Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-02-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 21ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 22ης
  • [03] ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 1999
  • [04] ΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΜΠΑΜΠΙΤΣΚΙ ΣΤΟ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ
  • [05] ΣΤΗ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ ΕΚΑΤΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ KFOR
  • [06] ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • [07] ΚΟΣΟΒΟ: ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ KFOR ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΣΕΡΒΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ
  • [08] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΓΑΝΔΗΣ
  • [09] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΚΑΙΗΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [10] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΗΣ Κ. ΘΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑΚΑΚΗ
  • [11] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΕΚ 3 - 1

  • [01] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Κωνσταντινούπολη, 27 Φεβρουαρίου 2000 (10:04 UTC+2)

    "Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να προχωρήσει η Τουρκία στον εκδημοκρατισμό", τονίζει ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Σουλεϊμάν Γκεντσέλ, πρόεδρος της Ενωσης των Σύγχρονων Τούρκων Δημοσιογράφων, αρχισυντάκτης της εφημερίδας "Γενί Ασίρ", που είναι η αρχαιότερη τουρκική εφημερίδα.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων και σχολιάζοντας την έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για την συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ο κ. Γκεντσέλ, σημείωσε ότι μετά το Ελσίνκι, όταν η Ευρώπη αποφάσισε να δεχθεί την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι πολίτες στη χώρα του, περίμεναν να υπάρξουν γενικότερες αλλαγές, κυρίως στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως μέχρι τώρα, τίποτα δεν άλλαξε ούτε στη νομοθεσία της χώρας, ούτε πουθενά αλλού.

    "Δυστυχώς η Τουρκία εξακολουθεί να έχει πρόβλημα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Όχι μόνο για το ζήτημα των Κούρδων, αλλά και για τους ίδιους τους Τούρκους που θέλουν να μιλήσουν ελεύθερα και τώρα δεν μπορούν", είπε ο κ. Γκεντσέλ. Διευκρινίζοντας ότι η Δημοκρατία στην Τουρκία δεν είναι όπως στις Δυτικές χώρες και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ρόλο που παίζουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

    "Υπάρχουν κάποια προβλήματα που έρχονται ακόμη από την ίδια την ιστορία μας. Η Τουρκία και η κυβέρνησή μας, πρέπει να κάνει τα ανάλογα βήματα για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα. Όμως δεν πάει όσο γρήγορα πρέπει", τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης των Σύγχρονων Τούρκων Δημοσιογράφων. Προσθέτοντας ότι η Ελλάδα και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι πάρα πολύ μπροστά από την Τουρκία στον τομέα αυτό.

    [02] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 21ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 22ης

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2000 (21:08 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει προβάδισμα τεσσάρων βαθμών και πλέον ελπίζει σε στραβοπάτημα του Παναθηναϊκού στην Καλαμάτα, για να ανασάνει βαθμολογικά. Αντίθετα, παρά τη νέα ισοπαλία ο ΟΦΗ διατηρήθηκε στην 3η θέση, ενώ 4ος είναι πλέον ο Ηρακλής που επιβλήθηκε επί της ΑΕΚ στο Καυτατζόγλειο Στάδιο, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια. Μεγάλη επιτυχία για τον Αρη που κέρδισε στη Νέα Σμύρνη τον Πανιώνιο και ανέβηκε στην 5η θέση. Το νέο στραβοπάτημα του ΠΑΟΚ δημιούργησε αναστάτωση στο σύλλογο, καθώς η ομάδα δεν μπορεί να ξεφύγει από τις συνεχείς ισοπαλίες και μάλιστα με το ίδιο σκορ 1 - 1.

