Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-03-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 10 ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [02] ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [03] ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
  • [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΙΝΙ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΤΕΛΗ ΜΑΡΤΙΟΥ
  • [05] ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΠΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [06] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕ ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΘΕΜΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ
  • [07] ΑΥΞΗΘHKAN KATA 15% ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [08] Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΑ 7,1 ΕΚ. ΔΟΛ. ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ
  • [09] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
  • [10] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [11] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΣ ΕΡΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΟΥ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛ.ΑΝ.

  • [01] 10 ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2000 (14:12 UTC+2)

    Το νέο τετραετές πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου, στο Ζάππειο Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δέκα στόχους. Πρώτος στόχος ανάπτυξη, απασχόληση, γεωργία, επένδυση στη γνώση και την παιδεία, υγεία-πρόνοια, ποιότητα ζωής και ασφάλεια του πολίτη, αναθεώρηση του Συντάγματος, δημόσια διοίκηση, Ολυμπιάδα και Πολιτισμός, ισχυρή Ελλάδα στη εξωτερική πολιτική.

    Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μείωση φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις στη διετία 2001-2002 καθώς και μεταρρύθμιση του ΕΣΥ. Ο κ. Σημίτης έκανε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου λέγοντας ότι η κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους της σε όλους τους τομείς.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας για τις εκλογές της 9ης Απριλίου, τις χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμες και είπε ότι ο πολίτης θα αποφασίσει για το μέλλον το δικό του και των παιδιών του και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά "καθαρή λαϊκή εντολή" στις επικείμενες εκλογές.

    [02] ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2000 (21:17 UTC+2)

    Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Μανούσος Παραγιουδάκης, δήλωσε ότι η Θεσσαλονίκη είναι ο ευκολότερος δρόμος για τη διέλευση των Νατοϊκών στρατευμάτων, στο πλαίσιο της άσκησης "Δυναμική Απάντηση 2000", ενώ ανακοίνωσε ότι χάρις στην επέμβαση Ελλήνων στρατιωτικών, απετράπη κλιμάκωση επεισοδίου μεταξύ αλβανών και σέρβων σε αμαξοστοιχία που βρισκόταν έξω από την πόλη Λέτσανι, 80 χιλιόμετρα βορείως του Κόσοβο Πόλιε.

    Το περιστατικό έγινε μέσα σε αμαξοστοιχία που συνόδευαν έλληνες αξιωματικοί, όταν οι αλβανόφωνοι, που οδηγούσαν το τρένο, ζήτησαν από τους Σέρβους επιβάτες να πληρώσουν εισιτήριο. Εκείνοι αρνήθηκαν και κινήθηκαν με απειλητικές διαθέσεις προς τους αλβανούς. Στο σημείο εκείνο, παρενέβησαν οι έλληνες αξιωματικοί, πυροβολώντας στον αέρα και απέτρεψαν την κλιμάκωση του επεισοδίου.

    Ως περιστατικό ρουτίνας, χαρακτήρισε το συμβάν ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ. Για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο ο στρατηγός Παραγιουδάκης, επανέλαβε ότι είναι δύσκολη και επικίνδυνη, υποστήριξε όμως ότι τα κρούσματα βίας διογκώνονται από τα μέσα ενημέρωσης.

    "Δεν γνωρίζω", ήταν η απάντηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στο ερώτημα εάν πρόκειται για ελεγχόμενη κρίση, προκειμένου να ακολουθήσει νέα επέμβαση.

    Ο κ. Παραγιουδάκης παρατήρησε ότι μεταξύ των Νατοϊκών, υπάρχει απόσταση στις εκτιμήσεις για την κρισιμότητα της κατάστασης. Υπογράμμισε ότι η Συμμαχία δεν ζήτησε από τη χώρα μας να στείλει ενισχύσεις και ξεκαθάρισε ότι δεν θα στείλουμε επιπλέον στρατιώτες.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συμμαχική άσκηση "Δυναμική Απάντηση 2000" που θα πραγματοποιηθεί στο Κόσοβο από τις 20 Μαρτίου, δήλωσε ότι περίπου 2.000 στρατιώτες αναμένεται να διέλθουν τις επόμενες ημέρες από τη Θεσσαλονίκη. "Η συμπρωτεύουσα έχει στρατηγική σημασία για το ΝΑΤΟ", τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

    [03] ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαρτίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τους τομείς της υγείας, του πολιτισμού και των νέων τεχνολογιών και πακέτο μέτρων για το χώρο της παιδείας εξήγγειλε ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε ομιλία του στον Ε' Προσυνεδριακό Διάλογο στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδης" στη Θεσσαλονίκη.

