Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-02-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • [02] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η Ν.Δ. ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [03] ΥΠΕΓΡΑΦΗΣΑΝ ΠΕΝΤΕ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [04] ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ
  • [05] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
  • [06] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500.000 ΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ
  • [07] Σ. ΔΗΜΑΣ: Η ΑΙΤΙOΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΨΕΥΔΗ ΒΑΣΗ
  • [08] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ "ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ"
  • [09] ΣΟΛΑΝΑ: ΣΕΡΒΟΙ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΜΑΖΙ
  • [10] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΕΣΚΟΥ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
  • [12] ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΤΟΥ ΕΟΤ ΣΤΟ INTERNET
  • [13] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΡΟΣ ΚΥΠΡΟ
  • [14] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2000 (13:22 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ομιλία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη σε ανοικτή συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη εν' όψη των Ευροεκλογών.

    Πρόωρες εκλογές στις 9 Απριλίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οπως είπε έχει ήδη ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα τηρηθούν απαρέγκλιτα οι συνταγματικές διάτάξεις και προθεσμίες. Η προκήρυξη των εκλογών θα γίνει μετά τις 8 Μαρτίου, που θα κατατεθεί η αίτηση ένταξης στην ΟΝΕ, και μετά την ορκωμοσία του Κωστή Στεφανόπουλου στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι με την υποβολή της αίτησης θα "έχουμε κλειδώσει" την ΟΝΕ, από την πλευρά της Ελλάδας, και θα χρειαστεί μια ισχυρή και με νωπή τη λαική εντολή κυβέρνηση για να διαπραγματευθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας στη μετά ΟΝΕ εποχή. Με την εκκρεμότητα των εκλογών να πλανάται και την αξιωματική αντιπολίτευση να αμφισβητεί την πολιτική της κυβέρνησης, υπάρχει ο κίνδυνος οι Ευρωπαίοι εταίροι να αμφιβάλουν κατά πόσο η κυβέρνηση θα ακολουθήσει απαρέγκλιτα την απαιτούμενη πολιτική και να έχουμε δυσμενείς συνθήκες διαπραγμάτευσης, και γι αυτό χρειάζεται η προσφυγή στις κάλπες. Το Μάρτιο και τον Απρίλιο η Ευρωπαική Ενωση θα αποτιμήσει την ελληνική οικονομία και από το Μάιο θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μετά ΟΝΕ εποχή, για τη διατηρησιμότητα, δηλαδή, των επιτευγμάτων της ελληνικής οικονομίας. Ετσι στα τέλη Απριλίου θα πρέπει να έχει λήξει το θέμα των εκλογών και στις αρχές Μαίου να υπάρχει ήδη μια νέα ισχυρή κυβέρνηση. Με αυτά τα δεδομένα κρίθηκε η 9η Απριλίου ως η πλέον κατάλληλη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι μέχρι τώρα αγνόησε τις πιέσεις της εκλογολογίας. Κριτήριο του είναι το συμφέρον της χώρας κι αυτό προυποθέτει μια ισχυρή κυβέρνηση με κύρος να δώσει τη μάχη της διαπραγμάτευσης. Τώρα έχει όλα τα δεδομένα και πήρε την απόφαση για τις εκλογές.

    Ο κ. Σημίτης επιτέθηκε εναντίον της Ν.Δ. και σημείωσε ότι το νόημα των εκλογών είναι ποια πολιτική παράταξη μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για τη χώρα από την ένταξη στην ΟΝΕ, να εγγυηθεί τη διαπραγμάτευση, να πολλαπλασιάσει τις ευκαιρίες και να δώσει την ιστορική προοπτική στο λαό και στη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σ αυτή την ιστορική περίοδο. Η κυβέρνηση διαθέτει αξιοπιστία και ικανότητα να προβάλει με πειστικό τρόπο τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, έχει αποδείξει ότι μπορεί ναπροωθεί την ειρήνη, την ανάπτυξη και την ευημερία.

