Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟΥΡΚΟΣ ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
  • [02] ΝΤΟΥΙΖΕΝΜΠΕΡΓΚ: "ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ"
  • [03] ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΣΚΗΣΗ "DYNAMIC MIX-2000"
  • [04] ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΜ-Θ
  • [05] ΓΟΝΙΜΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ν. ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΥΛΟ Β'
  • [06] Ρ. ΣΤΑΓΚ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [07] Ο Κ. ΡΟΓΛΙΑΣ ΝΕΟΣ Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
  • [08] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο A. ΑΒΝΤΕΓΙΕΦ ΚΑΙ Ο Ρ. ΒΙΑΧΙΡΕΦ
  • [09] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΟΙ 20 ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [10] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: 278 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΟΛΥΝΘΗΚΑΝ ΑΠΟ AIDS
  • [11] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ UNICEF ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑΣ
  • [12] Η ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ
  • [13] ΕΠΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΧΟΡΗΓΕΙ Ο ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [14] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΑΙΑ
  • [15] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ
  • [16] ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΓΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ
  • [17] Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [18] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟ - ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
  • [19] ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
  • [20] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΑΛΜΠΟΤ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
  • [21] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΕΡ ΤΖΟΝ ΓΚΙΛΓΚΟΥΝΤ
  • [22] ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΑΠΟ ΑΝΑΠΗΡΟ
  • [23] ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 1,7 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΑΜΙΑΝ ΜΑΝΣΟ

  • [01] ΤΟΥΡΚΟΣ ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Άγκυρα, 22 Μαϊου 2000 (18:46 UTC+2)

    Φωτογραφία: Η απονομή του βραβείου "Προσωπικότητες 2000" από το Ινστιτούτο Ανατολή - Δύση στους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου και της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ.

    Μυστικό σχέδιο ειρήνης στο Αιγαίο το οποίο έχει καταρτίσει ο πρώην αρχηγός του τουρκικού ναυτικού Γκιουβέν Ερκαγια βρίσκεται στα χέρια του Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβιτ.

    Στο θεμα αναφέρεται η εφημερίδα Σαμπάχ υπο τον τίτλο, "η τέταρτη στρατιά του Αιγαίου να φύγει" . Ο Ερκαγιά προτείνει την απόσυρση από τη Μικρασία της περιβόητης 4ης Στρατιάς για να γίνει ειρήνη στο Αιγαίο και έπειτα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Ενώ ως προς την υφαλοκρηπίδα, ζητά την προσφυγή σε διεθνή διαιτησία ή το πάγωμα του προβλήματος.

    "Δεν έχουμε λόγο να σχολιάσουμε δημοσιεύματα", ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα σε σχετικό ερώτημα.

    Την ίδια ώρα, ανεξάρτητα από τις αναταράξεις στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, ο αμερικανικός παράγων δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την συνεργασία που συντελείται ήδη στο πλαίσιο της νατοϊκής άσκησης που θεωρείται μάλιστα ως πρόκριμα για την εξέλιξη του διαλόγου επί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

    Σύμφωνα με το κύριο θέμα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ, στην επιστολή του ο Ερκαγια υπογραμμίζει ότι, αντί να αναζητηθεί λύση για τα προβλήματα στο Αιγαίο με επιμέρους συνομιλίες για το καθένα, θα ήταν προτιμότερο να εξεταστούν στο σύνολό τους και με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

    Αναφορικά με τη Στρατιά του Αιγαίου, ο Ερκαγια τονίζει ότι "οι προθέσεις της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια είχε ως αποτέλεσμα να συσταθεί η στρατιά Αιγαίου, η οποία πέτυχε το βασικό της στόχο, αλλά στάθηκε αφορμή να δεχτεί η Τουρκία επικρίσεις από διάφορους κύκλους".

    Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι "σε περίπτωση που η Ελλάδα δεσμευτεί να μην επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των έξι μιλίων, δεν θα προκαλούσε αρνητικά αποτελέσματα η άρση της απειλής χρήσης βίας εκ μέρους της Τουρκίας".

    Ο Τούρκος ναύαρχος επισημαίνει επίσης ότι "θα είναι μάταιο να περιμένει κανείς τη δέσμευση αυτή εκ μέρους της Ελλάδας, που θα την εκθέσει ενώπιον της ελληνικής και της παγκόσμιας κοινής γνώμης, δίχως να υπάρξει κάποιο βήμα εκ μέρους της Τουρκίας".

    Ο Ερκαγια τονίζει ότι προβλήματα, όπως ο εναέριος χώρος δέκα μιλίων και το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, μπορούν να τεθούν υπό διαπραγμάτευση με την κατάργηση της Στρατιάς του Αιγαίου.

    Όσον αφορά στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας

    [02] ΝΤΟΥΙΖΕΝΜΠΕΡΓΚ: "ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ"

    Αθήνα, 21 Μαϊου 2000 (13:11 UTC+2)

    Το ιστορικό θαύμα της Ιρλανδίας θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα, είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντούιζενμπεργκ, για τις δυνατότητες των μικρότερων χωρών στο πλαίσιο της ΟΝΕ, συζητώντας με Έλληνες δημοσιογράφους που τον συνάντησαν στη Φραγκφούρτη.

