Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-02-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [02] ΕΛΛΗΝΟΤΣΕΧΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ
  • [03] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
  • [04] ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο ΤΖΕΜ
  • [05] ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗΝ Α' ΑΘΗΝΩΝ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ
  • [06] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ
  • [07] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  • [08] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ ΣΤΗ ΛIΒΥΗ
  • [10] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΙΣΠΑΝΙΑΣ, ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑΣ
  • [11] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  • [12] Ο Σ. ΜΠΕΝΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

  • [01] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Βρυξέλλες, 22 Φεβρουαρίου 2000 (23:15 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του από τις αντιδράσεις των μελών της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος παρουσίασε σήμερα το ελληνικό πρόγραμμα σύγκλισης.

    Η πλειοψηφία των μελών Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διατύπωσε θετικά σχόλια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Ο κ. Παπαντωνίου παρουσίασε τους δείκτες και εξήγησε τον τρόπο που επιτεύχθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία έξι χρόνια, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να πληροί σήμερα τα κριτήρια ένταξης στην ΟΝΕ.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τόνισε ότι σε έξι χρόνια πραγματοποιήθηκε ένα άλμα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία και μπορούμε να μιλάμε για μία νέα οικονομία, μία άλλη οικονομία σε σχέση με αυτήν που είχαμε το 1993.

    Η πρόεδρος της Επιτροπής χαρακτήρισε την Ελλάδα υπόδειγμα και παράδειγμα προς μίμηση για τις χώρες που επιθυμούν να μπουν στη ζώνη των "11" και ορισμένοι βουλευτές σχολίασαν "πρέπει να δράξετε τους καρπούς των κόπων σας και να ενταχθείτε στην ΟΝΕ".

    Ωστόσο υπήρξαν και κάποιοι ευρωβουλευτές που αναρωτήθηκαν πως είναι δυνατό να συνδυάζεται το πρόσωπο μίας τόσο ισχυρής οικονομίας με την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης , ενώ κάποιοι άλλοι ζήτησαν από την κυβέρνηση να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο στις διαρθρωτικές αλλαγές.

    Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι "στα χρόνια που έρχονται και μετά την οικονομική εξυγίανση του δημόσιου πλέον θα είναι απόλυτα εφικτό για την κυβέρνηση μας μέσα στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας να στηρίζει πολύ περισσότερο ουσιαστικά και με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις, γιατί ακριβώς θα αξιοποιεί τους καρπούς αυτής της πολύ μεγάλης οικονομικής επιτυχίας".

    Οι σημερινές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τις επιδόσεις οποιασδήποτε άλλης χώρας στην Ευρώπη ή και στον κόσμο, συμπλήρωσε.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επεσήμανε ότι στη μετά ΟΝΕ εποχή η κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει σε επιτήρηση την πορεία του πληθωρισμού, στον οποίο οι επιπτώσεις από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου ήταν οι ίδιες με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [02] ΕΛΛΗΝΟΤΣΕΧΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2000 (13:01 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γ.Καβάν,Γ.Παπανδρέου,Γ.Μαγκριώτης

    Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Τσεχίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη υπέγραψαν το πρωί στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Γιώργος Παπανδρέου και Jan Kavan παρουσία του υπουργού Γιάννη Μαγκριώτη.

    Και οι τρεις υπουργοί χαρακτήρισαν τη σημερινή μέρα ιστορική για την εξέλιξη των διμερών σχέσεων και την ανάπτυξη της συνεργασίας στα Βαλκάνια που ξεκίνησε με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Παράλληλα αναφέρθηκαν και στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Θεσσαλονίκη και στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας σημείωσε ότι οι σημερινές εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ανέρχονται σε 150 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο και οι εξαγωγές προιόντων της Τσεχίας στην Ελλάδα υπερβαίνουν λίγο τις εισαγωγές ελληνικών προιόντων. Ο υπουργός συνοδεύεται από περίπου 20 επιχειρηματίες που θα έχουν επαφές με Ελληνες συναδέλφους τους. Οπως εκτίμησε, θα υπάρξουν συμφωνίες για συναλλαγές και κοινή επιχειρηματική δράση, καθώς έχει εκδηλωθεί ήδη το ενδιαφέρον για τους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, των σιδηροδρόμων, της ενέργειας, των αγροτικών μηχανημάτων κ.α.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη γίνεται ο βασικός πόλος συντονισμού των αναπτυξιακών προσπαθειών στα Βαλκάνια και μίλησε με θερμά λόγια για τη συμβολή του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης σ αυτή την υπόθεση.

