Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-03-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
  • [02] ΜΙΚΗΣ: "ΒΟΗΘΑΩ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΚΤΟΠΙΣΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ"
  • [03] TO MEΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
  • [04] Ο ΚΟΥΣΝΕΡ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΜΙΑΝΤΟΣΩΛΗΝΩΝ
  • [05] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  • [06] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 64 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
  • [07] Η Ο.Α. ΑΝΑΝΕΩΝΕΙ ΤΟ ΣΤΟΛΟ ΤΗΣ
  • [08] ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΣΕΒ ΓΙΑ ΤΑ "ΦΛΕΡΤ" ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  • [09] ΤΟ ΧΑΑ "ΧΟΡΕΥΕΙ" ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ
  • [10] ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [11] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ MUSIAD
  • [12] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΟΥΣΙΟΙ ΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [13] ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
  • [14] Η Ν.Δ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    Λισαβόνα, 23 Μαρτίου 2000 (12:46 UTC+2)

    Του Αχ. Χατζόπουλου

    Τις ελληνικές θέσεις για τα θέματα που απασχολούν, από το πρωί τους ηγέτες της Ε.Ε., αναπτύσσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε επιστολή που απέστειλε στον Πορτογάλο ομόλογό του και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Γκουτιέρες.

    Ο κ. Σημίτης επισημαίνει την ανάγκη να δώσει η Ε.Ε. ως σύνολο, αλλά και οι κυβερνήσεις "πειστικές απαντήσεις προς την κοινωνία και να αναλάβει δράσεις, που να οδηγούν σε ορατά αποτελέσματα". Παραδέχεται, πως "ό,τι ξεκίνησε στο Αμστερνταμ έχει βελτιώσει μεν την κατάσταση, αλλά όχι σε σημείο που να ικανοποιεί το κοινωνικό αίσθημα". Ο πρωθυπουργός, αφού τονίζει, ότι το πρόβλημα της απασχόλησης, που θα μονοπωλήσει τις συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών "δεν είναι ξεκομμένο από άλλα ζητήματα, που αφορούν στο μέλλον της Ευρώπης" επισημαίνει με έμφαση, ότι " οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν δεν πρέπει να οδηγούν σε κοινωνίες των δύο τρίτων".

    Εκτιμά, ότι η ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της απασχόλησης πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα εξής τρία στοιχεία:

    -Συμμετοχή των εργαζομένων με αύξηση των πραγματικών τους μισθών και συμμετοχή στα οφέλη, που δημιουργεί η αύξηση του ΑΕΠ.

    - Υλοποίηση συλλογικών και κοινωνικών αξιών, που διαμορφώνουν το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας του κάθε ατόμου και,

    - κοινωνική εμπιστοσύνη στη διακυβέρνηση και στις προοπτικές της κάθε χώρας και της Ε.Ε., ως σύνολο.

    Ο κ. Σημίτης τονίζει ακόμη, ότι η καθιέρωση ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος θέτει κρίσιμα ερωτήματα για αντιλήψεις, αξίες και δεδομένα, που επικράτησαν στις κοινωνίες και πρέπει να επανεξεταστούν "χωρίς όμως να αλλοιωθεί το βάρος του κοινωνικού στοιχείου του ευρωπαϊκού μοντέλου".

    "Τα προβλήματα της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της γήρανσης του πληθυσμού, οι μεταβολές στη δομή των νοικοκυριών, καθώς και η αύξηση της κινητικότητας των εργζομένων, θέτουν νέες διαστάσεις στο ζήτημα της ισορροπίας των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Τα φορολογικά συστήματα πρέπει να αναθεωρηθούν, ώστε να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις, που περιορίζουν την απασχόληση. Το Κράτος φαίνεται να έχει μια μεγάλη ανάγκη ανασχεδιασμού, ώστε να μην παραμένει προσανατολισμένο σε πολιτικές και μέτρα, που δεν εξυπηρετούν πλέον. Η καινοτομία πρέπει να διεισδύσει και στο χώρο του δημόσιου τομέα. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα παραπάνω δεδομένα πρέπει να δώσουμε βάρος στο συντονισμό των πολιτικών. Μια ευρωπαϊκή στρατηγική ανάπτυξης και απασχόλησης απαιτεί καλύτερο συντονισμό μεταξύ μακροοικονομικών πολιτικών, διαρθρωτικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων και των ενεργών πολιτικών απασχόλησης, με ευθύνη του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής."

    [02] ΜΙΚΗΣ: "ΒΟΗΘΑΩ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΚΤΟΠΙΣΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2000 (19:54 UTC+2)

    "Βοηθάω το ΠΑΣΟΚ στο εκτόπισμα Παρασκευόπουλου", δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλας" της Θεσσαλονίκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υποψήφιο βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Παρασκευά Παρασκευόπουλο και στη διάρκεια της οποίας μίλησε με τα πιο κολακευτικά λόγια για τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και το σημαντικό έργο που επιτέλεσε η κυβέρνηση του στην οικονομική πολιτική και τα εθνικά θέματα.

    Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης και υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης, έφτασε νωρίς το απόγευμα στη Μακεδονική πρωτεύουσα, όπου θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονίκης, ενώ θα εκφωνήσει και τον πανηγυρικό της ημέρας στον επίσημο εορτασμό της εθνικής επετείου στο ΑΠΘ.

    Ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε ότι για προσωπικούς λόγους δεν αποδέχθηκε την

    τιμητική πρόταση του ΠΑΣΟΚ να είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κι αυτό γιατί, όπως είπε είναι πλέον 75 ετών και πρέπει κανείς να αντιλαμβάνεται πότε πρέπει να αποσύρεται έγκαιρα. "Πρέπει κανείς να ξέρει πότε να αποχωρεί όρθιος και εγώ νομίζω ότι φεύγω όρθιος", είπε. Υπογράμμισε ωστόσο ότι πρέπει να υποστηριχθεί το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει το έργο του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο άνθρωπος που έκανε τόσο μεγάλα βήματα στο δρόμο της Ειρήνης.

    "Αισθάνθηκα μία ανακούφιση για τον τρόπο που ο κ. Σημίτης χειρίστηκε τα εθνικά θέματα και μία δικαίωση για την προσέγγιση που επέτυχε στα ελληνοτουρκικά", είπε ο Μίκης. Τονίζοντας ότι δεν δίστασε στο παρελθόν να παινέψει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, όπως και τον Ανδρέα Παπανδρέου. "Το ίδιο κάνω τώρα για τον Κώστα Σημίτη για τον τρόπο που προώθησε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και τον συνετό τρόπο που αντιμετώπισε τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο", είπε. Και πρόσθεσε: "Μπροστά σε τέτοια μεγάλα βήματα που κάνει ο Σημίτης προς την Ειρήνη, ξεχνάω παλαιότερες έριδες και διαφορές που είχα με το ΠΑΣΟΚ".

