Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-10-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 24/10/1998 (MΠΕ)

Αδιευκρίνιστες παραμένουν μέχρι στιγμής οι ακριβείς συνθήκες θανάτου του δεκαεφτάχρονου μαθητή λυκείου από τη Σερβία, ο οποίος έπεσε χθες νεκρός από σφαίρα αστυνομικού, στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, επειδή κάποιος συμπατριώτης του φέρεται ότι έκλεψε ένα πορτοφόλι. Η σχολική εκδρομή στην Ελλάδα, χωρίς επιστροφή για τον Μάρκο Μπουλάτοβιτς, μαθητή τεχνικού λυκείου, από το Βελιγράδι, ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Την Κυριακή με πολυμελές γκρουπ συμμαθητών του έφθασε στην Κέρκυρα και μετά από τις ολιγοήμερες διακοπές επρόκειτο να αναχωρήσει χθες το απόγευμα από τη Θεσσαλονίκη στην πατρίδα του με ένα από τα τέσσερα τουριστικά λεωφορεία της αποστολής. Για κακή του τύχη όμως στις 10.15 χθες το πρωί ένας συμπατριώτης του που συμμετείχε στο γκρουπ (σύμφωνα με την αστυνομία) έκλεψε το πορτοφόλι της Ευθυμίας Ταρτασικίδου - που περιείχε 200.000 δραχμές και προσωπικά αντικείμενα, στην αγορά της πόλης. Η Θεσσαλονικιά κατήγγειλε την κλοπή στην αστυνομία και λίγες ώρες αργότερα τηλεφώνησε στην άμεση δράση και είπε ότι στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου είχε εντοπίσει το δράστη. ΄Οπως δήλωσε ο διευθυντής ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κ. Α. Δαλαμαγκίδης, αστυνομικοί της ομάδας "Ζ" μαζί με τον 32χρονο ανθυπαστυνόμο της ασφάλειας Κυριάκο Βανδούλη ειδοποιήθηκαν να μεταβούν στο ύψος της οδού Εγνατίας 42, όπου σύμφωνα με την εκδοχή της Ταρτασικίδου βρισκόταν ο πορτοφολάς μαζί με άλλους Σέρβους συμπατριώτες του. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, τρεις αστυνομικοί μοτοσικλετιστές πλησίασαν την παρέα, ενώ από την αντίθετη κατεύθυνση ο ανθυπαστυνόμος κρατώντας το υπηρεσιακό περίστροφο επιχείρησε να τους ακινητοποιήσει, αλλά το όπλο εκπυρσοκρότησε και έπληξε θανάσιμα τον άτυχο 17χρονο στο θώρακα. Ο ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Βανδούλης, οδηγείται σήμερα στον εισαγγελέα.

Μείωση, εντός του 1999, των έμμεσων φόρων αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, επανέλαβε ότι κεντρικός στόχος της οικονομικής πολιτικής για το 1999 είναι η κάλυψη των προϋποθέσεων για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, κάτι που, όπως είπε, θα επιτευχθεί κυρίως μέσω της μείωσης του πληθωρισμού. Για το σκοπό αυτό, όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, η μείωση των έμμεσων φόρων θα είναι της τάξης των 180 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Κείμενο επτά σημείων με το οποίο προτείνει τη στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από την ΟΝΕ, προς την κοινωνική Ευρώπη, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην έκτακτη σύνοδο κορυφής το Σαββατοκύριακο, που θα πραγματοποιηθεί στην Αυστρία. Οπως δήλωσε ο υπουργός Τύπου το κείμενο αυτό, αποτελεί μια σοβαρή προσέγγιση στην αναγκαιότητα να εξυπηρετήσει η ΟΝΕ και τους λαούς της Ευρώπης.

Την απόφαση της Ελλάδας να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εάν και εφόσον το Συμβούλιο Υπουργών της κοινότητας εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν, για χρηματοδότηση της Τουρκίας, παρακάμπτοντας το ελληνικό βέτο διατύπωσε ο υπουργός Τύπου, ενώ κατά τις τελευταίες μέρες κλιμακώθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις πάνω από το Αιγαίο.

