Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
  • [02] ΓΙΑ «ΑΠΟΒΑΛΚΑΝΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ» ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [03] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΌ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • [04] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕΡΒΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ
  • [05] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΝΗΦΑΛΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
  • [06] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ "ΧΟΥΡΙΕΤ" ΚΑΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [07] ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • [08] ΚΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
  • [09] ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΣΠΕΙΡΑ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΩΝ
  • [10] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
  • [11] ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
  • [12] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Μ. ΜΠΟΥΛΑΤΟΒΙΤΣ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ
  • [13] ΕΠΙΠΛΗΞΗ ΕΤΖΕΒΙΤ ΣΕ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΜΠΡΑΪΤ - ΤΖΟΥΓΚΑΝΟΒΙΤΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
  • [15] ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
  • [16] ΡΩΣΙΑ: ΠΡΟΩΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ
  • [17] ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΟΜΗΡΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΑΜΠΧΑΖΙΑ
  • [18] ΒΟΣΝΙΑ: 45 ΠΤΩΜΑΤΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ
  • [19] ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΤΟ 2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΩΣΕΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ
  • [20] ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ
  • [21] ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
  • [22] ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ DESPEC HELLAS ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
  • [23] ΒΕΡΟΛΙΝΟ: ΠΡΩΤΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

    Βερολίνου, 3 Ιουνίου 2000 (09:45 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τη σύζυγό του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον στο Λευκό Οίκο.

    ’ρχισαν στις 9 το πρωί οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της διάσκεψης του Βερολίνου. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συζητούν και για το πόρισμα των ομάδων εμπειρογνωμόνων. Στις 13:00 ώρα Ελλάδας, ο Γερμανός καγκελάριος Γκερχαρντ Σρέντερ θα αναγνώσει το κοινό ανακοινωθέν.

    Στις 17:00 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα δώσει συνέντευξη τύπου, ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία επιστρέφει στην Αθήνα, αύριο το απόγευμα.

    Αχ. Χατζόπουλος

    [02] ΓΙΑ «ΑΠΟΒΑΛΚΑΝΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ» ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Βερολίνο, 3 Ιουνίου 2000 (10:39 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μπιλ Κλίντον

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, μιλώντας χθες στο ’αχεν της Γερμανίας, κατά την τελετή απονομής του βραβείου Καρλομάγνου, με το οποίο είχε τιμηθεί και ο Κων. Καραμανλής, υπογράμμισε την ανάγκη "αποβαλκανιοποίησης των Βαλκανίων" και προσχώρησης της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής που λαμβάνει χώρα στο Βερολίνο, ο Αμερικανός πρόεδρος βραβεύθηκε με τον έπαινο που αφορά "εξέχουσες προσφορές στην ευρωπαϊκή ιδέα" λόγω της "τολμηρής παρέμβασής του στη Βοσνία και το Κόσοβο, της συμβολής του στη συμφιλίωση Ελλάδας - Τουρκίας και των προσπαθειών του για την εξεύρεση μόνιμης λύσης στην Κύπρο και τη Βόρειο Ιρλανδία".

    Στην ομιλία που εκφώνησε ο κ. Κλίντον επεσήμανε πως, "αν ο στόχος που ακολουθείται με το Σύμφωνο Σταθερότητας στα Βαλκάνια είναι η πλήρης ενσωμάτωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ένωση, τότε πρέπει να συμπεριληφθεί και η Τουρκία. Χαιρετίζω λοιπόν την απόφαση της Ένωσης να θεωρήσει την Τουρκία ως πραγματικό υποψήφιο μέλος κι ελπίζω ότι οι δύο πλευρές -Ένωση και Τουρκία- θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα. Αυτό θα είναι καλό για την Τουρκία" τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, "για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για τη συμφιλίωση Ελλάδας - Τουρκίας και για μια λύση στην Κύπρο".

    Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος επίσης στη Γιουγκοσλαβία παρατήρησε ότι "δεν υπάρχει δρόμος να φέρουμε πίσω τη Γιουγκοσλαβία. Δεν μπορεί να πάρει η κάθε κοινότητα τη δική της χώρα, τον δικό της στρατό, τη δική της σημαία. Διότι, αν δεχθούμε τις αλλαγές τόσων συνόρων στα Βαλκάνια, θα απομακρύνουμε ακόμη πιο πολύ την ειρήνη. Ο σκοπός μας όμως είναι να αποβαλκανιοποιήσουμε τα Βαλκάνια. Να τα βοηθήσουμε ώστε να μετατραπούν σε μαγνήτη που θα φέρει τον κόσμο κοντά".

    Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι στην προσφώνησή του στην ίδια τελετή ο Γερμανός καγκελάριος Γκ. Σρέντερ κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να μην αναστατώσει την παγκόσμια οπλική ισορροπία μ' ένα νέο πυραυλικό σύστημα. Ειδικότερα ο κ. Σρέντερ επεσήμανε πως "φυσικά αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα των Αμερικανών συμμάχων να λάβουν εκείνες τις αποφάσεις που θεωρούν κατάλληλες για την ασφάλειά τους, καθώς όμως το θέμα θα έχει επιπτώσεις πολύ πέραν των ΗΠΑ η Συμμαχία έχει την αίσθηση ότι θα 'πρεπε να αντιμετωπισθεί σ' ένα πνεύμα συνεργασίας"

    [03] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΌ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Τορόντο, 3 Ιουνίου 2000 (10:49 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κωστής Στεφανόπουλος

    Ολοκληρώθηκε με ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ, το απόλυτα επιτυχημένο, όπως χαρακτηρίστηκε, ταξίδι του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στον Καναδά. Ήταν δε ιδιαίτερος ο συμβολισμός με τον τερματισμό του ταξιδιού, καθώς ο κ. Στεφανόπουλος στο πανεπιστήμιο Γιορκ, κατέθεσε το σεβασμό του στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, επί σειρά ετών καθηγητή του Πανεπιστημίου και τόνισε ότι η κορύφωση της συνεργασίας θα είναι η ίδρυση της έδρας Νεοελληνικών Σπουδών.

