Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-12-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:33 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 30/12/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Αναταράξεις στην Ελλάδα και την Κύπρο από την απόφαση Κληρίδη για μη εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο - Ικανοποίηση στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. - Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. - Απάντηση Πάγκαλου στις δηλώσεις Καραμανλή.
  • Παραδόθηκε ο Αλβανός τον οποίο αναζητούσαν άνδρες των ΕΚΑΜ και αστυνομικοί στη λίμνη Κουμουνδούρου, στον Ασπρόπυργο.
  • Ανοιξε το μεσημέρι το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, καθώς αποκαταστάθηκε η ορατότητα από την πυκνή ομίχλη.
  • Αισιόδοξος ο Γιάννος Παπαντωνίου για την πορεία της εθνικής οικονομίας.
  • Την παρέμβαση Πετσάλνικου, ζητάει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, για να ματαιωθεί η απέλαση οικογένειας Αφγανών.
  • Δύο άτομα πέθαναν από το κρύο στη Βόρεια Ελλάδα.
  • Πολιτικοί της Θεσσαλονίκης μιλούν για το πιο σημαντικό γεγονός του 1998.
  • Ελεύθερος αφέθηκε σήμερα ο Ματθαίος Μονσελάς.
  • Τετράδυμα γέννησε στην Πάτρα 26χρονη γυναίκα.
  • Εξόρμηση στην ακριτική Σαμοθράκη πραγματοποίησε δεκαμελές κλιμάκιο στρατιωτικών γιατρών.
  • Στις 11 το βράδυ θα αναχωρήσουν τα τελευταία δρομολόγια των αστικών λεωφορείων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
  • Νέα εμπλοκή σημειώθηκε το μεσημέρι στον Περσικό Κόλπο.
  • Σε σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, που θα τον απαρτίζουν τα κόμματα που στήριξαν και την προηγούμενη κυβέρνηση Γιλμάζ, προσανατολίζεται ο Γιαλίμ Ερέζ.
  • Παγετό τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά προβλέπει η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Αναταράξεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά ικανοποίηση στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση προκάλεσε η απόφαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, να μην εγκατασταθούν στην Κύπρο οι πύραυλοι S-300 και να γίνουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για πιθανή εγκατάστασή τους στην Κρήτη. Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου τρία κόμματα (Δημοκρατικός Συναγερμός, ΑΚΕΛ, Ενωμένοι Δημοκράτες) συμφώνησαν με την απόφαση του κ. Κληρίδη και τρία (ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, Νέοι Ορίζοντες) εξέφρασαν διαφωνία και δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί πολιτική κρίση ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, απέναντι στην κυβέρνηση. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως την απόφαση Κληρίδη και θα συνεχιστεί η στρατιωτική συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας, στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την απόφαση μη εγκατάστασης των S - 300 στην Κύπρο, δήλωσε ότι "ο κ. Σημίτης πρέπει πλέον να αντιληφθεί ότι ειδικά σε αυτά τα θέματα πρέπει να σταματήσουν οι επιπόλαιοι και οι πρόχειροι χειρισμοί". "Η μικροπολιτική δεν έχει θέση στα εθνικά θέματα", είπε ο κ. Καραμανλής και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποδεχτεί την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση συμβουλίου εθνικής πολιτικής. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, μίλησε για πολιτική υποχωρήσεων της κυβέρνησης στις πιέσεις των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για χρεοκοπία του ενιαίου αμυντικού δόγματος. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, χαρακτήρισε την απόφαση για τους S-300 ως μια πολύ λυπηρή στιγμή για την Ελλάδα και την Κύπρο και έκανε λόγο για τραγικά λάθη της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης.

Στις δηλώσεις του Κώστα Καραμανλή για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα των S-300 απάντησε με γραπτή του δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. "Ο κ. Καραμανλής με την όψιμη ανακοίνωσή του διαψεύδει κραυγαλέα τη μόνη ουσιαστική πρόταση από τις δηλώσεις του, αυτή που λέει ότι η μικροπολιτική δεν έχει θέση στα εθνικά θέματα", αναφέρει ο κ. Πάγκαλος και προσθέτει ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας "επειδή νομίζει ότι μπορεί να αποκομίσει βραχυπρόθεσμα κομματικά οφέλη παραγνωρίζει το σύνολο των θετικών εξελίξεων που αφορούν το Κυπριακό και οφείλονται στη συνδυασμένη και συστηματική δραστηριότητα της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης". "Περαιτέρω ο κ. Καραμανλής τυφλωμένος από το μικροκομματικό του πάθος δεν αντιλαμβάνεται ότι με τις οξύτητες και τις ύβρεις που χρησιμοποιεί δημιουργεί προβλήματα ενότητας του εθνικού χώρου ο οποίος περιλαμβάνει εκτός από την κυβέρνηση της Ελλάδας και την κυβέρνηση της Κύπρου", καταλήγει ο υπουργός Εξωτερικών.

