Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-12-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 15:31 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 24/12/1998 (MΠΕ)

Στο πνεύμα των ημερών, με χιόνια και κρύο, θα γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και των άλλων αστικών κέντρων στη Βόρεια Ελλάδα που άρχισαν από σήμερα το πρωί να εγκαταλείπουν τις πόλεις με την ευκαιρία του εορταστικού τριημέρου. Από χθες το βράδυ μέχρι το μεσημέρι είχαν περάσει τα διόδια Νέων Μαλγάρων, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθήνας, περισσότερα από 12.000 οχήματα με κατεύθυνση τη Θεσσαλία και τη δυτική Μακεδονία, ενώ αυξημένη είναι η κίνηση και στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Καβάλας. Ολόκληρη η δύναμη της τροχαίας Θεσσαλονίκης βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες στους δρόμους για την εξυπηρέτηση των οδηγών. Στις εξόδους της πόλης, στα διόδια των Νέων Μαλγάρων, στην περιοχή Λαχαναγοράς, αλλά και στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής βρίσκονται περιπολικά της αστυνομίας για τον έλεγχο της κίνησης. Και φέτος τα Χριστούγεννα οι περισσότεροι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα ταξιδέψουν σε χωριά της Βόρειας Ελλάδας, ενώ αυξημένη είναι η κίνηση και στα χιονοδρομικά κέντρα της κεντροδυτικής Μακεδονίας. Ομως, χιλιάδες επισκέπτες από τη νότια και κεντρική Ελλάδα κατευθύνονται από το πρωί στη Μακεδονία και τη Θράκη για να χαρούν το χιόνι και να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Από τα διόδια των Νέων Μαλγάρων είχαν περάσει μέχρι σήμερα το πρωί με κατεύθυνση τη Βόρεια Ελλάδα πάνω από 10.000 οχήματα, ενώ η κίνηση αναμένεται να αυξηθεί τις απογευματινές ώρες με το κλείσιμο των καταστημάτων. Συνεργεία της νομαρχίας και της 3ης ΔΕΚΕ έριξαν αλάτι σε γέφυρες και σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου στο νομό Θεσσαλονίκης, όπου είχε σχηματιστεί παγετός.

Εκτός προγράμματος συνάντηση είχε το πρωί ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με πενταμελή αντιπροσωπεία του συντονιστικού οργάνου των μαθητικών κινητοποιήσεων. Πάντως, από τη συνάντηση δεν προέκυψε κανένα αποτέλεσμα. Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής των μαθητών πραγματοποίησαν νωρίτερα συγκέντρωση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου, παραφράζοντας τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, μετέφεραν στον κ.Σημίτη τα παράπονά τους για το νόμο Αρσένη. Πάντως, στον κ.Σημίτη έψαλε τα αυθεντικά κάλαντα η χορωδία της ΕΤ3, ενώ στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή, χορωδία πολυτέκνων.

"Καθώς συνειδητοποιούμε σήμερα ολοένα και περισσότερο ότι βιώνουμε την έσχατη περιπέτεια της ύπαρξης και ζούμε την υπέρτατη τραγωδία της ανθρώπινης ανεστιότητας. Καθώς οι ορίζοντές μας ασφυκτικά στενεύουν και οι προοπτικές για ουσιαστική ζωή δραματικά εξασθενούν. Καθώς τα ουσιώδη της ζωής ευτελίζονται καθημερινά από τις δυνάμεις του Αλάστορα που δοκιμάζουν την ψυχική μας αντοχή και επάρκεια, καθώς οι καθημερινές μας πνευματικές εμπειρίες φέρνουν στην επιφάνεια λησμονημένες καταστάσεις ψυχικής αλλοτρίωσης. Καθώς τέλος, αναγκαζόμαστε να παραδεχθούμε πως ο βίος μας διαμορφώνεται μέσα σε πλαίσια δυσκατόρθωτων στόχων και κραιπάλης των παθών, ανακαλύπτουμε ότι το μήνυμα των Χριστουγέννων γίνεται τώρα περισσότερο νοσταλγικό και αναγκαίο". Αυτό τονίζει στο μήνυμά του για τα Χριστούγεννα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ζητώντας μάλιστα από τους πιστούς να αντισταθούν στα φαινόμενα των καιρών. "Ο Θεάνθρωπος Χριστός των Ευαγγελίων και της ιστορίας, προσθέτει ο Αρχιεπίσκοπος, γεννάται μέσα σε αυτόν τον άκοσμο και άλογο κόσμο για να προσφέρει στον άνθρωπο τη δυνατότητα της συνεργασίας Του για την ανάκαμψή του. Μέσα στη φαινομενική αδυναμία Του κρύβει τη δύναμη του πλούτου της Θεότητάς Του. Είναι το ανέσπερο φως που διαλύει τα σκότη και φωτίζει το χώρο όπου μαίνεται η καταιγίδα του πνεύματος. Και ανακαινίζει το ανθρώπινο πρόσωπο, που τώρα επωμίζεται την αποστολή της σωτηρίας του μεγάλου νοήματος. Με τον Ιησού ο άνθρωπος αναλαμβάνει ένα έργο μοναδικής κοσμικής ευθύνης. Κάθε άνθρωπος και ένας Νώε με τη βοήθεια του οποίου θα διαπεράσει η δημιουργία εκείθεν του κατακλυσμού, μέσα στην Κιβωτό της Εκκλησίας. Οπου οι άνθρωποι αφυπνισμένοι δραστηριοποιούνται με ελπίδα και ενέργεια".