    Αναφερόμενος ιδιαίτερα στα ελληνοτουρκικά, ο Μικης επισήμανε ότι γρήγορα θα

    φανούν τα οφέλη από αυτή την προσέγγιση, σημειώνοντας ότι με το σταμάτημα του κυνηγητού των εξοπλισμών θα μπορέσει να επέλθει η οικονομική ανάπτυξη και για τις δύο χώρες.

    Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα, υπογράμμισε ότι δεν είναι σοβαροί όσοι υπερπατριώτες ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα τα δίνει όλα στην Τουρκία. "Λάθη μπορούν να γίνονται, όμως η πορεία που ακολουθούμε ως χώρα είναι κατά βάση σωστή", είπε ο Μίκης, κάνοντας λόγο για τις ψεύτικες αλήθειες που επί δεκαετίες επικρατούσαν και στην ουσία ενίσχυαν τους εμπόρους των όπλων, δεδομένου ότι τα ξένα συμφέροντα είναι που ενοχλούνται με την προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών.

    Πρόσθεσε δε ότι δεν λύνεται το Κυπριακό χωρίς προηγούμενη συνεννόηση Ελλάδας-Τουρκίας. Ενώ τόνισε ότι η μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης στο Ελσίνκι, είναι που άδειασε τον Ντεκτάς και τα επιχειρήματα των τουρκοκυπρίων ηγετών. Και αυτή ήταν επίσης μια μεγάλη επιτυχία του Σημίτη", είπε.

    Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Θεοδωράκης παρατήρησε ότι το μεγαλύτερο επίτευγμά της είναι ότι "έβαλε το νερό στο αυλάκι".Και αφού σημείωσε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν πολύ μεγάλες διαφορές, τόνισε ότι ο κόσμος που βαρέθηκε να ακούει για προγράμματα τα οποία δεν υλοποιούνται, θα κρίνει πρόσωπα. Και το πρόσωπο που αυτή τη στιγμή εμπνέει τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, είναι αυτό του Κώστα Σημίτη. "Ο Σημίτης είναι ένας πολιτικός που ήρθε την ώρα που έπρεπε στη χώρα μας", υπογράμμισε ο Μίκης. Προσθέτοντας ότι είναι σοβαρός και κάνει πάντα πράξη αυτά που λέει.

    Στο σημείο αυτό, χαρακτήρισε το μονόδρομο στον οποίο βρίσκεται η Ελλάδα, μετά το Μάαστριχτ σαν μία ατμομηχανή. Βρισκόμαστε σε μία σιδηροτροχιά που δεν αλλάζει δρόμο, αλλά μόνο ο μηχανοδηγός μπορεί να αλλάξει. Αυτό το ξέρει πολύ καλά ο ελληνικός λαός, γιαυτό και σήμερα δεν υπάρχει πόλωση", δήλωσε. Προσθέτοντας ότι η προσωπικότητα του Σημίτη είναι που τον έκανε να εγκαταλείψει την ουδετερότητα που είχε τα τελευταία χρόνια στην π0λιτική.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα αρνητικά της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, ο Μίκης θεοδωράκης εντόπισε τα πολλά χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, καθώς και το γεγονός ότι τα περισσότερα βάρη για τις ανάγκες της ΟΝΕ τα σήκωσαν στις πλάτες τους οι ασθενέστερες τάξεις, γιαυτό και υπάρχει αυτή η διαφορά ανάμεσα στις πόλεις και την ύπαιθρο. Σημείωσε όμως ταυτόχρονα ότι το ΠΑΣΟΚ με τον Σημίτη, είναι τελείως διαφορετικό από ότι προηγούμενα. Και αφού τόνισε ότι το κυβερνών κόμμα διαθέτει το μεγάλο πλεονέκτημα της εμπειρίας, το "αβανταζ εμπειρίας", όπως το αποκάλεσε, πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνονται τόσο μεγάλης έκτασης έργα. Ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι στη νέα τετραετία το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να ρίξει μεγαλύτερο βάρος στις κοινωνικές αλλαγές.

    "Εάν ξαναβγει το ΠΑΣΟΚ, θα μπορέσει να εφαρμόσει μία γενναία κοινωνική πολιτική, καθώς είναι ένα κόμμα της αριστεράς με ευαισθησίες", κατέληξε ο Μίκης Θεοδωράκης, ζητώντας την υπερψήφιση του κ. Π. Παρασκευόπουλου, προσθέτοντας ότι χρειάζονται νέοι πολιτικοί στον τόπο με νέες ιδέες.

    Στο τέλος ο κ. Παρασκευόπουλος ευχαρίστησε το διάσημο μουσικοσυνθέτη μας για τα όσα έκανε για τον τόπο, καθώς, όπως επισήμανε, λειτούργησε ως άτυπος υπουργός Εξωτερικών, προωθώντας τα εθνικά θέματα της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στα βαλκάνια. Δεσμεύθηκε δε ότι εάν εκλεγεί, θα συνεχίσει να εργάζεται με τον ίδιο ζήλο για την προσέγγιση με τις βαλκανικές χώρες και την ελληνοτουρκική φιλία.

    [03] TO MEΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

    Ουάσιγκτον, 22 Μαρτίου 2000 (13:22 UTC+2)

    Σημαντικά θέματα, που έχουν σχέση με τη διατήρηση του ελληνισμού στις ΗΠΑ, αλλά και απαντήσεις στο ερώτημα, αν ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική γλώσσα έχουν μέλλον στην αμερικανική ήπειρο, εξετάστηκαν σε εκδήλωση με τη συμμετοχή επιφανών στελεχών της ΑΧΕΠΑ απ' όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ.

    Στο πάνελ της; εκδήλωσης μετείχαν εκλεκτοί ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριο, ο ελληνοαμερικανός κοινωνιολόγος και συγγραφέας Τσάρλς Μόσχος, η πρώην διευθύντρια της Ελληνοαμερικανικής Ακαδημίας της Βεθέσντα Μέριλαντ, Δρ. Ελέιν Λαϊνά, ο καθηγητής Βαν Κουφουδάκη και ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Γιώργος Δαριώτης.

