Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-03-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΕΝΤΑΞΗ
  • [02] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ
  • [03] ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕ 60 ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ «ΓΙΟΥΡΟΦΑΪΤΕΡ»
  • [04] ΣΟΚ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-Ι. ΜΕΤΑ ΣΤΗ ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ
  • [06] ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: "ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΕΚΤΑΣ"
  • [07] Μ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: "Η ΠΙΣΩ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ..."
  • [08] ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΠ. ΒΟΥΓΙΑ Ο Π. ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ
  • [09] ΤΡΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΕΘΑ ΚΑΙ ΕΛΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
  • [10] ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ;
  • [11] "ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ" Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ
  • [12] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ" ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [13] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΚΚΑΛΗ - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
  • [14] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΕΝΤΑΞΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2000 (15:03 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Την έναρξη νέας ιστορικής περιόδου για την Ελλάδα και το οριστικό τέλος μιας εποχής, κατά την οποία η χώρα μας βρισκόταν στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων, σηματοδοτεί η υποβολή της ελληνικής υποψηφιότητας για ένταξη στην ΟΝΕ. Παράλληλα, σήμερα ολοκληρώθηκε ο 25ετής κύκλος εντατικών προσπαθειών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, για την προσαρμογή της Ελλάδας στα κοινοτικά δεδομένα.

    Αυτά τόνισε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, παρουσιάζοντας επισήμως τον φάκελο της ελληνικής υποψηφιότητας, στη διάρκεια πανηγυρικής τελετής στο Ζάππειο. Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός απέστειλε στους ομολόγους του από τα υπόλοιπα 14 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ενημερωτικές επιστολές για την ελληνική υποψηφιότητα.

    "Η αίτηση ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ ανοίγει νέο ιστορικό κύκλο και σηματοδοτεί μια καινούργια εποχή ασφάλειας, σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας για τη χώρα. Σήμερα τελειώνει οριστικά η εποχή κατά την οποία η Ελλάδα θεωρείτο χώρα μικρή και ανασφαλής, που βρισκόταν στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων", υπογράμμισε ο κ.Σημίτης και πρόσθεσε: "Σήμερα η Ελλάδα είναι ισχυρή. Μπαίνουμε στην ΟΝΕ με το σπαθί μας. Οι κόποι και οι θυσίες του λαού έπιασαν τόπο. Η σημερινή είναι μια ημέρα δικαίωσης και περηφάνειας όλων των Ελλήνων, που, με τις επιλογές τους έδωσαν αποφασιστική ώθηση στην ιστορική πορεία της πατρίδας μας".

    Πάντως, όπως είπε ο πρωθυπουργός, για το ευνοϊκό σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, επιβάλλεται η απόδοση φόρου τιμής σε δύο ιδιαίτερα σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής: τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που άνοιξε τον ευρωπαϊκό δρόμο της Ελλάδας, υπογράφοντας την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου, που με τα ολοκληρωμένα μεσογειακά προγράμματα και την εφαρμογή των ταμείων συνοχής, απέσπασε τους απαιτούμενους πόρους και επέβαλε τους μηχανισμούς προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας στα κοινοτικά δεδομένα.

    Περαιτέρω, ο κ.Σημίτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ θωρακίζει τα εθνικά συμφέροντα, με την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας, ενώ η υιοθέτηση του ευρώ θα λειτουργήσει ως "ασπίδα" απέναντι στους κραδασμούς της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας.

    "Από 2001 η δραχμή μετατρέπεται σε ευρώ. Το ευρώ συμπυκνώνει την οικονομική δύναμη των υπόλοιπων 11 εταίρων. Υιοθετώντας το ευρώ, η Ελλάδα αποκτά ένα νόμισμα με διεθνές κύρος και εμβέλεια. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της την προοπτική μακρόχρονης σταθερότητας και βεβαιότητας", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Μάλιστα, η ένταξη στην ΟΝΕ δημιουργεί σταδιακά τις προϋποθέσεις για τη στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων. "Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης δημιουργούν υγιές πλεόνασμα, που θα το χρησιμοποιήσουμε για την κατάκτηση νέων στόχων στο επίπεδο της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Η επίτευξη των οικονομικών στόχων δεν είναι μια λογιστική ή στατιτική κατάκτηση, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, αλλά μια κοινωνική κατάκτηση, που ωφελεί άμεσα τους πολίτες. Ο χαμηλός πληθωρισμός προστατεύει το λαϊκό εισόδημα και τα χαμηλά επιτόκια εξασφαλίζουν ανάπτυξη και απασχόληση", επεσήμανε ο κ.Σημίτης.

