Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-04-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΑΤΣΙΟΥΔΗΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΚΟΝΤΙΟ ΣΤΑ 89.48 ΜΕΤΡΑ
  • [02] ΡΩΣΙΑ: 1.022 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2000
  • [03] ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [04] Η ΑΕΚ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΚΑΡΕ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [05] ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΘΑ ΘΕΣΕΙ Ο ΑΚΜΠΟΥΛΟΥΤ
  • [06] ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ
  • [07] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 29ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [08] ΤΕΛΕΤΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ
  • [09] ΕΝΝΕΑ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΣΕΡΒΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [10] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΕΚ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ 3 - 2
  • [11] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΡΙΚΑΛΑ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 2 - 3
  • [12] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 1 - 1
  • [13] ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
  • [14] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΑΒΑΛΑ - ΑΠΟΛΛΩΝ 1 - 3
  • [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0 - 1
  • [16] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΦΗ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 4 - 1
  • [17] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ - ΑΡΑΦΑΤ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ
  • [18] Ο ΣΡΕΝΤΕΡ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΑΚΕΛΩΝ ΤΗΣ ΣΤΑΖΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΛ
  • [19] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΡΗΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 2 - 1
  • [20] ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Ο ΠΑΟ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

  • [01] Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΑΤΣΙΟΥΔΗΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΚΟΝΤΙΟ ΣΤΑ 89.48 ΜΕΤΡΑ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Τη δεύτερη καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο στο ακόντιο πέτυχε σήμερα ο Κώστας Γκατσιούδης. Ο έλληνας πρωταθλητής του ακοντισμού στην πρώτη του φετινή εμφάνιση στο διασυλλογικό πρωτάθλημα που έγινε στο στάδιο "Καραϊσκάκη" στην Αθήνα πραγματοποίησε μια εκπληκτική βολή καθώς έριξε το ακόντιο στα 89.48 μέτρα.

    Επόμενος στόχος του Κώστα Γκατσιούδη είναι να ξεπεράσει τα 90 μέτρα, ώστε να είναι το φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

    [02] ΡΩΣΙΑ: 1.022 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2000

    Μόσχα, 23 Απριλίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Η ρωσική υπηρεσία καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος αποκάλυψε 1.022 υποθέσεις δωροδοκίας, πλαστών εγγράφων και άλλων υποθέσεων διαφθοράς στο πρώτο τρίμηνο του 2000.

    Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η ρωσική υπηρεσία καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, που είναι γνωστή ως GUBOP και εντάσσεται στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, έχει ανακαλύψει ότι 324 άτομα εμπλέκονται σε συνολικά 1.022 υποθέσεις διαφθοράς, που σημειώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2000.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των υποθέσεων συμπεριλαμβάνονται δωροδοκίες, παραποίηση εγγράφων, αλλά και χορήγηση επίσημων αδειών για παράνομες πράξεις. Οι υποθέσεις αυτές σημειώθηκαν στη Μόσχα, την Ασιατική Ρωσία και το Καλίνιγκραντ.

    Σ.Π.

    [03] ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Για φαινόμενα σύγχυσης, διαρκή άρνηση και δυσκολία κατανόησης του εκλογικού αποτελέσματος στη Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, αναφερόμενος στην ομιλία του Κώστα Καραμανλή, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Ο υπουργός σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός έδωσε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο ΠΑΣΟΚ, είπε όμως ότι το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης προσφέρει ευρύ πεδίο συναινέσεων και συνεργασιών γιατί έχει στόχο να εξασφαλίσει την ομαλή ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού.

