Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟ Σ.Ε. ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
  • [02] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • [03] Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ-ΟΜΗΡΟΣ ΤΩΝ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • [04] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
  • [05] ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΝΤΑΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ"
  • [06] ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ
  • [07] ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ
  • [08] ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ 7ο ΟΡΟΦΟ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [09] ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕ/ΝΙΚΗ
  • [10] ΡΩΣΙΑ: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [11] ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [12] Η ΡΩΣΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΪΤΟΝ
  • [13] ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ
  • [14] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΑΛΛΟΙ ΕΠΤΑ ΚΟΥΡΔΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΛΕΙΨΙΑΣ
  • [15] Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [16] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Α. ΡΕΓΚΟΥΖΑ ΓΙΑ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  • [17] ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΛΛΗΝΑ ΟΔΗΓΟΥ ΓΙΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΤΣΙΓΑΡΩΝ
  • [18] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [19] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
  • [20] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΤΟ FALCON
  • [21] ΜΠΛΟΚΟ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΦΟΡΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [22] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [23] Θ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ

  • [01] ΣΤΟ Σ.Ε. ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2000 (13:41 UTC+2)

    Φωτογραφία: Δημήτρης Ρέππας

    Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιότιδος Θεόκλητος μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού "Φλας" προανήγγειλε προσφυγή στο συμβούλιο Επικρατείας για τις ταυτότητες εκτιμώντας ότι η εκκλησία θα δικαιωθεί.

    Ο κ. Θεόκλητος χαρακτήρισε αναρμόδιο να κρίνει την συνταγματικότητα του νόμου τον καθηγητή Κωνσταντίνο Δαφερμο.

    [02] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Τελ Αβίβ, 16 Μαϊου 2000 (09:37 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιασερ Αραφάτ

    Συνεχίζει την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Στεφανόπουλος στην ομιλία του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Ισραηλινός Πρόεδρος Εζέρ Βάισμαν, τόνισε ότι "η γη η οποία επισκεπτόμαστε είναι η γη στην οποία ο ελληνικός λαός συναντήθηκε γόνιμα με τον Εβραϊκό στους Ελληνιστικούς χρόνους, είναι η γη των Αγίων Τόπων, του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας".

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δήλωσε ότι έχουν εισέλθει σε φάση ύφεσης και κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει σε κινήσεις ουσίας ώστε να υπάρξει πλήρης και διαρκής ομαλότητα στις διμερείς σχέσεις.

    Οσον αφορά τη συνεργασία της χώρας μας με το Ισραήλ, ο Ελληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι τα αμοιβαία ενδιαφέροντα των δύο χωρών δικαιολογούν τις στενές και ιδιαίτερα παραγωγικές επαφές που έχουν αναπτυχθεί κυρίως τα τελευταία χρόνια.

    Ο κ. Στεφανόπουλος την Τετάρτη θα συναντηθεί στη Βηθλεέμ με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    [03] Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ-ΟΜΗΡΟΣ ΤΩΝ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2000 (13:44 UTC+2)

    Της Σοφίας Προκοπίδου

    Ο μικρός Γεώργιος Ασκαλώβ που για έξι μήνες ήταν αιχμάλωτος των Τσετσένων σήμερα αισθάνθηκε πολύ περήφανος που του τηλεφώνησαν από την Ελλάδα. Δεν μιλάει ελληνικά, όμως ξέρει πολύ καλά ότι είναι Έλληνας, είναι ορθόδοξος και χαίρεται, που την ιστορία της πατρίδας του μαθαίνει όλη η ανθρωπότητα . Ο αγαπημένος του ήρωας από την ελληνική μυθολογία είναι ο Ηρακλής.

    Η είδηση που του μεταφέραμε ήταν ότι ένας ΄Ελληνας γιατρός ( προς το παρόν θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του) θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει το κομμένο αυτί του. "Θα μπορώ να φοράω γυαλιά ;" ήταν η πρώτη αντίδραση του, από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, από το Γκέλεντζικ της Ρωσίας.

    Η ιστορία της οικογένειας του Σπάρτακου Ασκάλωβ συγκλόνισε την Ελλάδα και μέσω του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ολόκληρο τον κόσμο: Ηταν η μοναδική ελληνική οικογένεια στην Ρωσία που τα τρία μέλη της πέρασαν από την κόλαση της αιχμαλωσίας στην Τσετσενία. Και ο γιατρός που εμφανίστηκε να βοηθήσει τον Γεώργιο δείχνει πώς υπάρχει ανθρωπιά και πόνος για τον άλλο, υπάρχει ελπίδα ότι πράγματι όλα θα πάνε καλά για τον εννιάχρονο ομογενή .

    Ο πιο μικρός καυκάσιος όμηρος μιλάει μαζί μας για πρώτη φορά κάπως ανοιχτά και εμπιστευτικά. Ο ξάδελφος του πατέρα του - ο Απόλλων Ασκάλωβ που ήταν παρών, μας είπε: " Μετά από τόσους μήνες, πρώτη φορά ο μικρός λέει κάτι, γιατί ακόμα και στους Ρώσους δημοσιογράφους απαντούσε με ένα "ναι" η "όχι" . Ήταν φοβισμένος".

    Στις 4 Μαΐου, ο πατέρας του ο Σπαρτακος στην διάρκεια της συνέντευξής στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έδειχνε δυνατός : "Εγώ θα τα καταφέρω και όλοι μας θα τα καταφέρουμε, μόνο που φοβάμαι για το μικρό. Φοβάμαι να τον ρωτήσω περισσότερα, φοβάμαι να ακούσω τα χειρότερα..."

    " Συνεχίζεις να γράφεις στίχους;" -"Τώρα δεν μου έρχονται εύκολα τα λόγια, ενώ όταν ήμουν στους τσετσένους δεμένος και ξαπλωμένος στο πάτωμα έβλεπα μόνο το άσπρο ταβάνι, γιατί ήταν υπόγειο και παράθυρα δεν υπήρχαν. Και στο άσπρο ταβάνι έβλεπα γραμμένους στοίχους και τα μάθαινα, σαν να μη ήταν δικά μου, ενώ ήξερα ότι βγήκαν από την ψυχή μου".