    [02] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η Ν.Δ. ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Μαδρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2000 (14:19 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    Τη βεβαιότητά του ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του από τη Μαδρίτη, όπου μετέχει σε διάσκεψη των κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε την απόφαση του κ. Σημίτη αναμενόμενη και αναγκαστική. Αναμενόμενη, γιατί, όπως τόνισε, την ήξεραν οι πάντες εδώ και είκοσι μέρες και αναγκαστική διότι ο κ. Σημίτης εγκλωβίστηκε στο κλίμα εκλογολογίας που είχε ο ίδιος δημιουργήσει. "Από σήμερα δίνεται η ευκαιρία στο λαό να οδηγήσει ο ίδιος τη χώρα στο μέλλον. Σήμερα ανοίγει ο δρόμος για το νέο ξεκίνημα", πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

    Την είδηση για τις πρόωρες εκλογές μετέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, με τη φράση "Πρόεδρε πετύχαμε". Ερωτηθείς για το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Σπηλιωτόπουλος επισήμανε ότι θα γίνει κανονικά εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου.

    Στενοί συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή σχολίασαν ότι για πρώτη φορά προαναγγέλλονται εκλογές δύο μήνες πριν αυτές πραγματοποιηθούν και επισήμαναν το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών.

    [03] ΥΠΕΓΡΑΦΗΣΑΝ ΠΕΝΤΕ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2000 (15:01 UTC+2)

    Φωτογραφία: Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ (4/2/2000)

    Πέντε συμφωνίες οικονομικού κυρίως περιεχομένου (οικονομικές, επιστημονικές, τελωνειακές, θαλάσσιων μεταφορών και πολιτισμού) υπέγραψαν στο υπουργείο Εξωτερικών οι κύριοι Παπανδρέου και Τζέμ σε συνέχεια των συνομιλιών που ξεκίνησαν στην Αγκυρα, όπου είχαν υπογράψει 4 συμφωνίες.

    Εκκρεμεί ακόμα η συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται στην Αγκυρα ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Ανωμερίτης, για την υπογταφή συμφωνίας σε γεωργικό επίπεδο.

    Σε δηλώσεις τους οι κύριοι Παπανδρέου και Τζέμ υπογράμμισαν ότι "έχουν γίνει σημαντικά βήματα τους τελευταίους 6 μήνες στις σχέσεις των δύο χωρών", ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι μόνο συνεργαζόμενες οι δύο χώρες προωθούν τα εθνικά τους συμφέροντα. Αποκάλυψαν ακόμη ότι στα δύο υπουργεία Ελλάδας και Τουρκίας έχουν υποβληθεί 130 πρωτοβουλίες-συνεργασίας (ανάμεσα στις δύο χώρες) μη κυβερνητικών οργανώσεων, ενώ μιλώντας με την γλώσσα των αριθμών είπαν ότι από εκτιμήσεις που έχουν γίνει προκύπτει ότι η οικονομική συνεργασία ανάμεσα σε επιχειρήσεις των δύο χωρών το τελευταίο τετράμηνο έφτασε τα 500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ για τα επόμενα 4 χρόνια η συνεργασία αυτή εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Επίσης ο κ. Τζέμ υπογράμμισε ότι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες θα συνεχιστεί με προσεκτικά βήματα, αλλά "δεν στοχεύουμε στα πρωτοσέλιδα με θεαματικές ανακοινώσεις", ενώ ερωτηθείς για το Κυπριακό είπε ότι είναι προφανές ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, "αλλά αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει και να μας οδηγεί σε συντηρητική στάση".

    Για το ίδιο θέμα ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι "η θέληση να προχωρήσουμε είναι σημαντική για όλες τις πλευρές" και κατέληξε :" Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σε θέση να δείξουν με την καθημερινή συνεργασία το δρόμο για συνεργασία στους Κύπριους και τους Τορκοκύπριους".

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ακόμη ότι συζητήθηκαν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που πρότεινε ο κ. Τζεμ στην Άγκυρα και αποφασίστηκε ότι η βάση για το θέμα αυτό πρέπει να είναι η συμφωνία Παπούλια-Γιλμάζ και να εξεταστούν μελλοντικά οι διάφορες προτάσεις που υπάρχουν για το θέμα αυτό.

