Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΤΟΣ Ν.Δ. Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ;
  • [02] ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΘΕΜΑ
  • [03] ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2004 Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [04] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [05] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣOΦOKΛEOYΣ
  • [06] Α. ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ: ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ MODUS VIVENDI
  • [07] ΚΑΤΑΚΛΥΖΕΤΑΙ Η ΡΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
  • [08] Α. ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ: Η ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
  • [09] ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ
  • [10] ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ Π. ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
  • [11] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΕΥΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΓΔΜ
  • [12] ΣΤΟ Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
  • [13] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ ΝΑΡ ΚΑΙ ΤΗΣ "ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ"
  • [14] Μ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: "ΟΣΟ ΙΣΧΥΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ"
  • [15] Ο ΡΕΜ ΒΙΑΧΙΡΕΦ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΣΤΙΣ 18 ΜΑΙΟΥ
  • [16] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
  • [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [18] ΣΤΑ 2 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΦΕΤΟΣ Ο ΟΓΚΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [19] ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
  • [20] ΝΤΕΛ: EΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ 70% ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ
  • [22] ΣΙΦΤΕΡ: ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [23] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΜΠΕΡΝΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [01] ΕΚΤΟΣ Ν.Δ. Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ;

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2000 (22:26 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βουλευτής Β' Αθηνών Νέας Δημοκρατίας

    Εκτός Ν.Δ. φαίνεται ότι θέτουν τον Γιώργο Καρατζαφέρη οι αιχμές του για λάθη που έγιναν στον προεκλογικό αγώνα και για τον τρόπο, με τον οποίο λειτουργεί το κόμμα υπό τον Κώστα Καραμανλή, αλλά και η επίθεση κατά του Αρη Σπηλιωτόπουλου, που προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της ηγεσίας του κόμματος.

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε ήδη γνωστή την πρόθεσή του να πάρει σκληρά μέτρα και να θέσει εκτός κόμματος τον κ. Καρατζαφέρη.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη που συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής δήλωσε στον κ. Καραμανλή ότι είναι ιδεολογικά αντίθετη στην τακτική των διαγραφών.

    Ο κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου "Ενώπιος Ενωπίω" στο "Mega" χαρακτήρισε αήθεις και απρεπείς τις δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη.

    "Είμαι πολύ ανοιχτός σε κάθε άποψη και κριτική και σε εκτιμήσεις που διαφέρουν από τη δική μου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, οι δηλώσεις αυτές ξεπέρασαν κάθε όριο σοβαρότητας και ευπρέπειας. Είναι αντίθετες με το ήθος που κοσμεί την παράταξη, κοσμεί τη Ν.Δ. διαχρονικά. Κατά συνέπεια στο δικό μου μυαλό, η εμμονή σε αυτές τις απόψεις, στην ουσία είναι επιλογή να θέσει κανείς τον εαυτό του εκτός παράταξης", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ρηγίλλης, εάν ο κ. Καρατζαφέρης εμμείνει στις απόψεις του ο κ. Καραμανλής προτίθεται να στείλει αύριο στον Πρόεδρο της Βουλής επιστολή, με την οποία θα τον ενημερώνει ότι ο κ. Καρατζαφέρης δεν ανήκει πλέον στη δύναμη του κόμματός του.

    Ωστόσο, ο κ. Καρατζαφέρης σε επικοινωνία που είχε με τη ΝΕΤ είπε ότι επιμένει στα ερωτήματα που έθεσε μέσω της συνέντευξης του στον "Ελεύθερο Τύπο" και δήλωσε:

    "Εάν θα είμαι μέσα ή έξω από τη Νέα Δημοκρατία αυτό αφορά τον Κώστα Καραμανλή. Αυτό που αφορά εμένα και με ενδιαφέρει είναι να απαντήσει στα πολιτικά ερωτήματα που έθεσα. Μέσα ή έξω από τη Ν.Δ. υποχρεούμαι να επαναλαμβάνω το ερώτημα: Τι συνέβη με τις αυτές τις εκλογές;"

    Πάντως ο βουλευτής της Ν.Δ. Απόστολος Ανδρεουλάκος, ο οποίος έχει ιδρύσει όμιλο Πολιτικού Προβληματισμού δεν αρνείται ότι εάν στο Συνέδριο ο όρος "μεσαίος χώρος" ταυτιστεί με τον όρο κεντρώο κόμμα, θα θεωρήσει ότι δεν έχει θέση στη Νέα Δημοκρατία.

    [02] ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΘΕΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2000 (13:45 UTC+2)

    Συνέχεια στο θέμα των σχέσεων κράτους και εκκλησίας έδωσε με δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Σταθόπουλος.

    Ο κ.Σταθόπουλος είπε ότι "οι θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι ευαίσθητο θέμα και χρειάζεται η συγκατάθεση του υποκειμενου", αναφερόμενος στην αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι "αυτός είναι ο νόμος και σε όποιον δεν αρέσει ας κινητοποιηθεί" και πρόσθεσε ότι "οι θέσεις του σέβονται και την εκκλησία και το λαό".

    Παράλληλα, επεσήμανε πως η ταυτότητα δεν αποτελεί προσωπικη δήλωση αλλά έγγραφο της πολιτείας και η πολιτεία θα βρει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά προς αναγραφή.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" επεσήμανε ότι αν ανοίγουν πρόχειρα τέτοια θέματα και κλείνουν επίσης πρόχειρα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση.

    Σημειώνεται πως το ζήτημα συζητάται αυτή την ώρα και στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

    [03] ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2004 Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2000 (17:21 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Της Β. Κουτσούμπα

    Τη βεβαιότητά του για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στη χώρα μας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ τόνισε για μία άλλη φορά ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν για αυτή την κυβέρνηση το πρώτο μέλημα, τη βασική προτεραιότητα της χώρας μας.

    Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του μετά το πέρας της ευρείας διυπουργικής σύσκεψης που συνήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου, χαρακτήρισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες εθνική υπόθεση που αφορά όλους τους Ελληνες, αφορά όλη την Ελλάδα.

    Οι αγώνες πρόσθεσε συνδέονται με την εθνική μας προβολή, με την ανάπτυξη της χώρας και είναι μία μεγάλη πρόκληση, στην οποία θα ανταποκριθούμε με επιτυχία.

    Πρόκειται για μία ευκαιρία να φέρουμε τη χώρα μας σε ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο και γι' αυτό θα δουλέψουμε αποτελεσματικά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη της διυπουργικής επιτροπής γρήγορους ρυθμούς δουλειάς, συντονισμό, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα η προετοιμασία για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας.

    Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κοινωνική και πολιτική συναίνεση, γιατί όλοι οι Ελληνες θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτήν την προσπάθεια.

    "Θα δουλέψουμε με διαφάνεια και με όλους τους κανόνες νομιμότητας", είπε χαρακτηριστικά.

    Για τον καλύτερο συντονισμό, την εποπτεία των έργων και των δράσεων, ο πρωθυπουργός θα αναλάβει την προεδρία μίας επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι υπουργοί που έχουν άμεση σχέση με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Τέλος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι Πρόεδρος του Αθήνα 2004 αναλαμβάνει η κα Γιάννα Αγγελοπούλου, θέση που κατείχε ο Παναγιώτης Θωμόπουλος, ο οποίος και είχε ζητήσει από την επομένη των εκλογών την αντικατάστασή του λόγω αυξημένων καθηκόντων του στην Τράπεζα.

    [04] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2000 (21:06 UTC+2)

    Διαβεβαιώσεις ότι η Ν.Δ. θα συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στην επιτυχία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, γιατί αποτελούν εθνική υπόθεση έδωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού και Ολυμπιακών Αγώνων του κόμματος, βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι με τις τελευταίες αποφάσεις του ο πρωθυπουργός δείχνει ότι και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι το μεγάλο πρόβλημα της προετοιμασίας είναι ο συντονισμός των δράσεων προσθέτοντας, ωστόσο ότι φαίνεται πως ο κ. Σημίτης προσπαθεί να ισορροπεί ανάμεσα στις φιλοδοξίες διαγκωνιζόμενων στελεχών της κυβέρνησής του.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι το μόνο θετικό απ' όσα ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Σημίτης είναι η ανάθεση της προεδρίας της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004", όπως ακριβώς πρότεινε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής - στην κα Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία κατάφερε να φέρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα.

