Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-11-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:27 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 06/11/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Στο 4,7% έπεσε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός - Συνέχιση της πτωτικής πορείας του πληθωρισμού προβλέπει ο Γιάννος Παπαντωνίου.
  • Την προσεχή Τετάρτη θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός του 1999 και το βράδυ της ίδιας μέρας θα κατατεθεί στη Βουλή.
  • Άρχισε το απόγευμα η διήμερη σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.
  • Ν. Μπερνς: Δεν έχει αλλάξει τίποτε στη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.
  • Μαθήτρια του γυμνασίου Μενεμένης Θεσσαλονίκης έχασε σήμερα τη ζωή της, κατά τη διάρκεια του μαθήματος της γυμναστικής.
  • Το κενό νόμου που δημιουργήθηκε με την κατάργηση των ιδρυμάτων αγωγής ανηλίκων πλήρωσε 13χρονη από τη Θεσσαλονίκη.
  • Πλήρης κάλυψη Ρέππα στον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο.
  • Υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας, η πρώτη γενική συνέλευση του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας.
  • Δύο νεκροί και εικοσιένας τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της πρωινής βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ.
  • Παρέμβαση Σπυρίδωνα στην αμερικανική ηγεσία για τις τουρκικές ενέργειες σε βάρος της Πατριαρχικής Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
  • Ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, θα συναντηθεί τη Δευτέρα το πρωί στην Αθήνα με την Αμερικανίδα γερουσιαστή Ολυμπία Σνόου.
  • Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν το πρωί στους ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου πολλοί φίλαθλοι της ομάδας.
  • Τους 20 εκλεχτούς ποδοσφαιριστές που θα λάβουν μέρος στον αγώνα της εθνικής μας ομάδας κόντρα στην Αλβανία ανακοίνωσε ο Ανχελ Ιορντανέσκου.
  • Βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Στο 4,7% έπεσε τον μήνα Οκτώβριο ο πληθωρισμός, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η αποκλιμάκωση είναι της τάξης του 0,5% καθώς τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός είχε κλείσει στο 5,2%. Η πτώση του πληθωρισμού αποδίδεται στις μειώσεις των τιμών της βενζίνης, των εισιτηρίων των πλοίων, των αυτοκινήτων, του πετρελαίου θέρμανσης και των ειδών διατροφής. Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, εκτίμησε ότι η πτώση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί, ώστε να επιτευχθεί σύντομα το όριο του 2% που είναι και το εισιτήριο εισόδου της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση. "Η κάθοδος του πληθωρισμού συμπαρασύρει και προκαλεί και άλλες θετικές ενέργειες στην οικονομία, καθώς επιταχύνει τη μείωση των επιτοκίων και ενισχύει τις επενδύσεις και την αναπτυξιακή διαδικασία", πρόσθεσε ο κ. Παπαντωνίου. Όπως εξάλλου δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, την προσεχή Τετάρτη θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός του 1999 και το βράδυ της ίδιας μέρας θα κατατεθεί στη Βουλή.

Άρχισε το απόγευμα η διήμερη σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ζήτησε αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση του κυβερνητικού έργου. Στην ημερήσια διάταξη της διήμερης συνόδου βρίσκεται η εκτίμηση των αποτελεσμάτων των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ενώ συζητούνται και θέματα που προέκυψαν με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και τη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Δεν έχει αλλάξει τίποτε στη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς, ο οποίος το πρωί επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Εκθεσης Τουρισμού "Φιλοξένια" και το μεσημέρι συναντήθηκε με το νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλο και τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιάννη Μαγκριώτη. Ο κ. Μπερνς πρόσθεσε πως αναμένεται επίσκεψη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στην Αθήνα και την Αγκυρα, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ. Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε ακόμη στο ενδιαφέρον Αμερικανών επιχειρηματιών να επενδύσουν στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

Μαθήτρια του γυμνασίου Μενεμένης Θεσσαλονίκης έχασε σήμερα τη ζωή της, πέφτοντας κατά τη διάρκεια του μαθήματος της γυμναστικής αναίσθητη στο έδαφος. Οι καθηγητές της 13χρονης Ελένης Μητσοπούλου κάλεσαν ασθενοφόρο που την μετέφερε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Παρά τις πρώτες βοήθειες που της παρασχέθηκαν η μαθήτρια δεν κατάφερε να συνέλθει. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η μαθήτρια είχε ιστορικό καρδιοπάθειας, ωστόσο τα ακριβή αίτια του θανάτου της θα διαπιστωθούν από την ιατροδικαστική εξέταση.

