Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-01-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
  • [02] ΜΕΤΡΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΖΗΤΑ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΣΟΛΜΠΕΣ
  • [03] TO ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΑΝΑΧΩΡΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΑΓΚΥΡΑ
  • [04] ΑΛΒΑΝΙΑ:ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΑΜΙΔΩΝ
  • [05] ΚΟΙΝΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ
  • [06] ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ "ΑΣΠΙΣ"
  • [07] ΑΝΟΙΓΜΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΠΡΟΣ ΚΙΝΑ
  • [08] ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
  • [09] ΚΟΥΒΕΛΑΣ: Η Ν.Δ. ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΟΧΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ 2000
  • [10] ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΜΥΔΙΑ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ
  • [11] ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ
  • [12] ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΟΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
  • [13] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΑΦΑΤ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
  • [14] ΓΚΑΜΑ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

  • [01] ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2000 (11:40 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας μετά τις αντιδράσεις που δέχτηκε από βουλευτές του τομέα κοινοβουλευτικού έργου του ΠΑΣΟΚ ανέβαλε την κατάθεση της τροπολογίας για τα πανωτόκια. Ο Γιάννος Παπαντωνίου διευκρίνισε ότι παραμένει σε ισχύ η θέση όπως έχει διατυπωθεί για το τετραπλάσιο, τριπλάσιο και διπλάσιο του οφειλόμενου κεφαλαίου.

    Ενδέχεται όμως να εξετάσει την αναδρομική εφαρμογή της ρύθμισης ώστε να υπαχθούν σε αυτήν και οφειλέτες οι οποίοι στο παρελθόν είχαν συμφωνήσει σε λιγότερο ευνοϊκές ρυθμίσεις. Συμπλήρωσε ότι το θέμα των αγροτικών δανείων συνδέεται με τις παλαιότερες ρυθμίσεις και εξετάζεται και αυτό.

    [02] ΜΕΤΡΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΖΗΤΑ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΣΟΛΜΠΕΣ

    Στρασβούργο, 18 Ιανουαρίου 2000 (23:12 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πέντρο Σόλμπες Μίρα

    Του ’γγελου Μαρκόπουλου

    Θετικά, με κάποιες επιφυλάξεις, εκφράστηκε για την προοπτική ένταξης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ ο Επίτροπος της Κοινότητας Πέντρο Σόλμπες. Οπως είπε σε δηλώσεις του σε διάσκεψη τύπου μετά την υιοθέτηση του αναθεωρημένου προγράμματος σύγκλισης της Ελλάδας για την περίοδο 1999-2002, απαιτούνται διαρθρωτικά μέτρα για να περάσει η χώρα «από την ονομαστική στην πραγματική σύγκλιση». Εξάλλου, δεν έκρινε επίκαιρο να δοθεί πρωτεραιότητα στην ανάπτυξη μετά την επίτευξη της ονομαστικής σύγκλισης, αντίθετα από όσα είχε πει στο Ευρωκοινοβούλιο το καλοκαίρι του 1999.

    Οπως υποστήριξε ο κ. Σόλμπες μιλώντας στο ΜΠΕ, η αλλαγή της ισοτιμίας της δραχμής θα συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού, που είναι μία από τις κυριότερες συστάσεις της Επιτροπής για να εμπεδωθεί με διάρκεια η τάση μείωσης των τιμών αντιμετωπίζοντας πιθανή πληθωριστική πίεση.

    Εξάλλου, έκρινε πως δεν μπορεί να προβλεφθεί σήμερα ποια ακριβώς θα είναι η κατάσταση της οικονομίας την 1/1/2001 όπου και θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση επίσημα αίτημα ένταξης στη ζώνη του ευρώ αλλά τόνισε πως η προοπτική ένταξης της Ελλάδος είναι η βάση πάνω στην οποία εργαζόμαστε.