    "Είμαστε αισιόδοξοι ότι το κύρος, η συνέπεια και η εμπειρία της κας Αγγελοπούλου, μπορεί να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων και την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Της ευχόμαστε καλή επιτυχία", τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης.

    Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού και Ολυμπιακών Αγώνων της Ν.Δ. εξέφρασε την πεποίθηση ότι, παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κυβερνητική ολιγωρία και τις ύποπτες σκοπιμότητες που επικράτησαν στο προηγούμενο διάστημα, οι Ελληνες - όλοι μαζί- μπορούμε να διοργανώσουμε μία Ολυμπιάδα αντάξια των παραδόσεων και των αρετών που χαρακτηρίζουν τους Ελληνες.

    "Είμαστε υπέρ της συναίνεσης. Συναίνεση, όμως, δεν σημαίνει ανοχή στην αδιαφάνεια. Δεν σημαίνει συνενοχή".

    Υπογράμμισε δε ότι η Ν.Δ. καλεί για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση να αποδεχθεί το σύνολο των προτάσεών της και ειδικότερα τη συγκρότηση Εθνικού Ολυμπιακού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο οποίο να συμμετέχουν ισότιμα οι επικεφαλής όλων των κομμάτων της Βουλής και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, αναβάθμιση του ρόλου της Εθνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, καθιέρωση τακτικής - ανά τετράμηνο ή εξάμηνο - ενημέρωση της Ολομέλειας της Βουλής για την πορεία της προετοιμασίας, προώθηση κοινών αποφάσεων, μηχανισμών που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή κατασκευή των έργων, πλήρη διαφάνεια, καλύτερη μελλοντική αξιοποίηση της ολυμπιακής υποδομής, αλλά και συμβολή των έργων αυτών στη βελτίωση της καθημερινότητας.

    "Μόνο με τον τρόπο αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα και να διασφαλιστεί παράλληλα απόλυτος σεβασμός του δημοσίου χρήματος και πλήρης διαφάνεια. Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνουμε ότι θα είναι στενή και συστηματική, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, η παρακολούθηση των διαδικασιών για την κατασκευή των απαιτούμενων έργων, όπου υπεύθυνη παραμένει αποκλειστικά και μόνο η κυβέρνηση", κατέληξε.

    [05] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣOΦOKΛEOYΣ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2000 (21:00 UTC+2)

    Aπό τη Δευτέρα 15 Μαίου, τίθεται σε εφαρμογή, πιθανότατα, ο νέος τρόπος υπολογισμού της τιμής κλεισίματος των εισηγμένων στο XAA μετοχών. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του XAA κ. Σπ. Kουνιάκης, απευθυνόμενος προς εκπροσώπους του Tύπου, εντός της εβδομάδος αναμένεται να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση για τον περιορισμό του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο υπολογίζεται η τιμή κλεισίματος των μετοχών, απο τριάντα πρώτα λεπτά που είναι σήμερα σε δέκα πρώτα λεπτά.

    Ειδικότερα, εξερχόμενος του γραφείου του γ.γ. του YΠEΘO κ. Σπ. Tραυλού, ο κ.Kουνιάκης δήλωσε ότι "από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει να υπολογίζεται η τιμή κλεισίματος με βάση το μέσο όρο τιμής του τελευταίου δεκαλέπτου, αντί του ημιώρου". Aναφερόμενος στη δέσμη μέτρων που εξήγγειλε πρόσφατα σχετικά με τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου εκ μέρους νεοεισαγομένων ή εισηγμένων στο XAA εταιριών κ.ά. επεσήμανε ότι θα τεθεί σε ισχύ με τη δημοσίευση του σχετικού ΦEK ενώ σε ό,τι αφορά σε αντίστοιχη δέσμη μέτρων που προωθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διευκρίνισε ότι απαιτείται η προώθηση ειδικού νομοθετήματος.

    [06] Α. ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ: ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ MODUS VIVENDI

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2000 (21:00 UTC+2)

    Όλες οι απόψεις σχετικά με το μέλλον της χώρας μας που τη θεωρούν ένα κράτος modus vivendi είναι απόρροια της έλλειψης εξειδικευμένης γνώσης και της έλλειψης καλών προθέσεων για αυτό και δεν γίνονται αποδεκτές", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αλεξάνταρ Ντιμιτρόφ, στο πλαίσιο του Θεσσαλονίκη FORUM.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες ο γιος του τέως προέδρου της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ, Βλαντιμίρ, μιλώντας στις εργασίες του Θεσσαλονίκη FORUM και αναφερόμενος στη χώρα του, αναρωτήθηκε αν πρόκειται για κράτος ή modus vivendi.

    [07] ΚΑΤΑΚΛΥΖΕΤΑΙ Η ΡΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

    Ρόδος, 9 Μαϊου 2000 (20:58 UTC+2)

    Κατακλύζεται η Ρόδος από Τούρκους τουρίστες και πάνω από 2.500 τουρίστες από τη γειτονική χώρα, επιθυμούν να έρθουν στην Pόδο στις 18 Mαΐου αλλά λόγω βίζας είναι αμφίβολο αν θα κατορθώσουν να έρθουν όλοι! Oι διαμαρτυρίες τουριστικών παραγόντων από τις δύο πλευρές, όπως γράφει η τοπική εφημερίδα "Ροδιακή"έχουν φθάσει στο Yπουργείο Eξωτερικών αλλά δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα αφού η κυβέρνηση για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν πρόκειται να προχωρήσει στην κατάργηση της βίζας.

    Eκείνο όμως που μπορεί να γίνει είναι η ενίσχυση με προσωπικό των ελληνικών προξενείων σε Aγκυρα, Kωνσταντινούπολη και Σμύρνη προκειμένου να είναι δυνατή η έκδοση βίζας από όσους Tούρκους θα ήθελαν να επισκεφθούν τα νησιά του ανατολικού Aιγαίου.

    Mιλώντας ο προϊστάμενος του Eλέγχου Διαβατηρίων Λιμένος Pόδου, υπαστυνόμος Θεόδωρος Σαλμάς για τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω από την υποχρεωτική έκδοση βίζας από τα απέναντι παράλια, τόνισε ότι έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα πολλά αιτήματα για την κατάργησή της στο Yπουργείο Δημόσιας Tάξης αλλά όλα έχουν απορριφθεί. "Eίναι από τα ζητήματα που αποφασίζουν από κοινού τα Yπουργεία Eξωτερικών, Eσωτερικών, Δημόσιας Tάξης, Oικονομικών και Eμπορικής Nαυτιλίας και έχει να κάνει με την εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν.

    Πέραν αυτού ενστάσεις υπάρχουν και από το YΠEΞ και έχουν να κάνουν με λόγους εθνικής ασφάλειας (λαθραία είσοδος, υπεράριθμοι λαθρομετανάστες κ.ά.).

    "Oι επισκέψεις τούρκων τουριστών θα μπορούσαν να τονώσουν την τοπική οικονομία και γι αυτό και εγώ δεν θα έβλεπα αρνητικά μιά άρση των εμποδίων αυτών. Όμως όπως προείπα προσκρούει στους ορισμούς και στα άρθρα της συμφωνίας Σένγκεν.

    Πάντως αν κάποια στιγμή τα συναρμόδια υπουργεία κρίνουν ότι μπορεί να καταργηθεί η βίζα αυτό μπορεί να γίνει. Θα παραβλέψουμε τα άρθρα της συμφωνίας και θα υπερισχύσει η ελληνική νομοθεσία. Kάτι ανάλογο έχει γίνει και σε άλλες χώρες", είπε ο κ. Σαλμάς.