    Ο κ. Παπαντωνίου εξήγγειλε τη λήψη πρόσθετων φορολογικών και δημοσιονομικών μέτρων κοινωνικής πολιτικής κατά την περίοδο 2001-2002. Τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται ένα βήμα από την ένταξή της στην ΟΝΕ και υπογράμμισε ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα απέδειξε ότι ανάπτυξη, σταθεροποίηση και προώθηση κοινωνικής δικαιοσύνης μπορούν να συνυπάρξουν. Προδιέγραψε εξάλλου τις επιδιώξεις της νέας κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι βασικοί της στόχοι είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η εδραίωση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

    Σε ό,τι αφορά στις φορολογικές ελαφρύνσεις που θα ισχύσουν από το 2001, ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, την προσαρμογή όλων των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας με βάση τον πληθωρισμό, τη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα, την ένταξη ποσών για τη χρήση νέων τεχνολογιών στις δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδημα, την εισαγωγή φορολογικών κινήτρων για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και τη σταδιακή μείωση των φόρων και των τελών στα ακίνητα.

    Στα μέτρα για τον αγροτικό τομέα, που εξήγγειλε ο υπουργός για την περίοδο 2001 - 2002, περιλαμβάνονται η αύξηση κατά 10.000 δραχμές σε όλες τις συντάξεις του ΟΓΑ, η αύξηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου από 40 στο 50%, η μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων της Αγροτικής Τράπεζας και η αύξηση σε ορισμένες κατηγορίες γεωργικών απαλλαγών.

    Παρουσιάζοντας τα νέα δημοσιονομικά μέτρα κοινωνικής πολιτικής που θα εφαρμοστούν από το 2001, ο κ. Παπαντωνίου προανήγγειλε την αύξηση του ΕΚΑΣ κατά 30%, στις 28.000, την απαλλαγή από ασφαλιστικές κρατήσεις των αποδοχών των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτερο εργατικό μισθό (που ανέρχονται στις 10.000 δραχμές το μήνα) και την εφαρμογή φορολογικών ελαφρύνσεων για οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω. Στις ελαφρύνσεις αυτές περιλαμβάνονται η αύξηση των εκπτώσεων φόρου κατά 20.000 δραχμές για κάθε παιδί και η απαλλαγή των γονέων από το τεκμήριο του αυτοκινήτου μέχρι 2000 κυβικά.

    Σχετικά με τα κριτήρια σύγκλισης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέφερε ότι έχουν ήδη εκπληρωθεί και πρόσθεσε ότι η συζήτηση έχει μετατοπιστεί στη διατηρησιμότητα της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Προέβλεψε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,8% για το 2000, περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού, μείωση του δημόσιου χρέους κατά 6 εκατοστιαίες μονάδες ως το 2002 και μείωση του ελλείμματος στο 1,2% το 2000. Εκανε τέλος λόγο για ενίσχυση των τομέων της υγείας, της παιδείας και της απασχόλησης, τόνωση των επενδύσεων και προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

    [04] Η ΑΕΚ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΚΑΡΕ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Η ΑΕΚ είναι η τέταρτη και τελευταία ομάδα που προκρίθηκε στα ημιτελικά του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Η Ενωση κέρδισε στο ΟΑΚΑ τον Πανιώνιο με σκορ 76 - 61, ζευγάρωσε τις επιτυχίες της και συνεχίζει την πορεία της για την κατάκτηση του τροπαίου.

    Ετσι, τα ζευγάρια που θα αναμετρηθούν στα ημιτελικά του πρωταθλήματος είναι Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός - ΑΕΚ, με τους πρώτους να έχουν το πλεονέκτημα έδρας. Η πρόκριση στον τελικό θα παιχτεί στις δύο νίκες και οι αγώνες θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα.

    Για τις θέσεις 5 - 8 θα συγκρουστούν τα ζευγάρια Πανιώνιος - Ηρακλής και Περιστέρι - Αρης.

    [05] ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΘΑ ΘΕΣΕΙ Ο ΑΚΜΠΟΥΛΟΥΤ

    Αγκυρα, 23 Απριλίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ, δήλωσε σήμερα ότι σκοπεύει να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της χώρας, αφού όμως ζητήσει πρώτα την υποστήριξη διαφόρων πολιτικών αρχηγών.

