Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ
  • [02] ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ 2004
  • [03] ΘΕΣΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ
  • [04] ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ MULTYCHOICE
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [06] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο "ΠΟΛΕΜΟΣ" MICROSOFT - ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [07] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΥΜΑ- Θ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
  • [08] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕ΄ΛΛΕΣ
  • [09] ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΑΪΟΥ
  • [10] Α. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
  • [11] ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ
  • [12] Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [13] ΣΟΛΑΝΑ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ
  • [14] Η "ΧΟΥΡΙΕΤ" ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [15] Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΡΗΓΙΟΥ
  • [17] ΕΠΙΠΛΟΠΟΙΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΑΤΕΣΤΡΕΦΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΓΙΑ... ΕΚΔΙΚΗΣΗ
  • [18] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
  • [19] ΟΙ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [20] ΝΕΟ ΘΥΜΑ "ΛΕΥΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ" ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [21] Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [22] ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ"
  • [23] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η DYNAMIC MIX 2000

  • [01] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2000 (16:26 UTC+2)

    Φωτογραφία: Δημήτρης Ρέππας

    Στο ρόλο της ορθόδοξης πίστης στη σύγχρονη κοινωνία επικεντρώθηκε η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου, στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Ο κ. Χριστόδουλος επισήμανε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία σέβεται τους νόμους και δεν διεκδικεί ούτε διεκδίκησε ποτέ συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, τόνισε όμως ότι η απόφαση της κυβέρνησης για το θέμα των ταυτοτήτων ήταν αυταρχική καθώς δεν τηρήθηκε η συμφωνία για διάλογο με την Εκκλησία. "Μπροστά στις διαφαινόμενες μετεξελίξεις των κοινωνιών μας σε ανώνυμες μάζες η Εκκλησία μας στέκεται με ανένδοτη πίστη στο Θεό και στην έμψυχη εικόνα του που είναι ο άνθρωπος", είπε ο κ. Χριστόδουλος.

    Γενικά η ομιλία του Αρχιεπισκόπου κινήθηκε σε ήπιους τόνους και χαρακτηρίστηκε από έμμεσες αναφορές στο θέμα των ταυτοτήτων. "Ο άνθρωπος σήμερα ζει σε ένα σιδερένιο κλουβί που είναι οι αλλοτριωμένες κοινωνίες του ρασιοναλισμού και της γραφειοκρατίας και στις οποίες οι άνθρωποι μετατρέπονται σε αριθμούς", είπε ο Αρχιεπίσκοπος και υπογράμμισε ότι οι Ελληνες θέλουν να διατηρήσουν την πίστη τους για να τη χρησιμοποιήσουν ως έρεισμα σταθερότητας απέναντι σε κάθε είδους κινδύνους. Τόνισε δε ότι η ιδιότητα του Ευρωπαίου δεν πρέπει να αναιρεί την ιδιότητα του Ελληνα.

    "Είμαστε ένας λαός με πλούσια ιστορία και παράδοση και αν έχουμε κάτι να προσφέρουμε στους αδελφούς μας τους ευρωπαίους μέσα στο κοινό μας σπίτι, αυτό είναι κατά βάσιν ο πνευματικός πλούτος μας. Στην Ευρώπη είμαστε χρήσιμοι όχι μόνο με τη συμμετοχή μας στα αναπτυξιακά προγράμματα, αλλά όταν έχουμε κάτι το πνευματικό να προσφέρουμε", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόδουλος επισημαίνοντας ότι το ορθόδοξο ήθος των Ελλήνων, το οποίο γεννήθηκε σε αυτόν τον τόπο επιβάλλει κριτική στάση απέναντι σε όσα τεκταίνονται σήμερα και απειλούν την αξιοπρέπεια και την υπόστασή μας.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος αναφέρθηκε λεπτομερώς στους κινδύνους της αλλοτρίωσης που υπάρχουν στη σύγχρονη εποχή και εξευτελίζουν το ανθρώπινο πρόσωπο. Μίλησε για την απειλή της κλωνοποίησης του ανθρώπου, την ασεβή παρέμβαση στη διαδικασία αναπαραγωγής, τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, και επισήμανε ότι για την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω υπάρχει το πνευματικό υπόστρωμα που προσφέρει η Πατερική Ορθοδοξία.

    Στο γεύμα που παρέθεσε η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου, δημοσιογράφοι και βουλευτές.

    [02] ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ 2004

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2000 (23:09 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Οι τόνοι ανέβηκαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, όταν ο πρωθυπουργός ζήτησε και πήρε το λόγο για να απαντήσει στα όσα νωρίτερα είχε υποστηρίξει ο Κώστας Καραμανλής.

    "Υπάρχει ο δρόμος της τεκμηριωμένης κριτικής και ο άλλος της χωρίς μέτρο αντιπαράθεσης. Εσείς κ. Καραμανλή διαλέξατε το δεύτερο δρόμο" τόνισε ο Κώστας Σημίτης και συμπλήρωσε.

    "Χρειάζεται τεκμηριωμένη πολιτική και συμβολή για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που πράγματι είναι δύσκολα. Και όχι την μικροκομματική αντίληψη. Εσείς βρήκατε την ευκαιρία να χτυπάτε με κάθε τρόπο την κυβέρνηση και να αξιοποιείτε κάθε στοιχείο ώστε να κερδίσετε πόντους. Αυτό το στενό λόγου ακούσαμε σήμερα. Δεν ακούσαμε όμως προτάσεις σας".

