Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-04-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΛΑΒΕ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
  • [02] ΣΦΙΧΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
  • [03] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2004 ΖΗΤΗΣΕ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [04] ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
  • [05] ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΖΩΗ ΣΤΟ ΥΠΕΞ
  • [06] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ 72 ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ
  • [07] ΒΟΗΘΕΙΑ 270 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
  • [08] Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
  • [09] ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΕ ΣΕΡΒΙΑ
  • [10] Η ΡΩΣΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [11] ΝΕΑ ΕΝΕΔΡΑ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΣΕ ΡΩΣΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ
  • [12] ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΔΕΚΑ ΝΕΑΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [13] Ο ΟΣΕ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ" ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
  • [14] ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ
  • [15] ΔΗΣΥ: ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [16] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [17] TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  • [18] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [20] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΡΙΤΟ ΓΥΡΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ
  • [21] Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΜΕ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΑ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ
  • [23] Ο Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ
  • [24] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΤΣΙΛΕΡ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΕΖΕΡ

  • [01] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΛΑΒΕ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2000 (00:41 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βάσω Παπανδρέου - Κώστας Σημίτης

    Αργά τη νύχτα απόψε η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

    Μετά τη λήξη των εργασιών για τις προγραμματικές δηλώσεις ακολούθησε ψηφοφορία, όπου συμμετείχαν 298 βουλευτές, καθώς απουσίαζαν από το ΠΑΣΟΚ ο Αναστάσιος Χωρέμης και από το ΚΚΕ ο Ορέστης Κολοζώφ.

    Τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ψήφισαν 157 βουλευτές (όλοι του ΠΑΣΟΚ), ενώ αρνήθηκαν να δώσουν θετική ψήφο οι 141 βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Το αποτέλεσμα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος στη συνέχεια ευχήθηκε καλές πασχαλινές διακοπές στο Σώμα.

    [02] ΣΦΙΧΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2000 (10:07 UTC+2)

    Σφιχτή δημοσιονομική πολιτική με μικρές αυξήσεις στους μισθούς και περαιτέρω μείωση των δαπανών του δημοσίου εισηγείται μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην ετήσια έκθεσή του η οποία παρουσιάζεται σήμερα.

    Ο κ. Παπαδήμος θα τονίζει ότι βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να είναι η διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα και θα ζητεί την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία. Θα προτείνει την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας.

    [03] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2004 ΖΗΤΗΣΕ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2000 (12:19 UTC+2)

    Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" στο Μακεδονία Παλλάς

    Με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, Παναγιώτη Θωμόπουλο, συναντήθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Σημίτης ζήτησε επιτάχυνση των έργων, ενώ ο κ.Θωμόπουλος από την πλευρά του ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τους τομείς στους οποίους υπάρχει πρόοδος και αυτούς στους οποίους υπάρχει καθυστέρηση.

    [04] ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

    Κωνσταντινούπολη, 25 Απριλίου 2000 (11:42 UTC+2)

    "Επλήσθη χαράς το στόμα των Μυροφόρων εν τω λέγειν "Ανέστη ο Κύριος" υπογραμμίζει στο Πασχαλινό μήνυμά του προς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Ο Προκαθήμενος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην "πατριαρχική απόδειξη επί των Αγίω Πάσχα" τονίζει, ότι η αναγγελία του γεγονότος της Αναστάσεως, που κατέστη χαιρετισμός "είναι μία πραγματικότης". "Ο Χριστός ανέστη και κατηργήθη ο θάνατος. Κατηργήθη διότι ο Χριστός συνανιστά όλους τους πιστούς, οι οποίοι εφ΄όσον πιστεύουν εις Αυτόν, δεν γεύονται του θανάτου, αλλά μεταβαίνουν εκ του θανάτου εις την ζωήν."

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισημαίνει στο μήνυμά του, ότι " ο σύγχρονος άνθρωπος μη δυνάμενος να αντιμετωπίση με τας ιδικάς του δυνάμεις το αδυσώπητον γεγονός του θανάτου, έχει απωθήσει αυτό εις το βάθος του υποσυνειδήτου αυτού. Ποιεί τα πάντα διά να επιμηκύνη την φυσικήν ζωήν του σώματος αυτού και όταν το αναπόφευκτον τέλος επέρχεται, ωραιοποιεί την κατάστασιν, εξαφανίζει τα ίχνη, κρύπτει το γεγονός, ώστε οι λοιποί να συνεχίσουν την φυσικήν ζωήν αυτών, ως εάν μη απειλή αυτήν το φάσμα του θανάτου."