    Η Ιρλανδία έχει ρυθμό ανάπτυξης 8%, χάρη στα πλεονεκτήματα της ένταξης. Τόσο υψηλή ανάπτυξη συνεπάγεται και πληθωρισμό πολύ πάνω από το περιβόητο όριο του 2% -στην Ιρλανδία είναι 5% σήμερα. Αλλά εδώ η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν παρεμβαίνει. Με ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, επιτόκια και ισοζύγιο πληρωμών, μικρές χώρες μπορούν να απολαμβάνουν μια "δωρεάν διαδρομή" στη ζώνη του ευρώ, εξήγησε, να μην υποστούν δηλαδή την κρίση στο ισοζύγιο που θα τις έπληττε, αν ήσαν μόνες. Πιο μακροπρόθεσμα κινδυνεύουν πάντως ο πληθωρισμός τους να τις θέσει εκτός ανταγωνισμού στις αγορές, προειδοποίησε.

    Ο άνθρωπος που ενσαρκώνει στην Ευρώπη, από την ισχυρή θέση που κατέχει, την πιο άτεγκτη πολιτική για τη σταθερότητα των τιμών, την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και την απελευθέρωση των αγορών από κάθε προστασία, δεν φειδωλεύτηκε εγκώμια για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν δίστασε να χαρακτηρίσει "γελοίες" τις απόψεις που βλέπουν κινδύνους για το ευρώ από την επικείμενη ένταξη της δραχμής. Και μίλησε ανοικτά για τα προβλήματα του ευρώ από τη σκοπιά της Κεντρικής Τράπεζας, προκαταλαμβάνοντας την ισότιμη ελληνική συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων από το 2001. Δεν παρέλειψε, φυσικά, να επαναλάβει τις γνωστές -από την έκθεση της 3ης Μαϊου για τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας- θέσεις της ΕΚΤ για την ανάγκη εντονότερων και μακροχρόνιων προσπαθειών για την αποτροπή πληθωριστικών κινδύνων και για τη μείωση του δημοσίου χρέους στη χώρα μας.

    Στο ερώτημα για το αν, μετά και την τελευταία αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, θα αλλάξουν και τα επιτόκια του ευρώ, ο κ. Ντούιζενμπεργκ απάντησε πρώτα με το γνωστό του αστείο: "Θα αλλάξουν. Αλλά δεν μπορώ να σας πω ούτε πότε, ούτε πόσο, ούτε σε ποια κατεύθυνση". Εξηγώντας όμως κατόπιν τη νομισματική στρατηγική της ΕΚΤ -που στηρίζεται σε δύο πυλώνες: τη νομισματική κυκλοφορία και μια σειρά δείκτες που επιδρούν στις τιμές, όπως μεγέθυνση, παραγωγή, ανεργία, εμπιστοσύνη καταναλωτών, αποδόσεις ομολόγων, μισθοί, ισοτιμία κ.ά.- και την εκτίμηση ότι η χρονική υστέρηση μεταξύ της λήψης αποφάσεων για τα κεντρικά επιτόκια και την επίπτωσή τους στις τιμές εκτείνεται από 18 έως 24 μήνες, είπε: "Με τις αυξήσεις του Μαρτίου και του Απριλίου πιστεύουμε ότι έχουμε επαρκώς αντιμετωπίσει την επίπτωση από την ανατίμηση του πετρελαίου και από την υποτίμηση του ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα παραμείνει κάτω από 2% και το 2000 και το 2001."

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αυτές, η εφημερίδα "Αυγή" που δημοσιεύει και τη σχετική συνομιλία με τον κ. Ντούιζενμπεργκ, σημειώνει ότι ο μεγαλοτραπεζίτης πέρασε το μήνυμα ότι δεν προτίθεται να εισηγηθεί νέα αύξηση των επιτοκίων την ερχόμενη εβδομάδα (σε αντίθεση με όσα πρόβλεπαν οι Financial Times την Πέμπτη), αλλά ενδεχομένως ούτε και αργότερα, αν δεν υπάρξει νέα σημαντική υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ, ή άλλοι παράγοντες που θα επιδεινώσουν τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αρνήθηκε άλλωστε ότι υπάρχει σχέση επιτοκίων και ανεργίας. Μοναδική πηγή απασχόλησης, είπε, είναι η αύξηση των επενδύσεων.

    [03] ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΣΚΗΣΗ "DYNAMIC MIX-2000"

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2000 (19:07 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μαχητικά αεροσκάφη F5 A/B της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Άρχισαν από σήμερα οι δραστηριότητες των στρατιωτικών δυνάμεων που μετέχουν στη Νατοϊκή άσκηση "Dynamic Mix", τμήματα της οποίας θα πραγματοποιηθούν στον εναέριο, θαλάσσιο και χερσαίο χώρο της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Τουρκίας. Το σενάριο της άσκησης που θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιουνίου προβλέπει την αντιμετώπιση συνθηκών αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

    Αύριο Τρίτη, αρχίζουν οι αεροπορικές δραστηριότητες. Στο σημερινό πρόγραμμα της άσκησης περιλαμβάνονταν η εξοικείωση των αεροπορικών δυνάμεων όσον αφορά τις διαδικασίες της εναέριας κυκλοφορίας, στην μορφολογία του εδάφους κλπ.

    Οι αεροπορικές δυνάμεις εκτέλεσαν πτήσεις στις περιοχές των αεροδρομίων όπου έχουν μετασταθμεύσει. Στον ελλαδικό χώρο δραστηριοποιούνται 136 αεροσκάφη, εκ των οποίων 66 ελληνικά, 15 γερμανικά, 12 τουρκικά, 17 ιταλικά, 7 γαλλικά, 11 ισπανικά και 8 πορτογαλικά.