    Ο 65χρονος Τούρκος πρώην πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Βουλής προέβη σε αυτή την ανακοίνωση, ενώ ο Μπουλέντ Ετζεβίτ προσπαθεί να βρει ένα κοινά αποδεκτό πρόσωπο για τη θέση του προέδρου, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχιση της θητείας της κυβέρνησης συνασπισμού, της οποίας ηγείται.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί αύριο με τους εταίρους του στην κυβέρνηση προκειμένου να συζητήσει το θέμα της διαδοχής Ντεμιρέλ.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Ακμπουλούτ συναντήθηκε με τον ηγέτη του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, προκειμένου να του ανακοινώσει την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας.

    Ο Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Τουρκίας την περίοδο 1989-1991, δεν δήλωσε πότε ακριβώς θα καταθέσει επίσημα την αίτηση υποψηφιότητάς του, λέγοντας ότι θα πρέπει να ολοκληρώσει πρώτα τις πολιτικές του επαφές.

    Σ.Π.

    [06] ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η ελληνίδα πρωταθλήτρια, Ρίτα Κουτσοπέτρου, στο διεθνές μίτινγκ καταδύσεων που διεξάγεται στη Βιέννη. Παράλληλα, η Κουτσοπέτρου εξασφάλισε και μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ καθώς έπιασε το όριο των αγώνων.

    [07] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 29ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Ο Αθηναϊκός και το Αιγάλεω παρέμειναν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας μετά τις νίκες που πέτυχαν επί της Βέροιας και του Ολυμπιακού Βόλου, αντίστοιχα, ενώ Πανσερραϊκός και ΠΑΣ Γιάννενα έχασαν έδαφος όσον αφορά την άνοδο στην Α' εθνική καθώς αναδείχτηκαν ισόπαλοι 0 - 0. Η Καλαμαριά δεν κατάφερε να συνεχίσει το εντυπωσιακό της σερί αφού έμεινε στο 1 - 1 με τη Λάρισα. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 29ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας έχουν ως εξής:

    Ιάλυσος - Εθνικός 1 - 5

    Καλλιθέα - Αγιος Νικόλαος 2 - 1

    Πανσερραϊκός - ΠΑΣ Γιάννενα 0 - 0

    Λάρισα - Καλαμαριά 1 - 1

    Αιγάλεω - Ολυμπιακός Βόλου 1 - 0

    Παναιτωλικός - Ελευσίνα 1 - 1

    Παναιγιάλειος - Πιερικός 3 - 0

    Αθηναϊκός - Βέροια 1 - 0

    Νάουσα - Αναγ.Καρδίτσας 2 - 1

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (29η αγωνιστική)

    1.Αθηναϊκός 62

    2.Αιγάλεω 61

    3.Γιάννινα 56

    4.Πανσερραϊκός 53

    5.Καλαμαριά 47

    6.Λάρισα 45

    7.Παναιτωλικός 43

    8.Παναιγιάλειος 42

    9.Βέροια 40

    10.Καλλιθέα 40

    11.Ολυμπιακός Β. 39

    12.Ελευσίνα 39

    13.Αγ.Νικόλαος 37

    14.Νάουσα 34

    15.Ιάλυσος 25

    16.Εθνικός 25

    17.Αν.Καρδίτσας 18

    18.Πιερικός 16

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (30η)

    Καλλιθέα - Ιάλυσος

    Εθνικός - Πανσερραϊκός

    Αγιος Νικόλαος - Λάρισα

    ΠΑΣ Γιάννινα - Αιγάλεω

    Καλαμαριά - Παναιτωλικός

    Ολυμπιακός Βόλου - Παναιγιάλειος

    Ελευσίνα - Αθηναϊκός

    Πιερικός - Αναγ.Καρδίτσας

    Βέροια - Νάουσα

    [08] ΤΕΛΕΤΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Βελιγράδι, 23 Απριλίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Περίπου 2.000 άτομα συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 16 άτομα της σερβικής κρατικής τηλεόρασης RTS που σκοτώθηκαν από πύραυλο του ΝΑΤΟ πριν από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια της αεροπορικής εκστρατείας της Βορειατλαντικής Συμμαχίας κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    Οι καμπάνες χτύπησαν πένθιμα στις 2:06 τοπική ώρα, την ίδια ώρα δηλαδή που πριν από ένα χρόνο, ένας πύραυλος του ΝΑΤΟ χτύπησε το κτίριο της σερβικής κρατικής τηλεόρασης, σκοτώνοντας 16 άτομα.

