Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-01-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΣΤΟ ΜΠΕ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ
  • [02] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [03] ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • [04] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΕ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΑΚΚΟΥΓΙΟΥ
  • [05] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
  • [08] ΣΤΑ "ΣΚΑΡΙΑ" ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ
  • [09] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [10] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΙ ΒΙΖΕΣ ΓΙΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΥΣ
  • [11] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΡΤΑΓΑΛΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ
  • [13] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΩ ΛΟΓΟΚΡΙΤΗΣ ΚΑΝΕΝΟΣ

  • [01] ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΣΤΟ ΜΠΕ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

    Στρασβούργο, 31 Ιανουαρίου 2000 (19:12 UTC+2)

    του Αγγελου Μαρκόπουλου

    Θέλει να πιστεύει ότι θα πετύχει "πρόοδο" στο Κυπριακό από τις συνομιλίες της Γενεύης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν, παρά τις "επιπρόσθετες" απαιτήσεις που μόλις κατέθεσε στο τραπέζι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, όπως είπε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού απαντώντας σε ερώτηση του ΜΠΕ.

    Χαρακτήρισε όμως "δύσκολη και σύνθετη" τη διαδικασία ελπίζοντας παρ' όλα αυτά να δημιουργηθούν στη Γενεύη δυνατότητες για συνολική λύση πριν από το τέλος του έτους.

    Η "αναπάντεχη" δυσκολία, όπως έγινε φανερό από την απάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, προέκυψε από το γεγονός ότι σήμερα το πρωί ο Ραούφ Ντενκτάς "πρόσθεσε επιπλέον θέματα στο τραπέζι".

    "Εμείς (στον ΟΗΕ) είχαμε διακρίνει τέσσερα κεντρικά θέματα στο Κυπριακό, αλλά μία από τις πλευρές, ο κ. Ντενκτάς πρόσθεσε και άλλα ζητήματα", διευκρίνισε.

    Σε ερώτηση αν ο κ. Ντενκτάς απαίτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους ο κ. Ανάν ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε καλυπτόμενος πίσω από τη "συσκότιση" (black out) ειδήσεων "για την ουσία" του Κυπριακού που ζήτησε από όλους.

    Ερωτηματικά προξένησε όμως η αντίδραση του κ. Αναν σε παρατήρηση ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζουν και ζητούν να μην αναγνωρισθεί από κανέναν το ψευδοκράτος.

    "Περιμένετε το τέλος των συνομιλιών. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε από τώρα ποια θα είναι η (συνολική) κατάληξη των συνομιλιών", περιορίστηκε να πει ο κ. Αναν.

    "Ελπίζω να επιστρέψουν τα δύο μέρη και να συνεχίσουμε τη διαδικασία", πρόσθεσε δείχνοντας ότι συνάντησε πάλι κρίσιμο σκόπελο σε αυτό το σημείο.

    Εμμεσα αλλά σαφώς, απέρριψε πάντως προηγούμενη απάντηση Ντενκτάς για να αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    "Ζήτησα από όλες τις πλευρές να συζητήσουν όλα τα θέματα χωρίς προϋποθέσεις, μέχρι το τέλος", τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ. "Πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε τώρα πρόοδο για συνολική λύση πριν το τέλος του έτους, αν υπάρξει συμβιβαστική στάση από τις δύο πλευρές", είπε.

    Αρνήθηκε πάντως να καταδικάσει ρητά και δημόσια σε αυτό το στάδιο πιθανό αίτημα του κ. Ντενκτάς για να αναγνώριση του ψευδοκράτους περιοριζόμενος να πει ότι "θα συζητήσουμε όλα τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι" (δηλαδή και αυτά που είχε προγραμματίσει ο ΟΗΕ και όσα πρόσθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης), ενώ δεν ανέφερε πάντως καμία "πρόθεση" από την Ελληνοκυπριακή πλευρά κάνοντας φανερό από που προέρχονται οι "δυσκολίες" που επεσήμανε.

    Πάντως ο κ. Αναν ελπίζει ότι τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι "θα βοηθήσουν" στο να υπάρξει πρόοδος, ενώ έκρινε ακόμα πιο θερμά ως "πολύ θετικό" παράγοντα την εξελισσόμενη προσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας.

    Οπως ανακοίνωσε θα συναντήσει στη Γενεύη εκπροσώπους της Αθήνας και της Αγκυρας για το Κυπριακό.