    Το μήνυμα που προέκυψε από την εκδήλωση, ήταν αρκετά ελπιδοφόρο και θετικό, ότι δηλαδή ο ελληνισμός έχει μέλλον, αρκεί όμως να μην υπάρξει επανάπαυση και εγκαίρως να ληφθούν μέτρα.

    Οπως επισήμανε στην τοποθέτησή του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, οι ομογενείς αντί να θέτουν με τρόπο πεσιμιστικό και που επιδέχεται αμφισβήτηση το ερώτημα, μπορούν να ασχοληθούν με το τι θα πρέπει να γίνει για τη διασφάλιση του μέλλοντος του ελληνισμού στις ΗΠΑ.

    Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο καθηγητής Βαν Κουφουδάκης επισήμανε ότι ανάλογα προβλήματα με τον Ελληνισμό της Αμερικής (μικτοί γάμοι, διατήρηση της γλώσσας και της πολιτιστικής ταυτότητας) αντιμετωπίζουν πολλές άλλες εθνικές κοινότητες, με πρώτους τους Εβραίους. Και για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει ανταλλαγή εμπειριών.

    Περιγράφοντας τη ρίζα των προβλημάτων της ομογένειας, είπε ότι η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα δεν ανανεώνεται και δεν έρχονται πλέον νέοι μετανάστες. Παράλληλα, σημαντικός αριθμός κοινοτήτων βρίσκονται απομονωμένες στο εσωτερικό της χώρας, μακράν της ανατολικής ακτής και τα μέλη τους αφομοιώνονται ευκολότερα.

    O κ. Κουφουδάκης μίλησε εν συντομία και για τις ελληνικές έδρες (συνολικά 36) στα διάφορα αμερικανικά πανεπιστήμια, τα προβλήματα και τις προοπτικές τους. Είπε, ότι είναι μειωτικό για την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, με τη γνωστή ευρωστία της να ζητά χρήματα από την Ελλάδα για τη συντήρησή τους. "Oι ίδιοι άνθρωποι που λένε πολλές φορές ότι χάνεται η γλώσσα και τα παιδιά τους, δεν προσφέρουν για τη συντήρησή τους", είπε.

    Ως προϋποθέσεις για την επιτυχία τους, παρέθεσε:

    - Την ύπαρξη δέσμευσης από μέρους της κοινότητας, ότι θα τα βοηθήσουνε και υλικά και ηθικά και με σπουδαστές.

    - Πρέπει να έχουν γερή ακαδημαϊκή βάση. Δεν πρέπει να βλέπουν την ίδρυσή τους σαν αντίπραξη της προσπάθειας δημιουργία Εδρών Τουρκικών Σπουδών (υπάρχουν ήδη 20 σ' όλη την Αμερική, "γιατί έτσι χάνουμε την αξιοπιστία μας", όπως παρατήρησε.

    Η δρ. Ελέιν Λαϊνά αναφέρθηκε στις οικουμενικές αξίες του Ελληνισμού και της Oρθοδοξίας και παρά τους κινδύνους που πέρασαν, δεν εξαφανίσθηκαν. Μεγάλο μέρος της ομιλίας της αναλώθηκε στην εμπειρία της Ελληνοαμερικανικής Ακαδημίας, που απέτυχε να ανοίξει φέτος, καθώς δεν μπόρεσαν τα μέλη της κοινότητας να συγκεντρώσουν ποσό ύψους 2,5 εκατομμυρίων (συνέλεξαν 1,5 εκατομμύρια) για να αγοράσουν τη γη, στην οποία θα έκαναν το σχολείο. Και ως συμπέρασμα ανέφερε ότι για την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα τα χρήματα δεν μπορούν να αποτελούν το λόγο που κλείνουν ελληνικά σχολεία.

    Η ομιλήτρια υποστήριξε το ρόλο των κοινοτικών και άλλων ελληνικών σχολείων, συνδέοντας την σημασία τους με την συστηματική διαστρέβλωση της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού και των αξιών που τις συνοδεύουν και αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στη σύγχρονη αμερικανική κοινωνία.

    Στο θέμα της ελληνικής γλώσσας, τόνισε ότι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Αμερική έχουν τη δυνατότητα να μάθουν να μιλούν τα ελληνικά, αλλά και τρεις - τέσσερις ακόμη γλώσσες, άπταιστα.

    Καταγράφοντας τους ανασταλτικούς παράγοντες, ο κοινωνιολόγος, Τσαρλς Μόσχος, ανέφερε ότι η μετανάστευση από την Ελλάδα έχει καθηλωθεί τα τελευταία 20 χρόνια στα 1.300 άτομα το χρόνο, ενώ οι ελληνοαμερικανικές οικογένειες δεν γεννούν παιδιά.

    Σημειώνεται ότι περίπου 600.000 άτομα σ' όλη την Αμερική, χαρακτηρίζονται Ελληνορθόδοξοι.

    "Αποτελούμε "ηλικιωμένη" εθνική ομάδα, καθώς είμαστε στο μεγαλύτερο ποσοστό τα παιδιά των πρώτων μεταναστών που έχουν παραδώσει τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά", είπε ο κ. Μόσχος και ανέφερε ότι τουλάχιστον τα 2/3 των θρησκευτικών γάμων είναι μικτοί. Μάλιστα, όλοι οι επιφανείς ελληνοαμερικανοί πολιτικοί έχουν συνάψει μικτούς γάμους και δύο από αυτούς (Αγκνιου και Μπραδήμας) δεν ήταν καν ορθόδοξοι.

    O κ. Μόσχος επισήμανε ότι η "μάχη των μικτών γάμων" έχει λήξει. Το ερώτημα είναι τι συμβαίνει με το παιδιά που γεννιούνται από αυτούς. Κι ενώ το θετικό είναι πως πλέον δεν κουβαλούν στίγμα, σ' άλλες κοινότητες (όπως οι Εβραίοι), μόνο το 1/4 των εβραϊκών οικογενειών που έχουν συνάψει μικτούς γάμους αναθρέφει τα παιδιά με τα εβραϊκά έθιμα.

    Για την Ελληνική Oρθόδοξη Εκκλησία, ανέφερε ότι μπορεί να διαδραματίσει στον τομέα αυτό θετικό ρόλο. Μάλιστα δήλωσε ότι υπάρχει τάση για προσηλυτισμό στην Oρθοδοξία μελών άλλων δογμάτων.