    Μεταξύ του συγκεντρωμένου πλήθους ήταν συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι των υπαλλήλων της σερβικής κρατικής τηλεόρασης, ενώ έξι ιερείς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα.

    Oι οικογένειες των θυμάτων έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει το καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τη διοίκηση της κρατικής σερβικής τηλεόρασης για τη μη έγκαιρη εκκένωση του κτιρίου, που το ΝΑΤΟ είχε χαρακτηρίσει "νόμιμο στόχο".

    Ολα τα ανεξάρτητα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Γιουγκοσλαβίας διέκοψαν για ένα λεπτό τη λειτουργία τους στις 2:0, ενώ μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς της συζύγου του Γιουγκοσλάβου προέδρου, Μίρα Μάρκοβιτς, συμμετείχαν σε ξεχωριστή τελετή έξω από τα συντρίμμια του κτιρίου της τηλεόρασης.

    Σ.Π.

    [09] ΕΝΝΕΑ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΣΕΡΒΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 23 Απριλίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Εννέα εκρήξεις συγκλόνισαν χθες το βράδυ σερβικό χωριό του Κοσσυφοπεδίου, που βρισκόταν υπό την επιτήρηση Ιταλών στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην επαρχία, KFOR, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    Σε ανακοίνωση της KFOR αναφέρεται ότι βρέθηκαν τρεις κρατήρες βρέθηκαν κοντά σε σημείο ελέγχου της ειρηνευτικής δύναμης στο Γκοράζντεβατς και έξι άλλοι κοντά σε συγκρότημα σπιτιών Αθιγγάνων.

    Νωρίτερα, το ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων Beta ανακοίνωσε ότι εννέα ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν με τη χρήση φορητού οπλισμού, έπληξαν το Γκοράζνεβατς και έκανε λόγο για ζημιές σε σπίτια της περιοχής.

    Το Γκοράζντεβατς θεωρείται ότι είναι ο μόνος σερβικός θύλακας που έχει απομείνει στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο.

    Σ.Π.

    [10] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΕΚ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ 3 - 2

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2000 (19:50 UTC+2)

    Η ΑΕΚ δυσκολεύτηκε πολύ να κάμψει στο "Νίκος Γκούμας" την αντίσταση της Προοδευτικής. Η Ενωση επιβλήθηκε με σκορ 3 - 2 στην 29η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας και διατηρήθηκε στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα, αυξάνοντας και άλλο τη διαφορά από τους υπόλοιπους αντιπάλους που κυνηγούν την έξοδο στην Ευρώπη.

    Η ΑΕΚ μπήκε δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και προηγήθηκε στο 36' με τον Πέτκοφ. Διπλασίασε τα τέρματα της με τον Λάκη και οδηγήθηκε στα αποδυτήρια με το υπέρ της 2 - 0. Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 60' ο Καζαντζής μείωσε σε 2 - 1 για την Προοδευτική, όμως τα χαμόγελα δεν κράτησαν πολύ.

    Στο 64' ο Ντέμης Νικολαίδης με εύστοχο χτύπημα πέναλτι έγραψε το 3 - 1 για την ΑΕΚ. Η Προοδευτική κατάφερε να μειώσει ακόμη περισσότερο στο 70' με τον Τόγια όμως δεν μπόρεσε μέχρι το τέλος του αγώνα να πάρει ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

    [11] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΡΙΚΑΛΑ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 2 - 3

    Τρίκαλα, 23 Απριλίου 2000 (19:50 UTC+2)

    Με αυτογκόλ του Λαγούια στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης, ο Πανιώνιος κέρδισε στα Τρίκαλα την ουραγό ομάδα με σκορ 3 - 2 για την 29η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας και οι νεοσμυρνιώτες έκαναν ένα ακόμη βήμα για έξοδο στην Ευρώπη.