    Τέλος ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι τέλη Φεβρουαρίου θα μεταβεί στην Άγκυρα η αρμόδια επιτροπή, που συστάθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με σκοπό τη μεταφορά της ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας στη γειτονική χώρα.

    [04] ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ

    Βιέννη, 4 Φεβρουαρίου 2000 (10:29 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βόλφρανγκ Σούσελ

    Σήμερα το μεσημέρι θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας, στην οποία συμμετέχει και το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας του Γεργκ Χάιντερ.

    H αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώμης στις πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία υπήρξε άμεση. Το Ισραήλ, γνωρίζοντας καλά το παρελθόν του κ.Χάιντερ καθώς και τις απόψεις του περί Ναζισμού, άνοιξε τον χορό των αντιδράσεων ανακαλώντας τον πρέσβη του από τη Βιέννη.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) δήλωσε ότι θα ληφθούν μέτρα απομόνωσης της Αυστρίας αμέσως μόλις ορκιστούν οι υπουργοί του κόμματος της Ελευθερίας ενώ και οι ΗΠΑ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση απορρίπτοντας παράλληλα τη συμφωνία που υπεγράφη χθές μεταξύ του ηγέτη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Βόλφανγκ Σούσελ, και του Γεργκ Χάιντερ, στην οποία οι δύο πλευρές δεσμεύονται για σεβασμό των δημοκρατικών αξιών.

    Στη Βιέννη, οι επικριτές του Χάιντερ ανακοίνωσαν ότι θα κατέβουν σήμερα στους δρόμους της αυστριακής πρωτεύουσας προκειμένου να διαδηλώσουν κατά της σημερινής ορκομωσίας της κυβέρνησης.

    Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του κόμματος της Ελευθερίας τόνισε σε συνάντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro ότι ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει με την άνοδο του κόμματός του στην εξουσία θα καταλαγιάσει μόλις οι υπουργοί του αποδείξουν την πραγματική τους αξία.

    Σ.Π.

    [05] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2000 (21:10 UTC+2)

    Aνθρώπινη αλυσίδα στο σούπερ μάρκετ «Μασούτης» στην Περαία, θα σχηματίσουν τα μέλη της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενοι για τη λειτουργία την Κυριακή των καταστημάτων στους δήμους Θερμαϊκού - Μηχανιώνας, Επανωμής, Ρεντίνας και Αγίου Γεωργίου.

    Σε ανακοίνωση της η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων σημειώνει ότι η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών, δίνοντας τους τη δυνατότητα να ελέγξουν πλήρως το χώρο του εμπορίου και χαρακτηρίζει την ενέργεια του Νομάρχη Θεσσαλονίκης να δώσει την σχετική άδεια παράνομη.

    [06] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500.000 ΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2000 (21:09 UTC+2)

    Η αστυνομικές αρχές της Θεσαλονίκης ζήτησαν ελεύθερη υποδομή, ώστε να μπορεί η Άμεση Δράση να εξυπηρετεί τους πολίτες.

    Αφορμή για το αίτημα ήταν ο μεγάλος αριθμός κλήσεων που δέχεται καθημερινά το κέντρο, αλλά και η αύξηση των απαιτήσεων των πολιτών.

    Μόνο πέρυσι το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης δέχθηκε περισσοτερο από μισό εκατομμύριο κλήσεις, από τις οποίες, οι αστυνομικοί επενέβησαν σε περισσότερες από 135.000 περιπτώσεις, ενώ συνελήφθησαν πάνω από 400 άτομα για διάφορα αδικήματα.

    Το κέντρο επιχειρήσεων αναβαθμίστηκε πρόσφατα με υπερσύγχρονες τμηματικές οθώνες οπτικών ινών, καθώς και με ψηφιακό τηλεφωνικό κέντρο.