    Μέσα στις προτάσεις του για αξιοποίηση της Εκκλησίας, ο κ. Μόσχος τοποθέτησε τη δημιουργία ορθοδόξων κατασκηνώσεων για παιδιά, ενώ έθεσε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο το ερώτημα, αν μπορούν να γίνουν προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης ιερέων. Πρότεινε δε την προοπτική χειροτονίας μεσηλίκων, που έχουν ακαδημαϊκή μόρφωση και οι οποίοι να εκπαιδεύονται γι ένα χρόνο στη θεολογία.

    O ομιλητής είπε ότι οι κοινότητές μας θα πρέπει να ανοίξουν και να γίνουν ελκυστικές.

    Ως τον καλύτερο τρόπο για να συνηθίσουν οι νέοι στην ιδέα της ελληνικής γλώσσας, ο κ. Μόσχος θεώρησε την παρακολούθηση διαφόρων μαθημάτων και σεμιναρίων στην Ελλάδα, ζητώντας την συνδρομή της ελληνικής πολιτείας. Μία από τις ιδέες του αφορούσε τη φοίτηση από αποφοίτους πανεπιστημίων (στα πλαίσια του προγράμματος fifth year abroad) ενός έτους σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

    O κ. Μόσχος απέρριψε την ιδέα δημιουργίας αμιγώς "Ελληνικού Πανεπιστημίου" στις ΗΠΑ, συστήνοντας να υποστηριχθεί η Θεολογική Σχολή και το Ελληνικό Κολέγιο, που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Τέλος, κάλεσε την ΑΧΕΠΑ να δώσει μεγαλύτερη σημασία στην εκπαιδευτική πτυχή του τίτλου της.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το θέμα της πολιτιστικής ταυτότητας δεν συνδέεται μόνο με τον Παρθενώνα και τις κλασικές σπουδές. "Ελληνισμός είναι και η ελληνική κουζίνα, η μουσική, η φιλοξενία, το φιλότιμο και άλλα στοιχεία που κάνουν τον έλληνα να ξεχωρίζει".

    Ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος

    Aφού διευκρίνισε πως θα περιοριστεί στην ανάπτυξη κάποιων σκέψεων και προβληματισμών του για το θέμα και δεν θα προβεί σε διακηρύξεις ή να δώσει ξεκάθαρες λύσεις, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έδωσε αισιόδοξο τόνο στην συζήτηση, επισημαίνοντας ότι η πραγματικότητα για τον Ελληνισμό είναι πως ο πολιτισμός μας διατηρήθηκε 4.000 χρόνια. "Ας μην παρασυρόμαστε από πεσιμιστικές σκέψεις και στατιστικές, αλλά ας δηλώσουμε με εμπιστοσύνη ότι ο πολιτισμός μας διατηρήθηκε 4.000 χρόνια", είπε.

    Χαρακτηρίζοντας το πρόβλημα πολυεπίπεδο, ανέφερε ότι αφορά πολλές παραμέτρους, όπως την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την τεχνολογία, την κοινωνιολογία κ.α. Διευκρίνισε από την άλλη, ότι δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς παλαιοί πολιτισμοί (Βαβυλώνιοι, Ασσύριοι) έχουν χαθεί. "Εμείς έχουμε συνέχεια", ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχιεπίσκοπος.

    Ως σημαντικό στοιχείο που βοηθά την μετάδοση της ελληνικής ταυτότητας και της κληρονομιάς, χαρακτήρισε "την συγκέντρωση του πληθυσμού". Κι αφού διευκρίνισε ότι δεν εννοεί την δημιουργία "γκέτο", είπε ότι σήμερα η Εκκλησία, με τις εκατοντάδες κοινότητες που διαθέτει και είναι διασπαρμένες σ' όλη την Αμερική, προσφέρει το στοιχείο της συνεύρεσης και της συγκέντρωσης του πληθυσμού. "Η Εκκλησία μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο. Κι όσο ισχυρότερες είναι οι κοινότητές μας, τόσο πιο καλές γίνονται οι πιθανότητες στον τομέα της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας και συνείδησης", είπε ο σεβασμιότατος.

    Ως παράδειγμα, ανέφερε το φεστιβάλ στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας, με συμμετοχή 4.000 παιδιών, τα οποία χόρεψαν ντυμένα με ελληνικές ενδυμασίες παραδοσιακούς χορούς της γενέτειρας, παρουσίασαν χορόδραμα, σκετς, υπήρχαν εκθέσεις κλπ. "Κι αυτά ήταν έργο, όχι κάποιας εταιρείας δημοσίων σχέσεων, αλλά των παιδιών, των γονέων τους και των κοινοτήτων μας", είπε.

    Τον ίδιο ρόλο, ανέφερε πως μπορεί να παίξει και η ΑΧΕΠΑ, συγχαίροντας την οργάνωση για την πρωτοβουλία της και το πολυετές έργο της για τον Ελληνισμό. "Oταν δίνεται η ευκαιρία να συνευρισκόμαστε, είναι καλό", συμπλήρωσε.

    O σεβασμιότατος απηύθυνε έκκληση προς όλους να βοηθήσουν τη Θεολογική Σχολή, η οποία "χρειάζεται τεράστια βοήθεια. Είναι δυνατόν αυτό, με τέτοια ανθηρή ελληνοαμερικανική κοινότητα" είπε. Ακόμη αναρωτήθηκε γιατί προγράμματα όπως αυτό του Πανεπιστημίου Κρήτης για την ελληνική γλώσσα, να μην οργανώνονται στην Αμερική.

    O κ. Δημήτριος υποστήριξε την ιδέα των εκπαιδευτικών επισκέψεων στην Ελλάδα, καθώς προσφέρουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν τα παιδιά για τη γενέτειρα. Oσο για την αξία της ελληνικής γλώσσας, είπε πως στη σημερινή κοινωνία χρειάζεται δεύτερη γλώσσας και μπορεί και πρέπει η ελληνική να μπει σε κάθε σπίτι. Παρατήρησε μάλιστα, ότι ακούγεται λίγο περίεργο, να συζητούμε στην αγγλική, για το θέμα της ελληνικής γλώσσας.

    Καταλήγοντας, ο σεβασμιότατος κάλεσε όλες τις οργανώσεις της Oμογένειας να αφαιρέσουν από τις σχέσεις τους τα στοιχεία του ανταγωνισμού. "Ας μείνουμε μαζί σ' όλα όσα κάνουμε. Και στη γλώσσα, και στον πολιτισμό".