    Ο Πανιώνιος ήταν αυτός που κατάφερε πάντως να προηγηθεί στο σκορ στο 7' λεπτό με τον Κρτσμάρεβιτς. Τα Τρίκαλα ισοφάρισαν στο 25' με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Γιοβάνοβιτς, ενώ στη συνέχεια προηγήθηκαν με 2 - 1 χάρη σε γκολ που πέτυχε στο 83' ο Χλωρός. Και ενώ το φαβορί για τη νίκη ήταν τα Τρίκαλα, ο Πανιώνιος κατάφερε να "κλέψει" τη νίκη. Στο 90' ο Σακελλαρίδης ισοφάρισε σε 2 - 2 για τους φιλοξενούμενους, ενώ στη συνέχεια οι κυανέρυθροι πήραν τη νίκη χάρη στο αυτογκόλ του Λαγούια στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού.

    [12] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 1 - 1

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2000 (19:50 UTC+2)

    Η "κατάρα" του 1 - 1 επέστρεψε για τον ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος του Βορρά αναδείχτηκε ισόπαλος στο ουδέτερο γήπεδο της Μυτιλήνης (όπου εξέτισε την πρώτη από τις δύο αγωνιστικές της τιμωρίας του) με την Παναχαϊκή για την 29η ημέρα του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας και έχασε δύο πολύτιμους βαθμούς στην προσπάθεια που κάνει για έξοδο στην Ευρώπη.

    Η Παναχαϊκή ήταν αυτή που άνοιξε το σκορ στο σημερινό αγώνα στο 13' λεπτό με τον Σολάκη και "πάγωσε" προς στιγμήν τους παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο ΠΑΟΚ, αντεπιτέθηκε και κατάφερε να ισοφαρίσει στο 42' σε 1 - 1 με τον Γεωργιάδη. Στη συνέχεια, οι ασπρόμαυροι πίεσαν τον αντίπαλο όμως δεν κατάφεραν να νικήσουν τον τερματοφύλακα της Παναχαϊκής.

    Το νέο στραβοπάτημα του ΠΑΟΚ προβλημάτισε ιδιαίτερα τόσο τους ποδοσφαιριστές, όσο τον προπονητή αλλά και τους φιλάθλους που ακολούθησαν την ομάδα τους στη Μυτιλήνη.

    [13] ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

    Νέα Υόρκη, 23 Απριλίου 2000 (19:50 UTC+2)

    Ομιλία με θέμα "Ο ερευνητικός ρόλος και η εκπαιδευτική σημασία αρχαιολογικών και ανθρωπολογικών έργων στην Ελλάδα και την Κύπρο ως γέφυρα με το παρελθόν και κύριο μελλοντικό υπόστρωμα του Ελληνισμού", οργανώνουν το Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με τον σύλλογο του νομού Καβάλας "Φίλιπποι". Ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Αναγνώστης Αγγελαράκης.

    Ο κ. Αγγελαράκης γεννήθηκε στην Καβάλα όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο Αρρένων. Κατόπιν σπούδασε στην Αυστρία και κυρίως στην Σουηδία όπου και συμπλήρωσε τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών του στην αρχαιολογία και στην ευρωπαϊκή εθνολογία, και αργότερα στον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στην περιβαλλοντολογία και φυσική ανθρωπολογία.

    Εχει διδάξει στα πανεπιστήμια Λουντ της Σουηδίας, στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, στο πανεπιστήμιο Σεντ Τζονς, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Νέας Υόρκης και τα τελευταία εννέα χρόνια στο πανεπιστήμιο Αντελφάι ως καθηγητής ιατροδικαστικής ανθρωπολογίας. Ο κ. Αγγγελαράκης είναι ο πρώτος Ελληνας καθηγητής που κατέχει παρόμοια έδρα σε πανεπιστήμιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα τέλειωσε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης με ειδικότητα στην Αρχαιολογική και Ιατροδικαστική Ανθρωπολογία.

