Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-04-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ MHNYMA ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΗΜΙΤΗ
  • [02] ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΘΥΜΑΤΑ ΝΑΖΙ
  • [03] ΤΖΕΜ:ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΚΥΠΡΟ-ΑΙΓΑΙΟ
  • [04] ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
  • [06] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΑ ΣΤΟ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ
  • [07] ΝΕΑΡΟΣ ΚΟΥΡΔΟΣ ΑΥΤΟΠΟΠΥΡΠΟΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [08] ΙΒΑΝΟΦ: ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ START II
  • [09] ΣΑΜΟΛΑΔΑΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ
  • [10] Ν. ΜΠΙΣΤΗΣ: «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ, ΤΟ ΚΑΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ»
  • [11] Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΧΑΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
  • [12] ΣΒΒΕ: "ΝΑΙ" ΣΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
  • [13] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
  • [14] ΑΙΧΜΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [15] ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ;
  • [16] ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
  • [17] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
  • [18] ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [19] ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΚΟΜ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
  • [20] «ΟΧΙ» ΤΗΣ ΟΥΕΦΑ ΣΤΗ ΓΑΛΑΤΑ-ΣΑΡΑΪ
  • [21] ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΠΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ
  • [22] ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [23] ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΘΑΝΑΤΩΝΑΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ

  • [01] ΤΟ MHNYMA ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2000 (12:17 UTC+2)

    Φωτογραφία: Από την ορκωμοσία της Κυβέρνησης Σημίτη στις 13/4/2000. Στη φωτογραφία ο Κώστας Λαλιώτης, η Βάσω Παπανδρέου και ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

    Το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους 43 υπουργούς και υφυπουργούς ήταν σαφές, καθημερινή κρίση όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους. Και στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για την επόμενη ημέρα των εκλογών, βρίσκονται οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ, η ΟΝΕ, η παιδεία και η απασχόληση, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα "Εθνος" την Παρασκευή.

    Σημαντικές αλλαγές θα συντελεστούν στον τρόπο διοίκησης των ΔΕΚΟ προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικότητας και της αξιοκρατίας. Επιπλέον, μάνατζερ αναμένεται ότι θα λάβουν τις θέσεις πολλών κομματικών στελεχών, ενώ ο πρωθυπουργός προτίθεται να θέσει εκ νέου σε ισχύ το "πολιτικό ασυμβίβαστο", βάσει του οποίου όποιος επιθυμεί να είναι υποψήφιος βουλευτής στις προσεχείς εκλογές, δεν θα μπορεί να καταλάβει διοικητική θέση στο δημόσιο τομέα και τον κρατικό μηχανισμό.

    Σε ό,τι αφορά την ΟΝΕ, ξεκινούν ήδη οι σκληρές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διατηρησιμότητα των κριτηρίων ένταξης.

    Επόμενο βήμα της νέας κυβέρνησης θα είναι η λήψη των αποφάσεων για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και κυρίως αυτή του ΟΤΕ, καθώς οι προεκλογικές διαφωνίες της κυβέρνησης στο θέμα είναι δεδομένες.

    Μετά το Πάσχα πρόκειται να αρχίσει διάλογος με τους εκπαιδευτικούς για θέματα παιδείας, για την οικονομική αναβάθμισή τους και το ζήτημα της αξιολόγησης.

    Ο Μάιος είναι ο μήνας που θα υποβληθούν στην Κομισιόν τα πρώτα προγράμματα σχετικά με την καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ στον τομέα της υγείας εξετάζεται ήδη από τον αρμόδιο υπουργό Αλέκο Παπαδόπουλο δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ.

    [02] ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΘΥΜΑΤΑ ΝΑΖΙ

    ΛΙΒΑΔΕΙΑ, 14 Απριλίου 2000 (10:53 UTC+2)

    Φωτογραφία: Στρατόπεδο συγκέντρωσης

    Ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο για να αποζημιωθούν οι συγγενείς των θυμάτων της θηριωδίας των ναζί.

    Η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου επικύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία τη σχετική απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Λιβαδειάς, που υποχρεώνει το γερμανικό δημόσιο να καταβάλλει αποζημίωση ύψους 9 δισεκατομμυρίων δραχμών, στους συγγενείς των θυμάτων της γερμανικής κατοχής στο Δίστομο.

    Η Γερμανία είχε προσφύγει στον Αρειο Πάγο ζητώντας ακύρωση της απόφασης με τον ισχυρισμό ότι τα ελληνικά δικαστήρια δεν έχουν τη δικαιοδοσία να εκδικάσουν την υπόθεση. Μετά και την τυπική δημοσίευση της απόφασης, συγγενείς των θυμάτων προτίθενται να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τους καταβάλλει το ποσό της αποζημίωσης και στη συνέχεια να το κρατήσει από τα ποσά που θα έδινε στη Γερμανία.

    [03] ΤΖΕΜ:ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΚΥΠΡΟ-ΑΙΓΑΙΟ

    Λονδίνο, 14 Απριλίου 2000 (11:47 UTC+2)

    Η Τουρκία είναι έτοιμη για συνομιλίες στα θέματα του Αιγαίου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζέμ.

    Οπως μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, o κ.Τζεμ σε δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV, επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά επιθυμεί την επίλυση εκκρεμών θεμάτων, όπως αυτό του Αιγαίου και ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρόκειται σύντομα να ξεκινήσουν συνομιλίες για το εν λόγω θέμα, που προκαλεί και τις μεγαλύτερες αντιδικίες μεταξύ τους.

    Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι γνωστοποίησε στον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου -λίγο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών- την επιθυμία της Αγκυρας να βρεθεί λύση μέσω συνομιλιών στα θέματα του Αιγαίου, όταν θα είναι έτοιμη και η Αθήνα.

    Κατά τον κ. Τζεμ οι ανεπίσημες επαφές μπορούν να ξεκινήσουν ανάμεσα σε ιθύνοντα στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.

    Σε αντίθεση με τον Ισμαήλ Τζεμ ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στα θέματα που απασχολούν τις δυο χώρες, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κατά τον κ.Τσακμάκογλου, οι προσωρινές βελτιώσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τις γειτονικές της χώρες δεν είναι αρκετές για να θεωρηθούν λήξαντα τα προβλήματα

    Ο Τούρκος υπουργός υπενθύμισε ότι πριν από τέσσερα χρόνια οι δυο χώρες παρα λίγο να εμπλακούν σε σύρραξη για το Αιγαίο και τόνισε ότι χρειάζονται περισσότερες ενδείξεις για να θεωρηθεί ότι έχουν αποκατασταθεί οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα, σημείωσε το BBC.

    Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας του, ο κ.Τσακμάκογλου τόνισε ότι η Τουρκία επενδύει σε προγράμματα εξοπλισμού, καθώς έχει να αντιμετωπίσει 14 γείτονες, πολλοί από τους οποίους διαθέτουν από 10-25% του προυπολογισμού τους σε αμυντικές δαπάνες, τη στιγμή που η χώρα του διαθέτει, όπως είπε, το 8% του προϋπολογισμού της.

    [04] ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2000 (21:06 UTC+2)

    Σε άρθρο της υπό τον τίτλο "Ο "σημιτισμός" και το τίμημα της επιτυχίας", η απογευματινή εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", αφού αναφέρεται στην προεκλογική στρατηγική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ στις διάφορες φάσεις της εκστρατείας του, σημειώνει και τα ακόλουθα:

    "Φαίνεται ότι η τελική ψήφος της 9ης Aπριλίου προέκυψε ως αντίδραση των ψηφοφόρων στις σφυγμομετρήσεις που είχαν προηγηθεί και έφεραν ως επικρατούσα τη Δεξιά. Eνώ η καταγραφή "θετικής ψήφου" αναδείκνυε τη Δεξιά, αναπτύχθηκε εξ αντιδιαστολής αυθόρμητη ψυχολογία "αρνητικής ψήφου" προκειμένου ν' αποτραπεί το ενδεχόμενο που προδιέγραφαν οι δημοσκοπήσεις. Eφ' όσον η τελική νίκη του ΠAΣΟK οφείλεται στη μετακίνηση ψηφοφόρων του ΔHKKI και της Aριστεράς, λόγω φόβου επικράτησης της Δεξιάς, έπεται ότι η ψήφος προς το ΠAΣΟK δεν είναι τελικά ψήφος προσχώρησης, αλλά ψήφος σκοπιμότητας: όχι για να εκλεγεί κάποιος, αλλά για να μην εκλεγεί κάποιος άλλος. Nίκη Σημίτη οπωσδήποτε, αλλά με όρους και με κατευθύνσεις".

    Συνεχίζοντας η "Ελευθεροτυπία" παρατηρεί: "Φάνηκε ότι το "αντι-δεξιό σύνδρομο" στην Eλλάδα δεν είναι ανενεργό, όπως είχε θεωρηθεί, αλλά ζωντανό και τελικά καθοριστικό. Φάνηκε επίσης ότι το ενδιαφέρον των πολιτών για την πολιτική και τις εκλογές δεν μειώνεται, όπως προεξοφλείτο, οι δε διαχωριστικές γραμμές μεταξύ κομμάτων τονίζονται από τους ψηφοφόρους, ακόμη και παρά τις κομματικές ηγεσίες. H πολιτική ανοίγματος προς τα δεξιά με στόχο τη διάσπαση της συντηρητικής παράταξης κατέληξε οικτρά στην επανενοποίησή της:

    αντί να διεμβολίσει το ΠAΣΟK τη Δεξιά, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Tο ΠAΣΟK επέστρεψε στη NΔ περισσότερες ψήφους απ' όσες είχε δανεισθεί από αυτήν το 1996. Eφ' όσον ο δεξιός χώρος συσπειρώθηκε και επεκτάθηκε, δεν απέμενε πλέον άλλη "δεξαμενή" για το ΠAΣΟK παρά η αριστερά του πολιτικού σκηνικού. Eκών άκων ο Σημίτης υποχρεώθηκε να επανέλθει στο "δρόμο που χάραξε ο Aνδρέας": διπολισμός, αντι-δεξιό σύνδρομο, κινδυνολογία. Φαίνεται ότι η γραμμή αυτή, παρά τον αφόρητα εκβιαστικό χαρακτήρα της, εκμεταλλεύεται υπαρκτές και κάθε άλλο παρά ανενεργές φαντασιώσεις και φοβίες τμήματος του ελληνικού λαού.