    Ο κ. Kavan κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να επισκεφθεί την Τσεχία και σημείωσε ότι και ο πρωθυπουργός της χώρας του θα επισκεφθεί την Ελλάδα συνοδευόμενος από επιχειρηματίες. Η Θεσσαλονίκη είναι φίλη των Βαλκανίων και μητροπολιτικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής.

    Ο κ. Μαγκριώτης εμφανίστηκε αισιόδοξος για παραπέρα ανάπτυξη των ελληνο-τσεχικών σχέσεων και επισήμανε πως η ίδρυση ή εγκατάσταση διεθνών οργανισμών στη Θεσσαλονίκη αποτελούν μια καθημερινή πραγματικότητα που δείχνει το στρατηγικό ρόλο της πόλης στη νέα εποχή.

    [03] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

    Μελβούρνη, 23 Φεβρουαρίου 2000 (21:07 UTC+2)

    του Κώστα Παϊβανά

    Το σύνολο των ελληνικών ορθοδόξων κοινοτήτων και ενοριών της πολιτείας της Βικτώριας Αυστραλίας, συνήλθαν σε έκτακτη συνεδρίαση και αποφάσισαν να αποσταλεί επιστολή προς την διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, της οποίας το περιεχόμενο έχει ως ακολούθως:

    "Αξιότιμοι Κύριοι, η Ενωση Ελληνικών Ορθοδόξων Ενοριών και Κοινοτήτων Βικτώριας σταθμίζοντας με νηφαλιότητα τις εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες που θα έχει αναπόφευκτα, τόσο για τον ελληνισμό της Αυστραλίας, όσο και για το εθνικό κέντρο και για την ίδια την Ολυμπιακή, η προγραμματισμένη κατάργηση των πτήσεων του εθνικού αερομεταφορέα στη Μελβούρνη, όπου ζει ο μισός σχεδόν από τον Ελληνισμό της Αυστραλίας, σας ζητεί, εξ ονόματος αυτού του φιλότιμου λαού, να αναθεωρήσετε τη σχετική απόφασή σας".

    Την επιστολή υπογράφει ο πρόεδρος της Ένωσης, Κωνσταντίνος Κόντης και ο Γενικός Γραμματέας Θεόδωρος Ασημακόπουλος.

    [04] ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο ΤΖΕΜ

    Λευκωσία, 23 Φεβρουαρίου 2000 (21:00 UTC+2)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα το ερχόμενο Σάββατο, όπως ανακοινώθηκε από το τουρκικό ΥΠΕΞ και μεταδόθηκε από τα τουρκοκυπριακά Μέσα Ενημέρωσης.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα κατεχόμενα ο κ. Τζεμ θα έχει συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και άλλους "αξιωματούχους" του ψευδοκράτους.

    [05] ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗΝ Α' ΑΘΗΝΩΝ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2000 (21:00 UTC+2)

    Σε συμφωνία για συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία κατέληξε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Στέφανος Μάνος.

    Η συμφωνία προβλέπει κ. Μάνος θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Περιφέρεια Αθηνών με σταυρό και ένα στέλεχος των Φιλελευθέρων στην έκτη θέση του ψηφοδελτίου της Επικρατείας της Ν.Δ. και συνεργασία μετεκλογική εφόσον κερδίσει η Ν.Δ. τις εκλογές.

