Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:Η DYNAMIC MIX ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΟΜΑΛΑ
  • [02] ΕΝΝΕΑ ΔΡΑΧΜΕΣ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ Η ΒΕΝΖΙΝΗ ΑΠΌ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ
  • [03] Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ "ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ" ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • [04] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: "ΒΑΡΥ ΛΑΘΟΣ" Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [06] ΣΥΝΕΔΡΙΟ: "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ"
  • [07] ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΙΤΖΙ
  • [08] ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΕΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
  • [09] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
  • [10] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • [11] ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ "DM 2000"
  • [12] ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟΝ ΣΕΒ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΠΑΠΑΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΛΑΝΔΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΗΣ
  • [14] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΓΩΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΤΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [15] ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΠΗΓΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΗΣ ΝΔ Ο ΓΟΝΙΜΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
  • [16] ΣΠΕΙΡΑ ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [17] ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΕ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑΣ
  • [18] ΤΗΝ 9η ΕΚΘΕΣΗ "ΘΡΑΚΗ 2000" ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΥΜΑ-Θ
  • [19] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΤΟ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ
  • [20] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ
  • [21] ΕΠΑΦΕΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ
  • [22] ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΣΕΒ

  • [01] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:Η DYNAMIC MIX ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΟΜΑΛΑ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2000 (12:56 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μαχητικά αεροσκάφη F5 A/B της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Η άσκηση Dynamic Mix πραγματοποιείται όπως είχε προγραμματιστεί, εξελίσσεται ομαλά σε όλα τα επίπεδα και εξασφαλίζεται η διεθνής νομιμότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, δήλωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι υπάρχει άψογη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη οι προτεραιότητες για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας και ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ θα πραγματοποιηθεί μετά τον Ιούνιο.

    Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του πρώην αρχηγού ΓΕΝ της Τουρκίας ναυάρχου Εργκα για διάλυση της στρατιάς του Αιγαίου με ταυτόχρονη αποστρατικοποίηση των νησιών απάντησε: Η θέση της Ελλάδας είναι καθαρή. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί μοναδική ευκαιρία την οποία νομίζω ότι η Τουρκία θα θελήσει να αξιοποιήσει.

    [02] ΕΝΝΕΑ ΔΡΑΧΜΕΣ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ Η ΒΕΝΖΙΝΗ ΑΠΌ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2000 (15:16 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μιλένα Αποστολάκη

    Κατά εννέα δραχμές το λίτρο και τρεις το ντίζελ, θα πωλείται ακριβότερα τελικά η βενζίνη από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, καθώς οι πρατηριούχοι αναπροσαρμόζουν τους μετρητές στις αντλίες καυσίμων. Η ρύθμιση αυτή επιτεύχθηκε όταν τα διυλιστήρια και οι εταιρίες δέχτηκαν να απορροφήσουν μέρος της ανατίμησης, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες να πεισθούν και οι βενζινοπώλες. Σε αντίθετη περίπτωση, οι αυξήσεις θα ήταν 13 και 5 δραχμές αντιστοίχως.

    Υπολογίζεται ότι η Σούπερ θα πωλείται από 280 έως 300 δραχμές και η αμόλυβδη από 270 έως 290, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης αναμένεται να ανακοινωθούν οι ενδεικτικές τιμές πώλησης σε Αττική και επαρχία.

    Οι πρώτες παρενέργειες από τις διαρκείς ανατιμήσεις των καυσίμων προέρχονται από την Ένωση Εφοπλιστών Ακτοπλοίας, που ζητούν αναπροσαρμογή των ναύλων κατά 10%.

    Την ίδια ώρα η παγκόσμια αγορά πετρελαίου στρέφει τις προσδοκίες της στην αύξηση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και ήδη καταβάλλεται προσπάθεια να ληφθούν αποφάσεις πριν από την σύνοδο του Οργανισμού στις 21 Ιουνίου.

    Σημειώνεται πάντως, ότι παρά τις ισχυρές αμερικανικές πιέσεις προς τις χώρες του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής τους, η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά του Λονδίνου σημείωσε και την Τετάρτη άνοδο κατά περίπου 90 σεντς. Αντίθετα, το δολάριο παρουσιάζει από την Τρίτη τάσεις αποδυνάμωσης έναντι του ευρώ.

    Οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις κατέλαβαν και την Κομισιόν, όπου ο επίτροπος για θέματα ενέργειας Μάριο Μόντι, προειδοποίησε την Τρίτη με ελέγχους τις πετρελαϊκές εταιρίες, για τις οποίες υπαινίχθηκε ότι ακολουθούν συμπεριφορά καρτέλ, δηλαδή τακτική εναρμόνισης στις τελικές τιμές των υγρών καυσίμων.

