Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-02-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ
  • [02] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ:ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ
  • [03] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΟΝΕ
  • [04] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ
  • [05] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥ Α.Π.Θ.
  • [06] ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ: Η ΕΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [07] ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ
  • [08] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΡΕ ΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΡΕΣΟΝ
  • [09] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΑΠΘ
  • [10] Ν.Δ: ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
  • [11] Ο Π. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
  • [12] ΜΟΣΧΑ: ΟΙ ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΙΑ
  • [13] ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Μ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΔΟΥΝΑΒΗ

  • [01] ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ

    Παρίσι, 15 Φεβρουαρίου 2000 (11:56 UTC+2)

    Φωτογραφία: Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

    Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) μπορεί μεν να αποφάσισε χθες την προσωρινή άρση του αεροπορικού αποκλεισμού της Γιουγκοσλαβίας, αλλά μια σειρά άλλων μέτρων της διεθνούς κοινότητας κατά του Βελιγραδίου εξακολουθούν να είναι σε ισχύ.

    Οι αεροπορικές κυρώσεις είχαν επιβληθεί στη Γιουγκοσλαβία τον Σεπτέμβριο του 1998 προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στο Βελιγράδι. Στην αρχή το εμπάργκο κάλυπτε ολόκληρη τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία, αλλά την προηγούμενη χρονιά το Μαυροβούνιο εξαιρέθηκε των κυρώσεων, λόγω της μεταρρυθμιστικής πολιτικής του, που είχε την πλήρη στήριξη της Δύσης.

    Σε ισχύ εξακολουθούν να βρίσκονται οι ακόλουθες κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας:

    ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

    Οικονομικές κυρώσεις: Η ΕΕ ενέκρινε στις 23 Απριλίου του 1999 την επιβολή κυρώσεων στην πώληση πετρελαίου προς τη Γιουγκοσλαβία καθώς και σε όλες τις δραστηριότητες που ενθαρρύνουν άμεσα ή έμμεσα τέτοιες πωλήσεις.

    Διπλωματικές κυρώσεις: Στις 26 Απριλίου του ίδιου έτους, η ΕΕ απαγόρευσε την έκδοση βίζας για τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, την οικογένειά του καθώς και διάφορους άλλους Γιουγκοσλάβους αξιωματούχους, μέτρο που η ΕΕ ζητά να επεκταθεί και κατά άλλων προσώπων.

    Στρατιωτικές κυρώσεις: Η ΕΕ είχε επιβάλει εμπάργκο όπλων κατά της Γιουγκοσλαβίας τον Φεβρουάριο του 1996, μέτρο που αποφάσισε να άρει στις 6 Σεπτεμβρίου του 1999 από το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο, χωρίς ωστόσο, να έχει ακόμη καταρτιστεί ο κανονισμός, σύμφωνα με τον οποίο θα καταστεί δυνατή η άρση.

    Αλλες κυρώσεις: Η ΕΕ "πάγωσε" τα περιουσιακά στοιχεία του Βελιγραδίου σε όλα τα κράτη-μέλη της και απαγόρευσε τις επενδύσεις στη Σερβία, τον Ιούνιο του 1998. Το μέτρο αυτό επεκτάθηκε στις 26 Απριλίου του 1999 προκειμένου να περιλαμβάνει και τις περιουσίες εκείνων των προσώπων που σχετίζονται με τον Μιλόσεβιτς καθώς και όλες τις εταιρίες που έχουν σχέση, ελέγχονται ή δουλεύουν για τη Γιουγκοσλαβία. Το ίδιο διάστημα, επεκτάθηκε το εμπάργκο των πιστώσεων για εξαγωγές στον ιδιωτικό τομέα, στις ευρωπαϊκές επενδύσεις στη Γιουγκοσλαβία και στην προμήθεια όλων των προϊόντων και των υπηρεσιών που σχετίζονταν με εσωτερική καταπίεση.

    ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

    Εμπάργκο Οπλων: Με την απόφαση 1160 της 31ης Μαρτίου του 1998, του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο ΟΗΕ επέβαλε εμπάργκο όπλων κατά της Γιουγκοσλαβίας, προκειμένου να αναγκάσει το Βελιγράδι να καθήσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό ήταν το πρώτο μέτρο που έλαβαν τα Ηνωμένα Εθνη από την άρση των προηγούμενων κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου, την 1η Οκτωβρίου του 1996, μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Ντέιτον, με την οποία δόθηκε τέλος στην τριετή διαμάχη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    ΗΠΑ

    Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παρεμποδίζουν την πρόσβαση της Γιουγκοσλαβίας σε κονδύλια της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Ουάσιγκτον προέβη στην ενίσχυση των κυρώσεων, την 1η Μαρτίου του 1999, απαγορεύοντας το εμπόριο όλων των προϊόντων με τη Σερβία.