    O προβληματισμός της ελληνικής κυβέρνησης που φαίνεται ότι συνεχίζεται έχει να κάνει κυρίως με τις στρατιές των λαθρομεταναστών που βρίσκονται στα απέναντι παράλια και που οι περισσότεροι διαθέτουν τουρκικό διαβατήριο με κίνδυνο όταν ανοίξουν τα σύνορα να "εισβάλουν" στην χώρα μας. H Tουρκία, δεν πρέπει να ξεχνάμε, έχει χαρακτηριστεί από την Eυρωπαϊκή Eνωση ως χώρα τροφοδότης λαθρομεταναστών.

    Aναφορικά με την κίνηση της γραμμής Mαρμαρίς-Pόδου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν θα αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι χωρίς όμως η αύξηση αυτή να είναι ιδιαίτερα σημαντική. H πληρότητα στα απέναντι ξενοδοχεία δεν φαίνεται να ξεπεράσει το 50%-60% επειδή ο θάνατος των δύο άγγλων φιλάθλων επηρέασε αρνητικά την τουριστική κίνηση προς τα τουρκικά θέρετρα.

    Ως προς την εφαρμογή της συνθήκης Σέγκεν που επίσημα στο λιμάνι της Pόδου ξεκίνησε από 1-1-2000 ο προϊστάμενος κ. Σαλμάς δήλωσε ότι αν και λαμβάνονται όλα τα μέτρα που προβλέπονται από την συνθήκη ο περιορισμένος χώρος που υπάρχει δημιουργεί προβλήματα. "Θα έπρεπε ο χώρος του λιμανιού σύμφωνα με την συνθήκη να είναι απολύτως ελεγχόμενος. Oμως λόγω της περιορισμένης έκτασης που υπάρχει και του συνωστισμού που δημιουργείται κατά την άφιξη των πλοίων αυτό δεν είναι εφικτό. Tα προβλήματα αυτά θα ξεπεραστούν μόνο με την λειτουργία του νέου λιμανιού. Mέχρι τότε κάνουμε ότι μπορούμε και προσπαθούμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν τις δυσλειτουργίες που εμφανίζονται".

    4.000 διακινήθηκαν τον Aπρίλιο από το Mαρμαρίς

    Aυξημένη κατά οκτώ περίπου χιλιάδες άτομα ήταν η κίνηση από το λιμάνι της Pόδου τον περασμένο μήνα Aπρίλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 1999. Tον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Yπηρεσίας Eλέγχου Διαβατηρίων Λιμένος Pόδου, διακινήθηκαν 40.480 άτομα ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 1999 είχαν διακινηθεί 32.513 επιβάτες. Στη γραμμή Pόδος-Mαρμαρίς-Pόδος διακινήθηκαν με τα ελληνικά ημερόπλοια 4.010 άτομα ενώ στη γραμμή Mαρμαρίς-Pόδος-Mαρμαρίς διακινήθηκαν με τα τούρκικα ημερόπλοια 2.382 άτομα. Στη γραμμή Eλλάδος-Kύπρου-Iσραήλ διακινήθηκαν 7.846 επιβάτες ενώ στο λιμάνι μας κατέπλευσαν 54 κρουαζιερόπλοια με 25.889 τουρίστες της μιας ημέρας. Tέλος κατέπλευσαν 52 θαλαμηγοί με 218 επιβάτες και απέπλευσαν 33 με 135 επιβάτες.

    [08] Α. ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ: Η ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2000 (20:57 UTC+2)

    Τους στόχους της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για την διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ανέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Αλεξάνταρ Ντιμιτρόφ, μιλώντας σήμερα στο 7ο Θεσσαλονίκη FORUM. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ΠΓΔΜ έχει ταχθεί υπέρ του μετασχηματισμού με στόχο την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ξεκινήσει ιδίως στον οικονομικό τομέα.

    Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε καίριους οικονομικούς τομείς βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν ήδη εντοπιστεί στρατηγικοί επενδυτές για αυτούς τους τομείς, το σχετικό φορολογικό πλαίσιο τέθηκε σε ισχύ από την 1η Απριλίου του τρέχοντος έτους, ενώ τέλος έχουν θεσπιστεί επενδυτικά κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

    Χωρίς σταθερότητα, σε εθνικό, περιφερειακό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, δεν πρεπει να σκεφτόμασε την οικονομική ευημερία, σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου τόνισε ότι αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έδειξε για ακόμη μια φορά, στην περίοδο της κρίσης, ότι λειτουργεί ως παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας στην περιοχή, πρόσθεσε.

    Ομως, η περιοχή των Βαλκανίων χαρακτηρίζεται από μη οικονομική ανάπτυξη και έλλειψη επενδυτικής ικανότητας και σε αυτά τα δύο ζητήματα θα πρέπει να εστιαστούν οι προσπάθειες των εμπλεκομένων, ώστε να υπάρξουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Επίσης, σημαντικό ρόλο στο να καταστεί η περιοχή ελκυστική για τοποθέτηση ξένων κεφαλαίων θα διαδραματίσει η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

    "Ο βέλτιστος τρόπος διασφάλισης της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή είναι η επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικά μέσα, με διάλογο και πραγματικό σεβασμό των διεθνών αρχών", είπε ο κ. Ντιμιτρόφ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι η εικόνα των Βαλκανίων στον 21ο αιώνα αλλάζει.

    Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Σταθερότητας, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί μέσω αυτού, μεταξύ των οποίων ο εκδημοκρατισμός των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και η διευκόλυνση της προσέγγισής τους με τις ευρωπαΐκές.

    Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η έναρξη λειτουργίας του Οργανισμού Ανασυγκρότησης που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και ο οποίος, όπως είπε, αναμένεται να αντιμετωπίσει επιτυχώς όλες τις προκλήσεις που παρουσιάζονται.

    Οσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας ΠΓΔΜ, ο κ. Ντιμιτρόφ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στον τομέα των επενδύσεων στη χώρα του και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους.

    Περαιτέρω, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα στηρίξει τη γρήγορη ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές, ενώ ήδη η διαδικασία σύνδεσης της χώρας του με την Ευρωπαΐκή Ενωση παρουσιάζει σημαντική πρόοδο.

    Καταλήγοντας, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ απηύθυνε έκκληση στους επιχειρηματίες να συμβάλλουν τα μέγιστα για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, η οποία θα επιδράσει και στην πολιτική σταθερότητα.

    Εξάλλου, σε ερώτηση ανώτατου στελέχους της εταιρίας πετρελαιοειδών "ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ", για το θέμα των διυλιστηρίων ΟΚΤΑ της ΠΓΔΜ για τα οποία είχε εκφράσει ενδιαφέρον η εταιρία αλλά τελικά κατέληξαν στα ΕΛΠΕ, ο κ. Ντιμιτρόφ περιορίστηκε να δηλώσει ότι εκκρεμεί η νομική διαδικασία και σύντομα αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι η ΠΓΔΜ ενδιαφέρεται να καταστεί πόλος έλξης ξένων επενδύσεων.

    [09] ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ

    Ρόδος, 9 Μαϊου 2000 (20:53 UTC+2)

    Με εντυπωσιακά αποτελέσματα, άρχισε και συνεχίζεται, η πραγματικά τιτάνια προσπάθεια μεταφοράς του νοσοκομείου της Ρόδου στο νέο κτίριο.

    Τις τελευταίες ημέρες, μεταφέρθηκαν ύστερα από καλά μελετημένη και οργανωμένη επιχείρηση, η Παιδιατρική κλινική και η Α΄ Παθολογική, ενώ η Β΄ Παθολογική προγραμματίζεται να μεταφερθεί το προσεχές Σάββατο. Μεταφέρθηκε επίσης η Νεφρολογική κλινική, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα (παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος), ενώ λειτουργούν ήδη ο αξονικός τομογράφος και τα ακτινολογικά τμήματα.

    Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι έγιναν και όλες ανεξαιρέτως οι εξετάσεις, προγραμματισμένες κι έκτακτες. Νωρίς το απόγευμα άρχισε επίσης και η μεταφορά των καρδιολογικών κλινικών κάτω από το "άγρυπνο μάτι" των γιατρών κι όλα εξελίσσονταν ομαλά, λόγω και της απόλυτης συνεργασίας και συμπράξεως των ασθενών.