    "Φτάσαμε σε αυτό το σημείο χάρη στις υπεύθυνες και σταθερές επιλογές που κάναμε από το 1993 και με ιδιαίτερη ένταση μετά το 1996. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πριν από τέσσερα χρόνια να αλλάξει την πορεία της χώρας, με άξονες δράσης τη σταθεροποίηση, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Δεσμεύτηκε να προωθήσει την ονομαστική και πραγματική σύγκλιση της οικονομίας, αλλά και την κοινωνική. Είμαστε υπερήφανοι, γιατί πετύχαμε αυτόν τον τριπλό στόχο, χωρίς να θυσιάσουμε στο δρόμο καμία πτυχή του. Είμαστε ίσως η μόνη χώρα, που μπαίνει στην ΟΝΕ, χωρίς να μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες, αλλά αντίθετα, αυξάνοντάς τες σταθερά", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Στο σκηνικό αυτό, η κυβέρνηση επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην αντιμετώπιση του φλέγοντος προβλήματος της ανεργίας. "Η στρατηγική που έχουμε σχεδιάσει στις επενδύσεις, τις υποδομές, την τεχνολογία, την εκπαίδευση και τον εκσυχρονισμό του δημόσιου τομέα μετατρέπεται σε ολόπλευρη μάχη κατά της ανεργίας, στο πλαίσιο μιας εθνικής πολιτικής απασχόλησης. Η αποδοχή του αιτήματος ένταξης της Ελλάδας, από το Συμβούλιο Κορυφής του Ιουνίου θα συμβάλει, ώστε από μία ακόμη πιο ισχυρή θέση, να προχωρήσει η χώρα μας σε όλους αυτούς τους τομείς, αλλά ιδίως στον τομέα της απασχόλησης με αποφασιστικά βήματα", τόνισε ο κ.Σημίτης.

    Όπως είπε, εν έτει 1993, η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε μια οικονομία με ανισορροπίες και προβλήματα σε όλα τα μέτωπα. "Σήμερα, η οικονομία χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, σημαντικές επενδύσεις, αυξανόμενη ευημερία και ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Οι διαφορές στην πρα γματικότητα που μας περιβάλει σήμερα, σε σχέση με εκείνη της περιόδου 1993-96 είναι τεράστιες", υπογράμμισε.

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση τήρησε τη δέσμευση που ανέλαβε έναντι του ελληνικού λαού το 1996, αφού "φέρνει σήμερα την ισχυρή Ελλάδα, ως ισότιμο μέλος στην πρώτη ταχύτητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι προσπάθειες μας πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν, ώστε ο ελληνικός λαός να αποκομίζει συνεχώς το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα".

    Πάντως, καθοριστικός παράγοντας για την ομαλή συνέχιση της πορείας της Ελλάδας προς την ΟΝΕ, είναι σύμφωνα με τον κ.Σημίτη, η ύπαρξη μιας ισχυρής κυβέρνησης, με σαφή λαϊκή εντολή και αποσαφηνισμένη στρατηγική, μετα τις εκλογές της 9ης Απριλίου. "Οι εκλογές στις 9 Απριλίου θα οδηγήσουν σε νέα κυβέρνηση. Η χώρα χρειάζεται στις 10 Απριλίου μια κυβέρνηση ισχυρή, με καθαρή εντολή, που να είναι σε θέση να αντλήσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από αυτή τη διαπραγμάτευση για την ΟΝΕ. Χρειάζεται μια κυβέρνηση με αποσαφηνισμένη στρατηγική για την επόμενη περίοδο, γιατί μόνο έτσι θα διατηρηθούν τα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Εύχομαι στην πορεία του χρόνου, όλοι μαζί να οδηγήσουμε την Ελλάδα ακόμη πιο ψηλά και μακριά", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Αναφερόμενος τέλος, στη μετά-ΟΝΕ εποχή, ο κ.Σημίτης τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει στα επόμενα χρόνια τη μάχη της τεχνολογίας, της γνώσης, της καινοτομίας και της νέας επιχιερηματικότητας, με έμφαση στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας και της εκπαίδευσης.

    Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού, ο γενικός δείκτης τιμών δεν όδευσε προς υψηλότερα επίπεδα, όπως προσδοκούσε η πλειοψηφία των χρηματιστηριακών αναλυτών, αλλά ακολούθησε την κατιούσα, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο -0,05%.

    A.Γ

    [02] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ

    Τίρανα, 9 Μαρτίου 2000 (14:48 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο (Pascal Milo) στο Συνέδριο του ΜΠΕ με θέμα "Οι ιδέες του Ρήγα και η διαβαλκανική συνεργασία σήμερα".

