμισε ότι αποτελεί τη βάση της ειρηνικής επιβίωσης των λαών στις αρχές πάνω στις οποίες στήριξε τη μέχρι σήμερα πορεία του το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ο κ. Πέτερινγκ είπε ακόμη ότι σκοπός του 4ου Διαλόγου είναι ο τερματισμός της χωριστής ανάπτυξης μεταξύ χριστιανών στην Ευρώπη και των διαφορετικών δρόμων που ακολούθησαν. Σκοπός, επίσης του 4ου διαλόγου είναι η ενθάρρυνση των εκκλησιών των υπό ένταξη χωρών να αναλάβουν δράση για την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών, τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ποιότητας ζωή των λαών τους.

    Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σήμερα ευρωβουλευτής του ΕΛΚ - ΕΔ Ζακ Σαντέρ υπογράμμισε ότι πολιτικός πρέπει να ενδιαφέρεται στο ανώτερο επίπεδο για το ρόλο των θρησκειών και των ιδεών τους στην κοινωνία. Υπογράμμισε τη σημασία του συνεχούς διαλόγου μεταξύ των πολιτικών και των ανθρώπων της εκκλησίας και τόνισε τη σημασία της προσέγγισης αυτής στη συνεισφορά της στο μέλλον της ευρωπαϊκής οικοδόμησης.

    Τέλος ο αντιπρόεδρος του κόμματος της "Μητέρας Πατρίδας" Μπουλέντ Ακατσαρλί επικρότησε τα μηνύματα συνεργασίας και συγκατοίκησης που πρότειναν οι ηγέτες του ΕΛΚ - ΕΔ και τόνισε ότι ο πραγματικός ανταγωνισμός υπάρχει μεταξύ πιστών και μη πιστών και όχι ανάμεσα στους πιστούς των όποιων θρησκειών. Ο κ. Ακατσαρλί αναφέρθηκε επίσης στην υπερχιλιετή εμπειρία της Τουρκίας συνύπαρξης πολιτών διαφόρων θρησκειών και εξέφρασε την έντονη επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [15] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ Ν.Δ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Γ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Τη λύπη της για την απώλεια του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Γιώργου Τζιτζικώστα, και τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του εξέφρασε με ανακοίνωσή της η διοικούσα επιτροπή του κόμματος στο νομό Θεσσαλονίκης.

    Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι "υπηρέτησε με συνέπεια, ανθρωπιά και εξαιρετικό ήθος τους πολίτες της υπαίθρου και για αυτό τιμήθηκε επί 26 χρόνια για την προσφορά του. Ολοι θα τον θυμόμαστε πάντα ως τον πολιτικό του μέτρου, ανοιχτόκαρδο, φιλικό, πραγματιστή. Διεύρυνε τον πολιτικό μας ορίζοντα με τη δράση του, τις προτάσεις και τη δημιουργική παρουσία".

    [16] ΔΗΛΩΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Τη λύπη του για τη δολοφονία του Βρετανού διπλωμάτη αλλά και την ελπίδα του ότι οι ένοχοι θα συλληφθούν και θα παραπεμφούν στη δικαιοσύνη εξέφρασε σε δήλωσή του στο ΜΠΕ ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νταν Χάνιλτον.

    Ο κ.Χάνιλτον είπε χαρακτηριστικά ότι όλοι οι διπλωμάτες που συμμετείχαν στη σύνοδο του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, λυπήθηκαν και σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν τις πληροφορίες για την επίθεση. "Συμμεριζόμαστε την άποψη την οποία εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου στη δήλωση η οποία μας διενεμήθηκε στη σύνοδο" είπε ο κ. Χάμιλτον για να προσθέσει ότι όλοι στις ΗΠΑ και στη σύνοδο του Συμφώνου "είμαστε εναντίον της τρομοκρατίας και ελπίζουμε ότι οι ένοχοι θα παραπεμφούν στη δικαιοσύνη".

    [17] ΑΥΣΤΡΙΑΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε.

    Παρίσι, 8 Ιουνίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ προειδοποίησε ότι η Βιέννη ενδέχεται να μπλοκάρει τις αποφάσεις για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αν δεν αρθούν οι εναντίον της κυρώσεις.

    Η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Βιέννης μπορεί να βρεθεί υπό πίεση και να μποϊκοτάρει τις μεταρρυθμίσεις.

    Σημειώνεται ότι οι χώρες της ΕΕ πάγωσαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Αυστρία τον Φεβρουάριο μετά την συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος Ελευθερία στην κυβέρνηση συνασπισμού της Βιέννης.

    O.K.

    [18] ΕΝΤΟΝΗ ΑΠΕΧΘΕΙΑ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ

    Βρυξέλες, 8 Ιουνίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε την "έντονη αποστροφή" της για τη δολοφονία του στρατιωτικού ακόλουθου της βρετανικής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα, Στέφεν Σόντερς.