    [14] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΑΒΑΛΑ - ΑΠΟΛΛΩΝ 1 - 3

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2000 (19:19 UTC+2)

    Μεγάλη εκτός έδρας νίκη με σκορ 3 - 1 πήρε σήμερα ο Απόλλωνας. Η ομάδα της Ριζούπολης κέρδισε την Καβάλα για την 29η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής και πλέον διατηρεί ελπίδες για παραμονή στην κατηγορία. Αντίθετα, οι γηπεδούχοι μετά το άτυχο αποτέλεσμα βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση και θα πρέπει στις πέντε αγωνιστικές που απομένουν να κάνουν τα αδύνατα - δυνατά για να ξεφύγουν τον υποβιβασμό.

    Ο Απόλλωνας άνοιξε το σκορ στο 10' λεπτό με τον Βουρεξάκη, ενώ διπλασίασε τα τέρματα του στο 57' με γκολ του Σφακιανάκη. Η Καβάλα κατάφερε να μειώσει το σκορ στο 89' με τον Παύλοβιτς, όμως ο Απόλλωνας σφράγισε την επικράτηση του στις καθυστερήσεις με τον Μανσουριάν.

    [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0 - 1

    Καλαμάτα, 23 Απριλίου 2000 (19:19 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός πέρασε αλώβητος και από την Καλαμάτα, καθώς κέρδισε με σκορ 1 - 0 και παρέμεινε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, αφήνοντας εκ νέου τον Παναθηναϊκό στη 2η θέση. Οι ερυθρόλευκοι έκαναν ακόμη ένα βήμα για την κατάκτηση του τροπαίου και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να χάσουν τον τίτλο του πρωταθλητή.

    Ωστόσο οι παίκτες του Γιάννη Ματζουράκη δυσκολεύτηκαν σήμερα να κάμψουν την αντίσταση της Καλαμάτας. Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς είχε την ευκαιρία να ανοίξει το σκορ στο 14' λεπτό, όμως το πέναλτι που σούταρε κατέληξε στο δοκάρι. Πάντως, τον Ολυμπιακό λύτρωσε στο 69' ο Σίνισα Γκόγκιτς ο οποίος πέτυχε το "χρυσό" γκολ και χάρισε στην ομάδα του τους τρεις βαθμούς.

    [16] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΦΗ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 4 - 1

    Ηράκλειο, 23 Απριλίου 2000 (19:05 UTC+2)

    Ο ΟΦΗ επέστρεψε στα θετικά αποτελέσματα καθώς επιβλήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης επί του Εθνικού Αστέρα με σκορ 4 - 1 στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Οι παίκτες του Εγκεν Γκέραρντ έδειξαν ένα πολύ καλό αγωνιστικό πρόσωπο, κατέκτησαν τους τρεις βαθμούς και από ότι φαίνεται πολύ δύσκολα θα χάσουν την 3η θέση στο βαθμολογικό πίνακα.

    Το σκορ για τους γηπεδούχους άνοιξε μόλις στο 1' λεπτό με τον Νίκο Νιόπλια. Ο ΟΦΗ στη συνέχεια χωρίς άγχος συνέχισε να πιέζει και στο 16' ευτύχισε να ζευγαρώσει τα τέρματα του με τον Μαρινάκη. Ωστόσο ο Εθνικός Αστέρας ήταν αυτός που μπήκε ιδιαίτερα απειλητικός στην επανάληψη. Μόλις στο 47' ο Μισέ Μισέ βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα και μείωσε το σκορ σε 2 - 1.

    Στο 60' ο Γκόμες ευστόχησε σε χτύπημα πέναλτι και έδωσε και πάλι στον ΟΦΗ "αέρα" δύο τερμάτων. Δέκα λεπτά αργότερα ο Μαρινάκης πέτυχε το δεύτερο του προσωπικό τέρμα και διαμόρφωσε το τελικό 4 - 1 υπέρ των κρητικών.

    [17] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ - ΑΡΑΦΑΤ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

    Κάιρο, 23 Απριλίου 2000 (19:05 UTC+2)

    Με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, συναντήθηκε σήμερα στο Κάιρο ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, για συνομιλίες σχετικά με την πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών και την επίσκεψη του Αραφάτ στις ΗΠΑ.

