Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 99-01-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:22 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 04/01/1999 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Νέο ιστορικό ρεκόρ στη Σοφοκλέους κατά την πρεμιέρα του ευρώ. - Άνοδος 6, 71%.
  • Την εκτίμηση ότι την Παρασκευή τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά εξέφρασε ο υπουργός παιδείας.
  • Με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συνασπισμού.
  • Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Μαντέλη - πιλότων της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
  • Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν στον Γλαύκο Κληρίδη, οι υπουργοί Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου και Παιδείας και Πολιτισμού, Λυκούργος Κάππας.
  • Συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ.
  • Σε εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των οικογενειών των κληρικών παρέστη σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
  • Γάλλοι στρατιώτες έφτασαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προωθηθούν στα Σκόπια.
  • Βέβηλοι έκλεψαν χτες βράδυ από τα δημοτικά κοιμητήρια του Λαγκαδά και τα κοινοτικά νεκροταφεία των Λαγκαδικιών μπρούτζινους σταυρούς και ανθοδοχεία.
  • Ρ. Ντενκτάς: "H απόφαση για τους S-300 δεν θα γίνει διαπραγματευτικό χαρτί για μείωση του αριθμού των Τούρκων στρατιωτών στο νησί".
  • Αιματηρό επεισόδιο στη Χεβρώνα.
  • Ποδαρικό με την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Κίντερ Μπολόνια, θα κάνει για το 1999 στην Ευρωλίγκα ο ΠΑΟΚ.
  • Πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα πνέουν αύριο στο Αιγαίο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε σήμερα η Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως του 6,71% και διαμορφώθηκε στις 2.921,28 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 106.8 δισεκατομμύρια δραχμές. Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης, ήταν το μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές. Η εντυπωσιακή άνοδος του Γενικού Δείκτη οφείλεται στην είσοδο του ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά, στην οποία φέρεται ιδιαίτερα ενισχυμένο έναντι του δολαρίου και του γιεν. Η μόνη ευρωπαϊκή αγορά που δεν αντέδρασε όπως οι υπόλοιπες, ήταν του Άμστερνταμ, όπου η άνοδος ήταν πιο συγκρατημένη.

Την εκτίμηση ότι την Παρασκευή τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά καθώς έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προεργασίες εξέφρασε ο υπουργός παιδείας Γεράσιμος Αρσένης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρουσίασε υποδείγματα ερωτήσεων για τις εξετάσεις των μαθητών της Β΄ Λυκείου στο μάθημα της Ιστορίας. Ο κ. Αρσένης τόνισε ότι με τα υποδείγματα ερωτήσεων που παρουσιάζει διαλύεται ο μύθος ότι οι εξετάσεις του Ιουνίου θα είναι πολύ δύσκολες. Αναφερόμενος στις ζημιές που έγιναν σε πολλά σχολεία κατά τη διάρκεια των καταλήψεων, ο υπουργός σημείωσε ότι ορισμένα σχολεία βρίσκονται σε άθλια κατάσταση ενώ έχει βρεθεί άφθονο υλικό ναρκωτικών. Είπε, ωστόσο, ότι σε εξέλιξη βρίσκεται συντονισμένη προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών ώστε τα σχολεία να επαναλειτουργήσουν κανονικά. Κάλεσε τέλος σε συνάντηση την ΟΛΜΕ την προσεχή Πέμπτη.

Με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Γιάννη Πανάρετο συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού υπογράμμισε την αναγκαιότητα της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Ο κ. Πανάρετος επανέλαβε ότι θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας στις 16 και 17 Ιανουαρίου. Εκτίμησε δε ότι όλοι θα αντιληφθούν τη σπουδαιότητα σύγκλησης του συμβουλίου.

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η συνάντηση του υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη με τους πιλότους της Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι οποίοι αρνούνται να εργαστούν υπερωριακά. Στην πραγματικότητα οι πιλότοι αντιδρούν στην επιπλέον φορολόγησή τους κατά 2,5% που τους έχει επιβληθεί παρότι πριν από λίγους μήνες πάγωσαν οι μισθοί τους βάσει του προγράμματος εξυγίανσης του εθνικού αερομεταφορέα. Οι πιλότοι της Ολυμπιακής θα έχουν συνάντηση και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ολυμπιακής, Θεόδωρο Τσακιρίδη, ώστε να βρεθεί λύση για να προχωρήσει η δεύτερη φάση εξυγίανσης του εθνικού μας αερομεταφορέα.

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν το μεσημέρι στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, οι υπουργοί Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου και Παιδείας και Πολιτισμού, Λυκούργος Κάππας, που προέρχονται από την ΕΔΕΚ. Κατά την έξοδό τους από το προεδρικό μέγαρο οι δύο παραιτηθέντες υπουργοί δεν έκαναν δηλώσεις. Στο μεταξύ, ο Κύπριος πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

Συνεδρίασε το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ. Έργο της ήταν η προετοιμασία της αυριανής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου που θα ασχοληθεί με τα προσυνεδριακά κείμενα. Τα κείμενα αυτά θα τεθούν προς έγκριση στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο.