    Ο κ. Στεφανόπουλος, που έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από 2.000 Ελληνοκαναδούς, αναφέρθηκε στις προσπάθειες των αποδήμων αλλά και στη σύγχρονη Ελλάδα εστιάζοντας στο γεγονός ότι το Σύνταγμα λειτουργεί άψογα, στη σταθερή εμμονή στις αταλάντευτες αρχές της εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την εθνική κυριαρχία και τα αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα, καθώς και στις προσπάθειες για την αποκατάσταση καλών σχέσεων με όλες τις γειτονικές μας χώρες, οι οποίες τόνισε ότι αποδίδουν.

    Ο κ. Στεφανόπουλος επισκέφθηκε τη Μητρόπολη, όπου εγκαινίασε τη Θεολογική Ακαδημία. Κατά τη σύντομη τελετή αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει ζωντανή Εκκλησία στον Καναδά για να παίξει το ρόλο της τον οποίο περιέγραψε ως ρόλο επικοινωνίας όχι μόνο ανάμεσα στους πιστούς, ενώ τόνισε και τη σημασία της ελληνικής γλώσσας.

    Ο κ. Στεφανόπουλος υποστήριξε ότι οι θεολογικές σχολές είναι απαραίτητες και ακριβώς γι' αυτό σε κάποιες άλλες περιπτώσεις -είπε- προσπαθούν να τις κλείσουν, αλλά χωρίς επιτυχία. Με αυτή την ευκαιρία αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Καναδά, μια χώρα δημοκρατική -είπε- όπου είναι ελεύθερη η λειτουργία όλων των θρησκευτικών δογμάτων και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αναγνωρίσει τη Θεολογική Ακαδημία του Τορόντο ως ανωτάτη σχολή.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους των υφυπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας, Αγγελικής Λαΐου και Γ. Ζαφειρόπουλου, ευκαιρίες "κοινοπρακτικών επιχειρηματικών δράσεων" κυρίως με Ελληνοκαναδούς επιχειρηματίες καθώς και κατανόηση των θέσεων για το Ακούγιου από τον Καναδό πρωθυπουργό απέδωσε η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Καναδά.

    Συγκεκριμένα, η κ. Λαΐου έκανε λόγο για "πολύ σημαντική εξέλιξη" στο θέμα του Ακούγιου μεταφέροντας "δέσμευση του πρωθυπουργού του Καναδά", ενώ ο κ. Ζαφειρόπουλος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον συνεργασίας τόσο όσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες όσο και το ελληνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων.

    "Οι Έλληνες επιχειρηματίες του Καναδά που ασχολούνται με χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να καλύψουν χρηματοδοτικά τέτοιου είδους επιχειρηματικές πρωτοβουλίες", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [04] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕΡΒΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Ζάγκρεμπ, 3 Ιουνίου 2000 (20:55 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων ως οικονομική βοήθεια για την επιστροφή των Σέρβων προσφύγων που εγκατέλειψαν την Κροατία κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1991 και μετά τη λήξη του, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ζάγκρεμπ.

    Τα χρήματα θα διατεθούν για ανθρωπιστική βοήθεια για την επιστροφή και την επανένταξη των Σέρβων, για την επισκευή των σπιτιών τους καθώς και για να ενθαρρυνθούν όσοι από αυτούς ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με επιχειρήσεις.

    Σημειώνεται ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ κατά την επίσκεψή της στο Ζάγκρεμπ χαιρέτισε τις προσπάθειες της Βοσνίας και της Κροατίας για την επιστροφή των προσφύγων και είχε ανακοινώσει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα χορηγήσει 1 εκατομμύριο δολάρια για την ανακατασκευή 100 σπιτιών στις δύο πλευρές των συνόρων των δύο χωρών.

    Ως ένδειξη καλής θέλησης οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιτρέψουν την επιστροφή 4.000 Κροατών της Βοσνίας και Σέρβων της Κροατίας προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους επόμενους τρεις μήνες.

    [05] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΝΗΦΑΛΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Νηφάλιο διάλογο μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας ζήτησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης.

    Απαντώντας στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι "στην Ορθοδοξία δεν ταιριάζουν οι φανατισμοί, δεν ταιριάζουν τα δόγματα, δεν ταιριάζουν οι αφορισμοί". "Πιστεύω", είπε, "ότι πρέπει να υπάρξει νηφάλιος διάλογος".

    [06] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ "ΧΟΥΡΙΕΤ" ΚΑΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Αντιδράσεις και στελεχών του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε το προκλητικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ", η οποία προσπάθησε να πλήξει τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος έκανε λόγο για κακή εφημερίδα, την οποία ο ίδιος δεν λαμβάνει ποτέ υπόψη του.

    "Δεν δέχομαι να επηρεαστώ ποτέ από τον τουρκικό τύπο και ιδιαίτερα από τη "Χουριέτ", η οποία είναι μία εφημερίδα που δεν σέβομαι. Υπάρχουν εφημερίδες στην Τουρκία τις οποίες τις σέβομαι. Η "Χουριέτ" είναι μία εφημερίδα με μία γνωστή ιστορία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι μία εφημερίδα απορριπτέα από κάθε άποψη", τόνισε.

    Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι τα εσωκομματικά προβλήματα της Ν.Δ. είναι ανάξια λόγου και πρόσθεσε ότι σήμερα ουσιαστικά δεν υπάρχει αντιπολίτευση για να ελέγξει την κυβέρνηση.

    Την επίθεση της τουρκικής εφημερίδας εναντίον του Κώστα Καραμανλή σχολίασε επικριτικά και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης.