    "Σε κάποια συνέντευξη στη ρωσική εφημερίδα είπες ότι σε κρατούσαν δεμένο και οι τσετσένοι σε φοβόταν, το πιστεύεις ότι σε φοβόταν;"

    - "Για τους Τσετσένους οι βασικές αξίες είναι όπλα, Ισλάμ και χρήματα. Όταν με ονόμαζαν με άλλο όνομα - ισλαμικό - "Αμού Μπακάρ" και εγώ δεν ανταποκρινόμουν με κτυπούσαν στο κεφάλι με τα χέρια τους είτε με ξύλα ή ότι βρισκόταν δίπλα τους. Οταν με έβαζαν να διαβάσω το Κοράνι και εγώ έλεγα ότι είμαι χριστιανός, πάλι με χτυπούσαν με τα πόδια σε όλο το σώμα μου, Φοβήθηκα και άρχιζα να διαβάζω. Μια μέρα τους ρώτησα: " Το κοράνι δεν γράφει ότι είναι κακό να κλέβουν, να κτυπούν και να βασανίζουν παιδιά;" Δεν απάντησαν και μου απαγόρευσαν να μιλάω και να ρωτάω. Μόνο τρεις λέξεις μπορούσα να πω: ο ύπνος, το φαγητό και η τουαλέτα. Οι Τσετσένοι φοβόταν να μην το σκάσω την ώρα που βρίσκονταν υπό την επήρεια των ναρκωτικών. Μου έδιναν να φάω μόνο μία φορά την ημέρα και μερικές μέρες με ξεχνούσαν. Με έβαζαν να βλέπω βίντεο με σκηνές εκτέλεσης των ρώσων, να βλέπω κομμένα κεφάλια και πολύ αίμα, σαν να βλέπω θρίλερ στο σινεμά... - μου έλεγαν ότι είναι για το καλό μου, για να μη φοβάμαι τον θάνατο. Μου επέτρεψαν να κάνω μπάνιο μόνο μια φορά στις έξι μήνες, όταν πήραν τα χρήματα και με ετοίμασαν να φύγω στον πατέρα μου", εξιστορεί ο μικρός Γιώργος.

    Κάποια στιγμή σταματάει και ρωτάει: " Η Ελλάδα πώς είναι;"

    -"Ωραία χώρα" του λέω. Θέλεις να έρθεις;"

    -"Ονειρευόμουν ότι θα μπορούσα να έρθω στην Θεσσαλονίκη στο γάμο της Μαρίνας, της αδελφής μου. Μόνο ο πατέρας μας μπόρεσε να πάει, γιατί είχε λίγα δολάρια."

    Ο καθηγητής μαθηματικών, Σπάρτακος, πατέρας πέντε παιδιών, πούλησε όλη την περιουσία του για να σώσει τα δύο του παιδιά του από τους απαγωγείς τους. Τώρα στο Γκελέντζικ δεν έχει τίποτα, ψάχνει για δουλειά και φιλοξενείται από φίλους. Νιώθει αρκετά ασφαλής γιατί βρίσκεται περίπου χίλια χιλιόμετρα μακριά από την Τσετσενία. Στη πρώτη συνέντευξη μας είχε πει: "Θα μείνω στη Ρωσία, δεν έρχομαι στην Ελλάδα. Στην πόλη Γκελεντζίκ - στην Μαύρη Θάλασσα, μένουν πολλοί Έλληνες. Θα τα καταφέρω. Εδώ έχω τον ξάδελφο μου τον Απόλλωνα Ασκάλωβ και πολλούς άλλους Έλληνες. Εξάλλου οι εκτός Ελλάδος Ελληνες, πρέπει να παραμείνουμε στον τόπο που γεννηθήκαμε, για να μην σβήσει ο απόδημος ελληνισμός. Η ζωή συνεχίζεται, έστω και με πόνο. "

    Η προσφορά αγάπης του πλαστικού χειρουργού, από την Αθήνα, που προσφέρθηκε να αποκαταστήσει το αυτί του Γιώργου και ο οποίος προς το παρόν δεν θέλει δημοσιότητα, δείχνει ότι ακόμη υπάρχουν στοιχεία ανθρωπιάς, που γεμίζει με ελπίδα τις πονεμένες ψυχές.

    Τους πολέμους που φέρνουν μεγάλες απώλειες και πόνους δεν τους θέλει κανένας. Και όμως υπάρχουν πόλεμοι και πόνος, ίσως για να δοκιμαστεί ο άνθρωπος στις δυσκολίες και να μη ξεχνάει ποτέ ότι είναι Άνθρωπος.

    [04] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Τίρανα, 16 Μαϊου 2000 (21:11 UTC+2)

    Η εφημερίδα "Κόχα Γιον", σε ολοσέλιδο άρθρο της, ασκεί κριτική στην άποψη που εξέφρασε ο Ρουγκόβα σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel", σύμφωνα με την οποία, για τα αλβανικά πολιτικά κόμματα στο Κόσοβο υφίσταται η εκδοχή όλοι οι Αλβανοί να ζήσουν σε ένα κράτος. Στην ερώτηση του περιοδικού, τί θα κάνουν οι Αλβανοί σε περίπτωση που η διεθνής κοινότητα δεν λάβει υπόψη αυτό το αίτημα, ο Ρουγκόβα απαντάει: "Ο λαός του Κοσσυφοπεδίου θα κατέβει στις επάλξεις". Σχολιάζοντας αυτές τις θέσεις η εφημερίδα γράφει: "Ακόμη και οι αφελείς αντιλαμβάνονται ότι το σύνθημα "όλοι οι Αλβανοί σε ένα κράτος", μοιάζει με εκείνον που κρατάει στο χέρι του μια βόμβα και απειλεί ότι θα ανατινάξει το λεωφορείο στο οποίο και ο ίδιος ταξιδεύει και που σ' αυτή την περίπτωση το λεωφορείο ονομάζεται Βαλκάνια. Σ' αυτή την περίπτωση, όχι μόνο αποκλείεται το ενδεχόμενο δυτικής βοήθειας προς τον δράστη, αλλά προβλέπεται και δυναμική παρέμβαση για την εξουδετέρωσή του.