    Οπως τονίζεται σε άλλο σημείο της πατριαρχικής ποιμαντορικής εγκυκλίου " η χαρά της αναστάσεως, της καταργήσεως του θανάτου καταπλημμυρίζει την καρδίαν μας. Δεν κρίνομεςν ότι πρέπει να ευχηθώμεν απλώς ζωήν εις τους συνανθρώπους μας. Ο Χριστός ήλθεν εις την γήν, εσαρκώθη, εσταυρώθη και ανέστη ίνα ζωήν έχωμεν και περίσσειαν ζωής. Δι΄αυτό και δεν ευχόμεθα απλώς ανάστασιν. Διαβεβαιούμεν όλους ότι Ανέστη Χριστός και κατηργήθη ο θάνατος. Και προσκαλοούμεν όλους εις την χαράν της αιωνίου ζωής, η οποία άρχεται από της παρούσης. Διότι η προσδοκία μας δια την ανάστασιν δεν είναι μόνον ελπίς. Είναι και γεγονός, ενυπάρχον εις την ανάστασιν του Χριστού. Κατ΄αυτόν τον τρόπον η ευχή μας είναι και γεγονός. Και το γεγονός υποκαθιστά την ευχήν. Δια την συμμετοχήν εις την ανάστασιν του Χριστού δύο απαιτούνται προαπαιτούμενα. Πίστις και αγάπη προς Αυτόν, με ό,τι αυτά συνεπάγονται."

    [05] ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΖΩΗ ΣΤΟ ΥΠΕΞ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2000 (21:07 UTC+2)

    Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η αμυντική χειραφέτηση της Ευρώπης, τα Βαλκάνια, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου είναι μερικές από τις προτεραιότητες που δίνει η νέα αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ελισάβετ Παπαζώη, όπως τις ανέφερε στην πρώτη της συνάντηση με τους δημοσιογράφους, την Τρίτη.

    Οπως εξήγησε η κ. Παπαζώη, η χώρα μας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία τόσο στο θέμα της θεσμικής αναδιάρθρωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και σε θέματα ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, ακθώς και στο θέμα της ευελιξίας, κεντρικά ζητήματα στα οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απούσα.

    Ειδικότερα, για την Κύπρο εξήγησε ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο πιο προχωρημένο στάδιο από πλευράς διαπραγματεύσεων -ανήκει στις χώρες του "πρώτου

    κύματος" της διεύρυνσης- αφού ήδη έχουν εξεταστεί 15 κεφάλαια που αφορούν στους

    επιμέρους τομείς διαπραγμάτευσης. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι βρίσκεται και θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον αρμόδιο για την ενταξιακή πορεία της νήσου, Γιώργο Βασιλείου, και τόνισε ότι ισχύει η πρόταση του Κύπριου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις.

    Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ελσίνκι σε ό,τι αφορά την Κύπρο, που σημαίνει ομαλή ένταξη η οποία δεν συνδέεται με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Τέλος η κ. Παπαζώη πρόσθεσε ότι η χώρα μας ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και για την υλοποίηση των αποφάσεων του Ελσίνκι σε ό,τι αφορά το καθεστώς υποψήφιας χώρας και την εταιρική της σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενώ μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο, αναμένεται η εκπόνηση σχεδίου για την εταιρική σχέση Τουρκίας-ΕΕ, η οποία θα υλοποιεί και θα κάνει φανερές τις αποφάσεις του Ελσίνκι, σχετικά με την ευρωτουρκική προσέγγιση.

    Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τέλος ανακοίνωσε ότι η παραίτηση του

    εκπροσώπου της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, Παναγιώτη Ιωακειμίδη, δεν έγινε δεκτή.

    [06] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ 72 ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2000 (21:07 UTC+2)

    Την προσοχή των οδηγών σε 72 συνολικά σημεία των εθνικών οδών, στα οποία έχουν παρατηρηθεί ολισθηρότητα του οδοστρώματος, κατολισθήσεις, επικίνδυνες στροφές και έργα, εφιστά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα, προς ενημέρωση των εκδρομέων, εν όψει του Πάσχα, σχετικό πίνακα με τα πιο επικίνδυνα σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της χώρας.

    Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί στο ύψος της Κακιάς Σκάλας της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου, λόγω κατολισθήσεων, στενότητας του δρόμου και συνεχόμενων στροφών. Επικίνδυνο σημείο χαρακτηρίζεται και το 124,5ο χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος του Ξυλοκάστρου, εξαιτίας της ολισθηρότητας του οδοστρώματος. Αυξημένη προσοχή επιβάλλεται και στις στροφές Αλεξάκη, στην εθνική

    οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης και στο ύψος του Νέου Παντελεήμονα. Επίσης, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θεωρεί ιδιαίτερα επικίνδυνη και τη νέα εθνική οδό Χανίων - Σητείας.

    Πάντως, η φετινή έξοδος των Αθηναίων αναμένεται ότι θα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά εμφανίζεται αυξημένη κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ έχουν ήδη εξαντληθεί τα περισσότερα αεροπορικά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

    [07] ΒΟΗΘΕΙΑ 270 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

    Σεράγεβο, 25 Απριλίου 2000 (21:07 UTC+2)

    Κονδύλιο ύψους 270 εκ. ευρώ (239 εκ. δολαρίων) θα διατεθεί για την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και την Κροατία από το Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη.

    Ο αναπληρωτής συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας Ντόναλντ Κουρς σε συνάντηση που είχε σήμερα στη Βοσνία με τον ανώτατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας Βόλφγκανγκ Πέτριτς διευκρίνισε ότι το ποσό αυτό είναι μέρος της οικονομικής βοήθειας ύψους 2,4 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκε κατά την πρόσφατη Διάσκεψη Δωρητών του Συμφώνου, συμπεριλαμβανομένων κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οργανισμών.

    "Η πρόκληση που έχουμε τώρα είναι το πως θα διοχετευτεί το ποσό σε ειδικό πρόγραμμα", είπε κ. Κουρς.

    Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες παραμένουν εκτοπισμένοι, πέντε χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου στη Βοσνία.

    Κ.Γ.

    [08] Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2000 (20:59 UTC+2)

    Το σημαντικότερο πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί στην διοργάνωση της Ολυμπιάδας είναι η έλλειψη επαρκούς συντονισμού μεταξύ εμπλεκομένων και συναρμοδίων και όχι οι καθυστερήσεις, δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας".

    Πρόκειται για ένα κατεξοχήν πολιτικό θέμα διευκρίνισε, το οποίο αντιμετωπίζεται τώρα μετά την πολύτιμη εμπειρία που έχει συσσωρευτεί μέσα από την παραγωγική πορεία των τελευταίων ετών. "Η χώρα δεν είχε εμπειρία αντίστοιχη με το μέγεθος αυτής της διοργάνωσης. Και αυτά τα δύο χρόνια, αυτοί που ασχολήθηκαν τουλάχιστον με αυτή την υπόθεση προσπάθησαν να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι είναι ένα πολυκέφαλο σχήμα, που θεωρώ ότι είναι απαραίτητο, το οποίο όμως δεν είχε την εσωτερική διοικητική δομή για να μπορέσει όλη η υπόθεση να διοικείται στο σύνολό της, δημιούργησε κάποιες καθυστερήσεις."

    Ερωτηθείς, αν χρειάζονταν ένας μαέστρος στην Ολυμπιακή ορχήστρα, απάντησε:

    "Δεν είναι θέμα μαέστρου. Θα έλεγα ότι αυτό το σχήμα εσωτερικά πρέπει να είναι συνεκτικό για να μπορεί να κινείται σε μια κατεύθυνση στο σύνολό της. Δεν είναι ένας που μπορεί να τα κάνει αυτά, γιατί αν δεν υπάρχει συνεργασία μόνιμη στο σύνολο των φορέων που ασχολούνται με την υπόθεση, τότε όσο ικανός και να είναι αυτός που είναι από πάνω δεν θα τα καταφέρει. Είναι διαφορετικό να έχεις να κάνεις με τον κάθε ένα ξεχωριστά και διαφορετικό να έχεις να κάνεις με όλους μαζί μέσα σε μια ομάδα. Αυτό είναι λοιπόν τώρα που κοιτάμε αυτές τις μέρες, φαίνεται να έχουμε καταλήξει ώστε από δω και πέρα και η εμπειρία που έχει μαζευτεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και όλα τα ζητήματα να διοικηθούν μ' ένα πιο συνολικό τρόπο."