    Σ.Π.

    [02] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ:ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ

    Βελιγράδι, 15 Φεβρουαρίου 2000 (11:17 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βουδαπέστη - Δούναβης

    Εντονα προβληματισμένοι είναι οι κάτοικοι του Βελιγραδίου σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού που χρησιμοποιούν, καθώς μία από τις πηγές προμήθειάς του είναι και ο ποταμός Δούναβη, στον οποίο χθες εντοπίστηκαν μικρές ποσότητες κυανίου.

    Ο Οργανισμός Υδρευσης και Αποχέτευσης Βελιγραδίου ανακοίνωσε χθες ότι έκλεισε προσωρινά τον σταθμό "Vinca" όπου αντλούνται νερά από το Δούναβη, τα οποία υποβάλλονται σε επεξεργασία και διοχετεύονται στη συνέχεια στο σύστημα υδροδότησης της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας.

    Σημειώνεται, ότι το μεγαλύτερο τμήμα του Βελιγραδίου προμηθεύεται με νερό από τον ποταμό Σάβα, ενώ ο Δούναβης χρησιμοποιείται ως πρόσθετη πηγή πόσιμου νερού. Η υγειονομική υπηρεσία του Βελιγραδίου προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες να καθησυχάσει τους πολίτες, επισημαίνοντας ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο από το κυάνιο που από τη Ρουμανία, μέσω του ποταμού Τίσα κατέληξε στον Δούναβη.

    Ε.Π.

    [03] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΟΝΕ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2000 (14:22 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βυτιοφόρο ΕΛΔΑ

    Συνεργασία μιάμισης ώρας είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Ανάπτυξης Ευάγγελο Βενιζέλο, για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ τη νέα τετραετία 2000-2004.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι δεν επηρεάζεται η προοπτική ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ από την εκτίναξη της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, καθώς τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης.

    Σε ερώτηση για τη χτεσινοβραδινή απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία δεν θα γίνουν προκριματικές εκλογές σε κάποιες περιοχές, απάντησε ότι δεν υπάρχει καμιά δυστοκία εξεύρεσης υποψηφίων στις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά "απλώς γίνεται πλέον αντιπηπτό, όσο περνά ο καιρός, πως πολιτική δεν σημαίνει αναγκαστικά ενασχόληση με τις εκλογές".

    Σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης του με τον πρωθυπουργό υπογράμμισε, ότι με την εκλαίκευση του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ-που έχει αναλάβει ο κ. Βενιζέλος- ο ελληνικός λαός θα ενημερωθεί και θα αντλήσει πάρα πολλά στοιχεία για το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας.

    [04] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Αδιανόητη χαρακτηρίζει ο ΣΥΝ την υπογραφή προεκλογικά συμβάσεων χωρίς διαγωνισμό για κολοσσιαίες δαπάνες που δεσμεύουν, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του τη χώρα για τα προσεχή 10 -12.

    Ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι "η σπουδή της κυβέρνησης να υπογράψει και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο σύμβαση ύψους 400 δισ. δραχμών για απ' ευθείας ανάθεση της κατασκευής 3 υποβρυχίων σε Γερμανικό Οίκο μέσω των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, χωρίς διεθνή διαγωνισμό, θέτει μείζονα θέματα ηθικής και πολιτικής τάξεις και εγείρει μεγάλα ερωτηματικά".

    Καλεί την κυβέρνηση να παγώσει αμέσως τη σχετική ανάθεση, καθώς και κάθε άλλη παρόμοια βεβιασμένη επιλογή που επιβαρύνει το προεκλογικό κλίμα και επαναφέρει την πρότασή του να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση πρωτοβουλία για την αμοιβαία ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας - Τουρκίας προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

    "Με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ ύψους 4,3 τρισ. που προωθεί η κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία θα υποστεί και πάλι μία νέα μεγάλη αιμορραγία στο βωμό της αδιέξοδης κούρσας των εξοπλισμών, τη στιγμή που είναι επιτακτικά αναγκαία η διάθεση πόρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΝ.