    [05] ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΝΤΑΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ"

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2000 (21:11 UTC+2)

    Εγχειρίδιο για τους εκπαιδευτικούς με θέμα "Εξερευνώντας το περιβάλλον της Ευρώπης κυκλοφόρησε πρόσφατα από το WWF Ελλάς.

    Το εκπαιδευτικό αυτό υλικό, που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και του ευρωπαϊκού δικτύου του WWF απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 12 - 16 ετών και έχει ως στόχο τη στήριξη προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

    Περιλαμβάνει ένα βασικό εγχειρίδιο για τον εκπαιδευτικό, όπου εξετάζονται περιβαλλοντικά προβλήματα της Ευρώπης σε 4 θεματικές ενότητες: 1) Νερό και ποτάμια, 2) Ακτές και θάλασσες, 3) Δάση, 4) Αστικές περιοχές και προτείνονται παιδαγωγικές δραστηριότητες που έχουν ως στόχο να προάγουν την ενεργή μάθηση δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να δουλέψουν συλλογικά με τους συμμαθητές τους και τους καθηγητές τους.

    Το υλικό περιλαμβάνει ένα CD- Rom με μία μεγάλη ποικιλία πληροφοριών απ' όλη την Ευρώπη σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα. Το CD - Rom αυτό αποτελεί ουσιαστικά ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με σύντομες αναλύσεις των κυριότερων περιβαλλοντικών προβλημάτων, μελέτες περιπτώσεων από διάφορες χώρες της Ευρώπης, παραδείγματα πετυχημένων ενεργειών, στατιστικά στοιχεία καταχωρημένα σε πίνακες κλπ.

    Το υπουργείο Παιδείας έχει αγοράσει ήδη 2.000 αντίτυπα του υλικού "Εξερευνώντας το Περιβάλλον της Ευρώπης στα πλαίσια του προγράμματος ΕΠΕΑΚ - Ανάπτυξης Εκπαιδευτικού Υλικού για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, τα οποία και θα διαθέσει στις σχολικές βιβλιοθήκες.

    [06] ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ

    Τίρανα, 16 Μαϊου 2000 (21:11 UTC+2)

    Σύμφωνα με το αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΤΑ και την εφημερίδα Shekulli, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επισκέφθηκε πρόσφατα το Κόσοβο, Πρέσβης του Μπάνγκλαντες στο Συμβούλιο, δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος για "αλλαγή ή τροποποίηση" του Ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο.

    Το ΑΤΑ διευκρινίζει ότι το αίτημα για αλλαγή του Ψηφίσματος τέθηκε στην αντιπροσωπεία από τους εκπροσώπους των Αλβανών και έχει σχέση κυρίως με το σημείο εκείνο που αφορά το μελλοντικό καθεστώς της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου.

    Εξάλλου, αυτό το διάστημα οι κ.κ. Χόμπαχ, Σάρπινγκ, Κοέν και Κλαρκ αναμένεται να επισκεφθούν το Κόσοβο.

    [07] ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ

    Τίρανα, 16 Μαϊου 2000 (21:10 UTC+2)

    Ένα νέο σκάνδαλο που αφορά νεαρά κορίτσια ελευθέρων ηθών ξέσπασε τις τελευταίες μέρες στα Τίρανα. Στο σκάνδαλο φέρονται αναμεμειγμένοι άνδρες της αστυνομικής Διεύθυνσης Τιράνων αλλά και άλλων Νομών.

    Σύμφωνα με τα ιδιωτικά κανάλια και τις εφημερίδες Shekulli και Gazeta Shqiptare, ανακαλύφθηκαν οι πρώτες περιπτώσεις όπου σε νεαρά κορίτσια ελευθέρων ηθών από ανατολικές χώρες που φθάνουν στην Αλβανία με τελικό προορισμό την Ιταλία, άνδρες από την αστυνομία χορηγούν αλβανικά διαβατήρια. Στη συνέχεια τα κυκλώματα εφοδιάζουν τα κορίτσια με βίζες Shengen για να περάσουν στην Ιταλία.

    [08] ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ 7ο ΟΡΟΦΟ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2000 (21:10 UTC+2)

    Αναστάτωση και κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών και της πυροσβεστικής στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε ένας 25χρονος σπουδαστής που ανέβηκε στον 7ο όροφο οικοδομής, στην οδό Δωδεκανήσου και απειλούσε ότι θα πέσει στο κενό.

    Ο νεαρός σπουδαστής του τμήματος λογιστικής στα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Λάζαρος Ζιώγας, από τα Τρίκαλα, ανέβηκε στην πολυκατοικία και άρχισε να απειλεί ότι θα πέσει στο κενό επειδή - όπως φώναζε κατά διαστήματα - "η ζωή του είναι μαύρη" χωρίς όμως να διευκρινίσει για ποιο λόγο αποφάσισε να θέσει τέρμα στη ζωή του.

    Σε κάποια στιγμή πήδηξε από τον 7ο όροφο στη μαρκίζα του 6ου ορόφου, όπου και παρέμεινε.

    Αστυνομικοί της άμεσης δράσης και υπάλληλοι της πυροσβεστικής που έσπευσαν στην περιοχή ύστερα από περίπου 45 λεπτά έπεισαν τον 25χρονο να κατεβεί.

    Ο 25χρονος οδηγήθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε εφημερεύον νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

    Γ.Χ.