    Ετσι, σύμφωνα με το αναπροσαρμοσμένο πρόγραμμα σύγκλισης που παρουσιάστηκε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπολογίζεται ότι ο γενικός ισολογισμός του δημοσίου θα μετατραπεί σε θετικό υπόλοιπο 0,2% του ΑΕΠ από το 2002, ενώ προηγουμένως θα έχει σταδιακά μειωθεί το έλλειμα από -2.5% σε -0.2% μεταξύ 1998 και 2001.

    Το δημόσιο χρέος θα πρέπει να έχει κατεβεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ το 2001.

    Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα μειωθεί από 2.5% σε 2% μεταξύ 1999 και 2002. Συγχρόνως η Επιτροπή τονίζει ότι η « ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τις περιορισμένες αυξήσεις μισθών στο δημόσιο από το 2000 και πέρα», κάτι που κρίνεται σημαντικό.

    Επιπλέον η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας «ανταποκρίνεται με τις απαιτήσεις του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης από το 1999», και το ΕΚΟΦΙΝ κατήργησε το Νοέμβιο του 1999 προηγούμενη απόφαση του για υπερβολικό έλλειμα της χώρας μας, υπενθυμίζει ο κ. Σόλμπες.

    Αξιολογώντας, γενικότερα το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε από την Αθήνα, εκτιμά ότι προβλέπει «μέτρα για τον προϋπολογισμό και διαθρωτικές αλλαγές που κρίνονται κατάλληλα και ευθυγραμμίζονται με τις κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής» και αναμένεται έτσι να υιοθετηθούν από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου του 2000.

    Η Ελλάδα έχει πετύχει την ονομαστική σύγκλιση, αλλά το αναθεωρημένο πρόγραμμα στοχεύει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μέσα στη ζώνη ευρώ, ενισχύοντας τη σταθεροποίηση και εντείνοντας τις διαθρωτικές αλλαγές, τονίζει η Επιτροπή, δίνοντας βάρος στην επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης.

    Υποστηρίζει, δε, πως έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει συγκράτηση των μεγάλων αυξήσεων στους μισθούς, «για να αντιμετωπισθούν πιθανές πληθωριστικές πιέσεις όταν θα χαλαρώσουν οι νομισματικοί όροι».

    Εστω και αν επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, γεγονότα όπως η αύξηση των τιμών του πετρελαίου καθυστερούν σήμερα τη μείωση του πληθωρισμού, ενώ πιθανή νομισματική χαλάρωση ενόψει της ΟΝΕ θα μπορούσε να προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις ιδίως από το 2001, εκτιμά ο κ. Σόμπλες. Σε αυτό το πλαίσιο δίνει μεγάλη σημασία στην ανατίμηση της κεντρικής ισοτιμίας της δραχμής από την 17η Ιανουαρίου.

    Οπως είπε ο Επίτροπος Σόλμπες στο ΜΠΕ, σημερινή ισοτιμία της δραχμής στην αγορά είναι πιο πάνω από την κεντρική ισοτιμία. Ετσι, αν συγκλίνουν οι δύο αυτές ισοτιμίες θα είναι, στην πράξη σαν να έγινε δημοσιονομική υποτίμηση, που θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

    Παρατήρησε, επιπλέον, ότι η ανατίμηση της δραχμής θα μειώσει τον εισαγώμενο πληθωρισμό, που σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, είναι ακόμα αρκετά μεγάλος.

    Ωστόσο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την τελική ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ την 1/1/2001, λέγοντας ότι δεν είναι θέμα προσωπικής στάσης αλλά εξακρίβωσης αριθμών σε μία συγκεκριμένη στιγμή.

    Ακόμη δεν απάντησε σε ερώτησεις για το αν θα γίνει δεκτή η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση στο ποσοστό του πληθωρισμού. «Δεν μπορούμε να κρίνουμε από τώρα το μέλλον του πληθωρισμού», απάντησε.