    [05] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Συγκέντρωση στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ, καθώς επίσης πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα - καταγγελία στον υπουργό Γιάννη Μαγκριώτη, θα πραγματοποιήσει αύριο το πρωί ο σύλλογος εργαζομένων σε εργολήπτες και σε εκτελέσεις έργων στο ΑΠΘ.

    Ο σύλλογος εργαζομένων καταγγέλει ότι τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία, αρνούνται παρά τις υποσχέσεις τους να δώσουν λύση στα προβλήματα των εργασιακών τους συνθηκών, τα οποία χαρακτηρίζουν "μεσαιωνικά".

    Συγκεκριμένα, αναφέρουν ελλείψεις προσωπικού, τις οποίες το Πανεπιστήμιο καλύπτει με εργολαβίες καθαριότητας και φύλαξης, καθώς και ότι στις συμβάσεις εργασίας τους, αντισυμβαλλόμενοι φέρονται εργολάβοι που έχουν υπογράψει συμβάσεις έργου με το ΑΠΘ, παρά το γεγονός ότι πραγματικός τους εργοδότης είναι το ΑΠΘ.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους, το υπηρεσιακό συμβούλιο του ΑΠΘ έκρινε ότι οι ανάγκες που καλύπτουν με την εργασία τους είναι πάγιες και διαρκείς, καθώς και ότι υφίσταται ανάγκη διαφύλαξης των εργασιακών συμφερόντων τους. "Οι πρυτανικές αρχές προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό και να λήξει η ομηρία των εργαζομένων πρότεινε να γίνει περικοπή της χρηματοδότησης του επόμενου έτους κατά ένα δισεκατομμύριο και το ποσό αυτό να μεταφερθεί στην ειδική πίστωση που προϋπολογίστηκε για την τακτοποίηση των εκτάκτων" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Καταγγέλεται, ωστόσο, ότι παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων για συμπερίληψη στο νομοσχέδιο ειδικής αγωγής, διαπιστώθηκε η διαραφή της σχετικής απόφασης από τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Παρόμοιες διαβεβαιώσεις "χωρίς περιεχόμενο" έγιναν εκ των υστέρων για συμπερίληψη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, Σημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

    Τέλος, ο σύλλογος εργαζομένων απευθύνει έκκληση να συμπεριληφθεί η υπόθεσή τους στο νομοσχέδιο ειδικής αγωγής που θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής, καθώς αφορά περισσότερες από 300 οικογένειες.

    [06] ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ: Η ΕΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Λισαβόνα, 15 Φεβρουαρίου 2000 (20:30 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να υιοθετήσουν τα μέτρα που έχουν ανακοινώσει εναντίον της κυβέρνησης της Αυστρίας, αφού ο ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Ελευθερία Γιοργκ Χάιντερ απέτυχε να ξορκίσει του φόβους της διεθνής κοινότητας μετά την άνοδο του κόμματος του στην εξουσία.

    Ο κ. Γκουτέρες είπε ότι η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τα μέτρα που ανακοίνωσε εναντίον της Βιέννης μόλις ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση στις 4 Φεβρουαρίου και πρόσθεσε ότι τα μέτρα είναι αναγκαία γιατί ο κ. Χάιντερ συνεχίζει να προκαλεί με τις δηλώσεις του και να φέρνει σε δύσκολη θέση την αυστριακή κυβέρνηση.

    Ο κ. Γκουτέρες, του οποίου η χώρα έχει την προεδρία της ΕΕ ανέφερε ότι σκοπός της Πορτογαλίας δεν είναι να δημιουργήσει διαφωνίες στους κόλπους της ΕΕ αλλά να διατηρήσει την σύμπνοια μεταξύ των χωρών ώστε να υπερασπιστούν τις αξίες της ΕΕ.

    Ο.Κ.

    [07] ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2000 (20:29 UTC+2)

    "Οι συζητήσεις στη διακομματική επιτροπή έτυχαν μεγάλου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος. Είναι προφανές ότι η ανάγκη για διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και ο περιορισμός των εκλογικών δαπανών αποτελεί σημαντικό ζήτημα για την κοινωνία και αφορά στην αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών".

    Τα παραπάνω δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ στη διακομματική Θόδωρος Μαργαρίτης μέλος της ΠΓ και Δημήτρης Δαρειώτης μέλος της ΚΠΕ, οι οποίοι εκτίμησαν ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση το διάλογο για την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας που εκκρεμεί από το 1996 και τελικά, όπως είπαν, οδηγεί σε αδιέξοδο.

