Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-04-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [02] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑ-ΝΑΝΟ ΣΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ
  • [03] ΝΕΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
  • [04] ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [05] ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
  • [06] ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [07] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [08] ΣΟΦΙΑ: ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΡΟΪΤΕΡΣ
  • [09] ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΚΑΤΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [10] Η ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ TH ΡΩΣΙΑ
  • [11] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΙΣ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • [12] ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [13] Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΠΟΤΙΜΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
  • [14] ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [15] ΑΥΞΗΤΙΚΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [16] ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΝΑΒΑΛΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ
  • [17] ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ
  • [18] ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΤΩΣΗ" ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  • [19] ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΚΥΠΡΙΟ ΑΝΔΡΕΑ
  • [20] Η Κ.Ο.Θ. ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ
  • [21] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΕΚΛΟΓΕΣ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [22] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Αθήνα, 11 Απριλίου 2000 (13:34 UTC+2)

    Φωτογραφία: Φωτογραφία από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Με τον πρωθυπουργό συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γιάννος Παπαντωνίου, στο πλαίσιο των επαφών του κ. Σημίτη με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό θέματα που αφορούν στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης. Ενημέρωσε επίσης τον κ. Σημίτη για την πορεία των διαπραγματεύσεων ένταξης της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση και την υλοποίηση των μεγάλων κοινωνικών και διαρθρωτικών πολιτικών που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση.

    Ερωτηθείς αν θα παραμείνει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ο κ. Παπαντωνίου απάντησε ότι για το θέμα αυτό θα λάβει τις αποφάσεις ο πρωθυπουργός.

    [02] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑ-ΝΑΝΟ ΣΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ

    Τίρανα, 11 Απριλίου 2000 (13:33 UTC+2)

    Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, για τη νίκη του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές απέστειλαν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, και ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της χώρας, Φάτος Νάνο.

    Στο μήνυμά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός συγχαίρει τον κ.Σημίτη για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "η νίκη του ΠΑΣΟΚ αποτελεί επιβεβαίωση της ορθής πολιτικής σας καθώς και του ρόλου σας ως ικανού ηγέτη, που θα οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της συνεχιζόμενης προόδου".

    Ο κ.Μέτα εκφράζει στη συνέχεια την πεποίθησή του για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, μια ανάπτυξη που σύμφωνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό "θα επηρεάσει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Αλβανών που εργάζονται στη φίλη Ελλάδα".

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός τονίζει επίσης ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του αποτελεί η ανάπτυξη καλών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, με την Ελλάδα να κατέχει ιδιαίτερη θέση στην προσπάθεια αυτή.

    Από την πλευρά του, ο Φάτος Νάνο γράφει στο μήνυμά του προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ: "Η εντολή που λάβατε από τους ψηφοφόρους ήταν ταυτόχρονα μια εκτίμηση για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς τον περαιτέρω εξευρωπαϊσμό και εκσυγχρονισμό της Ελλάδας". Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας εκφράζει, επίσης, παράλληλα την πεποίθηση ότι οι άριστες σχέσεις που υπάρχουν, μεταξύ των δυο κομμάτων και των κυβερνήσεων, θα συμβάλουν στη σύσφιξη της φιλίας και της συνεργασίας Ελλάδας-Αλβανίας και των λαών των δυο χωρών.

    Σ.Π.

    [03] ΝΕΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    Άγκυρα, 11 Απριλίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Η Τουρκία αποδέχθηκε την "φιλική διευθέτηση" μετά τη μήνυση που υπέβαλε εναντίον της τουρκικής καταγωγής Δανός πολίτης και θα καταβάλει στον Κεμάλ Κοτς το ποσό των 120.000 γερμανικών μάρκων.

    Αυτά υπογραμμίζει η εφημερίδα "Ραντικάλ" και τονίζει ότι οι αστυνομικοί που είχαν βασανίσει τον κ. Κοτς είχαν αθωωθεί στην Τουρκία. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι το γεγονός πως η Τουρκία υποχρεώθηκε για πρώτη φορά από άλλο κράτος, να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

    Η εφημερίδα παρατηρεί ότι αν ληφθεί υπ' όψιν ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδικάζει τους ενόχους στην καταβολή αποζημιώσεων ύψους 50-55 χιλιάδων μάρκων, το ποσό που θα καταβάλει η Τουρκία (120.000 μάρκα) είναι αρκετά μεγάλο

    Η ίδια εφημερίδα με τον κορυφαίο πολύστηλο τίτλο, σε εσωτερική σελίδα, "Ομολογία της τελευταίας στιγμής", υπογραμμίζει ότι ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ δήλωσε -κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε με το Γερμανό Πρόεδρο Γιοχάνες Ράου -σαφέστατα ότι: Σημειώνονται "παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία". Αιτία αυτών αποτελεί "ο αγώνας που διεξάγεται εδώ και 15 χρόνια για την πάταξη της τρομοκρατίας".