    Στον αρχηγό της Ν.Δ. επεφύλαξαν θερμή υποδοχή πάνω από 3.000 άτομα που συμμετείχαν στο, Ε' προσυνεδριακό διάλογο του κόμματος, με θέμα "Υγεία - Παιδεία - Πολιτισμός - Νέες Τεχνολογίες".

    Ο κ. Καραμανλής αναλύοντας τους βασικούς στόχους του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. για την Παιδεία είπε ότι είναι η διαμόρφωση πολιτών με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, με ικανότητα επικοινωνίας και συνεργασίας, με συνείδηση της καταγωγής και της πολιτισμικής ταυτότητάς μας, η ανάπτυξη ενός σταθερού, ευέλικτου και δυναμικού συστήματος εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και διαρκούς επανεκπαίδευσης που θα συνδέεται με τις σύγχρονες παραγωγικές δραστηριότητες.

    Στους στόχους της Ν.Δ. για την Παιδεία όπως τόνισε είναι η αποκέντρωση της Παιδείας, η ενεργός συμμετοχή των γονέων και των τοπικών κοινωνιών, η προσφορά πολλαπλών ευκαιριών σε όλους τους νέους, η συνεχής βελτίωση της ποιότητας και αποδοτικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος, μέσω της αξιολόγησης του, η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και τα πολυμέσα, η άριστη γνώση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας και τέλος η ανάδειξη της Ελλάδας σε εκπαιδευτικό και πολιτισμό κέντρο της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου με διεθνή αναγνώριση και ακτινοβολία.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η σημερινή κατάσταση στο χώρο της παιδείας είναι απαράδεκτη, ότι υπάρχει έλλειψη υποδομής και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι "αυτοί που έπαιρναν τις αποφάσεις αποδείχθηκαν αιχμάλωτοι σε λογιστικές αντιλήψεις, δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν την προοπτική".

    Επισήμανε την ανάγκη μίας επανάστασης στο χώρο της παιδείας, μίας καθολικής, μεγάλης, ειρηνικής επανάστασης και παρουσίασε 12 μέτρα για ένα άλμα δημιουργίας και ανάτασης, όπως τόνισε.

    Συγκεκριμένα εξήγγειλε:

    - Θεσμοθέτηση Εθνικού Διαλόγου, με πλατιά συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας, προκειμένου να αξιοποιηθεί κάθε καινούρια και γόνιμη ιδέα.

    - Κατάργηση των εξετάσεων της Β ' Λυκείου. Οι μαθητές της Β΄και Γ΄ Λυκείου προάγονται και απολύονται με εσωλυκειακές εξετάσεις. Παράλληλα για να μη δημιουργούνται δύο κατηγορίες υποψηφίων η Ν.Δ. δεσμεύεται απόφοιτοι λυκείου του σχολικού έτους 1998 - 1999 και παλαιοτέρων ετών, να εισάγονται ως επιπρόσθετοι στα τμήματα των ΑΕΙ, ΤΕΙ και λοιπών σχολών, εφόσον επιτύχουν κατά τις Γενικές Εξετάσεις βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη της βαθμολογικής βάσης, η οποία διαμορφώνεται για κάθε τμήμα από τη βαθμολογία εισαγωγής των αποφοίτων του Ενιαίου Λυκείου.

    - Αυξηση των δαπανώ για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ και διάθεση 20% του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για την αναβάθμιση της υποδομής, την κάλυψη αναγκών με προτεραιότητα στον τομέα της Πληροφορικής.

    - Δημιουργία σε κάθε σχολείο σύγχρονου εργαστηρίου Πληροφορικής με συνεχή ανανέωση, μείωση από 18% σε 4% του φόρου για την αγορά από μαθητές και σπουδαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκπαιδευτικού λογισμικού, σύνδεση κάθε σχολείου με το διαδίκτυο, εξασφάλιση ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκπαιδευτικού λογισμικού για τη διδασκαλία των μαθημάτων, τοποθέτηση σε κάθε σχολείο καθηγητών Πληροφορικής.

    - Αποκέντρωση και ελεύθερες επιλογές: Kάθε σχολείο επιλέγει ελεύθερα τα διδακτικά βιβλία του μέσα από έναν εγκεκριμένο κατάλογο. Κάθε σχολείο συγκροτεί σύγχρονη βιβλιοθήκη και αξιολογείται σε ετήσια βάση. Κάθε μαθητής στα όρια του Δήμου επιλέγει ελεύθερα το σχολείο του. Τοποθετούνται σε κάθε συγκρότημα σχολείων Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Εισάγονται από το Γυμνάσιο μαθήματα επιλογής επαγγελματικής κατεύθυνσης. Ιδρύεται το τριετές Επαγγελματικό Λύκειο, ισότιμο με το Γενικό. Ενισχύονται ποιοτικά τα ΙΕΚ.

