Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-10-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 31/10/1998 (MΠΕ)

Στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση μετά τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, εμφανίστηκε αποφασισμένος να διασφαλίσει την σταθερότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα αυτού του ανασχηματισμού της κυβέρνησης. "Η μερική ανανέωση των μελών του υπουργικού συμβουλίου σημαίνει συνέχεια της δουλειάς, αλλά με μεγαλύτερη ένταση. Με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αλλά και με συνεργασία και με συντροφικότητα", υπογράμμισε ο κ. Σημίτης. Οσον αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός τόνισε: "Οι διαρθρωτικές αλλαγές, η σύγκρουση με συντεχνιακά συμφέροντα, η εφαρμογή της πολιτικής θα προχωρήσουν πιο γρήγορα όταν εμμένουμε στην πολιτική μας, αλλά και όταν προχωρούμε χωρίς δισταγμούς και ταλαντεύσεις. Αυτό το μήνυμα θα δώσει η ψήφος εμπιστοσύνης".

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς για το ενδεχόμενο άρνησης κάποιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, επεσήμανε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επιληφθούν τα κομματικά όργανα. Σχολιάζοντας την ομιλία Σημίτη ο εκπρόσωπος της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι η συζήτηση στη Βουλή θα δείξεικαι ποιος έχει θέσεις και ποιος δεν έχει καν την ικανότητα να ασκήσει διαχειριστική έστω πολιτική. Η ΝΔ αναμένεται να ζητήσει να γίνουν συνεδριάσεις και τα πρωϊνά, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όσους βουλευτές το επιθυμούν να εκφράσουν τις απόψεις τους. Κατά την παράδοση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ο Γιώργος Ρωμαίος άφησε αιχμές για την απομάκρυνση του, λέγοντας ότι φεύγει με σημαντικό "αλλά ημιτελές" έργο. Κατά την παράδοση του υπουργείου Γεωργίας, ο Στέφανος Τζουμάκας δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να προχωρεί σε αναχηματισμό, αλλά θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας.

Σε μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων κατά μία ποσοστιαία μονάδα και των στεγαστικών κατά δύο προχώρησαν χθες οι τράπεζες Πίστεως και Πειραιώς. Άνοδος 2,75% σημειώθηκε χθες στη Σοφοκλέους όπου ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 2.162,93 μονάδες. Χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη και η δημοπρασία για τη διάθεση μετοχών του ΟΤΕ στο εξωτερικό, ενώ επίσης ολοκληρώθηκε η δημόσια εγγραφή στην Ελλάδα. Προβλέπεται ότι η προσφορά θα υπερκαλυφθεί κατά μιάμισι φορά.

Ο δικαστικός αγώνας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για την απόκτηση του χειρόγραφου του Αρχιμήδη θα συνεχιστεί, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την αγορά του πολύτιμου εγγράφου από Αμερικανό συλλέκτη, αντί του ποσού των 2,2 εκατ. δολαρίων στη δημοπρασία, που έγινε στη Νέα Υόρκη. Σε ανακοίνωση της, η ΝΔ τονίζει ότι το χειρόγραφο χάθηκε λόγω της λογιστικής νοοτροπίας, που επικρατεί στν κυβέρνηση.

Υπέρ της συνεργασίας με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, υπό τον όρο της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, τάχθηκε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας χθες στη σύνοδο της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του συνασπισμού. Η εργασίες της συνόδου ολοκληρώνονται την Κυριακή, μαζί με την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Με αφορμή τα τελευταία κρούσματα μηνιγγίτιδας στη Μεγαλόπολη και τη Κρήτη, η ελληνική παιδιατρική εταιρία σε ανακοίνωση της, τάσσεται κατά του εμβολιασμού των παιδιών επειδή όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, το εμβόλιο είναι το λιγότερο αποτελεσματικό από όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά και η χρήση του αυξάνει τον αριθμό των φορέων.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεχιστεί στα δικαστήρια της Ευελπίδων η εκδίκαση της μήνυσης του Ιδρύματος Ωνάση κατά του Τιερί Ρουσέλ για συκοφαντική δυσφήμιση, που ξεκίνησε χθες, στο μεταξύ για την 10η Μαρτίου '99 αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης της Αναστασίας Αθίνη, η οποία κατηγορείται για απρόκλητη έργο εξύβριση, σε βάρος της κυρίας Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου, για το γνωστό επεισόδιο κατά την παρουσίαση του βιβλίου "10 χρόνια και 54 ημέρες," τον περασμένο Οκτώβριο.

Με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο, συναντήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της διήμερης διεθνούς διάσκεψης που πραγματοποιείται στην αλβανική πρωτεύουσα. Ο κ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του, εξήρε το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία και ειδικότερα του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου, ενώ από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι συζητήθηκαν θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης δέχτηκε χθες τον πρέσβη της Τουρκίας, Αλί Ταϊγκάν. Ο κ. Κρανιδιώτης εξέφρασε στο συνομιλητή του την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για την τακτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία, όσον αφορά τη διοίκηση των ομογενειακών ιδρυμάτων. Ο Έλληνας υφυπουργός επέστησε την προσοχή του πρέσβη στο ότι η τακτική αυτή οδηγεί στη συρρίκνωση και εξαφάνιση του εναπομείναντος Ελληνισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Τις απόψεις του για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη στάση που οφείλουν να κρατήσουν οι σοσιαλιστικές δυνάμεις, εξέθεσε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στις εργασίες του προσυνεδριακού τριημέρου της Ομοσπονδίας Σοσιαλιστικών Νεολαίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ECOSY, που φιλοξενεί στην Ελλάδα η Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής σύγκλισης, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι το μέλλον της Ευρώπης στον 21ο αιώνα θα κριθεί στην προσέγγισή της με την Ανατολή.