    [03] Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ "ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ" ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2000 (20:55 UTC+2)

    Μεσοβέζικη και κατευθυνόμενη από "μεγάλα αφεντικά της Ευρώπης" που αποφασίζουν για ενιαία ευρωπαϊκή ταυτότητα χαρακτήρισε την απόφαση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ο βουλευτής της ΝΔ, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση για υποκρισία και εξαπάτηση, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει δικαίωμα να "ξεπουλήσει" την Ορθοδοξία και τον ελληνισμό.

    [04] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: "ΒΑΡΥ ΛΑΘΟΣ" Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2000 (20:55 UTC+2)

    "Βαρύ λάθος" χαρακτήρισε σήμερα την απόφαση που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στη Βουλή για το θέμα των ταυτοτήτων, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, προειδοποιώντας για συνέπειες στο άμεσο χρονικό διάστημα.

    "Πιστεύω ότι η απόφαση του ανήγγειλε είναι πολύ λάθος, του οποίου τις συνέπειες θα δούμε όλοι μας σύντομα. Και το χειρότερο από όλα είναι η αλλοπρόσαλλη πολιτική του κ. Σημίτη. Με την πολιτική που ακολούθησε αγνόησε, αλλά το χειρότερο, προσέβαλε την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, αρνούμενος να κάνει στοιχειώδη διάλογο μαζί της. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή η σπουδή και σε τι ωφελεί. Νομίζω ότι ο κ. Σημίτης άλλη μία φορά αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων".

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2000 (20:55 UTC+2)

    Το μήνυμα της συνέχειας, χωρίς υπαναχωρήσεις και παλινωδίες έστειλε η σημερινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΝΔ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Αρης Σπηλιωτόπουλος.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος παραδέχτηκε αντιρρήσεις σχετικά με τη συναναινετική πολιτική σε διάφορους τομείς, αλλά διευκρίνισε ότι εντοπίστηκαν ομόφωνα οργανωτικές δυσλειτουργίες που θα εξεταστούν στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Κεφαλογιάννη, με την οποία άφησε να εννοηθεί ότι σύντομα θα αποχωρήσει ο εκπρόσωπος τύπου, ο κ. Σπηλιωτόπουλος απάντησε ότι είναι γνωστή η τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος.

    Σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του Κώστα Σημίτη στη Βουλή για το θέμα των ταυτοτήτων, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός ακύρωσε το λόγο του υπουργού Παιδείας, όταν διαβεβαίωνε την Εκκλησία ότι θα υπάρξει διάλογος για την αναγραφή του θρησκεύματος, δημιουργώντας έτσι ηθικό και πολιτικό ζήτημα, που ξεπερνά την έλλειψη κυβερνητικής αξιοπιστίας. Συμπλήρωσε ακόμη ότι δημιουργεί ερωτηματικά η απόφαση της κυβέρνησης να προκαλέσει διχασμό και ένταση στην ελληνική κοινωνία.

    [06] ΣΥΝΕΔΡΙΟ: "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ"

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2000 (20:55 UTC+2)

    Συνέδριο με θέμα: "Παγκοσμιοποίηση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Ευρώπη" διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη στις 26 και 27 Μαϊου το Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Κατάρτισης της Δανίας (ACIU) από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης - Cedefop και με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ενόψει του Συνεδρίου οι νέες συνεδριακές εγκαταστάσεις του Cedefop φιλοξενούν αυτή την εβδομάδα περί τους 150 εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εθνικών περιφερειακών κυβερνήσεων, διαχειριστές κατάρτισης, εκπροσώπους των κοινοτικών εταίρων, εμπειρογνώμονες σε θέματα διδακτέας ύλης και ερευνητές από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι θα συζητήσουν για πρώτη φορά θέματα σχετίζονται με την Παγκοσμιοποίηση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Ευρώπη.

    Τις εργασίες του Συνεδρίου θα απασχολήσει το γεγονός ότι παρά τις βαθιές τομές, τις οποίες επιφέρουν η παγκόσμια κίνηση κεφαλαίων, η τάση προς εναρμόνιση νόμων και κανονισμών και ο ολοένα εντονότερος διεθνής ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας, η δομή και το περιεχόμενο της επαγγελματικής κατάρτισης παραμένουν σταθερά και το ότι η επαγγελματική κατάρτιση δύσκολα απορροφά ιδέες και θέματα που δεν ανήκουν στην ημερήσια διάταξη της κάθε χώρας, καθώς είναι ενταγμένη στο κοινωνικό και πολιτικό σύστημα κάθε χώρας.