    H ηγεσία του ΠAΣΟK εγκατέλειψε την αντιπαράθεση ανάμεσα στο "νέο" και στο

    "παλαιό" ΠAΣΟK, επανερχόμενη στο σχήμα του "ιστορικού ΠAΣΟK", με συνεχή και

    αποκλειστική υπόμνηση τού "αμετακίνητα" κοινωνικού χαρακτήρα των προθέσεών της. Eνώ στην αρχή της προεκλογικής περιόδου ο ΠAΣΟKικός λόγος έδιδε εξετάσεις στους δείκτες και τα ποσοστά, στη θεματική του ευρώ και της ΟNE, στο τέλος της περιόδου προσγειώθηκε σπασμωδικά στα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων για την προσεχή 4ετία. Tο εκλογικό αποτέλεσμα δικαίωσε άμεσα και εντυπωσιακά τη μεταστροφή του ΠAΣΟKικού λόγου, ώστε η κοινωνική θεματική δεν εγκαταλείπεται πλέον ούτε σήμερα, παρ' όλο που το θέαμα των εκλογών έληξε".

    Και το άρθρο της "Ελευθεροτυπίας" καταλήγει ως εξής: "Mε την ετυμηγορία της 9ης Aπριλίου ο σημιτισμός έδειξε ότι αφομοιώθηκε στο "ιστορικό ΠAΣΟK" και αυτό ανεδείχθη σε πόλο εκλογικής συσπείρωσης ολόκληρου του αντι-δεξιού χώρου, ο οποίος παραμένει ενεργός και πλειοψηφικός στην Eλλάδα. Λειτούργησε αρνητική ψήφος σκοπιμότητας και ανοχής, αλλ' όχι οπωσδήποτε θετικής προσχώρησης. H ψήφος θα μετατραπεί σε θετική, όταν και εάν ο αντι-δεξιός χώρος συσπειρωθεί και διοργανωθεί όχι μόνον εκλογικά και πολιτικά, αλλά κοινωνικά και διαρθρωτικά. Eνόσω αυτό δεν γίνεται, το κοινωνικό μέτωπο μοιραία θα υπονομεύει το πολιτικό. Aνάμεσα στη δεξιά "ανωμαλία" και στο αντι-δεξιό σύνδρομο, ο

    ελληνικός εκσυγχρονισμός επέδειξε αξιοσημείωτη ικανότητα ρεαλισμού και προσαρμογής και επιβεβαιώθηκε γι' αυτό".

    [05] ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2000 (21:05 UTC+2)

    Ως μία από τις πλέον κρίσιμες θεωρείται η αυριανή, και πρώτη μετεκλογική, συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ.

    Ενδεικτικό της κρισιμότητας, όπως σημείωνε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "ΑΥΓΗ", είναι ότι στη συνεδρίαση, εκτός από τα μέλη της ΚΠΕ συμμετέχουν όχι μόνο οι γραμματείς των οργανώσεων, αλλά και οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος.

    Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και ο προγραμματισμός των πρωτοβουλιών του κόμματος για το επόμενο διάστημα, ανάμεσα σ' αυτά είναι και το τακτικό συνέδριο που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο.

    Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο "Royal Olympic" και θα αρχίσει με την πολιτική ομιλία του Νίκου Κωνσταντόπουλου στις 10 το πρωί.

    Την Παρασκευή συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ προκειμένου να συζητήσει για την εισήγηση στην ΚΠΕ, την οποία έχουν αναλάβει να συνθέσουν οι Στέργιος Πιτσιόρλας και Νίκος Χουντής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση θα παραδέχεται και θα επισημαίνει τις αδυναμίες που οδήγησαν στο αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά θα επιμένει στη γραμμή της αριστερής προγραμματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση και της συσπείρωσης των δυνάμεων της αριστεράς και της οικολογίας, θα οριοθετεί τον ΣΥΝ από όλα τα άλλα κόμματα, θα τον προσδιορίζει πολιτικά ως ένα κόμμα που κινείται στην κατεύθυνση της δημοκρατικής αριστεράς και θα ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε ένα σχήμα δορυφορικό προς το ΠΑΣΟΚ.

    Η εισήγηση αυτή στο πλαίσιο της Π.Γ. αναμένεται να "εμπλουτισθεί" και να "ενισχυθεί" από τα μέλη της Π.Γ. που βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση.

    Από την πλευρά του ο Νίκος Μπίστης, που διαφωνεί με την συγκεκριμένη εισήγηση, θα καταθέσει τις πολιτικές εκτιμήσεις του για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Π.Γ., ενώ δεν αποκλείεται αυτές να τεθούν και σε κείμενο προς την ΚΠΕ.

    [06] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΑ ΣΤΟ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

    Κοζάνη, 14 Απριλίου 2000 (21:05 UTC+2)

    Τέσσερις άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους σε δύο τροχαία δυστυχήματα έξω από την Κοζάνη.

    Στον δρόμο Κοζάνης - Λάρισας, ένα φορτηγάκι σφηνώθηκε κάτω από προπορευόμενη νταλίκα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι Χαράλαμπος Φουντουκίδης και η σύζυγός του Παρθένα, που επέβαιναν στο φορτηγάκι.

    Εξάλλου, στο δρόμο Κοζάνης - Ιωαννίνων, ΙΧ αυτοκίνητο συγκρούστηκε μετωπικά με τουριστικό λεωφορείο. Νεκροί είναι οι επιβάτες του αυτοκινήτου Στέφανος Κουρέλας, 37 ετών και Στέλιος Ρουσιάδης 40 ετών.

    [07] ΝΕΑΡΟΣ ΚΟΥΡΔΟΣ ΑΥΤΟΠΟΠΥΡΠΟΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Ενας νεαρός Κούρδος περίπου τριάντα ετών αυτοπυρπολήθηκε το απόγευμα στο προαύλιο της Εκκλησίας του Αγίου Αιμιλιανού στο λόφο Σκουζέ στον Κολωνό.

