Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 20/11/1998 (MΠΕ)

Χιονοπτώσεις, βροχές και ισχυροί άνεμοι σημειώνονται στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ πρόσκαιρη ύφεση παρουσιάζει η κακοκαιρία στην Αττική και τη δυτ. Ελλάδα. Ωστόσο, η ΕΜΥ αναμένει επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. Στη βόρεια Ελλάδα δεκάδες χωριά έχουν αποκλειστεί εξαιτίας των χιονοπτώσεων, ενώ η κίνηση των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο της Μακεδονίας, διεξάγεται μόνο με αλυσίδες. Λόγω των θυελλωδών ανέμων έχει απαγορευτεί ο απόπλους από τα λιμάνια όλης της χώρας, ενώ από τις 35 προγραμματισμένες πτήσεις των ελικοφόρων αεροσκαφών της Ολυμπιακής, ματαιώθηκαν οι 25.

Έληξε νωρίς το πρωί η τριήμερη απεργία των τελωνειακών από την οποία προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στη διακίνηση, αλλά και στον εφοδιασμό της αγοράς με καύσιμα. Οι τελωνειακοί από την πλευρά τους, κάνουν λόγω για νέες κινητοποιήσεις από τις 30 του μηνός, στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στην υπόθεση Οτσαλάν, καθώς η Τουρκία απειλεί με "αιώνια έχθρα" την Ιταλία, υποστηρίζοντας ότι ο Κούρδος ηγέτης, πρέπει να οδηγηθεί σε δίκη για τρομοκρατικές πράξεις. Το θέμα ξεπερνά πλέον το πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Άγκυρα ζητά και τη βοήθεια του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, η Βόννη ανακοίνωσε ότι παραιτείται (προσωρινά) του δικαιώματος εκδόσεως του Οτσαλάν, ενώ διπλωματικοί παραητηρητές επισημαίνουν ότι η ευρωπαϊκή διπλωματία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τις μεθοδεύσεις που προωθεί η Τουρκία για την υλοποίηση των επιδιώξεων της.

Μέχρι τον Απρίλιο του 1999 θα έχουν δημιουργηθεί οι νέοι οργανισμοί των Υπουργείων, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος παρουσίασε την σχετική εισήγηση, γνωστοποίησε ότι οι υπουργοί θα προχωρήσουν στην κατάρτιση των σχεδίων προεδρικών διαταγμάτων για τους νέους οργανισμούς, το αργότερο ως τα τέλη Ιανουαρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας ανέφερε οτι το πρόβλημα οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης των μαθητών για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και έκανε λόγο για παρεμπόδιση στη λειτουργία ορισμένων σχολείων, επισημαίνοντας, οτι όπου εντοπίζονται ανάλογες πράξεις θα αντιμετωπίζονται αναλόγως. Xαρακτήρισε δε ώριμο αίτημα και ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για το συμφέρον των μαθητών.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας αποφάσισε την κράτηση των δύο Ισραηλινών που κατηγορούνται για κατασκοπεία εναντίον της Εθνικής Φρουράς, μέχρι την έναρξη της δίκης τους στις 8 Δεκεμβρίου. Ο Πρόξενος του Ισραήλ στην Κύπρο, Μισέλ Χαρέλ, ζήτησε από το δικαστήριο όπως οι δύο παραδοθούν στην Πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία, μετά από σχετικές εντολές που πήρε από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του. Όπως είπε, η κυβέρνηση του Ισραήλ αναλαμβάνει να διασφαλίσει την εμφάνισή τους ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, υπογράφοντας και χρηματική εγγύηση. Τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να τους αφήσει να δραπετεύσουν γιατί "αυτό θα επηρέαζε τις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ". Ωστόσο, ο δικαστής, Τεύκρος Οικονόμου δήλωσε ότι παρά τις καλές προθέσεις του Ισραηλινού πρόξενου και τις διαβεβαιώσεις της διπλωματικής αποστολής ότι οι δύο Ισραηλίτες θα βρίσκονται υπό περιορισμό, μόνο οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορούν να διασφαλίσουν κάτι τέτοιο.