    Επίσης, θα εξεταστούν ερωτήματα που στις σημερινές συνθήκες απαιτούν απαντήσεις και συγκεκριμένα:

    - Πως μπορούν οι εταιρίες, οι εργαζόμενοι, οι σπουδαστές, οι εκπαιδευτικοί και εκπαιδευτές να προσαρμοστούν στις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης;

    - Κατά πόσο είναι σε θέση τα εθνικά συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης να βγουν από τα σύνορά τους;

    - Πως μπορούν τα συστήματα κατάρτισης και η διδακτέα ύλη να αποκτήσουν διεθνή προσανατολισμό;

    [07] ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΙΤΖΙ

    Σούβα, 24 Μαϊου 2000 (20:54 UTC+2)

    Το Μεγάλο Συμβούλιο των Αρχηγών των Νησιών Φίτζι κατάφεραν να βρουν σχέδιο επίλυσης για να τερματιστεί η κρίση με τους ομήρους. Το Συμβούλιο αποφάσισε να στηρίξει τη πρόταση του προέδρου των Νήσων Φίτζι, Ράτου Σερ Καμισέσε Μάρα, για τον τερματισμό του πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε την Πέμπτη και πρότεινε την δημιουργία προσωρινής κυβέρνησης.

    Ο πρόεδρος του Μεγάλου Συμβουλίου κάλεσε τον επίδοξο πραξικοπηματία Τζορτζ Σπάιτ να απελευθερώσει τον πρωθυπουργό Μαχέντρα Τσόντρι και τους 35 βουλευτές που κρατεί ομήρους στο κτίριο του Κοινοβουλίου.

    Ο Τζορτζ Σπάιτ, ένας αποτυχημένος επιχειρηματίας, ανέτρεψε την περασμένη Παρασκευή την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι ο ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός ελάμβανε μέτρα κατά των αυτοχθόνων κατοίκων των νήσων Φίτζι.

    O.K.

    [08] ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΕΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2000 (20:47 UTC+2)

    Για ασυνέπεια κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, εξαιτίας της σημερινής του στάσης στο θέμα της αναγραφής ή όχι του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

    Ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί απέναντι στην Εκκλησία να πραγματοποιήσει σε βάθος διάλογο για το θέμα, σήμερα υπαναχώρησε και φάνηκε ανακόλουθος, αποδεικνύοντας ότι "σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα δεν επιθυμεί ούτε διάλογο ούτε συναίνεση, αντίθετα, θυσιάζει κατ' εξακολούθηση το δημόσιο συμφέρον στο βωμό των κομματικών του σκοπιμοτήτων".

    Τέλος, υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε προτείνει την επίλυση του προβλήματος με διάλογο με την Εκκλησία και στη βάση της προαιρετικότητας.

    [09] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2000 (20:47 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Την κατηγορηματική απόφαση της κυβέρνησης να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στα δελτία ταυτότητας, που θα εκδίδονται από εδώ και στο εξής, ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τονίζοντας ότι η πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει τον υπάρχοντα νόμο 2472 του '97.

    Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΝ, Μαρίας Δαμανάκη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το δελτίο ταυτότητος είναι ένα δημόσιο έγγραφο αναγνώρισης του πολίτη στις σχέσεις και συναλλαγές του με το Κράτος, προσθέτοντας ότι δεν τίθεται θέμα πίστης ή θρησκείας.

    Ωστόσο, ο κ. Σημίτης διευκρίνησε ότι οι παλαιές ταυτότητες θα εξακολουθούν να ισχύουν έως ότου οριστικοποιηθεί και καθοριστεί από την Ε.Ε. ο νέος ενιαίος τύπος ταυτότητας.

    Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία συζήτηση στην Ε.Ε. για το πώς θα είναι αυτό το ευρωπαϊκό έγγραφο, ώστε να αποτρέπονται πλαστογραφήσεις και παραποιήσεις του.

    "Η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει το ζήτημα αυτό. Δεν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε αναστάτωση στους πολίτες καλώντας τους να αλλάξουν τα δελτία ταυτότητας που διαθέτουν, εκτός αν ζητηθεί η αντικατάστασή τους" ανέφερε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι "το ζήτημα αυτό πήρε απροσδόκητες διαστάσεις για μια ώριμη κοινωνία!".

    "Πρόκειται για δύο διαφορετικά ζητήματα, συνέχισε ο πρωθυπουργός. Άλλο ζήτημα είναι η πίστη που δεν θίγεται καθόλου και άλλο είναι το δικαίωμα του πολίτη να μην δίνει λόγο για τα στοιχεία του εσωτερικού του κόσμου σε κανέναν και φυσικά στο κράτος".

    Ο κ. Σημίτης είπε ακόμα ότι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι όψεις της προσωπικότητας που αφορούν τον εσωτερικό κόσμο του πολίτη και δεν είναι αναγκαία στοιχεία για την επικοινωνία του με το κράτος.

    "Η αναγραφή του θρησκεύματος περιορίζει, προσβάλει άμεσα και έμμεσα την ελευθερία του πολίτη και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι προαιρετική ή υποχρεωτική", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός επεσήμανε:

    "Κάνω έκκληση σε όλους να είμαστε σώφρονες και μετρημένοι".

