Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:01 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 15.11.1998 (MΠΕ)

Συνεχίζεται ο χορός των μεταλλίων για τη χώρα μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της άρσης βαρών που διεξάγεται στην πόλη Λάχτι της Φινλανδίας. Ο Ακάκιος Κακιασβίλι και ο Λεωνίδας Κόκκας κατέκτησαν στην κατηγορία των 94 κιλών πέντε μετάλλια, δύο χρυσά, ένα αργυρό και δύο χάλκινα, ανεβάζοντας τον αριθμός των μεταλλίων στα δεκαπέντε. Με τη γαλανόλευκη στους ώμους οι δυο πρωταθλητές μας ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών και ο εθνικός μας ύμνος ακούστηκε για μια ακόμη φορά σε όλο τον κόσμο. Ο Κακιασβίλι πήρε δύο χρυσά μετάλλια με 400 κιλά στο σύνολο και στο ζετέ με 220 καθώς και ένα χάλκινο στο αρασέ με 180 κιλά. Ο Κόκκας κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην κίνηση του ζετέ και το χάλκινο στο σύνολο.

Ανοιξαν σήμερα οι πύλες του Πολυτεχνείου για τις τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης της επετείου. Η σύγκλητος προσανατολίζεται στο να επιτρέψει την είσοδο αστυνομικών δυνάμεων για την περιφρούρηση του Πολυτεχνείου. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, το απόγευμα της Τρίτης.

Σε διεθνές πολιτικό και διπλωματικό εξελίσσεται η υπόθεση έκδοσης από την Ιταλία του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Η ιταλική νομοθεσία απογορεύει την έκδοση ατόμου σε χώρα που ισχύει η θανατική ποινή, όπως στην Τουρκία. Ο Τούρκος υπουργός δικαιοσύνης, προκειμένου να αρθεί το νομικό κώλυμα, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι αύριο θα καταθέσει πρόταση για κατάργηση της θανατικής ποινής. Σε ένδειξη συμπαράστασης στον Οτζαλάν, χιλιάδες Κούρδοι από όλη την Ευρώπη θα πραγματοποιήσουν σήμερα στη Ρώμη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ο Οτσαλάν που νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο της Ρώμης, άρχισε χθες απεργία πείνας με αίτημα να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Στην Αθήνα εκατό Κούρδοι πραγματοποιούν απεργία πείνας, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σημειώνονται σε όλο τον κόσμο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει υποστηρίξει συστηματικά το δικαίωμα των Κούρδων στο εθνικό τους καθορισμό. Ο αρχηγός του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, κάλεσε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στον Αμπτουλάχ Οτσαλάν.

Στη Βενετία βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προκειμένου να παραστούν στις εκδηλώσεις για τα 500 χρόνια της εκεί ελληνικής κοινότητας. Ο κ. Στεφανόπουλος συνοδεύεται από τον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος θα μεταβεί αύριο στη Ρώμη, όπου συγκαλείται η υπουργική σύνοδος της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.

Φθηνότερα θα πωλούνται από αύριο τα καινούρια αυτοκίνητα μετά την απόφαση της κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας τους. Μέχρι σήμερα συνολικά 12 αντιπροσωπείες έχουν ανακοινώσει τους νέους τιμοκαταλόγους.Οι υπόλοιπες αναμένεται να δημοσιοποιήσουν τους τιμοκαταλόγους τους αφού διαμορφωθούν οι νέες ανταγωνιστικές συνθήκες στην αγορά Από αύριο οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ θα εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στις εκθέσεις και τις μάντρες αυτοκινήτων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι τελικές τιμές περνούν στους καταναλωτές. Οι νέες μειωμένες τιμές αυτοκινήτων και μοτοσικλετών θα ισχύσουν και για τα καινούρια αυτοκίνητα που βρίσκονται στα τελωνεία της χώρας εφόσον δεν έχουν πάρει αριθμό κυκλοφορίας από τις υπηρεσίες Συγκοινωνιών. Αυτό προβλέπει τροπολογία που προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς.

Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος θα λάβει μέρος στην αντικατοχική εκδήλωση στη Λευκωσία, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους του Ντενκτάς. Ο κ. Κακλαμάνης θα μείνει δύο μέρες στην Κύπρο και θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον ομόλογο του Σπύρο Κυπριανού, τους αρχηγούς των κομμάτων και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ενώ θα επισκεφθεί την "πράσινη γραμμή" συνοδευόμενος από το δήμαρχο Λευκωσίας Λ. Δημητριάδη.

Εκλέγεται αύριο από την κεντρική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, η νέα εκτελεστική επιτροπή του κόμματος στην οποία δεν προτίθενται να διεκδικήσουν θέση ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Αχιλλέας Καραμανλής. Χθες κατά τη συνεδρίαση των τομεαρχών της Ν.Δ. αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν εξορμήσεις στελεχών στην περιφέρεια για "να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για την κατάσταση της οικονομίας και το νέο προϋπολογισμό".

Αύξηση 3% θα λάβουν το 1999 οι χαμηλοσυνταξιούχοι σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, στη Βουλή. Ο κ..Παπαιωάννου παραδέχτηκε ότι η αύξηση είναι μικρή υποστήριξε ωστόσο ότι όσοι δικαιούνται και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης θα έχουν όφελος κατά μέσο όρο 7.500 δραχμές μηνιαίως.

Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες στις 8 Δεκεμβρίου στη Λάρισα, από κοινού με εκπροσώπους των αγροτικών Ομοσπονδιών του νομού. Θα προηγηθεί συγκέντρωση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας στις 24 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία δικάζονται μέλη της ΠΑΣΕ, αλλά και άλλοι 180 αγρότες για τη συμμετοχή τους σε προηγούμενες κινητοποιήσεις. Οι αγρότες θα εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στην ποινικοποίηση του αγώνα τους.

Στη ταινία του Γκόραν Πασκάλιεβιτς "Η μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων" απονέμεται το φετινό βραβείο της Παγκόσμιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο. Η βράβευση της ταινίας ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Όπως δήλωσε ο σκηνοθέτης το έργο άρχισε να προβάλλεται στο Βελιγράδι πριν από δύο εβδομάδες και στο διάστημα αυτό το έχουν παρακολουθήσει 200.000 άτομα

Έκθεση με τίτλο "Μηδέν-2000" θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη το 2001 ο σκηνοθέτης Πίτερ Γκρήναγουεϊ. Η έκθεση θα περιλαμβάνει, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, εικόνες που θα προεκτείνουν όλα τα αντικείμενα από το έτος 0 έως το 2000. Η ιδέα της έκθεσης προέκυψε πριν από λίγες ημέρες μετά από σχετική πρόταση που απηύθυνε στον Γκρήναγουεϊ η πρόεδρος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ξανθίππη Χόιπελ.

Σε "Όσκαρ" της γηραιάς ηπείρου φιλοδοξεί να αναδείξει τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, τα γνωστά στο παρελθόν ως Felix, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινημοτογράφου, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ιδρύθηκε πριν 11 χρόνια από τον Βίμ Βέντερς και τον Ιγκμαρ Μπέργκμαν και σήμερα αριθμεί 500 μέλη ενώ στους στόχους της είναι ο αριθμός αυτός να φτάσει στις 4.000-5.000. Επίσης τα βραβεία Felix μετονομάστηκαν σε Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου ενώ καταργήθηκαν οι επιμέρους κριτικές επιτροπές και για τις βραβεύσεις αποφασίζει μία κριτική επιτροπή.

Παρά την αποδοχή από τη Βαγδάτη όλων των όρων που έθεσε ο ΟΗΕ και τις προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας για ειρηνική επίλυση της κρίσης, οι αμερικανικές δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο βρίσκονται σε επιφυλακή. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ επανέλαβε ότι η ιρακινή πρόταση δεν είναι ούτε αμετάκλητη, ούτε άνευ όρων και τη χαρακτήρισε απαράδεκτη. Η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία πιέζουν για άμεση αποδοχή της ιρακινής πρότασης και το Συμβούλιο Ασφαλείας προσπαθεί να καταλήξει σε μια κοινή θέση.

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 7 μέχρι 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 10 μέχρι 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 13 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Sunday, 15 November 1998 - 9:05:10 UTC