    "Είναι ένα δημοσίευμα προκλητικό, άθλιο και κατάπτυστο", είπε.

    [07] ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2000 (19:25 UTC+2)

    Στο πλαίσιο του τριημέρου εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 5ης Ιουνίου - Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που διοργανώνουν για τρίτη συνεχή χρονιά το υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και ο Σύνδεσμος Ο.Τ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία της Ενωσης Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας - Θράκης διοργανώνεται αύριο Ποδηλατοδρομία με στόχο να καταδειχθεί ότι το ποδήλατο είναι μία εναλλακτική λύση μετακίνησης για τη Θεσσαλονίκη.

    Η ποδηλατοδρομία, η οποία δεν θα έχει αγωνιστικό, αλλά συμβολικό και οικολογικό χαρακτήρα θα ξεκινήσει με τη συμμετοχή ποδηλατών όλων των ηλικιών στις 12 το μεσημέρι από την Πλατεία Αριστοτέλους.

    Οι ποδηλάτες θα ακολουθήσουν την πορεία Λεωφόρος Νίκης - Λευκός Πύργος - Νικολάου Γερμανού - ΧΑΝΘ - Τσιμισκή και θα καταλήξουν και πάλι στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα απονεμηθούν σε όλους τους συμμετέχοντες διπλώματα, καπέλα και βιβλία δώρα.

    Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν συμβολικά και οι ποδηλάτες της ομάδας ΠΥΡΣΟΣ και της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης.

    [08] ΚΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2000 (19:03 UTC+2)

    Για τους χειρισμούς της στο θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας επικρίνει την κυβέρνηση το ΚΚΕ με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του.

    Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση δεν πρέπει να δοθεί ούτε μία μετοχή στους ιδιώτες και είναι ανάγκη να διασφαλιστεί ο ενιαίος και δημόσιος χαρακτήρας της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    Ο ΣΥΝ σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για αποτυχία των κυβερνητικών σχεδιασμών και διαβεβαιώσεων και ζητεί από την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τις προτάσεις της για το μέλλον της Ολυμπιακής.

    [09] ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΣΠΕΙΡΑ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΩΝ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2000 (18:51 UTC+2)

    Σπείρα αρχαιοκαπήλων εξάρθρωσε το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπήλων Αττικής σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφάλειας Λαμίας. Συνελήφθησαν ο γυναικολόγος Αλέκος Ντόσκορης, ο αυτοκινητιστής Νίκος Πατσαροχάς και ο Αλβανός Αλεξάνταρ Σιμούνι.

    Οι συλληφθέντες είχαν τοποθετήσει μέσα σε ταξί συσκευασμένα σε χάρτινο κιβώτιο και σε σακούλες απορριμμάτων αρχαία αντικείμενα, ανεκτίμητης, αρχαιολογικής, ιστορικής και εμπορικής αξίας προκειμένου να τα προωθήσουν στην αγορά.

    [10] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    Βερολίνο, 3 Ιουνίου 2000 (18:33 UTC+2)

    του Αχ. Χατζόπουλου

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, στο Βερολίνο μετά τη λήξη των εργασιών της Διάσκεψης επιβεβαίωσε ότι είχε συνάντηση με όλους τους άλλους ηγέτες και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, με τον οποίο, όπως δήλωσε, συζήτησαν τα θέματα της περιοχής.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι τον Αμερικανό πρόεδρο τον ενδιαφέρουν αυτά τα θέματα και του είπε ότι θέλει να εργαστεί για την ειρήνη στην περιοχή.

    Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως πετυχημένη τη συνάντηση του Βερολίνου. Είπε επίσης ότι "η Διάσκεψη βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε ορισμένα πράγματα, ώστε να γίνουν κοινές προσπάθειες".

    Στην αρχή της τοποθέτησής του δήλωσε: "Συζητήσαμε για όλα που αφορούν την προοδευτική διακυβέρνηση, το Σοσιαλισμό, την αντιμετώπιση των προκλήσεων, την παγκοσμιοποίηση, τις σχέσεις κρατών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα. Εγινε καταγραφή αυτών των θεμάτων και των γενικών αξιών".

    Η Διάσκεψη του Βερολίνου, όπως είπε ο πρωθυπουργός έφερε πιο κοντά τους πρωταγωνιστές της παγκόσμιας εξέλιξης και χαρακτήρισε το κοινό ανακοινωθέν, ως ένα κείμενο εργασίας, ένα πλαίσιο για την από εδώ και πέρα συνεργασία.

    Οπως είπε θα υπάρξει και συνέχεια, οι εμπειρογνώμονες των χωρών θα συναντηθούν σε δύο μήνες στη Λισσαβώνα και εκεί θα αποφασιστεί πότε θα γίνει η νέα Συνάντηση Κορυφής.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προτείνει η επόμενη Διάσκεψη Κορυφής να γίνει στην Ελλάδα.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως κυρίαρχα θέματα τη σημασία της αγοράς, είπε ότι η κοινωνία δεν μπορεί να είναι υποτελής στην αγορά, ότι πρέπει να επικρατήσει η δημοκρατική λογική, η συνοχή αλληλεγγύης και η συνεργασία.

    Μέσα στις χώρες, πρόσθεσε, πρέπει να ενισχυθεί η αυτονομία του ατόμου και της κοινωνίας.

    Δήλωσε ότι υπήρξε πλατιά συμφωνία για θέματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και οι κανόνες που πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς περιορισμούς.

    Επίσης τόνισε ότι όλοι συμφώνησαν πως πρέπει να υπάρχει άμεση αντιπαράθεση με τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας που παρατηρούνται και ότι πρέπει να ενισχυθεί η αναπτυξιακή προσπάθεια, αλλά και η κοινωνική δικαιοσύνη.