    Επίσης οι ναυτικές δυνάμεις διεξάγουν δραστηριότητες εν όρμω. Στη Σούδα έχουν ελλιμενιστεί 2 ελληνικές φρεγάτες, 2 ελληνικές τορπιλάκατοι, μία φρεγάτα των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα αεροπλανοφόρο, δύο φρεγάτες και ένα πετρελαιοφόρο της Ιταλίας και 3 φρεγάτες απο την Ιταλία, την Ισπανία και την Τουρκία. Στη Σμύρνη έχουν ελλιμενιστεί δύο ελληνικές φρεγάτες και δύο τορπιλάκατοι, ένα καταδρομικό των ΗΠΑ, μία φρεγάτα της Ισπανίας και τρία τουρκικά πλοία.

    Ακόμη σήμερα οι συμμετέχουσες χερσαίες δυνάμεις εξασκήθηκαν στο εσωτερικό των στρατοπέδων, όπου έχουν εγκατασταθεί. Οι χερσαίες δραστηριότητες θα αρχίσουν την 1η Ιουνίου με την αποβατική ενέργεια στην Κυπαρισσία. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στην άσκηση δεν έχουν πρόσβαση σε χώρους που αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας.

    [04] ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΜ-Θ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2000 (20:54 UTC+2)

    Στις αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν σήμερα για την ανάδειξη της νέας διοίκησης και των λοιπών οργάνων της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης, πλειοψήφισε ο συνδυασμός "Δημοσιογραφική Ενότητα" και ακολούθησαν οι συνδυασμοί "Δημοσιογραφική Συνεργασία" και "Τρίτος Δρόμος".

    Από τον πρώτο συνδυασμό εκλέγονται κατά σειρά ψήφων, οι Δημήτρης Γουσίδης (98), Μόσχος (Μάκης) Βοϊτσίδης (78), Παντελής Σαββίδης (78) και Βασίλης Παπαδημούλης (74), από το δεύτερο οι Γιώργος Αδάμ (72), Χαράλαμπος (Μπάμπης) Γιαννακίδης (47) και Δημήτρης Ασπροπούλης και από τον τρίτο, οι Νίκος Καρράς (35) και Πέτρος Τανανάκης (35).

    Το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ σύμφωνα με το καταστατικό θα συνέλθει σε σώμα μέσα σε έξι μέρες.

    [05] ΓΟΝΙΜΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ν. ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΥΛΟ Β'

    Σόφια, 22 Μαϊου 2000 (20:54 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Ολοκληρώθηκε στη Ρώμη η συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχαϊλοβα, με τον πάπα Ιωάννη Παύλο 'Β και με τον κρατικό γραμματέα του Βατικανού, καρδινάλιο Σουντάνο.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η ενδεχόμενη επίσκεψη του πάπα Ιωάννη Παύλου του 'Β στη Βουλγαρία και η τύχη των Βούλγαρων πολιτών που κρατήθηκαν στη Λιβύη με κατηγορίες ότι μόλυναν 395 παιδιά με τον ιό του AIDS.

    Η κ. Μιχαϊλοβα κάλεσε τον Πάπα Ιωάννη να προσεύχεται όχι μόνο για τα 395 μολυσμένα παιδιά στη Βεγκάζη, αλλά και για τους κρατούμενους Βούλγαρους γιατρούς, καθώς επίσης για την πραγματοποίηση της δίκης με την απαραίτητη διαφάνεια και αντικειμενικότητα.

    Στη συνομιλία με τον καρδινάλιο Σουντάνο συζητήθηκαν τα ίδια θέματα. Ο γραμματέας του Βατικανού επιβεβαίωσε ότι η επίσκεψη του Πάπα στη Βουλγαρία αποτελεί πολιτική πράξη και ότι είναι διατεθειμένος να επισκεφθεί τη Βουλγαρία εάν αυτό συμβάλει στη συμφιλίωση με τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία, και όχι να γίνει λόγος αντιπαράθεσης.

    Ο καρδινάλιος Σουντάνο υπογράμμισε ακόμη ότι το Βατικανό θα χρησιμοποιήσει την επιρροή του στον αραβικό κόσμο με την επιμονή για αντικειμενική και δίκαια δικαστική υπόθεση εναντίον των Βούλγαρων γιατρών στη Λιβύη.

    Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχαϊλοβα, βρίσκεται στη Ρώμη ως επικεφαλής βουλγαρικής αντιπροσωπείας που αναμένεται να λάβει μέρος στους εορτασμούς με την ευκαιρία της 24ης Μαϊου, της ημέρας της βουλγαρικής παιδείας και κουλτούρας, αλλά και της σλαβικής γραφής.

    [06] Ρ. ΣΤΑΓΚ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Σόφια, 22 Μαϊου 2000 (20:41 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Σταθερή σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. εκτίμησε την πολιτική κατάσταση της Βουλγαρίας, σε συνέντευξη προς βουλγαρικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι ο πρεσβευτής της Βρετανίας στη Σόφια, Ρίτσαρντ Στάγκ.

    Κατά την γνώμη του, η Βουλγαρία δεν πρέπει να σταματήσει την ανάπτυξή της από κάποιες βραχυπρόθεσμες εσωτερικές διαταραχές και ανησυχίες, επειδή όλες οι υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες περιόδους.