    "Τώρα ήδη βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και οι όροι και οι διαδικασίες με τις οποίες οδηγούμαστε στις εκλογές διευκολύνουν τις απίστευτες οικονομικές σπατάλες, χωρίς έλεγχο, ενισχύουν το διαγκωνισμό των πολιτευτών, διαιωνίζουν τις διακρίσεις σε βάρος των μικρότερων κομμάτων", επισημαίνουν στη δήλωσή τους.

    Παράλληλα τονίζουν ότι χρειάζονται άμεσες και δεσμευτικές ρυθμίσεις, τις οποίες η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά και για αυτό έχει ακέραια την πολιτική ευθύνη για τις προεκλογικές συνθήκες που δημιουργούνται.

    Επέρριψαν στην κυβέρνηση ευθύνη για σπατάλες, αδιαφάνεια, διακρίσεις και για το ότι χρησιμοποιούνται με τρόπο ανεπίτρεπτο ακόμα και τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προβολή των υπουργείων.

    "Ο ΣΥΝ καλεί τα κόμματα και τους όλους τους πολίτες να αντιδράσουν ώστε να θωρακιστεί η δημοκρατία και να σταματήσει ο εξευτελισμός της πολιτικής και έχει έγκαιρα υποβάλει τις προτάσεις του, περιορισμό των εκλογικών δαπανών κομμάτων και υποψηφίων, διαφάνεια στις πηγές χρηματοδότησης, αυστηρές και αποτελεσματικές διαδικασίες ελέγχου από τις δικαστικές αρχές, εξασφάλιση σε όλα τα κόμματα ισότιμης προβολής από τα ΜΜΕ και κατάργηση της πολιτικής διαφήμισης, παραδειγματικές κυρώσεις για τις παραβιάσεις", σημειώνουν.

    Τέλος, καλούν τους πολίτες να κρίνουν την κυβέρνηση, η οποία, όπως επισημαίνουν, με την πρακτική που ακολουθεί στη διακομματική, έδειξε ότι δεν επιθυμεί αλλαγές ουσίας.

    [08] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΡΕ ΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΡΕΣΟΝ

    Βρυξέλες, 15 Φεβρουαρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρε την ασυλία της πρώην Επιτρόπου για την Εκπαίδευση και την Ερευνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας, Εντίθ Κρεσόν δήλωσε πηγή από την ΕΕ.

    Η Γαλλίδα πρώην Επίτροπος θα υποβληθεί σε ανάκριση για απάτη και διαφθορά, λόγω των οποίων εξαναγκάστηκε σε παραίτηση η προηγούμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Μάρτιο του 1999.

    Η κ. Κρεσόν κατηγορείται ότι είχε προσλάβει τον Γάλλο οδοντίατρο και στενό φίλο της, Ρενέ Μπερθελότ, πληρώνοντάς τον μεγάλα χρηματικά ποσά για πολύ λίγη δουλειά.

    Ο.Κ.

    [09] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Την ανακαινισμένη πτέρυγα του κτιρίου του Χημείου εγκαινίασε σήμερα ο πρύτανης του ΑΠΘ, Μιχάλης Παπαδόπουλος, παρουσία αντιπρυτάνεων, καθηγητών και φοιτητών του τμήματος Χημείας.

    Στο κτίριο έγιναν εργασίες αποκατάστασης του ισογείου και των δύο πρώτων ορόφων, καθώς και αποκατάσταση του πεπαλαιωμάνουν ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, ενώ στο ισόγειο κατασκευάστηκε αίθουσα συνεδριάσεων και διαλέξεων και αίθουσα διδασκαλίας 100 θέσεων.

    Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δαπανήθηκαν 150 εκατομμύρια δραχμές από τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου για τις εργασίες στο κτίριο και τόνισε ότι επίκειται σύντομα η τελετή θεμελίωσης της νέας επέκτασης της Πολυτεχνικής Σχολής, οι εργασίες της οποίας έχουν ήδη ξεκινήσει. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η επέκταση της Φιλοσοφικής και της Κτηνιατρικής Σχολής, καθώς και της Βιβλιοθήκης, χώροι, οι οποίοι θα βελτιώσουν τους όρους της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Ο πρόεδρος του τμήματος Χημείας, Γιάννης Παπαδογιάννης, δήλωσε ότι η ανακαίνιση της νοτιοδυτικής πτέρυγας του κτιρίου του Χημείου ήταν απαραίτητη και αποτελεί πολύτιμη βοήθεια.