    - Καθιέρωση σταδιακά 12χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, προώθηση προγράμματος ταχείας οικοδόμησης, σχολικών αιθουσών, ώστε τα σχολεία να λειτουργούν μόνο πρωί.

    - Φοιτητική μέριμνα και ανάπτυξη συστήματος υποτροφιών και δανείων.

    - Καθιέρωση εκπαιδευτικού μισθολογίου και ολοκληρωμένου προγράμματος καθολικής επιμόρφωσης σε τρία επίπεδα: συγκεκριμένο πρόγραμμα Μεταπτυχιακής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Πρόγραμμα καθολικής ολιγόμηνης εκπαίδευσης και πρόγραμμα βραχυχρόνιας διαρκούς επιμόρφωσης.

    - Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ε.Ε. συντονισμένης προσπάθειας για την καθιέρωση Ευρωπαϊκού Απολυτηρίου και Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Συστήματος.

    - Καθιέρωση αυτόματης αναγνώρισης των πτυχίων των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων χωρίς μεσολάβηση του ΔΙΚΑΤΣΑ.

    - Εναρξη μέσω του θεσμοθετημένου Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία και από το όργανο του Ενιαίου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού διαδικασιών για την άμεση αξιολόγηση των ΤΕΙ με στόχο την αναβάθμιση και την ένταξη τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

    - Ιδρυση μη Κρατικών Πανεπιστημίων, κάτω από αυστηρό κρατικό έλεγχο.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι ταυτόχρονα σε ότι αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προωθείται διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

    Επίσης τόνισε ότι είναι ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στον Πολιτισμό, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί η χώρα να υστερεί στην τεχνολογία έχει όμως όλες τις δυνατότητες να κερδίσει την εποχή που έρχεται, φτάνει να οπλίσει τη νέα γενιά και τις γενιές που έρχονται με εφόδια.

    Αναφερόμενος στην Ολυμπιάδα του 2004 είπε ότι είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων και ότι καμία κυβέρνηση δε δικαιούται να αποκλείσει όλους τους άλλους από την προετοιμασία και τη συμβολή στη διοργάνωσή της.

    "Η υπόθεση της Ολυμπιάδας του 2004 δεν αφορά μόνο μία πόλη. Δεν αφορά μόνο την Αθήνα. Αφορά και τη Θεσσαλονίκη, γιατί οφείλει να έχει και λόγο και ρόλο. Και στα έργα και στους αγώνες. Αφορά όλη την Ελλάδα. Τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Αφορά με δύο λόγια το Εθνος. Είναι η ταυτότητα και απόδειξη της ψυχής μας", τόνισε.

    Επανέλαβε την πρόταση για συγκρότηση Εθνικού Ολυμπιακού Συμβουλίου υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο οποίο θα συμμετέχουν ισότιμα ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί όλων των κομμάτων της Βουλής και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

    Δεσμεύθηκε για την αναβάθμιση του ρόλου της Εθνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και για συγκρότηση με κοινές αποφάσεις των μηχανισμών που θα εγγυώνται και θα διασφαλίζουν την ταχεία προώθηση των έργων, την πλήρη διαφάνεια και τον απόλυτο σεβασμό του δημοσίου χρήματος, την καλύτερη μελλοντική αξιοποίηση της ολυμπιακής υποδομής, τη συμβολή των έργων στη βελτίωση της καθημερινότητας και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

    Υποσχέθηκε την καθιέρωση τακτικής ανά τετράμηνο ή ανά εξάμηνο ενημέρωσης της Ολομέλειας της Βουλής για την πορεία της προετοιμασίας.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη ότι η Ν.Δ θεωρεί κυρίαρχο άξονα της πολιτικής της την επένδυση στην τεχνολογία και στη γνώση και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα και για τον τομέα αυτό, όπως δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής με τίτλο "Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνίας της Πληροφορίας" με έργο το συντονισμό και την υποβοήθηση των επί μέρους επιχειρησιακών σχεδίων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. δημιουργία τεχνολογικών πάρκων, στα οποία θα μπορούν να εγκαθίστανται εταιρίες προωθημένων τεχνολογικών υπηρεσιών που θα δημιουργούν νέα προγράμματα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και θα έχουν πλήρη φοροαπαλλαγή.

