Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-12-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:57 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 23/12/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Γ. Αρσένης: "Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν υποχωρεί αλλά προχωρεί".
  • Την απόφασή τους για συνέχιση των καταλήψεων ανακοίνωσαν το μεσημέρι τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής των μαθητών.
  • Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα στις αποθήκες σούπερ μάρκετ, στην Πεύκη της Αττικής.
  • Tο Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο ζητά να ενταθούν οι προσπάθειες για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου. - Συνεδριάζει αύριο για το θέμα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.
  • Ικανοποιημένη η ελληνική κυβέρνηση από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το Κυπριακό.
  • Απαράδεκτο χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, το περιεχόμενο του νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
  • Τις αγορές τους για το γιορτινό τραπέζι σπεύδουν να πραγματοποιήσουν οι καταναλωτές ενόψει των Χριστουγέννων.
  • Μήνυμα Παπαγεωργόπουλου προς την κυβέρνηση να σταματήσει την προσπάθεια συρρίκνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη μείωση των οικονομικών πόρων.
  • Γιορτή για τα απροστάτευτα παιδιά αύριο στις 11 το πρωί στο Παπάφειο.
  • Η γενική εισαγγελία της Ρώμης εισηγήθηκε την έκδοση Οτσαλάν στην Τουρκία για τα τρία από τα έξι, συνολικά, αδικήματα.
  • Στον Γιαλίμ Ερέζ, σημερινό υπουργό Βιομηχανίας, έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο πρόεδρος της Τουρκίας.
  • Σε τριετή φυλάκιση με αναστολή καταδίκασε το εφετείο των Βρυξελλών τον πρώην γραμματέα του ΝΑΤΟ Βίλυ Κλάες.
  • Βαριά τιμωρία επέβαλε ο αθλητικός δικαστής στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό για τα επεισόδια στο μεταξύ τους ντέρμπι.
  • Πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

"Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν υποχωρεί αλλά προχωρεί". Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου παρουσίασε υποδείγματα ερωτήσεων, παρόμοιων με εκείνες στις οποίες θα διαγωνιστούν οι μαθητές τον Ιούνιο. Ο κ. Αρσένης επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα υποχωρήσεων και πρόσθεσε ότι οι χειρονομίες του Υπουργείου Παιδείας έγιναν για να βοηθήσουν τα παιδιά να ξεπεράσουν το ψυχολογικό κλίμα που δημιουργήθηκε σε βάρος τους. Σημείωσε ακόμη ότι οι φετινές εξετάσεις δε θα είναι δυσκολότερες από τις προηγούμενες και ότι τα θέματα θα είναι μέσα από την ύλη που έχουν διδαχτεί οι μαθητές κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Πασχαλίδης, επισήμανε ότι οι διορθωτικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας βελτιώνουν την πορεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Έκανε δε λόγο για μια κίνηση καλής θέλησης προς μαθητές και εκπαιδευτικούς που πρέπει να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας παιδείας ποιοτικά αναβαθμισμένης και αποτελεσματικής.

Την απόφασή τους για συνέχιση των καταλήψεων ανακοίνωσαν το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής των μαθητών. Οι μαθητές χαρακτήρισαν ανούσιες και μικρές τις βελτιώσεις που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας, αφού, όπως είπαν, αφορούν μόνο τους μαθητές της Β΄ Λυκείου. Ζητούν δε τη συνολική κατάργηση του νόμου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Οι μαθητές προχώρησαν και σήμερα σε αποκλεισμούς δρόμων. Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου.

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα στις αποθήκες σούπερ μάρκετ στη λεωφόρο Ειρήνης 50, στην Πεύκη της Αττικής. Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των εύφλεκτων υλικών που βρίσκονται στις αποθήκες. Σαράντα πυροσβέστες με 14 πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στην περιοχή και καταβάλλουν προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς.

Tο Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο ζητά να ενταθούν οι προσπάθειες για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου και καλεί τις δύο κοινότητες να ανταποκριθούν στη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία της ειδικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, στην Κύπρο, Αν Χέρκους. Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας χαιρέτησε με ανακοίνωσή του ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον και δήλωσε την απόφαση των ΗΠΑ να βρεθεί βιώσιμη λύση στο κυπριακό. Επίσης ο κ.Κλίντον καλεί όλα τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να αυξήσει την ένταση στο νησί, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των στρατιωτικών δυνάμεων και των όπλων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ακόμη ένα ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας των κυανοκράνων για ένα ακόμη εξάμηνο. Αύριο θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου προκειμένου να εξετάσει τις εξελίξεις μετά την έκδοση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το Κυπριακό εξέφρασε το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Στην ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης που ανέγνωσε ο κ. Πάγκαλος υπογραμμίζεται ότι χαιρετίζονται οι δηλώσεις του Προέδρου Κλίντον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ψηφίσματα, αναμένεται, ωστόσο, και η υλοποίηση των σχετικών δεσμεύσεων με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Ο υπουργός πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κρήτη, καθώς, όπως είπε, η Αθήνα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Κύπρο στην κατεύθυνση που οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν.

Απαράδεκτο χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, το περιεχόμενο του νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι εντάσσεται στις μεθοδεύσεις για ματαίωση της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Ο κ. Τσοβόλας αποδοκίμασε και τις δηλώσεις Πάγκαλου για το θέμα επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να χαιρετίζει ένα ψήφισμα που στην ουσία τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ θύτη και θύματος.