    Είπε επίσης ότι υπήρξε συμφωνία για το πως πρέπει να κριθεί η κοινωνία των πολιτών και ότι ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι αυτή η Διάσκεψη βοηθάει την επιστροφή της πολιτικής στο προσκήνιο.

    Ο κ. Σημίτης είπε ότι το πολιτικό στοιχείο πρέπει να είναι κυρίαρχο. "Επιδίωξή μας", κατέληξε, "είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο για επαφές και περαιτέρω προβληματισμούς για την καλύτερη κατανόηση των φαινομένων και επίσης η περισσότερη ευημερία για τους λαούς".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και συγκεκριμένα για το αν ασπάζεται την άποψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ για ομοσπονδιοποίηση της Ενωμένης Ευρώπης, ο κ. Σημίτης είπε ότι "θα εξετάσουμε αυτές τις προτάσεις και τίποτε δεν αποκλείουμε εκ των προτέρων".

    Επίσης ανέφερε ότι στη Διάσκεψη του Βερολίνου συζητήθηκε και το θέμα των κομμάτων και ο ρόλος τους και ότι έγινε ευρεία συζήτηση για AIDS που μαστίζει τη Μοζαμβίκη.

    Δεν συζητήθηκε, είπε, ότι είναι ανοιχτές οι πόρτες της Ε.Ε. του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν θέματα των σχέσεων ΗΠΑ - Ευρώπης κατά τις τοποθετήσεις των αρχηγών και ότι σε τέτοιες τοποθετήσεις προβάλλονται οι πλευρές της συνεργασίας.

    "Υπάρχουν κοινά θέματα με την Αμερική", τόνισε, "αλλά και αντιτιθέμενα συμφέροντα".

    Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, είπε ότι ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι καθοριστικός για τις ελληνικές επιχειρήσεις και ότι πρέπει να προσπαθήσουν μέσα σε αυτό το πλαίσιο να πετύχουν όλες.

    Το κοινό ανακοινωθέν

    Το κοινό ανακοινωθέν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Διάσκεψη του Βερολίνου τελειώνει με τα εξής:

    "Εμείς οι ηγέτες προοδευτικών κυβερνήσεων πιστεύουμε ότι στον 21ο αιώνα η δημοκρατία προωθεί τα ιδεώδη και τα μέσα για να δώσουν ελπίδα σε όλους.

    - Δραστηριοποιούμαστε σήμερα προς όφελος των μελλοντικών γενεών του 21ου αιώνα.

    - Γίναμε όλοι σοφότεροι από αυτή τη συνάντηση και όλοι επιθυμούμε να συναντηθούμε ξανά. Ενα από τα συμπεράσματα της Συνάντησης ήταν η ανάγκη να διευρύνουμε το δίκτυο των προοδευτικών κυβερνήσεων.

    - Επιθυμούμε οι υπουργοί μας, οι δημόσιοι λειτουργοί και οι επικεφαλής των δημοσίων υπηρεσιών να συναντώνται και να συνεργάζονται σε τακτική βάση, να συζητούν πολιτικές λύσεις και να διδάσκονται ο ένας από τον άλλο.

    - Θα ενισχύσουμε την ανταλλαγή δημοσίων λειτουργών και επικεφαλής δημοσίων υπηρεσιών και θα δημιουργήσουμε δίκτυα σκεπτόμενων ανθρώπων και επιστημονικών ιδρυμάτων, τα οποία θα αναλάβουν να εντοπίσουν τις προκλήσεις και τις επιλογές της πολιτικής.

    - Πιστεύουμε ότι οι πολίτες μας θα πρέπει να αντλήσουν αυτοπεποίθηση από την κοινή μας προσπάθεια και από την πορεία που επιλέξαμε.

    - Προσβλέπουμε στην αποδοχή των ιδεών μας αυτών από όλους όσους αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στο κοινό προοδευτικό μας εγχείρημα".

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν αύριο το απόγευμα για την επιστροφή τους στην Αθήνα.

    [11] ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2000 (18:33 UTC+2)

    Το Δήμο Καλαμαριάς επισκέφθηκε σήμερα ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης συνοδευόμενος από το γραμματέα της Νομαρχιακής κ. Μαμέλη και άλλα μέλη.

    Τον κ. Σκανδαλίδη υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης, ο ΓΓ του Δήμου κ. Λέκκας, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

    Ο κ. Οικονομίδης ενημέρωσε το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ για τα μεγάλα έργα του Δήμου που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ παράλληλα τον πληροφόρησε για προβλήματα που χρήζουν άμεσης λύσης, όπως αυτά της σχολικής στέγης, της αξιοποίησης του στρατοπέδου Κόδρα, της κατασκευής του κολυμβητηρίου κ.ά.

    Από την πλευρά τους οι αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι έθεσαν προβληματισμούς γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως της αποκέντρωσης των εξουσιών, της απόδοσης των κρατικών αυτοτελών πόρων και της απεμπλοκής αρμοδιοτήτων ορισμένων υπηρεσιών για τη γρήγορη επίλυση θεμάτων.

    Ο κ. Σκανδαλίδης ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή για τη φιλοξενία που του επιφυλάχθηκε και τόνισε ότι η παρουσία του εγκαινιάζει ένα διαφορετικό κοινωνικό διάλογο.

    "Θεωρώ ότι τα βασικά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ είναι να διευθύνει ένα τέτοιο διάλογο σε πολιτικό επίπεδο και αυτό το καθήκον όσο δύσκολο και αν είναι για μένα, προσωπικά, είναι μία πρόκληση και η παρουσία μου εδώ σαν γραμματέας του κόμματος έχει αυτή τη σχέση", είπε.