    [09] ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2000 (21:10 UTC+2)

    Εκκληση στους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης και του νομού να πάρουν πρωτοβουλίες ώστε να εκδηλωθούν τα φιλειρηνικά και αντιπολεμικά αισθήματα του λαού απηύθυνε η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων Θεσσαλονίκης, για τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση "Dynamic Mix 2000" που θα διεξαχθεί στην περιοχή Προφήτη - Ασκού.

    Παράλληλα, καλούνται οι πολίτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 27 και 28 Μαϊου, οι οποίες θα περιλαμβάνουν κατασκήνωση ειρήνης στην παραλία του Αγγελοχωρίου, το Σάββατο, και περικύκλωση της ναυτικής διοίκησης και αυτοκινητοπομπή στα χωριά της περιοχής με κατάληξη στην κεντρική πύλη του ΟΛΘ, την Κυριακή.

    [10] ΡΩΣΙΑ: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Μόσχα, 16 Μαϊου 2000 (21:09 UTC+2)

    Νέο νομοσχέδιο το οποίο προσδιορίζει με μεγάλη ακρίβεια την έννοια της κατάχρησης της ελευθερίας της έκφρασης εξετάζει η κυβέρνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Σε άρθρο του νομοσχεδίου το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας προβλέπεται ακόμη και το ενδεχόμενο προσωρινής απαγόρευσης εθνικών αλλά και διεθνών ΜΜΕ που μεταδίδουν πληροφορίες οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα συμφέροντα της χώρας.

    [11] ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Μαδρίτη, 16 Μαϊου 2000 (20:42 UTC+2)

    Το δεύτερο κανάλι της ισπανικής κρατικής τηλεόρασης TVE2 μετέδωσε την τρίτη ενότητα του πολιτιστικού ντοκιμαντέρ "Μεσόγειος", αφιερωμένη στην Ελλάδα.

    Τη σειρά "Μεσόγειος" διευθύνει και παρουσιάζει ο Ισπανός ακαδημαϊκός και συγγραφέας Λουίς Γουϊτισόλο και αποτελείται από ένδεκα ωριαίες ενότητες που μεταδίδονται κάθε Κυριακή.

    Το αφιέρωμα, διάρκειας μιας ώρας, με τον τίτλο "Ο ελληνικός ενθουσιασμός", είναι ένα μακρύ οδοιπορικό που αρχίζει από την Αθήνα (σχεδόν εξαντλεί το μισό χρόνο στην ελληνική πρωτεύουσα), διατρέχει τους Δελφούς, την Επίδαυρο, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, τη Ρόδο, τη Χίο, τη Λέσβο, την Κρήτη και καταλήγει στην Σαντορίνη.

    Στο ντοκιμαντέρ -η μουσική επένδυση του οποίου έχει γίνει από Ισπανό συνθέτη- μέσα από πλάνα επικεντρωμένα στα αρχαία μνημεία αλλά και στη σημερινή πραγματικότητα, γίνεται μια σύντομη επισκόπηση της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού "οι αξίες του οποίου μεταλαμπαδεύτηκαν και παραμένουν ζωντανές στο δυτικό πολιτισμό".

    Στα σχόλιά του ο Ισπανός Ακαδημαϊκός, αλλά και το ίδιο το ντοκιμαντέρ, διαψεύδει την άποψη ότι η σημερινή Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την κλασική. "Όπως και η γλώσσα παραμένει η ίδια παρά τις φωνητικές και συντακτικές τροποποιήσεις που υπέστη, κυρίως, κατά την οθωμανική κυριαρχία, κατά τον ίδιο τρόπο πολλές πτυχές της αρχαιότητας παραμένουν ως σήμερα αναλλοίωτες", παρατηρεί ο Λουίς Γοϋτισόλο.

    Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώνεται με καταπληκτικές εικόνες από τη Σαντορίνη και με το εξής σχόλιο: "Η Ελλάδα είναι μια αλληλοδιαδοχή θαυμάσιων τοπίων. Αλλά, κυρίως, είναι μια αντίληψη για τη ζωή που, ευτυχώς, για όλους μας παραμένει ζωντανή".

    [12] Η ΡΩΣΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΪΤΟΝ

    Μόσχα, 16 Μαϊου 2000 (20:42 UTC+2)

    Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της συμμετοχής της Γιουγκοσλαβίας στο Συνέδριο για τη Συνθήκη του Ντέιτον που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαϊου στις Βρυξέλλες.

    "Η Ρωσία όπως και άλλες πλευρές της Συμφωνίας του Ντέιτον αντιτάσσεται σε οποιαδήποτε αναθεώρηση της συμφωνίας και υποστηρίζει ότι την πλήρη εφαρμογή της", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ.

    Υπογράμμισε ότι εκπρόσωποι της Γιουγκοσλαβίας πρέπει να λάβουν μέρος στο Συνέδριο στη βελγική πρωτεύουσα και προειδοποίησε ότι εάν κάποιος επιχειρήσει να εμποδίσει τη συμμετοχή της Γιουγκοσλαβίας, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αυτό θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη Συμφωνία του Ντέιτον με όλες τις σχετικές συνέπειες.

    Η Ρωσία επιμένει ότι η συμμετοχή του Βελιγραδίου σε ανάλογα συνέδρια είναι βέβαιη και βασική και οι εταίροι της στη Συμφωνία του Ντέιτον είναι ενήμεροι για αυτό, είπε ο κ. Ιβανόφ.

    Κ.Γ.

    [13] ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2000 (20:41 UTC+2)

    Απαντήσεις σε όσους τον επικρίνουν και τον κατηγορούν το τελευταίο διάστημα, έδωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Αρης Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη Θεσσαλονίκη.