    Η βαθμολογία μετά τα περισσότερα παιχνίδια της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (21η αγωνιστική)

    1.Ολυμπακός 57

    2.Παναθηναϊκός 53

    3.ΟΦΗ 45

    4.Ηρακλής 36

    5.Αρης 35

    6.ΑΕΚ 34

    7.ΠΑΟΚ 29

    8.Ξάνθη 29

    9.Πανηλειακός 28

    10.Πανιώνιος 28

    11.Ιωνικός 25

    12.Εθνικός Αστέρας 24

    13.Καβάλα 19

    14.Παναχαϊκή 19

    15.Τρίκαλα 16

    16.Καλαμάτα 15

    17.Προοδευτική 15

    18.Απόλλων 14

    *Καλαμάτα και Παναθηναϊκός έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

    ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (22η)

    Παναχαϊκή - Καλαμάτα

    Παναθηναϊκός - Εθνικός Αστέρας

    Ξάνθη - Προοδευτική

    ΠΑΟΚ - Ηρακλής

    ΟΦΗ - Πανιώνιος

    ΑΕΚ - Πανηλειακός

    Αρης - Απόλλων Αθηνών

    Τρίκαλα - Ολυμπιακός

    Ιωνικός - Καβάλα

    [03] ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 1999

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Σε δημόσιο απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής για το 1999, προχώρησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς".

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος χαρακτήρισε το 1999 έτος εξαιρετικής σημασίας για το δήμο αλλά και για την ίδια την πόλη, καθώς υλοποιήθηκε μεγάλο μέρος των προγραμματικών δηλώσεων της δημοτικής αρχής που περιλάμβαναν την αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και του ίδιου του δήμου Θεσσαλονίκης, τα μεγάλα έργα για την ανάπτυξη της πόλης με άξονα τα Βαλκάνια, τον ευπρεπισμός της πόλης και τις παρεμβάσεις με στόχο την ποιότητα ζωής.

    Η καλλιέργεια κλίματος ενότητας ανάμεσα στις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επιτεύχθηκε με την συγκρότηση διαπαραταξιακού προεδρείου στο δημοτικό συμβούλιο, στη δημαρχιακή επιτροπή, στην επιτροπή για τον εορτασμό της χιλιετίας και σε άλλα όργανα του δήμου.

    Ανάμεσα στα έργα στρατηγικής σημασίας για την Θεσσαλονίκη ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανέφερε την προώθηση της ανέγερσης νέου δημαρχιακού μεγάρου στο στρατόπεδο Τσιρογιάννη, την παραμονή της Δ.Ε.Θ. στην πόλη, τη διάσωση της αλάνας της Τούμπας και την προώθηση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την συνύπαρξη αρχαιοτήτων και πάρκινγκ στην πλατεία Διοικητηρίου.

    Η δημοτική αρχή υπέβαλλε στην περιφέρεια ολοκληρωμένη πρόταση για την ένταξη έργων ύψους 230 δισ. στο Γ' ΚΠΣ. Εγκρίθηκε, ήδη, η υλοποίηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Περιπάτου στην περιοχή γύρω από την Πλατεία Δικαστηρίων . Επίσης υποβλήθηκε πρόταση για χρηματοδότηση έργων ύψους 102 δισ. από το ειδικό πρόγραμμα για την τοπική αυτοδιοίκηση στο οποίο εντάσσονται, μεταξύ άλλων, η ανάπλαση του Μπιτ Παζάρ, η αναμόρφωση των παραλιακών πάρκων και η κατασκευή δημοτικού μηχανουργείου.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπαγεωργόπουλος στην πίεση που άσκησε ο δήμος στην κεντρική εξουσία για την κατασκευή των μεγάλων έργων της πόλης (μετρό, υποθαλάσσια αρτηρία, κόμβοι στον περιφερειακό), για την ανάληψη από τη Θεσσαλονίκη της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας του 2004 καθώς και για τη διοργάνωση μέρους των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ανάμεσα στα επιτεύγματα της δημοτικής αρχής συγκαταλέγεται η μείωση του χρέους του δήμου από 12 σε 6 δις. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος δεσμεύτηκε ότι το 2000 το χρέος θα έχει μηδενιστεί.

    Άλλες παρεμβάσεις του δήμου στην καθημερινή ζωή της πόλης είναι η ολοκλήρωση των έργων στα Λαδάδικα, οι 3000 νέοι χώροι στάθμευσεις, ο σχεδιασμός για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, το γραφείο γυναικείων θεμάτων, η διαμόρφωση πλατειών και χώρων, οι ασφαλτοστρώσεις, οι πεζοδρομήσεις 11.000 τμ, οι αναμορφώσεις των πάρκων, η φροντίδα για περισσότερο πράσινο.