    Κλέαρχος Λιάτης

    Περιοδεία στα χωριά της Αλβανίας, όπου κατοικεί η ελληνική μειονότητα πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συμμετείχε στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας-Αλβανίας και ΠΓΔΜ, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κορυτσά.

    Ο κ.Παπανδρέου θα μεταβεί στο Αργυρόκαστρο όπου, σύμφωνα με ανακοίνωση της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ" θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα. Ο Ελληνας υπουργός θα συναντηθεί επίσης με τις τοπικές αρχές και την ηγεσία της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ".

    Στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Δερβίτσανη όπου θα εγκαινιάσει το Πολιτιστικό Κέντρο και θα παραστεί στα εγκαίνια έκθεσης ζωγράφων ελληνικής καταγωγής. Στο πρόγραμμα του κ.Παπανδρέου περιλαμβάνεται και επίσκεψη στο νεκροταφείο Βουλιαράτες, όπου θα καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων στο αλβανικό έπος.

    Σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο, ο κ.Παπανδρέου θα ανακοινώσει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για χρηματοδότηση έργων υποδομής στις περιοχές όπου ζει η ελληνική μειονότητα.

    Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων, ότι τα έργα υποδομής θα επιλεγούν σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας και της αλβανικής κυβέρνησης.

    [03] ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕ 60 ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ «ΓΙΟΥΡΟΦΑΪΤΕΡ»

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2000 (19:14 UTC+2)

    Ενισχύονται σημαντικά οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ιδιαίτερα η Πολεμική μας Αεροπορία, μετά την απόφαση που έλαβε σήμερα Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ για την αγορά 60 αεροσκαφών Γιουροφάιτερ με δικαίωμα επέκτασης της για άλλα τριάντα. Ενώ παράλληλα, προανήγγειλε την ολοκλήρωση των σχετικών διαπραγματεύσεων τις επόμενες εβδομάδες.

    Το κόστος της αγοράς ανέρχεται περίπου σε 1,7 τρισ. δραχμές, κόστος στο οποίο έχει ήδη υπολογιστεί έκπτωση 13%. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, δήλωσε επίσης ότι επίκειται η υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για την αγορά F 16, ενώ αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο προανήγγειλε πρωτοβουλία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξασφάλιση καλύτερων όρων σταθεροποίησης στην περιοχή.

    [04] ΣΟΚ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2000 (23:28 UTC+2)

    Σοκ έχει προκαλέσει το απόσπασμα μίας συνέντευξης του Ραούφ Ντενκτάς που περιλαμβάνεται στο κινηματογραφικό αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών, στο οποίο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης παραδέχεται ότι οι αγνοούμενοι της εισβολής του Αττίλα έχουν σφαγιαστεί.

    Η αποκάλυψη για τους αγνοούμενους στην Κύπρο έγινε από το Μιχάλη Κακογιάννη, το σκηνοθέτη της ταινίας "Αττίλας '74" κατά τα εγκαίνια του κινηματογραφικού αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών τα οποία πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    Ο κ. Κακογιάννης είπε ότι "πρόκειται για απόσπασμα από μία συνέντευξη που έπεσε στην παγίδα να δώσει ο Ραούφ Ντενκτάς σε έναν Κύπριο αξιόλογο συγγραφέα και δημοσιογράφο ονόματι Σιδέρης, στην οποία ομολογεί ότι σφαγιάστηκαν όλοι οι αγνοούμενοι, ο αριθμός είναι 1.619 από Τουρκοκύπριους".

    Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του ΥΠΕΞ Φωτεινή Κωνσταντοπούλου επισήμανε τις δυσκολίες του εγχειρήματος, αλλά και τη στήριξη των ηγεσιών του υπουργείου.

    "Το να παραμένει ένα ζωντανό αρχείο, όπως είναι το αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών ανοιχτό στην κοινωνία ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στο δικαίωμα και στην ελεύθερη και δημοκρατική πρόσβαση, στην πληροφόρηση και την έρευνα", τόνισε.

    Το κινηματογραφικό αρχείο αποτελεί μία σημαντική πηγή στοιχείων για όσους ενδιαφέρονται για την πολιτική ιστορία του τόπου.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-Ι. ΜΕΤΑ ΣΤΗ ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ

    Τίρανα, 9 Μαρτίου 2000 (21:03 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Η ελληνική μειονότητα στη Δερβιτσάνη υποδέχθηκε θερμά τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, και τον Αλβανό πρωθυπουργό, Ιλίρ Μέτα.

    Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών στην πόλη, ο Αλβανός πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή συναντώνται σε περιοχή της ελληνικής μειονότητας και αξιολόγησε θετικά τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία. Αναφερόμενος στην ελληνική μειονότητα δήλωσε ότι αποτελεί "γέφυρα σύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες και θα πρέπει να διαδραματίσει και στο μέλλον αυτό το ρόλο για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων". Ακόμη εξέφρασε τη βούληση της αλβανικής κυβέρνησης για την ενίσχυση των σχέσεων.

    Τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο Αλβανός πρωθυπουργός τον χαρακτήρισε ως έναν από τους πιο ενεργούς πολιτικούς, ο οποίος έχει συμβάλει όχι μόνο στην προώθηση των σχέσεων Αλβανίας - Ελλάδας, αλλά και των σχέσεων των άλλων Βαλκανικών χωρών. Στη συνέχεια δήλωσε ότι το μέλλον της περιοχής θα είναι καλύτερο και συνεπώς θα βελτιωθεί και η κατάσταση της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας. Επεσήμανε ωστόσο ότι πρέπει να υπάρχει υπομονή, καθώς υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες στο εσωτερικό της χώρας, όπως η οικονομική κατάσταση και οι υποδομές. Ο κ.Μέτα υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να υλοποιηθούν φιλόδοξα προγράμματα.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε ότι η ελληνικη κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την προώθηση των διμερών σχέσεων και πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για νέο όραμα στα Βαλκάνια.

    [06] ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: "ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΕΚΤΑΣ"

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Συγκλόνισε τη διεθνή κοινή γνώμη το βίντεο-ντοκουμέντο που παρουσίασε ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης και στο οποίο ο Ραούφ Ντενκτάς αποκαλύπτει ότι οι κύπριοι αγνοούμενοι σφαγιάσθηκαν από τουρκοκυπρίους.

    Μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Φλας" ο κ. Κακογιάννης διευκρίνισε:

    "Αυτή η βόμβα υπάρχει. Είναι ένα μυστήριο που δεν θα ήθελα ούτε να εξιχνιάσω, ούτε να ερευνήσω, αλλά έπεσε στα χέρια μου αυτή η συνέντευξη που είχε πάρει κάποιος Κύπριος συγγραφέας ο οποίος τυχαίνει να είναι και δημοσιογράφος, ο κ. Σιδέρης, ο οποίος είναι γνωστός και στην Ελλάδα γιατί όταν είχαν παρουσιαστεί οι ΔΑΙΜΟΝΕΣ, η παράσταση με την Aννα Βίσση, αυτός είχε κάνει το λιμπρέτο. Είχε κατορθώσει να πάρει συνέντευξη από τον Ντενκτάς, ο οποίος, για λόγους αδιανόητους σε μένα, δέχτηκε να τον αφήσει να περάσει τα σύνορα και να του πάρει συνέντευξη, υπό τον όρο ότι θα περιοριζόταν σε καθαρά προσωπικά θέματα, οικογενειακής φύσεως κλπ., αλλά βέβαια ένας έξυπνος δημοσιογράφος ξέρει να μανουβράρει τη συνέντευξη και τον έριξε στην παγίδα κάποια στιγμή με το θέμα των αγνοουμένων, όπου δήλωσε ο Ντεκτάς ότι δεν υπάρχει ούτε ένας επιζών, γιατί αν υπήρχε, θα είχε επικοινωνήσει και αυτό βεβαίως εγώ το προσυπογράφω.

    Μετά, όταν ο κ. Σιδέρης του λέει "μα εγώ τους είδα να παραδίδονται στον τουρκικό στρατό", εγώ πιστεύω ότι ο Ντεκτάς, για να προστατεύσει τον τουρκικό στρατό, είπε: "Οχι", σφαγιάστηκαν από δικούς μας", δηλαδή τουρκοκυπρίους, "για λόγους εκδίκησης" και προσθέτει και ένα "δυστυχώς" στο τέλος. Αυτό το πήρα εγώ και το ενσωμάτωσα στην ταινία "ΑΤΤΙΛΑΣ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ". Το θέμα αυτό όμως εγώ δεν το πάω στο πολιτικό, που θα μπορούσε ενδεχομένως να τον είχαν καταγγείλει και να τον είχαν πάει και στη Χάγη από τη στιγμή που ομολογεί ότι άνθρωποι στο μέρος της Κύπρου που διοικούσε αυτός και εν γνώσει του. Τον κάνει κάπως συνένοχο. Αλλά εγώ δεν το πάω εκεί τώρα πια, ήδη έχουν περάσει τόσα χρόνια. Εγώ λέω ότι και αυτό δηλώνω στον επίλογο, ότι τόσοι άνθρωποι πρέπει να είναι θαμμένοι κάπου, σε ομαδικούς τάφους και απαιτώ να μας αποκαλύψει που είναι αυτοί οι μαζικοί τάφοι και να μπορέσουν οι συγγενείς να πάρουν τα λείψανα."