    Σύμφωνα με τον κ. Στάγκ, το σπουδαιότερο είναι να επιτευχθεί στρατηγική συναίνεση σ΄ όλον τον πολιτικό χώρο και ιδιαίτερα σχετικά με το θέμα για την ένταξη της χώρας στο κοινοτικό πλαίσιο.

    Η βουλγαρική αντιπολίτευση απευθύνει κατηγορίες προς τους κυβερνώντες ότι η εξωτερική πολιτική της Βουλγαρίας μετατρέπεται σε μέρος της εσωτερικής πολιτικής, αλλά αυτό είναι κάτι το αναπόφευκτο, είπε στη συνέχεια ο Βρετανός πρέσβης στη Σόφια.

    ΄Ως ενδεικτικό της επιτυχίας της βουλγαρικής κυβέρνησης ο κ. Στάγκ χαρακτήρισε το γεγονός ότι στη χώρα δεν υπάρχουν αντιρρήσεις σχετικά με την οικονομική πολιτική, η οποία χαίρει και της υποστήριξης των άλλων κομμάτων.

    Κατά τον Ρίτσαρντ Στάγκ, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι ιθύνοντες στη Βουλγαρία ήρθαν στην εξουσία σε ατμόσφαιρα μεγάλης αναμονής, κάτι που άφησε την εντύπωση ότι επιτεύχθηκε λιγότερο απ΄ αυτό που περίμεναν οι ψηφοφόροι.

    Η αντιπολίτευση στη Βουλγαρία εύκολα μπορεί να ασκήσει κριτική, επειδή δεν αναγκάζεται να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, θεωρεί ο Βρετανός πρεσβευτής στη Βουλγαρία. Καταλήγοντας ο ίδιος τόνισε ότι η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση προϋποθέτει και αλλαγές στην διαχείριση της αγοράς, της οικονομίας, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Χρειάζεται όχι μόνο η βουλγαρική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της, αλλά και οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης να μεταρρυθμίσουν την εσωτερική τους πολιτική, είπε ακόμη ο Ρίτσαρντ Στάγκ.

    [07] Ο Κ. ΡΟΓΛΙΑΣ ΝΕΟΣ Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

    Αθήνα, 22 Μαϊου 2000 (20:40 UTC+2)

    Ο Κωνσταντίνος Ρόγλιας είναι νέος γενικός γραμματέας επικοινωνιών του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Ο κ. Ρόγλιας αντικαθιστά τον Εμμανουήλ Γιακουμάκη που ανέλαβε πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Ο κ. Ρόγλιας διετέλεσε πρόεδρος του ΟΠΑΠ, επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, ενώ υπήρξε νομικός σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

    [08] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο A. ΑΒΝΤΕΓΙΕΦ ΚΑΙ Ο Ρ. ΒΙΑΧΙΡΕΦ

    Σόφια, 22 Μαϊου 2000 (20:40 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Επίσκεψη εργασίας αναμένεται να πραγματοποιήσει στις 25 Μαϊου, στη Σόφια ο πρώτος υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Αβντέεφ.

    Την είδηση αυτή δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Σόφιας "Ντεμοκράτσια", επικαλούμενη συνέντευξη του πρώην Ρώσου πρεσβευτή στη Βουλγαρία προς το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο.

    Στην αντιπροσωπεία που θα συνοδεύει τον Αλεξάντερ Αβντέγιεφ θα είναι και ο πρόεδρος του ρωσικού γίγαντα "Γκάζπρομ", Ρέμ Βιάχιρεφ.

    Οι δύο Ρώσοι αξιωματούχοι να έχουν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πέταρ Στογιάνοφ, και τον πρωθυπουργό της χώρας, Ιβάν Κόστοφ. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Αλεξάντερ Αβντέγιεφ χαρακτήρισε τις σχέσεις μεταξύ

    της Βουλγαρίας και της Ρωσίας ως πολύ καλές προσθέτοντας επίσης ότι η ρωσική πλευρά έχει πολιτική επιδίωξη και βούληση για ανάπτυξη των σχέσεων σε μια νέα μορφή.

    Σε ό,τι αφορά το ρωσικό χρέος ύψους 52 εκατ. δολαρίων προς τη Βουλγαρία ο κ. Αβντέγιεφ δήλωσε ότι βασικό εμπόδιο για την αποπληρωμή του κρύβεται στη διμερή συμφωνία, βάσει της οποίας η εξόφληση του χρέους θα γίνει μέσω προμήθειας τεχνικού εξοπλισμού για το χαλκουργείο της Σόφιας "Κρεμίκοφτσι". Τέλος, ο κ. Αβντέγιεφ εκτίμησε ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο δεν είναι ικανοποιητική και εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

    [09] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΟΙ 20 ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Αθήνα, 22 Μαϊου 2000 (20:40 UTC+2)

    Ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας ανδρών Βασίλης Δανιήλ ανακοίνωσε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα αποτελέσουν την αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος για το διεθνή φιλικό αγώνα με το αντίστοιχο της Ρουμανίας στο Βουκουρέστι στις 3 Ιουνίου, στο στάδιο "Στεάουα".

    Οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν είναι οι Δημήτρης Ελευθερόπουλος, Δημήτρης Μαυρογενίδης, Γιώργος Αμανατίδης, Ηλίας Πουρσανίδης, Ανδρέας Νινιάδης (Ολυμπιακός), Αντώνης Νικοπολίδης, Γιάννης Γκούμας, Αγγελος Μπασινάς, Νίκος Λυμπερόπουλος (Παναθηναϊκός), Ηλίας Ατματσίδης, Μιχάλης Κασάπης, Ακης Ζήκος (ΑΕΚ), Γιώργος Γεωργιάδης, Στέλιος Βενετίδης, Δημήτρης Ναλιτζής (ΠΑΟΚ), Μαρίνος Ουζουνίδης (Πανηλειακός), Θωμάς Κυπαρίσσης (Skoda Ξάνθη), Νίκος Νταμπίζας (Νιουκάστλ), Γρηγόρης Γεωργάτος (Ίντερ), Βασίλης Τσάρτας (Σεβίλη).

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής σε δηλώσεις του για το παιχνίδι τόνισε ότι ο θα είναι ένας δύσκολος αγώνας, καθώς η Ρουμανία κλείνει τον κύκλο της προετοιμασίας της ενόψει της συμμετοχής της στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2000 και θα εμφανιστεί ιδιαίτερα ισχυρή. Παρά το γεγονός πως ο αγώνας διεξάγεται σε νεκρή αγωνιστική περίοδο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι παίκτες του θα ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις του αγώνα.

    [10] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: 278 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΟΛΥΝΘΗΚΑΝ ΑΠΟ AIDS

    Σόφια, 22 Μαϊου 2000 (20:39 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Μέχρι τις 15 Μαϊου καταγράφηκαν 278 κρούσματα μόλυνσης από τον ιό του AIDS, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Σόφια "Ντεμοκράτσια", επικαλούμενη στοιχεία του βουλγαρικού υπουργείου Υγείας.

    Διευκρινίζεται ακόμη ότι από τους 278 φορείς του ιού, 75 νόσησαν, ενώ 73 πέθαναν. Το έτος 2000 17 Βούλγαροι, μολύνθηκαν από τον θανατηφόρο ιό, 14 από τους οποίους είναι άνδρες ηλικίας 33-ετών, ενώ οι μολυσμένες γυναίκες είναι στην ηλικία των 24 χρόνων.

    Στη Σόφια καταγράφηκαν πέντε κρούσματα μόλυνσης με τον ιό του AIDS, στο Χάσκοβο τρία, στην περιοχή της πόλης Λόβετς δύο, και από ένα στην περιοχή της Σόφιας, και των πόλεων Μπλαγκόεφγκραντ, Ντόμπριτς, Πλέβεν, Γκάμπροβο, Σιλίστρα και Πλόβντιβ. Εφτά από τα κρούσματα ανακαλύφθηκαν ύστερα από ιατρική εξέταση κατά προαίρεση.

    Για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκαν σχετικές ιατρικές εξετάσεις σε 61.067 άτομα. Από τις αρχές του μηνός λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή, στην οποία ο καθένας μπορεί να κάνει κλήσεις και να λάβει περισσότερες λεπτομέρειες για τον ιό του AIDS.

    [11] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ UNICEF ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑΣ

    Αθήνα, 22 Μαϊου 2000 (20:39 UTC+2)

    Δυσκολίες συναντά η εκστρατεία εμβολιασμού της UNICEF κατά της πολιομυελίτιδας. Ο ιός ενδημεί ακόμα σε περίπου 30 χώρες, όλες στην Αφρική και την Ασία. Δυστυχώς πολλές από αυτές μαστίζονται από εμφύλιες συρράξεις που καθιστούν τη διεξαγωγή των "Ημερών Εθνικού Εμβολιασμού" δύσκολη.

    Eκτακτες καταπαύσεις του πυρός μεταξύ αντιμαχόμενων πλευρών σε διάφορα μέρη του κόσμου προσπαθεί η UNICEF σε συνεργασία με το Γενικό Γραμματέα και άλλες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκστρατείες της για τον εμβολιασμό κατά της πολυομυελίτιδας.

    Στις αρχές αυτού του μήνα στο Αφγανιστάν οι μάχες σταμάτησαν ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί. Ηδη σχεδόν το 100% των 4,5 εκατομμυρίων αγοριών και κοριτσιών 330 περιφερειών στο Αφγανιστάν έχουν εμβολιασθεί. Η δαπάνη από μέρους της UNICEF φτάνει τα 2,3 εκατομμύρια δολλάρια.

    Όμως πολλές φορές ο πόλεμος στέκει εμπόδιο στις εκστρατείες εμβολιασμού. Στη Σιέρα Λεόνε η αύξηση της έντασης εξανάγκασε τη UNICEF να αναβάλλει τον τρίτο γύρο των ''Ημερών Εθνικού Εμβολιασμού'' που κανονικά θα γίνονταν στις 20 και 21 Μαΐου. Οι πρώτοι γύροι της εκστρατείας ήταν εξαιρετικά επιτυχείς με ποσοστό κάλυψης 98%. Αυτός ο τρίτος γύρος ήταν κρίσιμης σημασίας καθώς συμπεριλάμβανε και συμπληρώματα βιταμίνης Α, μία σωτήρια επέμβαση για παιδιά εξασθενημένα από τον χρόνιο υποσιτισμό. Αρκεί να αναφέρουμε ότι απαιτούνται έξι μήνες για να οργανωθεί μία τέτοια επιχείρηση. Τώρα το όλο σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά για τα παιδιά, όπως συνέβη ένα χρόνο πριν στην Αγκόλα όπου 1100 παιδιά έμειναν παράλυτα και 89 πέθαναν, εξαιτίας της κατάρρευσης της ειρήνης που εξανάγκασε τον πληθυσμό να καταφύγει σε αυτοσχέδια καταλύματα χωρίς νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής. Ετσι, επειδή πολλά παιδιά δεν εμβολιάζονταν εξαιτίας των συγκρούσεων το αποτέλεσμα ήταν η μεγαλύτερη επιδημία πολιομυελίτιδας που γνώρισε ο κόσμος τα τελευταία χρόνια