    Χθες και σήμερα έγινε η μεταφορά των μικροβιολογικών εργαστηρίων, εγχείρημα που παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες λόγω των ευαίσθητων οργάνων, ενώ αύριο θα μεταφερθούν οι χειρουργικές κλινικές Ολα θα γίνουν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Στο μεταξύ εγκαθίσταται και το τηλεφωνικό κέντρο, ώστε να μην βρεθεί σε απομόνωση, έστω και για λίγες ημέρες το νοσοκομείο. Σημειώνεται ότι ο κάθε ασθενής θα έχει το δικό του τηλέφωνο κι έτσι θα είναι τώρα εύκολη η επικοινωνία του με όποιον επιθυμεί.

    [10] ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ Π. ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

    Λάρισα, 9 Μαϊου 2000 (20:49 UTC+2)

    Εκθεση έργων του Πέτρου Ζουμπουλάκη, θα παρουσιαστεί από τις 12 Μαίου στη Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας.

    Ο Πέτρος Ζουμπουλάκης, από τη δεκαετία του '60 μέxρι και σήμερα δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο της νεότερης ελληνικής τέχνης. Το έργο του καλλιτέχνη, αν και πέρασε από διαφορετικά στάδια και συγκροτείται σε ορισμένες ενότητες, εν τούτοις, παρά τις επιμέρους διαφορές, απαρτίζεται από τρεις ευρύτερες ενότητες. Δύο απ' αυτές, τις πρόσφατες, που ανταποκρίνονται σε χρονικό διάστημα είκοσι περίπου χρόνων, θα παρουσιάσει στον εκθεσιακό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα (ισόγεια αίθουσα δημαρχείου), από τις 12 Μαϊου και για 26 ημέρες, μέχρι τις 10 Ιουνίου 2000.

    Πρόκειται για μια μικρή αναδρομική έκθεση, ενός καλλιτέχνη που το έργο του τοποθετείται από την κριτική στη γενιά που στράφηκε στον ελληνικό χώρο, αφομοιώνοντας εικαστικούς τύπους τέτοιους, ώστε η εικόνα να αντανακλά το ήθος και το πνεύμα του νεοελληνικού χώρου, το ιδιάζον ελληνικό στοιχείο της Μεσογείου.

    Στο πλαίσιο αυτό οργανώνεται η ενότητα "Αέναα Τοπία", στην οποία ο καλλιτέχνης υλοποιεί μια αντίληψη κατά την οποία το θέμα του απεικονίζεται κοιταγμένο από ψηλά. Κομμάτια στεριάς, πολύ κοντά στην εικόνα του αιγαιοπελαγίτικου νησιού, περιβάλλονται από γαλαζοπράσινη θάλασσα και απεικονίζονται κοιταγμένα από ψηλά, με την από αέρος προοπτική. Μορφολογικά ο καλλιτέχνης, καταργώντας την αυτονομία του τετραπλεύρου της εικόνας, δημιουργεί σχηματισμούς τετραπλεύρων προσθέτοντας ζωγραφικές εικόνες με τέτοιο τρόπο, που το τελικό αποτέλεσμα να είναι μεν μια καινούρια εικόνα, η οποία όμως να απαρτίζεται από πολλές επιμέρους. Αυτή η λογική της ανάπτυξης, φέρνει στο νου τη λογική του κινηματογράφου και ταυτόχρονα προκαλεί την αισθητική της ηλεκτρονικά μεγενθυμένης εικόνας.

    Η δεύτερη ενότητα, είναι η άμεση στροφή στη φύση. Τώρα ο καλλιτέχνης βλέπει τη φύση από το ύψος του ανθρώπου, εστιάζοντας το βλέμμα του στην αλληγορική και ταυτόχρονα εξόχως εικαστική φιγούρα της ελιάς. Μόνο που ο Ζουμπουλάκης προσηλώνεται στη ρίζα της, τη ρίζα της ελιάς που τινάχτηκε έξω από τη γη ανατρέποντας τον κύκλο της φύσης.

    Δύο κόσμοι αποτελούν τα δύο ημισφαίρια της πρόσφατης ενότητας. Ο επάνω κόσμος και ο κάτω. Η αλληγορία της ύλης και του πνεύματος, του απτού και του αοράτου.

    Οι έρευνες του καλλιτέχνη προσλαμβάνουν διαφορετικές διαστάσεις όταν ο θεατής διαπιστώσει την απουσία της ανθρώπινης ύπαρξης. Την έκθεση, τέλος, πλαισιώνουν ήχοι της φύσης συνδυασμένοι με ήχους μουσικής που συνυφαίνονται έντεχνα οι μεν στους δε, και το αποτέλεσμα είναι γοητευτικό.

    [11] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΕΥΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΓΔΜ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2000 (20:48 UTC+2)

    Εύσημα στην κυβέρνηση Κόστοφ, για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί την τελευταία τριετία στα "μέτωπα" της οικονομίας και της πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος, απέδωσε σήμερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Βουλγαρία, Ρίτσαρντ Μάιλς, στη διάρκεια ομιλίας του στο 7ο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ FORUM.

    Οπως είπε, η "ορθόδοξη" πολιτική που εφήρμοσε η βουλγαρική κυβέρνηση, επέτρεψε τη συρρίκνωση του πληθωρισμού στο 6% πέρυσι από 600% το 1997 και την επιτάχυνση των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να "τρέξει" φέτος με 4%, έναντι 2,5% το 1999.

    Παράλληλα, σε καλό δρόμο βρίσκεται το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αφού 641 ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις της Βουλγαρίας είχαν περάσει μέχρι το τέλος του 1999 σε χέρια ιδιωτών, προσπορίζοντας στα ταμεία της χώρας πάνω από 250 εκατ. δολ.

    "Μέχρι το τέλος του 2000 θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ενώ ο ιδιωτικός τομέας συνεισφέρει πλέον στη βουλγαρική οικονομία με 60-70%, ποσοστό που στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η σκιώδης οικονομία στη Βουλγαρία προσεγγίζει το 30% του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μάιλς.

    Περαιτέρω, τα επενδυτικά κίνητρα που εισήγαγε η κυβέρνηση της γείτονος, επιτρέποντας -μεταξύ άλλων- τον επαναπατρισμό του 100% των κερδών των ξένων επιχειρηματιών, έχουν δώσει σημαντική ώθηση στις ξένες επενδύσεις. Αμερικανικοί επιχειρηματικοί "κολοσσοί" έχουν ήδη πραγματοποιήσει σημαντικά ανοίγματα στη γείτονα, με αποτέλεσμα οι αμερικανικές επενδύσεις, ύψους 198 εκατ. δολ, να τοποθετούν τις ΗΠΑ στην τέταρτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών.

    "Ουσιαστική πρόοδος έχει επιτευχθεί και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, αν και εξακολουθούν να καταγράφονται πολλά κρούσματα διαφθοράς. Βήματα προόδου παρατηρούνται και σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, αφου προς αυτή την κατεύθυνση έχει συσταθεί υψηλού επιπέδου κυβερνητική επιτροπή", κατέληξε ο κ.Μάιλς

    Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Μάικλ Άινικ, υπενθύμισε ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν από τις δότριες χώρες για έργα πρώτης προτεραιότητας της ανασυγκρότησης στα Σκόπια, ανέρχονται στο ύψος των 400 εκατ. δολ.

    Παρά την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και το τεράστιο προσφυγικό ρεύμα προς την ΠΓΔΜ, οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν θετικές, πρόσθεσε ο κ.Αινικ, εκτιμώντας ότι οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ της γείτονος θα διαμορφωθούν φέτος στο 6%. Παράλληλα, οι ξένες επενδύσεις στη γείτονα, αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 200 εκατ. δολ, ποσό στο οποίο θα συνδράμει σημαντικά η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της ΠΓΔΜ.

    Τέλος, ο Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι σχέσεις της ΠΓΔΜ με τα γειτονικά κράτη, αλλά και με το ΝΑΤΟ έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ενώ ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμφωνίας σταθερότητας και σύνδεσης με την Ε.Ε και επιταγχύνεται η προσπάθεια εισδοχής της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO).