    [07] Μ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: "Η ΠΙΣΩ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ..."

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Σκληρή γλώσσα, χρησιμοποίησε ο Μίμης Ανδρουλάκης για το θέμα της απαγόρευσης του βιβλίου του στην Κεντρική Μακεδονία. Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που έδωσε μαζί με την Μαρία Δαμανάκη και τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε:

    "Τη μέρα που η Ελλάδα υποβάλει επίσημα την αίτηση της για ένταξη στην ΟΝΕ, αποκαλύπτεται η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού αυτής της χώρας. Η παρεκκλησία επεβλήθη στην Εκκλησία και το ολιγάριθμο παραθρησκευτικό ακροδεξιό παρακράτος της Θεσσαλονίκης εκβίασε το επίσημο κράτος στη δημοκρατική συμπρωτεύουσα. Όλη αυτή η εξέλιξη προσβάλει βάναυσα τα εθνικά και τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι όλη αυτή την περίοδο το "Μν" και πριν τα επεισόδια, ήταν το πρώτο μπεστ σέλλερ σε όλη αυτή την κεντρική Μακεδονία και η κεντρική Μακεδονία δεν ανήκει σε καμία άλλη χώρα και δεν είναι τιμάριο κανενός θρησκόληπτου εθνικισμού."

    Επικαλούμενος τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη, ο κ. Ανδρουλάκης είπε: "Απευθύνομε καταρχήν με τα λόγια πάλι του μεγάλου κρητικού στους ιεράρχες: "Έμαθα", τους μήνυσε, "πώς θελήσατε να κατασχέσετε τα βιβλία μου και πως μου δώσατε την κατάρα σας. Εγώ σας δίνω μια ευχή, σας εύχομαι να είναι η συνείδησή σας τόσο καθαρή όσο είναι η δική μου και να είστε τόσο ηθικοί και θρήσκοι όσο εγώ." Αυτά ήταν τα λόγια του μεγάλου κρητικού. Λυπούμε που εμφανίζεται η Ελλάς των Ελλήνων Χριστιανών σε μια τέτοια απίστευτη μικρογραφία και γελοιογραφία."

    [08] ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΠ. ΒΟΥΓΙΑ Ο Π. ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Υπερ του Σπύρου Βούγια αλλά και των γυναικών υποψηφίων στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, τάχθηκε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Παρασκευάς Αυγερινός, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Φλας", σχετικά με τα νέα στοιχεία που φέρνει το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αυγερινός παρατήρησε:

    "Είναι πολλά τα νέα στοιχεία. Το ψηφοδέλτιο της Επικρατείας αναφέρεται στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Έχει μέσα άλλα αξιόλογα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και βέβαια από χώρους που δεν ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητοι. Όλοι αυτοί είναι αξιόλογες προσωπικότητες που μπορούν στο χώρο της πολιτικής να προσφέρουν. Και βέβαια και ο αριθμός των γυναικών, το 33% είναι κάτι που δεν το είχαμε ξαναδεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να ήταν το 50%, αλλά συμπληρώνει γενικά έναν αριθμό στο ΠΑΣΟΚ, που κάναμε προσπάθεια, δεν μπορέσαμε να το ξεπεράσουμε και να φτάσουμε σε αυτό που θέλαμε. Συμπληρώνουμε, με τα νούμερα αυτά των τεσσάρων, 41γυναίκες στα ψηφοδέλτια."

    Σε ερώτηση για τον κ. Σπύρο Βούγια, που θεωρήθηκε έκπληξη, τι προίκα φέρνει στο ΠΑΣΟΚ από το 15% που είχε πάρει στις δημοτικές εκλογές, ο κ. Αυγερινός είπε:

    Δεν καταλαβαίνω αυτές τις εκπλήξεις, όπως δεν καταλαβαίνω επίσης κάποια πρόσωπα που θεωρούμε ότι έχουν εκλογική πελατεία. Αυτό δεν είναι σωστό, κανείς δεν έχει εκλογική πελατεία. Απλά ήρθε από άλλο χώρο που ήταν έξω από το ΠΑΣΟΚ, είχε όμως από καιρό διαφοροποιηθεί. Δεν ήρθε για να πάρει την έδρα. Το πιστεύω αυτό. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος το ΠΑΣΟΚ θεώρησε ότι αποτελεί αναφορά στη Θεσσαλονίκη, όχι με συγκεκριμένο αριθμό ψήφων, αλλά για το κλίμα, για την αίσθηση που δίνει στη δυναμική νίκης που παρουσιάζεται στο κόμμα μας."