    "Εν τω μεταξύ βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την Ε.Ε. και διάφορους εκπροσώπους πολλών κρατών (Βρετανία, ΗΠΑ κλπ) που βρίσκονται στη Γενεύη για το Κυπριακό και επικοινώνησα και με τον εκπρόσωπο ΚΕΠΠΑ της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα", πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Από αύριο το μεσημέρι πρόκειται να τον αντικαταστήσει ο ειδικός εκπρόσωπος Αλβάρο ντε Σότο στις διαδοχικές επαφές που διεξάγονται ξεχωριστά με τους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων της Κύπρου (εφόσον σύμφωνα με φόρμουλα που εφαρμόζεται από χρόνια, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετάσχει σε διακοινοτικές συνομιλίες σαν εκπρόσωπος της -μεγαλύτερης, γύρω στο 80% βάσει της επίσημης καταγραφής του 1961- Ελληνοκυπριακής κοινότητας, δεδομένου ότι οι συνομιλίες θεωρείται ότι διεξάγονται μεταξύ των δύο κοινοτήτων ενός κράτους της Κύπρου).

    [02] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 31 Ιανουαρίου 2000 (15:55 UTC+2)

    Φωτογραφία: Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

    Το αναθεωρημένο πρόγραμμα σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 1999 - 2002 ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνεδρίασαν το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

    Στην ανακοίνωση του συμβουλίου των υπουργών διατυπώνονται ιδιαίτερα θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία, παρόμοια με εκείνα που είχαν εκφραστεί κατά την έγκριση του προγράμματος από την Κομισιόν και τη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σημειώνεται ακόμη ότι η Ελλάδα πληροί πλέον τα κριτήρια σύγκλισης προκειμένου το 2001 να ενταχθεί στο ενιαίο νόμισμα. Σχετικά με τον πληθωρισμό σημειώνεται ότι η καθυστέρηση του ρυθμού αποκλιμάκωσής του οφείλεται στην αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

    [03] ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Αισιοδοξία για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, στην Αθήνα εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, αν και επεσήμανε ότι παραμένουν αρκετά εμπόδια.

    Οι κ. Παπανδρέου και Τζεμ θα υπογράψουν τις υπόλοιπες τέσσερις συμφωνίες διμερούς συνεργασίας και θα εξετάσουν τα επόμενα βήματα στη διαδικασία προσέγγισης. Στις συνομιλίες αναμένεται να εξεταστεί και η τουρκική πρόταση για στρατιωτική συνεργασία.

    [04] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΕ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΑΚΚΟΥΓΙΟΥ

    Ουάσιγκτον, 31 Ιανουαρίου 2000 (12:00 UTC+2)

    Δεκάδες αμερικανικές οργανώσεις και μεμονωμένοι πολίτες έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο Κλίντον και στον αντιπρόεδρο Αλ Γκορ, με την οποία ζητούν να επανεξεταστεί η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης, για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο Ακκουγιού της Τουρκίας.

    Οι οργανώσεις, ανάμεσά τους και πολλές ομογενειακές, διαμαρτύρονται για την απόφαση χρηματοδότησης του έργου, μέσω της Τράπεζας Εισαγωγών- Εξαγωγών, που θα ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια δολάρια.

    Στην επιστολή επισημαίνονται τέσσερις λόγοι για τους οποίους οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποσύρουν την υποστήριξη του αντιδραστήρα: Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι η κατάλληλη πηγή ενέργειας για την Τουρκία, η περιοχή του Ακκουγιού είναι σεισμογενής, παγκοσμίως παρατηρείται εξάπλωση πυρηνικών όπλων και συνεχίζονται οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

    [05] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Αναμενόμενη χαρακτήρισε τη σημερινή γνωμοδότηση του Συμβουλίου υπουργών Εθνικής Οικονομίας ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει την ονομαστική σύγκλιση και σημειώνει ότι απαιτούνται νέα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής και εισοδηματικής πολιτικής.

    "Η εκτίμηση που επίμονα διατυπώνει εδώ και ένα χρόνο ο Κώστας Καραμανλής ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε απόσταση από την ουσιαστική σύγκλιση, πιστοποιείται τώρα και από την Ε.Ε.", υπογράμμισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

    Επεσήμανε ότι τα προβλήματα μεταφέρονται στη μετά - ΟΝΕ εποχή και η Ελλάδα καλείται να καταβάλει νέες προσπάθειες για να εξασφαλίσει σταθεροποίηση των δεικτών.