    Ακόμη πρότεινε τη διαμόρφωση διαφανούς θεσμικού πλαισίου προκήρυξης και εκτέλεσης έργων πληροφορικής, θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο δημιουργία νομικού και θεσμικού πλαισίου για την προστασία των δικαιωμάτων ατομικής ελευθερίας, άμεση απελευθέρωση όλων των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που αφορούν τις υποδομές, κατοχύρωση της προώθησης της τηλε- εργασίας, ενθάρρυνση της περιφερειακής ανάπτυξης και εξοικείωσης των πολιτών με τις νέες τεχνολογίες μέσω της καθιέρωσης χαμηλής τιμολογιακής πολιτικής για την πρόσβαση στο διαδίκτυο, χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την Ερευνα και την Τεχνολογία και μέριμνα για την προστασία και κατοχύρωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς στην ψηφιακή εποχή.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και εμφανίστηκε βέβαιος ότι το μήνυμα της νίκης στις 9 Απριλίου θα ηχήσει στη Μακεδονία, την πατρίδα του, είπε ότι η μάχη θα είναι σκληρή, αλλά τόνισε ότι η νίκη βρίσκεται στα χέρια όλων χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, γιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση για σπατάλες δισεκατομμυρίων για το κόμμα και το κατεστημένο, κάτι που όπως τόνισε είναι πρόκληση για το φορολογούμενο, το συνταξιούχο, τον άνεργο, τα νέα παιδιά που ψάχνουν για δουλειά.

    Τόνισε ότι η Ν.Δ. θα υπηρετήσει απαρέγκλιτα τους άξονες της πολιτικής , τα μέτρα που έχει εξαγγείλει και τις ιδέες που αναπτύσσει.

    Επισήμανε ακόμη ότι στην παγκόσμια σκηνή δεν υπάρχει πια ο διπολισμός ότι έσβησαν οι ιδεολογικές γραμμές και ότι ο φιλελευθερισμός αποτελεί ήδη το μοναδικό άξονα πολιτικής στα σύγχρονα κράτη.

    "Η Ελλάδα δεν μπορεί να χάνει τον καιρό της, Η Νέα Γενιά δεν μπορεί να χάνει τα πιο όμορφα χρόνια της, Φτάνει πια το γκρίζο του ωχαδερφισμού, του κυνισμού και της παρακμής", υπογράμμισε.

    [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΙΝΙ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΤΕΛΗ ΜΑΡΤΙΟΥ

    Ρώμη, 3 Μαρτίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λαμπέρτο Ντίνι θα είναι ο πρώτος υπουργός της ομάδας των οκτώ πλουσιότερων κρατών του κόσμου που θα επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα είπε ότι ο κ. Ντίνι θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας Πιονγκ Γιανγκ στο τέλος Μαρτίου, τρεις μήνες μετά την έναρξη διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών.

    Ο κ. Ντ' Αλέμα προέβη στην παραπάνω δήλωση μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Βορειοκορεάτη πρόεδρο Κιμ Νταε-Τζουνγκ που επισκέπτεται την Ιταλία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

    Ο κ. Ντίνι θα επισκεφθεί επίσης την Κίνα.

    Σημειώνεται ότι η Ιταλία είναι υπέρμαχος της συμφιλίωσης της Βόρειας και Νότιας Κορέας.

    Ο.Κ.

    [05] ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΠΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 3 Μαρτίου 2000 (20:43 UTC+2)

    Νέο ρεκόρ κατέρριψε το 1999 η παραγωγή οπίου στην Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελέγχου των Ναρκωτικών των Ηνωμένων Εθνών. Στοιχεία της έκθεσης δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ" σε άρθρο υπό τον τίτλο "Ηνωμένα Εθνη: καταρρίψατε ρεκόρ στο όπιο".

    Βάσει των στοιχείων της έκθεσης, κατά το 1999 παρήχθη ποσότητα οπίου στην Τουρκία από την οποία μπορούν να εξαχθούν 105,6 τόνοι μορφίνης, πράγμα που σημαίνει αύξηση κατά 21% σε σχέση με το 1998. Οι εκτάσεις στις οποίες καλλιεργείται παπαρούνα αυξήθηκαν 12πλάσια κατά την τελευταία 15ετία και κατά το 1999 έφτασαν τα 87.193 εκτάρια, αυξανόμενες κατά 77% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Στην Αυστραλία, η οποία είναι η δεύτερη στον κόσμο μεγαλύτερη παραγωγός οπίου μετά την Τουρκία, παρήχθη κατά το 1999 όπιο από το οποίο μπορούν να εξαχθούν 103,4 τόνοι μορφίνης. Το ποσοστό παραγωγής οπίου της Τουρκίας και της Αυστραλίας φτάνει συνολικά το 50% της παγκόσμιας παραγωγής.

    [06] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕ ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΘΕΜΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ

    Λευκωσία, 3 Μαρτίου 2000 (20:43 UTC+2)

    Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να θέσει θέμα απομάκρυνσης των Βρετανικών Βάσεων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να ζητήσει από τους Βρετανούς διακοπή της λειτουργίας των ηλεκτρονικών σταθμών παρακολούθησης που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις τους στην Κύπρο.

    Ο κ. Κασουλίδης μιλούσε κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, η οποία μετά από πρόταση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Χρίστου, εξέτασε το θέμα της ύπαρξης και λειτουργίας στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων ηλεκτρονικών σταθμών παρακολούθησης.