Το κενό νόμου που δημιουργήθηκε με την κατάργηση των ιδρυμάτων αγωγής ανηλίκων πλήρωσε η 13χρονη Μαρία Αχμέτογλου από τη Θεσσαλονίκη, η οποία παρέμεινε έγκλειστη για πέντε ολόκληρες μέρες στις φυλακές Κορυδαλλού, επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ιδρύματα για σωφρονισμό ανηλίκων που δικάζονται για μικροαδικήματα. Η 13χρονη πήγε μαζί με τον πατέρα της στο 10ο αστυνομικό τμήμα Θεσσαλονίκης για να βγάλει αστυνομική ταυτότητα. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι σε βάρος της εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση επειδή το 1991, όταν ήταν 6,5 ετών, είχε κλέψει μαζί με άλλες πέντε ανήλικες 45.000 δραχμές από κατάστημα ετοίμων ενδυμάτων. Το δικαστήριο ανηλίκων τρία χρόνια αργότερα αποφάσισε τον εγκλεισμό της σε ίδρυμα αγωγής ανηλίκων, αλλά τόσο η ίδια όσο και η οικογένεια της δεν γνώριζαν το παραμικρό για την απόφαση, αφού δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο. Ετσι, οι αστυνομικοί μετήγαγαν τη μικρή στη γυναικεία πτέρυγα των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού.

Πλήρη κάλυψη στον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, παρείχε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τα λεγόμενα του κ. Πάγκαλου σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. "Ο καθένας είναι ελεύθερος να λέει τις απόψεις του", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας. Σχετικά με τους βουλευτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δε διατρέχει κανέναν κίνδυνο να καταστεί μειοψηφία καθώς είναι νωπή η έκφραση της εμπιστοσύνης της Βουλής.

Την πρώτη του γενική συνέλευση πραγματοποιεί από το απόγευμα το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου. Στο τριήμερο που θα διαρκέσει η συνέλευση, θα συζητηθούν θέματα που απασχολούν τη νεολαία, όπως η ανεργία, η εκπαίδευση, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ενώ αναμένεται να τεθούν οι βάσεις και το πλαίσιο δράσης του Συμβουλίου.

Δύο νεκροί και εικοσιένας τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της πρωινής βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε κεντρική αγορά της Ιερουσαλήμ. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η εξτρεμιστική οργάνωση "Χαμάς". Η Παλαιστινιακή αρχή καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ισραηλινοί δεν θα τη χρησιμοποιήσουν ως αφορμή για νέο πάγωμα της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ωστόσο η κυβέρνηση Νετανιάχου αποφάσισε ήδη να μην προχωρήσει στην επικύρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Παρεμβάσεις πρoς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον, την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Oλμπράιτ, αλλά και μέλη του Κογκρέσου, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Σπυρίδων, καλώντας τους να εκφράσουν την υποστήριξη προς την Πατριαρχική Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Oπως επισημαίνει σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο κ. Σπυρίδων αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην συνοπτική διαδικασία καθαίρεσης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής, από υπηρεσία της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, θα συναντηθεί τη Δευτέρα το πρωί στην Αθήνα με την Αμερικανίδα γερουσιαστή της Πολιτείας Μέην, Ολυμπία Σνόου. Η κυρία Σνόου είναι η πρώτη ελληνοαμερικανίδα γυναίκα που εξελέγη στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών το 1994 με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν το πρωί στους ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου πολλοί φίλαθλοι της ομάδας, οι οποίοι πανηγύρισαν την ιστορική πρόκριση στους "8" του κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης. Το αεροδρόμιο του "Ελληνικού" ντύθηκε στα "κυανέρυθρα", καθώς για πρώτη φορά ο Πανιώνιος -μετά τη σπουδαία νίκη στην Κύπρο επί του Απόλλωνα Λεμεσού με 1 -0 -πέρασε στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η επιτυχία των Νεοσμυρνιωτών είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να ανέβει στην 7η θέση της βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ.

Τους 20 εκλεχτούς ποδοσφαιριστές που θα λάβουν μέρος στον αγώνα της εθνικής μας ομάδας κόντρα στην Αλβανία για τα προκριματικά του Ευρο2000, που θα διεξαχθεί στις 18 Νοεμβρίου στα Τίρανα, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Ανχελ Ιορντανέσκου. Ο κ.Ιορντανέσκου χαρακτήρισε πολύ κρίσιμο το παιχνίδι με την Αλβανία για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2000 και τόνισε ότι θα πρέπει να παλέψουν οι παίχτες για τη νίκη.

Βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τη νύχτα στα βουνά της βόρειας χώρας. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που αργότερα θα πυκνώσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 10 μέχρι 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 14 μέχρι 26 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, κυρίως μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 6 November 1998 - 17:40:10 UTC