    Επεσήμανε ότι οι φορείς στη δημοκρατία και ιδιαίτερα στη δημοκρατία του παρόντος που έχουν σχέση με την ανάπτυξη, την εκπροσώπηση συμφερόντων, την πορεία της χώρας, αλλά και την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών της, πρέπει να εγκαινιάσουν και να ανοίξουν ένα νέου τύπου κοινωνικό διάλογο που θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν ευρύτερες συναινέσεις και συμφωνίες σε αναπτυξιακά ζητήματα που αφορούν όλες τις όψεις της ανάπτυξης μίας περιοχής και όχι απλά στη διεκδίκηση ή στην ευκαιριακή συνύπαρξη μέσα από σχήματα που δεν δίνουν καθαρά προοπτική για τη χώρα και τη ζωή των πολιτών.

    Υπάρχει, τόνισε, η διάθεση με τους ενημερωμένους πολίτες και τα μέσα που υπάρχουν σήμερα, να προχωρήσουμε σε ένα προγραμματισμό άλλης μορφής από αυτόν που ξέραμε έως τώρα, να δώσουμε μία κοινή μάχη γύρω από τα προβλήματα χωρίς τις παλιές αντιπαλότητες μέσα από μία άλλου είδους συναίνεση.

    Οσον αφορά τα θέμα που θίχθηκαν από την πλευρά του Δήμου εξέφρασε τη συμπαράστασή του σε όσα τον βρίσκουν σύμφωνο και υποσχέθηκε να ασκήσει πίεση στο βαθμό που του επιτρέπει η ιδιότητά του ως γραμματέα του κόμματος, ώστε να δοθούν λύσεις στις δίκαιες απαιτήσεις του Δήμου, που αφορούν την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ζωής της πόλης.

    Παράλληλα, διαπίστωσε ότι η παρουσίαση της πορείας του Δήμου από το Δήμαρχο και τους συμβούλους, επιβεβαιώνει ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα χάριν της αποκέντρωσης και της πολιτικής βούλησης που υπάρχει.

    Τέλος εκτίμησε ότι έγινε μία πολύ γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση και δήλωσε εντυπωσιασμένος για τα τεράστια βήματα που έκανε ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια, καθώς αξιοποίησε τα νομοθετικά πλαίσια και με δική του πρωτοβουλία λειτουργεί συνεχώς σε μία προοδευτική κατεύθυνση.

    [12] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Μ. ΜΠΟΥΛΑΤΟΒΙΤΣ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ

    Ποντγκόριτσα, 3 Ιουνίου 2000 (16:55 UTC+2)

    Δριμεία επίθεση εναντίον του προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος του Μαυροβουνίου, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στην Ποντγκόριτσα.

    Ο κ. Μπουλάτοβιτς είπε ότι η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση στους Δήμους της Ποντγκόριτσα και του Χέρτσεγκ Νόβι θα αποτελέσει "αναπόφευκτο βήμα που θα σημάνει το τέλος της διακυβέρνησης του Μαυροβουνίου από τον Μίλο Τζουκάνοβιτς, καθώς είναι σαφές πως οι πολίτες του Μαυροβουνίου δεν θα εμπιστευτούν ανθρώπους που πρόδωσαν τη χώρα τους, την παράδοσή της και διέλυσαν την αξιοπρέπεια του λαού".

    Ο κ. Μπουλάτοβιτς τόνισε ακόμη ότι η φετινή χρονιά είναι η χρονιά της ανασυγκρότησης της Σερβίας, της υπεράσπισης του Μαυροβουνίου και της περαιτέρω ανάπτυξης της Γιουγκοσλαβίας.

    Στην ίδια προεκλογική συγκέντρωση στους χιλιάδες οπαδούς του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος μίλησε εκ μέρους του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Ιβιτσα Ντάτσις, πρόεδρος του κόμματος στο Βελιγράδι, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι επικείμενες δημοτικές εκλογές θα σημάνουν την κάθοδο από την πολιτική σκηνή του Μαυροβουνίου εκείνων που κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του ΝΑΤΟ γύρισαν την πλάτη στη Σερβία και τη Γιουγκοσλαβία.

    [13] ΕΠΙΠΛΗΞΗ ΕΤΖΕΒΙΤ ΣΕ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    Αγκυρα, 3 Ιουνίου 2000 (16:38 UTC+2)

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ, άσκησε έμμεση κριτική σε έναν από τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού σχετικά με την ψηφοφορία που εξανάγκασε τον τρίτο εταίρο της κυβέρνησης να απαντήσει στις κατηγορίες για την προσφορά γης σε αμερικανική εταιρία αυτοκινήτων.

    "Η εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη ανάμεσα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού πρέπει να συνεχιστεί όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στο κοινοβούλιο" δήλωσε ο Ετζεβίτ και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα υποστεί σοβαρό πλήγμα αν δεν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε τα σχόλια αυτά, μετά τη χθεσινή ψηφοφορία κοινοβουλευτικής επιτροπής, σύμφωνα με την οποία ζήτησε από τον επικεφαλής του κόμματος "Μητέρα Πατρίδα", Μεσούτ Γιλμάζ, να λογοδοτήσει ενώπιον του δικαστηρίου για τις κατηγορίες που σχετίζονται με την παραχώρηση κρατικής ιδιοκτησίας σε ιδιωτική εταιρία, το 1998. Για την υπόθεση αυτή κατηγορούνται ο Γιλμάζ, τότε πρωθυπουργός, και ο Γιαλίμ Ερέζ, υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας στην κυβέρνησή του.

    Αποφασιστικό ρόλο για την απολογία του Γιλμάζ έπαιξαν οι ψήφοι τεσσάρων βουλευτών του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, οι οποίοι κατηγορήθηκαν από το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας ότι η απόφασή τους αποτελεί πρόταση μομφής εναντίον τους.