Τις αγορές τους για το γιορτινό τραπέζι σπεύδουν να πραγματοποιήσουν οι Θεσσαλονικείς, ενόψει των Χριστουγέννων. Οι αγορές Μοδιάνο, Βλάλη και Καπανίου λειτουργούν τις τελευταίες ημέρες στο ρυθμό των εορτών. Πάντως, με εξαίρεση ορισμένα κηπευτικά, όπως οι ντομάτες, οι χριστουγεννιάτικες προμήθειες θα κοστίσουν φέτος φθηνότερα στους καταναλωτές, δεδομένου ότι οι τιμές αρκετών τροφίμων είναι χαμηλότερες, με το κρέας να "σέρνει το χορό". Στο μεταξύ, η χριστουγεννιάτικη αγορά βρίσκεται ήδη από την προηγούμενη Πέμπτη στο "στόχαστρο" μικτών αστυκτηνιατρικών και αγορανομικών συνεργείων, που διενεργούν εντατικούς ελέγχους σε λαϊκές αγορές και καταστήματα, προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν κρούσματα αισχροκέρδειας και να διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία, εντοπίζοντας ακατάλληλες συνθήκες συντήρησης και πώλησης των τροφίμων. Στο μεταξύ στην Αχαϊα οι αστυκτηνίατροι κατάσχεσαν διακόσια πενήντα κιλά ακατάλληλο χοιρινό κρέας και μεγάλες ποσότητες αλλοιωμένων τυριών.

Μήνυμα προς την κυβέρνηση να σταματήσει την προσπάθεια συρρίκνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη μείωση των οικονομικών πόρων και των αρμοδιοτήτων, έστειλε ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κατά την ομιλία του στην τελετή ορκωμοσίας του ιδίου καθώς και των δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων που έγινε το μεσημέρι στο δημαρχείο. Δεν μπορεί να έρχεται η κεντρική εξουσία και να παρουσιάζει στο δήμαρχο πως θα γίνει η ανάπλαση μιας πλατείας, ούτε επιτρέπεται ο Δήμος να μαθαίνει από τις εφημερίδες τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της Helexpo-ΔΕΘ, είπε ο δήμαρχος απευθυνόμενος στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης και διευκρίνισε πως δεν αποτελούν αιχμές εις βάρος του. Εσπευσε μάλιστα να δηλώσει ότι ο κ. Μαγκριώτης- και από τη θέση του δημοτικού συμβούλου- υπηρέτησε με αφοσίωση την τοπική αυτοδιοίκηση και είναι υποστηρικτής της.

Γιορτή για τα απροστάτευτα παιδιά καθώς και για τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών διοργανώνει αύριο στις 11 το πρωί στο Παπάφειο ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνεργασία με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα. Στη διάρκεια της γιορτής θα μοιραστούν δώρα. Εξάλλου για τους άστεγους που έχουν ανάγκη από χριστουγεννιάτικο τραπέζι από τις 12 ως τις 3 το μεσημέρι των Χριστουγέννων θα προσφέρεται γεύμα στο Παπάφειο Ίδρυμα Παιδικής Μερίμνης "Ο Μελιτεύς".

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Ιταλία, αλλά και στην Τουρκία, η εισήγηση της γενικής εισαγγελίας της Ρώμης, σύμφωνα με την οποία, η έκδοση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία, είναι εφικτή για τα τρία από τα έξι, συνολικά, αδικήματα, που περιέχονται στο φάκελλο των τουρκικών αρχών. Οι συνήγοροι του Οτσαλάν αντέτειναν, ότι σύμφωνα με την ιταλική δικαιοσύνη, ο Οτσαλάν δεν μπορεί να εκδοθεί, γιατί στη χώρα που ζητά την έκδοσή του, παραβιάζονται συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στον Γιαλίμ Ερέζ, το σημερινό υπουργό Βιομηχανίας, έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Οι σημερινές τουρκικές εφημερίδες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της χώρας έλαβε υπόψη τις εκτιμήσεις των πολιτικών αρχηγών, αλλά και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που διεμήνυσαν ότι "θέλουν ο πρωθυπουργός να είναι ανεξάρτητος". Ο Γιαλίμ Ερέζ, που είναι ανεξάρτητος βουλευτής, θεωρείται επιτυχημένος κατά τη διάρκεια της θητείας του και συγκεντρώνει την υποστήριξη των άλλων αρχηγών, εκτός της Τσιλλέρ, η οποία επιμένει να υποστηρίζει ότι πρέπει η ίδια να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Σε τριετή φυλάκιση με αναστολή καταδίκασε το εφετείο των Βρυξελλών τον πρώην γραμματέα του ΝΑΤΟ Βίλυ Κλάες. Ο Κλάες κρίθηκε ένοχος για δωροληψία στο σκάνδαλο "Αουγκούστο Ντασό".

Βαριά τιμωρία επέβαλε σήμερα ο αθλητικός δικαστής στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο μεταξύ τους ντέρμπι στο ΟΑΚΑ για την 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Μετά το ντέρμπι που βρήκε τους "ερυθρόλευκους" νικητές με 4 - 2, αλλά και πριν την έναρξη του αγώνα σημειώθηκαν επεισόδια από τους φιλάθλους των δύο ομάδων. Ετσι ο αθλητικός δικαστής τιμώρησε τον Παναθηναϊκό με 3 αγωνιστικές και τον Ολυμπιακό με 2. Οι δύο ΠΑΕ αναμένεται να ασκήσουν έφεση.

Πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στα δυτικά και στη Μακεδονία προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με βροχές και στο Αιγαίο καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και στις περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα από το απόγευμα σταδιακά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -4 μέχρι 6 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 0 μέχρι 10 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 0 μέχρι 5 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 23 December 1998 - 19:01:53 UTC