    [03] TO ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΑΝΑΧΩΡΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΑΓΚΥΡΑ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2000 (13:40 UTC+2)

    Φωτογραφία: Σε συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο της συνόδου του ΟΣΕΠ.

    Αχιλλέας Χατζόπουλος

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Παπανδρέου, αναχωρεί στις τέσσερις το απόγευμα από την Αθήνα για την Αγκυρα, όπου θα έχει συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας αλλά και με επιφανείς επιχειρηματίες.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Τουρκία, κ.Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον πρωθυπουργό, Μπουλέντ Ετζεβίτ, τον υπουργό Εξωτερικών, Iσμαήλ Τζεμ και τον πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αγκυρα θα υπογραφούν πέντε συμφωνίες από τις δέκα, οι οποίες είναι έτοιμες προς υπογραφή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Οι συμφωνίες αυτές είναι συμφωνίες "χαμηλής πολιτικής", όπως τις αποκάλεσε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών, "συμφωνίες κοινού συμφέροντος Ελλάδας και Τουρκίας".

    Οι πέντε συμφωνίες που θα υπογραφούν στην Αγκυρα είναι οι εξής:

    -Ασφάλειας του πολίτη και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας

    -Προστασίας των επενδύσεων

    -Τουριστική

    -Περιβάλλοντος

    -Αποφυγή διπλής φορολογίας

    Μεταξύ των συμφωνιών οι οποίες θα υπογραφούν στην Αθήνα, κατά την άφιξη στην ελληνική πρωτεύουσα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, στις 5 και 6 Φεβρουαρίου, είναι μια πολιτιστική, μια οικονομο-τεχνική, μια ναυτιλιακή και μια τελωνειακή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τον κ.Παπανδρέου θα συνοδεύσουν στην Τουρκία, επιφανείς Ελληνες επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων είναι, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Θεόδωρος Καρατζάς, ο κ.Ι.Κωστόπουλος, ο κ.Σωκράτης Κόκκαλης, ο κ.Κούτσικος, ο κ.Κοντομηνάς, ο κ.Παπαλεξόπουλος, ο κ.Μυτηληναίος και πιθανόν ο κ.Μπόμπολας και ο κ.Κοπελούζος.

    Για το Σάββατο είναι προγραμματισμένη συζήτηση στρόγγυλης τράπεζας στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία θα συμμετέχουν επτά Ελληνες και επτά Τούρκοι επιχειρηματίες. Θα είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στην οποία θα παρίστανται οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Παπανδρέου και Τζεμ.

    Στην ατζέντα των συνομιλιών Παπανδρέου-Τζεμ στην Τουρκία, μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών, η δυνατότητα αναβάθμισης, τροποποίησης και διεύρυνσης του διαλόγου και επίσης θα γίνει συζήτηση για το αν πρέπει να ξαναρχίσει μεταξύ των δυο χωρών ο διάλογος των "τεσσάρων σοφών".

    Ο κ.Παπανδρέου εκτός από την Αγκυρα θα επισκεφθεί και την Κωνσταντινούπολη και θα έχει συνομιλίες με ένα ευρύ φάσμα προσωπικοτήτων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο χώρες σκοπεύουν να διευρύνουν το διάλογό τους στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και σε δραστηριότητες που αφορούν "την κοινωνία των πολιτών" και στην επιχειρηματική συνεργασία.

    Να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Χρήστος Ροκόφυλλος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην αθηναϊκή οικονομική εφημερίδα "Εξπρές", για τα ελληνοτουρκικά, τόνισε ότι "αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα υπάρξει πολύ αργότερα επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Αγκυρα".

    Η έγκυρη και ευρείας κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ" με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, έγραψε κάτω από τον τίτλο "Νυστέρι στο ελληνοτουρκικό ζήτημα", ότι "τα ζητήματα με την Ελλάδα τα οποία αναμένουν επίλυση τίθενται επί τάπητος".