    Από την πλευρά της η κα Δαμανάκη χαρακτήρισε θετική και σωστή την απάντηση του πρωθυπουργού να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στις νέες ταυτότητες και η οποία -όπως είπε- είναι σύμφωνη τόσο με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όσο και με την Ε.Ε.

    Η βουλευτής του ΣΥΝ είπε ακόμα ότι η εφαρμογή των νόμων του ελληνικού κράτους δεν είναι δυνατό να γίνονται αντικείμενο διαπραγματεύσεων, ενώ ζήτησε να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα η απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και οι αστυνομικές αρχές να μην ζητούν από αύριο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, να αναγράφεται το θρήσκευμα.

    Επίσης η κα Δαμανάκη αναφερόμενη στο θόρυβο που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες για το θέμα αυτό, υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή δεν έχει να κάνει ούτε με το σεβασμό του θρησκεύματος των Ελλήνων, ούτε με την ιστορικότητα της Ορθοδοξίας και δεν βλέπει γιατί μπορεί να συνδεθεί με ιερούς πολέμους.

    Κλείνοντας τη συζήτηση ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι πρέπει να υπάρξει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να προετοιμαστεί αυτή η διαδικασία από την κυβέρνηση και κάθε συναρμόδιο υπουργό που αφορά την νέα ευρωπαϊκή μορφή ταυτότητας.

    [10] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΗ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2000 (20:37 UTC+2)

    Κάλεσμα στις επιχειρήσεις "να συμβάλλουν δημιουργικά στην οικοδόμηση της οικονομικά ισχυρής και κοινωνικά δίκαιης Ελλάδας" απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας σήμερα το βράδυ στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, κάνοντας λόγο για το "μεγάλο άλμα της κυβέρνησης", των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

    Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι να οικοδομήσουμε μία Ελλάδα ισχυρή, που ενθαρρύνει την ανάληψη επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, που εργάζεται για τη διαμόρφωση καλύτερων προοπτικών για τις επερχόμενες γενεές. Για μία Ελλάδα που φροντίζει όμως τους πολίτες της, μία Ελλάδα κοινωνικά ευαίσθητη, μία Ελλάδα με δημιουργική συνεισφορά στις ευρωπαϊκές διεργασίες.

    Οσον αφορά την είσοδο μας στην ΟΝΕ, τόνισε ότι η ισότιμη συμμετοχή μας στη ζώνη του ευρώ δεν αποτελεί προϊόν πολιτικών συμβιβασμών και υποχωρήσεων, αλλά είναι προϊόν της συνεπούς πολιτικής που ακολουθήσαμε από το 1994, μίας πολιτικής που οδήγησε στην ικανοποίηση όλων των προϋποθέσεων που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

    Ο κ. Σημίτης κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο με θετικό πνεύμα να συμβάλλει στην πράξη, στη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και ηρεμίας που έχει ανάγκη η εξέλιξη και η ανάπτυξη του τόπου. Στην προσπάθεια για συνοχή όλοι έχουν μερίδιο ουσιαστικής συμμετοχής.

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με τη διασφάλιση της συμμετοχής στη ζώνη του ευρώ δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους τόσο στα λογιστικά συστήματα τους, όσο και στην εκπαίδευση του προσωπικού τους.

    "Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να συμβάλλουν εποικοδομητικά με επενδύσεις σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο, διαφορετικά στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία κινδυνεύουν να χάσουν μερίδιο της αγοράς από ανταγωνιστές", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

    Επισήμανε πάντως πως ο κύριος οικονομικός στόχος είναι η επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι το κοινωνικό κράτος αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της κυβέρνησης. Στόχος μας είναι η αύξηση της απασχόλησης, η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

    Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία θα είναι προϊόν κοινωνικού διαλόγου και δεν θα θίγει τα ώριμα δικαιώματα. "Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος κοινωνικής προστασίας θα επιλύσει το πρόβλημα της χρηματοδότησης των μελλοντικών υποχρεώσεων των ταμείων. Τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2001", είπε χαρακτηριστικά.

    [11] ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ "DM 2000"

    Τύρναβος, 24 Μαϊου 2000 (20:36 UTC+2)

    Η άσκηση "DM-2000" εξελίσσεται κανονικά, σύμφωνα με τις προδιαγραφές σχεδίασής της, σε όλους τους τομείς.

    Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του παρελθόντος 24ώρου:

    Οι χερσαίες δυνάμεις, από Ελλάδα (1379 άτομα), ΗΠΑ (4645 άτομα) και Ουγγαρία (179 άτομα), υπό τον επιχειρησιακό έλεγγχο του Έλληνα Διοικητή του Διακλαδικού Συμμαχικού Στρατηγείου Νοτιοκεντρικής Περιοχής, Αντιστρατήγου Εμμανουήλ Μαντζάνα, συνέχισαν την εκπαίδευσή τους στις εγκαταστάσεις τους, ενώ παράλληλα συνεχίστηκε η άφιξη προσωπικού και μέσων από την 2η Εκστρατευτική Ταξιαρχία Πεζοναυτών των ΗΠΑ (II Marine Expeditionary Brigade), που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

    Οι Ναυτικές συμμαχικές δυνάμεις, συγκροτημένες σε τρεις ομάδες, υπό τον Επιχειρησιακό Έλεγχο του Διοικητού Ναυτικών Δυνάμεων Νοτίου Περιοχής (COMNAVSOUTH) Ιταλού Ναυάρχου Luigi Lillo, εκτέλεσαν τεχνικές Αεροναυτικές ασκήσεις επιφανείας, Τακτικές Ασκήσεις Αεροπορικής Υποστήριξης Ναυτικών Επιχειρήσεων (TASMO), σε συνδιασμό με αεροσκάφη από αεροδρόμια της Ελλάδος, Ιταλίας και Τουρκίας καθώς επίσης ασκήσεις πυρών και ανθυποβρυχιακού πολέμου, στις περιοχές ασκήσεως του Κεντρικού-Νοτίου Αιγαίου και Ιονίου ως ούτως εξετέλεσαν ασκήσεις επιχειρήσεων επιφανείας με Πυραυλακάτους από την Ελλάδα και την Τουρκία.

    Στις παραπάνω δραστηριότητες συμμετείχαν πλοία από την Γαλλία (1 Φρεγάτα), Ελλάδα (4 Φρεγάτες, 4 Πυραυλάκατοι, 1 Υποβρύχιο), ΗΠΑ (1 Καταδρομικό, 1 Φρεγάτα, 1 Υποβρύχιο), Ισπανία (2 Φρεγάτες), Ιταλία (1 Αεροπλανοφόρο, 2 Φρεγάτες, 1 Πετρελαιοφόρο), Τουρκία (2 Φρεγάτες, 2 Πυραυλάκατοι, 1 Πετρελαιοφόρο) και η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Ναρκοπολέμου (MCMFORMED), που βρίσκεται στην ίδια Περιοχή, συνέχισε τις τεχνικές ασκήσεις Ναρκοπολέμου.

    Οι Συμμαχικές Αεροπορικές Δυνάμεις υπό τον τακτικό έλεγχο του Έλληνα Διοικητή του 7ου Κέντρου Συνδιασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC) στη Λάρισα, Αντιπτεράρχου Μανούσου Παναγιώτη, πραγματοποίησαν συνολικά 160 εξόδους, από αεροδρόμια της Ελλάδος και της Τουρκίας, για διεξαγωγή Τακτικών Αεροπορικών Ασκήσεων Υποστήριξης Ναυτικών Επιχειρήσεων, Επιχειρήσεων Αεράμυνας, Διώξεως βομβαρδισμού, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Τακτικής Αναγνώρισης, σε περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας και στις δεσμευμένες περιοχές του Κεντρικού-Νοτίου Αιγαίου και Νοτίου Ιονίου.

    Από τα 145 συμμετέχοντα συμμαχικά αεροσκάφη που ευρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο (Ελλάδα 66, ΗΠΑ 21, Ισπανία 12, Τουρκία 12, Πορτογαλία 8, Γαλλία 7, ΝΑΤΟ 3), στις σημερινές δραστηριότητες έλαβαν μέρος αεροσκάφη από τη Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Τουρκία.

    Παράλληλα, αντιαεροπορικά μέσα από Γερμανία (3 Πυροβολαρχίες PATRIOT, 2 Πυροβολαρχίες HAWK) ευρίσκονται αναπτυγμένες στις 3 ευρύτερες περιοχές της Θεσσαλονίκης και Καβάλας.

    Για την εξέλιξη των δραστηριοτήτων της "DM-2000", ενημερώθηκε σήμερα στη Λάρισα, από το Διακλαδικό Συμμαχικό Στρατηγείο Νοτιοκεντρικής Περιοχής (JCSC) και το 7ο Κέντρο Συνδιασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC 7), από τους αντίστοιχους Διοικητές και τον Διοικητή Αεροπορικών Δυνάμεων Νοτίου Περιοχής (COMAIRSOUTH) Αμερικανό Αντιπτέραρχο Ronald E. Keys, ο Κ. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ελλάδος Στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης.

    Για το επόμενο 24ωρο είναι προγραμματισμένες ανάλογες εκπαιδευτικές δραστηριότητες ως και ολοκλήρωση της οργάνωσης υλικοτεχνικής υποδομής.

    [12] ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟΝ ΣΕΒ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2000 (20:36 UTC+2)

    Ο Λευτέρης Αντωνακόπουλος, μάνατζερ στην αγορά του πετρελαίου, διαδέχεται τον Ιάσωνα Στράτο στην προεδρία του ΣΕΒ.