    Το τμήμα Χημείας, με 800 φοιτητές, 200 μεταπτυχιακούς, 105 μέλη ΔΕΠ και 185 άτομα προσωπικού, είναι έτοιμο να δεχθεί τη μονάδα επιστημονικής υποστήριξης για τον έλεγχο της ρύπανσης του περιβάλλοντος, στην οποία θα περιλαμβάνεται και εργαστήριο προσδιορισμού διοξινών και φουρανίων.

    Η πρόταση για τη δημιουργία της μονάδας αυτής έγινε με απόφαση τςη Συγκλήτου, η οποία στάλθηκε στο υπουργείο Παιδείας και στους συναρμόδιους φορείς και κοινοποιήθηκε στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη. Στόχος του είναι η οργάνωση στο ΑΠΘ μίας μονάδας επιστημονικής και τεχνολογικής υποστήριξης ελέγχου χημικών ρύπων. Συγκεκριμένα, η μονάδα θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει χημικές ουσίες στο περιβάλλον, να εντοπίζει πηγές απελευθέρωσης χημικών ουσιών στο περιβάλλον, να εκτιμά τον κίνδυνο διαφόρων ουσιών και να ενεργεί για την απορρύπανση και ανάπλαση του περιβάλλοντος.

    [10] Ν.Δ: ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Στο νέο κτίριο του Εφετείου Αθηνών ξεναγήθηκαν η υπεύθυνη του τομέα θεσμών, διαφάνειας και δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, και οι βουλευτές Επ. Ζαφειρόπουλος, Απ. Σταύρου και Αντ. Φούσας, από την ΟΚΕ Δικαιοσύνης.

    Τα στελέχη της ΝΔ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη μεταστέγαση του Εφετείου, αλλά χαρακτήρισαν την κίνηση "βεβιασμένη" για λόγους προεκλογικής εκμετάλλευσης και επεσήμαναν σπατάλη χώρου, ημιτελείς ορόφους, που καθιστούν αναγκαία τη συνέχιση των εργασιών στο εσωτερικό του κτιρίου, γεγονός που θα προκαλέσει ταπαιπωρία στις δικαστικές διαδικασίες.

    "Πολλοί υπάλληλοι συμβιούν ακόμη και με νεκρούς αρουραίους και σκουλήκια που πέφτουν από τις ψευδοροφές, ενώ η μυοκτονία έγινε μετά τα επίσημα εγκαίνια" κατήγγειλαν τα στελέχη της ΝΔ, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης και η εταιρία "Θέμις-Κατασκευαστική" κράτησαν μακριά από τις εργασίες διαρρύθμισης του κτιρίου "τους μόνους γνώστες των αναγκών του Εφετείου, δηλαδή τους προϊσταμένους".

    [11] Ο Π. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Στο κυβερνητικό έργο αναφέρθηκε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη τονίζοντας ότι στα τελευταία τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση έθεσε τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής στην εξωτερική πολιτική, την οικονομία και τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.

    Ο κ. Παρασκευόπουλος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η τεράστια προσπάθεια της κυβέρνησης έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα που δεν μπορεί να αγνοήσει ή να υποτιμήσει κανείς.

    Τόνισε ακόμη ότι η χώρα μας απέκτησε φωνή, παρουσία και κύρος στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, εισέρχεται επάξια στην οικονομική και νομισματική Ενωση της Ευρώπης και γίνεται μία σύγχρονη δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα.

    [12] ΜΟΣΧΑ: ΟΙ ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΙΑ

    Μόσχα, 15 Φεβρουαρίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Ομάδα Τσετσένων ανταρτών σχεδιάζουν να βγουν παράνομα από την Ρωσία αναμειγμένοι στο πλήθος των Μουσουλμάνων που θα φύγουν από το Νταγκεστάν για το ετήσιο προσκύνημα στην Μέκκα ανακοίνωσε ο Σεργκέι Γιαστρζέμπσκι, αξιωματούχος του Κρεμλίνου, αρμόδιος για θέματα Τσετσενίας.

    Περίπου 7.000 κάτοικοι του Νταγκεστάν θα πάρουν μέρος στο Χατζή, στο οποίο εκτιμάται ότι θα μετέχουν δυο εκατομμύρια Μουσουλμάνοι από όλο τον κόσμο από τις 14 Μαρτίου.