    Ο νεαρός από το Κουρδιστάν λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα κάθισε σε ένα παγκάκι στο προαύλιο της Εκκλησίας, έβγαλε τα παπούτσια του, προσευχήθηκε και άδειασε επάνω του δύο μπουκάλια διαλυτικό και αυτοπυρπολήθηκε.

    Οταν έφθασαν οι αστυνομικοί βρήκαν από τα παπούτσια του Κούρδου ένα σημείωμα και με τη βοήθεια διερμηνέα έκανα τη μετάφραση. Ο νεαρός Κούρδος έγραφε "με τη φωτιά θα γίνω ελεύθερος, πρώτα για τον αρχηγό και μετά για το λαό μου. Με την καρδιά μου χαιρετίσματα".

    Οι αστυνομικοί βρήκαν ακόμη μία κάρτα πρόσκληση για συγκέντρωση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν. Τα στοιχεία του δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δίπλα στο νεκρό άνδρα βρέθηκε μία φωτογραφία του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

    [08] ΙΒΑΝΟΦ: ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ START II

    Μόσχα, 14 Απριλίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μόσχας και να επικυρώσουν την Συνθήκη Περιορισμού Αμυντικών Οπλων START II.

    Ο κ. Ιβανόφ επισήμανε ότι τώρα η πρωτοβουλία ανήκει στις ΗΠΑ που πρέπει να επικυρώσουν τις συμφωνίες START II και ΑΒΜ για να μπορέσουν να τεθούν σε ισχύ.

    Η ρωσική Δούμα επικύρωσε σήμερα την START II, που ορίζει η Μόσχα να έχει 3000 πυρηνικές κεφαλές και η Ουάσιγκτον 3.500.

    O.K.

    [09] ΣΑΜΟΛΑΔΑΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Απριλίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Το βράδυ της Πέμπτης και μετά την εκλογή του νέου Δ.Σ. της ΚΑΕ Αρης, ο πρόεδρος της ομάδας Ζαφείρης Σαμολαδάς, ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη διοικητική ηγεσία της εταιρείας στην τελευταία προπόνηση πριν το δεύτερο καθοριστικό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό για την προημιτελική φάση του πρωταθλήματος.

    Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν τόσο οι παίκτες όσο και ο Χρήστος Μαγκώτσιος ο Ζαφείρης Σαμολαδάς επέμεινε στην απόφαση να αποχωρήσει από το "τιμόνι" της διοίκησης της ΚΑΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες αιτία είναι η παρουσία ορισμένων στελεχών της προηγούμενης διοίκησης στο νέο Δ.Σ. πού εξελέγη νωρίτερα το απόγευμα...

    [10] Ν. ΜΠΙΣΤΗΣ: «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ, ΤΟ ΚΑΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ»

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Το κακό εκλογικό αποτέλεσμα για το Συνασπισμό είναι αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής, δήλωσε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Νίκος Μπίστης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Φλας". Όπως είπε ο κ. Μπίστης:

    "Έχουμε ένα αποτέλεσμα που έχει ένα θετικό στοιχείο το οποίο είναι η παρουσία του ΣΥΝ μέσα στη βουλή, πράγμα που μας δίνει τη δυνατότητα με μια νηφαλιότητα, αν την επιδείξουμε όλοι, να μπορέσουμε να συζητήσουμε. Είναι όμως και μια σοβαρότατη υποχώρηση, έχει φτάσει ο ΣΥΝ σε ένα οριακό σημείο. Πρέπει λοιπόν να πάρει αποφάσεις και για να μπορέσει να πάρει αποφάσεις για το μέλλον πρέπει να αναμετρηθεί με το παρελθόν, δηλαδή με τη συγκεκριμένη πολιτική γραμμή που εφάρμοσε. Το κακό πολιτικό αποτέλεσμα είναι αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής και αυτό πρέπει να συζητηθεί."

    Απαντώντας σε απόψεις άλλων στελεχών του κόμματος που ανέφεραν ότι κάποια στελέχη του έδιναν την εντύπωση ότι ο ΣΥΝ δεν είναι αυτοτελής πολιτική εντύπωση αλλά παραπληρωματική του ΠΑΣΟΚ και αυτό διευκόλυνε τους ψηφοφόρους του να φύγουν και να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μπίστης είπε:

    "Νομίζω ότι το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να αποδίδουμε το εκλογικό αποτέλεσμα σε κάποιους οι οποίοι έδιναν την Χ εικόνα. Το πρόβλημα είναι ποια είναι η κεντρική πολιτική γραμμή του κόμματος, αυτήν εισπράττει ο κόσμος. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει εδώ και 1,5 χρόνο ότι αυτή η πολιτική γραμμή που πράγματι είχε στοιχεία ασάφειας, αλλά είχε και ορισμένα στοιχεία τα οποία απέκοβαν το ΣΥΝ από το χώρο του προοδευτικού εκσυγχρονισμού και τον απέκοβαν για τους ψηφοφόρους της ανανεωτικής Αριστεράς και αυτό είναι που πρέπει να μας προβληματίσει, ότι ο μεγάλος όγκος των διαρροών πήγε αβίαστα στον έναν πόλο του δικομματισμού, στο ΠΑΣΟΚ. Κατά συνέπεια πρέπει να δούμε αν αυτή η πολιτική της μετωπικής αντιπαράθεσης με αυτό τον τρόπο στον δικομματισμό, της απουσίας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας, είναι δυνατόν να

    συγκρατήσει και να δώσει μια πνοή στον κόσμο της δημοκρατικής Αριστεράς. Εκ του

    αποτελέσματος αποδεικνύεται πως όχι".