    Έντονα επικριτικός ήταν ο πρωθυπουργός στην πρόταση του κ. Καραμανλή για τη συγκρότηση Εθνικού Ολυμπιακού Συμβουλίου με τη συμμετοχή του προέδρου της Δημοκρατίας.

    "Θα έπρεπε παρακαλώ πριν κάνετε την πρότασή σας αυτή να είχατε πληροφορηθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αν θέλει να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο οργανισμό. Προτάσεις δεν υπάρχουν από τη Ν.Δ., αλλά μόνο κατά μέτωπο επίθεση κατά της κυβέρνησης".

    Ο κ. Σημίτης συνέχισε να είναι το ίδιο έντονα επικριτικός όταν αναφέρθηκε στις κατηγορίες που είχε εξαπολύσει περί λεηλασίας και κατασπατάλησης το δημοσίου χρήματος ο πρόεδρος της Ν.Δ., τονίζοντας:

    "Θα ήθελα να πείτε συγκεκριμένα, κ. Καραμανλή. Από ποιούς και πώς γίνονται αυτά τα ύποπτα πράγματα που αναφέρατε.

    Στη Βουλή, δεν μπορεί αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να εκφράζει όλ' αυτά χωρίς τεκμηρίωση. Γιατί τότε δεν μπορεί να είστε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αυτά ανήκουν σε διάφορους λασπολόγους που αφορούν τελευταία τη Ν.Δ. Ασχοληθείτε με αυτούς, τους δικούς σας".

    Και ο κ. Σημίτης συνέχισε: "Στη Βουλή, όταν προβάλετε ένας τέτοιος ισχυρισμός πρέπει να τεκμηριώνεται. Είναι κρίμα, αλλά όλο αυτό είναι αποτέλεσμα της αντίληψης για κομματικοποίηση των πάντων που έχει η Ν.Δ.".

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα ότι είναι αντίθετος με την κομματοκρατία, γι' αυτό και απέρριψε την πρόταση της Ν.Δ. να συμμετάσχουν οι βουλευτές κα Πετραλιά και κ. Παπαδόγγονας, ως εκπρόσωποί της στο Δ.Σ. της Επιτροπής Αθήνα 2004. Όπως εξήγησε, "δεν βλέπει το λόγο γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να είναι πεδίο αντιπαράθεσης".

    "Άλλο ύφος και άλλο τρόπο χρειάζεται η συναίνεση", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Κλείνοντας, ο κ. Σημίτης και αναφερόμενος στον ισχυρισμό του κ. Καραμανλή οτι η χώρα είναι εκτεθιμένη και βαρύτατα χρεωκοπημένη, σημείωσε:

    "Καλώ τον κ. Καραμανλή στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων να είμαστε μαζί για να το δει".

    Στο ίδιο ύφος ήταν η απάντηση του κ. Καραμανλή, που είπε: "Μιλήσατε επικριτικά και υψώσατε τους τόνους αλλά τίποτα για την ταμπακιέρα δεν είπατε. Δεν αισθανθήκατε την ανάγκη, όχι να απολογηθείτε, αλλά να απαντήσετε τί έγινε αυτά τα τρία χρόνια; Γιατί δεν είναι μόνο δικές μας επισημάνσεις. Είναι και του κ. Σάμαρνκ".

    Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για αλαζωνική συμπεριφορά και νοοτροπία "ότι σκεπάζουμε όλα τα λάθη μας ακόμα και αν αυτά είναι εγκληματικά και επικίνδυνα".

    "Δεν θέλετε τον αντίλογο για να κάνετε εν κρυπτώ και απαραβιάστως όλα όσα θέλετε. Η δική μας όμως αρμοδιότητα είναι να σας ελέγχουμε", επεσήμανε ο κ .Καραμανλής και πρόσθεσε:

    "Τα έργα και οι μέρες σας δεν εμπνέουν ανηχυσία. Υπενθυμίζω το Λόττο και την ανάθεση δημοσίων έργων για τα οποία υπάρχουν, τρύπες και σκιές που οδηγούν σε αδιαφάνεια. Πώς γίνετε λοιπόν αυτοί οι λασπολόγοι να είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικές σας;"

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε ακόμα τον πρωθυπουργό ότι βρίσκει εύκολη διαφυγή σε βαριές κουβέντες και ισχυρισμούς ότι όλα πάνε καλά.

    "Οι ευθύνες σας είναι βαριές. Αν αλλάξετε ρότα, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε" σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στην απόρριψη της πρότασής του για τη συγκρότηση του Εθνικού Ολυμπιακού Συμβουλίου μίλησε για περιφρόνηση προς τον πρόσωπό του προέδρου της Δημοκρατίας και για ευτελισμό του θεσμού.

    Ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός, είπε ότι το θέμα συμμετοχής το προέδρου της Δημοκρατίας το συζήτησε με τον ίδιο και συνέστησε στον κ. Καραμανλή να είναι πιο ανοικτός στη συναίνεση και να μην εκμεταλεύεται με αυτόν τον τρόπο, γιατί εκτίθεται.

    Υπενθύμισε δε, ότι με τον ίδιο τρόπο μιλούσε και πριν λίγα χρόνια, για μη είσοδό μας στην ΟΝΕ, αλλά διαψεύστηκε.