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε ότι ο κεντρικός συντονιστής του σχήματος θα προκύψει από μια σύνδεση κυβέρνησης και οργανωτικής επιτροπής στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. Κάτω από αυτό το επίπεδο, πρόσθεσε, ο συντονιστής χρειάζεται τη συγκεκριμένη ομάδα διοίκησης έργου, η οποία θα περιλαμβάνει το σύνολο αυτών που κινούνται άμεσα για την υπόθεση αυτή για να μπορεί το πράγμα να παρακολουθείται καθημερινά.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι έπρεπε να κινηθούμε ανεξάρτητα από τη δήλωση του κ. Σάμαραγκ γιατί η πραγματικότητα είναι πολύ συγκεκριμένη και γνωστή και απαιτεί πολύ γρήγορους ρυθμούς από δω και πέρα. Απαιτείται, επίσης, μια πιο μεγάλη συνεκτικότητα μεταξύ των φορέων που ασχολούνται με την υπόθεση της Ολυμπιάδας και κυρίως μια κατανόηση απ' όλους μιας κοινής φιλοσοφίας για το θέμα αυτό.

    [09] ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΕ ΣΕΡΒΙΑ

    Ουάσιγκτον, 25 Απριλίου 2000 (20:59 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στην Γιουγκοσλαβία και ιδιαίτερα στα σύνορα Σερβίας και Μαυροβουνίου.

    Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ με οδηγία του επισήμανε ότι είναι επικίνδυνο να ταξιδεύουν οι Αμερικανοί στο Μαυροβούνιο και στο Κοσσυφοπέδιο και πρόσθεσε ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Βελιγράδι δεν λειτουργεί.

    Το υπουργείο επισήμανε ότι υπάρχει κλίμα εχθρότητας κατά των Αμερικανών στην Σερβία από αξιωματούχους και τον λαό και υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι όπως βόμβες που δεν έχουν εκραγεί και κατεστραμμένη υποδομή.

    Ο.Κ.

    [10] Η ΡΩΣΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Μόσχα, 25 Απριλίου 2000 (20:49 UTC+2)

    Η Ρωσία χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Γιουγκοσλαβίας να υπογράψει τη Συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών όπλων.

    Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι η Μόσχα εκτιμά το βήμα αυτό ως έκφραση επιθυμίας του Βελιγραδίου να συμβάλει στην ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας και ετοιμότητα για ενεργό συμμετοχή στην περιοχή στην οποία ισχύει η συνθήκη.

    Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης αποδέχονται πλέον τη συνθήκη, που τέθηκε σε ισχύ το 1997.

    Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ακόμη ότι η Ρωσία υποστηρίζει πως η Συνθήκη πρέπει να γίνει αποδεκτή και από άλλες χώρες, ώστε να εξασφαλιστεί ο παγκόσμιος χαρακτήρας της.

    Η Μόσχα αναμένει ότι η επικείμενη πέμπτη συνεδρίαση των χωρών μελών του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των χημικών όπλων θα συμβάλει στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την ένταξη νέων μελών, την ανάπτυξη αμοιβαίας συνεργασίας στον τομέα της εφαρμογής της χημείας για ειρηνικούς σκοπούς και στην επίλυση των προβλημάτων εφαρμογής της Συνθήκης, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Κ.Γ.

    [11] ΝΕΑ ΕΝΕΔΡΑ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΣΕ ΡΩΣΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

    Μόσχα, 25 Απριλίου 2000 (20:49 UTC+2)

    Ο Ρώσος στρατηγός Βαλερί Μανίλοφ ανακοίνωσε ότι οι Τσετσένοι αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον αυτοκινητοπομπής στα φαράγγια του Αργκούν στην νότια Τσετσενία, δυο μόλις μέρες μετά την ενέδρα που έστησαν σε ρωσικό κομβόι οι αντάρτες στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 στρατιώτες.