    Ο κύριος Αντωνακόπουλος εξελέγη κατά τη σημερινή ετήσια τακτική συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΠΑΠΑΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΛΑΝΔΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΗΣ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2000 (20:36 UTC+2)

    Στο πλαίσιο συναντήσεων της με Ευρωπαίους ομολόγους η Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ελισάβετ Παπαζώη επισκέφθηκε χθες τη Χάγη, όπου είχε συνομιλίες με τον κ. Dick Benshop.

    Οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα που αφορούν στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

    Η κ. Παπαζώη υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία της αποδοχής από τους Τουρκοκυπρίους της πρότασης του προέδρου Κληρίδη για τη συμμετοχή τους στη διαπραγματευτική ομάδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις τόνισε ότι ο χρηματοδοτικός κανονισμός και η εταιρική σχέση είναι αλληλένδετα θέματα.

    Επίσης, συζητήθηκε η πορεία των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Feira και της προσεχούς Γαλλικής Προεδρίας και αντηλλάγησαν ειδικότερες απόψεις για το θέμα της "ενισχυμένης συνεργασίας".

    Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε θέματα του Συμβουλίου της Ευρώπης επισημαίνοντας την κεντρική θεσμική διάσταση της εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    [14] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΓΩΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΤΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Μόσχα, 24 Μαϊου 2000 (20:35 UTC+2)

    Η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση της Γαλλίας να παγώσει κρατικούς λογαριασμούς της μετά από εντολή Ελβετικού δικαστηρίου μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Ρώσοι διπλωμάτες στο Παρίσι παρέδωσαν στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας επιστολή διαμαρτυρίας ενώ Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι η Μόσχα δεν θα εκδικηθεί.

    Οι Γάλλοι μπλόκαραν τη περασμένη εβδομάδα λογαριασμούς κυρίως στην τράπεζα Eurobank του Παρισιού όπου η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας είναι ο κύριος μέτοχος.

    Η Γαλλία προχώρησε σε αυτή την ενέργεια μετά από εντολή ελβετικού δικαστηρίου το οποίο διέταξε να παγώσουν 63 εκατομμύρια δολάρια σε 70 ρωσικούς λογαριασμούς.

    Το δικαστήριο πήρε αυτή την απόφαση μετά από καταγγελία της ελβετικής εταιρίας Νοga ότι δεν είχε πληρωθεί το 1992 όταν παρέδωσε τρόφιμα στη Ρωσία.

    Ο.Κ.

    [15] ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΠΗΓΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΗΣ ΝΔ Ο ΓΟΝΙΜΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2000 (20:35 UTC+2)

    Πηγή δύναμης για τη Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε τον "συνεχή, ουσιαστικό, γόνιμο και δημιουργικό διάλογο" ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής σήμερα.

    Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι η εκτελεστική επιτροπή έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας στους ψηφοφόρους της παράταξης, ότι "μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας κοινωνικής ελπίδας, όπου οι Ελληνες μπορούν να συνεργαστούν".

    [16] ΣΠΕΙΡΑ ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2000 (20:09 UTC+2)

    Επταμελής σπείρα κακοποιών που είχε διαπράξει επτά ένοπλες ληστείες σε υποκαταστήματα τραπεζών και σούπερ-μάρκετ, εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και τα μέλη της παραπέμπονται σε δίκη για ληστεία από κοινού, σύσταση και συμμορία, παράνομη οπλοχρησία, κ.ά. αδικήματα.

    "Εγκέφαλοι" της σπείρας φέρονται οι γνωστοίλ στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης με το ψευδώνυμο "ψηλός και κοντός", δηλαδή ο 25χρονος Βασίλης Μαγούλης και ο Αριστείδης Μαρκόπουλος, 30 χρόνων, οι οποίοι πριν από ένα περίπου χρόνο είχαν αναστατώσει τις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης με τις αλλεπάλληλες ληστείες.

    Μάλιστα, ορισμένα μέλη της σπείρας -όπως αποκαλύφθηκε- άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς και επένδυαν τα χρήματα από τις ...ληστείεςς. Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το δίδυμο "ψηλού-κοντού" (που δρούσε και στη Θεσσαλονίκη) σε συνεργασία με τους Μιλτιάδη Κυριακίδη, Σωτήρη Ευρυβιάδη, Γιώργο Πεχλιβανίδη, Γιάννη Μαρκόπουλο και Μαρία Μαγούλη, μέσα σε χρονικό διάστημα οκτώ μόλις μηνών "χτύπησαν" πέντε τράπεζες και δύο σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη και στην Κατερίνη.

    Διέπρατταν τις ληστείς με πιστόλα, περίστροφα και καραμπίνες, ενώ κατηγορούνται ότι απέσπασαν πάνω από 45 εκατομμύρια δραχμές.