    [11] Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΧΑΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Απριλίου 2000 (20:48 UTC+2)

    Τον ρόλο του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, στο πλαίσιο των εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων, "σκιαγράφησε" ο υπεύθυνος του τομέα Investment Banking της Π&Κ Χρηματιστηριακή ΑΕ Αντώνης Φακλής.

    Μιλώντας στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο κ. Φακλής, υπογράμμισε ότι τα αντληθέντα κεφάλαια από τις εισαγωγές στο ΧΑΑ ανέρχονται φέτος στο 61% (επενδύσεις), ένα ποσοστό 16% αφορά τα κεφάλαια κίνησης και ένα ποσοστό 23% αφορά την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού. Για το 1999 η κατανομή των αντληθέντων κεφαλαίων είχε ως εξής: Το 38% αφορούσε μεγάλες ιδιωτικές (όπως Eurobank, Unifon, Hyatt) το 36% αφορούσε το δημόσιο και ένα ποσοστό 26% μικρές ιδιωτικές εταιρίες.

    Οσον αφορά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και τα ποσοστά απορρόφησης ανά κλάδο, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, ο κ. Φακλής τόνισε ότι την "πρωτιά" έχουν οι τράπεζες με 43%, ακολουθούν οι επενδυτικές με 14%, ενώ οι κατασκευαστικές με 10%. Οι μεταλλουργικές 6%, η Παράλληλη 5,%, κλωστοϋφαντουργίες - ναυτιλιακές και συμμετοχών 3%, εκδόσεις - διάφορες - φαρμάκων 2%, πληροφορικής - χημικά - ασφάλειες - διατροφής και leasing 1%. Για τα αντληθέντα κεφάλαια από εισαγωγές και αυξήσεις για το προηγούμενο έτος, στο 63% ανήλθαν οι αυξήσεις με μετρητά και οι δημόσιες εγγραφές στο 7%.

    Ο τέως πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Ξανθάκης επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Κεφαλαίου Υψηλού Κινδύνου (ΕΚΥΚ) στην Ελλάδα για επενδύσεις τόσο στις ελληνικές επιχειρήσεις, όσο και σε εταιρίες γειτονικών χωρών από εταιρίες παροχής επενδυτικού κεφαλαίου (ΕΠΕΚ), οι οποίες ενεργοποιούν κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 20 δισ. δραχμές και τείνουν να αυξηθούν περαιτέρω.

    Σημαντικότατος παράγοντας για την εξέλιξη αυτή υπήρξε η ανάπτυξη του Χρηματιστηρίου, που όπως είπε ο κ. Ξανθάκης, επιτρέπει την άνετη είσοδο των ΕΚΥΚ από τις επιχειρήσεις, όταν αυτές εισάγονται στο ΧΑΑ, και την πραγματοποίηση σημαντικών υπεραξιών στις συμμετοχές τους σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Ετσι, αναπτύσσεται μια έντονη αναζήτηση από επιχειρηματικά κεφάλαια για μετοχικές συμμετοχές μειοψηφίας σε εταιρίες που υποβάλλουν ή πρόκειται να υποβάλλουν αίτηση εισαγωγής της μετοχής τους προς διαπραγμάτευση στο ΧΑΑ.

    Τα κεφάλαια αυτά δεν θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως ΕΚΥΚ, συμπλήρωσε ο κ. Ξανθάκης, αλλά δεν θα πρέπει να υποτιμάται η συμβολή τους στην χρηματοοικονομική εξυγίανση των επιχειρήσεων και η διευκόλυνση που παρέχουν για την πραγματοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων των εταιριών στις οποίες συμμετέχουν πριν αυτές αντλήσουν κεφάλαια από την κεφαλαιαγορά.

    Η Ελλάδα διανύει περίοδο ανάπτυξης του ΕΚΥΚ, έστω και αν η πλειοψηφία των κεφαλαίων δραστηριοποιείται στο τελευταίο στάδιο χρηματοδότησης. Αυτά τα κεφάλαια, θα αποτελέσουν επίσης, πηγή χρηματοδότησης για τις εταιρίες που θα επιδιώξουν να εισαχθούν στην τρίτη αγορά, τη ΝΕΧΑ, που βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της λειτουργίας της. Είναι ακόμη πολύ πιθανόν, όσο εξαντλούνται οι ευκαιρίες που υπάρχουν για επένδυση στο τελευταίο στάδιο χρηματοδότησης και συγχρόνως να μειώνονται οι αποδόσεις στην οικονομία από εναλλακτικές επενδύσεις, τα κεφάλαια αυτά να επιδιώξουν να τοποθετηθούν σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης των επιχειρήσεων, συγκλίνοντας με τις διεθνείς πρακτικές και ικανοποιώντας ουσιαστικότερες κεφαλαιακές ανάγκες νέων, μικρών, αλλά με δυναμικές προοπτικές ελληνικών επιχειρήσεων, κατέληξε.

    Ο διευθυντής του τομέα παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Βορειοελλαδικής ΑΧΕΠΕΥ Ευάγγελος Δρυμπέτας αναφέρθηκε στην ίδρυση της Νέας Χρηματιστηριακής Αγοράς (ΝΕΧΑ), η οποία όπως είπε, θέτει σε νέα πλαίσια την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των καινοτομικών και γρήγορα αναπτυσσόμενων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ερχεται έτσι να καλύψει ένα σημαντικό κενό που αφήνει τη λειτουργία της Κύριας και της Παράλληλης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και αφορά το κύριο κομμάτι του παραγωγικού ιστού της χώρας.