    Στο κείμενο που ακολουθεί, η "Μιλλιέτ" αναφέρει ότι η επίσκεψη του κ.Παπανδρέου στην Τουρκία "έχει ιστορική σημασία όχι μόνο επειδή πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία από το 1962, αλλά και λόγω των εξελίξεων που θα σημειωθούν κατά τις επαφές του Παπανδρέου στην Τουρκία και οι οποίες θα διαρκέσουν τέσσερις μέρες".

    Κατά τη διάρκεια των επαφών του κ.Παπανδρέου που θα αρχίσουν αύριο, θα υπογραφεί συμφωνία καταπολέμησης της τρομοκρατίας, πράγμα το οποίο επεδίωκε η Τουρκία επί έτη, αλλά και θα μπει "νυστέρι" σε ορισμένα ζητήματα που έχουν παγιωθεί και χρονολογούνται εδώ και μισό αιώνα, με πρώτες τις δυσχέρειες που αφορούν στα κτίρια των πρεσβειών.

    Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ελληνα υπουργού, εκτός των συμφωνιών που αφορούν στην καταπολέμηση της λαθρεμπορίας, των ναρκωτικών, της λαθρομετανάστευσης, του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, θα υπογραφούν συμφωνίες στον τομέα του τουρισμού για την αμοιβαία προώθηση των επενδύσεων και πρακτικό σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

    Η "Μιλλιέτ" τονίζει επίσης ότι κατά τις συνομιλίες στην Τουρκία θα γίνουν εισηγήσεις για εξεύρεση λύσης σε ζητήματα τα οποία δεν εμπίπτουν σ" αυτά των διαφωνιών στο Αιγαίο, αλλά ορισμένα από αυτά διαρκούν εδώ και μισό αιώνα.

    Εξάλλου και η "Ζαμάν" χαρακτηρίζει ιστορική την επίσκεψη Παπανδρέου στην Τουρκία, ενώ και άλλες τουρκικές εφημερίδες αναφέρονταν θετικά στην επίσκεψη του Ελληνα υπουργού στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ.Παπανδρέου θα επιστρέψει από την Τουρκία το Σάββατο το απόγευμα.

    [04] ΑΛΒΑΝΙΑ:ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΑΜΙΔΩΝ

    Τίρανα, 19 Ιανουαρίου 2000 (11:49 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πρόεδρος Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας

    Αρχίζει σήμερα στην Αλβανία η επιστροφή των χρημάτων στους πολίτες που έχασαν τις οικονομίες τους "επενδύοντας" στις γνωστές παρατράπεζες, η κατάρρευση των οποίων είχε ως αποτέλεσμα την εξέγερση του 1997 και την ανατροπή του τότε προέδρου Σαλί Μπερίσα.

    Οι παρατράπεζες είχαν συγκεντρώσει σχεδόν το σύνολο των οικονομιών των Αλβανών πολιτών, (περίπου το 80%) αλλά και των μεταναστών στις γύρω χώρες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων αρχών, υπολογίζεται ότι στις παρατράπεζες χάθηκε περίπου ένα δισ. δολάρια.

    Ωστόσο από το συνολικό ποσό των χρημάτων, στους πολίτες θα επιστραφεί μόνο το 30-50%, καθώς από τις 24 παρατράπεζες που λειτουργούσαν σε όλη τη χώρα, μόνο στις 12 οι αρμόδιες αρχές κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν μερικά ποσά από κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων.

    [05] ΚΟΙΝΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ

    Αγκυρα, 19 Ιανουαρίου 2000 (21:09 UTC+2)

    Του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες θα αναλάβουν κοινή πρωτουβουλία για τον Καύκασο.

    Η πρωτοβουλία θα αφορά το σεβασμό των συνόρων αλλά και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, στον Καύκασο, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

    Το βράδυ, μετά την άφιξή του στην ’γκυρα ο Ελληνας υπουργός, μετέβη στο σπίτι του κ. Τζεμ για να μονογράψουν τις τέσσερις συμφωνίες οι οποίες θα υπογραφούν αύριο.