    "Δεν έχετε κανένα λόγο να παίζετε τις Κασσάνδρες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν με επιτυχία. Η Ν.Δ. θα πρέπει να συνεργαστεί γιατί αλλιώς θα μείνει μόνη της. Οι εκλογές το έδειξαν αυτό", είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός.

    [03] ΘΕΣΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2000 (21:36 UTC+2)

    Την ανάγκη θεσμικής συνεργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας στα πλαίσα της οποίας οι υπηρεσίες τους θα συνεργάζονται τακτικά για θέματα σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας".

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η κινητικότητα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θέτουν το ζήτημα της εκτενής επεξεργασίας ζητημάτων σε όλους τους τομείς, ενώ αναφέρθηκε στην υπάρχουσα στενή και τακτική συνεργασία του με τον κ. Τσοχατζόπουλο.

    Αναφερόμενος στο θέμα των ταυτοτήτων, τόνισε ότι ο ίδιος είχε θέσει το θέμα προεκλογικά και μάλιστα είχε ανοίξει δημόσια συζήτηση με ιερείς και επίσκοπους. Εκτίμησε ότι η ορθοδοξία δεν κρέμεται από μία πλαστική ταυτότητα, ούτε χρειάζεται κρατική στήριξη, αλλά ένα πλαίσιο ελευθερίας και ασφάλειας στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί

    [04] ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ MULTYCHOICE

    Aθήνα, 1 Ιουνίου 2000 (20:59 UTC+2)

    Διαψεύδουν οι μέτοχοι των εταιριών ΔΟΛ ΑΕ και Πήγασος ΑΕ, δημοσιεύματα που φέρουν την εταιρία ΧΚ Τεγόπουλος ΑΕ, ως αγοράστρια του 42% της Multychoice Hellas, ποσοστό που ανήκει εξ' ολοκλήρου στην εταιρίας Τηλέτυπος, εισηγμένη στο χρηματιστήριο και ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού σταθμού Mega Chanell.

    Oι μέτοχοι της Τηλέτυπος διαβεβαιώνουν ότι δεν έγινε καμία μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, για την οποία απαιτείται απόφαση της γενικής συνέλευσης της εταιρίας

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2000 (20:55 UTC+2)

    Τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται αύριο ο υφυπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας Χρίστο Μιχαϊλοφσκι.

    Στο πλαίσιο των επαφών του ο κ. Μιχαϊλοφσκι θα έχει αύριο το μεσημέρι συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη.

    [06] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο "ΠΟΛΕΜΟΣ" MICROSOFT - ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Ουάσιγκτον, 1 Ιουνίου 2000 (20:49 UTC+2)

    H Μicrosoft αντέκρουσε με τις προτάσεις που παρουσίασε στον δικαστή Τόμας Πένφιλντ Τζάκσον, το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης, βάσει του οποίου η εταιρία έπρεπε να διασπαστεί σε δύο τμήματα.

    Μετά την αντιπρόταση της Μicrosoft, απομένει μόνο η απόφαση από το δικαστή Τζάκσον για να λήξει οριστικά η υπόθεση.

    Σημειώνεται ότι ο δικαστής Τζάκσον έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να διασπαστεί η Microsoft σε δύο τμήματα, εκ των οποίων το ένα θα ασχολείται με την ανάπτυξη των Windows και το άλλο με την ανάπτυξη εφαρμογών, όπως το Office.

    Ο.Κ.

    [07] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΥΜΑ- Θ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Σε συμφωνία για τη λειτουργία γραφείου στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης που θα υποστηρίξει την εφαρμογή του ελληνικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση στα Βαλκάνια κατέληξαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου και ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.

    Οπως τόνισε ο κ. Πασχαλίδης σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο ΕΚΕΠΠ συζήτησε το θέμα με τον κ. Παπαντωνίου και συμφώνησαν να υπάρξει ένα γραφείο στο υπουργείο για την υποστήριξη και την εφαρμογή του ελληνικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση στα Βαλκάνια.

    Ο κ. Πασχαλίδης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης στη Θεσσαλονίκη πρέπει να έχει έναν πολιτικό ρόλο και όχι απλά διαχειριστικό ή γραφειοκρατικό ή εκτελεστικό.

    Σημείωσε ότι οι ανησυχίες σχετικά με τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης προκλήθηκαν από κύκλους που και στην πρώτη φάση, είχαν διατυπώσει και ότι η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της, τις οποίες υποστήριξε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών κ. Παπανδρέου

    Το θέμα, είπε, θα συζητηθεί και πάλι στη γαλλική Προεδρία της Ε.Ε. και εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθούν οι θέσεις της ελληνικής πλευράς.

    [08] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕ΄ΛΛΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Το Κέντρο Επικοινωνίας, Πληροφόρησης και Πολιτισμού (ΕΚΕΠΠ), που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και του υπουργείου Εξωτερικών με σκοπό την πληροφόρηση του κοινού, των ΜΜΕ και των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών σχετικά με τις πολιτικές, τις δράσεις και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.

    Ο κ. Πασχαλίδης τόνισε ότι το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη σημασία στη λειτουργία του Κέντρου, καθώς σε μία εποχή που οι ευρωπαϊκές εξελίξεις τρέχουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα, η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη ειδικότερα, έχουν κάθε λόγο να ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή τους σ΄ αυτές τις εξελίξεις.