    Αναλύοντας την εισηγητική του πρόταση, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι "είναι δυνατόν πλέον να ελεγχθούν και να υποκλαπούν τα πάντα, όσα λέγονται και όσα γράφονται και ενδεχομένως το μόνο που παραμένει άβατον, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι τα όσα βρίσκονται στο μυαλό των ανθρώπων".

    Παρουσιάζοντας έγγραφα και εκθέσεις ειδικών, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι είναι αποδεδειγμένο πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια για να κατασκοπεύουν και να συλλέγουν πάσης φύσεως πληροφορίες, όχι μόνον από την Κύπρο, αλλά και κυρίως από άλλες χώρες.

    Μιλώντας για τη συνεργασία των Αγγλων και Αμερικανών στη δημιουργία, συντήρηση και λειτουργία αυτού του παγκόσμιου δικτύου συλλογής πληροφοριών που φέρει το κωδικό όνομα "Echelon", ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι έχουν δαπανηθεί δισεκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ μόνον και ότι ξεκινώντας τη λειτουργία του από το 1940 έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια ώστε να είναι σε θέση σήμερα να συλλέγει και να επεξεργάζεται τεράστιο όγκο πληροφοριών, πολιτικού, οικονομικού και στρατιωτικού ενδιαφέροντος.

    Με δεδομένο το ότι οι εγκαταστάσεις των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο χρησιμοποιούνται για παρακολούθηση τηλεφωνικών, ραδιοφωνικών και άλλων μορφών επικοινωνίας και ότι δραστηριοποιούνται ενάντια στα συμφέροντα του κυπριακού λαού, υπονομεύουν την κρατική κυριαρχία της Κύπρου, παρακολουθούν και άλλες χώρες και παραβιάζουν τη Συμφωνία Εγκαθίδρυσης, υποστήριξε ο κ. Χρίστου, η κυβέρνηση θα

    πρέπει να θέσει "θέμα τερματισμού αυτών των δραστηριοτήτων".

    Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, "το δικαίωμα του πολίτη για την ιδιωτική, την οικογενειακή ζωή, το δικαίωμα στην κατοικία και στην αλληλογραφία καταντά μια ρομαντική αναφορά που είναι διατυπωμένη μόνον για λόγους εφησυχασμού" και η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει εξηγήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμμετοχή του στο δίκτυο αυτό και για τη χρήση των εγκαταστάσεων στις Βάσεις.

    Τελειώνοντας την εισήγησή του, ο κ. Χρίστου ανέφερε τη διαπίστωσή του ότι "απουσιάζει από την Κύπρο η εθνική νομοθεσία, η οποία να διαμορφώνει το εθνικό πλαίσιο για τη λειτουργία των υπηρεσιών ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας" και ειδικά "η πρόνοια για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των ιδιωτικών, των κοινωνικών, ενδεχομένως και των ίδιων των κρατικών υπηρεσιών" και ζήτησε όπως η Βουλή ασχοληθεί σύντομα με το θέμα αυτό.

    Αφού άκουσε και τις ερωτήσεις άλλων Βουλευτών πάνω στο ίδιο θέμα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως το θέμα αυτό προέκυψε λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης και εξέλιξης της σύγχρονης τεχνολογίας και το παρομοίωσε με την κλωνοποίηση, η οποία όπως είπε "είναι προϊόν της επιστημονικής εξέλιξης".

    Παραδέχθηκε ότι με τις δυνατότητες της τεχνολογικής εξέλιξης είναι δυνατόν να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και εξέφρασε την πεποίθηση και την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα δώσει λύση και σ' αυτό το πρόβλημα.

    "Αίτημα να τερματισθούν αυτού του είδους οι δραστηριότητες των Βρετανικών Βάσεων ισοδυναμεί με αίτημα αποχώρησης των Βάσεων από την Κύπρο", δήλωσε ο κ. Κασουλίδης και συνέχισε λέγοντας ότι "από πολιτικής απόψεως, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εγείρει θέμα Βάσεων και θεωρεί ως σφάλμα τεραστίων διαστάσεων το να ανοίξει αυτήν τη

    στιγμή μέτωπο"...

    "Οπως είπα και προηγούμένως", είπε ο Υπουργός, "αρκετούς εχθρούς έχουμε, δεν είναι η (κατάλληλη) ώρα να κάνουμε άλλους εχθρούς, γνωστής ούσης και της ιστορίας της Κύπρου και των συνθηκών, κάτω από τις οποίες οδηγηθήκαμε στην καταστροφή το 1974" και

    συμπλήρωσε ότι "δεν πρόκειται να εγερθεί θέμα Βάσεων".

    Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι "οι σχέσεις μας με τη Βρετανία θεωρούμε ότι είναι φιλικές" και ανέφερε ότι από αυτήν τη χώρα ζητούμε υποστήριξη "και έχουμε υποστήριξη για να ενταχθούμε στην ΕΕ"

    "Η παρουσία τους και η συνύπαρξη εδώ στην Κύπρο στηρίζεται πάνω στην αρχή της φιλικής αμοιβαιότητας", είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι εάν αποδειχθεί πως η χώρα αυτή δεν είναι φιλική προς εμάς τότε τίθεται θέμα να αναθεωρήσουμε τη στάση μας".

    Το θέμα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, απασχολεί ήδη πολλές χώρες και την ΕΕ, στην οποία δεν ανήκουμε ακόμα, αλλά είμαστε συνδεδεμένη και υπό ένταξη χώρα, και ως τέτοια η Κύπρος θα συνδράμει και θα ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες.

    [07] ΑΥΞΗΘHKAN KATA 15% ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Βρυξέλλες, 3 Μαρτίου 2000 (20:43 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 15% παρουσίασαν οι εισαγωγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Τουρκία το 1998, ενώ οι εξαγωγές την αντίστοιχη περίοδο προς τη χώρα αυτή μειώθηκαν κατά 1%. Οι εμπορικές συναλλαγές της Τουρκίας με την ΕΕ αφορούσαν κυρίως μεταποιημένα προϊόντα και κατά 25% πρώτες ύλες.

    Τα στοιχεία αυτά παραθέτει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat, επισημαίνοντας ότι κατά το 1998 η αξία των εισαγωγών της Τουρκίας από την ΕΕ ανήλθε στα 22,1 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα η αξία των εξαγωγών της προς την αγορά της ΕΕ άγγιξε τα 13,6 δισ. ευρώ. Το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας με την ΕΕ ήταν της τάξης των 8,5 δισ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Τουρκία κατατάσσεται στην όγδοη θέση του πίνακα των εμπορικών εταίρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία αντιστοιχεί περίπου το 2,5% του συνολικού εμπορίου της ευρωπαϊκής "οικογένειας".

    Σύμφωνα με την Eurostat, το συνολικό ύψος των εισαγωγών και των εξαγωγών της Τουρκίας διπλασιάσθηκε το διάστημα 1990-1998 φθάνοντας στο ποσό των 40,5 δισ. και 23,5 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Το ίδιο χρονικό διάστημα η Τουρκία παρουσίασε εμπορικό έλλειμμα που αυξήθηκε κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια (περίπου 20 δισ. το 1997), αλλά παρουσίασε μικρή βελτίωση το 1998 (16,8 δισ.). Την ίδια πορεία ακολούθησε και το εμπορικό ισοζύγιο της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στη διάρκεια του 1998, το μεγαλύτερο ποσοστό του εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας είχε διεξαχθεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ειδικότερα, ποσοστά περίπου 52% των εισαγωγών και 50% των εξαγωγών της χώρας αυτής αφορούσαν την αγορά της ΕΕ, ενώ ως κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της Τουρκίας - με βάση το σύνολο των εισαγωγών και των εξαγωγών - κατατάσσονται η Γερμανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Η Eurostat αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του 1998 οι εξαγωγές της Τουρκίας, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ, ήταν πολύ μεγαλύτερες από εκείνες της Ελλάδας, στο ίδιο επίπεδο με εκείνες της Πορτογαλίας, αλλά υπολείπονταν των εξαγωγών όλων των άλλων κρατών - μελών της ΕΕ, ενώ αντίστοιχα οι εισαγωγές της ήταν μεγαλύτερες από εκείνες της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Φιλανδίας και μικρότερες από τις εισαγωγές άλλων κρατών - μελών. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η αναλογία εισαγωγών - εξαγωγών της Τουρκίας την κατατάσσει στην ίδια θέση με την Πορτογαλία, με την οποία μπορεί καλύτερα να συγκριθεί από άποψη εξωτερικού εμπορίου.

    Τέλος, από τα στοιχεία που παραθέτει η Eurostat προκύπτει ότι το 1997, το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της Ελλάδας με την Τουρκία παρουσίαζε πλεόνασμα 124 εκατ. ευρώ, ενώ το 1998 παρουσίασε έλλειμμα 23 εκατομμυρίων ευρώ.

    [08] Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΑ 7,1 ΕΚ. ΔΟΛ. ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ

    Γενεύη, 3 Μαρτίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Η Παγκόσμια οργάνωση του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι χιλιάδες κάτοικοι στην Μοζαμβίκη βρίσκονται υπό την απειλή ενός νέου κυκλώνα που πλησιάζει και ζήτησε από όλα τα παραρτήματα της να συλλέξουν χρήματα για να βοηθηθούν οι πολίτες της χώρας.