    [12] ΣΤΟ Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2000 (20:42 UTC+2)

    Κλίμα ευφορίας, επικράτησε κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και των δύο, δεν υπάρχει ανάγκη λήψης μέτρων για την προετοιμασία ένταξης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Αναφορικά με τη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ελλάδας, ο κ. Παπαδήμος την τοποθέτησε χρονικά στο β΄ εξάμηνο του 2000.

    Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, μετά τη σύσκεψη που είχε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας διευκρίνισε ότι το ενδεχόμενο προσαρμογής των επιτοκίων στις επόμενες εβδομάδες είναι πάρα πολύ μικρό και το μεγαλύτερο τμήμα της προσαρμογής που σταδιακά θα φτάσει και τις 4 μονάδες, θα πραγματοποιηθεί στο β΄ εξάμηνο.

    Ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε ότι η σύγκλιση των ελληνικών επιτοκίων στο επίπεδο της ζώνης ευρώ είναι δεδομένη. Συνέδεσε όμως το ρυθμό αποκλιμάκωσης με την περαιτέρω πορεία του πληθωρισμού ο οποίος, παρά τη θετική εξέλιξη που είχε το μήνα Απρίλιο, εξακολουθεί να αποτελεί ακανθώδες θέμα λόγω της πορείας του δολαρίου. Η άνοδος του δολαρίου επηρεάζει κατά κύριο λόγο την τιμή των καυσίμων και σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί νέα αύξηση κατά 7 δραχμές περίπου στην τιμή της βενζίνης, ενώ κατά 2 δραχμές περίπου αναμένεται να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου κίνησης.

    [13] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ ΝΑΡ ΚΑΙ ΤΗΣ "ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ"

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2000 (20:38 UTC+2)

    Συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά και πορεία προς τη Βουλή, πραγματοποίησε αργά το απόγευμα της τρίτης το Νέο Αριστερό Ρεύμα. Επίσης στον πεζόδρομο της οδού Κοραή συγκεντρώθηκαν τα μέλη της συνδικαλιστικής παράταξης "Αυτόνομη Παρέμβαση" με κεντρικό σύνθημα "οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη".

    Στη συγκέντρωση μετείχαν συνδικαλιστές και στελέχη του Συνασπισμού και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, καθώς και πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία.

    [14] Μ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: "ΟΣΟ ΙΣΧΥΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ"

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2000 (20:36 UTC+2)

    Σε άγνοια του νόμου, απέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, σε δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη, τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη συνέντευξή του, ενώ επικαλέστηκε την ισχύ του νόμου, σημειώνοντας ότι όσο ισχύει θα πρέπει να εφαρμόζεται. Κάλεσε δε όποιον θεωρεί ότι είναι κακός, να κινητοποιηθεί για την κατάργησή του.

    Ο κ. Σταθόπουλος, ο οποίος την Τρίτη επισκέφθηκε το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και αργοτερα το κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου, χαρακτήρισε αυθαίρετα τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη συνέντευξη και πρόσθεσε ότι περιείχαν απλές αλήθειες. Από αυτές, που όπως είπε, καμιά φορά φοβόμαστε ή διστάζουμε να τις πούμε. Ο ίδιος πάντως, όπως κατέστησε σαφές, δεν ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που φοβούνται να πουν την αλήθεια.

    Με την ευκαιρία των ερωτήσεων που του υπέβαλαν οι δημοσιογράφοι, ο κ. Σταθόπουλος προχώρησε σε επεξηγήσεις σχετικά με το περιεχόμενο του νόμου. Λέγοντας ότι προβλέπει πως οι θρησκευτικές πεποιθήσεις αποτελούν δεδομένο που δεν μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειμένου ατόμου ή χωρίς την άδεια της αρχής προστασίας των δικαιωμάτων. Εδωσε μάλιστα και ορισμένα παραδείγματα σχετικά με την δημοσιοποίηση των θρησκευτικών και άλλων πεποιθήσεων, λέγοντας ότι κανένας δεν εμποδίζει το Χριστιανό ορθόδοξο να το λέει και να καμαρώνει, όπως κανείς δεν εμποδίζει κάποιον που ανήκει στο Κομμουνιστικό Κόμμα να το διαλαλεί.

    Αντιπαραβάλλοντας σε αυτά τη σημασία και τη βαρύτητα της αστυνομικής ταυτότητας, εξήγησε ότι πρόκειται για έλεγχο της Πολιτείας και όχι για δική μας δήλωση. "Εάν ήταν δικό μας έγγραφο, θα λέγαμε ότι θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε και μία κονκάρδα και να λένε ότι θέλουμε", είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι η ταυτότητα είναι έγγραφο της Πολιτείας και η Πολιτεία θα βρει τα χαρακτηριστικά που στηρίζουν την ταυτότητα του ατόμου, λαμβάνοντας υπόψη τους νόμους. Αλλά ο νόμος θέτει περιορισμούς στη χρήση των ευαίσθητων δεδομένων", κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    [15] Ο ΡΕΜ ΒΙΑΧΙΡΕΦ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΣΤΙΣ 18 ΜΑΙΟΥ

    Σόφια, 9 Μαϊου 2000 (20:30 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Ο πρόεδρος της ρωσικής "Γκάζπρομ", Ρέμ Βιάχιρεφ αναμένεται να μεταβεί στη Σόφια στις 18 Μαϊου.

    Αυτό αναφέρει η εφημερίδα της Σόφιας "Σταντάρτ", επικαλούμενη δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή της δημόσιας βουλγαρικής εταιρίας "Bulgargas", Κύριλ Γκέγκοφ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 19 Μαϊου η μικτή βουλγαρο-ρωσική εταιρία μεταφοράς φυσικού αερίου "Topenergy" συμπληρώνει 5 χρόνια από την ίδρυσή της.

    [16] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

    Σόφια, 9 Μαϊου 2000 (20:24 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Εφθασε σήμερα στο αεροδρόμιο της Σόφιας από την Ιερουσαλήμ μέσω της Αθήνας, η Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας και τμήμα του Αγίου Ζωοδόχου Σταυρού.

    Η πανηγυρική υποδοχή τους έγινε στην κεντρική πλατεία της Σόφιας μπροστά στον καθεδρικό ναό "Aλεξάντερ Νέφσκι". Στις 6μ.μ. έγινε λιτανεία, ενώ στις 6.30μ.μ.τελέσθηκε εσπερινός με αρτοκλασία.

    [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Σόφια, 9 Μαϊου 2000 (20:23 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την απεργία των πιλότων του εθνικού αερομεταφορέα της Βουλγαρίας "Balkan" και η αντικατάσταση του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος, Κύριλ Ράντεφ, είναι τα θέματα που μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων της Σόφιας.

    "Η ισραηλινή "Zeevi group" παραπέμπει 77 πιλότους της "Balkan" στο δικαστήριο", γράφει πρωτοσέλιδα η φιλοκυβερνητική "Ντεμοκράτσια", προειδοποιώντας ότι "το ταξίδι περίπου 441.000 ξένων τουριστών βρίσκεται υπό απειλή αποτυχίας".

    "Ο ιδιοκτήτης του βουλγαρικού εθνικού αερομεταφορέα, η "Zeevi group", αντλούσε τους πόρους της "Balkan", ενώ σύμφωνα με το συνδικάτο των Βούλγαρων πιλότων όλα τα χρηματικά ποσά μεταβιβάζονταν στο εξωτερικό", αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η αντιπολιτευόμενη "Σεγκά".

    "Το Διοικητικό Συμβούλιο της "Balkan" προσέφερε αύξηση ύψους 500 δολαρίων στους μισθούς των πιλότων, αλλά οι ίδιοι απέρριψαν την πρόταση", αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η "Σταντάρτ".