    [07] Σ. ΔΗΜΑΣ: Η ΑΙΤΙOΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΨΕΥΔΗ ΒΑΣΗ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2000 (21:05 UTC+2)

    "Οι εκλογές είναι καλοδεχούμενες για τη Νέα Δημοκρατία", τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σταύρος Δήμας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Ο κ. Δήμας είπε ότι ο πρωθυπουργός εγκλωβίστηκε από το προεκλογικό κλίμα που δημιούργησε ο ίδιος με τον καιροσκοπισμό του και τις ασαφείς και αόριστες δηλώσεις του και αναγκάστηκε να προσφύγει σε εκλογές.

    Εκτίμησε ότι αιτιολόγηση που χρησιμοποίησε ο κ. Σημίτης στηρίζεται σε ψευδή βάση, γιατί δε χρειάζεται καμία διαπραγμάτευση για την ένταξη, εφόσον, όπως είπε, έχουν επιτευχθεί τα ονομαστικά κριτήρια σύγκλισης.

    "Από την ένταξη και μετά ισχύουν οι Συμφωνίες του Βερολίνου, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Αν πάλι χρειάζεται πολιτική διαπραγμάτευση, τότε σημαίνει ότι δε θα έχουν επιτευχθεί τα κριτήρια", υπογράμμισε.

    Ο κ. Σημίτης, είπε ακόμη ο κ. Δήμας, ομολόγησε άθελά του ότι πάει σε εκλογές για να κάνει στον ελληνικό λαό μετά τις εκλογές ότι δε τολμά να κάνει πριν, να εξαντλήσει με την ίδια αναποτελεσματική πολιτική του, τα όρια αντοχής του ελληνικού λαού.

    "Η Νέα Δημοκρατία", επεσήμανε τέλος ο κ. Δήμας, "με το σύγχρονο, δυναμικό και μελετημένο πρόγραμμα της δεσμεύεται να προσφέρει ίσες ευκαιρίες για όλους τους Ελληνες, χωρίς διάκριση και προνόμια και να επιτύχει αρμονία μεταξύ της ανάγκης για ανταγωνιστική οικονομία και της απαιτούμενης κοινωνικής συνοχής".

    [08] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ "ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ"

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2000 (21:05 UTC+2)

    Με το αίτημα να χρηματοδοτηθεί, πριν την 9η Απριλίου, η ανέγερση του δημαρχειακού μεγάρου Θεσσαλονίκης, αντέδρασε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, μόλις άκουσε την αναγγελία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, αρνούμενος να την σχολιάσει επί της ουσίας.

    Όπως τόνισε, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει για τη χρηματοδότηση 10 δισεκατομμυρίων, διαφορετικά θα φανεί αναξιόπιστος.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό για την ανάπλαση της πλατείας δικαστηρίων, της εγνατίας οδού και της περιοχής του Αγίου Δημητρίου, υποστηρίζοντας ότι υλοποιείται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έως το 2001, με κονδύλια 500 εκατομμυρίων δραχμών, από το Γ' ΚΠΣ.

    Τέλος, δήλωσε ότι στα τέλη Ιουνίου θα καταργηθούν οι αφετηρίες του ΟΑΣΘ για να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης της περιοχής με την τοποθέτηση μαρμάρων, δεντροφυτεύσεις και πεζοδρομήσεων.

    [09] ΣΟΛΑΝΑ: ΣΕΡΒΟΙ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΜΑΖΙ

    Βρυξέλες, 4 Φεβρουαρίου 2000 (20:52 UTC+2)

    Ο Χαβιέρ Σολάνα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας καταδίκασε σήμερα το νέο κύμα βίας που ξέσπασε στην πόλη Κόσοφσκα-Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου και κάλεσε τους Σέρβους και τους Αλβανούς να απέχουν από διαμάχες μεταξύ τους.

    Ο κ. Σολάνα είπε ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να βοηθήσει για να γίνει το Κοσσυφοπέδιο μια δημοκρατική και πολυεθνική επαρχία και πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι της Κόσοφσκα-Μιτρόβιτσα πρέπει να απέχουν από συγκρούσεις και να επιδιώκουν μια ήσυχη ζωή.

    Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι για να επιτευχθεί αυτό πρέπει οι Σέρβοι και οι Αλβανοί να μάθουν να ζουν μαζί.

    Σημειώνεται ότι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συμπλοκών στην διχοτομημένη πόλη του Κοσσυφοπεδίου μετά από επίθεση με ρουκέτα σε όχημα του ΟΗΕ τη Τετάρτη στην οποία σκοτώθηκαν δυο Σέρβοι.

    O.K.

    [10] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Γενεύη, 4 Φεβρουαρίου 2000 (20:45 UTC+2)

    του Αγγελου Μαρκόπουλου

    O υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιάννης Κασουλίδης επιβεβαίωσε στο ΜΠΕ ότι συνεχίζονταν ουσιαστικές συνομιλίες για το Κυπριακό και ότι έφθαναν, όπως φαίνεται, σε σημαντικό σημείο, παρά τις αντιπαραθέσεις και προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Κύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Ντενκτάς έφθασε στο σημείο να απειλήσει ότι δεν θα βρεθεί λύση, αν δεν ικανοποιηθούν απαιτήσεις του σχετικά με σπίτια / περιουσίες Ελληνοκυπρίων προσφύγων και "δυο κράτη, δυο λαούς, κάτω από συνομοσπονδιακή σκέπη".

    Ο κ. Κασουλίδης επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκαν μέχρι τώρα και τα τέσσερα θέματα που επέλεξε ο ΟΗΕ (εξουσία, περιουσίες, εδαφικό, ασφάλεια) καταλήγοντας με το τελευταίο.

    Στη συνέχεια αναμένεται όχι τόσο συζήτηση των "επιπρόσθετων" ζητημάτων που ήγειρε ο Ντενκτάς, όπως είχε ανακοινώσει και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, αλλά κυρίως "επανασκόπηση" όλων των βασικών πτυχών του Κυπριακού, παρατήρησε ο κ. Κασουλίδης.

    Εν τω μεταξύ ο κ. Κασουλίδης καλοσώρισε και την υιοθέτηση από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου του σχεδίου Κανονισμού της Ε.Ε. για την προενταξιακή ενίσχυση Μάλτας - Κύπρου το διάστημα 2001 - 2004.

    Αργότερα, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας πρέσβης Α. Σάνδης (που παρακολουθεί τις συνομιλίες για το Κυπριακό από τις συναντήσεις Μοντρέ το 1997) μαζί με τον πρέσβη - εκπρόσωπο της Τουρκίας θα συναντηθούν διαδοχικά με τον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Άλβαρο ντε Σότο, όπως είπε στο ΜΠΕ ο διευθυντής τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη Μπεν Γιαχμέντ.

    [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΕΣΚΟΥ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Βουκουρέστι, 4 Φεβρουαρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Εμιλ Κονσταντινέσκου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Βρετανία από τη Δευτέρα, στο πλαίσιο εορτασμού 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών, ανακοίνωσε το γραφείο του στο Βουκουρέστι.

    Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του ο Ρουμάνος πρόεδρος θα γίνει δεκτός από την Βασίλισσα Ελισάβετ τη Δεύτερη και θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ, βρετανούς επιχειρηματίες και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης Χόρστ Κέλερ.

    O.K.

    [12] ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΤΟΥ ΕΟΤ ΣΤΟ INTERNET

    Aθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Oι πρωτοβουλίες του Υπουργού Ανάπτυξης και του ΕΟΤ στον τομέα της τουριστικής πολιτικής είχαν την ομόφωνη στήριξη του Υπουργικού Συμβουλίου και του Πρωθυπουργού προσωπικά, τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι στην επόμενη πανηγυρική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού θα εγκαινιασθεί ο νέος κόμβος του ΟΗΕ στο διαδίκτυο, παρουσία του Πρωθυπουργού.