    Ο κ. Μανίλοφ είπε ότι ένας Ρώσος στρατιώτης τραυματίστηκε κατά την επίθεση, ενώ η σύγκρουση κράτησε 90 λεπτά και εξολοθρεύτηκε η πλειοψηφία των ανταρτών.

    Ο Ρώσος στρατηγός ανέφερε ότι από την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων στην Τσετσενία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 13.000 αντάρτες και μόνο 3.000 Τσετσένοι είναι σε θέση να συνεχίσουν να πολεμούν.

    Ο κ. Μανίλοφ τόνισε ότι η Ρωσία δεν θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους Τσετσένους και ζήτησε την παράδοση των αρχηγών των ανταρτών Σαμίλ Μπασάγιεφ και Κατάμπ.

    O.K.

    [12] ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΔΕΚΑ ΝΕΑΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2000 (20:48 UTC+2)

    Γύρω στα δέκα πέντε νεαρά περιθωριακά άτομα αναζητούνται -σύμφωνα με πληροφορίες- από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης για συμμετοχή στο επεισόδιο που σημειώθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά τη λήξη του αγώνα μπάσκετ, μεταξύ των ομάδων Παναθηναϊκού-Μακάμπι.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους νεαρούς πρωταγωνιστές του επεισοδίου από τις εικόνες βίντεο, που τράβηξε και στη συνέχεια πούλησε σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς άγνωστος με αποτέλεσμα να σχηματισθούν δικογραφίες σε βάρος τους.

    Μετά τη λήξη του αγώνα, την ώρα που στο κέντρο της Αθήνας οπαδοί του Παναθηναϊκού πυρπολούσαν περιπολικό της αστυνομίας και έσπαζαν βιτρίνες καταστημάτων, ομάδα περιθωριακών ατόμων συγκεντρώθηκε στην περιοχή του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη και άρχισε να προκαλεί επεισόδια σε βάρος περαστικών που πανηγύριζαν για την κατάκτηση του κυπέλλου από την αθηναϊκού ομάδα.

    Όπως φαίνεται από τις εικόνες του βίντεο, οι άγνωστοι δράστες, σε κάποια στιγμή σταμάτησαν ένα ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο, προπηλάκισαν τον οδηγό και τους επιβάτες και στη συνέχεια προκάλεσαν ζημιές στο όχημα.

    Γ.Χ.

    [13] Ο ΟΣΕ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ" ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2000 (20:48 UTC+2)

    Με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Συγκοινωνιών Ελλάδος Γιάννη Μουρμούρη συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής.

    Οι κύριοι άξονες της συζήτησης αφορούσαν την εξεύρεση τρόπων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός. Οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στην πρόοδο του έργου του προαστιακού σιδηροδρόμου και ο περιορισμός των ελλειμμάτων που αγγίζουν τα 160 δισ. δραχμές για τον ΟΣΕ, αποτέλεσαν τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν "επί τάπητος" στη συνάντηση των δύο ανδρών.

    Για τον προαστιακό σιδηρόδρομο, προσπάθησαν να βρουν μια πρώτη λύση στο θέμα της επιλογής του χρηματοοικονομικού συμβούλου, κάτι που αποτελεί "εμπόδιο" στην πρόοδο των έργων εδώ και τρεις περίπου μήνες.

    Σημειώνεται ότι όταν κατασκευαζόταν η Αττική Οδός δεν είχε προβλεφθεί στη μέση της να γίνει η γραμμή για τη σύνδεση του προαστιακού σιδηροδρόμου με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής της Αττικής και για το λόγο αυτό χρειάζεται ειδικός σύμβουλος.

    [14] ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2000 (20:48 UTC+2)

    Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές, σε ορισμένες από τις οποίες οι ενισχύσεις ήταν ιδιαίτερες σημαντικές. Ειδικότερα, η Κωνσταντινούπολη "πρωταγωνίστησε", αφού ο δείκτης XU-100 ενισχύθηκε κατά 5,61% κλείνοντας στις 17955,69 μονάδες, ενώ ακολούθησε η Κοπεγχάγη με άνοδο 3,74% στις 282,83 μονάδες.

