Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-11-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:57 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 26/11/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Κ. Σημίτης: Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
  • Η οργάνωση "Μαθητική Ανταρσία" ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης.
  • Την επίθεση καταδίκασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
  • Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας - Επεισόδια δημιουργήθηκαν όταν άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ.
  • Ανακοινώσεις από τη Νέα Δημοκρατία και το Συνασπισμό για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
  • Πυρ κατά Μητσοτάκη από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
  • Συνέδριο με θέμα την οργάνωση της άμυνας για την αντιμετώπιση πυρηνικού, βιολογικού και χημικού πολέμου.
  • Επικεφαλής νέου κόμματος θα κατέβει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος.
  • Την ενοχή της Κάτιας Γιαννακοπούλου για τη δολοφονία του Αρχιμανδρίτη Άνθιμου Ελευθεριάδη πρότεινε ο εισαγγελέας.
  • Στάση εργασίας των εργαζομένων στα τρόλεϊ, τα πράσινα λεωφορεία και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. - Συνάντηση συνδικαλιστών των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
  • Ανακλήθηκε η απόφαση της Τουρκίας για κατάργηση της Εφορευτικής Επιτροπής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
  • Στο Παρίσι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ.
  • Αρχισαν στην περιοχή γύρω από το Σεράγεβο οι έρευνες για τον εντοπισμό ομαδικών τάφων.
  • Βαριά τιμωρία στον ΠΑΟΚ για τα επεισόδια στον αγώνα με τον Ολυμπιακό.
  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη διάρκεια γεύματος της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο ξενοδοχείο "Κάραβελ". Αναφερόμενος στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο είπε ότι ο ίδιος πιστεύει πως πρέπει να είναι το ίδιο πρόσωπο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός και πως δεν πρόκειται να εκλεγεί άλλος πρόεδρος με δική του συμφωνία. Για το θέμα Οτσαλάν ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι η χώρα μας είναι υπέρ της παροχής πολιτικού ασύλου από την Ιταλία, ενώ ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Τουρκία δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικής τακτικής της Άγκυρας για τα ζητήματα των σχέσεων με την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε εξάλλου ότι η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα του 35ωρου, μετά όμως από την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ενώ για τις κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πτοείται.

Την ευθύνη για την έκρηξη από τρία γκαζάκια που σημειώθηκε το μεσημέρι στο δικηγορικό γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση "Μαθητική Ανταρσία". Αυτό ανέφερε νεαρός άνδρας που τηλεφώνησε το μεσημέρι στην εφημερίδα "Αθηναϊκή" και στον ραδιοφωνικό σταθμό "Αιγαίο FM". Σημείωσε παράλληλα ότι η σημερινή επίθεση έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εισαγγελικές παρεμβάσεις σε σχολεία. Η αστυνομία εξετάζει την προέλευση του τηλεφωνήματος. Για "ενέργεια ψευτοπαλικαράδων της πλάκας και της ιδεολογικής αποσύνθεσης" έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος. "Οι λεβέντες, τα παλικάρια αναλαμβάνουν τις ευθύνες και βγαίνουν μπροστά", είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι ενέργειες αυτές δεν πρόκειται να πτοήσουν κανέναν.

Την επίθεση καταδίκασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο για "θρασύτατη τρομοκρατική ενέργεια, διπλά καταδικαστέα, καθώς στρέφεται κατά του υπουργού δικαιοσύνης της χώρας και διότι οι βομβιστές έδρασαν την ώρα της μαθητικής διαδήλωσης". Σε ανακοίνωση του Συνασπισμού σημειώνεται ότι τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες υπονομεύουν την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, ενισχύουν τον κρατικό αυταρχισμό και λειτουργούν αποπροσανατολιστικά σε σχέση με τα μεγάλα προβλήματα του λαού και του τόπου.

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια πραγματοποίησαν σήμερα μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι, καθηγητές και γονείς σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, αντιδρώντας στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση μαθητών από τα 50 και πλέον σχολεία που τελούν υπό κατάληψη έγινε στην πλατεία Αριστοτέλους και ακολούθησε πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην Αθήνα η πορεία άρχισε από την πλατεία Κάνιγγος και κατέληξε στο Υπουργείο Παιδείας, όπου εκπρόσωποι των καθηγητών είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας, Γιάννη Ανθόπουλο. Νωρίτερα άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ και προκάλεσαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και σε βιτρίνες τραπεζών. Τα επεισόδια ευτυχώς δεν επεκτάθηκαν.

Την αναστολή της εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ζήτησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος. Πρότεινε εξάλλου τη συγκρότηση εθνικού συμβουλίου παιδείας σε διακομματική βάση για τη χάραξη στρατηγικής και πολιτικής στον τομέα της εκπαίδευσης. Εξάλλου, ο υπεύθυνος για θέματα παιδείας του Συνασπισμού, Αλέκος Φλαμπουράρης, δήλωσε ότι ο νόμος για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πρέπει να αποσυρθεί και να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Με έκδηλη δυσφορία αλλά και χιούμορ αντιμετώπισαν οι βουλευτές Νέας Δημοκρατίας, Σάββας Τσιτουρίδης και Παναγιώτης Ψωμιάδης, οι οποίοι πρόσκεινται στον Κώστα Καραμανλή, τη χθεσινή αναφορά του επίτιμου προέδρου του κόμματος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μέσα στη Βουλή, για την αντιπολιτευτική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση, στη περίπτωση που ήταν ο ίδιος επικεφαλής της. Σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Ψωμιάδης τόνισε με έμφαση ότι "τέτοιου είδους παρατηρήσεις δεν τις χρειάζεται η Νέα Δημοκρατία καθώς έχει αρχηγό που αποφασίζει". Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα ο κ. Τσιτουρίδης σχολίασε με δηκτικότητα πως "τέτοιες συμπεριφορές απέναντι στους νέους ανθρώπους και στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας λίγο-πολύ θυμίζουν τις συμπεριφορές που είχαν οι παλιές πεθερές με τις νύφες".