    "Μοναδικό όπλο που τους έχει επομείνει είναι η συκοφαντία και η λάσπη και αυτό το όπλο θα γίνει μπούμερανγκ προς εκείνους που το χρησιμοποιούν" είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, και έκανε λόγο για νοσηρή φαντασία ορισμένων και για μη συμβιβασμό του ίδιου. "Εμείς οι νέοι έχουμε ψυχή και δεν θα μας την πάρουν μια χούφτα πληρωμένοι και λασπολόγοι" είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, και συνέχισε λέγοντας ότι "θα περάσουμε πάνω από την αθλιότητα και θα βγούμε νικητές, δεν μας αγγίζουν τα αποκυήματα της νοσηρής, μισθωμένης φαντασίας".

    [14] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΑΛΛΟΙ ΕΠΤΑ ΚΟΥΡΔΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΛΕΙΨΙΑΣ

    Βόννη, 16 Μαϊου 2000 (20:41 UTC+2)

    Του ανταποκριτή μας

    Σε φυλάκιση τριών ετών ο καθένας καταδικάστηκαν σήμερα από Δικαστήριο της Λειψίας στη Γερμανία, επτά Κούρδοι, γιατί με άλλους 66 συμπατριώτες τους πήραν μέρος στην κατάληψη του Ελληνικού Προξενείου της πόλης, στις 16 Φεβρουαρίου του 1999, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη από Τούρκους πράκτορες στην Κένυα, του ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

    Οι Κούρδοι εισέβαλαν στο Ελληνικό Προξενείο, ενώ την ίδια στιγμή ήταν σε εξέλιξη καταλήψεις και στα περισσότερα Ελληνικά Προξενεία στη Γερμανία, και συνέλαβαν ομήρους τρεις υπαλλήλους του Προξενείου, εκ των οποίων οι δύο γυναίκες.

    Δέκα ώρες μετά την κατάληψη έγινε έφοδος από ειδικές δυνάμεις της γερμανικής Αστυνομίας, που εκκένωσαν το Προξενείο και απελευθέρωσαν του ομήρους.

    Οι υπόλοιποι 66 Κούρδοι έχουν ήδη καταδικαστεί από το ίδιο Δικαστήριο σε προγενέστερες δικασίμους, οι περισσότεροι απ' αυτούς σε ποινές με ανασταλτικό χαρακτήρα.

    [15] Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Μόσχα, 16 Μαϊου 2000 (20:36 UTC+2)

    Η Ρωσία στηρίζει την προώθηση των σχέσεων και την πολύπλευρη συνεργασία με τη Γιουγκοσλαβία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβάνοφ κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα

    Ο κ. Ιβάνοφ είπε ότι οι σημερινές συνομιλίες θα επιτρέψουν στις δύο πλευρές να εξετάσουν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων τους.

    "Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να συζητήσουμε για την κατάσταση στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένου και του Κοσσυφοπεδίου. Οι συνομιλίες είναι αναγκαίες για να βοηθήσουμε περαιτέρω στη διευθέτηση του προβλήματος και στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων", σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

    Ο κ. Ιβάνοφ υπογράμμισε ότι δεν ενδιαφέρεται μόνο η Ρωσία για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στα Βαλκάνια, αλλά και οι χώρες της περιοχής και ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος.

    Τόνισε επίσης ότι η Ρωσία και η Γιουγκοσλαβία έχουν κοινές θέσεις και αυτό εκφράζεται και στα Ηνωμένα Εθνη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας τόνισε ότι η Ρωσία είναι ο σημαντικότερος στρατηγικός εταίρος της χώρας του και πρόσθεσε ότι στόχος της επίσκεψης του στη Μόσχα είναι η προώθηση του πολιτικού διαλόγου, η εξεύρεση τρόπων για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα της οικονομίας, της τεχνολογίας και της επιστήμης, η διερεύνηση της δυνατότητας ευρύτερης συνεργασίας στη διεθνή αρένα και η ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά τους στόχους και τα αποτελέσματα της πολιτικής ανάπτυξης.

    Κ.Γ.

    [16] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Α. ΡΕΓΚΟΥΖΑ ΓΙΑ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2000 (20:35 UTC+2)

    Ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννο Παπαντωνίου, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια διοίκηση απευθύνει με επιστολή του ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Αδάμ Ρεγκούζας.

    Επικαλούμενος επισημάνσεις συνδικαλιστών των εφοριακών, επελέγησαν 42 υπάλληλοι για την παρακολούθηση επιμορφωτικού σεμιναρίου, "με ΠΑΣΟΚικά αξιοκρατικά κριτήρια" και μετά από απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη την κομματική ένταξή τους.

    Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στις εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο υπουργείο Οικονομικών για την επιλογή ελεγκτών για τα περιφερειακά ελεγκτικά κέντρα και το Εθνικό Ελεγκτικό Κέντρο, επικρατεί "ευνοιοκρατία και εκμαυλισμός συνειδήσεων" σε βάρος των εργαζομένων στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες.

    Όπως καταγγέλεται, καταπατείται η αξιοπρέπεια και η αξιοκρατία με αποτέλεσμα τη συντήρηση αντιδημοκρατικών διακρίσεων και την υπονόμευση της αναγκαίας ποιοτικής και ποσοτικής αναβάθμισης των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και ζητούνται διευκρινίσεις για τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι συγκεκριμένες επιλογές και για τα μέτρα επίλυσης του προβλήματοα, καθώς επίσης απαντήσεις για τις καταγγελίες των εργαζομένων.