    Ο κ. Μάνος ανακοινώνοντας την απόφασή του τόνισε ότι σε όλη του τη ζωή ξεκίνησε με την παραδοχή ότι είναι στην πολιτική για να κάνει έργο και ότι έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα για να γίνει, όπως έχει εξηγήσει, αυτό το έργο θα έπρεπε να υπάρξει συνεργασία με άλλους, έτσι ώστε με το άθροισμα των δυνάμεων να επιτευχθούν πολύ περισσότερα από ότι μπορεί ο καθένας μόνος και ασφαλώς το άθροισμα να είναι πολύ περισσότερο από τα μέρη.

    Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων είπε ότι επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή με τον οποίο συμφώνησαν να συνεργαστούν στις εκλογές για να νικήσουν.

    "Συμφωνήσαμε ότι στην έκτη εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα περιληφθεί ο Γιώργος Ψαχαρόπουλος, διακεκριμένο στέλεχος της οικονομίας της εκπαίδευσης στη World Bank και σήμερα γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ. Συμφωνήσαμε επίσης ότι εγώ ο ίδιος θα είμαι υποψήφιος, όπως άλλωστε πάντοτε στο παρελθόν στην Α΄ Αθηνών", τόνισε.

    Ο κ. Μάνος εξέφρασε την ελπίδα οι Αθηναίοι πολίτες με τη στάση τους να εγκρίνουν τη δική μου στάση στις εκλογές και πρόσθεσε ότι με τον κ. Καραμανλή συμφώνησαν ότι ο τομέας αιχμής της συνεργασίας τους θα είναι ο χώρος της δικαιοσύνης.

    Χαρακτήρισε την εξέλιξη ξαφνική, γιατί όπως διευκρίνισε είχε σχηματίσει την εντύπωση ότι οι προσπάθειες που είχε κάνει για να εξηγήσει είναι προς όφελος όλης της Ελλάδας να αρχίζουν οι πολιτικές δυνάμεις αδιάφορα από το μέγεθός τους να συνεργάζονται είναι κάτι το καλό.

    Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι από αυτή τη συνεργασία με αιχμή στον τομέα της δικαιοσύνης θα βγει κάτι καλό για όλους και για τον τόπο.

    Ερωτηθείς αν τα πολιτικά προβλήματα με τη Ν.Δ., καθώς είχε διαγραφεί από το κόμμα, έχουν επιλυθεί ο κ. Μάνος είπε ότι ασφαλώς διατηρούνται διαφορές, δεν εξαφανίζεται η ταυτότητα κανενός.

    "Αλλά αυτό το οποίο κάνουμε τώρα είναι ότι συνεργαζόμαστε για να νικήσουμε. Συνεργαζόμαστε με κυρία αιχμή ένα χώρο τη δικαιοσύνη. Δεν πάμε να λύσουμε μαζί όλα τα προβλήματα. Ο καθένας θα διατηρήσει μερικές από τις ιδιαιτερότητές του, αλλά πάμε να συνεργαστούμε σε κάτι, να συνεργαστούμε σε ένα στόχο", διευκρίνισε.

    Ο κ. Μάνος πρόσθεσε ότι οι Φιλελεύθεροι μετά από αυτές τις εξελίξεις δε θα συμμετάσχουν στις εκλογές, αλλά δε θα διαλυθούν.

    "Δεν είμαστε κόμμα μέσα στο κόμμα. Είναι μερικά πρόσωπα, εγώ, ο κ. Ψαχαρόπουλος ενδεχομένως και άλλοι που θα συμπεριληφθούν στους συνδυασμούς ως άτομα", είπε.

    Τόνισε ότι αυτό το οποίο αποφασίστηκε είναι κάτι καινούριο και ότι πολλοί ενδεχομένως δεν καταλαβαίνουν και αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν οι πολιτικοί να συνεργάζονται.