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οποιαδήποτε επίθεση σε διπλωμάτη ή αξιωματούχο του στρατού, που είναι σε τέτοιες θέσεις είναι επίθεση ενάντια στη δημοκρατία, που αποτελεί θεμέλιο λίθο της ΕΕ και εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οικογένεια του θύματος.

    [19] ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Πρίστινα, 8 Ιουνίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Στρατιωτικοί εξουδετέρωσαν σήμερα βόμβα που ήταν τοποθετημένη κάτω από όχημα σταθμευμένο κοντά στο Γενικό Επιτελείο της διεθνούς αστυνομίας και στην έδρα της UNMIK στο κέντρο της Πρίστινα, δήλωσε εκπρόσωπος της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Σύμφωνα με το ταγματάρχη Σκοτ Σλέιτεν η βόμβα περιείχε περίπου ένα κιλό εκρηκτικών και σε περίπτωση που γινόταν έκρηξη θα στοίχιζε τη ζωή όσων βρίσκονταν σε ακτίνα 15 μέτρων.

    Αστυνομικοί του ΟΗΕ ανακάλυψαν το πρωί τον εκρηκτικό μηχανισμό, στη συνέχεια απέκλεισαν το τετράγωνο γύρω από το σταθμευμένο όχημα, εκκένωσαν τα γύρω κτίρια και μία ώρα αργότερα εξουδετέρωσαν το μηχανισμό με ελεγχόμενη έκρηξη.

    Κ.Γ.

    [20] ΕΠΑΦΕΣ ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

    Σόφια, 8 Ιουνίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Περιμένοντας τον ...Μουμπάρακ συνεχίζει την επίσημη επίσκεψή της στην Αίγυπτο η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ναντέζντα Μιχάιλοβα. Όπως είναι γνωστό η προγραμματισμένη συνάντησή της με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χοσνι Μουμπάρακ ανεβλήθη, καθώς αυτός επισκέπτεται τη Γενεύη. "Ο Πρόεδρος είναι εκτός χώρας. Όταν επιστρέψει προβλέπεται τέτοια συνάντηση", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αμρ Μουσά στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τη Βουλγάρα υπουργό.

    Οι δυνατότητες διεύρυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών που έχει η κ. Μιχάιλοβα με την πολιτική ηγεσία της Αυγύπτου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί από χθες στο Κάιρο.

    Με τον πρωθυπουργό Ατέφ Εμπέιντ, συμφώνησε για πραγματοποίηση μέχρι το τέλος του έτους, συνόδου της μικτής βουλγαρο- αιγυπτιακής επιτροπής οικονομικής, επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας. Επιπλέον, αιγυπτιακή επιχειρηματική αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί τη Διεθνή Εκθεση στο Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη), στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται να καθιερωθεί Ημέρα της Αιγύπτου.

    Εκτός από τα οικονομικά, η κ. Μιχάιλοβα εξέτασε με τον ομόλογό της Αμρ Μουσά και θέματα που αφορούν στην κατάσταση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σχετικά με το θέμα της δίκης στη Λιβύη στην οποία έχουν προσαχθεί 6 Βούλγαροι γιατροί με την κατηγορία ότι μολύνθηκαν με τον ιό του AIDS 393 παιδιά σε νοσοκομείο της Βεγγάζης, όπου αυτοί πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους, ο κ. Μουσά υποσχέθηκε την υποστήριξη του Καϊρού στη βουλγαρική πλευρά. Την ίδια διαβεβαίωση έδωσαν στην κ. Μιχάιλοβα ο πρωθυπουργός Ατέφ Εμπέιντ και ο πρόεδρος της Βουλής Φατχί Σουρούρ. Ο τελευταίος πρόκειται να επισκεφτεί τη Σόφια τον προσεχή Ιούλιο, μετά από πρόσκληση του προέδρου της βουλγαρικής Βουλής Ιορντάν Σοκόλοφ.

    Κ.Κ.

    [21] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΧΑΑ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το ενημερωτικό δελτίο της "LEADER ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ" για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την εισαγωγή των μετοχών της στην Παράλληλη Αγορά.

    Επίσης το ΔΣ ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της εισηγμένης "Π.Δ. ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ" για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

    Σύμφωνα με τα ενημερωτικά δελτία που εγκρίθηκαν η "LEADER ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ" θα διαθέσει 777.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ως εξής: 740.000 με δημόσια εγγραφή στο ευρύ επενδυτικό κοινό και 37.000 με ιδιωτική τοποθέτηση.

    Η εταιρία "Π. Δ. ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ" προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εκδίδοντας 2.158.310 νέες κοινές ανώνυμες μετοχές με δικαίωμα προτίμησης σε παλαιούς μετόχους και τιμή διάθεσης 2.500 δρχ./ μετοχή και με αναλογία 2 νέες μετοχές ανά 10 παλαιές μετοχές.