Εκκληση προς τις κυβερνήσεις όλων των χωρών του κόσμου, να δημιουργήσουν συνθήκες που να διευκολύνουν τους δημοσιογράφους στην εκτέλεση του καθήκοντος της ενημέρωσης, απηύθυνε η έβδομη γενική συνέλευση της Ενωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΑΒΝΑ), που ολοκληρώθηκε στη Σόφια. Με το ειδικό ανακοινωθέν της, η ΑΒΝΑ κάλεσε επίσης τις αρμόδιες αρχές να μην παρεμποδίζουν, αλλά να βοηθούν τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και των δημοσιογραφικών οργανώσεων στην ανάπτυξη των μεταξύ τους επαφών, καθώς και να εξασφαλίσουν την ελεύθερη διακίνησή τους στις διάφορες χώρες και την ελεύθερη πρόσβασή τους στις πληροφορίες. Κοινή είναι η θέση των μελών της ΑΒΝΑ ότι τα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων των βαλκανικών χωρών, τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να δουλεύουν και να εκτελούν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις αρχές του πλουραλισμού, της αντικειμενικότητας και της αλήθειας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην οικοδόμηση ειρηνικού και καρποφόρου κλίματος συνεργασίας στην περιοχή. Τέλος, τα μέλη της ΑΒΝΑ καταδίκασαν κάθε χρήση βίας εναντίον δημοσιογράφων που εκτελούν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα ανακοίνωσε ότι ρωσικά αεροσκάφη θα συμμετέχουν στην επιχείρηση επιτήρησης στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία μέχρι τώρα διεξάγονταν από αμερικανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη. Ο κ. Σολάνα δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμμετοχή της Ρωσίας, αλλά στις συζητήσεις που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες δρομολογήθηκε η χρήση ενός αεροσκάφους Antonof-30, το οποίο θα εξακριβώσει εάν το Βελιγράδι έχει αποσύρει τις δυνάμεις του από το Κοσσυφοπέδιο. .

Η διαμάχη ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία και την ΠΓΔΜ για την εγκατάσταση της δύναμης ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ στη δεύτερη, πιθανώς να προκαλέσει την καθυστέρησή της, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζακ Χούντζιγκερ, ο οποίος είχε συναντήσεις αυτή την εβδομάδα στο Βελιγράδι με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον Σέρβο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς. "Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθούν προβλήματα ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία και την ΠΓΔΜ, εξαιτίας της δημιουργίας των δυνάμεων αυτών" υποστήριξε ο κ.Χούντζιγκερ, προσθέτοντας για τον σκοπό αυτό μια πιθανή καθυστέρηση "αξίζει τον κόπο".

Η μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι απέκλεισε την ιταλική εταιρεία Οlivetti από τη δημοπρασία ύψους 500.000 δολαρίων για την αγορά φωτοτυπικών μηχανημάτων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην απόφαση της Ρώμης να μην εκδώσει τον ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος Αμντουλάχ Οτζαλάν. "Η απόφαση της Ιταλίας δυσαρέστησε την τουρκική κοινή γνώμη, καθώς αποτελεί απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας", υποστήριξε σε ανακοίνωση του αξιωματούχος της Αγροτικής Τράπεζας. Η άρνηση της τουρκικής τράπεζας να αγοράσει τα προϊόντα της Οlivetti θα συνεχιστεί έως ότου η Ιταλία αλλάξει τη στάση της όσον αφορά τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Στο μεταξύ, ταξιδιωτικά πρακτορεία της Τουρκίας ακύρωσαν περιοδείες στην Ιταλία διαμαρτυρόμενοι για τον ίδιο λόγο.

Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να πληρώσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια του εξωτερικού της χρέους για το επόμενο έτος, δηλαδή περίπου το μισό από το συνολικό ποσό, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μιχαήλ Κασιάνοφ. "Πιστεύω ότι το 1999 η Ρωσία δεν θα μπορέσει να ξεπληρώσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οφείλει 17", είπε ο κ. Κασιάνοφ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να μειώσει το βάρος του εξωτερικού της χρέους.

Ρουμάνοι βουλευτές χρησιμοποιούσαν καρφίτσες και οδοντογλυφίδες για να αποσπάσουν ψήφους στο κοινοβούλιο όταν οι συνάδελφοί τους απουσίαζαν την ώρα της ψηφοφορίας, σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή προέδρου της Βουλής, Ουλμ Σπινεάου. Ο κ.Σπινεάνου αποκάλυψε το περιστατικό όταν διαπίστωσε ότι οι βουλευτές που είχαν ήδη εγκαταλείψει το κοινοβούλιο, φαινόταν ότι βρίσκονταν ανάμεσα σε αυτούς, των οποίων οι ψήφοι είχαν καταγραφεί. Ένας από τους βουλευτές που ήταν παρών στην αίθουσα, τοποθέτησε μια καρφίτσα ή οδοντογλυφίδα στο ηλεκτρονικό κουμπί ψηφοφορίας η οποία το κρατούσε συνεχώς πατημένο, με αποτέλεσμα να προστίθενται συνεχώς ψήφοι. Έτσι ο αναπληρωτής πρόεδρος της Βουλής διέταξε την εκκένωση της αίθουσας και τον έλεγχο των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και θυελλώδεις ανέμους προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας αναμένεται από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -1 μέχρι 9 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 6 μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 21 November 1998 - 6:40:11 UTC