    Σημαντικά ενισχύθηκαν η Μόσχα (+3,25%, 2036,22 μονάδες), η Πράγα (+2,45%, 589,6 μονάδες), ενώ μικρότερα κέρδη κατέγραψαν η Φρανκφούρτη (+1,71%, 7280,51 μονάδες), η Βιέννη (+1,59%, 1141,43 μονάδες) και το Παρίσι με τον δείκτη CAC να "τερματίζει" στις 6320,29 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,38%.

    Το Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 1,02% (30835 μονάδες), η Ζυρίχη κατά 0,84% (7433,2 μονάδες), το Λονδίνο κατά 0,67% (6283 μονάδες), το Οσλο κατά 0,51% (1267,06 μονάδες), ενώ ακολούθησαν η Λισσαβόνα (+0,34%, 5410,28 μονάδες), το Αμστερνταμ (+0,20%, 659,31 μονάδες) και η Στοκχόλμη (+0,15%, 5895,61 μονάδες).

    Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκαν έξι χρηματιστήρια της "γηραιάς" ηπείρου, με αυτό του Ελσίνκι να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες (-2,94%, 15408,93 μονάδες). Στο -1,80% η υποχώρηση για τη Μπρατισλάβα (82,72 μονάδες), -1,59% για τη Βαρσοβία (1951,3 μονάδες), ενώ μικρότερες απώλειες κατέγραψαν η Μαδρίτη (-0,53%, 1042,94 μονάδες), οι Βρυξέλλες (-0,47%, 2830,36 μονάδες) και η Βουδαπέστη (-0,39%, 9141,63 μονάδες).

    Στα χρηματιστήρια της Ασίας και της Αυστραλίας επικρατούσαν μικτές τάσεις πριν το κλείσιμό τους. Ενδεικτικά στην Μπανγκόγκ ο δείκτης SET κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,37% (396,48 μονάδες), στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Strait Times ενισχυόταν κατά 0,84% (2066,96 μονάδες), ενώ στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε κατά 1,12% (18272,33 μονάδες).

    [15] ΔΗΣΥ: ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Λευκωσία, 25 Απριλίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία "δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα στην προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση", προσθέτοντας ότι την κυβέρνηση απασχολεί "η νοοτροπία της Αγκυρας, η οποία παραμένει αμετάβλητη".

    Ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται εντός της ΕΕ σαν να εμφανίζεται σε συνέδρια "όπου έχει την ευχέρεια να διατυπώνει κατά τον αυθαίρετο και γνωστό τουρκικό τρόπο τις απόψεις της", σημειώνοντας πως στην πρόσφατη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, η Αγκυρα και η τουρκική συμπεριφορά υπέστησαν μια "ψυχρολουσία".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [16] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 25 Απριλίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Σημαντική άνοδο 12,97 μονάδων κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη σημερινή συνεδρία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών κατά 11,2 εκατομμύρια λίρες.

    Ο Γενικός Δείκτης κινείτο γύρω από τις 540 μονάδες μέχρι τα μέσα της χρηματιστηριακής συνάντησης, με δύσκολη την πρόβλεψη προς τα πού να κινηθεί στη συνέχεια. Οι αγορές που εκδηλώθηκαν, όμως, ειδικά στους τραπεζικούς τίτλους, έδωσαν ανοδική πορεία στην αγορά, η οποία προς το τέλος της συνάντησης εντάθηκε. Τελικά ο Δείκτης έκλεισε στις 552,33 μονάδες σε σχέση με 539,36 μονάδες της προηγούμενης συνεδρίας σημειώνοντας σημαντικά ημερήσια κέρδη της τάξης του 2,4%. Η αξία των συναλλαγών, σημαντικά αυξημένη, διαμορφώθηκε στα 37,6 εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με 26,4 εκ. της χθεσινής χρηματιστηριακής συνάντησης με τις πράξεις να ξεπερνούν τις 8.000.

    Με άνοδο έκλεισαν στο σύνολο τους όλοι οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες, ενώ τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Τραπεζικών Οργανισμών σε ποσοστό 3,06%, των Επενδυτικών Οργανισμών 2,63% και των Βιομηχανικών Εταιρειών 2,51%. Μικρότερη άνοδο της τάξης του 1,6% σημείωσε ο κλάδος των Εμπορικών Εταιρειών, 1,31% των Αλλων Εταιρειών, 0,87% των Ασφαλιστικών Οργανισμών και 0,84% των Τουριστικών Επιχειρήσεων.