    Η "Τρούντ" τονίζει πρωτοσέλιδα ότι "οι διαμαρτυρόμενοι πιλότοι ζήτησαν τη βοήθεια του βουλγαρικού δημοσίου". Η ίδια εφημερίδα καταχωρεί και εκτενές άρθρο για την ενδεχόμενη εξαγορά της μοναδικής μέχρι στιγμής στη χώρα εταιρίας παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας τύπου GSM "Mobiltel" από τον ιδιοκτήτη της "Balkan", τον Ισραηλινό επιχειρηματία Γατ Ζεέβι. Η "Τρούντ" υποστηρίζει ότι "η ισραηλινή "Zeevi group" δίδει 250 εκατ. δολάρια για την εξαγορά του 51% του κεφαλαίου της "Mobiltel", κάτι που συμφωνήθηκε προσωπικά μεταξύ του Γατ Ζεέβι και του Ρώσου επιχειρηματία, Μαϊκλ Τσόρνι, ο οποίος θεωρείται ιδιοκτήτης της "Mobiltel". Η εφημερίδα παρουσιάζει και τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της "Mobiltel", Βλαντιμίρ Γκρασνόφ, ότι "ακόμη δεν λήφθηκε απόφαση για την πώληση μετοχών της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, αλλά διεξάγονται διαπραγματεύσεις γι΄ αυτό".

    "Η Αθήνα έβαλε τέρμα στη σύρραξη στον ΟΤΕ", ανακοινώνει πρωτοσέλιδα η "Παρί", διευκρινίζοντας παράλληλα ότι "ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του ΟΤΕ απαλλάχθηκαν χθες από τις θέσεις τους". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, "στις θέσεις τους διορίστηκε ο Νίκος Μανασής, μέχρι στιγμής διευθυντής της κινητής τηλεφωνίας (GSM) του ΟΤΕ, Cosmote".

    Στο σύνολό τους οι σημερινές εφημερίδες της Σόφιας αναφέρονται πρωτοσέλιδα στην χθεσινή άρνηση του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος, Κύριλ Ράντεφ, να συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών, Εμανουήλ Ιορντανόφ, με αφορμή την ενδεχόμενη απόλυσή του.

    Η "Μονίτορ" παραθέτει τις δηλώσεις του στρατηγού Κύριλ Ράντεφ, ο οποίος ισχυρίζεται: "Εάν ο Εμανουήλ Ιορντανόφ μου είχε δώσει εντολή, θα είχα προσέλθει σ΄ αυτόν".

    Με την αφορμή αυτή η "Τρούντ" σχολιάζει πρωτοσέλιδα ότι "αποκεφαλίζουν την Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Οργανωμένης Εγκληματικότητας για να κρατήσουν τη σιωπή της".

    Η προσκείμενη στο αντιπολιτευόμενο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΒΣΚ) "Ντούμα" ρωτάει πρωτοσέλιδα "εάν ο στρατηγός Ράντεφ θα κρατήσει τη σιωπή του". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "εάν ο Κύριλ Ράντεφ αρχίσει να μιλάει, θα ακολουθήσει η ανατροπή του πρωθυπουργού Κόστοφ".

    Υπό τον τίτλο: "Βούλγαρος πιλότος πέθανε στον αέρα", η "Τρούντ" στο κεντρικό της άρθρο γράφει ότι "ο πιλότος έπαθε καρδιακή προσβολή, ενώ χειριζόταν αεροπλάνο της αεροπορικής εταιρίας του Ταϊβάν "China airlines". Σύμφωνα με την "Τρούντ", "πρόκειται για τον 45 ετών Γκεόργκι Ιβανόφ".

    [18] ΣΤΑ 2 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΦΕΤΟΣ Ο ΟΓΚΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2000 (20:02 UTC+2)

    Ενθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις για τις εισαγωγές-εξαγωγές μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας καθώς φέτος αναμένεται να διαμορφωθούν στο 1,5 έως 2 δισεκατομμύρια δολάρια σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ υπάρχουν ελπίδες ότι μέσα σε μία πενταετία ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μπορεί να φτάσει τα 25 δισ. δολάρια. Το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών μέχρι τον περασμένο Αύγουστο κινήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα λόγω των κακών διμερών σχέσεων. Η βελτίωση όμως του πολιτικού κλίματος δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον των οικονομικών τους σχέσεων.

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο 7ο Θεσσαλονίκη Forum ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας, Παναγιώτης Κουτσίκος, το 1997 οι εισαγωγές από την Τουρκία ήταν ύψους 298,2 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ οι εξαγωγές προς την Τουρκία έφτασαν τα 430,8 εκατομμύρια δολάρια. Το 1998 οι εισαγωγές σημείωσαν δραματική κάμψη και διαμορφώθηκαν στα 94,4 εκατομμύρια δολάρια ενώ αντίστοιχα οι εξαγωγές μειώθηκαν στα 86 εκατομμύρια. Σύμφωνα με στοιχεία του α΄ τριμήνου του ΄99 οι εισαγωγές από την Τουρκία διαμορφώθηκαν στα 81,5 εκατομμύρια, ενώ οι εξαγωγές μας προς τη γείτονα έφτασαν τα 73,2 εκατομμύρια δολάρια. "Οι εκτιμήσεις , αλλά και οι προοπτικές για φέτος είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και εκτιμάται ότι μπορούν να διαμορφωθούν στο 1,5 έως 2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ", τόνισε ο κ Κουτσίκος υπογραμμίζοντας ότι η αποδέσμευση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας από την εξάρτηση της πολιτικής συγκυρίας αποτελεί την κύρια επιδίωξη αλλά και ευσεβή πόθο των επιχειρηματιών των δύο χωρών.

    Ο κ Κουτσίκος επισήμανε ότι το έδαφος στην Τουρκία είναι εξαιρετικά πρόσφορο για τα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα τόσο για την αύξηση των κεφαλαίων που μπορούν να διοχετευτούν στην τουρκική αγορά για τις υπάρχουσες επιχειρήσεις όσο και για τη δημιουργία καινούργιων επιχειρήσεων. "Η τουρκική αγορά γίνεται όλο και πιο ελκυστική για τους Ελληνες και ξένους ενδιαφερόμενους, καθώς πρόκειται για μια πελατειακή ζώνη 65 εκατομμυρίων ατόμων η οποία αυξάνεται με σταθερό ρυθμό 2%", πρόσθεσε ο κ Κουτσίκος ενώ παράλληλα επισήμανε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να διεισδύσουν στην Κεντρική Ασία και στην περιοχή τους Ευξείνου Πόντου μέσω joint ventures σε συνεργασία με τουρκικές επιχειρήσεις. Σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις, όπως τόνισε ο κ Κουτσίκος, εμφανίζονται στον τουρισμό, τον κατασκευαστικό κλάδο τις μεταφορές αλλά και την τυποποίηση φρούτων και λαχανικών. Ωστόσο υπογράμμισε πως παρά τις εννέα συμφωνίες που έχουν υπογραφεί σε θέματα χαμηλής πολιτικής συνεχίζεται η εκκρεμότητα σε ένα πλέγμα άλλων συμφωνιών όπως η αποφυγή της διπλής φορολογίας.

    Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία ετοιμάζεται πυρετωδώς και με σοβαρότητα για την ένταξη στην ΕΕ καθώς σήμερα καλείται να αποδείξει εμπράκτως κατά πόσο μπορεί να ευθυγραμμιστεί με τα ευρωπαϊκά μέτρα και σταθμά και πρόσθεσε πως ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της Τουρκίας θα δώσουν οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ οι οποίες αν και συγκριτικά περιορισμένες θα αποτελέσουν ως ένα βαθμό κινητήριο μοχλό οικονομικής βελτίωσης.