    Επίσης, το Δ.Σ του ΧΑΑ ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 16.120.00 κοινών ανώνυμων μετοχών, που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών της εταιρίας "ΠΡΟΟΔΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΕΕΧ", ενώ ενημερώθηκε για την αλλαγή της επωνυμίας της εταιρίας "MARFIN ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ" σε "MARFIN CLASSIC ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ" και διακριτικό τίτλο "MARFIN CLASSIC AEEX" και τη σύνταξη πληροφοριακού σημειώματος της εισηγμένης εταιρίας "ALBIO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ" (πρώην ALBIO ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ ΑΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ), σχετικά με τη μετατροπή της εταιρίας σε εταιρία συμμετοχών και την απόσχιση των κλάδων μεταλλουργίας και κλωστοϋφαντουργίας.

    Τέλος, αποφασίστηκε η μίσθωση τηλεπικοινωνιακού κυκλώματος που θα επιτρέψει την επέκταση του δικτύου χρηματιστηριακών συναλλαγών στις πόλεις Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Μιλάνο προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε μέλη με εγκατάσταση στις πόλεις αυτές να πραγματοποιούν συναλλαγές στην Αθήνα (στο ΧΑΑ).

    [22] ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ 619 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Αγκυρα, 8 Ιουνίου 2000 (19:50 UTC+2)

    Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 619 λαθρομετανάστες σε επιχείρηση τους στις επαρχίες Τσανάκαλε και Μπαλικεσίρ μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Οι λαθρομετανάστες συνελήφθησαν όταν η αστυνομία ειδοποιήθηκε ότι πολλά άτομα με λεωφορεία έφθαναν στο Τσανάκαλε. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 464 άτομα στο Τσανάκαλε και 155 στο Μπαλικεσίρ.

    Οι λαθρομετανάστες ανέφεραν ότι πλήρωσαν από 1700 μέχρι 5000 δολάρια ο καθένας σε μια συμμορία στην Κωνσταντινούπολη για να μπορέσουν να φθάσουν στην Ιταλία.

    Οι λαθρομετανάστες ήταν από το Αφγανιστάν, την Αιθιοπία, το Πακιστάν, το Ιράκ, το Σουδάν, το Λίβανο, το Ιράν, το Μπανγκλαντές, το Μαρόκο και τη Σιέρα Λεόνε.

    Ο.Κ.

    [23] ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ "ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ" ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Από το Λευκό Πύργο θα ξεκινήσει την Κυριακή το απόγευμα 8μελής ομάδα μοτοσικλετιστών, μέλη του Μοτοσικλετιστικού Ομίλου Θεσσαλονίκης (ΜΟΘ), συμμετέχοντας στο γύρο της Μεσογείου 2000 με την ονομασία "Δρόμοι του Λαδιού και της Ελιάς".

    Οι μοτοσικλετιστές θα συναντηθούν με ομάδα της Καλαμάτας στη Μυτιλήνη, από όπου θα ξεκινήσουν ένα πολιτιστικό οδοιπορικό 15.000 χιλιομέτρων σε όλες τις μεσογειακές χώρες: Ελλάδα, Τουρκία, Συρία, Λίβανος, Ιορδανία, Αίγυπτος, Λιβύη, Τυνησία, Αλγερία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία.

    Στόχος του οδοιπορικού που διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας είναι να στείλει ένα μήνυμα σε όλη τη Μεσόγειο, υπενθυμίζοντας ότι ο κλάδος ελιάς είναι το σύμβολο ειρηνικής συμβίωσης των λαών σε μία θερμή περιοχή, λόγω της γεωπολιτικής της σημασίας. Υπάρχει όμως και ο στόχος της διεθνούς προβολής και ενίσχυσης της κατανάλωσης της ελιάς και του ελαιόλαδου, ως βασικού συστατικού στη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου, μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων και επαφών μεταξύ ελαιοπαραγωγικών συνεταιρισμών και τοπικών φορέων, σε διάφορες χώρες.

    "Οι Δρόμοι του Λαδιού και της Ελιάς" τελούν υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου.

    [24] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΑΠΟ ΡΩΣΟΥΣ

    Λονδίνο, 8 Ιουνίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σε βασανισμούς πολιτών στην Τσετσενία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η ανθρωπιστική οργάνωση που έχει την έδρα της στο Λονδίνο ανέφερε ότι η χρήση βίας κατά Τσετσένων είναι καθημερινό φαινόμενο παρά τις υποσχέσεις της Μόσχας ότι θα ερευνήσει την υπόθεση.

    Η Διεθνής Αμνηστία επισήμανε ότι οι Ρώσοι συλλαμβάνουν Τσετσένους και τους οδηγούν σε στρατόπεδα όπου δεν έχουν καμία επαφή με τους συγγενείς τους ή με δικηγόρους και πρόσθεσε ότι άνδρες, γυναίκες και παιδιά βασανίζονται σε αυτά τα στρατόπεδα, σύμφωνα με μαρτυρίες.

    Η Ρωσία έχει δεχθεί αυστηρή κριτική για τις επιθέσεις της στην Τσετσενία και για την απόφαση της να μην επιτρέπει την είσοδο μελών διεθνών οργανώσεων στην περιοχή.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 8 June 2000 - 18:14:26 UTC