    Η "Ραντικάλ" υπενθυμίζει ότι ο κ. Ντεμιρέλ είχε χρησιμοποιήσει, κατά την επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον, την φράση ότι "δεν μπορώ να πω ότι δεν ασκούνται βασανιστήρια στην Τουρκία".

    [04] ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Μόσχα, 11 Απριλίου 2000 (21:01 UTC+2)

    Η εφημερίδα Izvestia σε δημοσίευμα με τίτλο "Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ Μεγαλοπρεπής" (αυτή η ειρωνική προσφώνηση, όπως αφήνει να εννοηθεί ο αρθρογράφος, προέρχεται από το όνομα του σουλτάνου Σουλεϊμάν Μεγαλοπρεπούς, ο οποίος κυβερνούσε την Οθωμανική αυτοκρατορία την εποχή της ακμής της) και υπότιτλο "Η Τουρκία συγκροτεί συνασπισμό των τουρανικών Δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ" αναφέρεται στο θέμα της αντιπαράθεσης της Ρωσίας και της Τουρκίας στο νότιο μετασοβιετικό χώρο.

    Το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Μπακού έλαβε χώρα η έκτη ήδη σύνοδος κορυφής των ηγετών των τουρανικών κρατών με συμμετοχή της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Καζαχστάν, της Κιργκιζίας, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν.

    Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Ρωσία δεν έχει τί να αντιπαρατάξει στις φυγόκεντρες δυνάμεις στην ΚΑΚ, η οποία αποτελεί ένα παράξενο σχηματισμό. Τα περισσότερα θέματα της Κοινοπολιτείας λύνονται σε διμερές επίπεδο. Σταθερές, προσοδοφόρες και φιλικές σχέσεις η Ρωσία διατηρεί μόνο με τη Λευκορωσία. Όσο για την Ουκρανία, η Ρωσία καταφέρνει να την κρατάει στην Κοινοπολιτεία με προμήθεια ενεργειακών πόρων. Οι σχέσεις με τη Γεωργία επιδεινώνονται με τη διαμάχη στην Αμπχαζία και τη Ν. Οσετία και με την παραμονή των ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος της Γεωργίας, αλλά υπάρχουν και θετικά σημεία συνεργασίας -πρόσφατα η αποστολή της Γεωργίας υποστήριξε τη στάση της Ρωσίας κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Οι φυγόκεντρες δυνάμεις στο Νότο της ΚΑΚ προσανατολίζονται στην Τουρκία και μέσω της τελευταίας στις ΗΠΑ. Τα συμφέρονται των δυνάμεων αυτών βασίζονται στα αποθέματα των ενεργειακών πόρων και στις διαδρομές της μεταφοράς τους. Ο Σ. Ντεμιρέλ δήλωσε ανοιχτά ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αγοράζει από το Αζερμπαϊτζάν οποιεσδήποτε ποσότητες αερίου. Η Τουρκία αποσκοπεί στο να γίνει βασικος κρίκος στη διαμετακόμιση των ενεργειακών πόρων του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας στη Δύση.

    Η εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta αναφερόμενη στο ίδιο θέμα σε δημοσίευμα με τίτλο "Απειλείται η τουρανική ενότητα" και υπότιτλο "Ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν θα λείπει από τη σύνοδο κορυφής. Αναμένεται επιδείνωση στις σχέσεις του Μπακού με την Άγκυρα" συγκαταλέγει ανάμεσα στους παράγοντες οι οποίοι εμποδίζουν τις ενοποιητικές διαδικασίες μεταξύ των τουρανικών κρατών την αποστασιοποίηση του Σ. Νιγιάζοφ από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν και την υποστήριξη την οποία παρέχουν στον τέως πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Α. Ελτσιμπέι οι Τούρκοι εξτρεμιστές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπερεθνιστικό κόμμα MNR το οποίο έχει ισχυρές θέσεις στην τουρκική κυβέρνηση αποσκοπεί στο να ηγηθεί ο Ε. Ελτσιμπέι του Αζερμπαϊτζάν μετά τη λήξη της θητείας του Γκ. Αλίγιεφ το 2003. Σημειώθηκαν και επαφές του Αζέρου εθνικιστή με άλλους σημαντικότατους πολιτικούς παράγοντες της Τουρκίας -τον πρόεδρρο του κόμματος "Ορθός δρόμος" Τ.Τσιλλέρ και τον ηγέτη του "Κόμματος της Πατρίδας" Μ. Γιλμάζ. Η αντίδραση του Μπακού ήταν πολύ αρνητική και η Άγκυρα έσπευσε να δηλώσει ότι οι επαφές αυτές πραγματοποιήθηκαν σε ανεπίσημο επίπεδο και οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν "ως παλαιοί φίλοι και όχι ως κρατικοί παράγοντες". Κατά την εκτίμηση της εφημερίδας, η προσέγγιση των εθνικιστών της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν θα επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ του Γκ. Αλίγιεφ και της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο Α. Ελτσιμπέι είναι γνωστός για την ακραία του αντιρωσική στάση.