    [04] ΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΜΠΑΜΠΙΤΣΚΙ ΣΤΟ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ

    Μαχατσκάλα, 27 Φεβρουαρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Φυλακίστηκε τελικά σήμερα ο Ρώσος δημοσιογράφος, Αντρέι Μπαμπίτσκι, που κρατούνταν στο υπουργείο Εσωετρικών του Νταγκεστάν, κατηγορούμενος για παρουσίαση πλαστού διαβατηρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος του, Αλεξάντερ Ζοζούλια.

    Ο δικηγόρος του Ρώσου δημοσιογράφου είχε εκφράσει νωρίτερα την ελπίδα ότι θα αφεθεί ελεύθερος αύριο ο Μπαμπίτσκι καθώς στο Νταγκεστάν, δημοκρατία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι ύποπτοι δεν κρατούνται πέρα των τριών ημερών χωρίς σχετική καταγγελία. Η σημερινή καταγγελία και φυλάκισή του ωστόσο δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας για άμεση απελευθέρωσή του.

    Ο κ. Ζοζούλια χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον του Μπαμπίτσκι ως "μη σοβαρές", ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η γυναίκα του Ρώσου δημοσιογράφου, Λουντμίλα, πέρασε από ανάκριση στο υπουργείο Εσωτερικών του Νταγκεστάν, αλλά δεν της δόθηκε άδεια να δει τον άνδρα της.

    Ο 35χρονος δημοσιογράφος, που εργάζεται για το Radio Svoboda, τη ρωσική υπηρεσία του αμερικανικού ραδιοφώνου Radio Free Europe, συνέληφθη κατά τη διάρκεια ελέγχου διαβατηρίων σε ξενοδοχείο της Μαχατσκάλα.

    Πριν από την επανεμφάνισή του, οι συγγενείς του Μπαμπίτσκι, εξέφρασαν φόβους για τη ζωή τους. Ο Μπαμπίτσκι συνελήφθη στις 13 Ιανουαρίου από τις ρωσικές δυνάμεις στην Τσετσενία και στις 3 Φεβρουαρίου το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος δημοσιογράφος είχε δοθεί ως αντάλλαγμα για τρεις Ρώσους στρατιώτες, που κρατούνταν αιχμαλώτοι από τους Τσετσένους αντάρτες.

    Σ.Π.

    [05] ΣΤΗ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ ΕΚΑΤΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ KFOR

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Tις δυνάμεις της KFOR στην πόλη Κόσοφσκα Μίτροβιτσα θα ενισχύσουν από αύριο περίπου εκατό Ελληνες στρατιώτες, που μέχρι στιγμής βρίσκονται στο Ουρόσεβατς, νότια της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα.

    Η μεταφορά των Ελλήνων στρατιωτών από το Ουρόσεβατς στην Κόσοφσκα Μίτροβιτσα εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της μετακίνησης στρατευμάτων της KFOR στην πόλη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το κύμα βίας που έχει ξεσπάσει μεταξύ των Σέρβων και των αλβανόφωνων κατοίκων της.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη αποστολή των Ελλήνων στρατιωτών στην πόλη, καθώς από τις 26 έως τις 30 Ιανουαρίου και από τις 15 έως τις 19 Φεβρουαρίου είχαν ξαναενισχύσει τις δυνάμεις της KFOR στην Κόσοφσκα Μίτροβιτσα.

    Σ.Π.

    [06] ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Η εκπαιδευτική πολιτική απαιτεί χρόνο, λαμβάνει υπόψη τα σημερινά δεδομένα αλλά πρέπει να δει τα μελλούμενα και χρειάζεται καιρό για να εφαρμοστεί, τόνισε απόψε το βράδυ ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα "Ελληνική εκπαίδευση, ευκαιρίες και προκλήσεις της νέας εποχής", που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο "Νικόλαος Γερμανός". Ο κ. Μαγκριώτης τόνισε πως το σχολείο πρέπει να δώσει στους μαθητές τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν σημαντικές για το παρόν και κυρίως για το μέλλον προσωπικές ικανότητες και αρετές. Είπε ακόμη ότι ρόλος του σχολείου είναι να διευρύνει τον ορίζοντα του μαθητή, δίνοντάς του ευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση των προβλημάτων αλλά και πολιτιστικά στοιχεία του τόπου του.