    "Καλείται, προπάντων, να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - όπως το υποδεικνύει η Νέα Δημοκρατία - προκειμένου να ανταποκριθεί στο νέο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας", σημείωσε.

    "Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η κυβέρνηση περίμενε να ακούσει από τις Βρυξέλλες όσα υπεύθυνα και επίμονα συνιστούσε η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της Κώστας Καραμανλής", κατέληξε.

    [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ποντγκόριτσα, 31 Ιανουαρίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Πολυήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς.

    Ο κ. Βουγιάνοβιτς θα έχει στην Ουάσινγκτον σειρά συναντήσεων με ανώτατους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Κογκρέσου, εκπροσώπους του Διεθνούς Οργανισμού Ανάπτυξης USAID, καθώς και εκπροσώπους πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων.

    Μετά από πρόσκληση της Νέας Ατλαντικής Πρωτοβουλίας ο κ. Βουγιάνοβιτς θα συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 2 Φεβρουαρίου με θέμα: "Μαυροβούνιο - πως να αποφευχθεί ο επόμενος βαλκανικός πόλεμος", στο οποίο θα παραστούν εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων του Μαυροβουνίου.

    Ο κ. Βουγιάνοβιτς κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ αναμένεται να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Μαυροβουνίου και του Οργανισμού USAID.

    Κ.Γ.

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Για την ανεργία και την κατάσταση στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων ΝΑΥΣΙ και ΚΑΡΡΑΣ προειδοποίησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη σήμερα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΟΚΕ Βιομηχανίας, Α. Νάκο και τον βουλευτή Α. Νεράντζη.

    Ο κ.Καραμανλής δήλωσε ότι στην περιοχή, η οποία πριν λίγα χρόνια έδινε εργασία σε πολλές οικογένειες, σήμερα η ανεργία φτάνει στο 80%, ενώ παράλληλα, αρχίζει να διαρρηγνύεται ο κοινωνικός ιστός. Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, αλλά η ΝΔ έχει αποφασίσει να προωθήσει και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση τρία βασικά σημεία: να διατηρηθεί ο ναυπηγοεπισκευαστικός χαρακτήρας της ζώνης, να γίνουν έργα υποδομής στην περιοχή και να δημιουργηθούν τα κίνητρα, ώστε να γίνονται οι επισκευές και κατασκευές στο Πέραμα.

    Όπως ανέφερε, σήμερα κατασκευάζονται και επισκευάζονται πολλά πλοία, μεταξύ τους και ελληνικών συμφερόντων, σε ναυπηγεία του εξωτερικού στην Ιταλία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία, αλλά για να υπάρξουν κίνητρα να μεταφρθούν εργασίες στη ζώνη του Περάματος θα πρέπει να υπάρχουν καλύτεροι όροι δανειοδότησης.

    Τέλος ανέφερε ότι με την ανεργία σε υψηλά επίπεδα δεν έχουν νόημα οι ιδεολογίες και τα κόμματα, αλλά η εξεύρεση λύσης και η βελτίωση της κατάστασης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με προσπάθειες μπορεί η ζώνη να φέρει συνάλλαγμα και θέσεις εργασίας.

    [08] ΣΤΑ "ΣΚΑΡΙΑ" ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

    Μελβούρνη, 31 Ιανουαρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Στα "σκαριά" βρίσκεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του μουσείου Ελληνικών Αρχαιοτήτων Μελβούρνης με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, το οποίο μελετάται από την αρμόδια διοικητική επιτροπή του μουσείου Ελληνικών Αρχαιοτήτων Μελβούρνης, προβλέπεται η θεσμοθέτηση της συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας.

    Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο το μουσείο Ελληνικών Αρχαιοτήτων Μελβούρνης, όσο και το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας επιθυμούν αυτή τη συνεργασία και το μόνο που απομένει είναι η ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών.

    Σημειώνεται ότι το Μουσείο Ελληνικών Αρχαιοτήτων ιδρύθηκε από την κυβέρνηση του Τ. Κένετ και φιλοξένησε μέχρι τώρα την έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων "Θησαυροί των Αηδονιών" και την έκθεση "Βυζαντινοί θησαυροί".

    [09] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε σχετικά με το κλίμα εκλογολογίας των τελευταίων ημερών ότι δεν πρέπει να αφορά το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, προκαλώντας ανασφάλεια στην κοινή γνώμη, ενώ επεσήμανε ότι για το ΠΑΣΟΚ οι εκλογές σημαίνουν νέα ισχυροποίηση της θέσης του και ανανέωση της θητείας του στη διακυβέρνηση της χώρας.