    Μετά την ψηφοφορία ο Γιλμάζ αμφισβήτησε την πίστη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης στον κυβερνητικό συνασπισμό, το οποίο προειδοποίσε από την πλευρά του ότι δεν πρέπει να συγχέονται οι κυβερνητικές υποθέσεις με αυτές του κοινοβουλίου.

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΜΠΡΑΪΤ - ΤΖΟΥΓΚΑΝΟΒΙΤΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    Βερολίνο, 3 Ιουνίου 2000 (16:01 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς, είχε επαφές σήμερα με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, στο Βερολίνο, εν μέσω ανησυχιών μετά τη δολοφονία του συμβούλου του σε θέματα ασφάλειας, αυτή την εβδομάδα.

    Ο Τζουγκάνοβιτς, που έφτασε στο Βερολίνο μόνο για τη συνάντηση με την κ.Ολμπράιτ και αναχώρησε αμέσως αργότερα, ευχαρίστησε την Αμερικανίδα υπουργό, με την οποία συζήτησε την κατάσταση στα Βαλκάνια, την υποστήριξη των ΗΠΑ στον εκδημοκρατισμό της περιοχής και τη στάση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στα μέσα ενημέρωσης της χώρας του.

    Η Αμερικανίδα υπουργός εξέφρασε τη λύπη και ανησυχία των ΗΠΑ για τη δολοφονία, ενώ συνέδεσε το γεγονός με τα υπόλοιπα περιστατικά βίας στη Σερβία.

    [15] ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2000 (15:47 UTC+2)

    "Η κυβέρνηση αποδείχθηκε ανίκανη να εκσυγχρονίσει και να αναπτύξει την Ολυμπιακή Αεροπορία και φέρει γι' αυτό μεγάλη ευθύνη", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Μεταφορών με το Βρετανό σύμβουλο της Ολυμπιακής Αεροπορίας και τις αντίστοιχες δηλώσεις που έγιναν χθες και σήμερα από την κυβέρνηση.

    Οπως τονίζει το ΔΗΚΚΙ "αφού η κυβέρνηση αφήρεσε δικαιώματα από τους εργαζόμενους και μείωσε τις αποδοχές τους, με πρόσχημα την εξυγίανση - και αφού πλήρωσε αρκετά δισεκατομμύρια στους Αγγλους διαχειριστές - τώρα αποκαλύπτεται ότι ο αρχικός σκοπός της, ήταν το ξεπούλημα της εταιρίας, αδιαφορώντας για τις αρνητικές συνέπειες που έχει αυτό στην Εθνική Οικονομία και Αμυνα της χώρας".

    Το ΔΗΚΚΙ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες της και να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα, γιατί αυτή η εξέλιξη θα βλάψει σαφώς την Εθνική Οικονομία, αλλά και τα συμφέροντα των εργαζομένων, προς όφελος κάποιων ντόπιων ή ξένων μεγαλοεπιχειρηματιών.

    Προτείνει δε τον άμεσο εκσυγχρονισμό της Ολυμπιακής Αεροπορίας, τη λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, χωρίς αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και την αξιοκρατική χρησιμοποίηση του προσωπικού της, με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση της εταιρίας και την ανασυγκρότησή της.

    [16] ΡΩΣΙΑ: ΠΡΟΩΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Νέα Υόρκη, 3 Ιουνίου 2000 (15:24 UTC+2)

    Η Ρωσία εκτιμά ότι η απόφαση της επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε, να αρνηθεί τη διευρεύνηση κατηγοριών κατά του ΝΑΤΟ για εγκλήματα πολέμου, είναι πρόωρη.

    Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Γκενάντι Γκατίλοφ, ο οποίος τόνισε ότι απαιτούνταν μία περισσότερο σοβαρή και ουσιαστική εκτίμηση μιας τέτοιας απόφασης. "Οποιοδήποτε γεγονός πρέπει να ερευνάται προσεχτικά και οι πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα θα έπρεπε να μεταφερθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας" είπε.

    [17] ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΟΜΗΡΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΑΜΠΧΑΖΙΑ

    Τιφλίδα, 3 Ιουνίου 2000 (15:23 UTC+2)

    Ενας από τους πέντε ομήρους που κρατούνται από την Πέμπτη στην Αμπχαζία αφέθηκε ελεύθερος σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αποστολής του ΟΗΕ στη Γεωργία.

    Πρόκειται για τον Ισμαήλ Ζάντε, που εργαζόταν για την απενεργοποίηση ναρκών στην περιοχή της Αμπχαζίας, και ο οποίος μεταφέρθηκε στο Σουχούμι, μετά την απελευθέρωσή του.

    Οι τέσσερις άλλοι όμηροι, δύο Δανοί στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΗΕ, ένας Βρετανός και ο Αμπχάζιος διερμηνέας τους, βρίσκονται ακόμη υπο την ομηρία οπλοφόρων της μειονότητας Σβαν, η οποία αντιτίθεται στις αρχές της αποσχισθείσας περιοχής της Γεωργίας.

    [18] ΒΟΣΝΙΑ: 45 ΠΤΩΜΑΤΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ

    Σεράγεβο, 3 Ιουνίου 2000 (15:22 UTC+2)

    Τα πτώματα 45 μουσουλμάνων της Βοσνίας που δολοφονήθηκαν στις αρχές του εμφύλιου πολέμου στη Βοσνία βρέθηκαν κοντά στην πόλη Φότσα, νοτιοανατολικά της χώρας, όπως ανακοίνωσε η μουσουλμανική επιτροπή αγνοούμενων.

    Οι σοροί 10 πτωμάτων βρέθηκαν στην επιφάνεια του εδάφους, ενώ οι υπόλοιποι 35 ανακαλύφθηκαν σε διάφορους μαζικού τάφους.

    Στην περιοχή αυτή περισσότεροι από 800 μουσουλμάνοι αγνοούνται και σύμφωνα με στοιχεία της επιτροπής, η συγκεκριμένη εθνικότητα αποτελούσε το 52% του πληθυσμού.