    Γ.Χ.

    [17] ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΕ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2000 (20:09 UTC+2)

    Ιδιοκτήτης ιδιωτικής παράνομης εταιρίας "σεκιούριτι" παραπέμπεται σε δίκη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, επειδή -σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών- πυροβόλησε και τραυμάτισε Αλβανό διαρρήκτη στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής.

    Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1999, όταν ο 20χρονος Αλβανός λαθρομετανάστης, Μπίλι Αστρίτ προσπάθησε να μπει από μπαλκονόπορτα στο σπίτι της Αφροδίτης Τοπάτση.

    Ο λαθρομετανάστης έγινε αντιληπτός από τον 34χρονο Κωνσταντίνο Τσεκούρα, ο οποίος λειτουργούσε στη Χαλκιδική εταιρία σεκιούριτι, χωρίς την προβλεπόμενη άδεια. Ο Τσεκούρας πυροβόλησε τον Αστρίτ στην πλάτη και τον τραυμάτισε βαριά.

    Στο απολογητικό του υπόμνημα, που κατέθεσε στον ανακριτή, υποστηρίζει ότι δεν είχε πρόθεση να τραυματίσει τον Αλβανό και ότι τον πυροβόλησε για εκφοβισμό, επειδή έβγαλε ένα μαχαίρι και επιτέθηκε σε συνεργάτη του.

    Γ.Χ.

    [18] ΤΗΝ 9η ΕΚΘΕΣΗ "ΘΡΑΚΗ 2000" ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΥΜΑ-Θ

    Κομοτηνή, 24 Μαϊου 2000 (20:09 UTC+2)

    Η δημιουργία νέων οικονομικών δεδομένων στα Βαλκάνια και οι αλλαγές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ευνοούν ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα και η Μακεδονία και Θράκη, που αποκτούν ένα διευρυμένο πεδίο δραστηριοτήτων για τις επιχειρηματικές και οικονομικές τους προοπτικές, τόνισε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης από την Κομοτηνή, όπου εγκαινίασε την 9η Εκθεση "Θράκη 2000" υπό τη διοργάνωση της ΔΕΘ.

    Ο κ.Πασχαλίδης ανέφερε σε ομιλία του ότι οι επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς από ότι μέχρι σήμερα και πρόσθεσε ότι η διεύρυνση των διοργανώσεων στο εκθεσιακό κέντρο της Κομοτηνής είναι μόνο τα πρώτα βήματα της εκθεσιακής περιφερειακής πολιτικής.

    Για τη Θράκη επεσήμανε ότι το κλίμα βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία δίνει τη δυνατότητα πολλαπλής ανάπτυξης και καθιστά την περιοχή κόμβο για τις μεταφορές, κυρίως ενεργειακές, ανάμεσα στην Ε.Ε. και τα ανατολικά κράτη. Η πολιτεία, είπε στηρίζει την πρόκληση αυτή, ενώ με την πολιτική ανάπτυξης κατά τα έτη 1994-2000 έδωσε ώθηση στην εγκατάσταση στην περιοχή μεγάλων επιχειρήσεων, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας μέσα από μεγάλα έργα, όπως η Εγνατία Οδός, λιμάνια, αεροδρόμια και τηλεπικοινωνίες.

    Ο κ.Πασχαλίδης υποστήριξε ότι σήμερα σχεδιάζονται και υλοποιούνται δράσεις και υποδομές για την εξέλιξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος της γεωγραφίας της περιοχής, που είναι βασισμένες στη λογική της Ευρώπης και επιτρέπουν την ανάπτυξη τομέων με βάση την ποιότητα και δυνατότητες των Βαλκανίων.

    Για την περίοδο 1994-99, ανέφερε ότι διατέθηκαν κοινοτικοί πόροι, ύψους 1,5 τρις στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ για την περίοδο 2000-06 το περιφερειακό πρόγραμμα είναι αυξημένο κατά 65%, που αντιστοιχεί σε 340 δισεκατομμύρια δραχμές. Στόχος της περιόδου αυτής, όπως δήλωσε, είναι η πληθυσμιακή εξέλιξη και η ομαλή κοινωνική ενσωμάτωση παλιννοστούντων και μεταναστών. "Επιδιώκεται η συγκράτηση του υφιστάμενου πληθυσμού σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση των νεοπροσφύγων που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια. Παράλληλα επιδιώκεται η ισχυροποίηση της κοινωνικο-οικονομικής ευημερίας των κατοίκων της περιοχής" είπε ο υπουργός.

    [19] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΤΟ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2000 (20:01 UTC+2)

    Δύο νεαρά αδέλφια από τη Βουλγαρία συνελήφθησαν σε παραμεθόρια περιοχή της Δράμας με την κατηγορία ότι επιχείρησαν να διακινήσουν στην Ελλάδα ποσότητες ναρκωτικών χαπιών.