    Σημείωσε, ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο οι πολίτες της χώρας και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα να ενημερωθούν για το τι σημαίνει πρακτικά για τον καθένα μας η είσοδος της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, να γνωρίσουν τις καινούριες δυνατότητες, που θα υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα, στα στεγαστικά δάνεια.

    "Η Θεσσαλονίκη πρέπει να συνδεθεί με τις Βρυξέλλες. Η Μητρόπολη των Βαλκανίων, η μητροπολιτική Θεσσαλονίκη πρέπει να συνδεθεί με το κέντρο των αποφάσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες", τόνισε.

    Ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης προτίθεται αυτή τη διασύνδεση να την κάνει ζωντανή και ανακοίνωσε ότι στις προθέσεις του είναι και μία επίσκεψη στις Βρυξέλλες, ώστε να εξεταστούν οι τρόποι που θα κάνουν τη σχέση αυτή πιο λειτουργική.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις αρμοδιότητες των φορέων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και αν έχει διαπιστώσει σύγχυση αρμοδιοτήτων, είπε ότι τα πράγματα είναι πολύ απλά.

    "Υπάρχει ο σχετικός νόμος που δίνει στο υπουργείο επιτελικό ρόλο για τα κυβερνητικά θέματα, στο χώρο της ευθύνης του. Αυτό το ρόλο τον αναλαμβάνω και θα τον παίξω.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι "ο Νομάρχης είπε ότι έχει άριστες σχέσεις μαζί του ο κ. Πασχαλίδης απάντησε:

    "Και ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης το ίδιο. Δεν ήρθα εδώ για να τσακωθώ με κανέναν στη Θεσσαλονίκη. Ηρθα να βοηθήσω στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου", τόνισε.

    [09] ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΑΪΟΥ

    Νέα Υόρκη, 1 Ιουνίου 2000 (20:36 UTC+2)

    της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

    Την πρώτη της επίσκεψη στη Νέα Υόρκη με την ιδιότητα της υφυπουργού Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει από αύριο ως τις 4 Ιουνίου η Αγγελική Λαϊου.

    Αύριο το απόγευμα η κ. Λαϊου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο Μανχάταν, θα παραστεί σε προς τιμήν της δεξίωση που οργάνωνει ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δημήτρης Πλατής, ενώ θα συναντηθεί και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.

    Την επόμενη μέρα η κ. Λαϊου θα έχει συνάντηση με τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο, ενώ την Κυριακή θα ξεναγηθεί στις κυπριακές γκαλερί του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης.

    [10] Α. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Τη θέση της νομικής επιστημονικής επιτροπής της εκκλησίας, η οποία την συμβούλευσε να μην προσφύγει στα δικαστήρια για το θέμα των ταυτοτήτων ανέπτυξε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών και εκ των νομικών συμβούλων της εκκλησίας Αντώνης Ρουπακιώτης.

    Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουπακιώτης, "ομόφωνα η επιστημονική νομική επιτροπή γνωμοδότησε και συμβουλεύει τον αρχιεπίσκοπο πρώτον να μην προσφύγει η εκκλησία στα δικαστήρια για τα ζητήματα των ταυτοτήτων. Δεύτερον ότι η υπόθεση των ταυτοτήτων ανήκει αποκλειστικά στην πολιτεία και στα όργανά της."

    Η αναγωγή από την πλευρά της επιστημονικής επιτροπής δεν γίνεται τόσο στην απόφαση της Αρχής προστασίας, πρόσθεσε, χωρίς να τη θεωρεί ότι δεν έχει το ειδικό κύρος, αλλά επειδή υπάρχουν αμφιλεγόμενα αν παράγει ή δεν παράγει έννομες συνέπειες. Η αναγωγή γίνεται σταθερά στο σύνταγμα και στους κανόνες των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα και διασφαλίζουν απολύτως την θρησκευτική ελευθερία, σε συνδυασμό με την παραδοχή ότι η αστυνομική ταυτότητα δεν εδραιώνει, δεν υλοποιεί, δεν οριοθετεί την άσκηση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας, αλλά είναι αποκλειστικά και μόνο στοιχείο αναγνώρισης και συναλλαγής.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών υπογράμμισε ότι ο ρόλος της επιτροπής είναι συμβουλευτικός και δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει τις επιλογές του. Η επιτροπή συμβούλευσε τον αρχιεπίσκοπο να μην προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας , εκτιμώντας τα αποτελέσματα. Τόνισαν, δε με ιδιαίτερη έμφαση ότι οποιεσδήποτε άλλες επιλογές οι οποίες μπορεί να πυρακτώσουν την ατμόσφαιρα και πιθανόν να βλάψουν και τους θεσμούς και την εκκλησία, αλλά και μια κοινωνία που προσπαθεί να βρει μια πορεία στα δύσκολα της εποχής,

    Ο κ. Ρουπακιώτης υποστήριξε ότι η εκκλησία δεν πρέπει να προσφύγει ούτε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιατί δεν θα έχει αποτέλεσμα και πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έρχεται να διασφαλίσει ακριβώς την εφαρμογή του άρθρου 14 και όχι μόνο της διεθνούς σύμβασης για την προστασία των μειονοτήτων.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρεμβαίνει όταν εμποδίζεται η ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων, υπογράμμισε ο κ. Ρουπακιώτης. Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταδίκασε την Ελλάδα, στην απόφαση να μην επιτραπεί στην καθολική εκκλησία να κτίσει οίκο στα Χανιά και στις αντιδράσεις που συνάντησε η ανέγερση τεμένους.