Την προσφυγή στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη σωστή ενημέρωσή τους, προκειμένου να αποφευχθούν παραβάσεις και οι συνεπακόλουθες συνέπειες συνιστά σε όσους ενδιαφέρονται να ιδρύσουν, να επεκτείνουν ή να μετεγκαταστήσουν βιομηχανικές ή βιοτεχνικές μονάδες, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Τα θέματα που απορρέουν από την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 2516/1998 για την ίδρυση και λειτουργία ανάλογων μονάδων, συζητήθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΒΕΘ, παρουσία του διευθυντή της Διεύθυνσης Βιομηχανίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης.

Εκατόν πενήντα αφίσες του Τσε Γκεβάρα, από όλον τον κόσμο παρουσιάζονται σε έκθεση με τίτλο "Η διαρκής εικόνα" που εγκαινιάζεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στον Πύργο του "Μύλου". Πρόκειται για τις πιο αντιπροσωπευτικές αφίσες που προέρχονται από την επίσημη έκθεση που διοργανώθηκε στην Αβάνα για τον εορτασμό των 30 χρόνων από τη δολοφονία του Τσε. Στη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης θα προβληθεί και 20λεπτο βίντεο με θέμα τη δολοφονία του Τσε, ενώ θα παρουσιαστεί και το περιοδικό 3 Continental το οποίο εκδίδεται στα ισπανικά και τα αγγλικά, και θα αρχίσει να κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τα τέλη Νοεμβρίου.

Επισκέψεις στην Αθήνα, τη Μαδρίτη, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης. Ο κ. Κασουλίδης θα μεταβεί σήμερα στην Αθήνα και θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο. Από την ελληνική πρωτεύουσα ο κ. Κασουλίδης θα μεταβεί τη Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου, στη Μαδρίτη, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Ισπανού ομολόγου του, Αμπέλ Ματούσες. Κατά τη συνάντηση θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου ενόψει και της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 10 Νοεμβρίου. Ο κ. Κασουλίδης θα ενημερώσει τον Ισπανό ομόλογό του για Κυπριακό και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στις 3 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου θα αναχωρήσει για το Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, θα μιλήσει στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων για την πορεία της Κύπρου στην ΕΕ και θα παραστεί σε εκδήλωση της Κυπριακής Αδελφότητας Λονδίνου, όπου θα μιλήσει για το Κυπριακό σε ακροατήριο, το οποίο θα περιλαμβάνει μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου, καθώς και Ευρωβουλευτές. Από το Λονδίνο ο κ. Κασουλίδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 8 Νοεμβρίου για να εκπροσωπήσει την κυπριακή κυβέρνηση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Κύπρου - ΕΕ στις 10 Νοεμβρίου.

Γεγονός ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε τη διήμερη διεθνή διάσκεψη -οι εργασίες της οποίας άρχισαν στα Τίρανα - ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο. Μιλώντας στη διάσκεψη, η οποία αποτελεί συνέχεια των διασκέψεων της Ρώμης και των Βρυξελλών, ο κ. Μίλο επεσήμανε ότι η Αλβανία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς. Οπως είπε, η διάσκεψη αυτή - στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι 36 χωρών, "θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση των ρυθμών της ανάπτυξης της αλβανικής οικονομίας", ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η παρουσία των εκπροσώπων αποδεικνύει ξεκάθαρα την μεγάλη υποστήριξη της Διεθνούς Κοινότητας στην Αλβανία.

Η παρουσία των δυνάμεων του γιουγκοσλαβικού στρατού και της αστυνομίας είναι ακόμη έντονη σε διάφορες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ο ηγέτης των Αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα. "Έχουμε δει μερική αποχώρηση των στρατευμάτων και περιμένουμε την πλήρη απομάκρυνση τους", είπε ο κ. Ρουγκόβα σε συνέντευξη τύπου στην Πρίστινα. Ο ηγέτης των Αλβανοφώνων επανέλαβε ότι το ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο θα αποτελούσε λύση για όλα τα προβλήματα και θα συνέβαλε στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Το πρόβλημα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που έχει πάρει στις μέρες μας μεγάλες διαστάσεις, θα αποτελέσει στο εξής αντικείμενο συστηματικής έρευνας από ειδική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα προτείνει στην Κομισιόν λύσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Μετά τον ορισμό του 1997 ως "έτους κατά του ρατσισμού", η ΕΕ επανέρχεται στο θέμα, δημιουργώντας αυτή τη φορά χωριστή διεύθυνση, που θα εδρεύει στη Βιέννη. Το Γραφείο θα είναι 25μελές και τη διεύθυνσή του θα αναλάβει η Γερμανίδα, Μπεάτε Βίγκλερ, γνωστή από τον αγώνα της υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η νέα υπηρεσία θα έχει ως αποστολή τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου Πληροφοριών, που έχουν σχέση με το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Νεφώσεις τοπικά αυξημένες και βροχές στα βόρεια προβλέπονται για σήμερα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 7 μέχρι 18 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 11 μέχρι 23 και στο Αιγαίο από 13 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται πρόσκαιρες νεφώσεις, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα φτάσει τους 18 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 31 October 1998 - 6:40:10 UTC