    Απαντώντας σε ερώτημα μέλους της επιτροπής Ρασσιά, ποια η κατάληξη της επιτροπής, αφού χαρακτήρισε πολύ ουσιαστικές τις εισηγήσεις και δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει συνέχεια, με συγκεκριμένη δράση, είπε πως με τα γεγονότα που ακολούθησαν, υπήρξαν άλλα θέματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει κατά προτεραιότητα.

    Στη σύντομη ομιλία του, ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Γιώργος Δαριώτης, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στο συνέδριο, αναφέρθηκε στην κοινή πορεία της Αρχιεπισκοπής με την ΑΧΕΠΑ (ιδρύθηκαν την ίδια χρονιά, το 1922), χαρακτηρίζοντάς τες "τους δίδυμους κίονες του Ελληνισμού της Αμερικής". Αναφερόμενος εν συντομία στην πολυετή δράση της οργάνωσης, είπε πως είναι ο μεγαλύτερος ελληνικός οργανισμός στις ΗΠΑ, που έχει κάνει τα περισσότερα για την εκπαίδευση και την πρόοδο των Ελλήνων.

    Συμφωνώντας με την δημιουργία δεσμών μεταξύ των ελληνικής καταγωγής παιδιών της Αμερικής με την Ελλάδα, είπε ότι στον τομέα αυτό η ΑΧΕΠΑ μπορεί να ηγηθεί. "Τα παιδιά, τόνισε καταλήγοντας, είναι το μέλλον μας και δεν μπορούμε να φεισθούμε, ούτε κόπων, ούτε χρημάτων".

    Απαντώντας σε ερώτημα της ομογενειακής εφημερίδας "Πρωϊνή", γιατί δεν έχει τόσα χρόνια γίνει κατορθωτή η ίδρυση παναμερικανικού κληροδοτήματος για την Ελληνική Παιδεία κι αν μπορεί να γίνει, ο κ. Δαριώτης είπε πως αν το θέλει και η Εκκλησία, η ΑΧΕΠΑ θα προχωρήσει. "Μπορούν να δημιουργηθούν πολλές ευκαιρίες και η ΑΧΕΠΑ μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο".

    [04] Ο ΚΟΥΣΝΕΡ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΜΙΑΝΤΟΣΩΛΗΝΩΝ

    Σκόπια, 23 Μαρτίου 2000 (10:49 UTC+2)

    Στο κλείσιμο του εργοστασίου αμιάντου, που λειτουργεί στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου με την ΠΓΔΜ, προχώρησε ο προσωρινός διοικητής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC.

    Η απόφαση ελήφθη μετά την ανακοίνωση των εργαστηριακών αναλύσεων που έκανε ο βελγικός στρατός και τα οποία κατέδειξαν ότι το εργοστάσιο έχει επιβαρύνει το έδαφος στην περιοχή με αμίαντο και βαρέα μέταλα. Η περιβαλλοντική μόλυνση προκάλεσε έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην υγεία των στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης της KFOR, που βρίσκονται στην περιοχή, αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

    Στο μεταξύ, σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Ντνέβνικ" των Σκοπίων, επικαλούμενη πηγές στις Βρυξέλλες, αναφέρει ότι σε αντίστοιχες συνθήκες μόλυνσης σε Βέλγους στρατιώτες που υπηρέτησαν στη Βοσνία, υπήρξαν ήδη δυο νεκροί από καρκίνο, ενώ άλλοι δύο που έχουν προσβληθεί, επίσης, από καρκίνο βρίσκονται στο νοσοκομείο σε κατάσταση "μη αναστρέψιμη".

    Στόχος της KFOR είναι να κλείσει και το άλλο εργοστάσιο τσιμέντου που λειτουργεί στην περιοχή και το οποίο εκλύει μεγάλη ποσότητα τσιμεντόσκονης. Ηδη ασκούνται πιέσεις στην προσωρινή διοίκηση του Κοσσυφοπεδίου για να προχωρήσει στο κλείσιμο του εργοστασίου, ωστόσο, όπως σημείωσε το BBC, η διοίκηση πιέζεται από τους Αλβανούς ιδιοκτήτες των εργοστασίων, που αποβλέπουν στο κέρδος καθώς ελπίζουν σε έντονη οικοδομική δραστηριότητα στο Κοσσυφοπέδιο.

    [05] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2000 (20:52 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για το μεγάλο ξεκίνημα που χρειάζεται ο κόσμος, για το ξεκίνημα που απαιτεί η ίδια η κοινωνία εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του σε εκπαιδευτικούς μέσης εκπαίδευσης στο ξενοδοχείο "Hilton".

    "Το καθεστώς - όπως αυτοαποκαλούνται οι ίδιοι - υποχωρεί. Μαίνεται αποθρασύνεται και επιχειρεί να εκβιάσει την κοινή γνώμη κατασκευάζοντας και προβάλλοντας ψευτοδιλήμματα. Καταφεύγει στον κιτρινισμό και επιστράτευση μαύρη προπαγάνδα. Επιχειρεί να εξαγοράσει συνειδήσεις δρομολογώντας διαδικασίες προσλήψεων πέρα από κάθε όριο νομιμότητας", τόνισε.

    Απαντώντας στην κριτική της κυβέρνησης για τα διαφημιστικά σποτ της Ν.Δ. ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση αρνείται στην αντιπολίτευση ακόμα και το δικαίωμα να μιλά για τα προβλήματα του τόπου.

    "Απαιτεί να αδιαφορήσουμε. Να σιωπήσουμε. Να μην αναφερόμαστε στην αβάσταχτη πραγματικότητα. Να μην επισημαίνουμε τα καυτά ζητήματα του παρόντος και τις ανάγκες του μέλλοντος. Αξιώνει να υποταχθούμε στην παραπληροφόρηση. Αυτοί εξαπολύουν ύβρεις εναντίον μας. Αυτοί πετούν λάσπη. Αυτοί επιδίδονται σε μαύρη προπαγάνδα. Και αυτοί απαιτούν, αξιώνουν, επιτάσσουν να σιωπήσουμε όλοι οι άλλοι", είπε.

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε διάλογο για όλα τα σοβαρά προβλήματα με όλους τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προτιμά το μονόλογο και αναπτύσσει προσπάθειες όξυνσης του πολιτικού κλίματος.

    Τόνισε ότι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο της Παιδείας είναι συνέπεια του ερασιτεχνισμού, της προχειρότητας και των αντιφατικών παρεμβάσεων που παρακολουθούμε χρόνια τώρα, της μονοκομματικής αντίληψης.

    "Είναι προϊόν της ασέβειας που επιδεικνύουμε στην εκπαιδευτική κοινότητα. Στο "δάσκαλο". Η σημερινή κατάσταση με μία φράση είναι απαράδεκτη", υπογράμμισε.