    [06] ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ "ΑΣΠΙΣ"

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2000 (21:09 UTC+2)

    Υπεγράφη η τελική σύμβαση για την εξαγορά του 100% των εταιρειών Nordstern Colonia Hellas Life και AEAZ της AXA Colonia Group από τον Όμιλο ΑΣΠΙΣ μεταξύ του αντιπροέδρου και γενικού διευθυντή της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ, Κωνσταντίνου Καρατζά, και του εκπροσώπου της AXA Colonia Group, ’ξελ Μπιάγκος.

    Βάση της τελικής συμφωνίας, οι δύο εταιρίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τις σημερινές τους επωνυμίες για τα προσεχή έτη και η AXA Colonia θα διατηρήσει δύο θέσεις στα αντίστοιχα Διοικητικά Συμβούλια.

    Ο κ. Καρατζάς, αναφερόμενος στο γεγονός, τόνισε ότι η συγκεκριμένη εξαγορά θα πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα της ευρύτερης συνεργασίας του Ομίλου ΑΣΠΙΣ με τον όμιλο AXA Colonia, ενώ υπογράμμισε ότι θα απαιτηθούν περίπου δύο χρόνια για τον αποτελεσματικό συντονισμό των δικτύων που διαθέτουν σήμερα οι δύο ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

    [07] ΑΝΟΙΓΜΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΠΡΟΣ ΚΙΝΑ

    Βελιγράδι, 19 Ιανουαρίου 2000 (21:08 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δήλωσε ότι η Σερβία και η Κίνα έχουν κοινή πολιτική που μάχεται εναντίον του ηγεμονισμού και των διδακτορικών καθεστώτων.

    Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος προέβη στη παραπάνω δήλωση αφήνοντας υπονοούμενο για τη πολιτική των ΗΠΑ μετά από συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με αντιπροσωπεία της Κινεζικής Οργάνωσης για τη Διεθνή Συνεννόηση.

    Ο κ. Μιλόσεβιτς είπε χαρακτηριστικά ότι η καταπολέμηση της βίας, του ηγεμονισμού και της δικτατορίας για τη διασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας αποτελεί κοινή στρατηγική Γιουγκοσλαβίας - Κίνας.

    Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι οι δυο λαοί έχουν ισχυρή φιλία και πρόσθεσε ότι η Κίνα θα μπορούσε να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας που έχει υποστεί ζημιές μετά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου το 1999.

    Ο.Κ.

    [08] ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2000 (21:08 UTC+2)

    Χρηματική αποζημίωση, ύψους εξακοσίων εκατομμυρίων δραχμών, διεκδικεί από το δημόσιο, 44χρονος λογιστής από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι νοσοκομειακοί γιατροί τον υπέβαλαν σε λανθασμένη χειρουργική επέμβαση.

    Πρόκειται για τον λογιστή Ιωάννη Παπανικολάου, από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος πριν από τρεις μήνες είχε καταθέσει στην εισαγγελία πρωτοδικών μήνυση με την οποία ζητούσε να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος των γιατρών.

    Ο 44χρονος λογιστής προσέφυγε και στα πολιτικά δικαστήρια διεκδικώντας από το νοσοκομείο "Θεαγένειο" της Θεσσαλονίκης και κατ' επέκταση από το δημόσιο το παραπάνω χρηματικό ποσό, ως ηθική αποζημίωση για την ταλαιπωρία που υπέστη.

    [09] ΚΟΥΒΕΛΑΣ: Η Ν.Δ. ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΟΧΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ 2000

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2000 (21:08 UTC+2)

    Εντονη κριτική εναντίον της κυβέρνησης άσκησε ο βουλευτή της Ν.Δ. Σωτήρης Κούβελας σε ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδης".