Παραδόθηκε το μεσημέρι στην αστυνομία ο Αλβανός τον οποίο αναζητούσαν άνδρες των ΕΚΑΜ και αστυνομικοί στη λίμνη Κουμουνδούρου, στον Ασπρόπυργο. Ο Αλβανός επέβαινε σε αυτοκίνητο που μετέφερε όπλα και χασίς. Ο οδηγός του αυτοκινήτου συνελήφθη σε μπλόκο αστυνομικών στην περιοχή, αλλά ο Αλβανός είχε καταφέρει να ξεφύγει και κρύφτηκε στις καλαμιές της λίμνης. Κατά τη διάρκεια επιχείρησης, με φουσκωτό του λιμενικού σώματος και με ελικόπτερο της ελληνικής αστυνομίας, εντοπίστηκε ο Αλβανός ενώ οι αστυνομικοί έριξαν προειδοποιητικές βολές αναγκάζοντάς τον να παραδοθεί. Ο Αλβανός συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Ασπροπύργου.

Ανοιξε το μεσημέρι το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, καθώς αποκαταστάθηκε η ορατότητα από την πυκνή ομίχλη. Από τη 1 το μεσημέρι άρχισαν να εκτελούνται ορισμένα δρομολόγια και από τις 2 μ.μ. διεξάγονται κανονικά όλες οι πτήσεις αεροσκαφών.

Την αισιοδοξία του για την πορεία της εθνικής οικονομίας, όχι μόνο κατά το 1999, αλλά και για την επόμενη δεκαετία εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, σε σημερινή συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH. Επανέλαβε δε την πρόβλεψή του για θεαματική μείωση των επιτοκίων κατά την επόμενη διετία και υποστήριξε πως η είσοδος στην ΟΝΕ και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών, θα βελτιώσουν τους δείκτες ευημερίας και θα ενισχύσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της κυβερνητικής διαχείρισης. Το 1998, σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου, ήταν μια καλή χρονιά για την οικονομία, καθώς σημειώθηκε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων και έγιναν μεγάλα βήματα προς τη δημοσιονομική εξυγίανση καθώς περιορίστηκε η ελλειμματική βάση του δημόσιου τομέα.

Την παρέμβαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Φίλιππου Πετσάλνικου, ζητάει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, για να ματαιωθεί η απέλαση οικογένειας Αφγανών (μητέρα με τέσσερα παιδιά). Η οικογένεια εγκαταλείφθηκε στην Ικαρία την ημέρα των Χριστουγέννων μαζί με Κούρδους από το Ιράκ και το πρωτοδικείο της Σάμου αποφάσισε την απέλασή της στο Αφγανιστάν. Ο κ. Αλαβάνος επισημαίνει ότι το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν είναι ιδιαίτερα σκληρό και απάνθρωπο, ειδικά για τις γυναίκες και τα παιδιά, γι αυτό ζητάει και την παρέμβαση του υπουργού ώστε να ματαιωθεί η απέλαση.

Δύο άτομα πέθαναν από το κρύο στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για έναν Κούρδο ιρακινής καταγωγής και ένα νεαρό Αλβανό. Σύμφωνα με την αστυνομία, το πτώμα του άτυχου Κούρδου βρέθηκε από κτηνοτρόφους έξω από το χωριό Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης. Όπως εκτιμούν αστυνομικοί, ο λαθρομετανάστης ήρθε στην Ελλάδα για να αναζητήσει εργασία και διανυκτέρευε στην ύπαιθρο επειδή δεν έβρισκε κάπου να κοιμηθεί. Ο ιατροδικαστής ανακοίνωσε ότι ο Ντισούν Ιράκ Αρμπέλ πέθανε πριν από μία εβδομάδα όταν σ' όλη τη βόρεια Ελλάδα χιόνιζε και επικρατούσε τσουχτερό κρύο. Εξάλλου, στο Ποντολίβαδο Δράμας βρέθηκε νεκρός ο 16χρονος Ραντάμ Ιεσέν, ο οποίος εργαζόταν σε αγρόκτημα του χωριού. Η αστυνομία πιστεύει ότι ο θάνατός του προήλθε από το κρύο.