    Επισήμανε ότι η Παιδεία στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής που έρχεται, ότι δεν υπάρχει υποδομή και πολύ περισσότερο κατάλληλη πολιτική.

    Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της Ν.Δ. τόνισε θέτει ως βασικούς στόχους τη διαμόρφωση πολιτών με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, την ανάπτυξη ενός σταθερού, ευέλικτου και δυναμικού συστήματος εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και διαρκούς επανεκπαίδευσης, την αποκέντρωση της Παιδείας, την προσφορά πολλαπλών ευκαιριών σε όλους τους νέους, τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας και αποδοτικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος, μέσω της αξιολόγησής του, την πληρέστερη δυνατή εξοικείωση με τις Νέες Τεχνολογίες και τα Πολυμέσα και την ανάδειξη της χώρας μας σε εκπαιδευτικό και πολιτισμικό κέντρο της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

    Επισήμανε ότι οι δώδεκα βασικοί άξονες της πολιτικής της Ν.Δ. για την Παιδεία είναι η συστράτευση όλων στην κοινή προσπάθεια, η αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών της δήθεν μεταρρύθμισης και τη διασφάλιση μιας ήπιας μετάβασης σε ένα σταθερό και μακρόπνοο σύστημα, όπως αυτό θα διαμορφωθεί από τη σύνθεση απόψεων στο διάλογο που εγκαινιάζει η Ν.Δ. και τέλος η χρηματοδότηση, δηλαδή η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Οι υπόλοιποι άξονες αφορούν σε θέματα του εκπαιδευτικού κόσμου, στην Κοινωνία της Πληροφορίας, στη θεσμοθέτηση δυνατότητας των σχολείων να προχωρήσουν σε ελεύθερες περιοχές, στη σταδιακή καθιέρωση 12χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, στη φοιτητική μέριμνα, στη συντονισμένη προσπάθεια για την καθιέρωση του Ευρωπαϊκού Απολυτηρίου, στα ΤΕΙ και στη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

    [06] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 64 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Ένα μόνο όνειρο είχε ο Βενιζέλος, Ελλάδα μεγαλύτερη, ισχυρή, μέσα από την ένωση των τέκνων της, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Σοφιανός, μιλώντας στην εκδήλωση για τα 64 χρόνια από το θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου (18 Μαρτίου 1964) που οργάνωσε η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας.

    Αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του Ελευθερίου Βενιζέλου, τόσο στην την εθνική ολοκλήρωση της χώρας όσο και στον εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους. Κατά τη διακυβέρνηση του κ. Βενιζέλου, τόνισε ο κ. Σοφιανός, κατοχυρώνεται οι δημοκρατικοί θεσμοί, η λειτουργία του πολιτεύματος, εδραιώνονται οι ατομικές ελευθερίες, λαμβάνονται μέτρα πρωτοποριακά εργατικής πολιτικής, αγροτικής πολιτικής και κοινωνικής πρόνοιας, μπαίνουν οι βάσεις στην παιδεία, τη δικαιοσύνη, την υγεία, την ασφάλεια. Ισονομία, ισοπολιτεία , αξιοκρατία γίνονται κυρίαρχες αξίες στη βενιζελικής πολιτείας, πρόσθεσε

    "Ταυτισμένος με το περίγραμμα της Ελλάδας που ο ίδιος δημιούργησε, ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραμενει το πελώριο εθνικό μας σύμβολο, ιερή μορφή της ελευθερίας και του έθνους", κατέληξε ο κ. Σοφιανός.

    Ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, Νίκος Παπαδάκης, στο χαιρετισμό του σημείωσε ότι δικαίως ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναδεικνύεται σε οποιαδήποτε γκάλοπ άνθρωπος του αιώνα για την Ελλάδα, καθώς συμβολίζει τις μεγάλες στιγμές της φυλής μας, τις στιγμές όπου ο ελληνισμός ξεδιπλώθηκε και από τη μικρή και ταπεινωμένη Ελλάδα του 1897 και κατάφερε να διπλασιαστεί και να ισχυροποιηθεί.

    Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιάννη Μαγκριώτη, τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπο Σοφιανό, τον υποστράτηγο διοικητή του Γ' Σ.Σ, Αθανάσιο Σκαραφίγκα,ο αστυνομικός διευθυντής, υποστράτηγος Κώστας Οικονόμου, ο αντινομάρχης Αβραάμ Καλταβερίδης, ο εκπρόσωπος του δήμου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Ασπασίδη, τον πρόεδρο της Παγκρήτιας, Νίκο Παπαδάκη και Κρήτες φοιτητές.

    [07] Η Ο.Α. ΑΝΑΝΕΩΝΕΙ ΤΟ ΣΤΟΛΟ ΤΗΣ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Την ανανέωση του στόλου της, ενέκρινε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η στρατηγική της εταιρίας όπως έχει καθοριστεί στο επιχειρησιακό σχέδιο και τον σχεδιασμό του στόλου, προβλέπει περαιτέρω αντικαταστάσεις των παλαιότερων αεροσκαφών, ώστε σύντομα η Ολυμπιακή να διαθέτει έναν από τους πιο μοντέρνους στόλους αεροσκαφών στον κόσμο.

    Η οικονομική αποτίμηση των προσφορών έγινε από τον ανεξάρτητο διεθνή εξειδικευμένο οίκο Spectrum Capital από όπου προέκυψε ως οικονομικότερη λύση η μίσθωση των νέων αεροσκαφών και η πώληση των παλαιών από την εταιρία GECAS.

    H νομιμότητα της διαδικασίας που ακολούθησε το Δ.Σ. της Ο.Α ελέγχθηκε προληπτικά από το νομικό συμβούλιο, το οποίο αποφάνθηκε ομόφωνα ότι δεν κρίνεται αναγκαίο να τηρηθούν οι διαδικασίες του κανονισμού προμηθειών περί ανοικτού ή κλειστού διαγωνισμού, επειδή πρόκειται για νόμιμη τροποποίηση της υφιστάμενης σύμβασης με την Boeing, η οποία απαλλάσσει την Ο.Α. από τις δυσμενείς συνέπειες της υπερημερίας περίπου 60 εκατομμυρίων δολαρίων, η πληρωμή των οποίων καθυστερεί ήδη από το Μάρτιο του 1998.