    Μετά το πέρας των συνομιλιών των δυο αξιωματούχων, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αμρ Μούσα, δήλωσε ότι στα τέλη Απριλίου θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις Ισραηλινών - Παλαιστινίων για τη σύναψη μιας τελικής συμφωνίας, ενώ σύντομα θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη.

    Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, ο Παλαιστίνιος ηγέτης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις συζητήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Μπιλ Κλίντον και ελπίζει σε μια συμφωνία - πλαίσιο έως τον Μάιο, που θα οδηγήσει στην υπογραφή της τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

    Σ.Π.

    [18] Ο ΣΡΕΝΤΕΡ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΑΚΕΛΩΝ ΤΗΣ ΣΤΑΖΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΛ

    Βερολίνο, 23 Απριλίου 2000 (18:39 UTC+2)

    Ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag ότι τίθεται κατά της χρησιμοποίησης των μυστικών αστυνομικών φακέλων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας στην έρευνα για το οικονομικό σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον πρώην Καγκελάριο, Χέλμουτ Κολ.

    H Στάζι, που βρίσκεται πλέον εκτός λειτουργίας, είχε βάλει κοριούς στα τηλέφωνα του Κολ στις αρχές της δεκαετίας του '70 και σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώση του περιεχομένου των κασετων, κάνουν λόγο για ύπαρξη πληροφοριών που αφορούν σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς του κόμματος.

    "Δεν νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν αυτά τα αρχεία", τόνισε ο Σρέντερ, υπογραμμίζοντας παράλληλα για τον Χέλμουτ Κολ ότι "έφτασε η ώρα να ακολουθήσει τους νόμους και τη δικαιοσύνη και να ονομάσει τους δωρητές του".

    Σ.Π.

    [19] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΡΗΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 2 - 1

    Ρόδος, 23 Απριλίου 2000 (18:39 UTC+2)

    Στο δρόμο της Ευρώπης επέστρεψε και πάλι ο Αρης μετά την κατάκτηση του θετικού αποτελέσματος επί του Ηρακλή με σκορ 2 - 1 στο ουδέτερο γήπεδο της Ρόδου, στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Οι κίτρινοι κατάφεραν να πάρουν τους τρεις βαθμούς μετά από τρεις σερί ήττες και ξαναμπήκαν στο κυνήγι για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

    Το σκορ άνοιξε για τον Αρη μόλις στο 11' λεπτό με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Νίκου Παπαδόπουλου, ενώ οι κίτρινοι έκαναν το 2 - 0 στο 92' με γκολ του Ιγκόρ Γκλούτσεβιτς. Ο Ηρακλής κατάφερε να μειώσει το σκορ στο 95' με πέναλτι που χτύπησε ο Μιχάλης Κωνσταντίνου. Ο Αρης εξέτισε στη Ρόδο την πρώτη από τις δύο αγωνιστικές που είναι τιμωρημένος λόγω των επεισοδίων που σημειώθηκαν στην Τούμπα στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ.

    Πλέον οι δύο ομάδες της βαθμολογίας έχουν από 43 βαθμούς η καθεμία και θα δώσουν σκληρή μάχη στις πέντε αγωνιστικές που απομένουν για να εξασφαλίσουν την έξοδο στην Ευρώπη.

    [20] ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Ο ΠΑΟ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2000 (18:39 UTC+2)

    Η ομάδα βόλεϊ γυναικών του Παναθηναϊκού κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας καθώς για πρώτη φορά εκμεταλλεύτηκε την έδρα της και κέρδισε τον Φιλαθλητικό με 3 - 1 σετ, στον πέμπτο και τελευταίο τελικό.

    Τα σετ έληξαν Παναθηναϊκός - Φιλαθλητικός: 25 - 20 σε 19' λεπτά, 25 - 21 σε 22', 19 - 25 σε 21' και 25 - 17 σε 18' λεπτά. Η γυναικεία ομάδα των πρασίνων κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα με 3 - 2 νίκες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 23 April 2000 - 18:14:14 UTC