    Η εισήγηση του κ. Δρυμπέτα επικεντρώθηκε στην κριτική παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου της Νέας Αγοράς, το οποίο περιέχει σημαντικούς νεωτερισμούς για την Ελλάδα, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης. Ο κ. Δρυμπέτας ανέλυσε τους όρους εισαγωγής των επιχειρήσεων (κεφαλαιακές απαιτήσεις, ανάγκες διασποράς, ύπαρξη συγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου) και το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας (ύπαρξη ειδικού διαπραγματευτή, δεσμεύσεις μετοχών, υποχρεώσεις εισηγμένων εταιριών). Επίσης, επιχείρησε να προσδιορίσει τον πιθανό ρόλο της ΝΕΧΑ των ΜΜΕ, αλλά και τα πιθανά προβλήματα που η ΝΕΧΑ ίσως κληθεί να αντιμετωπίσει.

    [12] ΣΒΒΕ: "ΝΑΙ" ΣΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Απριλίου 2000 (20:48 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η γνωριμία και διάθεση στις επιχειρήσεις των εναλλακτικών δυνατοτήτων χρηματοδότησης των επιχειρηματικών τους δράσεων και η παραγωγική τους αξιοποίηση, θα αποφέρει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς, εξέφρασε ο Α' αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Ιωάννης Βεργίνης.

    Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο που διοργανώνει το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα "Εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων", ο κ. Βεργίνης ανέφερε ορισμένα αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων, η βελτίωση της αποδοτικότητας και ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης, η ευχερής και προγραμματισμένη ανανέωση των επενδύσεων, η καλύτερη δυνατότητα μακροχρόνιου προγραμματισμού, η βελτίωση της κεφαλαιακής διάρθρωσης, της ρευστότητας και της κερδοφορίας, καθώς και η δημιουργία διαπραγμάτευσης και αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας.

    [13] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Την αισιοδοξία τους για την έκβαση της Ευρωλίγκα, εξέφρασαν τόσο ο αρχηγός του Παναθηναϊκού Φραγκίσκος Αλβέρτης, όσο και ο τεχνικός της ομάδας Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής, 4 ημέρες πριν το μεγάλο ραντεβού της τελικής φάσης της Ευρωλίγκα στη Θεσσαλονίκη.

    "Έχουμε πίστη ότι είμαστε η καλύτερη ομάδα και καλούμαστε να το αποδείξουμε με όπλα την αυτοσυγκέντρωση και την ηρεμία. Το κίνητρο είναι τεράστιο και οι φιλοδοξίες και των 4 ομάδων ίδιες. Πρέπει να είμαστε στην... τσίτα!", είπε ο τεχνικός του ΠΑΟ.

    Από την πλευρά του ο αρχηγός Φραγκίσκος Αλβέρτης τονίζει: "Το πάθημα της απώλειας του κυπέλλου μας έγινε μάθημα. Είμαστε πανέτοιμοι και αισιόδοξοι. Άλλωστε ουσιαστικά παίζουμε στην έδρα μας."

    "Δεν υπάρχουν μυστικά σε μια ομάδα για να υπάρχει επιτυχία. Οι παίκτες θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι, να έχουν πάθος και απόδοση στο μάξιμουμ. Η εγρήγορση, βέβαια, δεν σημαίνει κατ ανάγκη ότι οι παίκτες πρέπει να αγχωθούν.

    Φέτος είναι η πιο δύσκολη Ευρωλίγκα, γιατί συμμετέχουν οι τέσσερις πιο ποιοτικές ομάδες στο φάιναλ φορ", τόνισε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, και συνέχισε λέγοντας ότι σε μια τέτοια διοργάνωση δεν υπάρχουν φαβορί: "Ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι μια ομάδα είναι φαβορί σε φάιναλ φορ. Όλοι έχουν φιλοδοξίες. Το αν περάσουμε στον τελικό εξαρτάται από τον σεβασμό που θα δείξουμε στην Εφές Πίλσεν".

    Όσο για τους παίκτες του και τον τρόπο που θα πρέπει να παίξουν, ο Σέρβος τεχνικός, είπε: "Οι παίκτες θα πρέπει να είναι τόσο συγκεντρωμένοι, έτσι ώστε να μην ακούν τίποτα άλλο την ώρα του αγώνα εκτός από την μπάλα. Παίκτες και προπονητές που ακούν μόνο την μπάλα κερδίζουν πάντα"... Από την άλλη πλευρά ο αρχηγός των "πρασίνων", Φραγκίσκος Αλβέρτης, τόνισε: "Είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και αισιοδοξούμε . Ευελπιστούμε να κατακτήσουμε τον τίτλο, αλλά κρατάμε χαμηλούς τόνους. Είμαστε έτοιμοι για δύο μεγάλα παιχνίδια. Είναι σημαντικός ο παράγοντας έδρα. Την πρώτη φορά που περάσαμε στο φάιναλ φορ με τον Παναθηναϊκού υπήρχε πυρετός, τώρα, όμως, είναι η τέταρτη κάτι που σημαίνει ότι

    είμαστε ήρεμοι και έτοιμοι".