    [09] ΤΡΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΕΘΑ ΚΑΙ ΕΛΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Τρεις συμβάσεις με την ΕΛΒΟ Α.Β.Ε. συνολικού ύψους 28,5 δισ. δρχ. που αφορούν στην ανάθεση κατασκευής οχημάτων υπέγραψε σήμερα η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

    Οι συμβάσεις υπογράφηκαν παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου από το Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Ιώαννη Σμπώκο και τον πρόεδρο της ΕΛΒΟ Λυκούργο Σακελλάρη.

    Συγκεκριμένα ανατίθεται στην ΕΛΒΟ η κατασκευή 335 οχημάτων για τις ανάγκες του τακτικού συστήματος επικοινωνιών ΕΡΜΗΣ ΙΙ του ΓΕΣ, 199 οχημάτων διαφόρων τύπων για την κάλυψη αναγκών και των τριών Γενικών Επιτελείων (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) και 28 οχημάτων που είναι απαραίτητα για τη συγκρότηση της νέας Μοίρας MLRS του ΓΕΣ.

    Τα οχήματα θα παραχθούν από την ΕΛΒΟ σε συνεργασία με τις Εταιρίες MERCEDES, την STEYER - MAN και OSHKOSH αντίστοιχα, με Ελληνική Προστιθέμενη Αξία (ΕΠΑ) που θα κυμανθεί για τα οχήματα της Εταιρίας MERCEDES από 35 έως και 40%, για τα οχήματα της εταιρίας STEYER - MAN από 20 έως και 60% και τα οχήματα της OSHKOSH από 15 έως 20%.

    Το κόστος του προγράμματος αναλύεται ως εξής:

    - Για τα 335 οχήματα που θα παραχθούν με την Εταιρία MERCEDES θα ανέλθει στο ποσό των 10,5 δισ. δρχ.

    - Για τα 199 οχήματα που θα παραχθούν σε συνεργασία με την Εταιρία STEYER - MAN θα ανέλθει στο ποσό των 15 δισ. δρχ.

    - Για τα 28 οχήματα που θα παραχθούν σε συνεργασία με την Εταιρία OSHKOSH στο ποσό των 3 δισ. δρχ.

    Οι παραδόσεις των οχημάτων θα αρχίσουν σε διάστημα 5 μηνών από την υπογραφή της συμβάσεων και θα ολοκληρωθούν σε διάστημα τον 25ο μήνα.

    Στην κατασκευή των οχημάτων και του εξοπλισμού τους, εκτός από την ΕΛΒΟ θα συμμετάσχουν και άλλες Ελληνικές Εταιρίες.

    Σημειώνεται ότι ήδη έχουν υπογραφεί συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων με τις εταιρίες που είναι αποδέκτες του συναλλαγματικού μέρους του προγράμματος.

    Τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που εξασφαλίζονται ανέρχονται σε ποσοστό από 78% μέχρι 100% του συναλλαγματικού μέρους του προγράμματος, ενώ το έργο που προκύπτει για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία μέσω των ΑΩ ανέρχεται σε 1 δισ. δρχ. δηλαδή 4% της συνολικής αξίας του προγράμματος.

    Μετά την υπογραφή των συμβάσεων οι συνολικές αναθέσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προς την ΕΛΒΟ στα πλαίσια του ΕΜΠΑΕ 1996 - 2000 υπερβαίνουν τα 140 δισ. δρχ.

    [10] ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ;

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Πολιτικά παιχνίδια, βλέπουν οικονομικοί παράγοντες να βρίσκονται πίσω από το νέο κατρακύλισμα του Γενικού Δείκτη της Σοφοκλέους. Συνδέοντας τις εκτιμήσεις τους αυτές με τη συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη συνεδρίασή του σήμερα Πέμπτη, για την οποία, όπως λένε, η Σοφοκλέους διεκδικεί παγκοσμίως ένα ιδιότυπο ρεκόρ Γκίνες.

    "Δεν είναι δυνατόν", έλεγαν οι ίδιοι οικονομικοί κύκλοι, "το χρηματιστήριο να βρίσκεται μέχρι τις 1 μ.μ. πάνω από 2% και αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, που ανακοίνωνε την υποβολή της αίτησης ένταξης στην ΟΝΕ, ένα ιστορικό για την Ελλάδα γεγονός, το οποίο θα αλλάξει την πορεία και τη μοίρα της χώρας, να αρχίσει ξαφνικά να πέφτει ο δείκτης, λες και κάποιος πάτησε κάποιο κουμπί".