Σε εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των οικογενειών των κληρικών παρέστη σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος. Στην εκδήλωση αυτή τα παιδιά των κληρικών της Αρχιεπισκοπής έπαιξαν μουσική, απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδησαν. Απευθυνόμενος στα παιδιά ο Αρχιεπίσκοπος τους ζήτησε να ζουν σύμφωνα με τη χριστιανική διδασκαλία και να είναι πρότυπο για τα άλλα παιδιά.

Γάλλοι στρατιώτες, με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό τους έφτασαν σήμερα με φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προωθηθούν στα Σκόπια. Οι Γάλλοι συμμετέχουν στην δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ, που εγκαθίσταται σταδιακά, από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου στη γειτονική χώρα, με αποστολή να προστατεύσει και να απεγκλωβίσει, αν χρειαστεί, τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, που επιτηρούν την εφαρμογή της συμφωνίας Μιλόσεβιτς- Χόλμπρουκ. Οι στρατιώτες πρόκειται να προωθηθούν με μεταγωγικά αεροσκάφη από το αεροδρόμιο "Μακεδονία", ενώ ο εξοπλισμός θα μεταφερθεί, κατά πάσα πιθανότητα σιδηροδρομικώς στα Σκόπια. Αύριο, αναμένεται να καταπλεύσει και άλλο φορτηγό σκάφος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα μεταφέρει το τελευταίο τμήμα της γαλλικής δύναμης.

Βέβηλοι μπήκαν χτες βράδυ στα δημοτικά κοιμητήρια του Λαγκαδά και τα κοινοτικά νεκροταφεία των Λαγκαδικιών και αφού κατέστρεψαν τάφους αφαίρεσαν σταυρούς θυμιατά καντήλια και μπρούτζινα ανθοδοχεία. Συγκεκριμένα από τα κοιμητήρια του Λαγκαδά έκλεψαν από περίπου 200 τάφους σταυρούς, καντήλια, θυμιατά και μπρούτζινα ανθοδοχεία αξίας 850.000 δραχμών περίπου προξενώντας ταυτόχρονα φθορές στα μάρμαρα των τάφων. Από τα κοινοτικά κοιμητήρια Λαγακδικίων οι βέβηλοι αφαίρεσαν από 20 τάφους θυμιατά και καντήλια από μπρούτζο, δύο μπρούτζινους σταυρούς και τα αλουμινένια κάγκελα από έναν τάφο συνολικής αξίας 300.000 δραχμών. Τα αστυνομικά τμήματα του Λαγκαδά και των Λαγκαδικιών διενεργούν προανακρίσεις.

"H ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων S-300 στην Κύπρο εξουδετέρωσε μια μεγάλη κρίση, αλλά η απόφαση αυτή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε διαπραγματευτικό χαρτί για μείωση του αριθμού των Τούρκων στρατιωτών στο νησί", δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς. Κατά τον Ντενκτάς οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζουν τις θέσεις του Προέδρου Κληρίδη προσφέροντας ανταλλάγματα στην απόφασή του να μην μεταφέρει τους ρωσικούς πυραύλους στο νησί. Ο Ντενκτάς χαρακτήρισε το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο "άδικο και άτοπο", ενώ επανέλαβε ότι "καμία δύναμη δεν μπορεί να επιβάλλει στους Τουρκοκύπριους ως κυβέρνησή τους την ελληνοκυπριακή διοίκηση", όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δυο γυναίκες τραυματίστηκαν, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείου που μετέφερε Ισραηλινούς στη δουλειά τους στη Κιριάτ Αρμπά, κοντά στη Χεβρώνα. Η ισραηλινή αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και ήρθε σε επαφή με τις αστυνομικές αρχές των Παλαιστινίων, γιατί οι δράστες πιστεύεται ότι διέφυγαν προς την αυτόνομη επικράτεια της Παλαιστίνης. Ο Εχούντ Μπαράκ, πρόεδρος του κόμματος Avoda, ζήτησε τη σύλληψη των δραστών από τις αρχές της Παλαιστίνης και τη συνέχιση της συνεργασίας Ισραήλ-Παλαιστίνης πριν είναι πολύ αργά. Ο υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ Σαούλ Γιαχαλόμ είπε, ότι η Χεβρώνα έχει γίνει "καταφύγιο τρομοκρατών" και τόνισε ότι πρέπει να σταλούν ισραηλινά στρατεύματα στη περιοχή.

Ποδαρικό με την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Κίντερ Μπολόνια, θα κάνει για το 1999 στην Ευρωλίγκα ο ΠΑΟΚ. Ο "Δικέφαλος" ανοίγει την Πέμπτη την αυλαία της β' φάσης της διοργάνωσης με ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης. Στην παγωμένη και χιονισμένη Ρωσία θα βρεθούν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη Σάρατοφ και τη Σαμάρα αντίστοιχα.

Πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα πνέουν αύριο στο Αιγαίο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στα δυτικά και βόρεια προβλέπονται νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 4 μέχρι 14 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 4 January 1999 - 17:05:31 UTC