Δώρα σε παιδιά πολυτέκνων αλλά και σε παιδιά που έχουν ανάγκη προστασίας μοίρασε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος υπό τη μελωδία της "Άγιας Νύχτας" που έπαιζε η μπάντα του Παπαφείου στη διάρκεια χριστουγεννιάτικης γιορτής που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Ο κ Βενιζέλος ευχήθηκε στα παιδιά να μάθουν και να κρατήσουν βαθιά μέσα στη καρδιά τους το μήνυμα της αγάπης, της ειρήνης και της αλληλεγγύης. "Δεν υπάρχει τίποτα πιο πολύτιμο από την αισιοδοξία" είπε τονίζοντας ότι θα πρέπει να αγωνιζόμαστε σε όλα τα επίπεδα για να δώσουμε μια απάντηση αγάπης και αισιοδοξίας στη σκληρότητα του κόσμου. Την συμπαράσταση της πολιτείας στην πολύτεκνη οικογένεια σε όλη τη διάρκεια του χρόνου ζήτησε ο πρόεδρος του συλλόγου πολυτέκνων "Άγιοι Πάντες", Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, ευχαριστώντας τη μητρόπολη και τον υπουργό Πολιτισμού που είχαν την πρωτοβουλία για τη διοργάνωσης της γιορτής. Ευχές στους συνομήλικους τους έστειλαν τα παιδιά που μετείχαν στη γιορτή ενώ παράλληλα δεν έκρυβαν την ανυπομονησία τους να πάνε στα σπίτια τους , να ανοίξουν τα δώρα και να παίξουν. "Εύχομαι να βοηθάνε όλοι τα παιδιά όλου του κόσμου που έχουν ανάγκη" είπε ενώ αγοράκι ένα συνομήλικό του κορίτσι ευχήθηκε να περάσουν καλά τις γιορτές όλα τα παιδιά.

Ανοίγει ο δρόμος για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ομίχλης στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, καθώς ανατέθηκε το έργο αναβάθμισης της φωτοσήμανσης του διαδρόμου 16-34. Το έργο, προϋπολογισμού 3, 5 δισ.δρχ, ανατίθεται στην εταιρία "Αλφα Τεχνική Α.Ε". Υπολογίζεται δε, ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 1999. Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων (ΥΠΕΧΩΔΕ), Κώστας Λαλιώτης, δίνοντας παράλληλα το "πράσινο φως" για έργα προϋπολογισμού 3,73 δισ.δρχ στο αεροδρόμιο της Λήμνου. Ειδικότερα, η κατασκευή του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών και της περιοχής που περιβάλλει το αεροδρόμιο της Λήμνου ανατέθηκε στην εταιρία "Εδραση Ψαλίδας ΑΕ".