    Αντίθετα, κορυφαία στελέχη χρηματιστηριακών εταιριών, ανατρέπουν τις απόψεις αυτές, υποστηρίζοντας ότι προέρχονται από ΜΜΕ που παρότρυναν το περασμένο καλοκαίρι τους μικροεπενδυτές να προβούν σε αλόγιστες αγορές.

    Οι εκτιμήσεις, περί πολιτικών παιχνιδιών στο χρηματιστήριο, έρχονται σε συνέχεια σημερινού πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της ημερήσιας οικονομικής εφημερίδας "Χρηματιστήριο", που κατήγγειλε ότι πίσω από το συνεχιζόμενο βούλιαγμα της Σοφοκλέους, βρίσκεται υποτιμητική κερδοσκοπία με πολιτικές επιδιώξεις.

    "Στα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται, προστίθενται τώρα πολιτικές επιδιώξεις και κομματικές σκοπιμότητες, καθώς επιχειρείται να "αξιοποιηθεί" η χρηματιστηριακή αγορά ως ισχυρό όπλο στη μάχη των εκλογών", τονίζονταν στο δημοσίευμα. Με την προσθήκη ότι την μήνιν κυβερνητικών κύκλων, έχει προκαλέσει η στάση ιδιοκτητών εισηγμένων επιχειρήσεων, ορισμένων μεγάλων ΑΧΕ και ισχυρού χρηματοοικονομικού ομίλου, που φέρονται ως "ενορχηστρωτές" μεθοδευμένων κινήσεων υποτιμητικής κερδοσκοπίας με διπλό στόχο, οικονομικό και πολιτικό:

    - Πτώση των τιμών, ώστε να πάρουν πίσω σε χαμηλότερες τιμές ό,τι ρευστοποίησαν τους προηγούμενους μήνες.

    - "Καταβύθιση" του γενικού δείκτη, πλήρη απαξίωση των περιφερειακών χαρτιών και δημιουργία κλίματος έντονης αβεβαιότητας και ανησυχιών στη Σοφοκλέους, με αναπόφευκτο εκλογικό "κόστος"¨για το ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, οι μηχανισμοί που διαθέτει το κυβερνών κόμμα, έχουν βάλει στο "μικροσκόπιο" τους επιχειρηματίες, τις ΑΧΕ και ορισμένες μεγάλες ΕΛΔΕ που συμμετέχουν σ΄ αυτή την ενορχηστρωμένη προσπάθεια. Ετσι, παρακολουθούν τις κινήσεις τους, περνούν από "ψιλό κόσκινο" τα πεπραγμένα τους και θα αξιοποιήσουν εν συνεχεία τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού (οικονομικοί έλεγχοι κλπ).

    [11] "ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ" Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2000 (21:02 UTC+2)

    "Ως ημέρα της Ελλάδας" χαρακτηρίζει την σημερινή το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σχολιάζοντας την επίσημη υποβολή της αίτησης για ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Το πρακτορείο επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ζητάει να ενταχθεί στην ζώνη του Ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 1999 όταν το Ευρώ εισήχθη σε 11 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι αναλυτές τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να συγκλίνει με τα πλουσιότερα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά η μέχρι τώρα πορεία της ήταν εντυπωσιακή αναφέρει το Reuters.

    Ο διακεκριμένος οικονομολόγος Ρικάρντο Μπαρμπιέρι του οικονομικού Οίκου Μorgan Stanley δήλωσε ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας είναι σημαντική, η χώρα μας έχει καταφέρει να χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά τα κεφάλαια της ΕΕ και έχει σημειώσει πρόοδο στον προϋπολογισμό.

    Η Λόρα Αμπρόσενο, οικονομολόγος στο State Street του Λονδίνου τονίζει ότι ο πληθωρισμός της Ελλάδας είναι σε πολύ καλύτερα επίπεδα από άλλες χώρες που συμμετέχουν ήδη στην Ευρωζώνη.

    Οι αναλυτές επισημαίνουν ακόμη ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ θα στεφθεί με επιτυχία και θα εναρμονιστεί πλήρως με τους κανόνες της ζώνης του Ευρώ.

    Ο.Κ.

    [12] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ" ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2000 (21:01 UTC+2)

    Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα "Πως μπορεί η ορθοδοξία να παίξει καθοριστικό ρόλο στην Ευρώπη οργανώνει το περιοδικό "Θεός και Θρησκεία/ God and Relύgύon με αφορμή τον ένα χρόνο κυκλοφορίας του. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 20μ.μ. στην αίθουσα της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη.