    Οι επαναστάτες σχεδιάζουν ακόμη να κάνουν αεροπειρατεία σε ένα ρωσικό αεροπλάνο και να το οδηγήσουν σε μια Ισλαμική χώρα ώστε να ζητήσουν από τη Ρωσία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Τσετσενίας δήλωσε ο κ. Γιαστρζέμπσκι. Ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να ελέγξουν ποια θα είναι η χώρα αυτή.

    Ο.Κ.

    [13] ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Μ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΔΟΥΝΑΒΗ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Με αφορμή τη σοβαρή οικολογική καταστροφή που σημειώθηκε στην Ανατολική Ευρώπη μετά τη διαρροή μεγάλης ποσότητας κυανίου στον ποταμό Δούναβη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Μιχάλης Παπαγιαννάκης κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν ζητώντας να προβεί σε αξιολόγηση του μεγέθους της καταστροφής που έχει προκληθεί στην παροχή οικονομικής βοήθειας, καθώς και στην επιβολή κυρώσεων εναντίον των υπευθύνων.

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ τονίζει στην ερώτησή του ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει ήδη επιβαρυνθεί οικολογικά από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς.

    Σημειώνεται ότι το θέμα αυτό της επικαιρότητας θυμίζει πόσο σοβαρή είναι η περίπτωση της επανεργοποίησης των πολυμεταλλείων στη ΒΑ Χαλκιδική, θέμα που έχει φέρει με ερώτησή του στην Επιτροπή ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Παπαγιαννάκης.

    Συγκεκριμένα σε ερώτησή του ο κ. Παπαγιαννάκης ότι στη ΒΑ Χαλκιδική προωθείται η επανενεργοποίηση πολυμεταλλείων της εταιρείας TVX με πλήρη έγκριση του Ελληνικού Δημοσίου και προστίθεται επίσης μεγάλη μονάδα μεταλλουργίας χρυσού που χρησιμοποιεί κυάνιο με εξαιρετικά τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα, μεταξύ των οποίων αρσενικό, κάδμιο, μόλυβδος κλπ. η Επιτροπής της Ε.Ε. απάντησε ότι "ενόψει της μελλοντικής ένταξης της τοποθεσίας στην οποία πρόκειται να λειτουργήσει το χρυσωρυχείο, στο δίκτυο Natura 2000, συνιστάται η αποφυγή κάθε δραστηριότητας που θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την ακεραιότητά της".

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ τόνιζε στην ερώτησή του ότι οι εργασίες για τα μεταλλεία και το χρυσωρυχείο θα καταστρέψουν τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα από ποσοτική άποψη με την άντληση τεραστίων ποσοτήτων για όλες τις φάσεις λειτουργίας, αλλά και ποιοτικά λόγω ρύπανσης, με εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες, και ότι οι δραστηριότητες θα γίνουν σε περιοχή που προτείνονται για το δίκτυο NATURA 2000, η οποία περιέχει τουλάχιστον 15 διαφορετικά είδη οικοτόπων και ως εκ τούτου πρέπει να προστατευθεί βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας.

    Η Επιτροπή στην απάντησή της ανέφερε ότι "η Ελλάδα έχει όντως προτείνει το "όρος Στρατονικό" με τον κωδικό GR 1270005 ως χώρο κοινοτικής σημασίας, δυνάμει της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Η σημασία της εν λόγω περιοχής έγκειται, κυρίως, στους ποικίλους τύπους δασικών ενδιατημάτων που φιλοξενούνται σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένων των ενδιαιτημάτων προτεραιότητας".

    Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής "το σχέδιο TVX στη Χαλκιδική είχε υποβληθεί στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος για τη βιομηχανία για το 1994 - 99. Η Επιτροπή είχε ζητήσει την εκπόνηση πλήρους μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δυνάμει της οδηγίας 85/337/ΕΟΚ για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον, αλλά οι ελληνικές αρχές γνωστοποίησαν στην Επιτροπή ότι το σχέδιο εγκαταλείφθηκε και ως εκ τούτου, η υπόθεση έκλεισε.

    "Η Επιτροπή μετά τα νέα στοιχεία που της κοινοποιήθηκαν θα έρθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να εξετάσει αν τηρούνται οι διατάξεις των ανωτέρω οδηγιών και αν αποδίδεται η δέουσα προσοχή στη διατήρηση της τοποθεσίας".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 15 February 2000 - 19:13:53 UTC