Το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσσο, όπως γράφει το "Ελληνοκαναδικό Ρεπορτάζ", έχει θέσει σε κυκλοφορία για ελεύθερη χρήση από την ομογένεια και το ευρύτερο καναδικό κοινό, κάρτες διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό του Καναδά, Ζαν Κρετιέν, για την συζητούμενη πώληση των καναδικών πυρηνικών αντιδραστήρων CANDU (καντού) προς την Τουρκία. Οι κάρτες κυκλοφορούν στις δύο επίσημες γλώσσες του Καναδά, την αγγλική και τη γαλλική και περιέχουν κείμενο στο οποίο αναφέρονται οι βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να υλοποιηθεί η πώληση των CANDU. Τις κάρτες, αυτές, δύναται επίσης να τις προμηθευθεί οιοσδήποτε ενδιαφερόμενος από τα κεντρικά γραφεία του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσσου στην Οττάβα, στα παραρτήματά του στο Χάλιφαξ, το Σαιντ Τζών, το Μόντρεαλ, το Τορόντο, το Γουϊννιπεγκ, την Ρετζάϊνα, το Κάλγκαρυ και το Βανκούβερ, καθώς και από τις Ελληνικές κοινότητες και πολλούς ελληνικούς συλλόγους και σωματεία της ομογένειας στον Καναδά. Οι κάρτες, αφού υπογραφούν, μπορούν να σταλούν ταχυδρομικώς απευθείας στον Καναδό πρωθυπουργό. Στον Καναδά, οι ταχυδρομικές αποστολές αυτού του είδους πρός τα μέλη της βουλής και τον πρωθυπουργό, προωθούνται στον προορισμό τους άνευ ταχυδρομικών τελών δωρεάν. Ο Καναδός πρωθυπουργός, Ζαν Κρετιέν, θεωρείται ο "εγκέφαλος" του προγράμματος προώθησης και πώλησης των αντιδραστήρων CANDU. Η λέξη CANDU είναι η ονομασία που έχει δοθεί στους αντιδραστήρες κατασκευής της κρατικής Εταιρείας Aτομικής Ενεργείας του Καναδά (Atomic Energy of Canada Limited) και είναι ακρώνυμον των λέξεων Canadian.

Τραγωδία τα ξημερώματα στην Καβάλα. Δύο 25χρονοι κυνηγοί βρέθηκαν νεκροί στην περιοχή "Αλάτζα" Νέστου όπου είχαν πάει για κυνήγι. Οι Χαράλαμπος Τσαουσίδης και Χρήστος Χουρμουζιάδης, είχαν βγει με φουσκωτό για να κυνηγήσουν αγριόπαπιες αλλά η βάρκα τους ανετράπη και έπεσαν στα παγωμένα νερά του ποταμού και πνίγηκαν.

'Ενοπλη ληστεία σε χρηματαποστολή, με "λεία" 32.000.000 δραχμές, σημειώθηκε στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όπως κατέθεσαν στην ασφάλεια τρεις υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρίας σεκιούριτι "Μούντιαλ Πόλ" ένας άγνωστος άνδρας που φορούσε μαύρη κουκούλα και ήταν οπλισμένος με περίστροφο τους ακινητοποίησε στην είσοδο πολυκατοικίας όπου στεγάζονται τα γραφεία της εταιρίας- στην οδό Ίωνος Δραγούμη 4- και τους απέσπασαν ένα σάκο που περιείχε το παραπάνω χρηματικό ποσό. Οι τρεις υπάλληλοι της εταιρίας λίγη ώρα νωρίτερα είχαν εισπράξει τα χρήματα από το κατάστημα ετοίμων ενδυμάτων "Κόβερι", στην οδό Αγίας Σοφίας 28 , στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τα μετέφεραν με θωρακισμένο όχημα στην εταιρία τους. Από τις καταθέσεις που έδωσαν στην ασφάλεια προκύπτει ότι ο άγνωστος ληστής ήταν ηλικίας 30 περίπου ετών, μιλούσε άπταιστα ελληνικά, ενώ γνώριζε με κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις τους. Οι τρεις δέχτηκαν την αιφνιδιαστική επίθεση στην είσοδο της πολυκατοικίας και δεν πρόλαβαν να βγάλουν τα όπλα τους. Μόλις πήρε το σάκο από τα χέρια τους τους απείλησε σε περίπτωση που τον καταδίωκαν ότι θα τους πυροβολούσε και αφού άνοιξε την πόρτα της εισόδου βγήκε από την οικοδομή και χάθηκε μέσα στο πλήθος. Στο μεταξύ, δύο αλλοδαποί, ηλικίας 25 ετών περίπου μπήκαν σε χρυσοχοείο, στην οδό Δελφών 34, στην περιοχή Μπότσαρη Θεσσαλονίκης και προσποιήθηκαν ότι ήθελαν να αγοράσουν χρυσαφικά. Η ιδιοκτήτρια του καταστήματος Μάρθα Βλαχούλη, 53 χρονών, άνοιξε το χρηματοκιβώτιο και τους έδειξε 15 χρυσές αλυσίδες, διαφόρων διαστάσεων που ήταν τοποθετημένες σε πανί. Οι άγνωστοι έσπρωξαν την Βλαχούδη και την έρριιξαν στο δάπεδο με αποτέλεσμα να την τραυματίσουν ελαφρά και στην συνέχεια άρπαξαν τα χρυσαφικά και εξαφανίστηκαν.