    [05] ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

    Χάγη, 11 Απριλίου 2000 (21:00 UTC+2)

    Έντονες συζητήσεις προκάλεσε στην Ολλανδική κοινή γνώμη η εισήγηση κορυφαίων στελεχών του Εργατικού Κόμματος για κατάργηση της βασιλευόμενης Δημοκρατίας στην Ολλανδία και την αντικατάσταση της βασίλισσας από εκλεγμένο Πρόεδρο.

    Νωρίτερα το Σαββατοκύριακο οι εφημερίδες εστίασαν την προσοχή τους στην πρόταση του Κόμματος των Δημοκρατικών για τον περιορισμό του ρόλου της Βασίλισσας σε τυπικά πλαίσια.

    Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση των Δημοκρατικών προβλέπει την αφαίρεση του δικαιώματός της να παρεμβαίνει στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και την παραίτησή της από το αξίωμά της ως Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    [06] ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Λονδίνο, 11 Απριλίου 2000 (20:57 UTC+2)

    Η εφημερίδα "Guardian" σε ανταπόκριση της Helena Smith από την Αθήνα με τίτλο, "Οι Σοσιαλιστές διατηρούν την εξουσία στο θρίλερ των ελληνικών εκλογών", αναφέρει ότι το σοσιαλιστικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ επανεκλέγη για 3η συνεχόμενη φορά, στις εκλογές που θα μείνουν σητν ανάμνηση όλων ως οι πιο συγκλονιστικές μετά από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974.

    Για πρώτη φορά, συνεχίζει, οι σοσιαλιστές κατόρθωσαν να σπάσουν το φράγμα της παραμονής στην εξουσία περισσότερο από επτά χρόνια. Παρόλο που η νίκη είναι με μικρή διαφορά, αποτελεί μία ηχηρή επιδοκιμασία της φιλο-ευρωπαϊκής, εκσυγχρονιστικής πολιτικής του κ. Σημίτη και προσπάθειάς του προς την κατεύθυνση της προσέγγισης με την Τουρκία. "Το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο σημαντικό από ότι δείχνουν οι αριθμοί. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι μία περίοδος δημιουργικότητας και ανάπτυξης. Η κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων", δήλωσε ο κ. Σημίτης.

    [07] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Σόφια, 11 Απριλίου 2000 (20:57 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Υπό τον τίτλο "Από κοινού με το ΠΑΣΟΚ θα πουλήσουμε τον ΒΤΚ", η εφημερίδα της Σόφιας "24 ώρες" δημοσιεύει σχόλιο της αρθρογράφου Στανιμίρα Πετρόβα, η οποία αναφέρεται στη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και τη σημασία που έχει για τη Βουλγαρία.

    Το ΠΑΣΟΚ είναι πάλι στην εξουσία στην Ελλάδα μετά τις εκλογές την Κυριακή. Τι σημαίνει όμως αυτό για τη Βουλγαρία; διερωτάται η αρθρογράφος, και παρουσιάζει την άποψη των εμπειρογνωμόνων στη Σόφια που επισημαίνουν: τίποτα το συγκεκριμένο.

    Σύμφωνα με τους παρατηρητές, σοβαρότερες αλλαγές θα υπήρχαν εάν η δεξιά Νέα Δημοκρατία είχε κερδίσει τις βουλευτικές αυτές εκλογές.

    Σύμφωνα με το σχόλιο της εφημερίδας της Σόφιας, αναμένεται οι σχέσεις της Βουλγαρίας με την Ελλάδα να μείνουν καλές και προτεραιότητα της βουλγαρικής εξωτερικής πολιτικής θα είναι πάλι οι σχέσεις με την Τουρκία.