    [11] ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Την αναγκαιότητα της ύπαρξης γεωγραφικών υπουργείων αμφισβήτησε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που έδωσε σήμερα.

    "Ο ρόλος που μπορεί να παίξει ένα γεωγραφικό υπουργείο σε ένα σύγχρονο διοικητικό σύστημα δεν μπορεί να είναι ουσιαστικός, καθώς το ρόλο τον διαδραματίζουν τα τομεακά υπουργεία που έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες" είπε ο κ.Παπαδόπουλος και στη συνέχεια, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συγκρότησης μητροπολιτικών δήμων, τόνισε ότι δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξή τους, καθώς ήδη υπάρχει το αρμόδιο όργανο, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, που μεριμνά για τα πράγματα που ξεφεύγουν από τις αρμοδιότητες των δήμων και της περιφέρειας.

    Σχετικά με το πρόβλημα σχολικής στέγης στο νομό, ο κ.Παπαδόπουλος δεσμεύτηκε ότι μέσα στον Ιούνιο θα λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης έτσι ώστε μέχρι το Σεπτέμβριο να ολοκληρωθούν τα έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.

    [12] Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 1 Ιουνίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Του Νίκου Φραγκόπουλου

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, Κάρολος Παπούλιας, πραγματοποιεί από σήμερα τριήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι, ύστερα από πρόσκληση της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδιακής Βουλής. Ο κ. Παπούλιας θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της γιουγκοσλαβικής και σερβικής ηγεσίας στις οποίες θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, την προώθηση της συνολικής διμερούς συνεργασίας, την κατάσταση στα Βαλκάνια και την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

    Ο κ. Παπούλιας αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ενώ αύριο αναμένεται να έχει επαφές στην ομοσπονδιακή γιουγκοσλαβική Βουλή και στο υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης θα έχει και συνάντηση με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Γιουγκοσλαβίας, στην οποία θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα και την πορεία διεξαγωγής των έργων στην Σερβία, μετά τους περυσινούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της χώρας.

    Δεν είναι γνωστό ακόμη, αν ο κ. Παπούλιας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του αυτής στο Βελιγράδι, συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Η επίσκεψη του κ. Παπούλια στο Βελιγράδι θα ολοκληρωθεί το Σάββατο.

    Ο κ. Παπούλιας στην επίσκεψή του αυτή συνοδεύεται από τον επικεφαλής της διεύθυνσης βαλκανικών υποθέσεων του Ελληνικού ΥΠΕΞ, Μιχάλη Σπινέλη.

    [13] ΣΟΛΑΝΑ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

    Αγκυρα, 1 Ιουνίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Ο Χαβιέρ Σολάνα, επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε ότι η Τουρκία, που είναι πολύ σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Αμυνα και την Ασφάλεια, ΕSDI, όπως και αν αυτή εξελιχθεί. Ο κ. Σολάνα συναντήθηκε σήμερα στην Αγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ.

    Πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Σολάνα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Αγκυρα και η ΕΕ έχουν διάσταση απόψεων σχετικά με τη πρωτοβουλία της Ενωσης για την άμυνα και την ασφάλεια που προβλέπει τη δημιουργία στρατιωτικής δύναμης ταχείας επέμβασης με τη συμμετοχή 60.000 ανδρών μέχρι το 2003.

    O.K.

    [14] Η "ΧΟΥΡΙΕΤ" ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αγκυρα, 1 Ιουνίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Με τίτλο "Μάχη ανάμεσα στους λαϊκούς και τους εχθρούς του κοσμικού κράτους" η εφημερίδα "Χουριέτ" της Τουρκίας συνεχίζει και σήμερα την κάλυψη της επικαιρότητας στην Ελλάδα.

    Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Νουρ Μπατούρ σε ολοσέλιδο άρθρο της αναλύει τη διαμάχη κράτους και εκκλησίας στην Ελλάδα για το θέμα των ταυτοτήτων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση πολιτικών και εκκλησίας στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια.

    Η Τουρκάλα δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι εκκλησία κατέχει ιδιαίτερη θέση την ελληνική κοινωνία, επειδή υπεραπσίστηκε και προστάτευσε την ταυτότητα του ελληνικού λαού στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας. Στη συνέχεια επισημαίνει ότι μόνο δύο πολιτικοί τόλμησαν να τα βάλουν με την εκκλησία: ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο πρώτος έδωσε άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα σε διπλωματική αποστολή του Βατικανού και ο δεύτερος έθιξε το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά κανείς από τους δύο δεν μπόρεσε να σπάσει το σύστημα, υποστηρίζει η "Χουριέτ".

    Στόχος του Κώστα Σημίτη, γράφει η εφημερίδα, είναι να εναρμονίσει το ελληνικό νομικό και δικαστικό σύστημα με εκείνο της Ε.Ε., κάτι που συνεπάγεται συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και προσθετει ότι ξεκινά με τη διαγραφή από τις ταυτότητες του θρησκεύματος, παρά τις αντιδράσεις από την εκκλησία, η οποία αυτή τη φορά μάχεται όχι κατά των Οθωμανών αλλά κατά της Ε.Ε., με την οποία η Ελλάδα έχει συνδεθεί μέσα από οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς. "Είναι ένας αγώνας ανάμεσα σε δεινόσαυρους και μεταρρυθμιστές" υποστηρίζει η "Χουριέτ".