    Η σύμβαση που ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο περιλαμβάνει δεκαετή μίσθωση 15 καινούριων αεροσκαφών Boeing New Generation (11 Β737-700 και 4 Β737-800), των οποίων η παραλαβή θα αρχίσει τον Ιούνιο του 2001 και θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2002, πώληση των αποσυρθέντων αεροσκαφών Β747-200Β και Β727-200ΑDV, πώληση και επανενοικίαση των 11 υπό απόσυρση αεροσκαφών Β 737-200 που καταργούνται λόγω της νομοθεσίας περί θορύβου από την 1η Απριλίου του 2002, καθώς και αποδέσμευση της Ο.Α από τη σύμβαση αγοράς ΡΑ2041 με την Boeing, με επιστροφή εντόκως, των παρακρατηθέντων προκαταβολών.

    Με τη ριζική ανανέωση του στόλου της η Ο.Α. επιτυγχάνει σημαντική βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, αύξηση του επιπέδου αξιοπιστίας στην εκτέλεση των πτήσεων, προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού επιβατών, αύξηση των εσόδων και μείωση των λειτουργικών δαπανών, βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, βελτίωση της προοπτικής ένταξής της σε στρατηγική συμμαχία, ενώ ταυτόχρονα επιλύεται επ' ωφελεία της Ο.Α το μακροχρόνιο πρόβλημα της σύμβασης με την Boeing.

    Το σημαντικότερο - σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας - είναι ότι με την έγκριση της σύμβασης ανανέωσης του στόλου και ενόψει της αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, προσυπολογίζονται στην αξία της εταιρίας οι μακροχρόνιες λειτουργικές μισθώσεις. Αποτέλεσμα αυτού είναι η σημαντική αύξηση της αξίας της Ο.Α.

    [08] ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΣΕΒ ΓΙΑ ΤΑ "ΦΛΕΡΤ" ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Με τις αγορές των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης "φλερτάρουν" οι ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε μεταξύ των επιχειρήσεων - μελών του ΣΕΒ, η Μονάδα Διεθνούς Συνεργασίας του Συνδέσμου.

    Το 93% των επιχειρήσεων έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά του στις αγορές του εξωτερικού με την πλειονότητα αυτών να εξάγει σε χώρες της ΕΕ, ωστόσο επισημαίνεται ότι σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων εξάγει στις χώρες της Βαλκανικής και της Μέσης Ανατολής, ενώ μικρότερος είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που εξάγουν στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της πρώην ΕΣΣΔ.

    Περαιτέρω, οι ελληνικές επιχειρήσεις - σύμφωνα με την έρευνα - προτίθενται να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους με τη μορφή των εξαγωγών, με σειρά προτεραιότητας στις χώρες των Βαλκανίων (Ρουμανία, Βουλγαρία, Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, ΠΓΔΜ, Αλβανία), της Μέσης Ανατολής (Ιορδανία, Ισραήλ), Ευρωπαϊκής Ενωσης (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία), πρώην ΕΣΣΔ (Ρωσία, Ουκρανία), Ασίας (Κίνα, Ιαπωνία), υπόλοιπης Ευρώπης (Κύπρος, Τουρκία), Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Πολωνία) και Αφρικής.

    Στην ίδια έρευνα αναφέρονται μέτρα πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι προτάσεις των επιχειρήσεων για το πως ο ΣΕΒ θα μπορούσε να συμβάλλει καλύτερα στην προώθηση της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στις αγορές του εξωτερικού και συγκεκριμένα στους τομείς των επαφών και της πληροφόρησης.

    [09] ΤΟ ΧΑΑ "ΧΟΡΕΥΕΙ" ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ

    Λονδίνο, 23 Μαρτίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών χορεύει στους πολιτικούς ρυθμούς και καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 9ης Απριλίου τα δύο μεγάλα κόμματα αλληλοκατηγορούνται ότι προσπαθούν να χειραγωγήσουν την αγορά. Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ως κύρια προτεραιότητα την προστασία των επενδυτών, αλλά ο "εγκλωβισμός" αρκετών μικροεπενδυτών μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση τις πιθανότητες νίκης του κυβερνώντος κόμματος.

    Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα "Financial Times", σημειώνοντας ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ταυτόχρονα δίνουν ένα μεγάλο προβάδισμα στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη έναντι του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    Με την Ελλάδα να περιμένει την έγκριση της αίτησής της για ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση τον επόμενο Ιανουάριο, οι υποψήφιοι αναμένεται να επιλέξουν τη σταθερότητα, τονίζεται στο δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται και στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, κυρίως στην ανάπτυξη που αναμένεται φέτος να κυμανθεί στο 3,7 με 4% και στην πτώση του πληθωρισμού.

    Σύμφωνα με αναλυτές, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, "ενδεχόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα κάνει την αγορά νευρική. Αν και οι συντηρητικοί έχουν υποστηρίξει την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, θα υπάρχει έλλειψη εμπειρίας από τον κ. Καραμανλή και τους συνεργάτες του, αφού έχουν παραμείνει στην αντιπολίτευση για περίπου 20 χρόνια".

    Τέλος, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως "ότι και αν συμβεί, η διόρθωση η οποία αναμένεται με την ένταξη στο ευρώ έχει ήδη συμβεί. Μεσοπρόθεσμα, η Ελλάδα θα ευθυγραμμιστεί με το παγκόσμιο περιβάλλον".

    [10] ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Βελιγράδι, 23 Μαρτίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Συνεχίζεται στο Κοσσυφοπέδιο η άσκηση του ΝΑΤΟ με την ονομασία "Δυναμική Απάντηση 2000" που θα διαρκέσει ως τις 10 Απριλίου. Η εκτίμηση ότι τα γυμνάσια αυτά δεν αποτελούν μόνο άσκηση ετοιμότητας αλλά έχουν και μακροπρόθεσμους πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους, διατυπώνεται σε ανταπόκριση του Μάκη Μουρατίδη από το Βελιγράδι για την "Deutsche Welle".

    Επικαλούμενος δηλώσεις πολιτικών παραγόντων της Σερβίας, αναφέρει ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν λόγο για παράβαση των διεθνών αποφάσεων, ενώ αρνητική είναι και η στάση της αντιπολίτευσης που προβλέπει ενίσχυση της θέσης του γιουγκοσλάβου προέδρου.

    Σχετικά με τα μηνύματα που επιθυμεί να στείλει το ΝΑΤΟ, η ανταπόκριση σημειώνει ότι η Συμμαχία επιδιώκει να καταστήσει σαφές πως δεν επιθυμεί επέκταση των συγκρούσεων στη νότια Σερβία, αλλά και πως παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα επέμβει αν το Βελιγράδι επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει το Μαυροβούνιο.