    Σε οικονομικό πλάνο με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει η "24 ώρες", συμβαδίζει και η εξαγορά του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας (ΒΤΚ) από τον υποψήφιο ΟΤΕ. ΄Ετσι και αλλιώς τα πράγματα βαδίζουν προς παρόμοια εξέλιξη των πραγμάτων. Το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρή επιρροή στον ΟΤΕ και την προσκείμενή του ιδιωτική εταιρία "Ιντρακόμ" του Σωκράτη Κόκκαλη. Ετσι ο πουλημένος ΒΤΚ μετατρέπεται σε εγγύηση για τις καλές βουλγαρο-ελληνικές σχέσεις τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θεωρεί η Στανιμίρα Πετρόβα.

    Κατά την γνώμη της, τα μαρτύρια των Βουλγάρων για την ιδιωτικοποίηση του ΒΤΚ τελείωσαν ταυτόχρονα με τα μαρτύρια των Ελλήνων ψηφοφόρων, οι οποίοι διερωτόντουσαν πως να ανατρέψουν την κυβέρνηση χωρίς να ανατρέψουν όμως τον Κώστα Σημίτη από την εξουσία. Πρόκειται για διαθέσεις, ταυτόσημες με εκείνες των Βουλγάρων. Το αποτέλεσμα πολύ δύσκολη νίκη με προβάδισμα κάτω από το 1% προς όφελος των κυβερνώντων του ΠΑΣΟΚ εναντίον της δεξιάς Νέας Δημοκρατίας.

    Ως πρώτο καθήκον του Σημίτη καθορίζεται η αντικατάσταση των βετεράνων υπουργών στην κυβέρνησή του. Σύμφωνα με τους ΄Ελληνες, οι ίδιοι παραέφαγαν με εξουσία, είναι διεφθαρμένοι και είναι ενοχλητικά αυθάδεις. Κατά την εφημερίδα της Σόφιας όμως, η αντικατάσταση των υπουργών θα είναι το μικρότερο πρόβλημα για τον 64χρονο Σημίτη, το κόμμα του οποίου διακυβερνά τα 16 από τα τελευταία 19 χρόνια.

    Παρά το μικρό προβάδισμα ο Κώστας Σημίτης θα σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση. Ωστόσο, με 157 από τις συνολικά 300 έδρες στο κοινοβούλιο το ΠΑΣΟΚ θα συναντά την πιο επιθετική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κέρδισε 23 έδρες επιπλέον.

    Αξίζει να σημειωθεί, υπογραμμίζουν όλες οι εφημερίδες της Σόφιας, ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ελλάδας ανέρχεται σε 3,5%. Μέσα σε 2 χρόνια κάτω από την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης ο πληθωρισμός στη χώρα μειώθηκε ραγδαία και από διψήφιο ποσοστό τώρα ανέρχεται σε 3% , η δραχμή εδραιώνεται ολοένα και περισσότερο, οι ΄Ελληνες μπαίνουν στην ΟΝΕ και αρχίζουν να εμπορεύονται πιά σε ευρώ.

    Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μεγάλη δημοτικότητα του Κώστα Σημίτη, κάτι που παραπλάνησε τον ΄Ελληνα πρωθυπουργό και διενήργησε τις εκλογές 5 μήνες νωρίτερα. Στην πράξη δεν παρατηρούνται ουσιαστικές αλλαγές στα προγράμματα των αριστερών και των δεξιών στη χώρα.

    Ο Σημίτης γύρισε την πλάτη στην ιδεολογία του προκάτοχου του, Ανδρέα Παπανδρέου, και τώρα το ΠΑΣΟΚ θεωρείται περισσότερο φιλελεύθερο κόμμα. Τώρα το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να αντιμετωπίσει τη δύσκολη πορεία ιδιωτικοποίησης των τηλεφωνικών υπηρεσιών και των αερογραμμών, καθώς και τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα.

    Το ζήτημα είναι εάν θα τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του να αυξήσει τις συντάξεις και τον ελάχιστο μισθό στη χώρα. Το εκλογικό σώμα όμως δεν έχει άλλη επιλογή σήμερα μέσα στο κοινοτικό πλαίσιο όποιον και να διαλέξει θα πρέπει να ακολουθεί την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, ενώ οι κανόνες εκεί είναι οι ίδιοι, κάτι που αντιλήφθηκαν ακόμη και οι ΄Ελληνες. Να γιατί στις εκλογές αυτές δεν παρατηρήθηκαν συγκινήσεις. Στους δρόμους κυριαρχούσε ηρεμία, ενώ στις ταβέρνες συζητιόταν η ισοτιμία της δραχμής. ΄Οπως γίνεται και στην Ευρώπη, σχολιάζει καταλήγοντας η αρθρογράφος της εφημερίδας της Σόφιας "24 ώρες", Στανιμίρα Πετρόβα.