Σβήστηκε το μεσημέρι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ σε εργοστάσιο επιπλοποιίας, στο 20ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Θεσαλονίκης -Βασιλικών. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία σε χώρο του εργοστασίου, των ιδιοκτητών Θόδωρου Γαλατσόπουλου και Εμμανουήλ Κεσαζίτη και μέσα σε λίγη ώρα επεκτάθκε στο 900 περίπου τετραγωνικών μέτρων έκτασης κτίριο. Στις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς πήραν μέρος 25 άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με 7 οχήματα. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκτιμηθεί από την πυροσβεστική υπηρεσία Θεσσαλονίκης η έκταση των ζημιών.

Παρουσίαση του νεοεκδοθέντος ιστορικού βιβλίου "Ο Πρωτοκλέφτης Ζαχαριάς - Η εποχή του και το 21" (Αθήνα 1998) θα γίνει το απόγευμα της Κυριακής, 27 Δεκεμβρίου στο Foyer του Ελληνικού Κοινοτικού Κέντρου Μόντρεαλ. Το βιβλίο, με 703 σελίδες, είναι πνευματική δημιουργία του Νίκου Ματθαίου, ο οποίος το έγραψε στο Μόντρεαλ, με ιστορικά στοιχεία τα οποία έφερε από την Ελλάδα όταν μετανάστευσε στον Καναδά και τα οποία συμπλήρωνε συνεχώς με τακτικές μεταβάσεις του στην γενέτειρα. Δεν πρόλαβε, όμως να το εκδόσει γιατί πέθανε. Την έκδοση του έργου του ανέλαβε και έφερε τώρα σε πέρας η σύζυγός του και η κόρη του. Ο Ζαχαριάς Μπαρμπιτσιώτης, όπως αναφέρεται σε εισαγωγικό σημείωμα, ήταν ο πρώτος καπετάνιος του Μοριά που οργάνωσε τους Κλέφτες κατά των Τούρκων κατακτητών και δολοφονήθηκε νέος το 1804. Με επίκεντρο τον ήρωα αυτόν, ο συγγραφέας, αφιερώνοντας περίπου 30 χρόνια για την έρευνα και συγγραφή, πραγματεύεται και την Ελληνική Επανάσταση του 1821 σε ευρύτερα πλαίσια, πράγμα που κάνει το περιεχόμενο του βιβλίου πολύ ενδιαφέρον για κάθε αναγνώστη.

Ο ισπανός διπλωμάτης Φερνάντο Μάρζο θα αναλάβει της 1η Ιανουαρίου τη διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που εδρεύει στην ΠΓΔΜ. Όπως ανακοινώθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο κ.Μάρζο θα αντικαταστήσει το σημερινό αρχηγό της UNPREDEP Χένριχ Σοκάλσκι. Υπενθυμίζεται ότι η δύναμη του ΟΗΕ στα Σκόπια σήμερα αποτελείται από 900 στρατιώτες, από την Αμερική και τις χώρες της Σκανδιναβίας. Η αποστολή της στην ΠΓΔΜ είναι ειρηνευτική και ο αρχικός της στόχος ήταν η προστασία της χώρας από την επέκταση των συγκρούσεων που μαίνονταν στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ενώ φέτος το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε νέα παράταση της θητείας της εξαιτίας των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο.

Μείωση των ορίων των φόρων στο τέλος του 1999, υποσχέθηκε στο βουλγαρικό λαό ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ιβάν Κόστοφ, διευκρινίζοντας παράλληλα, ότι η αντικατάσταση των βουλγαρικών χρημάτων δεν πρόκειται να αναβληθεί. Στο πλαίσιο τριών συνεντεύξεων που έδωσε στις εφημερίδες "24 ώρες", "Ντεμοκράτσια" και "Σεγκά", ο κ.Κόστοφ δίνει, ακόμη, έμφαση στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και στους τρόπους υπέρβασης των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το δικαστικό σύστημα. Παράλληλα, ο κ. Κόστοφ παραδέχεται ότι υπάρχουν δυσκολίες στην πορεία των ιδιωτικοποίησεων και ευχαριστεί το βουλγαρικό λαό για την υπομονή που επιδεικνύει απέναντι στις φορολογικές επιβαρύνσεις. Καταλήγοντας, ο κ.Κόστοφ εύχεται στους Βούλγαρους "ο Θεός να τους δίνει δυνάμεις, διότι όταν έχεις δυνάμεις κάνεις καλά πράγματα και μπορείς να αντιμετωπίζεις με ευκολία όλα τα προβλήματα", θεωρεί ο Ιβαν Κόστοφ.

Λιακάδα αλλά και κρύο στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο βόρειοι μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι θυελλώδεις και στο νότιο Αιγαίο θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 24 December 1998 - 21:23:00 UTC