    "Οι εκλογές για το ΠΑΣΟΚ είναι ένας ακόμη τρόπος για να ενισχυθεί το κλίμα σταθερότητας και για να υποβοηθηθούν οι μεγάλοι εθνικοί στόχοι. Όποιοι, εκτός ΠΑΣΟΚ, έχουν την εντύπωση ότι οι εκλογές συνδέονται με κλίμα αβεβαιότητας ή με αναστολή των κυβερνητικών λειτουργιών είναι απολύτως γελασμένοι" ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος.

    [10] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΙ ΒΙΖΕΣ ΓΙΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΥΣ

    Βελιγράδι, 31 Ιανουαρίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Η Γερμανία θα αρχίσει να εκδίδει βίζες για πολίτες της Γιουγκοσλαβίας την επόμενη εβδομάδα μετά από διακοπή δέκα μηνών, εξαιτίας των νατοϊκών επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

    Το αρμόδιο γραφείο της γερμανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι θα αρχίσει να εκδίδει βίζες από τις 7 Φεβρουαρίου μετέδωσε το πρακτορείο.

    Από τον περασμένο Μάρτιο οι Γιουγκοσλάβοι έπρεπε να ταξιδέψουν σε γειτονικά κράτη για να πάρουν βίζα για χώρες της δύσης, ενώ η Βρετανία άρχισε να εκδίδει ξανά βίζες για τους Σέρβους την 1η Δεκεμβρίου.

    Ο.Κ.

    [11] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Μελβούρνη, 31 Ιανουαρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    του Κώστα Παϊβανά

    Το ταξίδι του πρώην πρωθυπουργού της πολιτείας της Βικτόριας Τζεφ Κένετ στο Λονδίνο και η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αποτέλεσε κυρίαρχο θέμα στη μεγάλης κυκλοφορίας κυριακάτικη εφημερίδα της Μελβούρνης "The Sunday Herald Sun".

    "Οι Ελληνες πιστεύουν στον Τζεφ Κένετ και στον καθοριστικό ρόλο που θα παίξει για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα" αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

    Η αυστραλιανή εφημερίδα γράφει για το ταξίδι του κ. Κένετ στο Λονδίνο και στην Αθήνα για την παραγωγή τηλεοπτικής ταινίας με θέμα την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, επισημαίνοντας ότι η ταινία αυτή θα προβληθεί στην ενημερωτική εκπομπή "60 λεπτά" του τηλεοπτικού δικτύου "9", εκπομπή που έχει ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό τηλεθέασης.

    Ο κ. Κένετ είναι μέλος της αυστραλιανής επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αντιπροσωπεία της οποίας βρίσκεται στο Λονδίνο για να έχει επαφές με τον υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας Κρις Σμιθ, για το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων στην Αθήνα. Επίσης, τα μέλη της αντιπροσωπείας θα επιδιώξουν να έχουν συνάντηση και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΡΤΑΓΑΛΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Χρήστος Ροκόφυλλος, συναντήθηκε με τον Πορτογάλο ομόλογό του, με τον οποίο συζήτησε το πρόγραμμα της πορτογαλικής προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το εξάμηνο αυτό.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ροκόφυλλου, η πορτογαλική προεδρία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις περισσότερες από τις ελληνικές ιδέες, καθώς και ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε πολλά επιμέρους ζητήματα και κυρίως στην ανάγκη συνοχής της Ε.Ε. και έμφασης στις πολιτικές προτεραιότητες παρά στις τεχνικές αρθρώσεις της.

    [13] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΩ ΛΟΓΟΚΡΙΤΗΣ ΚΑΝΕΝΟΣ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο υπουργείο, απάντησε στις αιχμές που άφησε ο προκάτοχός του Θεόδωρος Πάγκαλος εναντίον συνεργατών του, λέγοντας ότι δεν θα γίνει ο λογοκριτής του.

    "Δεν θα είμαι ο λογοκριτής σε αυτό το υπουργείο, θέλω να είναι κοντά στην ηγεσία αυτού του υπουργείου άτομα με σκέψεις, με προτάσεις, με δικές τους απόψεις, στις οποίες δεν έχει σημασία εάν συμφωνούμε ή διαφωνούμε, αλλά να έχουν δική τους προσωπικότητα και πολιτική. Νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε να κριθούν οι ιδέες και όχι τα πρόσωπα" είπε ο κ. Παπανδρέου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 31 January 2000 - 19:13:52 UTC