    [08] ΣΟΦΙΑ: ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΡΟΪΤΕΡΣ

    Σόφια, 11 Απριλίου 2000 (20:57 UTC+2)

    Ως "προβοκάτσια κατά της πραγματικότητας στη Βουλγαρία" χαρακτήρισε τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερς, ο Νικόλα Νικόλοφ, μέλος του Εθνικού Εκτελεστικού Συμβουλίου της κυβερνώσας "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" (ΕΔΔ). Το Πρακτορείο μετέδωσε πως αυξάνονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Κόστοφ, η οποία φέρεται να γίνεται όλο και λιγότερο δημοφιλής.

    "Η ανάλυση του Ρόιτερς δεν ανταποκρίνεται στην κατάσταση στη χώρα", σημείωσε ο κ. Νικόλοφ και πρόσθεσε πως η ΕΔΔ "απέδειξε πως μπορεί να επιλύει προβλήματα και να παράγει σταθερότητα". Παρέθεσε δε ως παράδειγμα βελτίωσης της κατάστασης στη Βουλγαρία την αύξηση κατά 500 εκατομμύρια λεβ (500 εκ. γερμανικά μάρκα) των προσωπικών καταθέσεων μέσα σε ένα χρόνο.

    Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΕΔΔ Εκατερίνα Μιχάιλοβα διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων στη Βουλγαρία και ότι μέχρι τις εκλογές του 2001 οι κυβερνώντες θα έχουν υλοποιήσει το πρόγραμμά τους.

    "Το Ρόιτερς επικαλείται κοινωνικά στοιχεία, ενώ το κριτήριο για ένα κράτος αποτελούν τα στατιστικά στοιχεία", υπογράμμισε η κ. Μιχάιλοβα.

    Κ.Κ.

    [09] ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΚΑΤΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 11 Απριλίου 2000 (20:48 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "Στούντιο Β" έκανε δριμεία επίθεση κατά του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, της συζύγου του Μίριανα Μάρκοβιτς και του εθνικιστή ηγέτη Βόισλαβ Σέσελι, τους οποίους χαρακτήρισε "τους μεγαλύτερους προδότες και εθνικά παράσιτα" στην ιστορία της Σερβίας.

    Ο Ντράσκοβιτς υπογράμμισε πως αν ο Μιλόσεβιτς ήταν πράγματι πατριώτης, το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνει, ύστερα από όσα συνέβησαν τα τελευταία 10 χρόνια, ήταν να παραιτηθεί. Όμως όχι μόνο δεν κάνει αυτό, αλλά επιπλέον παρεμποδίζει και τη διεξαγωγή εκλογών. Τόνισε ότι η αντιπολίτευση πρέπει να επιμείνει στη διεξαγωγή εκλογών σε όλα τα επίπεδα.

    Ο Ντράσκοβιτς αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, 'Ιγκορ Ιβανόφ που είχε στη Μόσχα, είπε ότι η Ρωσία υποσχέθηκε να βοηθήσει την αντιπολίτευση στον αγώνα της για προκήρυξη εκλογών σε όλα τα επίπεδα στην Σερβία.

    [10] Η ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ TH ΡΩΣΙΑ

    Γενεύη, 11 Απριλίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Οι ηγέτες των Τσετσένων επιθυμούν να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις με την ρωσική κυβέρνηση για την επίλυση των διαφορών τους ανακοίνωσε ο Αχιάντ Ιντίγκοφ, σύμβουλος και εκπρόσωπος του προέδρου της Τσετσενίας Ασλάν Μασκάντοφ στην Ευρώπη.

    Ο κ. Ιντίγκοφ επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν μόλις η Μόσχα συμφωνήσει και με τον όρο να παρευρίσκονται σε αυτές αντιπροσωπείες από διεθνείς οργανισμούς.

    Ο.Κ.

    [11] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΙΣ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Αγκυρα, 11 Απριλίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία από τις 18 Απριλίου μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Οι δυο πρόεδροι θα συζητήσουν θέματα αμοιβαίας συνεργασίας και διεθνή ζητήματα.

    Ο πρόεδρος της Κίνας θα γίνει επίσης δεκτός από τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, ενώ θα επισκεφθεί και το τουρκικό κοινοβούλιο και θα συναντηθεί με τον πρόεδρό του Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 11 April 2000 - 18:14:06 UTC