    Ο κ. Κούβελας υποστήριξε ότι σε λίγο συμπληρώνονται 7 χρονιά οβιδιακών μεταμορφώσεων του ΠΑΣΟΚ.

    "Οι Σοσιαλιστές δηλώνουν κατά περίπτωση, εκσυγχρονιστές ή φιλελεύθεροι. Οι αντιαμερικανοί και αντιευρωπαίοι υποτάχθηκαν στο ΝΑΤΟ και στα αριθμητικά κριτήρια της ΟΝΕ. Οι κρατιστές έγιναν χρηματιστές. Ομως όσο σοσιαλιστές ήταν, άλλο τόσο φιλελεύθεροι έγιναν. Οσο αντιαμερικανοί ήσαν, τόσο φιλοαμερικανοί έγιναν. Οσο επαναστάτες ήσαν, τόσο εκσυγχρονιστές έγιναν. Μία είναι η αλήθεια. Ησαν και είναι οπορτουνιστές. Ενα θεό μόνο πιστεύουν, το δικό τους συμφέρον. Η Ελλάδα, όμως, έχει ανάγκη από στρατιώτες των Εθνικών ιδανικών και όχι από ευκαιριακούς εμπόρους πολιτικών ιδεών", τόνισε.

    Ο κ. Κούβελας είπε ότι αντίθετα από το ΠΑΣΟΚ η Ν.Δ. πιστεύει πραγματικά και σταθερά στις φιλελεύθερες ιδέες, στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, στην αξιοκρατία και τη συνέπεια.

    "Πληρώσαμε", επεσήμανε, "βαρύ τίμημα για να καθιερώσουμε αυτές τις αρχές στον πολιτικό βίο. Αν αυτές πράγματι είναι οι συνταγές της εθνικής επιτυχίας τότε το κατάλληλο όχημα για να οδηγήσει την Ελλάδα στο 2000 είναι η Νέα Δημοκρατία".

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ελληνες θα εμπιστευθούν τη φιλελεύθερη πολιτική στους φιλελεύθερους και όχι στους μεταλλαγμένους σοσιαλιστές, την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας σε αυτούς που πιστεύουν στις Ευρωπαϊκές ιδέες και όχι σε εκείνους που σέρνονται περιστασιακά πίσω από αυτές.

    "Θα εμπιστευθούν την πρόοδο της Ελλάδας στους νοικοκυραίους που την υπηρετούν και όχι στους ευκαιριατζήδες που την απομυζούν", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Κούβελας αντέκρουσε τα όσα λέγονται για έλλειψη προγράμματος στη Ν.Δ. επισημαίνοντας: "Αν εμείς δεν έχουμε πρόγραμμα, τότε αυτοί τι αντιγράφουν;" και εκτίμησε ότι η σημερινή συγκέντρωση αποτελεί απόδειξη ότι η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ δεν έχει προοπτική.

    Τέλος, αναφερόμενος στο Συνέδριο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό θα κηρύξει γενική συστράτευση όλων των δυνάμεων του φιλελεύθερου χώρου, θα εντάξει αμέσως σε θέσεις μάχης όσους είναι μέσα στο κόμμα και θα ανοίξει την αγκαλιά του σε όσους ακόμη διστάζουν.

    [10] ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΜΥΔΙΑ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε σήμερα η εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για το θέμα της μόλυνσης των οστρακοειδών του Θερμαϊκού κόλπου, γεγονός που ανάγκασε τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές να απαγορεύσουν -από την περασμένη Δευτέρα- τη διακίνηση των συγκεκριμένων αλιευμάτων από την ιχθυόσκαλα.

    Η προκαταρκτική εξέταση -με τη μορφή κατεπείγουσας- παραγγέλθηκε από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών, ο οποίος -με έγγραφό του- ζήτησε από το κεντρικό λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, αλλά και από καθηγητές πανεπιστημίου στο Α.Π.Θ. να διερευνήσουν αν τα αίτια της μόλυνσης των οστρακοειδών προήλθαν από εξωγενείς παράγοντες.