    Καταλήγοντας γράφει ότι η ελληνική κοινωνία κατανοείτης δυσκολίες τις εναρμόνισης του κρατικού μηχανισμού με τις απαιτήσεις της νέας εποχής.

    [15] Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Η επέτειος του κινήματος του Πολεμικού Ναυτικού του Μαϊου του 1973 τιμήθηκε φέτος επίσημα στο θωρηκτό "Αβέρωφ", παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου.

    Σε ομιλία του ο υπουργός δήλωσε ότι το κίνημα των φοιτητών, το Φεβρουάριο του '73, το κίνημα του ναυτικού και το Πολυτεχνείο, το Μάιο και το Νοέμβριο αντίστοιχα του ίδου έτους, αποτέλεσαν τις τρεις κορυφαίες στιγμές του '73 που σηματοδότησαν την τελική φάση της δικτατορίας στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι έχει σημασία να γιορτάζεται αυτό το γεγονός αντιστασιακής δράσης του ελληνικού λαού υπέρ της δημοκρατίας.

    Στον αγώνα αυτό, όπως είπε, πρωτεργάτης ήταν το κίνημα του ναυτικού, και πρόσθεσε ότι η εμβάθυνση της δημοκρατίας αποτελεί τη μόνη σταθερή διέξοδο για τις σύγχρονες κοινωνίες, ιδιαίτερα σήμερα, που οι λαοί της Ευρώπης βρίσκονται σε άλλης μορφής διλήμματα, όπως για παράδειγμα πως θα μπορέσουν να κατοχυρώσουν την ισορροπία, την ασφάλεια, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ τους.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΡΗΓΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη επισκέφθηκε σήμερα στο υπουργείο ο Επίσκοπος Ρηγίου Εμμανουήλ Αδαμάκης, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις Βρυξέλλες.

    Ο Επίσκοπος Ρηγίου ενημέρωσε τον κ. Πασχαλίδη για τα συμπεράσματα του Διαθρησκειακού Σεμιναρίου με θέμα "Συμφιλίωση και Ειρήνη στη Νοτιανατολική Ευρώπη: Η συμβολή των Θρησκευτικών Κοινοτήτων" που πραγματοποιήθηκε από 29 έως 31 Μαϊου στην Ιερά Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο κ. Πασχαλίδης δια του Επισκόπου συνεχάρη το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του σεμιναρίου, τονίζοντας ότι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στηρίζει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση υπογράμμισε ότι "στο δύσκολο δρόμο της συμφιλίωσης και της αποδοχής του άλλου, οι θρησκευτικές δυνάμεις της περιοχής μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά δίνοντας τα πνευματικά εφόδια και το παράδειγμα της υπέρβασης των τραυμάτων του πρόσφατου παρελθόντος".

    Επισήμανε ότι η ειρηνική και γόνιμη συνύπαρξη χριστιανών ορθόδοξων και καθολικών, μουσουλμάνων και εβραίων στη Ν.Α. Ευρώπη συνιστά προϋπόθεση για την επιτυχία της προσπάθειας ανοικοδόμησης της περιοχής με ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών.

    Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το ότι το Διαθρησκειακό αυτό σεμινάριο κατέληξε στην πρωτοβουλία των Βλατάδων που περιλαμβάνει σχέδιο δράσης στα πλαίσια της προσπάθειας ειρήνευσης της περιοχής.

    Τόνισε τέλος ότι όπως τον ενημέρωσε ο Επίσκοπος Ρηγίου, με ομόφωνη απόφαση των συμμετεχόντων στο σεμινάριο το σχέδιο αυτό θα συντονίζεται από ένα παράρτημα του γραφείου της Ορθόδοξης Εκκλησίας που βρίσκεται στην Ε.Ε. και το οποίο θα εδρεύει στην Ιερά Μονή Βλατάδων.

    [17] ΕΠΙΠΛΟΠΟΙΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΑΤΕΣΤΡΕΦΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΓΙΑ... ΕΚΔΙΚΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Τριανταπεντάχρονος επιπλοποιός οδηγήθηκε στο αυτόφωτο δικαστήριο Θεσσαλονίκης, επειδή χάραζε με αιχμηρά αντικείμενα καινούργια αυτοκίνητα για να εκδικηθεί -όπως είπε- τους ιδιοκτήτες τους.

    Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Σολομωνίδη, ο οποίος έγινε αντιληπτός την ώρα που χάραζε με κατσαβίδι το καπό του καινούργιου ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου -ιδιοκτησίας του 25χρονου Γιάννη Μαργαρίτη- που ήταν σταθμευμένο στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ, στο κέντρο της πόλης. Ο 25χρονος τον συγκράτησε και με τη βοήθεια περαστικών τον παρέδωσε στους αστυνομικούς της άμεσης δράσης.

    Όπως αποκαλύφθηκε στην προανάκριση, ο 35χρονος συλλαμβάνεται για δεύτερη φορά από αστυνομικούς, επειδή προκαλεί καταστροφές σε σταθμευμένα καλογυαλισμένα αυτοκίνητα.

    Στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι επέλεξε αυτόν τον τρόπο εκδίκησης προς τους ιδιοκτήτες καινούργιων αυτοκινήτων, επειδή -όπως είπε- ορισμένοι αγοράζουν αυτοκίνητα και αυτός είναι ...άστεγος.

    Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 μηνών, εξαγοράσιμη προς 1.500 δρχ. ημερησίως. Άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

    Γ.Χ.

    [18] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2000 (19:54 UTC+2)

    Ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών -με τριετή αναστολή- επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον πρώην δήμαρχο Νέας Μηχανιώνας, Μιχάλη Παπαλεωνίδα, που κατηγορείται ότι πλαστογράφησε πρακτικά συνεδρίασης, προκειμένου να εξασφαλίσει μεγαλύτερη επιχορήγηση για τις ανάγκες του Δήμου.

    Τον πρώην δήμαρχο είχαν μηνύσει οι τότε δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Λαζάκης και Γ. Δημόπουλος, κατηγορώντας τον ότι πρόσθεσε -εν αγνοία τους- ένα επιπλέον θέμα στα πρακτικά συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου- που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 1995 -με θέμα την έγκριση τροποποίησης του προϋπολογισμού.

    Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για πλαστογραφία με χρήση και σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς φέρεται ότι εξασφάλισε επιπλέον άλλα 22 εκ. δραχμές από τα κονδύλια του υπουργείου Εσωτερικών. Ο ίδιος, πάντως, χαρακτηρίζει σε απολογητικό του υπόμνημα το όλο ζήτημα που δημιουργήθηκε "διαδικαστική παρατυπία για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Δήμου". Στην απολογία του διευκρίνισε ότι ο Δήμος θα έπρεπε οπωσδήποτε να πληρώσει χρέη προς τον ΟΤΕ καθώς επίσης και σε κάποιον ιδιώτη και δεν υπήρχε τρόπος να βρεθούν τα χρήματα.

    Ο πρώην δήμαρχος άσκησε έφεση στην καταδικαστική απόφαση.

    Γ.Χ.

    [19] ΟΙ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 1 Ιουνίου 2000 (19:53 UTC+2)

    Ενδέκατη είναι η Ιταλία στον κατάλογο των ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία, ενώ πριν από 1 χρόνο ήταν στην 17η θέση. Σύμφωνα με τον Ιταλό πρέσβη στη Σόφια Αλεσάντρο Γκραφίνι, στη "μετακίνηση" αυτή συνέβαλαν επενδύσεις όπως η εξαγορά της "Μπούλμπανκ" από τον ιταλικό όμιλο "Ουνικρέντιτο", η συμμετοχή σε προγράμματα στον τομέα των υποδομών, καθώς και στην κατασκευή του Διαδρόμου 8.

    Ο κ. Γκραφίνι προέβλεψε ενσωμάτωση της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ κατά το 2002-2004 και τόνισε ότι το 12% των βουλγαρικών εξαγωγών έχουν ως προορισμό την Ιταλία. Το 1999 οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές διαμορφώθηκαν στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

    Κ.Κ.

    [20] ΝΕΟ ΘΥΜΑ "ΛΕΥΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ" ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2000 (19:52 UTC+2)

    Ένας ακόμα τοξικομανής έχασε τη ζωή του από χρήση ηρωίνης στη Θεσσαλονίκη, όπου από τις αρχές του χρόνου έπεσαν θύματα του "λευκού θανάτου" είκοσε πέντε νεαρά -στην πλειοψηφία τους- άτομα.

    Πρόκειται για τον Α.Θ., 31 ετών, ο οποίος βρέθηκε νεκρός από φίλο του, μέσα στο διαμέρισμά του, στην οδό Ιωαννίνων, στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 31χρονος έκανε χρήση ναρκωτικών τα τελευταία χρόνια.

    Γ.Χ.

    [21] Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 1 Ιουνίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Τις θέσεις της για τα δικαιώματα και την ανώτατη εκπαίδευση των μειονοτήτων ανακοίνωσε η Ακαδημία Επιστημών και Καλών Τεχνών των Σκοπίων.

    Όπως υποστηρίζεται, για τη δημιουργία κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των γειτονικών κρατών είναι απαραίτητη η υπογραφή κοινούς διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, καθώς και για τις υποχρεώσεις των κρατών έναντι των μειονοτήτων, που θα ισχύει για όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αναφέρει ακόμη ότι η προτεινόμενη σύμβαση στη Βουλή είναι μόνο η αρχή για τη λύση του πολύπλοκου προβλήματος των μειονοτήτων.

    Πρόκειται για μία πρόταση που συζητείται στη Βουλή για την υπογραφή σύμβασης που θα εγγυάται τα δικαιώματα της λεγόμενης "μακεδονικής μειονότητας" στην Αλβανία και τα δικαιώματα των Αλβανών στα Σκόπια.

    Η ανακοίνωση της Ακαδημίας τονίζει στη συνέχεια ότι η "μακεδονική γλώσσα είναι υποχρεωτική και θα πρέπει να τη γνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι της χώρας, αφού ζουν και εργάζονται εδώ". Η παιδεία στη γλώσσα των εθνικών μειονοτήτων μπορεί να γίνει μόνο με βάση τους διεθνούς κανόνες και στο πνεύμα της διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Ωστόσο, τονίζεται ότι το αίτημα των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας για τη δημιουργία ξεχωριστού πανεπιστημίου δεν είναι πρόβλημα εκπαιδευτικό αλλά πολιτικό και αποσκοπεί στη διάσπαση της ακαιρεότητας της χώρας, στην ομοσπονδιοποίηση της ΠΓΔΜ και στη λύση του αλβανικού εθνικού προβλήματος στα Βαλκάνια.