    H UNICEF δαπανά ετησίως περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ώστε να παρέχει εμβόλια για την πολιομυελίτιδα από το στόμα, για τα προγράμματα εμβολιασμών σε χώρες ενδημικές της νόσου. Αυτή η τάση πρέπει να διατηρηθεί και αυτό κάνει αναγκαίες τις διαπραγματεύσεις για ειρήνη και για "ημέρες ηρεμίας" ώστε να εμβολιάζονται τα παιδιά σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Αλλωστε οι εμπόλεμες πλευρές ισχυρίζονται ότι μάχονται για το μέλλον των παιδιών τους. Μπορούν να το αποδείξουν επιτρέποντας την εξάλειψη της πολυομελίτιδας στις περιοχές που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο τους.

    [12] Η ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 22 Μαϊου 2000 (20:39 UTC+2)

    Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιέρ Μοσχοβισί δήλωσε ότι δεν υπάρχουν καινούργια στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση εναντίον της Αυστρίας.

    Ο κ. Μοσχοβισί ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στη φύση του Κόμματος Ελευθερία που μετέχει στην αυστριακή κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει την ίδια τακτική και δε θα άρει τις κυρώσεις.

    Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ ανέφερε ότι δεν γίνονται θαύματα αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι ίσως αρθούν οι κυρώσεις σύντομα.

    Ο.Κ.

    [13] ΕΠΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΧΟΡΗΓΕΙ Ο ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σαράγιεβο, 22 Μαϊου 2000 (20:18 UTC+2)

    Οι γενικές εκλογές που θα γίνουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στις 11 Νοεμβρίου θα κοστίσουν επτά εκατομμύρια Ευρώ και τα χρήματα θα δοθούν από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δήλωσε ο εκπρόσωπός του στη Βοσνία, Ρόμπερτ Μπέρι.

    Ο κ. Μπέρι τόνισε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν εφόσον η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και η Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία κατορθώσουν να ψηφίσουν έγκαιρα τον εκλογικό νόμο, επισημαίνοντας ότι η ψήφιση του εκλογικού νόμου είναι απαραίτητη για την δημοκρατική ανάπτυξη της χώρας και την μελλοντική ένταξή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Ο αξιωματούχος του ΟΑΣΕ ανέφερε ότι θα γίνουν εκλογές για το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, τα κοινοβούλια της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας και προεδρικές στην Σερβική Δημοκρατία.

    Οι εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι οι τρίτες γενικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα μετά τον τερματισμό του πολέμου το 1995.

    Ο.Κ.

    [14] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΑΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2000 (20:04 UTC+2)

    Την επέμβαση των δικαστικών αρχών στη Θεσσαλονίκη προκάλεσαν καταγγελίες κατοίκων στην Πυλαία Θεσσαλονίκης για ρύπανση ρέματος από τα απόβλητα βαφείου. Οπως κατήγγειλαν στις δικαστικές αρχές κάτοικοι, τα νερά του ρέματος βάφτηκαν κόκκινα και για το λόγο αυτό ζήτησαν την επέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών.

    Ο προϊστάμενος στην εισαγγελία πρωτοδικών παρήγγειλε σε πταισματοδίκη τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ όπως έγινε γνωστό, έρευνες για το ίδιο θέμα διενεργούνται ήδη από τις υπηρεσίες της νομαρχίας και από το κεντρικό λιμεναρχείο.

    Οι λιμενικές αρχές εμπλέκονται στη διερεύνηση της υπόθεσης, αφού υπάρχουν υπόνοιες ότι ενδέχεται τα απόβλητα του βαφείου να κατέληξαν στο Θερμαϊκό κόλπο. Κατά τη διενέργεια της δικαστικής έρευνας μεταξύ άλλων θα κληθεί για να καταθέσει και ο ιδιοκτήτης του βαφείου για τις συνθήκες επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων.

    Γ.Χ.

    [15] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

    Μελβούρνη, 22 Μαϊου 2000 (20:03 UTC+2)

    του Κώστα Παϊβανά

    Με πανηγυρική δοξολογία τίμησαν την Κυριακή οι Επτανήσιοι της πόλης μας την 136η επέτειο της ένωσης των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα. Φέτος, εορτάζουν ακόμη, τα 200 χρόνια από τότε που, με τη συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, δημιουργήθηκε το πρώτο ελληνικό κράτος της νεότερης ιστορίας, η Δημοκρατία της Επτανήσου Πολιτείας (21 Μαρτίου 1800). Εκτός των άλλων εκδηλώσεων, οι Επτανήσιοι φέτος, θα αποδώσουν φόρο τιμής στη μνήμη δύο ηγετικών στελεχών της ομογένειας που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας και στην ανέγερση του πρώτου ορθόδοξου ναού της Μελβούρνης, του "Ευαγγελισμού της Θεοτόκου".