    Ο Ερυθρός Σταυρός έκανε έκκληση για να συγκεντρωθούν 7.1 εκατομμύρια δολάρια που θα δοθούν προς ανακούφιση των κατοίκων της Μοζαμβίκης και των γειτονικών χωρών της Ζιμπάμπουε, της Μποτσουάνα και της Σουαζιλάνδης.

    Ο Ρίτσαρντ Χουνλέντε, υπεύθυνος του προγράμματος για την συγκέντρωση των χρημάτων είπε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να βρεθούν γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσει να αποφευχθεί μια τεράστια καταστροφή.

    Η βασική προτεραιότητα είναι η διάσωση 100.000 ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί από τα νερά των πλημμύρων στην Μοζαμβίκη αλλά τα χρήματα θα εξασφαλίσουν καταφύγιο, πόσιμο νερό, τροφή και φάρμακα σε 85.000 ανθρώπους για επτά μήνες.

    Οι γιατροί του Ερυθρού Σταυρού προσπαθούν να εμποδίσουν την επιδημία χολέρας να ξεσπάσει στην Μοζαμβίκη ενώ εκτιμάται ότι 900.000 άνθρωποι έχουν χτυπηθεί μέχρι τώρα από τις πλημμύρες.

    Τα ελικόπτερα έχουν κατορθώσει να διασώσουν 9.500 άτομα και μέχρι τώρα έχουν χάσει την ζωή τους 350 άνθρωποι αλλά εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί.

    Ο.Κ.

    [09] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ

    Αθήνα, 3 Μαρτίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Τη συνεργασία του ΚΚΕ με την πολιτική κίνηση Κομμουνιστική Ανανέωση, η οποία προέκυψε από τη διάσπαση του κόμματος του Γιάννη Μπανιά, (που ανακοίνωσε τη συνεργασία του με το Συνασπισμό), ανακοίνωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Στόχος της συνεργασίας τους, όπως ανέφεραν οι δύο πλευρές, είναι η οριοθέτησή τους απέναντι στις επιλογές της κεντροδεξιάς, αλλά και της κεντροαριστεράς για τα βασικά ζητήματα της ΟΝΕ, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

    [10] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 3 Μαρτίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Σημαντική ανάκαμψη παρουσίασαν κατά τη σημερινή συνεδρία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) τόσο ο Γενικός Δείκτης Τιμών, ο οποίος κέρδισε 9,25 μονάδες, όσο και ο όγκος συναλλαγών, ο οποίος αυξήθηκε σχεδόν έξι εκατομμύρια λίρες.

    Με την έναρξη της συνεδρίας η αγορά κινήθηκε ανοδικά με τον ανεπίσημο Γενικό Δείκτη να κλείνει στο τέλος, ύστερα από μικρές διακυμάνσεις, στις 605,57 μονάδες σε σχέση με 596,32 μονάδες της προηγούμενης συνάντησης, σημειώνοντας σημαντική άνοδο της τάξης του 1,89%. Σημαντική αύξηση παρουσίασε και ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ο

    οποίος ανήλθε στα 18,9 εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με 13,1 εκ. της χθεσινής χρηματιστηριακής συνάντησης.

    Με κέρδη έκλεισαν όλοι οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες, ενώ ο δείκτης των Ασφαλιστικών Οργανισμών παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τα χθεσινά επίπεδα.

    Την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Βιομηχανικών Οργανισμών σε ποσοστό 2,15%, των Επενδυτικών Οργανισμών 2,04%, των Αλλων Εταιρειών 2,03% και των Τραπεζικών Οργανισμών 1,98%.

    Μικρότερη αύξηση της τάξης του 1,62% παρουσίασαν οι Εμπορικές Εταιρείες και 1,19% οι Τουριστικές Επιχειρήσεις. Την μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα σημείωσε η μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας με ποσοστό 28,9% του συνολικού όγκου συναλλαγών, η εταιρεία

    Louis Cruise Lines με 10,1%, η Τράπεζα Κύπρου με 9,1%, η Λαϊκή Τράπεζα (ex-div) με 5,5% και η εταιρεία Sharelink Financial Services με 4,2%.

    Σημειώνεται ότι σήμερα άρχισε η διαπραγμάτευση 60.921 νέων μετοχών της εταιρείας "Τράπεζας Κύπρου Λτδ" που έχουν προκύψει από την εξάσκηση Δικαιωμάτων Προτίμησης της εταιρείας και οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στις ήδη εισηγμένες συνήθεις μετοχές της.