    [17] ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΛΛΗΝΑ ΟΔΗΓΟΥ ΓΙΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΤΣΙΓΑΡΩΝ

    Βουδαπέστη, 16 Μαϊου 2000 (20:22 UTC+2)

    Η σύλληψη, προχθές, στα ουγγρο-αυστριακά σύνορα Έλληνα υπηκόου (δεν αναφέρεται όνομα ούτε άλλα στοιχεία), οδηγού φορτηγού που μετέφερε νομίμως πορτοκάλια, όπου φέρεται να είχε αποκρύψει ποσότητα λαθραίων τσιγάρων, μεταδίδεται ευρέως από τα ουγγρικά ΜΜΕ από χθες το βράδυ. Την σχετική είδηση διένειμε αποκλειστικά το επίσημο Ουγγρικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΜΤΙ και έχει ως εξής:

    "Αποτελεσματική σύλληψη στο Χέγκεσχάλομ. Ποσότητα τσιγάρων, αξίας μεγαλύτερης των 120 εκατομμυρίων φιορινίων, περί τα 150 εκ. δρχ., κατέσχεσαν το Σάββατο το βράδυ οι αρχές του τελωνείου του Χέγκεσχάλομ από έναν οδηγό φορτηγού με ελληνική υπηκοότητα. Την ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος των Ουγγρικών τελωνείων Τ. Σίπος στο ΜΤΙ.

    Τα λαθραία θεωρούνται σαν η μεγαλύτερη ποσότητα εμπορευμάτων καπνού που κατασχέθηκαν κατά τον τελευταίο καιρό. Οι υπάλληλοι του τελωνείου εντόπισαν κατά τη διάρκεια του ελέγχου 33.400 κούτες με τσιγάρα μάρκας "Super King" και "Regal", τα οποία δεν έφεραν φορολογική ταινία και σφραγίδες. Τα τσιγάρα τα είχαν κρύψει κάτω και πίσω από ποσότητες πορτοκαλιών. Στα λαθραία αναφερόταν γερμανικός παραλήπτης.. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, αναφέρθηκε, προξένησε εντύπωση ότι ήταν παραβιασμένη η τελωνειακή σφραγίδα του φορτηγού

    Το εμπόρευμα αυτό είχε εισαχθεί στην Ουγγαρία από την Ρουμανία. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα τσιγάρα είχαν παρασκευασθεί στην Αγγλία.

    Κατά του ελληνικής υπηκοότητας οδηγού άσκησαν ποινική δίωξη οι κεντρικές αρχές των ουγγρικών τελωνείων".

    [18] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2000 (20:16 UTC+2)

    Σκληρή επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, εξαπέλυσε σήμερα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, με αφορμή τις δηλώσεις του ότι το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιήσε τον κρατικό μηχανισμό για να βγει.

    Συγκεκριμένα ο κ.Σκανδαλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, δήλωσε ότι ο κ.Καραμανλής, μπροστά σε ένα εσωκομματικό του πρόβλημα δεν μπορεί να μεταφέρει το νοσηρό κλίμα και τη φαντασία του στην ελληνική κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία, ψήφισε, ανέδειξε την κυβέρνησή της, τα πράγματα προχωρούν καλά, ανοίγει μία ατζέντα καινούργιων θεμάτων στην πολιτική και την κοινωνική ζωή του τόπου και δεν μπορεί πάλι να ξαναρχίσει η ιστορία των διαπλεκόμενων. "Πως ξαφνικά ο κ.Καραμανλής ξαναθυμήθηκε τα διαπλεκόμενα" διερωτήθη ο κ.Σκανδαλίδης. Επίσης έκανε λόγο για ένα ιδιότυπο ρεβανσισμό της ΝΔ, 15 μέρες πριν τις εκλογές. Σκληροί δεξιοί κυνηγούσαν ουσιαστικά και προέγραφαν, απειλούσαν όλους τους δημοκρατικούς ανθρώπους του κράτους για ό,τι θα τους συνέβαινε από τη Δευτέρα, μετά τις εκλογές.

    Οσον αφορά το θέμα των ταυτοτήτων, ο κ.Σκανδαλίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση ζήτησε να πέσουν αμέσως οι τόνοι της αντιπαράθεσης γιατί το μόνο που προκαλεί είναι σύγχυση στο λαό μας. Διότι, όπως είπε, κάτω από κραυγές, από πολώσεις, από δογματισμούς, από ακραίες θέσεις δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος, και διευκρίνισε: "άλλο η πραγματική ιδεολογική και συναισθηματική ταυτότητά μας και άλλο ένα αστυνομικό έγγραφο της Πολιτείας που θέλει να δείξει πραγματικά κάποιος ποιος είναι. Αρκετά με αυτό το καλαμπούρι. Δεν είναι υπόθεση η αστυνομική ταυτότητα που αφορά την Εκκλησία, ούτε καν τη σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας. Μπορεί κάποιος να είναι υπέρ του διαχωρισμού, μπορεί κάποιος να είναι υπέρ της συνέχισης της σύνδεσης, εν πάσει περιπτώσει το αστυνομικό έγγραφο δεν έχει καμία σχέση με τη σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας".

    Τέλος, όσον αφορά τα κομματικά θέματα ο κ.Σκανδαλίδης ανέφερε ότι παρουσίασε στον κ.Σημίτη την πρόταση για τη λειτουργία της διευρυμένης εκτελεστικής γραμματείας, για τον τρόπο συγκρότησης των ανοιχτών οργανωτικών επιτροπών, για τις θεματικές συνδιασκέψεις, για την ανασυγκρότηση των κεντρικών οργάνων του κινήματος.

    [19] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Βουκουρέστι, 16 Μαϊου 2000 (20:16 UTC+2)

    Με τίτλο "Οι Έλληνες θέλουν να εξαγοράσουν την Αγροτική Τράπεζα Ρουμανίας", η εφημερίδα CURENTUL αναφέρει ότι "ενώ η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας Ρουμανίας πλησιάζει στην τελική φάση, επτά πιθανοί επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις μετοχές της Τράπεζας, που πρόκειται να πωληθούν: Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, Credit Lyonaisse, μία ιταλική Τράπεζα, μία τουρκική και τρεις ξένοι επενδυτικοί οργανισμοί, που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία... Σύμφωνα με την στρατηγική ιδιωτικοίησης, στις 19 Μαϊου 2000, οι ενδιαφερόμενοι θα ξεκινήσουν την κούρσα για την εξαγορά του 56% του πακέτου των μετοχών της Τράπεζας... Τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας έχουν οι Έλληνες, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής Τράπεζας έχουν ορίσει ήδη έναν οικονομικό σύμβουλο και προσέφυγαν στις υπηρεσίες του καλύτερου δικηγορικού γραφείου της χώρας τους, με πρόσκληση των οποίων, εμπειρογνώμονες του ομίλου, στον οποίο ανατέθηκε η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, έχουν ήδη μεταβεί στην Ελλάδα για διαβουλεύσεις".