    Η διακίνηση των οστρακοειδών -κυρίως μυδιών- που αλιεύονται από το Θερμαϊκό κόλπο σταμάτησε επειδή σε ορισμένες μυδοκαλλιέργειες εντοπίστηκαν επιβλαβείς μικροοργανισμοί.

    Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις των επιστημόνων η μόλυνση οφείλεται στην ανάπτυξη τοξικού φυτοπλαγκτού (η λεγόμενη "ερυθρά παλίρροια").

    [11] ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Η ασφάλεια των τραπεζών και της διακίνησης των χρημάτων και αξιών είναι η λήψη αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης και όχι καταστολής, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Κουσελάς, μιλώντας στο 5ο Ελληνοϊταλικό Συμπόσιο που πραγματοποιείται στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Ιταλικού Εμπορικου Επιμελητηρίου για την Ελλάδα.

    Όπως επισήμανε ο κ. Κουσελάς, παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια του 1999 παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού των ληστειών στις Τράπεζες στη χώρα μας σε σχέση με το 1998, το φαινόμενο εξακολουθεί να βρίσκεται σε έξαρση καιαπιτείται σειρά μέτρων γιατηναντιμετώπισή του. Αναφέρθηκε επίσης σε ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από μέρους της πολιτείας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη δημιουργίας ενός θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των χρηματαποστολών και την αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών ασφάλειας των κτιριακών εγκαταστάσεων των τραπεζών.

    Παράλληλα, έθιξε το ζήτημα της εκπαίδευσης των τραπεζοϋπαλλήλων για το πως θα πρέπει να αντιδράσουν σε περιπτώσεις ληστειών καθώς και το θέμα ενός κώδικα δεοντολογίας που θα προβλέπει τον τρόπο μεταχείρισης τέτοιων γεγονότων από τα ΜΜΕ.

    Ο αστυνόμος Α' της διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας, Ι. Αθανασάκος, επισήμανε ότι η δημιουργία του ειδικού σώματος αντιμετώπισης των ληστειών στις τράπεζες είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ληστειών το 1999 σε σχέση με το 1998. Ανέφερε επίσης ότι με προεδρικό διάταγμα θα ρυθμίζονται όλα τα ζητήματα που συνδέονται με την ίδρυση και λειτουργία εταιριών χρηματαποστολών.

    [12] ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΟΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, σε βάρος του ΟΣΕ, κατέθεσε σήμερα ο δήμαρχος Μενεμένης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μύθημης, ζητώντας να σταματήσουν οι εργασίες ανέγερσης ηλεκτραμαξοστασίου στην περιοχή.

    Στο κείμενο της αίτησης, που υπογράφεται και από κατοίκους της περιοχής, αναφέρεται ότι η λειτουργία του ηλεκτραμαξοστασίου θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην περιοχή, όπως κυκλοφοριακό, αλλά το κυριότερο είναι ότι από το υψηλό ηλεκτρομαγνητικό φορτίο και τη ρύπανση θα απειληθεί και η υγεία των κατοίκων.

    Ο ΟΣΕ από την πλευρά του χαρακτηρίζει το έργο ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων. Η συζήτηση της υπόθεσης προσδιορίστηκε από το πρωτοδικείο για τον ερχόμενο Μάρτιο.

    Στο μεταξύ, λίγο πριν την κατάθεση της αγωγής στα δικαστήρια σημειώθηκαν για άλλη μια φορά μικροεπεισόδια ανάμεσα σε κατοίκους της περιοχής και αστυνομικούς. Οι συγκεντρωθέντες κρατώντας μαύρες σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα προσπάθησαν να εμποδίσουν τις εργασίες στο χώρο ανέγερσης του ηλεκτραμαξοστασίου. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που βρίσκονταν στην περιοχή, παρουσία δύο εισαγγελέων, απομάκρυναν τους διαδηλωτές χωρίς να επεκταθούν τα επεισόδια.