    Πρόκειται για τους Εμίρ και Βράικο Μίροσλαβ -ηλικίας 22 και 26 ετών αντίστοιχα- οι οποίοι συνελήφθησαν σε ορεινή περιοχή έξω από το Νευροκόπι Δράμας.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, στην κατοχή τους βρέθηκαν 1.450 χάπια, τα οποία έκλεψαν από φαρμακεία στη χώρα τους και σκόπευαν να τα διοχετεύσουν σε τοξικομανείς στη Βόρεια Ελλάδα.

    Γ.Χ.

    [20] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2000 (20:01 UTC+2)

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθηναϊκή Χαρτοποιία στη Δράμα συζητήθηκαν σε σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αλέξανδρου Καλαφάτη, εκπροσώπου του υπουργείου Εργασίας, εκπροσώπων της εργοδοσίας και των εργαζομένων.

    Εκ μέρους της εργοδοσίας παραβρέθηκαν ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Forlin, o Διευθυντής του εργοστασίου Δράμας κ. Αμπεριάδης, ο Διευθυντής Διοικητικού κ. Ντρης και ο Οικονομικός Διευθυντής κ. Ποσταντζόγλου.

    Τους εργαζόμενους εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας και οι Πρόεδροι των δύο Σωματείων Εργαζομένων Δράμας κκ Αλεξίου και Βασιλειάδης.

    Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε την αναγκαιότητα για ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο που θα οδηγήσει σε κοινά αποδεκτές λύσεις οι οποίες εγγυώνται τη βιωσιμότητα του εργοστασίου και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Η παρουσία της μονάδας στην περιοχή, τόνισε, είναι στρατηγικής σημασίας για την οικονομία της χώρας.

    Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας ανέλυσαν την υφιστάμενη διαχειριστική κατάσταση της εταιρίας, επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας.

    Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, αναπτύσσοντας τα επιχειρήματα τους, εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον της επιχείρησης τονίζοντας την αντίθεση τους σε πιθανή μείωση των θέσεων εργασίας.

    Αναλύοντας της θέσης του υπουργείου Ανάπτυξης ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι η πολιτεία εμμένει στην αναγκαιότητα εφαρμογής και τήρησης των συμβατικών ορών που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η επιχείρηση και σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης.

    Εάν υπάρχει διάθεση και ουσιαστική προσπάθεια ανάπτυξης και διερεύνησης των εργασιών της μονάδας, το υπουργείο θα στηρίξει το επενδυτικό πρόγραμμα της.

    Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία να διατηρήσουν αμφότεροι, εργοδοσία και εργαζόμενοι ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να καταβάλουν ειλικρινείς προσπάθειες για την αποκατάσταση της μεταξύ τους αξιοπιστίας.

    [21] ΕΠΑΦΕΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

    Φλωρεντία, 24 Μαϊου 2000 (20:00 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ είχε την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ μετά το τέλος του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία το 1999.

    Η παρουσία του κ. Ιβάνοφ στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στη Φλωρεντία δείχνει ότι οι Ρωσία και το ΝΑΤΟ άρχισαν να επαναλαμβάνουν τη συνεργασία τους μετά την διακοπή των σχέσεων τους εξαιτίας των νατοϊκών βομβαρδισμών στο Κοσσυφοπέδιο, με τους οποίους διαφωνούσε η Μόσχα.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζόρτζ Ρόμπερτσον ανέφερε ότι οι δυο πλευρές δεν θα συμφωνήσουν σε πολλά και μπορεί να έχουν σημαντικές διαφωνίες αλλά το σημαντικό είναι ότι γίνεται διάλογος. Η Ρωσία ωστόσο εξακολουθεί να θεωρεί τη Συμμαχία μια στρατιωτική απειλή.

    Ο.Κ.

    [22] ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΣΕΒ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2000 (20:00 UTC+2)

    Αλλαγή φρουράς αναμένεται σήμερα στο Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών κατά την ετήσια γενική συνέλευσή του, στην οποία προσκλήθηκαν να παραστούν και να μιλήσουν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Σταφανόπουλος, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, μέλη της κυβερνήσης, εκπρόσωποι της οικονομικής ζωής και επιχειρηματίες.

    Μετά από έξι χρόνια στη ηγεσία του ΣΕΒ, ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής, Ιάσων Στράτος, αποχωρεί και θέση του καταλαμβάνει ο μάνατζερ, Λευτέρης Αντωνακόπουλος. Πρόεδρος του νέου Δοικητικού Συμβουλίου εξελέγη ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας "Βοξύτες Παρνασού", στη θέση του Ανδρέα Κανελόπουλου των τσιμέντων "Τιτάν".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 24 May 2000 - 18:14:13 UTC