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ως σοσιαλιστικό κόμμα, μαζί με τα άλλα εργατικά και αριστερά κόμματα της ενιαίας Ευρώπης, επιχειρεί να διαμορφώσει μια εκπαιδευτική πολιτική που θα εξασφαλίζει την ελεύθερη και κριτική συμμετοχή όλων των Ελλήνων, χωρίς περιορισμούς εισοδήματος ή κοινωνικής προέλευσης, στην παραγωγή και μετάδοση της γνώσης. Αναφερόμενος στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τη χαρακτήρισε βαθύτατη πολιτική λειτουργία που απαιτεί βάθος χρόνου, διαθέτει όμως οραματική σύλληψη και καλύπτει όλο το φάσμα της εκπαίδευσης.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι το νέο σύστημα θα πρέπει να στηρίζεται στο δικαίωμα της επιλογής της προσφερόμενης γνώσης, στην ευελιξία προσαρμογής της στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και στην ανάγκη της διά βίου κατάρτισης.

    Ο κ. Μαγκριώτης έκανε και έναν σύντομο απολογισμό του έργου της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι μέρα με τη μέρα δικαιώνεται η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς κατακτώνται οι στόχοι που έθεσε ως κυβέρνηση. "Η χώρα μας εισέρχεται στη νέα χιλιετία με αισιόδοξες προβλέψεις που αποτελούν αποτέλεσμα της ισχυρής μας οικονομίας", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    [07] ΚΟΣΟΒΟ: ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ KFOR ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΣΕΡΒΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

    Γκρατσάνιτσα, 27 Φεβρουαρίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Ανδρες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης απέκλεισαν το σερβικό χωριό Γκρατσάνιτσα, καθώς 150 Σέρβοι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία ενός αστυνομικού σε ένοπλη επίθεση κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

    Σουηδοί στρατιώτες της KFOR απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στο χωριό, νότια της πόλης Πρίστινα, όπου ζουν οι γονείς του 27χρονου Σλάβισα Ντιμίτρεβιτς, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι οι διαδηλωτές, που διαδήλωναν ειρηνικά, θα μπορούσαν να επιτεθούν σε διερχόμενα αλβανικά αυτοκίνητα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, οι χωρικοί ήταν "πολύ εκνευρισμένοι" από τη δολοφονία, που ακολούθησε άλλες τρεις την προηγούμενη εβδομάδα.

    Η κηδεία του Σέρβου αστυνομικού θα γίνει αύριο, στην πόλη Νις, και σύμφωνα με ανακοίνωση της KFOR θα υπάρξει συνοδεία για τους περίπου 100 κατοίκους του χωριού Γκρατσάνιτσα και τους γονείς του αστυνομικού, που θα παραστούν στην κηδεία.Οι γονείς του άτυχου αστυνομικού ήθελαν να θάψουν το γιο τους στο χωριό, αλλά οι σερβικές αρχές αρνήθηκαν τη μεταφορά του νεκρού στο Κοσσυφοπέδιο.

    Σ.Π.

    [08] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΓΑΝΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τους τρεις έλληνες πρωταθλητές, Κατερίνα Θάνου, Γιώργο Θεοδωρίδη και Αγγελο Παυλακάκη, που διέπρεψαν στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου και κατέκτησαν τρία μετάλλια απέστειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    "Συγχαρητήρια. Οι λαμπρές επιτυχίες, που πέτυχε ο καθένας σας ξεχωριστά στο αγώνισμα του, μας έκαναν όλους υπερήφανους. Θερμές ευχές για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο τηλεγράφημα του κ. Τσοχατζόπουλου.