    H δημόσια δαπάνη για τον τουρισμό ανέρχεται στα 270 δισ. και αναμένεται να κινητοποιήσει τουλάχιστον άλλα 300 δισ. ιδιωτικής συμμετοχής και να οδηγήσει σε ένα τομεακό πρόγραμμα ύψους 600 δισ. ενώ υπάρχει προοπτική η δημόσια δαπάνη να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

    Επίσης, αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο να μην ισχύσει η διάκριση μεταξύ κορεσμένων και μη αναπτυγμένων τουριστικά περιοχών, διότι βασικός στόχος της τουριστικής πολιτικής που ακολουθείται είναι η οριζόντια και συνολική αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών και υπηρεσιών.

    Οπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, εντός των προσεχών δύο εβδομάδων θα ολοκληρωθεί το ζήτημα της τυποποίησης των ενοικιαζόμενων δωματίων με το σύστημα των «κλειδιών» και των ξενοδοχειακών προδιαγραφών με το σύστημα των «αστεριών».

    Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για το σχέδιο που αφορά την ακίνητη περιουσία του ΕΟΤ, ύψους 3 δισ. και για την επιλογή διεθνούς χρηματοοικονομικού συμβούλου που βρίσκεται στην τελική της φάση.

    [13] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΡΟΣ ΚΥΠΡΟ

    Γενεύη, 4 Φεβρουαρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    του Αγγελου Μαρκόπουλου

    Ενδιαφέρον για την προενταξιακή συνέχιση της Κύπρου από την Ε.Ε. έδειξε σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, όπως προκύπτει από ότι είπε στο ΜΠΕ, πέρα από τις έντονες αντιπαραθέσεις για τα κύρια πολιτικά θέματα του Κυπριακού που ανέβασε σήμετα το πρωί σε μεγαλύτερο βαθμό.

    Σε ερώτηση του ΜΠΕ να θα δεχθεί τη συμμετοχή της Τουρκοκυπριακής κοινότητας σε δραστηριότητες για την προενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ε.Ε. που θα χρηματοδοτήσει ο "Κανονισμός 2000 - 2004" με ιδιαίτερη πτυχή για "επανέναρξη προσπαθειών διακοινοτικής συμφιλίωσης" στη μεγαλόνησο ο κ. Ντενκτάς δεν αρνήθηκε ρητά το ενδεχόμενο αυτό.

    Αντ' αυτού, ζήτησε να πληροφορηθεί για το ακριβές περιεχόμενο του σχετικού Κοινοτικού Κανονισμού της Ε.Ε. για την Κύπρο.

    "Δεν τον είδα ακόμα", είπε. "Δε γνωρίζω τίποτα για αυτό", ισχυρίστηκε από το για το κείμενο που στην πραγματικότητα υιοθετήθηκε από Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου και είναι προσιτό σε όσους παρακολουθούν τα θέματα της Ε.Ε.

    Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιάννης Κασουλίδης, μιλώντας στο ΜΠΕ καλωσόρισε την υιοθέτηση από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου σχεδίου Κανονισμού για την προενταξιακή βοήθεια προς την Κύπρο και τη Μάλτα, η οποία ζητήθηκε από τους ευρωβουλευτές να εκτιμηθεί ενδεικτικά σε 130 εκ. Ευρώ για την περίοδο 2001 - 2004.

    Ενα μέρος των κονδυλίων για την Κύπρο προορίζεται για ενέργειες που συμβάλουν στην επανέναρξη προσπαθειών συμφιλίωσης μεταξύ των δύο Κυπριακών Κοινοτήτων.

    Οι διακοινοτικές επαφές σταμάτησαν μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο που οδήγησε σε αναστολή όλων των προσπαθειών για συμφιλίωση και επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο κοινοτήτων", παρατηρεί το αιτιολογικό υιοθετώντας τροπολογία που κατέθεσαν οι Ελληνες ευρωβουλευτές Γιάννης Σουλαδάκης, Πέτρος Ευθυμίου και η Γερμανίδα Μεχτιλντ Ρίτε (πρόεδρος της διακοινοβουλευτικής επιτροπής Ε.Ε. - Κύπρου).