Την έναρξη των εργασιών συνεδρίου με θέμα τον πυρηνικό, βιολογικό και χημικό πόλεμο καθώς και την οργάνωση της άμυνας για την αντιμετώπισή τους, κήρυξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. Ο υπουργός αναφέρθηκε στις επικίνδυνες, για ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα, εστίες που υπάρχουν σε γειτονικές χώρες. Στο συνέδριο, που διοργανώνει η διεύθυνση υγειονομικού της πολεμικής αεροπορίας, τονίστηκε ότι η Ελλάδα είναι ανέτοιμη ακόμα να αποτρέψει τέτοιες απειλές, παρά το γεγονός ότι έχει υπογράψει όλες τις διεθνείς συμβάσεις για την απαγόρευση των όπλων μαζικών καταστροφών.

Επικεφαλής νέου κόμματος θα κατέβει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος, ο οποίος κατέθεσε το πρωί στη Βουλή πρόταση νόμου για αλλαγή του εκλογικού συστήματος που ισχύει στις ευρωεκλογές. Πρότεινε να ισχύσει ο σταυρός προτίμησης και οι ευρωβουλευτές να εκλέγονται σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες και όχι σε μια εθνική περιφέρεια. Ο κ. Μάνος είπε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στη Ν.Δ., οι ιδέες του βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση στην επαρχία και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο νέος πολιτικός φορέας που θα ιδρύσει να πάρει μέρος και στις ευρωεκλογές του 1999.

Την ενοχή, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, της 43χρονης Κάτιας Γιαννακοπούλου για ανθρωποκτονία από πρόθεση, πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας. Η Γιαννακοπούλου παραδέχτηκε την πράξη της και ζήτησε συγνώμη από τους συγγενείς του Αρχιμανδρίτη Άνθιμου Ελευθεριάδη. Υποστήριξε δε ότι η αγάπη της για τον Αρχιμανδρίτη την οδήγησε στο έγκλημα.

Μεγάλα προβλήματα προκάλεσε στην Αθήνα η στάση εργασίας των εργαζομένων στα τρόλεϊ, τα πράσινα λεωφορεία και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Την κίνηση στο κέντρο της Αθήνας δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο η σημερινή βροχή αλλά και το μαθητικό συλλαλητήριο. Συνδικαλιστές των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας συναντήθηκαν το πρωί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή. Στη συνάντηση αυτή διαπιστώθηκε πλήρης διάσταση απόψεων καθώς η Νέα Δημοκρατία τάσσεται υπέρ της αποκρατικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών.

Την απόφασή της για κατάργηση της Εφορευτικής Επιτροπής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ανακάλεσε η τουρκική κυβέρνηση, μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν. Τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής επανέρχονται αυτόματα στη θέση τους. Συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους για το θέμα είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων.

Στο Παρίσι βρίσκεται ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ ο οποίος ζήτησε τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην στήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Ο Αραφάτ συναντήθηκε με τον Γάλλο πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν. Στο μεταξύ, νέα επίθεση έκανε στο Νότιο Λίβανο η οργάνωση "Χεζμπολάχ" με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο ισραηλινοί στρατιώτες.

Αρχισαν σήμερα στην περιοχή γύρω από το Σεράγεβο οι έρευνες για τον εντοπισμό ομαδικών τάφων, στους οποίους σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής αγνοουμένων βρίσκονται πτώματα εκατοντάδων Σέρβων. Ο πρόεδρος της επιτροπής Αλεκσάνταρ Ραντέτα ανακοίνωσε ότι η έρευνα θα διεξαχθεί, υπό την επίβλεψη του γραφείου του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Βοσνία και υπό την προστασία της ειρηνευτικής δύναμης SFOR του ΝΑΤΟ, που θα ασφαλίσει την περιοχή των ερευνών. Απέφυγε, όμως, να δώσει την ακριβή τοποθεσία στην οποία θα γίνουν οι έρευνες και τον αριθμό των τάφων, που πιθανολογείται ότι βρίσκονται στην περιοχή.

Με αφαίρεση τριών βαθμών, αποκλεισμό της έδρας του για πέντε αγωνιστικές και νίκη του Ολυμπιακού με σκορ 2-0 τιμωρήθηκε από τον αθλητικό δικαστή η ομάδα του ΠΑΟΚ για τα επεισόδια στον αγώνα της 31ης Οκτωβρίου για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α΄ εθνικής. Στον Ολυμπιακό επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 750.000 δραχμών. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναμένεται να κάνει έφεση προκειμένου να μειωθεί η τιμωρία.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με βροχές. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 4 μέχρι 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 9 μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 14 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς παροδικής βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 26 November 1998 - 17:05:28 UTC