    [20] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΤΟ FALCON

    Βουκουρέστι, 16 Μαϊου 2000 (20:15 UTC+2)

    Οι Ρουμάνοι οριστικοποίησαν την έρευνα για το αεροπορικό δυστύχημα "Falcon 900", στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα του Βουκουρεστίου "ZIVA", τα αποτελέσματα της έρευνας θα δοθούν στη δημοσιότητα, αφού οι αρμόδιοι φορείς Ελλάδος, Γαλλίας και ΗΠΑ εξετάσουν την τελική έκθεση. Η επιτροπή έρευνας του αεροπορικού δυστυχήματος, που σημειώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1999, κατά την αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Οτοπένι - Βουκουρεστίου, με αποτέλεσμα επτά νεκρούς, μεταξύ των οποίων και του ΑΝΥΠΕΞ της Ελλάδος, Γιάννου Κρανιδιώτη, οριστικοποίησε την έκθεση σχετικά με τις αιτίες του συμβάντος, αλλά η δημοσίευσή της θα γίνει αφού εξετασθεί και σχολιασθεί από τους αρμόδιους φορείς της Ελλάδος, Γαλλίας και ΗΠΑ.

    "Το σχέδιο της τελικής έκθεσης διαβιβάσθηκε, την περασμένη Πέμπτη, στις προαναφερόμενες χώρες και αναμένονται τα σχόλιά τους", δήλωσε χθες στο Mediafax ο Προϊστάμενος Επιθεώρησης της Ρουμανικής Πολιτικής Αεροπορίας, Βασίλε Τόκου.

    [21] ΜΠΛΟΚΟ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΦΟΡΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 16 Μαϊου 2000 (20:15 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Δυο φορτηγά της ελληνικής εταιρείας Μηχανοχημική (Mechano Chemica) που έχει έδρα στα Οινόφυτα πιάστηκαν το Σάββατο στο τελωνείο του σταθμού Γκιουργκίου στα σύνορα Ρουμανίας - Βουλγαρίας γιατί μετέφεραν μεταλλεύματα με ραδιενέργεια.

    Οι τελωνειακοί κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης έρευνας ανακάλυψαν ότι τα ποσοστά ραδιενέργειας στο φορτίο τους ήταν πέντε φορές υψηλότερα από τα επιτρεπτά όρια.

    Τα φορτηγά κατευθύνονταν στην πόλη Γαλάτσι στην Ανατολική Ρουμανία στο εργοστάσιο της εταιρείας SIDEX.

    Οι τελωνειακοί επέτρεψαν στους οδηγούς να φύγουν εξαιτίας του υψηλού επιπέδου ραδιενέργειας.

    [22] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2000 (20:14 UTC+2)

    Σε ορισμένες αλλαγές στην Επιτροπή Προμηθειών σχετικά με τη διαδικασία με την οποία γίνονται οι προμήθειες και σχετικά με την ενημέρωση και την πληροφόρηση την οποία έχουν οι προμηθευτές γύρω από τις διενέργειες κρατικών προμηθειών προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Τα βασικά σημεία που θα αλλάξουν στη διαδικασία θα είναι η μηνιαία δημοσίευση και η κυκλοφορία φυλλαδίων με τις επικείμενες προμήθειες, όπως επίσης και ο απολογισμός των αγορών και προμηθειών που γίνονται από το κράτος.

    Οπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης θα υπάρχει πολύ σύντομα ένας κόμβος στο Διαδίκτυο, οποίος θα έχει όλα τα στοιχεία των διενεργουμένων προμηθειών και θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση σ΄ αυτό για να βλέπει τις προδιαγραφές, τις ημερομηνίες, τις προθεσμίες και τις απαιτήσεις για τη διενέργειά τους. Τόνισε δε ότι στόχος του υπουργείου είναι οι προμήθειες να γίνονται κατά το μεγαλύτερο μέρος στο Διαδίκτυο.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε επίσης ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί και το όνομα του νέου προέδρου της Επιτροπής Κρατικών Προμηθειών

    Επίσης είπε ότι θα ξεκινήσει μία δουλειά για την ενοποίηση των προδιαγραφών προμηθειών, πράγμα το οποίο διευκολύνει το μεγαλύτερο ανταγωνισμό των επιχειρήσεων και ότι ακόμη θα υπάρχουν διασταυρώσεις και κόστους προμηθειών, αλλά και προδιαγραφών με όλους τους κλάδους και όλους τους φορείς που πραγματοποιούν προμήθειες είτε μέσω του υπουργείου Εμπορίου, είτε κατ΄ εξουσιοδότηση.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι θα γίνουν και άλλες επιβοηθητικές αλλαγές, όπως η συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ότι θα ληφθούν μέτρα για να αυξηθεί η συμμετοχή τους με την ενίσχυση του καθεστώτος υπεργολαβίας.

    Οσον αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού είπε ότι θα αλλάξει η σύνθεσή της θα προσανατολιστεί εφ έξής πολύ περισσότερο σε θέματα συμπεριφοράς επιχειρήσεων μέσα στην αγορά και θα ελέγχει πολύ περισσότερο το εάν υπάρχει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης επιχειρήσεων σε ένα κλάδο και εάν υπάρχουν εναρμονισμένες τιμολογιακές πρακτικές.