    Ο Κανονισμός για την "εφαρμογή προενταξιακής πολιτικής" σε Κύπρο και Μάλτα που υιοθετείται για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες καθυστέρησης χρειάζεται για να γίνουν αποτελεσματικές οι διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της Ε.Ε., όπως έγινε και προς τις Κεντρο-Ανατολικές χώρες, τονίζει άλλη υιοθετηθείσα τροπολογία των Ελλήνων ευρωβουλευτών Κώστα Χατζηδάκη, Γιώργου Δημητρακόπουλου και Μαριέτας Γιαννάκου

    Εξάλου ο Ραούφ Ντενκτάς πρόσθεσε (μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις σημερινές συναντήσεις του προέδρου Κληρίδη και του ίδιου με τον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβάρο Ντε Σότο) ότι όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, θα ήθελε να προβλεφθούν μεταβατικές παρεκκλίσεις στο Κοινοτικό Κεκτημένο όσον αφορά την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ιδίως για την ταυτότητα και την ασφάλεια, όπως είπε (δηλ. κυρίως για θέματα εκπαίδευσης - πολιτισμού - αστυνομίας κ.α). Το ζήτημα της σύνθεσης διεθνούς ή και ευρωπαϊκής δύναμης για τη συνολική ασφάλεια της Κύπρου μόλις συζητήθηκε, όπως παρατήρησε στο ΜΠΕ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γιάννης Κασουλίδης.

    Ο κ. Ντενκτάς υποστήριξε ότι "τώρα που η Τουρκία εγκρίθηκε επίσημα υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. τα πράγματα (σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα) αναμένεται να πάνε καλύτερα και για την Κύπρο, όπως είπε, χωρίς να διευκρινίσει προσθέτοντας ότι τα ζητήματα μεταβατικών παρεκκλίσεων (χρηματοδότηση κλπ.) σκοπεύει να επιδιώξει να τα εγείρει προς την Ε.Ε.

    Πληροφορίες όμως από τουρκικές πηγές προειδοποιούσαν πρόσφατα ότι η Αγκυρα πιθανόν να επιδιώξει "μέσω της Ε.Ε." κάποια έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό εδάφη της Κύπρου.

    Εντύπωση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι στις δημόσιες αντιπαραθέσεις και προκλητικές δηλώσεις που έκανε σήμερα νωρίτερα πριν από τη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ που είχε προηγουμένως συναντηθεί με τον κ. Κληρίδη, ο κ. Ντενκτάς συνέχισε βέβαια ισχυρισμούς για τα σπίτια / περιουσίες προσφύγων και για "σκέπη συνομοσπονδίας 2 κρατών, και 2 λαών" αμφισβητώντας ακόμα και την ειλικρίνεια του προέδρου Κληρίδη για εύρεση λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ για ένα ομοσπονδιακό κράτος στην Κύπρο, αλλά παρέλειψε τα σχετικά με την Ε.Ε..

    Πράγματι, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, σε αντίθεση με τη συνήθειά του για έντονες και προκλητικές δηλώσεις (αντιπαρατίθεται γενικά στη συγκεκριμένη στάση του προέδρου Κληρίδη, ο οποίος δεν έσπασε το εμπάργκο δηλώσεων που θέλει ο ΟΗΕ, παρά μόνο όταν το μαχαίρι είχε φθάσει στο κόκαλο) δεν αμφισβήτησε σήμερα ρητά και όσα είχε πει ο πρόεδρος Κληρίδης για σεβασμό του Κοινοτικού κεκτημένου.

    Επιβεβαίωσε πάντως ότι ζητά παρεκκλίσεις χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

    Εξάλλου δεν εξήγησε γιατί αρνείται ένα ομοσπονδιακό κράτος, αφήνοντας την εντύπωση ότι τα περί "συνομοσπονδίας" ίσως λέγονται για να επιδιώξει στην πραγματικότητα όσο το δυνατόν χαλαρότερη ομοσπονδία.