    Η ανακοίνωση καταλήγει ότι θα είναι ανεπανόρθωτο λάθος αν επιτραπεί η ανώτατη παιδεία σε γλώσσα μειονοτήτων.

    [22] ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ"

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2000 (19:49 UTC+2)

    "Το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στηρίζει όλες τις προσπάθειες για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα πυρασφάλειας, αλλά και τις πρωτοβουλίες για δημιουργία ομάδων εθελοντών που μπορούν να βοηθήσουν καθοριστικά τις αρχές σε περίπτωση πυρκαγιάς".

    Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης ανοίγοντας σήμερα το πρωί τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για την "Πυροπροστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς" που οργάνωσε το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

    Ο κ. Πασχαλίδης τόνισε ότι, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα θέματα συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων, δεν δίνεται αρκετή έμφαση στις καταστροφές που μπορεί να προκαλέσει η φωτιά.

    "Το πρόβλημα της πυρασφάλειας μας απασχολεί ιδιαίτερα και για την προστασία των θησαυρών του Αγίου Ορους, της Ιεράς Κοινότητας που ζει στη Χερσόνησο του Αθω πάνω από δέκα αιώνες. Πρόκειται για ένα "ζωντανό μουσείο" με ανεκτίμητους θησαυρούς που κινδύνεψαν πολλές φορές στο παρελθόν από τη φωτιά", είπε.

    Επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει κατορθώσει να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία της πυροσβεστικής και δίνει μεγάλη έμφαση στον προληπτικό σχεδιασμό.

    [23] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η DYNAMIC MIX 2000

    Aθήνα, 1 Ιουνίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Η εξέλιξη της άσκησης "Dynamic MIx 2000" συνεχίζεται κανονικά σήμερα σύμφωνα με τις προδιαγραφές και το σχεδιασμό τους σε όλους τους τομείς, εκτός των Ασκήσεων Αποβατικών Επιχειρήσεων που θα διεξαχθούν στις 2 αντί στις 1 Ιουνίου.

    Οπως ανακοίνωσε το Διακλαδικό Συμμαχικό Στρατηγείο Νοτιοκεντρικής Περιοχής, κατά τη διάρκεια του 24ώρου που διανύουμε οι Χερσαίες Δυνάμεις, από Ελλάδα (1379 άτομα), ΗΠΑ (1300) άτομα και Ουγγαρία (179 άτομα), υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Διοικητή του Συμμαχικού Διακλαδικού Στρατηγείου Νοτιοκεντρικής Περιοχής, Αντιστράτηγου Εμμανουήλ Ματζάνα, εγκαταστάθηκαν στις προβλεπόμενες περιοχές διεξαγωγής της άσκησης.

    Οι Συμμαχικές Δυνάμεις συνεχίζουν την υποστήριξη της Αποβατικής Δύναμης που κατέπλευσε στο κόλπο της Κυπαρισσίας, προκειμένου να εκτελέσει άσκηση Αποβατικών Επιχειρήσεων με το πρώτο φως της 2 Ιουνίου 2000. Παράλληλα συνεχίζεται η εξάσκηση στη παροχή προστασίας σε εμπορικό πλοίο που μεταφέρει υλικά και εφόδια για τις συμμαχικές δυνάμεις στη Βόρεια Ελλάδα.

    Τα συμμαχικά πλοία της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Ναρκοπολέμου της Μεσογείου (MCFORMED), τα οποία είναι 6 Ναρκαλιευτικά/ Ναρκοθηρευτικά, περάτωσαν τις αντιναρκικές ασκήσεις στον κόλπο της Κυπαρισσίας προς την υποστήριξη των Αμφίβιων επιχειρήσεων.

    Οι Αεροπορικές Δυνάμεις, υπό τον τακτικό έλεγχο του Διοικητή του Μικτού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC 7), στη Λάρισα, πραγματοποίησαν συνολικά 211 εξόδους, (συνολικά 1586 από αρχής ασκήσεως) από αεροδρόμια της Ελλάδας, για διεξαγωγή Επιχειρήσεων Αεράμυνας, Διώξεις Βομβαρδισμού, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Τακτικής Αναγνώρισης σε περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας του Νότιου Αιγαίου και Ιονίου.

    Από τα 148 συνολικά αεροσκάφη που ευρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο (Ελλάδα 66, ΗΠΑ 23, Γερμανία 17, Ισπανία 12, Πορτογαλία 8, Γαλλία 7 ΝΑΤΟ 3) και συμμετέχουν στην υπόψη άσκηση, στις σημερινές δραστηριότητες συμμετείχαν αεροσκάφη από τη Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισπανία, Πορτογαλία και Τουρκία.

    Για το επόμενο 24ωρο είναι προγραμματισμένες ανάλογες εκπαιδευτικές και τακτικές δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένης και της ασκήσεως αποβατικής επιχειρήσεως Συμμαχικών Αμφιβίων Δυνάμεων (Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισπανία, Τουρκία) στο κόλπο της Κυπαρισσίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 1 June 2000 - 18:14:15 UTC