    [06] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ

    Σίδνεϊ, 23 Φεβρουαρίου 2000 (21:00 UTC+2)

    Ψήφισμα σχετικά με το προτεινόμενο κλείσιμο του Τμήματος Νεοελληνικών του Πανεπιστήμιου "New England" της περιοχής Αrmidale του Σίδνεϊ, αποφάσισαν να στείλουν οι ενορίες-κοινότητες της Νέας Νότιας Ουαλίας (ο αριθμός των μελών τους υπερβαίνει τους 200.000 Ελληνο-Αυστραλούς). Οι κοινότητες συνεδρίασαν χθες υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού σε αίθουσα του γηροκομείου Βασιλειάδα.

    Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκαν τα ακόλουθα: Να εκφράσουν την ανησυχία τους και την κατάπληξή τους για το προτεινόμενο κλείσιμο του τμήματος, του μοναδικού που προσφέρει μαθήματα δι' αλληλογραφίας και του πρώτου που ιδρύθηκε στο νότιο ημισφαίριο. Να δηλώσουν την απογοήτευσή τους σε οποιαδήποτε πρόταση να κλείσει το τμήμα. Να εκφράσουν την πίστη ότι ο πρωθυπουργός της πολιτείας Μπομπ Καρ και ο υπουργός Παιδείας, Τζον Ακουαλίνα, θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος και να σταλούν τα ψηφίσματα: στον πρωθυπουργό της πολιτείας, στον υπουργό Παιδείας, στον πρέσβη της Ελλάδος Ιωάννη Μπεβεράτο και στον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου "Νew England", Iνγκριντ Μόζες

    [07] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

    Βουκουρέστι, 23 Φεβρουαρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η κυπριακή εταιρεία Νew Marathon ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει 1.166.259 μετοχές της τουριστικής εταιρείας "Καρπάτι" της Ρουμανίας.

    Το πακέτο των μετοχών θα αγοραστεί σε δημόσιο διαγωνισμό και η κυπριακή εταιρεία αν καταφέρει να αγοράσει τις μετοχές θα εξαγοράσει ολόκληρη την εταιρεία "Καρπάτι", η οποία έχει κοινωνικό κεφάλαιο 29.156 δισεκατομμύρια λέι.

    Το σημαντικότερο μέρος των μετοχών της ρουμανικής εταιρείας ανήκει τώρα στην Ενωση Οικονομικών Επενδύσεων της Τρανσυλβανίας.

    [08] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 23 Φεβρουαρίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Την καθοδική της πορεία ανέκοψε η χρηματιστηριακή αγορά κατά τη σημερινή συνεδρία, ύστερα από μιαν εβδομάδα συνεχούς πτώσης, με το Γενικό Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) να κερδίζει 12,57 μονάδες σε αντίθεση με τον όγκο συναλλαγών που παρουσίασε νέα υποχώρηση, περίπου έναν εκατομμύριο λίρες.

    Ο ανεπίσημος Γενικός Δείκτης, ο οποίος άνοιξε περίπου στα επίπεδα που έκλεισε στη χθεσινή συνάντηση, ακολούθησε σταθερά ανοδική πορεία καθ'όλη τη διάρκεια της συνεδρίας κλείνοντας στις 617,28 μονάδες έναντι 604,71 μονάδες της προηγούμενης σημειώνοντας σημαντική άνοδο της τάξης του 2,08%. Νέα υποχώρηση παρουσίασε ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών παραμένοντας στα χαμηλά επίπεδα των 17,3 εκατομμύριων λιρών σε σύγκριση με 18,6 εκ. της χθεσινής χρηματιστηριακής συνάντησης.

    Θετικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες, ενώ τα σημαντικότερα κέρδη της τάξης του 4,67% παρουσίασε ο δείκτης των Βιομηχανικών Εταιρειών.

    Με άνοδο της τάξης του 2,82% έκλεισε ο κλάδος των Αλλων Εταιρειών, με 2,1% των Εμπορικών Εταιρειών, με 1,91 των Επενδυτικών Οργανισμών, με 1,78% των Τραπεζικών Οργανισμών και με 1,77% των Τουριστικών Επιχειρήσεων.

    Οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,38% παρουσίασε ο κλάδος των Ασφαλιστικών Οργανισμών.

    Τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα σε ποσοστό 13,3% του συνολικού όγκου συναλλαγών παρουσίασε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου ακολούθησε η μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας σε ποσοστό 13,1%, της εταιρείας Louis Cruise Lines 10,6%, τα Δικαιώματα Αγοράς Μετοχών της Τράπεζας Κύπρου 7,8% και της Ελληνικής Τράπεζας 6,3%.

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ ΣΤΗ ΛIΒΥΗ

    Λευκωσία, 23 Φεβρουαρίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Στη Λιβύη μετέβη σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση της κυβέρνησης της χώρας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, ο κ. Λυσσαρίδης θα συναντηθεί με το Λίβυο Πρόεδρο Μουαμμάρ Γκαντάφι, στον οποίο και θα επιδώσει προσωπική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    [10] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΙΣΠΑΝΙΑΣ, ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑΣ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των εθνικών Ομοσπονδιών καλαθοσφαίρισης, Ελλάδας της Ισπανίας, της Γαλλίας, και της Ιταλίας συνεδρίασαν χθες στη Ρώμη, προκειμένου να μελετήσουν την νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε από τον νέο κανονισμό της FIBA που διέπει το εθνικό καθεστώς των παιχτών και θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2000.

    Στη τετραεθνής συνάντηση πήραν μέρος ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Γιώργος Βασιλακόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρη Ζώη και Θανάση Παπαδημητρίου, ο Ερνέστο Σεγούρα (Ισπανία), ο Φαούστο Μαϊφρέντι (Ιταλία), και ο Ζαν Μπαίλ Λεπιστό (Γαλλία).

    Οι τέσσερις εθνικές Ομοσπονδίες αποφάσισαν ομοφώνως, σε ότι αφορά τα αντίστοιχα εθνικά πρωταθλήματα τους, να κάνουν χρήση της δυνατότητας που περιέχεται στον σχετικό κανονισμό και να διατηρήσουν κατ' αρχάς το status quo, δηλαδή να περιορίσουν σε δύο ανά σύλλογο τον αριθμό των παιχτών οι οποίοι δεν προέρχονται από μία χώρα της ΕΕ ή του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου.

    Επιπλέον, συμφώνησαν να αναζητήσουν τις δυνατότητες θέσπισης ενός αυστηρότερου κανονισμού που θα ευνοεί την εθνική ταυτότητα και την εθνική παραγωγή (π.χ. επιβάλλοντας ως κριτήριο τη δυνατότητα συμμετοχής στην εθνική ομάδα).

    Παράλληλα, συνομολόγησαν να καλέσουν και τις άλλες Ομοσπονδίες καλαθοσφαίρισης να ακολουθήσουν την ίδια οδό, σε ό,τι αφορά τα αντίστοιχα εθνικά πρωταθλήματα τους.

    Τέλος, οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων Ομοσπονδιών εξέφρασαν τη βαθιά θλίψη τους για το άγγελμα του θανάτου του Αντόνιο Ντίαθ Μίγκελ, ο οποίος υπήρξε μία από τις πλέον αξιοσημείωτες προσωπικότητες του ισπανικού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

    [11] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Λευκωσία, 23 Φεβρουαρίου 2000 (20:49 UTC+2)

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου μετέβη σήμερα στις Βρυξέλλες για επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ, σε σχέση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Βασιλείου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ με την Κύπρο Λεοπόλντ Μάουρερ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο και μα άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

    Από τις Βρυξέλλες θα μεταβεί στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, όπου θα μιλήσει στο Τρίτο Συνέδριο Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης με θέμα "Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης - Διαπραγματεύσεις και ικανότητα εφαρμογής των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Ο κ. Βασιλείου αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο την Παρασκευή το βράδυ.

    Στο μεταξύ ο Κοινοτικός Επίτροπος υπεύθυνος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν αναμένεται να πραγματοποιήσει τριήμεη επίσκεψη στην Κύπρο από τις 16 - 18 Μαρτίου.