    [13] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΑΦΑΤ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Βρυξέλες, 19 Ιανουαρίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα για να συζητήσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Βελγίου.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι ο κ. Αραφάτ θα γευματίσει με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ μετά τη μηνιαία συνάντησή τους, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την επίσκεψη του κ. Αραφάτ.

    Ο κ. Αραφάτ που αναχώρησε σήμερα για την Ουάσιγκτον ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να πιέσει το Ισραήλ να τηρήσει τις υποσχέσεις του προς τη Παλαιστίνη.

    Ο.Κ.

    [14] ΓΚΑΜΑ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Στρασβούργο, 19 Ιανουαρίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Του ’γγελου Μαρκόπουλου

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, η οποία κατέχει την προεδρία στη Ε.Ε., Ζάιμε Γκάμα, τόνισε ότι "αυτό που θέλουμε είναι να εξασφαλιστεί ότι η Τουρκία επιδιώκει πράγματι να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη", μιλώντας στο Στρασβούργο λίγο μετά από επίσκεψη του στην Αγκυρα και σε απάντηση ευρωπβουλευτών διαφόρων πολιτικών ομάδων, που ζήτησαν επίλυση του Κουρδικού.

    Το ευρωκοινοβούλιο έλαβε υπόψη του την απόφαση του Ελσίνκι για απόδοση επίσημου καθεστώτος χώρας υποψήφιας για ένταξη, αλλά ζητά να διαμορφωθεί συγκεκριμένο καθεστώς που θα αναγνωριστεί στην πράξη, καθώς και να χρησιμοποιηθούν τα ίδια κριτήρια με τις υπόλοιπες χώρες, επεσήμανε ο πρόεδρος των Χρηστιανοδημοκρατών, Γερμανός, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ. Ως παράδειγμα ανέφερε τη Σλοβακία και τη Ρουμανία, από τις οποίες ζητήθηκε να σεβαστούν τις μειονότητες, προσθέτοντας ότι το ίδιο αναμένεται και από την Τουρκία, όσον αφορά το κουρδικό.

    Ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής της αριστεράς, Γιοακίμ Μιράντα, δήλωσε ότι η Αγκυρα πρέπει να σεβαστεί ευρωπαϊκές αρχές, αλλά η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται ακόμη ανίκανη να λύσει μέ έναν ικανοποιητικό τρόπο ούτε το κουρδικό ούτε το πρόβλημα της κατοχής της Κύπρου.

    Από την πλευρά του ο Γερμανός ευρωβουλευτής, ελληνικής καταγωγής, Γιάννης Σακελλαρίου, δήλωσε ότι η πορτογαλική προεδρία πρέπει να καθορίσει ένα χρονοδιάγραμμα και κατάλογο όρων που θα εκπληρωθούν από την Τουρκία, προτείνοντας να διεξαχθεί Διεθνή Διάσκεψη για το κουρδικό, όπως για το μεσανατολικό.

    Ο Πορτογάλος υπουργός διευκρίνισε ότι η Τουρκία είναι μια ειδική περίπτωση στη διεύρυνση της Ε.Ε. και θα λάβει ειδική προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη την ειδική κατάσταση της χώρας. Ο κ. Γκάμα έκανε λόγο για ανάγκη να εξασφαλιστούν ουσιαστικές προοπτικές στενότερων δεσμών με την Ε.Ε. καθώς πρόκειται για χώρα που αποτελεί βασικό παράγοντα στο παγκόσμιο σκηνικό. Ακόμη ανέφερε ότι εάν υιοθετούνταν διαφορετική πολιτική στο Ελσίνκι, όσον αφορά την Αγκυρα, τα αποτελέσματα θα ήταν αρνητικά και θα υπήρχαν αρνητικές επιπτώσεις.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 19 January 2000 - 19:18:17 UTC