    Εισηγήσεις θα κάνουν ο Αθανάσιος Αγγελόπουλος (καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Α.Π.Θ., πρόεδρος του ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού), ο Αθανάσιος Καραθανάσης (καθηγητής Ιστορίας του Ελληνισμού, πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικης Θεολογίας του Α.Π.Θ.), ο Στέλιος Παπαθεμελής (δικηγόρος, βουλευτής Θεσσαλονίκης τ. υπουργός), ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης (δικηγόρος, καθηγητής Νομικής Σχολής Θράκης, τ. εισαγγελέας. τ. βουλευτής) και ο Σπύρος Βούγιας

    (συγκοινωνιολόγος, αναπλ. καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, υποψήφιος βουλευτής επικρατείας)

    [13] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΚΚΑΛΗ - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2000 (21:01 UTC+2)

    Σε καταδίκη των επεισοδίων που έγιναν χθες μετά τον αγώνα του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ προέβη ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σωκράτης Κόκκαλης

    Η κακή εμφάνιση του Ολυμπιακού στον αγώνα Κυπέλου με την ΑΕΚ, τόνισε, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση δικαιολογία για όσα απαράδεκτα και εγκληματικά συνέβησαν μετά το τέλος του αγώνα.

    Επιπλέον, καταδίκασε με τον πιο απόλυτο τρόπο κάθε εκδήλωση χουλιγκανισμού και εκτροπής από τη νομιμότητα και κάλεσε τους οπαδούς να στηρίξουν την ομάδα με όλο το καλώς εννοούμενο πάθος και με αφοσίωση, εν όψει και των κρίσιμων αγώνων που την περιμένουν.

    Υποστήριξε ότι ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη αθλητική δύναμη της χώρας και έχει τη δύναμη να αποβάλλει από τις τάξεις του αυτή τη μικρή ομάδα αναρχικών, οι οποίοι δεν ανήκουν στη μεγάλη ολυμπιακή οικογένεια.

    "Είμαστε πρωτοπόροι στο πρωτάθλημα και η μάχη για τον τίτλο συνεχίζεται. Ολοι μαζί - ενωμένοι σαν μία γροθιά- θα παλέψουμε μέχρι τέλους για να το κατακτήσουμε." κατέληξε ο κ. Κόκκαλης

    Σε δήλωση τους για το ίδιο θέμα οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού υπογραμμίζουν ότι μπορούν εν μέρει να κατανοήσουν την έλλειψη μνήμης των φιλάθλων για τις χαρές που μοιράστηκαν με τους ποδοσφαιριστές τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά δεν μπορούν να κατανοήσουν την έλλειψη μνήμης για την παρουσία και τη θέση τους στη φετεινή σεζόν που αποβλέπει στο συμφέρον της ομάδας τους.

    "Εχουμε αποδείξει επανειλλημένως την ποδοσφαιρική μας αξία και την αγάπη μας προς το σύλλογο και αν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε την αμφισβήτηση για την αξία μας ως αθλητές, ωστόσο, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μειώνει την ανθρώπινη μας υπόσταση αλλά και την προσφορά και την αγάπη του καθενός μας για το σύλλογο μας".

    Καταλήγοντας αναφέρουν ότι "αν κάποιοι θέλουν ο Ολυμπιακός να επιστρέψει στα πέτρινα χρόνια να είναι βέβαιοι ότι θα μας βρουν απέναντι τους".

    [14] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βελιγράδι, 9 Μαρτίου 2000 (21:01 UTC+2)

    Την ανησυχία της για την επιδείνωση της πολιτικής, οικονομικής και συνολικής κοινωνικής κατάστασης στη Γιουγκοσλαβία εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

    Επισημαίνει ότι η κατάσταση αυτή οδηγεί σε μεγαλύτερη εξαθλίωση τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους, καθώς και στη μεγαλύτερη απομόνωση της χώρας διεθνώς και ότι η χώρα μέρα με τη μέρα καταρρέει ολοένα και περισσότερο.

    Η Ιερά Σύνοδος τάσσεται υπέρ της παροχής στους πολίτες του δικαιώματος να εκφράσουν ελεύθερα την πολιτική θέλησή τους και υπέρ της δημιουργίας προϋποθέσεων για τη σύναψη φυσιολογικών σχέσεων με τη διεθνή κοινότητα.

    Η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε τη ανησυχία της, διότι οι διεθνείς δυνάμεις δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο Κοσσυφοπέδιο και δεν εφαρμόζουν την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αποτέλεσμα η κατάσταση από τότε που ανέλαβε η KFOR και η UNMIK να γίνεται ολοένα και χειρότερη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 9 March 2000 - 19:14:07 UTC