    [12] Ο Σ. ΜΠΕΝΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Τα νέα στοιχεία για το πρόγραμμα "ΑΣΤΕΡΙΑΣ" και για τα άλλα εξελισσόμενα προγράμματα του υπουργείου Αιγαίου ("ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ για την υγειονομική περίθαλψη, "ΑΣΠΙΣ" για την παλλαϊκή άμυνα, την πολιτική προστασία και τον εθελοντισμό, "ΣΧΕΔΙΑ" για την τηλεκπαίδευση και το πρόγραμμα για τις μεταφορές) παρουσιάστηκαν σήμερα από τον υπουργό Αιγαίου Σταύρο Μπένο και στελέχη του υπουργείου σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σύρο, για τους αιρετούς των Κυκλάδων.

    Σημειώνεται ότι με το πρόγραμμα "ΑΣΤΕΡΙΑΣ" ο χώρος του Αιγαίου αναδεικνύεται πρωτοπόρος με καινοτομικές αλλαγές στον τομέα της δημόσιας διοίκησης. Στο πλαίσιο του προγράμματος με τη δημιουργία Γραφείων του Πολίτη στους δήμους των νησιών και την ηλεκτρονική σύνδεση τους με Νομαρχίες, Περιφέρειες, Υπηρεσίες και Ταμεία έχουν ήδη εξυπηρετηθεί χιλιάδες πολίτες του Αιγαίου, όπως έδειξε το σύστημα συγκέντρωσης στοιχείων.

    Η επόμενη φάση του προγράμματος εξίσου καινοτομική έχει σχέση με την εξέλιξη της διοίκησης στη μετά ΟΝΕ εποχή και τη μέτρηση του έργου του κράτους των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω των δεικτών αποδοτικότητας και της σύνδεσης του δημοσιονομικού κόστους με την ποιότητα - αποτελεσματικότητα του έργου αυτού. Ο στόχος είναι να διεξαχθεί, το δυνατόν συντομότερα ο πρώτος διαγωνισμός ποιότητας υπηρεσιών στην Ελλάδα στο χώρο του Αιγαίου.

    Κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζήτησαν την επέκταση του προγράμματος "ΑΣΤΕΡΙΑΣ" και σε επίπεδο διαδημοτικής και ενδοδημοτικής (μεταξύ διαμερισμάτων) συνεργασίας και να εκπαιδευθεί και το προσωπικό των συνεργαζομένων υπηρεσιών (Νομαρχίες, ΔΟΥ, Δικαστήρια, Ταμεία, ΟΑΕΔ, Επιμελητήρια κ.ά), όπως έγινε με τους υπαλλήλους των Γραφείων του Πολίτη.

    Οσον αφορά στο πρόγραμμα "ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ" υπήρξε πρόσφατα μεγαλύτερη εκδήλωση ενδιαφέροντος απο τους γιατρούς να καλύψουν τις οργανικές θέσεις, ωστόσο το ποσοστό κάλυψης παραμένει χαμηλό παρά το ολοκληρωμένο σύστημα κινήτρων και προνομίων προς τους γιατρούς που θα δεχθούν να στελεχώσουν τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών του Αιγαίου.

    Συγκεκριμένα ο μηνιαίος μισθός τους φθάνει έως 1,2 εκατομμύρια δραχμές, έχουν πολύ σημαντικές φοροαπαλλαγές, δωρεάν κατοικία, ηλεκτρονικός υπολογιστής και δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο, είκοσι μέρες επιπλέον άδεια το χρόνο για επιστημονική κατάρτιση και το σημαντικότερο, με τη συμπλήρωση θητείας τριών ετών στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, οι γιατροί έχουν δικαίωμα μετακίνησης , κατά προτεραιότητα σε κενή θέση του ΕΣΥ που θα επιλέξουν και με το βαθμό που κατέχουν στο ιατρείο. Επίσης συνεχίζεται το πρόγραμμα τηλεϊατρικής σε συνεργασία με το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