    Ο πρόεδρος του κατασκευαστικού ομίλου ΕΝΚΑ Holding αλλά και του Συμβουλίου Τουρκοελληνικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας κ Σαρίκ Τάρα εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και διατύπωσε την εκτίμηση ότι στα επόμενα πέντε χρόνια το ύψος των οικονομικών συναλλαγών των δύο χωρών, θα ανέλθει στα 25 δισ. Ο κ Τάρα τόνισε ότι ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ μικρός ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως και μία αύξηση της τάξης του 5% θα ισοδυναμούσε με επιπλέον 6 δισ. δολάρια Ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας επισήμανε ακόμη ότι οι δύο χώρες έχουν συνολικά μία αγορά 75 εκατομμυρίων ατόμων που αυξάνεται συνεχώς και ανέφερε πως στην Τουρκία το 50% του πληθυσμού είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών. Ο κ Τάρα κάλεσε τις βιομηχανίες των δύο χωρών να αλλάξουν προσανατολισμό και να στραφούν η μία στο καταναλωτικό κοινό της άλλης χώρας.

    Ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας επισήμανε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να δώσουν βάρος στην ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή του Αιγαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ Τάρα στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια κλίνες κάθε μία από τις οποίες εξυπηρετεί 30-40 τουρίστες. "Σε εμάς, είπε ο κ Τάρα, κάθε κλίνη εξυπηρετεί 12-13 τουρίστες. Εάν κατορθώσουμε να αποσπάσουμε ένα ποσοστό 10% από τους τουρίστες που δέχονται η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία θα έχουμε 1,5 εκατομμύριο δολάρια περισσότερα έσοδα από τον τουρισμό". Ο κ Τάρα επισήμανε ακόμη ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να κάνουν κοινές επενδύσεις σε τρίτες χώρες. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης των αμυντικών δαπανών και στις δύο χώρες αναφέροντας μάλιστα ότι η μία χώρα μπορεί να αγοράζει προϊόντα από την αμυντική βιομηχανία της άλλης. Τέλος ο κ Τάρα επισήμανε ότι τα τελευταία 15-20 χρόνια λόγω των κακών διμερών σχέσεων οι δύο χώρες έχασαν 250 δισ. δολάρια και κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία να διδαχτούν από τα λάθη του παρελθόντος για να μπορέσουν να οικοδομήσουν ευνοϊκό μέλλον.

    [19] ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2000 (19:44 UTC+2)

    Οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλου περί σαφέστερου διαχωρισμού των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

    Ο εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας Μητροπολίτης Πειραιώς, Καλλίνικος, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η Ιερά Σύνοδος έκρινε ως ικανοποιητικές τόσο τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Χριστόδουλου για το θέμα, όσο και εκείνες του υπουργού Τύπου Δημήτρη Ρέππα.

    "Η Εκκλησία παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και με περισσή υπευθυνότητα και νηφαλιότητα τις εξελίξεις στον τομέα αυτόν, που αποτελούν την πνευματική και εθνική ταυτότητα του λαού μας", υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Πειραιώς.

    [20] ΝΤΕΛ: EΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ 70% ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2000 (19:43 UTC+2)

    Ρευστή παραμένει η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, μετά την πρόσφατη κρίση, που κατέστρεψε το 30% των κατοικιών και το 50% του αγροτικού τομέα, "παροπλίζοντας" παράλληλα, τα δίκτυα μεταφορών και τις τηλεπικοινωνιακές και ενεργειακές υποδομές.

    Την ίδια στιγμή που η ανεργία στο Κοσσυφοπέδιο τείνει στο 50% και η ασφάλεια δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, προβάλει ως επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη κατάλληλου νομικού και θεσμικού πλαισίου, σύμφωνα με όσα τόνισε σήμερα ο επικεφαλής της αποστολής των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Κρις Ντελ, στη διάρκεια του 7ου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ FORUM.

    Πάντως, τα πρώτα βήματα για τη βελτίωση της κατάστασης και την αποκατάσταση των υποδομών πραγματοποιούνται σταδιακά από την UNMIK, με "προίκα" το 1,2 δισ. δολ, που θα χορηγήσουν εντός του 2000 οι δότριες χώρες, αλλά και τα 360 εκατ. δολ χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα 168 εκατ. των ΗΠΑ.

    "Στόχος της UNMIK είναι να στηρίξει την αναδιάρθρωση των υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό, κατά το τελευταίο δεκάμηνο η μονάδα ανοικοδόμησης και οικονομικής ανάπτυξης της UNMIK εργάστηκε ενταντικά, για την αποκατάσταση των υποδομών και τη δημιουργία υποβάθρου που θα οδηγήσει σταδιακά στην οικονομία της αγοράς", διευκρίνισε ο κ.Ντελ.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, το 70% των ιδιωτικών επιχειρήσεων που λειτουργούσαν στο Κοσσυφοπέδιο πριν από την κρίση, ξανάρχισαν ήδη τη δράση τους. Παράλληλα, πέραν της μίας εμπορικής τράπεζας, ξένων συμφερόντων, που δραστηριοποιείται σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο (ο κ.Ντελ αναφέρεται προφανώς στην τράπεζα γερμανικών και ολλανδικών κεφαλαίων ΜΙΒ) , άλλες τρεις αναμένουν προκαταρκτικές άδειες για την έναρξη της λειτουργίας τους.

    "Πάντως, ελάχιστα πράγματα έχουν μέχρι στιγμής γίνει για την ανάπτυξη του κατάλληλου νομικού πλαισίου, αφού δεν έχει τεθεί σε ισχύ κανένα νομοθέτημα. Παράλληλα, δεν έχει μέχρι στιγμής αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων, ρύθμιση από την οποία θα επωφελούνταν πάνω από 200 εταιρίες", κατέληξε ο κ.Ντελ.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2000 (19:29 UTC+2)

    Με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη, συναντήθηκαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ και ο πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα Λιούπτσο Αρσόφσκι, με την ευκαιρία της παρουσίας του σκοπιανού ΥΠΕΞ στο Θεσσαλονίκη Forum.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και θέματα περιβάλλοντος και οικονομικής συνεργασίας.

    "Ανοίγουμε δρόμους φιλίας, συνεργασίας, επικοινωνίας, ανάμεσα στους δύο λαούς. Αγωνιζόμαστε για το κοινό βαλκανικό όνειρο της ειρήνης, της δημοκρατίας, της συμφιλίωσης, της συνεργασίας", τόνισε ο κ. Πασχαλίδης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης είπε ακόμη ότι δέχθηκε την πρόσκληση του κ. Ντιμιτρόφ να επισκεφθεί τα Σκόπια.

    "Πιστεύω ότι στο επόμενο διάστημα θα μας δοθεί η δυνατότητα να ξαναβρεθούμε και να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα σ' αυτή την ουσιαστική, φιλία και συνεργασία", υπογράμμισε ο κ. Πασχαλίδης.

    Πάρα πολύ φιλική και ειλικρινή χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ την πρώτη του συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης κατά την οποία, όπως είπε, επιβεβαιώθηκε για μία άλλη φορά η ειλικρινής θέληση για συνεργασία και φιλία.

    Επισήμανε ότι επιθυμία και των δύο πλευρών είναι να συμβάλουν στην ανάπτυξη αυτής της περιοχής και στην εξασφάλιση της συνεργασίας, για τη σταθερότητα και την ειρήνη και πρόσθεσε ότι με τον κ. Πασχαλίδη συζήτησαν ακόμη για μερικά συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία, καθώς και για το όλο πλέγμα της διασυνοριακής συνεργασίας.

    Ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε ότι έγινε επίσης αναφορά στη συμβολή των επιχειρηματιών στην ανάπτυξη της οικονομικής και τουριστικής συνεργασίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη χρήση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και τα προτερήματα που έχει για τη χώρα του.

    Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι η μελλοντική επίσκεψη του κ. Πασχαλίδη στα Σκόπια θα αποτελέσει την αφετηρία για συγκεκριμενοποίηση όλων αυτών των συζητήσεων για τη συνεργασία που άρχισαν σήμερα.

    [22] ΣΙΦΤΕΡ: ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2000 (19:09 UTC+2)

    Tη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν την οικονομική κυριαρχία στα Βαλκάνια, αφού οι αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης "είναι πολύ μικρές και πολύ μακριά" για να δελεάσουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις, έδωσε ο Ρίτσαρντ Σίφτερ, ειδικός σύμβουλος του Department of State, στο πλαίσιο του 7ου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ FORUM.