    Σήμερα, επίσης, άρχισε η διαπραγμάτευση 16.288 νέων μετοχών της εταιρείας "Αθηνά Κυπριακή Επενδυτική Λτδ" που έχουν προκύψει από την εξάσκηση Δικαιωμάτων Αγοράς Μετοχών της εταιρείας και οι οποίες έχουν ενσωματωθεί με τις ήδη εισηγμένες συνήθεις μετοχές της.

    [11] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΣ ΕΡΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΟΥ

    Λευκωσία, 3 Μαρτίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Ο ψευδοπρωθυπουργός των κατεχομένων Ντερβίς Ερογλου κάλεσε προκλητικά την ελληνοκυπριακή πλευρά να ξεχάσει τη Μόρφου, η οποία όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε αναπτύσσεται κάθε μέρα και πιο πολύ.

    Οπως γράφει ο τουρκοκυπριακός τύπος, ο κ. Ερογλου προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην κατεχόμενη Μόρφου, όπου είπε ότι "ουδέποτε θα πραγματοποιηθούν τα όνειρα των Ελληνοκυπρίων για τη Μόρφου", την οποία, υποστήριξε, "οι Ελληνοκύπριοι εποφθαλμιούν λόγω της συνεχούς ανάπτυξής της".

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Ερογλου υποσχέθηκε ότι θα γίνουν επενδύσεις τόσο στη Μόρφου όσο και στην κατεχόμενη Λεύκα.

    Αναφερόμενος στο νοσοκομείο της Μόρφου είπε ότι όχι μόνο θα συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά θα γίνουν επιπρόσθετα έργα ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα το κοινό.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛ.ΑΝ.

    Αθήνα, 3 Μαρτίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία κεντρικών πολιτικών στελεχών της Πολιτικής Ανοιξης είχαν σήμερα στη Χαριλάου Τρικούπη, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης και οι Παρασκευάς Αυγερινός, Θεόδωρος Τσουκάτος και Δ. Καρύδης.

    Από την πλευρά της ΠΟΛΑΝ συμμετείχαν οι: Μαχαίρα Μαρία, υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α' Πειραιά, τέως βουλευτής ΠΟΛΑΝ, Μελανίτου Άννα, υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α' Αθήνας, Τσαρούχης Χρήστος, τέως υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ 'Α Πειραιά, Αγγελόπουλος Βασίλης, τέως υποψήφιος βουλευτής Α' Πειραιά, Καρτελιάς Πέτρος, τέως υποψήφιος βουλευτής 'Α Πειραιά, Μπουζίκος Βασίλης, τέως υποψήφιος Βουλευτής Β' Πειραιά, Δέδε - Κάτσου Βούλα, τέως υποψήφια βουλευτής Βοιωτίας και υποψήφια νομάρχης Βοιωτίας, Μεραβίλιας Παντελής, τέως υποψήφιος Δωδεκανήσου, Σιάτρας Γιώργος, τέως υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας, Κουκοφίκης Κωνσταντίνος, τέως υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας, Μπότσης Χρήστος, στέλεχος τοπικής Αυτοδιοίκησης Κερατέας, Παπαδημητρίου Γιάννης-Δημήτρης, γραμματέας Νεολαίας Αθήνας.

    Επιστολή και δήλωση υποστήριξης στο ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές της 9ης Απριλίου έστειλε ο Ν.Δόικος, μέλος της Ε.Ε. και του Κεντρικού Συμβουλίου και υποψήφιος βουλευτής Καστοριάς της ΠΟΛΑΝ.

    Μετά τη συνάντηση ο κ.Σκανδαλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έγιναν δεκτά 12 σημαντικά στελέχη της ΠΟΛΑΝ, τα οποία ήταν υποψήφιοι βουλευτές στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και ανέφερε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις στράτευσης στο ΠΑΣΟΚ για "την ενίσχυση της πολιτικής του πρωθυπουργού και των εθνικών στόχων που έχει επιλέξει στην κρίσιμη αυτή πολιτική φάση". Ακόμη τόνισε ότι αποδεικνύεται πως "ένα μεγάλο ποσοστό από το κόμμα της ΠΟΛΑΝ προσανατολίζεται στην υποστήριξη της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης που θα δώσει μάχη στις εκλογές της 9ης Απριλίου".

    Η Μαρία Μαχαίρα δήλωσε ότι η απόφαση των στελεχών οφείλεται στο ότι "ο κ.Σημίτης με τη σταθερότητα που έχει δείξει και με τις πολιτικές επιλογές του οδηγεί την Ελλάδα με σταθερότητα σε ένα δρόμο προόδου, τον οποίο και εμείς θέλουμε να στηρίξουμε".

    Τέλος, η Άννα Μελανίτη ανέφερε ότι "είμαστε άνθρωποι της δράσης και επιμένουμε να είμαστε πάντοτε στα γεγονότα. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι μονόδρομος".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 3 March 2000 - 19:13:59 UTC