    [19] ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΤΟ 2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΩΣΕΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2000 (14:39 UTC+2)

    Στην Καλλιθέα της Χαλκιδικής θα πραγματοποιηθεί από τις 6 ως τις 9 Ιουνίου, το 2ο Διεθνές Συνέδριο των Ενώσεων Χημικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ). Για περισσότερες πληροφορίες και για αιτήσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΕΒΕΘ.

    [20] ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2000 (14:39 UTC+2)

    Eντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη συνεργασιών με Ελληνες εταίρους, εκδηλώνουν οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο κρατικό περίπτερο της Τουρκίας στην 65η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Ειδικότερα, οι επιχειρηματίες της γείτονος, που ενδιαφέρονται να βρουν αντιπροσώπους για τα προϊόντα τους στην Ελλάδα, προέρχονται από τους κλάδους του γενικού εμπορίου, των επίπλων και των υφασμάτων επιπλώσεων, των βιομηχανικών σωλήνων και των ανταλλακτικών αυτοκινήτων, των οικιακών μικροσυσκευών, των αλυσίδων και των μηχανών συγκόλλησης, των δομικών υλικών και των πλαστικών-χημικών, των καλλυντικών, σαπουνιών και απορρυπαντικών και των σκευών κουζίνας.

    Επιπλέον, δραστηριοποιούνται στο χώρο των PVC κουφωμάτων και των καλωδίων, της συσκευασίας και των χάρτινων προϊόντων, των ρούχων και των μαγιό, των προϊόντων βαφής και περιποίησης παπουτσιών, των ειδών συντήρησης σπιτιού, των ειδών κουζίνας και επεξεργασίας-εκμετάλλευσης νερού, των τροφίμων και των σοκολατοειδών.

    Μεταξύ των τουρκικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην 65η ΔΕΘ και αναζητούν συνεργασίες με Ελληνες εταίρους περιλαμβάνονται ακόμη εταιρίες του τριτογενούς τομέα και συγκεκριμένα των οικονομικών υπηρεσιών, της τουριστικής προβολής και της παροχής γενικότερων υπηρεσιών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι Ελληνες επιχειρηματίες μπορούν να απευθύνονται στη HELEXPO.

    [21] ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

    Βερολίνο, 3 Ιουνίου 2000 (14:38 UTC+2)

    του Αχ. Χατζόπουλου

    Συνεχίζονται οι συνεδριάσεις στο Βερολίνο του διεθνούς φόρουμ ιερόδουλων, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 2.000 γυναίκες από 23 χώρες του κόσμου.

    [22] ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ DESPEC HELLAS ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

    Κωνσταντινούπολη, 3 Ιουνίου 2000 (14:38 UTC+2)

    Στρατηγική συνεργασία, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Tύπου που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Ciragan Palace, στην Kωνσταντινούπολη, ο κ. Φώτης Γυλλιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της DESPEC HELLAS, και ο πρόεδρος του μεγαλύτερου ομίλου πληροφορικής στην Tουρκία, Erol Bilecik. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας των δύο πλευρών, η οποία σε πρώτη φάση εστιάζεται στην από κοινού ίδρυση της επενδυτικής εταιρίας Desbil A.E., της οποίας το κεφάλαιο ανέρχεται σε 8,750 εκατ. δολ. (3,16 δισ. δρχ.).

    Στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας συμμετέχει η DESPEC HELLAS με ποσοστό 50% και με 50% ο κ. Bilecik. O πρώτος καρπός αυτής της συνεργασίας ήταν η απορρόφηση του 50% του ποσοστού συμμετοχής του κ. Bilecik στην DESPEC TURKEY A.S. H νέα αυτή εταιρία θα αποτελέσει την επιχειρηματική πλατφόρμα και για άλλες επενδύσεις.

    Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές υποστήριξαν ότι το ύψος του κεφαλαίου της Desbil A.E., σε συνδυασμό με την πείρα και την τεχνογνωσία των συμμετεχόντων, δίνει τη δυνατότητα στην εταιρία να προχωρήσει σε μεγαλύτερες και σπουδαιότερες επενδύσεις στον κλάδο πληροφορικής της Tουρκίας.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του τουρκικού Tύπου, ο εμπορικός ακόλουθος της χώρας μας στην Tουρκία, καθώς και πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες της χώρας. Tον Oμιλο Πουλιάδη στην εκδήλωση εκπροσώπησε ο κ. Δημήτρης Kρασόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PC SYSTEMS και μέλος του δ.σ. της Πουλιάδης & Συνεργάτες. Στην ομιλία του ο κ. Γυλλιάδης, αφού παρουσίασε τις δραστηριότητες και τους στόχους της DESPEC HELLAS, αναφέρθηκε στα επιχειρηματικά, πολιτικά και κοινωνικά οφέλη που θα προκύψουν από αυτή τη συνεργασία.

    Mε την ολοκλήρωση της συμμετοχής στη νέα εταιρία και την εξαγορά του 50% της DESPEC TURKEY A.S., ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της NTEΣΠEK EΛΛAΣ A.E. αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 40 δισ. δρχ., έναντι 14,3 δισ. δρχ. που σημείωσε το 1999, ενώ τα κέρδη προ φόρων και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας θα προσεγγίσουν τα 2 δισ. δρχ. περίπου, έναντι 958 εκατ. δρχ. την προηγούμενη χρήση.

    [23] ΒΕΡΟΛΙΝΟ: ΠΡΩΤΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Βερολίνο, 3 Ιουνίου 2000 (14:29 UTC+2)

    του Αχ. Χατζόπουλου

    "Η συνοχή της ομάδας του Βερολίνου δεν θα σπάσει".