    Διαπραγμάτευση έτυχαν 128 μετοχές από τις οποίες 67 κινήθηκαν ανοδικά, 45 πτωτικά, ενώ η τιμή 16 μετοχών παρέμεινε σταθερή. Τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα παρουσίασε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου με ποσοστό 9,2% του συνολικού όγκου συναλλαγών, η Λαϊκή Τράπεζα με 7,6%, τα Δικαιώματα Αγοράς Μετοχών της Τράπεζας Κύπρου με 6,5%, η εταιρεία Louis Cruise Lines με 6,4% και η Κύκνος Επενδυτική με 5,1%. Αναφέρεται ότι σήμερα άρχισε η διαπραγμάτευση 5.511.782 Δικαιώματα Προτίμησης (nil-paid-rights) και 2.755.891 Δικαιώματα Αγοράς Μετοχών (warrants) της εταιρείας "Libra Holidays Group". Η διαπραγμάτευση των rights θα διαρκέσει μέχρι και τις 17 Μαϊου. Οι μετοχές που θα προκύψουν από τα rights και από τα warrants θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο στις 14 Ιουνίου.

    Σήμερα, επίσης, άρχισε η διαπραγμάτευση 3.241.364 νέων μετοχών της εταιρείας "Era Portfolio Investments Ltd" που έχουν προκύψει από την εξάσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης και δωρεάν μετοχών της εταιρείας καθώς και 409.274 Δικαιώματα Αγοράς Μετοχών.

    Εξάλλου σημερινή ανακοίνωση του ΧΑΚ αναφέρει ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των τίτλων της "Επενδυτικής εταιρείας Δήμητρα Λτδ". Προς αυτό το σκοπό το Συμβούλιο του χρηματιστηρίου έχει αποδεχθεί προς εισαγωγή 200.000.000 συνήθεις μετοχές της Δήμητρας ονομαστικής αξίας μιας λίρας με κωδικό "DEM" καθώς και 40.000.000 Δικαιώματα Αγοράς Μετοχών με κωδικό "DEMw".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [17] TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2000 (20:43 UTC+2)

    Με τα προεδρεία της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, ενώ λίγο πριν, δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας το αναλυτικό πρόγραμμα των εξετάσεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Οι γενικές εξετάσεις για τους αποφοίτους προηγουμένων ετών με το σύστημα των

    δεσμών, θα διεξαχθούν από τις 20 έως τις 24 Μαίου, ενώ από τις 25 Μαίου έως και τις 24 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις της Δευτέρας και της Τρίτης Λυκείου.

    Από τις 26 Μαΐου έως τις 22 Ιουνίου θα εξεταστούν οι μαθητές των εσπερινών λυκείων, ενώ στις 13 και στις 15 Ιουνίου θα δώσουν εξετάσεις οι υποψήφιοι των ΤΕΕ στα δύο μαθήματα που διαγωνίζονται πανελλαδικά. Οι υποψήφιοι των Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων με το παλαιό σύστημα θα δώσουν εξετάσεις από τις 21 έως τις 28 Ιουνίου, ενώ η εξέταση των Ειδικών Μαθημάτων θα γίνει από τις 26 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου.

    Όπως επίσης ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές της Δευτέρας

    Λυκείου δεν θα εξεταστούν στο μάθημα της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης-Τεχνολογία

    Επικοινωνιών, ενώ οι μαθητές της Τρίτης Λυκείου σε 12 σχολεία της χώρας δεν θα εξετασθούν στο μάθημα του κύκλου Πληροφορικής, επειδή δεν το διδάχθηκαν λόγω έλλειψης προσωπικού.

    Το διδακτικό έτος για τη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα ολοκληρωθεί στις 22 Μαίου.