    Σχετικά με το πρόγραμμα "ΑΣΠΙΣ" ανακοινώθηκε ότι το 95% των δήμων έχει οργανώσει Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και έχει καθορίσει υπεύθυνο και αναπληρωτή, οι οποίοι προβλέπεται να εκπαιδευθούν ανά νομό σε πρώτη φάση. Στη φάση της ολοκλήρωσης βρίσκεται η καταγραφή των εθελοντικών ομάδων Πολιτών Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών των Ο.Τ.Α. - η συμμετοχή τους ξεπερνά τα 2000 μέλη - και των μέσων που διαθέτουν, ενώ έχει ήδη εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2000 για τον εξοπλισμό τους.

    Εως τις 30 Ιουλίου του 2000 θα ολοκληρωθεί και το τεράστιο πρόγραμμα εξοπλισμού όλων των δήμων και κοινοτήτων του Αιγαίου με πυροσβεστικά οχήματα.

    Σήμερα ο υπουργός Αιγαίου παρέδωσε τα πυροσβεστικά οχήματα στους Δήμους Πάρου και Νάξου.

    Για την υλοποίηση του προγράμματος οργανώθηκε και λειτουργεί Μικτή Ομάδα Συντονισμού με εκπροσώπους των υπουργείων Εθνικής Αμυνας, Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Αιγαίου.

    Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλαίσιο του προγράμματος "ΣΧΕΔΙΑ" προχωρεί η επεξεργασία του προγράμματος τηλεκπαίδευσης των μαθητών των μικρών νησιών του Αιγαίου τα σχολεία των οποίων έχουν ήδη εφοδιαστεί με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Προκειμένου, άλλωστε, να επεκταθούν τα πιλοτικά προγράμματα τηλεδιοίκησης - τηλε-ενημέρωσης, τηλεκπαίδευσης, τηλεϊατρικής και τηλε-εργασίας, το υπουργείο Αιγαίου προσδιορίζει τώρα τις ανάγκες σε δίκτυα, η κάλυψη των οποίων θα ενταχθεί στο πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

    Στο πρόγραμμα των μεταφορών ανακοινώθηκε η βελτίωση της κατάστασης στις Κυκλάδες με την άμεση προσθήκη των εξής δρομολογίων:

    Σύρος - Ανδρος δύο φορές την εβδομάδα

    Σύρος - Μύκονος - Μεστά Χίου - Μυτιλήνη, μία φορά την εβδομάδα

    Σύρος - Ανδρος - Πάρος - Νάξος - Φολέγανδρος - Σίκινος - Ιος - Θήρα - Ανάφη μία φορά την εβδομάδα επιπλέον.

    Φολέγανδρος - Σίκινος - Ιος - Θήρα - Ανάφη μία φορά την εβδομάδα επιπλέον

    Θήρα - Θηρασιά τρεις φορές την εβδομάδα.

    Για τα παραπάνω δρομολόγια η διαδικασία βρίσκεται στη φάση των διαπραγματεύσεων για τη μείωση των τιμών.

    Επίσης με γρήγορους ρυθμούς σε συνεργασία με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προχωρεί ο σχεδιασμός των καθημερινών συνδέσεων των μικρών νησιών με τα μεγάλα (ΜΕΤΡΟ του Αιγαίου) σε συνδυασμό με τις ανταποκρίσεις των κύριων γραμμών από τα ηπειρωτικά λιμάνια, καθώς και με τα αεροπορικά δρομολόγια. Ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού είναι δύο χρόνια.

    Στις προθέσεις του υπουργείου Αιγαίου συμπεριλαμβάνεται η πρόταση για τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης του συστήματος εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών. Επίσης να επιτύχει την αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των προαναφερόμενων συνδέσεων ως συμβάσεων δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίες θα προστατεύονται και μετά την άρση του καμποτάζ και να συνεργασθεί με άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε. με σκοπό την από κοινού υποβολή πρότασης για ειδικές επιδοτήσεις - ενισχύσεις στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 23 February 2000 - 19:13:45 UTC