Στη Θεσσαλονίκη φτάνει σήμερα λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ενώ αύριο το πρωί θα αναχωρήσει για το Άγιο Όρος, όπου μαζί με τον Οικομενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 1.000 χρόνων από την ίδρυση της μονής Ξενοφώντος. Στις πέντε το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί η επίσημη υποδοχή του, ενώ μισή ώρα αργότερα η Θεσσαλονίκη, θα υποδεχτεί τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Στο Βελιγράδι, μεταβαίνουν σήμερα, δύο ανώτατοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ προκειμένου να διατυπώσουν ρητά στον πρόεδρο Μιλόσεβιτς την απαίτηση της συμμαχίας, να αποσύρει πλήρως τις δυνάμεις του και τα βαρέα όπλα από το Κοσσυφοπέδιο, καθώς το τελεσίγραφο που του έχει απευθυνθεί λήγει την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου.

Η σημασία της εμπορικής έκθεσης "Ερμής" που πραγματοποιείται κάθε χρόνο εδώ και 7 χρόνια στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών από όλη την επικράτεια τονίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με την ευκαιρία του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Μεσογειακή Συνεργασία. Όπως είπε ο κ. Κοτρώτσιος, πρόεδρος της "Hermes" και εκδότης της μοναδικής δίγλωσσης έκδοσης στην Αμερική, Hellenic News η προσέλευση επισκεπτών, επαγγελματιών και καταναλωτών στην έκθεση είναι αθρόα, καθώς τις πέντε προηγούμενες εκθέσεις παρακολούθησαν πάνω από 25.000 άτομα, ενώ τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της παρουσίασαν περισσότερες από 350 επιχειρήσεις, αντιπροσωπεύοντας ένα ευρύ φάσμα εμπορικών τομέων.

Η Εθνική Επιτροπή Εορτασμού των 50 χρόνων της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θεωρεί τη σύλληψη, στην Αγγλία, του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ, ύστερα από αίτημα των ισπανικών αρχών για έκδοσή του, ως πρωτοβουλία που σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στην ιστορία προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ανεξάρτητα από τη διαδικασία έκδοσης και την τυχόν δίκη που μπορεί να επακολουθήσει, ζητήματα που θα κριθούν από τα αρμόδια δικαστήρια, η δίωξη του πρώην δικτάτορα έξω από τη χώρα του εντάσσεται πλήρως στο πνεύμα της Οικουμενικής Διακήρυξης και είναι ευτυχές γεγονός ότι συμπίπτει με την επέτειο της 50ετηρίδας της.

Περηφάνεια και πλήρη ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, για την επιτυχή διεξαγωγή της άσκησης "Νικηφόρος '98", που συνεχίσθηκε και χθες. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της πρωινής φάσης της άσκησης που διεξήχθη σε περιοχή της Λάρνακας, ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε την άσκηση ως "εξαιρετική" και τόνισε ότι "βλέπουμε μια σύγχρονη Εθνική Φρουρά καλά εξοπλισμένη, καλά εκπαιδευμένη και έτοιμη να υπερασπίσει τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας". Ερωτηθείς αναφορικά με την ενοποίηση των στρατιωτικών ασκήσεων "Νικηφόρος" και "Τοξότης", ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι "είχαμε υπόψη μας ότι σε κάποιο στάδιο θα γινόταν" και πρόσθεσε ότι χαίρεται για το γεγονός ότι αυτό αναγνωρίστηκε "από τα επιτελεία των δύο πλευρών και της Ελλάδος και της Κύπρου ότι θα έπρεπε να συνδυαστούν σε μία άσκηση".

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, αναχωρεί σήμερα για εξαήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ινδία, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, Κατσερίλ Ραμάν Ναραγιανιάν. Η επίσκεψη αυτή αναμένεται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών εμπορικών - οικονομικών σχέσεων. Ο κ. Στογιάνοφ, τον οποίο θα συνοδεύσουν ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Μάριο Ταγκαρίνσκι και ομάδα επιχειρηματιών, θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών δυο βουλγαρο-ινδικών επιχειρηματικών φόρουμ.

Εξασθένιση των ισχυρών βορείων ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα σε όλη τη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις με πιθανότητα βροχής στα δυτικά, μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 10 μέχρι 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 μέχρι 26 και στα νησιά του Αιγαίου από 16 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 13 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 24 October 1998 - 5:40:09 UTC