    [14] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

    Γενεύη, 4 Φεβρουαρίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Του Άγγελου Μαρκόπουλου

    Ηπια, σταθερή, αλλά "χωρίς να χαρίζει κάστανα" είναι η επίσημη απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κϋπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου, στις προκλητικές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, οι οποίες προκάλεσαν ερωτηματικά για το χρόνο που επέλεξε να τις κάνει, τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

    Εκφράσεις που επέλεξε ξαφνικά ο κ. Ντενκτάς, όπως "υποκρισία", "δολιότητα", "παραποίηση" και "διαστρέβλωση πραγματικότητας" είναι "λυπηρές και ατυχείς",παρατήρησε ο κ. Παπαπέτρου.

    "Στο μοναδικό δημόσιο κείμενο που αναγκάστηκε να κυκλοφορήσει ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, προχθές, δεν έκανε τίποτα άλλο απο το να υπογραμμίσει προθυμια και ετοιμότητα να διαπραγματευτεί μέσα στα πλαίσια που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ με ψηφίσματα και αποφάσεις του, δηλαδή αναζήτηση λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα διακιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου.

    Αντίθετα, παρατήρησε, ότι ο Ντενκτάς ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει καν κυπριακή Δημοκρατία και το σύνταγμά της, δείχνοντας ότι του διαφεύγει το γεγονός πως η Κύπρος είναι κράτος μέλος του ΟΗΕ, του ΣτΕ και αναγνωρίζεται διεθνώς σαν μια μοναδική κρατική οντότητα στην Κύπρο.

    Όσον αφορά σε ισχυρισμό του Ντενκτάς ότι δήθεν υιοθέτησε στο παρελθόν "ολική ανταλλαγή περιουσιών" των προσφύγων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφερόμενος σε έγγραφο δέσμης ιδεών του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι, ο κ.Παπαπέτρου τον προσκάλεσε να διαβάσει προσεχτικά την παράγραφο 77 του αφορά σε εθελοντική αποζημίωση περιουσιών, αφού αναφέρεται σε περιουσίες που ανήκουν σε εκτοπισμένους για τις οποίες τα πρόσωπα αυτά θα ζητήσουν αποζημίωση".

    "Ενδιαφέρουσα" έκρινε, όμως, ο κ.Παπαπέτρου την επίκληση από τον ντενκτάς, ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ που υιοθετούν τη δέσμη ιδεών. Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι τώρα ο Ντενκτάς αποδέχεται λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοπσονδίας μίας αδιαίρετης κυριαρχίας μιας διεθνούς προσψπικότητας, μιας ιθαγένειας που επικυρώθηκαν επίσης από την ίδια απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ.

    Ο κ.Παπαπέτρου απηύθυνε έκκληση να αφεθούν κατά μέρος οι μάχες χαρακωμάτων και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών τα συμφέροντα Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων που δεν θα υπηρετούνται με αντιπαραθέσεις αλλά με φιλία, συνεργασία και ειρήνική συνύπαρξη.

    Για αυτό, διαβεβαίωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται στις συνομιλίες με καλή θέληση, επιδιώκοντας συνεννόηση, ειρήνη και συμβιβασμό Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων μέσα από το πλαίσιο μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Στο μεταξύ, ερωτηματικά προκάλεσε στη Γενεύη το γεγονός ότι ο κ.Ντενκτάς διάλεξε ακριβώς τη σημερινή μέρα επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ , στην Αθήνα γιανα εκτοξεύσει ασυνήθιστα υβριστικές κατηγορίες και να απειλήσει με εμπλοκή αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι που ζητά.

    Γεγονός είναι ότι η απάντηση Ντενκτάς στο κείμενο του κ.Κληρίδη άργησε πάνω από μία μέρα, κάτι που αποπειράθηκε να δικαιολογήσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, λέγοντας ότι προτίμησε να μην απαντήσει καθόλου στο κείμενο Κληρίδη. Μετά, όπως είπε, έμαθε ότι το έγγραφο κυκλοφόρησε και στα κράτη μέλη της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και έτσι άλλαξε γνώμη διαλέγοντας να απαντήσει.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 4 February 2000 - 19:13:53 UTC