    [14] ΑΙΧΜΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Στην πρώτη του δήλωση μετά τις εκλογές, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ενώ δεν κάνει το παραμικρό σχόλιο είτε για το αποτέλεσμα της κάλπης είτε για την ήττα της Νέας Δημοκρατίας, αντιθέτως, έστρεψε τα βέλη του στο υπουργείο εξωτερικών και το Γιώργο Παπανδρέου.

    Η δήλωση του επιτίμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας το πρωί της Παρασκευής, έχει ως εξής: "Ότι έχω να πω για τις εκλογές και την κυβέρνηση θα το πω στην ομιλία μου κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στη βουλή. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξωτερικών είναι πολύ αδύνατη. Αυτό σε συνδυασμό -υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης- με το ότι ο κ. Παπανδρέου έχει παραμερίσει τη διπλωματική υπηρεσία και την έχει υποκαταστήσει με στρατιά συμβούλων, γίνεται επικίνδυνο ιδιαίτερα σε μία εποχή που τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή".

    [15] ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ;

    Άγκυρα, 14 Απριλίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόφωνης τουρκικής εφημερίδας "Turkish Daily News", οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας σε συνεργασία με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναζητούν τρόπους περικοπής των αμυντικών δαπανών της Τουρκίας.

    Η ηγεσία του τουρκικού στρατού εκτιμά πως το καθεστώς υποψήφιας χώρας που

    παραχώρησε στην Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ενωση καθιστά δυνατή τη μείωση των αμυντικών της δαπανών.

    Ο καταστροφικός σεισμός της 17ης Αυγούστου στην Τουρκία έπληξε καίρια την

    οικονομία της, με αποτέλεσμα το Γενικό Επιτελείο του τουρκικού στρατού να αναγκαστεί να επανεξετάσει την οικονομική του πολιτική, ώστε να μειωθούν τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού που προορίζονται για τις ένοπλες δυνάμεις.

    Σε σειρά επιστολών που απέστειλε στο υπουργείο Εξωτερικών το Γενικό Επιτελείο του τουρκικού στρατού, επισημαίνει το γεγονός ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες και εκφράζει την εκτίμησή του ότι είναι δυνατόν να γίνει περικοπή των αμυντικών δαπανών χωρίς να ζημιωθεί η αμυντική ικανότητα της χώρας, μέσω της "βελτίωσης των σχέσεών της με τις γείτονες χώρες".

    Ανάμεσα στις χώρες με τις οποίες οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις διαβλέπουν τη δυνατότητα στενότερης συνεργασίας περιλαμβάνεται η Ελλάδα και η Συρία, όχι όμως το Ιράκ και το Ιράν.

    Σημειώνεται πως οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας για το 2000 ανέρχονται σε 7,6 εκατ. δολάρια (2,6 τρισ. δρχ.), ποσό που αντιπροσωπεύει το 8,8 του κρατικού προϋπολογισμού του τουρκικού κράτους.

    [16] ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

    Παρίσι, 14 Απριλίου 2000 (20:43 UTC+2)

    Την προσωρινή απόσυρση των πολεμικών της πλοίων από τη ΝΑΤΟϊκή πολυεθνική άσκηση "Dogu Akdeniz 2000" (Ανατολική Μεσόγειος 2000), η οποία πραγματοποιείται με ευθύνη της Τουρκίας από τις 12 έως τις 22 Απριλίου, αποφάσισε η Γαλλία, ακολουθώντας την προτροπή της Ελλάδας.

    Η Ελλάδα έχει ήδη αποσύρει το αντιτορπιλικό Θεμιστοκλής από ορισμένες ασκήσεις, ενώ έχει προβεί σε αλλεπάλληλα διαβήματα προς τα συμμετέχοντα στην άσκηση μέλη του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία) να πράξουν το ίδιο, καθώς η άσκηση δεν πληροί τους κανόνες διεθνούς νομιμότητας.

    Η ελληνική διαμαρτυρία επικεντρώνεται στην απόφαση της Τουρκίας να συμπεριλάβει στο σενάριο ασκήσεις TASMO, όπου χρησιμοποιούνται πραγματικά πυρά σε μια περιοχή της Μεσογείου που τέμνει τα FIR Αθήνας, Λευκωσίας και Άγκυρας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Βήμα", το αντιτορπιλικό "Θεμιστοκλής" και τα γαλλικά πλοία θα συμμετάσχουν κανονικά σε όλη την άσκηση, εκτός από το επίμαχο τμήμα της, κατά το οποίο θα πλεύσουν σε διαφορετικό σημείο. Όταν ολοκληρωθούν οι ασκήσεις TASMO, θα ενσωματωθούν ξανά στη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ.

    [17] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Ο Ανδρέας Παρίδης, ο μεγάλος Ελληνας αρχιμουσικός, που συνέδεσε το όνομά του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τη Λυρική Σκηνή, πέθανε σε ηλικία 86 ετών, το βράδυ της Πέμπτης.

    Ο Α. Παρίδης, γεννήθηκε το 1914 στην Πάτρα. Μετά τις μουσικές σπουδές του,

    ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σολίστ πιάνου και μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών το 1939. Το 1951 αναλαμβάνει γενικός διευθυντής της ΚΟΑ. Στη συνέχεια διετέλεσε διευθυντής ορχήστρας στη Μουσική Ακαδημία Αγίας Καικιλίας της Ρώμης και επί σειρά ετών γενικός διευθυντής της Λυρικής.