    Σοβαρά προβληματισμένοι εμφανίστηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη διάρκεια της παρουσίασης του κοινού ανακοινωθέντος και των τοποθετήσεών του για τη δράση και το ρόλο των πολυεθνικών, μονοπολιακών και υπερεθνικών οικονομικών συγκροτημάτων σε βάρος της πολιτικής.

    Ο οικοδεσπότης Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, υπογράμμισε πως "πρέπει να πάρει η πολιτική την πρώτη θέση στη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης" και συμπλήρωσε ότι "υπάρχει αποκλιμάκωση της δημοκρατίας όταν οι θεσμοί είναι ανεξέλεγκτοι".

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν, υπογράμμισε πως "παγκοσμιοποίηση σημαίνει παγκόσμια ευθύνη, η οποία πρέπει να ελεγχθεί". Σε αυτή τη θέση και στην ύπαρξη κανόνων επέμειναν οι περισσότεροι, πρόσθεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι "επιβεβαιώσαμε την προτεραιότητα της πολιτικής στη διάρκεια της διάσκεψης".

    Οταν ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν αισθάνεται Ευρωπαίος, απάντησε ότι "αισθάνομαι πραγματικά δημοκράτης, τάσσομαι πολύ θετικά υπέρ της Ευρώπης, έχετε κοινό νόμισμα και ένα λειτουργικό οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο".

    Η επόμενη μετά το Βερολίνο διάσκεψη κορυφής των 15 ηγετών δεν έχει ακόμη αποφασιστεί που και πότε θα γίνει, ωστόσο, αποφασίστηκε να συνέλθουν τον Ιούλιο στην Πορτογαλία οι εμπειρογνώμονες, που πήραν μέρος στη διάσκεψη.

    Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε πως η συνοχή του γκρουπ που αποτέλεσε τη διάσκεψη δεν θα σπάσει ό,τι και αν γίνει. Ο κ.Σρέντερ, πλαισιωμένος από όλους τους ηγέτες που συμμετείχαν στη διάσκεψη, συμπεριλαμβανομένους του Ελληνα πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του τα εξής:

    "Χρειάζεται να φτιάξουμε ένα δίκτυο ώστε να αντιμετωπίσουμε την διαδικασία της παγκοσμιοποίησης και να πρασπίσουμε τους διεθνείς θεσμούς. Συζητήσαμε εδώ για κοινές αξίες, δημοκρατία, κοινωνική συνοχή, δικαιώματα των ανθρώπων, εξάλειψη κάθε μορφής ρατσισμού και αντισημιτισμού και για την οικονομική ανάπτυξη. Χρειάζεται ένας διαρκής αγώνας κατά της φτώχειας τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε διεθνές".

    Ο κ.Σρέντερ έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα προβλήματα της κοινωνίας, των πολιτών παρουσιάζονται με διαφορετικές μορφές σε κάθε χώρα και πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα ήθελε να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ελέγχου της παγκοσμιοποίησης.

    Στο κοινό ανακοινωθέν των 15 ηγετών γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά στην ανάπτυξη, την απασχόληση, τη νέα οικονομία, τις ψηφιακές τεχνολογίες, την κοινωνία των πληροφοριών, τη βελτίωση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας, και υπογραμμίζεται ότι πρέπει να δωθεί προτεραιότητα στην εκπαίδευση.

    Ο κ.Κλίντον στην τοποθέτησή του δήλωσε ότι στο κοινό ανακοινωθέν αντικατοπρίζεται ο τρόπος που βλέπουν οι 15 ηγέτες της διάσκεψης τον κόσμο. Παράλληλα, είπε ότι "εκτιμήσαμε ομόφωνα πως η παγκοσμιοποίηση παρουσιάζει τεράστιες προκλήσεις για την ανάπτυξη και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προωθήσουμε την ανάπτυξη της εκπαίδευσης και να αμβλήνουμε τις ανισότητες". "Πρέπει να αγωνιστούμε" συνέχισε "κατά των ασθενειών και της πείνας, υπέρ των ανθρωπίνων αξιών και να πολεμήσουμε κατά των φυλετικών διακρίσεων".

    Τέλος δήλωσε ότι "αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα δίκτυο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, να περάσουμε στο πρακτικό επίπεδο για την εξεύρεση λύσεων. Στην επόμενη σύνοδο θα μιλήσουμε για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων εκπαίδευσης του Τρίτου Κόσμου. Συναποφασίσαμε να πολεμήσουμε κατά του AIDS και της φυματίωσης".

    Ο κ.Ζοσπέν στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία των εμπειρογνωμόνων, που πήραν μέρος στη διάσκεψη του Βερολίνου, με ανανεωμένη μέθοδο και τους ευχαρίστησε για τις προτάσεις τους. Διευρύνθηκε, είπε, μετά τη Φλωρεντία ο αριθμός των συμμετοχών και αυτό είναι θετικό. "Υπάρχουν διαφορετικές φωνές για την αναζήτηση του κοινού δρόμου, αλλά οι τρόποι είναι κοινοί" είπε. Ακόμη δήλωσε ότι στο πρώτο τμήμα του κοινού ανακοινωθέντος γίνεται λόγος για τα προβλήματα της ευημερίας και χαρακτήρισε την παγκοσμιοποίηση ως κάτι δεδομένο και ως γεγονός και πρόσθεσε ότι όλοι επωμιζόμαστε νέες ευθύνες για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

    "Εμείς εκτιμούμε την ευθύνη των εθνών - κρατών, υπάρχει αλληλεξάρτηση αλλά και παγκόσμια δίκτυα και υπερεθνικοί οργανισμοί" τόνισε ο κ.Ζοσπέν. Τέλος, υπογράμμισε ότι πρέπει να αναγεννηθεί ένα είδος διαφωτισμού με επίκεντρο τον άνθρωπο, μετά την τραγωδία του 20ου αιώνα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 3 June 2000 - 18:14:09 UTC