    Οι δύο αείμνηστοι επτανήσιοι άξιοι ηγέτες της παροικίας ήταν Αλέξανδρος Μανιάκης και Αντώνιος Λεκατσάς. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με πολιτιστική εκδήλωση στο κτίριο των Ιθακήσιων Μελβούρνης με τη συμμετοχή της χορωδίας του Φιλεκπαιδευτικού Ομίλου Φλωριναίων.

    Το ερχόμενο Σάββατο 27 Μαίου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων προβλέπει παραστάσεις Παιδικού Θεάτρου και την Κυριακή 28 Μαίου, ομιλία για τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Ιεράκη, από τον διευθυντή του Κέντρου Παροικιακής Ιστορίας κ. Μίμη Σοφοκλέους. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι ο ετήσιος χορός, που θα γίνει το Σάββατο 10 Ιουνίου. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Γενικού Προξένου της Ελλάδος, κ. Δημητρίου Άννινου.

    [16] ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΓΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2000 (20:03 UTC+2)

    Στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου Θεσσαλονίκης παραπέμπεται να δικαστεί ο δικηγόρος, Περικλής Καλλιδόπουλος, που βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές Διαβατών με την κατηγορία ότι συμμετείχε στην υπόθεση με τις εικονικές αγοραπωλησίες ακινήτων.

    Σύμφωνα με νέο παραπεμπτικό βούλευμα, που εξέδωσε το συμβούλιο πλημμελειοδικών, ο Καλλιδόπουλος φέρεται ότι πλαστογράφησε επιταγή πελάτη του - αξίας 10 εκατομμυρίων δραχμών περίπου - που αφορούσε προκαταβολή φόρου για την αγορά καταστήματος στο κέντρο της πόλης.

    Όπως αναφέρεται στη μήνυση που κατέθεσε ο μετανάστης στη Σουηδία, Νίκος Τσαμπουσιάδης το Μάιο του 1997 παρέδωσε στο δικηγόρο την επιταγή για να την καταθέσει στη ΔΟΥ Κεφαλαίου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα πάντα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο κατηγορούμενος δικηγόρος φέρεται ότι έδωσε την επιταγή σε ιδιωτική εταιρία - για να καλύψει κάποια χρέη που είχε - αντί να την παραδώσει στην εφορία.

    Γ.Χ.

    [17] Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Μόσχα, 22 Μαϊου 2000 (20:03 UTC+2)

    Η Ρωσία ενδέχεται να διεξάγει αεροπορικές επιδρομές κατά του Αφγανιστάν αν συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στους Τσετσένους αντάρτες ανακοίνωσε ο Σεργκέι Γιαστρζέμπσκι, εκπρόσωπος της Μόσχας για τη Τσετσενία.

    Ο κ. Γιαστρζέμπσκι ανέφερε ότι η ρωσική μυστική υπηρεσία έχει πληροφορίες ότι οι Ταλεμπάν που κυβερνούν το Αφγανιστάν υπέγραψαν συμφωνία με Τσετσένους να παρέχουν άνδρες και όπλα στους επαναστάτες.

    Ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου είπε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αεροπορικών επιθέσεων αν απειληθούν τα συμφέροντα της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι εκπρόσωποι του ηγέτη της Τσετσενίας Ασλαν Μασχάντοφ, αξιωματούχοι των Ταλεμπάν και ο τρομοκράτης Οσάμα Μπιν Λάντεν συναντήθηκαν στο Αφγανιστάν πριν από δυο εβδομάδες και υπέγραψαν πρωτόκολλο για να στείλουν 100 μισθοφόρους στη Τσετσενία.

    Ο.Κ.

    [18] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟ - ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

    Αθήνα, 22 Μαϊου 2000 (19:56 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, ξεκαθάρισε σήμερα στη σύσκεψη που είχε με στενούς του συνεργάτες στη Ρηγίλλης ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον Αρη Σπηλιωτόπουλο από εκπρόσωπο του κόμματος, ούτε τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη από πρόεδρο του ιδρύματος "Κωνσταντίνος Καραμανλής".

    Την απόφαση ανακοίνωσε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Δημήτρη Σιούφα, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Προκόπη Παυλόπουλο και Αρη Σπηλιωτόπουλο, και μετά από ερώτηση που έθεσε ο κ. Μεϊμεράκης με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Καραμανλής "το θέμα πρέπει να κλείσει καθώς δεν τίθεται θέμα αλλαγής".

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται, μετά το συνέδριο και εφόσον υπάρχει περιθώριο, μετά τις οργανωτικές αλλαγές, να εξεταστεί το ενδεχόμενο αλλαγών στον τομέα της επικοινωνιακής πολιτικής.

    [19] ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

    Μεβούρνη, 22 Μαϊου 2000 (19:53 UTC+2)

    του Κώστα Παϊβανά

    Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η διάλεξη του φιλόλογου και συντονιστή του Ινστιτούτου Ποντιακών Μελετών του ΕΚΕΜΕ, Μάκη Κασαπίδη στο κτίριο του συλλόγου "Παναγία Σουμελά". Η διάλεξη με θέμα "Η Σάντα του Πόντου και οι Αγώνες της για την Τιμή, τη Λευτεριά και την Αξιοπρέπεια", έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και απέσπασε κολακευτικά σχόλια από το πολυπληθές ακροατήριο που την παρακολούθησε.