    "Τα γυμνάσια αυτά θα ήταν κάτι το φυσιολογικό αν διεξάγονταν υπό ομαλές πολιτικές συνθήκες στη Σερβία. Η έντονη όμως αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τα ανεξάρτητα μέσα μαζικής επικοινωνίας και για το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές καθώς και η έλλειψη κλίματος ασφάλειας στη Σερβία, όπου οι δολοφονίες πολιτικών παραστρατιωτικών και ανθρώπων του υποκόσμου είναι καθημερινό φαινόμενο, δημιουργούν ένα κλίμα ανησυχίας, που ενισχύεται ακόμη περισσότερο με τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ", σημειώνεται στην ανταπόκριση.

    [11] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ MUSIAD

    Αγκυρα, 23 Μαρτίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Ποινή φυλάκισης ενός έτους επέβαλε το το 2ο Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας Αγκυρας, στον πρόεδρο της ΜUSIAD - Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών - Αλί Μπαϊράμογλου με το αιτιολογικό ότι σε ομιλία του τον Ιούνιο του 1999 στο Καϋσέρι (Καισάρεια) "υποκίνησε το μίσος στο λαό", βάσει του άρθρου 312 του Ποινικού Κώδικα, στη διατήρηση του οποίου εμμένει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

    Ο τουρκικός τύπος αναφέρεται εκτενώς στην επιβολή φυλάκισης στον κ. Μπαϊράμογλου καθώς και στην πρόσφατη ομιλία του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης και αρχηγού του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του MHP σχετικά με το άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα.

    Η τουρκική εφημερίδα "Zaman" προβάλλει την καταδίκη του κ. Μπαϊράμογλου με τον τίτλο "Ενα ακόμη θύμα". H "Radikal" επισημαίνει ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης είπε ότι το άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα είναι αναγκαίο. Ο κ. Μπαχτσελί αντιτάχθηκε έντονα στην κατάργηση του άρθρου και υπογράμμισε ότι η κατάργησή του δεν αποτελεί προκαταρκτικό όρο για τον εκδημοκρατισμό και την ένταξη στην Ε.Ε.

    "Η μη επιβολή κυρώσεων στις ανεύθυνες κινήσεις και τις ομιλίες των πολιτικών θα αφήσει, πρώτα απ' όλα, ακάλυπτη τη δημοκρατία. Η προσπάθεια συμβιβασμού των δημοκρατικών αξιών με την υποκίνηση του λαού σε μίσος, σημαίνει ότι προσπαθούμε να ενσπείρουμε μικρόβια στη δημοκρατία", τόνισε.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι η ισόβια απαγόρευση της πολιτικής δραστηριότητας είναι βαρύτατη ποινή και ότι θα ήταν ορθότερος ο περιορισμός της πολιτικής απαγόρευσης για ένα ορισμένο διάστημα και σε περίπτωση επανάληψης του ίδιου αδικήματος, η ποινή της πολιτικής απαγόρευσης να είναι βαρύτερη.

    [12] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΟΥΣΙΟΙ ΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Για ανούσιους διθυράμβους κατηγόρησε τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Αρης Σπιλιωτόπουλος.

    Όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του, "το ελληνικό χρηματιστήριο δεν ενισχύεται με ανούσιους διθυράμβους αλλά μόνο αν η κυβέρνηση εγκαταλείψει τον παρεμβατισμό της και υιοθετήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη θεσμική θωράκισή του" και συμπλήρωσε ότι οι πανηγυρισμοί γίνονται για πράγματα γνωστά, αναμενόμενα και αυτονόητα.

    [13] ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΑΛΙΜΠΑΝ

    Σόφια, 23 Μαρτίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Την επιβολή κυρώσεων κατά των ομάδων δράσης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αποφάσισε η Βουλγαρία, στο πλαίσιο της υλοποίησης του ψηφίσματος 1267 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Το ψήφισμα απαγορεύει την έκδοση σε αεροσκάφη που ελέγχονται ή ανήκουν στους Ταλιμπάν αδειών απογείωσης, προσγείωσης ή χρήσης εναέριου χώρου, ενώ προβλέπει το "πάγωμα" των κεφαλαίων και όλων των οικονομικών πόρων, καθώς και των εμπορικών και άλλων συναλλαγών που εκτελούνται ή ελέγχονται από τους Ταλιμπάν.

    Κ.Κ.

    [14] Η Ν.Δ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Την κυβέρνηση και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε η διοικούσα επιτροπή της ΝΔ στο νομό Θεσσαλονίκης για ψευδείς υποσχέσεις όσον αφορά τα έργα αθλητικής υποδομής στην πόλη, τονίζοντας ότι κανένα έργο δεν έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία εφτά χρόνια.

    Σε ανακοίνωσή της η επιτροπή αναφέρει ως τέτοια έργα το γήπεδο της Θέρμης, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΑΡΗ, το γήπεδο ποδοσφαίρου του Ηρακλή, η ακιοποίηση της αλάνας της Τούμπας και το αθλητικό κέντρο με το κολυμβητήριο του ΠΑΟΚ στον ίδιο χώρο. Αναφέρεται επίσης στα χρέη των ΚΑΑΕ του ΠΑΟΚ, το ΑΡΗ και του ΗΡΑΚΛΗ καθώς και στην εγκατάλειψη των υπαρχόντων χώρων της Θεσσαλονίκης, που αποτέλεσαν έργα του της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν σήμερα εικόνα "εξαθλίωσης".

    Όπως καταγγέλεται, φέτος δεν διατέθηκαν χρήματα ούτε για το πετρέλαιο του κολυμβητηρίου της Νεάπολης, με αποτέλεσμα να μείνει κλειστό για το περισσότερο χρόνο της χειμερινής περιόδου, ενώ για το κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ έγιναν προσπάθειες την τελευταία στιγμή ώστε να καλυφθούν οι δεκάδες ελλείψεις του εσωτερικού χώρου του γηπέδου, των συνδέσεων και υποδομών των δικτύων. "Δε διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι κι αυτό είναι ένα έργο που αναγκαστήκατε να το προχωρήσετε από φόβο διασυρμού, αφού η Θεσσαλονίκη κινδύνευε να γίνει η πρώτη πόλη που η ΦΙΜΠΑ θα της αφαιρούσε διοργάνωση που της είχε αναθέσει" αναφέρεται στην ανακοίνωση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 23 March 2000 - 19:13:57 UTC