    [09] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΚΑΙΗΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού που δημιουργήθηκε με την οριστικοποίηση της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της συνόδου του Ελσίνκι, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας χθες σε συνεστίαση της Ενωσης Αγωνιστών της ΕΛΔΥΚ Βόρειας Ελλάδας. Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι μετά από 25 χρόνια υπάρχει μια πρώτη ένδειξη δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος μέσα από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

    Ο υπουργός Αμυνας επισήμανε εξάλλου ότι και η Τουρκία αντιλαμβάνεται πλέον πως δεν μπορεί να επιβιώσει μόνη της και επιδιώκει τη στήριξή της από την Ευρώπη. "Σε αυτή την εξέλιξη που γίνεται αναγκαστικά πλέον από την Τουρκία, η Ευρώπη ομόφωνα την αποδέχεται, αλλά ζητά βέβαια την εφαρμογή από την πλευρά της μιας σειράς υποχρεώσεων στο εσωτερικό της, σε σχέση με τους γείτονες, στην παρουσία της στη διεθνή κοινότητα", τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος και πρόσθεσε: "Η υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου στις σχέσεις της με τις γειτονικές της χώρες, στη βάση φιλίας, ειρήνης και ειρηνικής συνεργασίας, που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί το νέο επίπεδο μέσα από το οποίο μπορεί η Κύπρος και η Ελλάδα να διεκδικήσουν την προώθηση πολιτικών στόχων που στο παρελθόν, επί 25 χρόνια, ήταν αδιανόητο".

    [10] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΗΣ Κ. ΘΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑΚΑΚΗ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2000 (19:35 UTC+2)

    Μήνυμα με το οποίο συγχαίρει θερμά την Κατερίνα Θάνου για το χρυσό μετάλλειο που κατέκτησε στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου, στη Γάνδη, απηύθυνε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μόλις πληροφορήθηκε την επιτυχία της ελληνίδας αθλήτριας.

    "Συγχαίρουμε θερμά την Κατερίνα Θάνου για τη μεγάλη σημερινή της επιτυχία. Κατέκτησε την κορυφή. Γία μία ακόμη φορά έκανε όλους τους Ελληνες και όλες τις Ελληνίδες να αισθάνονται υπερήφανοι. Της ευχόμαστε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον", αναφέρει ο κ Καραμανλής.

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ακόμη ότι αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και τους Ελληνες πρωταθλητές Γιώργο Θεοδωρίδη και Αγγελο Παυλακάκη που πήραν το αργυρό και το χάλκινο μετάλλειο αντίστοιχα, στον τελικό των 60 μέτρων ανδρών. "Η σκληρή δουλειά, η σοβαρότητα και η συνέπεια τους έφεραν στην κορυφή. Οι δύο πρωταθλητές μας χάρισαν σήμερα στον ελληνικό αθλητισμό μια ακόμη διάκριση", προσθέτει ο Κώστας Καραμανλής σε γραπτό του μήνυμα.

    [11] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΕΚ 3 - 1

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2000 (19:35 UTC+2)

    Μεγάλη νίκη του Ηρακλή επί της ΑΕΚ με σκορ 3 - 1 στο Καυτατζόγλειο Στάδιο, στο σημαντικότερο παιχνίδι της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Ο Γηραιός έχοντας τη συμπαράσταση περίπου 15.000 φιλάθλων του κατάφερε να κατακτήσει τους τρεις βαθμούς και να ανέβει στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Μάλιστα με τη σημερινή νίκη έκανε ένα σημαντικό βήμα για έξοδο στην Ευρώπη.

    Ωστόσο η ΑΕΚ ήταν αυτή που κατάφερε να προηγηθεί στο σκορ, μόλις στο 7' λεπτό με τον Σαβέφσκι, ένα γκολ που αποτέλεσε ψυχρολουσία για τους γηπεδούχους. Οι παίκτες του Αγγελου Αναστασιάδη όμως δεν τα παράτησαν και συνέχισαν την προσπάθεια τους. Το γκολ της ισοφάρισης για τον Ηρακλή ήρθε στο 33' με τον αρχηγό Γιώργο Ξενίδη, ενώ στο 41' ο Μιχάλης Κωνσταντίνου βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα έκανε το 2 - 1 και σκόρπισε ενθουσιασμό στους κυανόλευκους.

    Και στο β' ημίχρονο ο Ηρακλής διατήρησε το καλό του πρόσωπο και ήταν ιδιαίτερα απειλητικός. Στο 74' ο Μιχάλης Κωνσταντίνου κέρδισε πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο ίδιος διαμορφώνοντας το 3 - 1 για τον Ηρακλή και βάζοντας τα θεμέλια της νίκης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 27 February 2000 - 19:13:45 UTC