Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-11-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:58 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 10/11/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Ν. Αθανασάκης: Η Ελλάδα θα προβάλει βέτο στην ένταξη των άλλων χωρών αν η Κύπρος δεν γίνει δεκτή από την Ε.Ε. με μοναδικό επιχείρημα το πολιτικό ζήτημα.
  • Την πλήρη αντικατάσταση του προσωπικού των τμημάτων παιχνιδιών, ηθών και όπλων της κρατικής ασφάλειας ανακοίνωσε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.
  • Την επίσκεψή του στην Πολωνία ολοκληρώνει ο πρωθυπουργός.
  • Με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
  • Για ανευθυνότητα στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κατηγόρησε τη Ν.Δ. ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου.
  • Συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με εκπροσώπους των εισαγωγέων και των εμπόρων αυτοκινήτων.
  • Ν. Αθανασάκης: Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει βουλευτικές εκλογές για το 2000.
  • Δηλώσεις Αθανασάκη και Αρσένη για τις κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας.
  • Πάνω από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο μέσα στο 1998.
  • Tετραήμερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του τουρκικού ψευδοκράτους.
  • "Μικροί ζωγράφοι" από σχολεία της Αλβανίας, τη Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας θα φιλοξενηθούν στο Νυμφαίο.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Βελιγράδι να επιτρέψει την έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου.
  • Αύριο αγωνίζονται ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός για την Ευρωλίγκα.
  • Αρχίζει την Παρασκευή το παγκόσμιο πρωτάθλημα βόλεϊ.
  • Στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ.
  • Βαθμιαία επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Την ελληνική θέση ότι η χώρα μας θα προβάλει βέτο στην ένταξη των άλλων χωρών αν η Ε.Ε. αρνηθεί να δεχτεί ως μέλος την Κύπρο, με μοναδικό επιχείρημα το πολιτικό ζήτημα, επανέλαβε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης. Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής, είπε και εξήγησε: Δεν μπορεί να επιτρέψει να μετατραπεί η Κύπρος όμηρος της Τουρκίας, δεν μπορεί να αναγνωρίσει τουρκικό βέτο για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Ο κ. Αθανασάκης χαιρέτισε τη σημερινή διαδικασία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τη χαρακτήρισε επιστέγασμα των μέχρι τώρα προσπαθειών και σημείωσε πως η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει με βάση τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την πλήρη αντικατάσταση του προσωπικού των τμημάτων παιχνιδιών, ηθών και όπλων της κρατικής ασφάλειας ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας, Γιάννης Γεωργακόπουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης γνωριμίας με τον νέο αστυνομικό διευθυντή Αττικής, υποστράτηγο Γιώργο Σκαλτσά και τον νέο διευθυντή της ασφάλειας υποστράτηγο Παύλο Ρούμπη. Ο κ. Γεωργακόπουλος σημείωσε ότι τα τρία τμήματα κρίθηκαν αναποτελεσματικά και γι΄αυτό αντικαθίσταται το προσωπικό τους από τον διευθυντή μέχρι τον τελευταίο αστυφύλακα. Ερωτηθείς αν έχουν διαπιστωθεί κρούσματα διαφθοράς στα τρία αυτά τμήματα ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας απέφυγε να απαντήσει.

Την επίσκεψή του στην Πολωνία ολοκληρώνει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Στο επίκεντρο των σημερινών επαφών του κ. Σημίτη βρέθηκαν οι σχέσεις Ελλάδας - Πολωνίας και οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για πρόωρες εκλογές και πρόσθεσε: "όσες διαμαρτυρίες ή διαφορετικές απόψεις υπάρχουν στην Ελλάδα είναι μέσα στο πλαίσιο μιας ομαλής λειτουργίας της δημοκρατίας και δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα".

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής καταδικάστηκε η προκλητική ενέργεια των τουρκικών αρχών να καθαιρέσουν την εφορευτική επιτροπή της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι όλος ο ελληνισμός συμμερίζεται τις ανησυχίες του οικουμενικού πατριάρχη για το θέμα της Χάλκης. Από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας κλιμακώνεται επικίνδυνα και προκλητικά και δημιουργεί αισθήματα αγανάκτησης. Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής επικρότησε την ευαισθησία που επιδεικνύει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στα εθνικά θέματα και τα κοινωνικά ζητήματα ενώ εξέφρασε δυσφορία για τη στάση ορισμένων που, όπως είπε, "δείχνουν να ενοχλούνται όταν ο Μακαριώτατος ομιλεί και τοποθετείται".

Για ανευθυνότητα και μικροκομματική αντίληψη ως προς το θέμα που δημιουργήθηκε με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης κατηγόρησε τη Ν.Δ. ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης. Αντί να προσθέσει τη δική του φωνή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η κυβέρνηση είναι απούσα, τόνισε ο κ. Αθανασάκης. Παράλληλα υπογράμμισε ότι το θέμα ήταν γνωστό από τα τέλη του Οκτωβρίου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης είχε κάνει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα.