    Μοναδικό "κίνητρο" των αμερικανικών παρεμβάσεων στην περιοχή σημείωσε ο κ.Σίφτερ- αποτελεί η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, με "όχημα", μεταξύ άλλων, το Σύμφωνο Σταθερότητας και την πρωτοβουλία SECI. Πάντως, πρόσθεσε, αν η εξομάλυνση της κατάστασης στην περιοχή προϋποθέτει την ύπαρξη επενδύσεων, οι ΗΠΑ θα προτρέψουν τους Αμερικανούς επενδυτές να πραγματοποιήσουν ανοίγματα στην περιοχή.

    Στο μεταξύ, λίγα χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της, η πρωτοβουλία SECI λαμβάνει "σάρκα και οστά" με συγκεκριμένες δράσεις, τις οποίες σκιαγράφησε ο κ.Σίφτερ. Ειδικότερα, υπό την ηγεσία του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών, Γιάννη Μανιάτη, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για τον εναρμονισμό της νομοθεσίας στον τομέα των μεταφορών.

    Παράλληλα, η Παγκόσμια Τράπεζα προχωρά στη χορήγηση δανείων συνολικού ύψους 65 εκατ. δολ., για την ανάπτυξη και τον εκσυχρονισμό των δικτύων διαχείρισης πληροφοριών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μέριμνα λαμβάνεται και για την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια, μέσω της δημιουργίας υποστηρικτικού γραφείου, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

    Τέλος, πόροι προερχόμενοι από τα "ταμεία" της SECI θα διοχετευτούν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για την αποσυμφόρηση των μεταφορικών δικτύων του Δούναβη, ενώ παράλληλα, ξεκίνησαν οι εργασίες για τα περιφερειακά δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

    [23] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΜΠΕΡΝΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2000 (19:01 UTC+2)

    Αισιόδοξος για την ανασυγκρότηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εμφανίστηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπέρνς κατά την ομιλία του στο 7ο Θεσσαλονίκη Forum, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου εξήρε την περσινή ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στην περιοχή.

    Ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε πως η χώρα του δεν πιστεύει πως είναι μοίρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να συνεχιστούν τα πράγματα όπως στο παρελθόν ενώ παράλληλα τόνισε πως δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί η τεχνητή διαίρεση ανάμεσα στην Ανατολική και τη Δυτική Ευρώπη. Ο κ Μπερνς επισήμανε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα συνδράμουν για τη δημοκρατία στην περιοχή και υπογράμμισε πως η χώρα του αντιτίθεται στην επαναχάραξη και την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια. Η περσινή επέμβαση του ΝΑΤΟ έγινε βάσει αρχών και ήταν αναγκαία για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρόσθεσε ο κ Μπερνς τονίζοντας πως ο στόχος των ΗΠΑ, που πρέπει να συμμερίζονται και οι χώρες της περιοχής, είναι η οικοδόμηση συνεχούς ειρήνης και η επούλωση των τραυμάτων του σερβικού λαού. Οι διαφορές μας, είπε, δεν είναι με τον σερβικό λαό αλλά με τις διεφθαρμένες πολιτικές του Μιλόσεβιτς και πρόσθεσε πως από τη στιγμή που θα επιστρέψει η Σερβία στη δημοκρατία η χώρα αυτή θα είναι ένα πολύτιμο και περήφανο μέλος της διεθνούς κοινότητας. Παράλληλα χαιρέτησε την συνάντηση της σερβικής αντιπολίτευσης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.

    Εκθειάζοντας την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο επισήμανε ότι χάρη σε αυτήν σταμάτησαν οι εθνικές εκκαθαρίσεις στην περιοχή και επέστρεψαν 1,3 εκατομμύρια πρόσφυγες στα σπίτια τους. "Αυτό αποτελεί πραγματικό επίτευγμα για την περιφερειακή ειρήνη" δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα τόνισε πως η KFOR παρά τα μειονεκτήματά της έκανε σοβαρή δουλειά. "Το 90% των δυνάμεών της KFOR", είπε, "πέρασαν από την Ελλάδα και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Κανείς σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν υπέστη τις συνέπειες που υπέστη η Ελλάδα από τη διέλευση των στρατευμάτων".

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Ελλάδας στην ανασυγκρότηση επισήμανε ότι η χώρα αποτελεί την καρδιά των δυτικών πρωτοβουλιών, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε πρόγραμμα 128 εκατομμυρίων δολαρίων για την αναδιάρθρωση και είναι ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας SECI, η οποία προσφέρει ελπίδες στους λαούς της περιοχής με την είσοδο της τεχνογνωσίας και των κεφαλαίων στην περιοχή.

    Ο κ Μπερνς υπογράμμισε ακόμη ότι προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη αποτελεί ο ισχυρός οικονομικός τομέας. Η Ελλάδα που βρίσκεται στα πρόθυρα της ένταξης στην ΟΝΕ μπορεί να συνδράμει τις γειτονικές της χώρες και να είναι ουσιαστικός εταίρος για τις χώρες της περιοχής, πρόσθεσε ο κ Μπερνς.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν επιτύχει μεγάλη πρόοδο από μόνες τους και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν να επιτύχουν οι χώρες αυτές μόνιμη ειρήνη. Οσον αφορά το Κυπριακό τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να βρεθεί λύση στον τρίτο γύρο των συνομιλιών ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα σπάσει το μακροχρόνιο αδιέξοδο. Τέλος χαρακτήρισε την ΕΕ ως στρατηγικό εταίρο για τις ΗΠΑ ενώ αναφορικά με τη Ρωσία τόνισε πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να υπάρχει ασφάλεια σταθερότητα και υγιής αγορά στη χώρα αυτή.

    Αντίθετη άποψη από αυτή του κ Μπερνς για το θέμα της ΝΑΤΟϊκης επέμβασης στο Κόσοβο εξέφρασε το πρέσβης της Ρωσίας Μικαίλ Μποτσάρνικοφ ενώ παράλληλα επισήμανε ότι το πρόβλημα της σταθερότητας και της οικονομικής ανόρθωσης στα Βαλκάνια αποτελεί ένα από τα ακανθώδη ζητήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής. "Στο Κόσοβο", είπε, "μπορεί κανείς να δει τις συνέπειες της ανθρωπιστικής επέμβασης. Δεν πρέπει να συγκαλύπτουμε την αλήθεια, τα ανθρωπιστικά προβλήματα της περιοχής δεν έχουν λυθεί".

    Ο κ Μποτσάρνικοφ τόνισε ότι το αποτέλεσμα της ΝΑΤΟϊκής επέμβασης, ήταν ανθρώπινες απώλειες, οικονομική και οικολογική καταστροφή και η αντιστροφή της εθνοκάθαρσης. Ο Ρώσος πρέσβης τόνισε ότι η βασική αρχή του απαραβίαστου των συνόρων στα Βαλκάνια αποτελεί σταθερή πεποίθηση της Μόσχας. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Γιουγκοσλαβία ως κράτος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των Βαλκανίων και δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική ανασυγκρότηση στην περιοχή χωρίς τη συμμετοχή της χώρας αυτής. Ο Ρώσος πρέσβης υποστήριξε πως η απομόνωση της Γιουγκοσλαβίας δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις.

    Ο κ Μποτσάρνικοφ υπογράμμισε ακόμη ότι μπορούν να προκύψουν θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και επισήμανε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην ανασυγκρότηση της περιοχής σε ευρύτερο επίπεδο.

    Ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα κ Ντέιβιντ Μάντεν στην ομιλία του επισήμανε ότι μετά την κρίση στο Κόσοβο έγινε ξεκάθαρο ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει πάρα πολλά για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη δυτική βαλκανική. Επαναβεβαίωσε την δέσμευση της χώρας του για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας ενώ παράλληλα επισήμανε την ανάγκη προσαρμογής των βαλκανικών χωρών στο πλαίσιο λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς. Ως προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση της περιοχής αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων έθεσε τον εκδημοκρατισμό, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καλύτερη περιφερειακή συνεργασία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 9 May 2000 - 18:14:33 UTC