    Σημείωσε ότι ενεργός δραστηριότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεχίσει να είναι ο έλεγχος των συγχωνεύσεων και συγκεντρώσεων και για αυτό το λόγο θα χωριστεί σε δύο τμήματα, έτσι ώστε να κάνει μία σωστή κατανομή των πόρων.

    Πρόσθεσε ότι τα όρια των συγχωνεύσεων θα ανέλθουν αισθητά, πάνω από τα οποία είναι υποχρεωμένη μία επιχείρηση να ρεπορτάρει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και να παίρνει την έγκριση.

    Εκτίμησε ότι το όριο των συγχωνεύσεων θα ανέλθει περίπου στο 35% από το σημερινό 25%, πράγμα το οποίο θα απαλλάξει την Επιτροπή Ανταγωνισμού από ένα μεγάλο μέρος συμβατικών γνωστοποιήσεων που δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα στη λειτουργία της αγοράς.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των ασφαλιστικών εταιριών. Οπως είπε το υπουργείο έχει ξεκινήσει ένα κύκλο επαφών και συζητήσεων με τις ασφαλιστικές εταιρίες και την άλλη εβδομάδα θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος Φιλικού Διακανονισμού, όπως επίσης και για τις εξελίξεις, οι οποίες θα υπάρξουν στο Επικουρικό Ταμείο.

    Τόνισε ακόμη ότι έχει ξεκινήσει μία συζήτηση και αλληλογραφία με τις ασφαλιστικές εταιρίες σχετικά με την ίδρυση μίας Επιτροπής Εποπτείας των ασφαλιστικών εταιριών, η οποία θα επιλαμβάνεται θεμάτων που αφορούν και τον ασφαλισμένο πολίτη και τον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετείται και τηρούνται τα συμβόλαια, τα οποία έχει υπογράψει με τις ασφαλιστικές εταιρίες. Η Επιτροπή αυτή σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εξετάζει και τις πρακτικές των ασφαλιστικών εταιριών σε θέματα ανταγωνισμού.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι σήμερα συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς και συζήτησε θέματα που αφορούν τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και θέματα που αφορούν τον τουρισμό και την ενέργεια.

    Είπε ότι θα έχει στη συνέχεια μία πρώτη συνάντηση με τον Τομεάρχη Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Βουλγαράκη και πρόσθεσε ότι ελπίζει να καθιερωθεί μία τακτική επαφή σε μηνιαία βάση ενημέρωσης για όλα τα θέματα του υπουργείου σε μία κατεύθυνση και διαλόγου, αλλά και προσπάθειας επίτευξης συμφωνίας στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τομέα ανάπτυξης στη χώρα μας.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης μίλησε και για το νέο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, τον Δημήτρη Μάρδα, καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είπε ότι ο κ. Μάρδας είναι ειδικευμένος σε θέματα κρατικών προμηθειών, εσωτερικής αγοράς και ενδοκλαδικού εμπορίου, με αρκετά χρόνια εργασίας και εμπειρίας στην Ευρωπαϊκη Επιτροπή, στη Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς και τόνισε ότι αποτελεί το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση που έχει αυτές τις αρμοδιότητες.

    Από την πλευρά της η υφυπουργός Ανάπτυξης, Μιλένα Αποστολάκη, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μηχανογράφησης η οποία θα έχει ιδιαίτερη σημασία ειδικά για κάποιες από τις Διευθύνσεις - κλειδιά της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικού Εμπορίου, οι οποίες εκ του περιεχομένου τους ή του αντικειμένου τους έχουν μία άμεση επαφή με το κοινό, δικηγόρους και πολίτες.

    Είπε ακόμη ότι την Πέμπτη το πρωί θα συναντηθεί με τα προεδρεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, τους ΕΛΠΕ και τους ΕΣΜΕ για να συζητήσουν το θέμα των εκπτώσεων.

    [23] Θ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2000 (19:56 UTC+2)

    H κυβέρνηση, εφόσον σκοπεύει να διατηρήσει τα τελευταία υπολείμματα της αξιοπιστίας της, οφείλει να λάβει αμέσως θέση για το θέμα του περιεχομένου των ταυτοτήτων, δήλωσε ο τομεάρχης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος. Η ως τώρα σιωπή της κυβέρνησης, συμπλήρωσε, είναι εκείνη που έχει ήδη δημιουργήσει ζήτημα τόσο στην κοινωνία όσο και στις σχέσεις Πολιτείας Εκκλησίας.

    "Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα πρέπει ν' αποτελέσει, και μάλιστα χωρίς καμία καθυστέρηση αντικείμενο ουσιαστικού διαλόγου", σημειώνει. "Η αποδοχή της πρότασης αυτής θα καταδείξει, άλλωστε, αν και πως εννοεί η κυβέρνηση την συναίνεση. Βάση για το διάλογο αυτό, σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινοτική νομοθεσία αλλά και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας καθώς και σύμφωνα με τις παραδόσεις μας, μπορεί να είναι η ακόλουθη: Ουδείς μπορεί να υποχρεώσει αλλά και ουδείς μπορεί να εμποδίσει οιονδήποτε να επιτρέπει, εφόσον το επιθυμεί, την καταχώρηση στο δελτίο ταυτότητας του ακόμη και των προσωπικών δεδομένων, που περιλαμβάνονται σήμερα σ' αυτό, όπως είναι το θρήσκευμα. Με άλλες λέξεις η καταχώρηση τέτοιων δεδομένων εναπόκειται σε καθένα, αρκεί αυτός να αποφασίζει ελεύθερως".

    Τέλος, καλεί ορισμένους να αντιληφθούν ότι ο "υπερπροστατευτισμός" του πολίτη οδηγεί, στην έμμεση ποδηγέτηση του, καθώς και να κατανοήσουν ότι το επίπεδο των πολιτών είναι αρκούντως υψηλό για να χρειάζεται τη δική τους παρέμβαση ως προς το καθεστώς άσκησης των συνταγματικών του δικαιωμάτων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 16 May 2000 - 18:14:18 UTC