Συνάντηση με εκπροσώπους των εισαγωγέων αυτοκινήτων στη χώρα μας είχαν το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου και οι υφυπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, και ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Σε δηλώσεις του ο κ. Δρυς εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προασπίσει το συμφέρον του καταναλωτή. Ωστόσο διαφορετικές εκτιμήσεις διατυπώθηκαν ως προς τη μείωση που θα ισχύσει στις τιμές των αυτοκινήτων. Οι εισαγωγείς αυτοκινήτων έκαναν λόγο για μείωση τριακοσίων χιλιάδων δραχμών στα αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού ενώ για μεγαλύτερες μειώσεις μίλησε ο Γιώργος Δρυς.

Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει βουλευτικές εκλογές για το έτος 2000 δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης. Σχολιάζοντας τη χτεσινή δήλωση του πρωθυπουργού στη Βαρσοβία ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών, σημείωσε ότι ο κ. Σημίτης απάντησε σε σχετική ερώτηση ξένης συναδέλφου.

Υποκινούμενες και χωρις αντίκρυσμα χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, εξηγώντας ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους μαθητές και το υπουργείο. Το μεσημέρι ακυρώθηκε η συνέντευξη Τύπου των μαθητών που αύριο θα κάνουν πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα, κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προχωρεί σχολίασε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης, όταν ρωτήθηκε για τις κινητοποιήσεις στα σχολεία. Η κυβέρνηση, συνέχισε, έχει στόχο να προσφέρει καλύτερη παιδεία στους μαθητές και αυτό θα κάνει.

Πάνω από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο μέσα στο 1998, υποστηρίζουν οι Μακεδόνες επαγγελματοβιοτέχνες και ζητούν από την κυβέρνηση να αλλάξει την εφαρμοζόμενη πολιτική. Για την αποτελεσματικότερη προώθηση των αιτημάτων τους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες της Βόρειας Ελλάδας αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνει στην Αθήνα η ΓΣΕΒΕΕ. Με το πανελλαδικό συλλαλητήριο, στις 2 Δεκεμβρίου, θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των επαγγελματοβιοτεχνών, που στο μεταξύ θα διοργανώνουν κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο.

Tετραήμερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του τουρκικού ψευδοκράτους στην Κύπρο, διοργανώνει η Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Θεσσαλονίκης. Κατά το τετραήμερο από τις 12 ως τις 15 Νοεμβρίου οι φοιτητές θα κάνουν απεργία πείνας έξω από το τουρκικό προξενείο.

"Μικροί ζωγράφοι" από σχολεία της Αλβανίας, τη Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, που επιστράτευσαν το ταλέντο τους για να ζωγραφίσουν για την καφέ αρκούδα που κινδυνεύει από εξαφάνιση, θα φιλοξενηθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στις εγκαταστάσεις του Αρκτούρου, στο Νυμφαίο της Φλώρινας. Πρόκειται για τους νικητές βαλκανικού παιδικού διαγωνισμού με θέμα την προστασία της καφέ αρκούδας, οι ζωγραφιές των οποίων εκδόθηκαν με τη μορφή ημερολογίου για το 1999.

Εκκληση προς τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να επιτρέψει την είσοδο στο Κοσσυφοπέδιο της γενικής εισαγγελέως του δικαστηρίου της Χάγης Λουίζ Αρμπουρ για να κάνει έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των πολύμηνων συγκρούσεων, απηύθυναν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συμβούλιο των Υπουργών επανέλαβε ότι η Γιουγκοσλαβία πρέπει αμέσως να συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας της 13ης Οκτωβρίου μεταξύ του προέδρου Μιλόσεβιτς και του Αμερικανού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και να συνεργαστεί με το διεθνές δικαστήριο σε όλα τα θέματα που αφορούν το Κοσσυφοπέδιο.

Τους 15 πόντους διαφορά θα ''κυνηγήσει'' αύριο ο ΠΑΟΚ, στο κρίσιμο παιχνίδι που θα δώσει με τη Βιλερμπάν στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης για την 7η αγωνιστική του Δ' ομίλου της Ευρωλίγκα. Ο Ερυθρός Αστέρας θα είναι ο αντίπαλος του Παναθηναϊκού για το Β' όμιλο της Ευρωλίγκα. Οι "πράσινοι" παραμένουν αήττητοι σε Ελλάδα και Ευρώπη και αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν αύριο να πάρουν τη νίκη και στο Βελιγράδι. Ο Ολυμπιακός θα υποδεχτεί την Πέμπτη στη Γλυφάδα τη γερμανική Αλμπα Βερολίνου για το Γ' όμιλο της Ευρωλίγκα.

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι να αρχίσει στην Ιαπωνία το παγκόσμιο πρωτάθλημα βόλεϊ και η εθνική μας ομάδα των ανδρών ολοκλήρωσε σήμερα την προετοιμασία της. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, έδωσε το πρωί στην Ταϊλάνδη το τελευταίο της φιλικό παιχνίδι και αύριο το πρωί αναχωρεί από την Μπανγκόκ για το Καβασάκι. Η κορυφαία διοργάνωση του βόλεϊ θα αρχίσει την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί στις 29 Νοεμβρίου.

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ, Μάικλ Βίντερερ, ο οποίος είχε συνάντηση με τα μέλη της επιτροπής διοργάνωσης της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων που θα γίνει το 2000 στην Ελλάδα. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν ακόμη θέματα που θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του χάντμπολ στη χώρα μας.

Βαθμιαία επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από έναν μέχρι 17 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 7 μέχρι 23 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανή βροχή μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 10 November 1998 - 17:05:17 UTC