    [18] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμου επιβεβαιώνει στην ουσίας τις νέες, σοβαρές δυσκολίες, πλάι στις παλιές, που θα αντιμετωπίσει η χώρα μετά την πλήρη ένταξη της στην ΟΝΕ, τονίζει σε ανακοίνωση του ο Συνασπισμός.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, σχολιάζοντας τα σημεία της έκθεσης που αναφέρονται στο εισόδημα των εργαζομένων, επισημαίνει ότι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας δεν πρέπει να κινηθούν μέσα στα πλαίσια περιοριστικών εισοδηματικών πολιτικών.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 25 Απριλίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Ντόναλντ Μπάντλερ, δήλωσε σήμερα ότι εκείνο στο οποίο πρέπει να δοθεί έμφαση είναι στο πώς όλοι που εμπλέκονται στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση, μπορούν να βοηθήσουν ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία του τρίτου αλλά και ενός τέταρτου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό και η επίτευξη πιο εντατικών διαπραγματεύσεων επί των τεσσάρων κύριων ζητημάτων (συνταγματικό, εδαφικό, ασφάλεια, περιουσίες).

    Ο κ. Μπάντλερ, ο οποίος έγινε δεκτός σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, είπε επίσης ότι εντατικοποίηση των συνομιλιών θα σημαίνει "μια πιο εκτενή συζήτηση ως προς το ποια είναι τα κοινά σημεία και ποιες οι διαφορές στις διαπραγματευτικές θέσεις (των δυο πλευρών) και να καταβληθούν προσπάθειες για γεφύρωση αυτών των διαφορών".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [20] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΡΙΤΟ ΓΥΡΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

    Λευκωσία, 25 Απριλίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Η θέση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ότι οι πιέσεις πρέπει να επικεντρωθούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά κατά τον τρίτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών δεν βρίσκουν ανταπόκριση στους ξένους διαμεσολαβητές, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    "Η δική μας πλευρά κινείται μέσα στα πλαίσια και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της έκκλησης των G8 για απευθείας συνομιλίες", είπε ο κ. Παπαπέτρου.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [21] Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΜΕ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΑ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

    Λευκωσία, 25 Απριλίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Ολα τα δικοινοτικά έργα που ενδεχόμενα να γίνουν και όλα τα κονδύλια που θα διατεθούν γι'αυτό το σκοπό θα πρέπει να έχουν τη συγκατάθεση και τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση μεριμνά πάντα ώστε να μην υπάρξει με οποιοδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Ο κ. Παπαπέτρου διευκρίνισε επίσης ότι τα δικοινοτικά προγράμματα τα οποία βρίσκονται μπροστά στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι δύο και αφορούν τη δημιουργία γραφείου μη κυβερνητικών οργανώσεων στις Βρυξέλλες, μετά από εισήγηση του συνδικαλιστικού φόρουμ και το master plan για το Δήμο της ευρύτερης Λευκωσίας.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκη Κασουλίδη, θα έχει αύριο το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον τύπο.

    [23] Ο Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Απαράδεκτη χαρακτήρισε οποιαδήποτε ενέργεια στρέφεται κατά των εθνικών συμβόλων άλλων χωρών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Π. Μπεγλίτης σε δηλωσή του με αφορμή το χθεσινό κάψιμο της τουρκικής σημαίας από Αρμένιους διαδηλωτές.

    "Θεωρούμε απαράδεκτη οποιαδήποτε ενέργεια στρέφεται κατά των εθνικών συμβόλων άλλων χωρών και καταδικάζουμε την ενέργεια αυτή των διαδηλωτών", τόνισε.

    [24] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΤΣΙΛΕΡ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΕΖΕΡ

    Αγκυρα, 25 Απριλίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Η πρόεδρος του τουρκικού κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλέρ δήλωσε ότι η παράταξή της θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ στην προεδρική εκλογή.

    Η κυρία Τσιλέρ είπε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Σεζέρ είναι ένας ειλικρινής δικαστικός με όλα τα προσόντα για την θέση του προέδρου τονίζοντας ότι προς το παρόν το κόμμα της δεν έχει αντίρρηση με την υποψηφιότητά του.

    Ο κ. Σεζέρ απολαμβάνει ήδη της υποστήριξης των τριών κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού και του κόμματος της Αρετής.

    Για να εκλεγεί πρόεδρος πρέπει να συγκεντρώσει 367 ψήφους στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας την Πέμπτη αν δεν τα καταφέρει θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος στη 1 Μαίου, τρίτος στις 5 Μαίου και τέταρτος στις 9 Μαίου.

    Σε περίπτωση που κανείς υποψήφιος δεν κερδίσει την πλειοψηφία στον τέταρτο γύρο τότε η βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν εκλογές.

    O.K.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 25 April 2000 - 18:14:09 UTC