Στην ερώτηση ποιο ήταν το πιο σημαντικό γεγονός του 1998 απάντησαν στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πολιτικοί της Θεσσαλονίκης. Οι επιλογές τους έχουν να κάνουν με γεγονότα που αφορούν στις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και στη διεθνή σκηνή. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής θεωρεί ως το πιο σημαντικό γεγονός τη ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων S-300 στην Κύπρο, γιατί, όπως είπε, η απόφαση αυτή καταρρακώνει την αποτρεπτική αξιοπιστία του ελληνισμού για τριάντα χρόνια, για μια ολόκληρη γενιά. Οι βουλευτές της Ν.Δ. Παναγιώτης Ψωμιάδης και Σωτήρης Κούβελας αναφέρουν την εκλογή του κ. Χριστόδουλου στη θέση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Γκεσούλης, την απόλυτη κυριαρχία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Ορφανός το σκάνδαλο των εξωσυζυγικών σχέσεων του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παρασκευάς Παρασκευόπουλος τονίζει ότι δεν υπήρξαν εντυπωσιακά γεγονότα το 1998 αλλά πολλά σημαντικά που ο ίδιος τα εντοπίζει στα επιτεύγματα της χώρας στον τομέα της οικονομίας.

Ελεύθερος αφέθηκε σήμερα ο Ματθαίος Μονσελάς που είχε εκτελέσει τη Γιόλα Βαγενά κατά παραγγελίαν της ιδίας. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισής του.

Τετράδυμα γέννησε στην Πάτρα 26χρονη γυναίκα, με μια νέα μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Γεννήθηκαν τέσσερα κοριτσάκια τα οποία είναι όλα υγιή. Σύμφωνα με τους μαιευτήρες του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας, είναι η πρώτη φορά που γεννιούνται στην Ελλάδα τετράδυμα με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης με βλαστοκύστη.

Εξόρμηση στην ακριτική Σαμοθράκη πραγματοποίησε εν όψει των εορτών δεκαμελές κλιμάκιο στρατιωτικών γιατρών και εξέτασε προληπτικά περισσότερους από 280 κατοίκους του νησιού, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στον τομέα της περίθαλψης, λόγω έλλειψης του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού. Όπως δήλωσε ο διοικητής της 12ης μηχανοκίνητης μεραρχίας πεζικού, Γιώργος Αντωνακόπουλος, οι εξορμήσεις αυτών των στρατιωτικών γιατρών σε ακριτικές περιοχές της Θράκης εντάσσονται στο πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς των ενόπλων δυνάμεων, το οποίο χάραξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μανούσος Παραγιουδάκης. Το πρόγραμμα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη Θράκη με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, και στη συνέχεια θα υλοποιηθεί και στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

Στις 11 το βράδυ θα αναχωρήσουν τα τελευταία δρομολόγια των αστικών λεωφορείων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΣΘ. Μισή ώρα αργότερα, στις 11.30, θα πραγματοποιηθούν με έκτακτα υπηρεσιακά λεωφορεία τα τελευταία δρομολόγια των γραμμών Επανομής [69] και Ν.Μηχανιώνας [72].

Νέα εμπλοκή σημειώθηκε το μεσημέρι στον Περσικό Κόλπο. Ιρακινοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν κατά αμερικανικών και βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών που είχαν απογειωθεί από τη βάση του Ιντζιρλίκ στην Τουρκία, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων επιτήρησης της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στο βόρειο Ιράκ. Ωστόσο το Ιράκ δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει τις ζώνες αεροπορικού αποκλεισμού. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι τα δυτικά αεροσκάφη επέστρεψαν στις βάσεις τους χωρίς απώλειες.

Σε σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, που θα τον απαρτίζουν τα κόμματα που στήριξαν και την προηγούμενη κυβέρνηση Γιλμάζ, προσανατολίζεται ο Γιαλίμ Ερέζ, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Ερέζ, όπως επισημαίνουν οι σημερινές τουρκικές εφημερίδες, είναι "όμηρος" του Ντενίζ Μπαϊκάλ, αφού από την υποστήριξη του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος, εξαρτάται η βιωσιμότητα της κυβέρνησης, που θα παρουσιάσει στον πρόεδρο Ντεμιρέλ και στο κοινοβούλιο. Η χθεσινή συνάντηση των δύο πολιτικών έγινε σε καλό κλίμα, όπως παρατηρεί η "Μιλλιέτ" και ο Μπαϊκάλ δήλωσε, αμέσως μετά, ότι "τα βρήκε" με τον Ερέζ.

Παγετό τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και υπάρχει μικρή πιθανότητα βροχών στα ανατολικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -6 μέχρι 9 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από -1 μέχρι 14 και στα νησιά του Αιγαίου από 4 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από - 2 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 30 December 1998 - 17:05:49 UTC