    Ο ομιλητής παρουσίασε ένα πλήρες χρονικό των ηρωικών αγώνων των Σανταίων κατά των Τούρκων, αγώνες που αν ενισχύονταν, όπως είπε, από το εθνικό κέντρο την Ελλάδα, ίσως είχαν αλλάξει τη ροή των γεγονότων στην πολύπαθη περιοχή του Πόντου. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και σήμερα με τη διάλεξη του ιστορικού και συγγραφέα Βλάση Αγτζίδη με θέμα "Οι Ελληνες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης στη δίνη των μετασοβιετικών συγκρούσεων", ενώ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων το Θεατρικό τμήμα της Ευξείνου Λέσχης Σερρών θα ανεβάσει την παράσταση "Ο Καπετάν Φωφοτς".

    [20] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΑΛΜΠΟΤ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

    Μόσχα, 22 Μαϊου 2000 (19:52 UTC+2)

    Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Στρόμπ Τάλμποτ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μόσχα τη Τετάρτη για να προετοιμάσει το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον στη Ρωσία στις 4 και 5 Ιουνίου.

    Κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψης του ο κ. Τάλμποτ θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογο του Γκιόργκι Μαμέντοφ για να συζητήσουν θέματα αμυντικού χαρακτήρα.

    Τη περασμένη εβδομάδα μετέβη στη Μόσχα ο σύμβουλος ασφαλείας του Προέδρου Κλίντον, Σάμουελ Μπέργκερ και είχε συνομιλίες για θέματα που αφορούν στην ασφάλεια Ρωσίας-ΗΠΑ, αλλά και στην προετοιμασία της συνάντησης Κλίντον-Πούτιν τον Ιούνιο.

    O.K.

    [21] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΕΡ ΤΖΟΝ ΓΚΙΛΓΚΟΥΝΤ

    Λονδίνο, 22 Μαϊου 2000 (19:48 UTC+2)

    Ο σερ Τζον Γκίλγκουντ, ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της Βρετανίας, πέθανε σε ηλικία 96 ετών, στο σπίτι του στο Έιλσμπερι, βορειοδυτικά του Λονδίνου.

    Στις έξι δεκαετίες, που διήρκεσε η σταδιοδρομία του στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ο σερ Τζον Γκίλγκουντ ερμήνευσε μεταξύ άλλων τους μεγαλύτερους σαιξπηρικούς ρόλους.

    Κάποτε σε φίλους του είχε πει ότι, θα ήθελε να πεθάνει "πάνω στη σκηνή", στη μέση μιας καλής παράστασης. Η κακή υγεία τον είχε αναγκάσει να σταματήσει να εργάζεται, αλλά οι φίλοι του λένε, πως πέθανε τελικά από γηρατειά.

    Πέρυσι, τον Απρίλιο εμφανίσθηκε σε μια παραγωγή του έργου, "Μέρλιν" για το 4ο Κανάλι της Βρετανικής τηλεόρασης. Ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας, Νεντ Σέριν, χαρακτήρισε τον Γκίλγκουντ, "μια από τις μεγάλες κλασικές δόξες της Αγγλικής θεατρικής σκηνής".

    Ο σερ Τζον Γκίλγκουντ, η φωνή του οποίου ήταν διάσημη, έκανε το θεατρικό ντεμπούτο του, το 1921 στο ρόλο του κήρυκα στο, "Ερίκος ο 5ος", για να γίνει αργότερα ο διασημότερος ?μλετ της εποχής του. Πέρασε εύκολα και με πολύ καλές κριτικές από τη σκηνή στην οθόνη και το 1981, τιμήθηκε με Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην κωμωδία "Άρθουρ".

    [22] ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΑΠΟ ΑΝΑΠΗΡΟ

    Αθήνα, 22 Μαϊου 2000 (19:48 UTC+2)

    Μία ηρωϊκή προσπάθεια, καταβάλλει ο ανάπηρος ποδηλάτης Οδυσσέας Σαββόπουλος, ο οποίος με αμείωτο το κουράγιο συνεχίζει τον ποδηλατικό μαραθώνιο που ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη από την Αρχαία Ολυμπία, με στόχο να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη.

    Σκοπός του μαραθωνίου, είναι η ενημέρωση των ελλήνων κινητικά αναπήρων σχετικά με τις νέες δυνατότητες άθλησης και διάκρισής τους, καθώς και η δημιουργία σχέσεων φιλίας με τους κινητικά ανάπηρους της Τουρκίας.

    [23] ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 1,7 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΑΜΙΑΝ ΜΑΝΣΟ

    Αθήνα, 22 Μαϊου 2000 (19:47 UTC+2)

    Το ποσό των 1,7 δισ. δραχμών, θα απαιτηθεί για την απόκτηση από την ΑΕΚ, του

    Αργεντινού παίκτη Νταμιάν Μάνσο. Η διοίκηση της Νιούελς Ολντ Μπόις, φάνηκε αμετακίνητη σε ότι αφορά την τιμή, γεγονός που πάγωσε τον Έλληνα τεχνικό.

    Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Παθιακάκης και οι 2 manager που τον συνοδεύουν στο μεταγραφικό "σαφάρι" στις χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν βρεί κάτι "καλό" στη Βραζιλία και σε πολύ καλύτερη τιμή.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 22 May 2000 - 18:15:04 UTC