    Η φήμη του ξεπέρασε γρήγορα τα σύνορα της χώρας μας, με αποτέλεσμα να διευθύνει τις πιο φημισμένες ορχήστρες σε Αμερική, Σοβιετική Ενωση, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Βέλγιο, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία κ.ά.

    Συνεργάστηκε με διάσημους καλλιτέχνες (Α. Ρουμπινστάιν, Κ. Μπεργκόντσι) και

    συνθέτες (Μ.Θεοδωράκης).

    Ξεχωριστές στιγμές της πορείας του θεωρούνται ο "Οθέλλος" και η "Αϊντα" (ΕΛΣ, 1965) καθώς και η πρώτη εκτέλεση της Πρώτης Συμφωνίας του Μίκη Θεοδωράκη (ΚΟΑ, 1955).

    Ο Α. Παρίδης τιμήθηκε για το έργο και την προσφορά του, μεταξύ άλλων, από τη

    Γιουγκοσλαβία (Ανώτερος Ταξιάρχης) και την Ιταλία (Ταξιάρχης Αξίας).

    [18] ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Λονδίνο, 14 Απριλίου 2000 (20:30 UTC+2)

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ενωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ΑCEA), οι συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 0,9% σημείωσαν.

    Η Ιρλανδία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση στις πωλήσεις αυτοκινήτων με ποσοστό 33%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ελλάδα με ποσοστό αύξησης 16,4%, ενώ ακολουθούν το Βέλγιο με 14,6%, η Ολλανδία με 9,5% και η Βρετανία με 8,6%.

    Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΑCEA, η μεγαλύτερη μείωση στις πωλήσεις αυτοκινήτων στους "15" παρατηρείται στη Δανία, όπου σημειώνεται κάμψη κατά 31,4%, και ακολουθούν η Πορτογαλία με πτώση 14,7% καθώς και η Γερμανία με 10,4%.

    [19] ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΚΟΜ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

    Ρώμη, 14 Απριλίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Τρεις εξέχουσες προσωπικότητες του τέλους του 20ού αιώνα επιστράτευσε η ιταλική εταιρία Τηλεπικοινωνιών, "Τελεκομ Ιτάλια", για τη νέα διαφημιστική εκστρατεία της,

    Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής και κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Νέλσον Μαντέλα, τον τιμημένο με Οσκαρ διάσημο ηθοποιό και σκηνοθέτη Γούντι Αλεν και τον επίσης τιμημένο με δυο Οσκαρ θρύλο του παγκόσμιου κινηματογράφου Μάρλον Μπράντο. Τα διαφημιστικά σπότ θα αρχίζουν να προβάλλονται την Κυριακή και η διαφημιστική εκστρατεία κόστισε 100 δισεκατομμύρια λιρέτες.

    [20] «ΟΧΙ» ΤΗΣ ΟΥΕΦΑ ΣΤΗ ΓΑΛΑΤΑ-ΣΑΡΑΪ

    Λονδίνο, 14 Απριλίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Αρνητική, είναι η απάντηση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στο αίτημα της Γαλατασαράι να επιτραπεί στους οπαδούς της να την ακολουθήσουν στη Βρετανία για τον αγώνα ρεβάνς με τη Λιντς για τα ημιτελικά του κυπέλλου UEFA.

    Μετά το θάνατο δύο οπαδών της βρετανικής ομάδας την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη η ΟΥΕΦΑ αποφάσισε ότι θα επιτραπεί σε περιορισμένο μόνο αριθμό προσωπικοτήτων από την Τουρκία να παρακολουθήσουν τον αγώνα στο "Ελαν Ρόουντ", στις 20 Απριλίου.

    [21] ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΠΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Παραβιάσεις στην εκλογική νομοθεσία, από υποψήφιους βουλευτές, διαπίστωσε μη κυβερνητική οργάνωση, που πραγματοποίησε εθελοντικό έλεγχο την προεκλογική περίοδο.

    Συγκεκριμένα, σε 26 περιπτώσεις διαπιστώθηκε παράβαση σε διαφημιστικό υλικό και αφίσες, δύο υποψήφιοι έκαναν παράνομα τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ ένας υποψήφιος, έβαλε διαφημιστικές πινακίδες σε γήπεδο μπάσκετ, κατά τη διάρκεια αγώνα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

    [22] ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 14 Απριλίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Παράνομο εργαστήριο παραγωγής βεγγαλικών, είχε στην Κερατέα, ο 50χρονος Αναστάσιος Μπάστας ο οποίος συνελήφθη από την Αστυνομία. Στην αποθήκη του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περίπου 2.500 κροτίδες βεγγαλικά και φωτοβολίδες.

    Στο ίδιο εργαστήριο, τον περασμένο Ιούνιο είχε γίνει έκρηξη χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανένας.

    Τα τελευταία 10 χρόνια, το αιματηρό αυτό έθιμο, έχει κοστίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους, ενώ 135 έχουν τραυματιστεί, οι περισσότεροι από τους οποίους σοβαρά.

    [23] ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΘΑΝΑΤΩΝΑΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ

    Ηράκλειο, 14 Απριλίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Απίστευτη κτηνωδία στο Ηράκλειο Κρήτης. Ασυνείδητοι θανάτωσαν τα ξημερώματα 26 αδέσποτα σκυλιά, τοποθετώντας φόλες σε κεσεδάκια με γιαούρτι. Κάτοικοι και φιλοζωικά σωματεία είναι ανάστατοι, ενώ επανέρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο η ανάγκη για την ύπαρξη οργανωμένου κυνοκομείου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 14 April 2000 - 18:14:13 UTC