Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-10-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:54 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 20/10/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
  • Η χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Συναντήσεις του Ιρλανδού υπουργού Εξωτερικών με τους κ.κ. Στεφανόπουλο, Σημίτη και Πάγκαλο.
  • Θετική αντίδραση προέδρων ευρωπαϊκών κοινοβουλίων στην πρωτοβουλία Κακλαμάνη για τις λεηλασίες στην κατεχόμενη Κύπρο.
  • Ομιλία του Νομπελίστα Amartya Sen σε εκδήλωση του Ιδρύματος "Ανδρέας Παπανδρέου", στην Αθήνα.
  • Πρόστιμα σε κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσικλετών που έχουν ανασφάλιστα τα οχήματά τους.
  • Την Πέμπτη η πρώτη, μετά τις εκλογές, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.
  • Στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ρόμπιν Κούκ.
  • Πέρασε η πρόταση της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το Αλβανικό Σύνταγμα.
  • Η Τουρκία αρνείται να δώσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης στοιχεία για τον αριθμό των φυλακισμένων.
  • Αύριο οι αναμετρήσεις Ολυμπιακού - Άγιαξ, Παναθηναϊκού - Λανς.
  • Άνοδος 1,15% στη Σοφοκλέους.
  • Σταδιακή επικράτηση βόρειων ανέμων προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Μια πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών επιχείρησαν σήμερα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Στην κοινή συνεδρίαση της κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ αναζητήθηκαν τα αίτια του δυσμενούς, για το κυβερνών κόμμα, αποτελέσματος των εκλογών. Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, δήλωσε, αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ότι κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν σταθερά την πολιτική για την ένταξη της χώρας στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του κράτους. Πρόσθεσε δε ότι θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις και θα καταβληθούν προσπάθειες για την ανασύνταξη του ευρέως προοδευτικού χώρου.

Για νίκη της αυτοδιοίκησης και σκληρό μήνυμα στην κυβέρνηση έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, κατά τη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος. Ο κ. Καραμανλής ζήτησε περισσότερη δουλειά από τα στελέχη του κόμματος και για το σκοπό αυτό θα ξεκινήσουν περιοδείες κορυφαίων στελεχών σε όλη τη χώρα. Ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος. Την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Συνεδριάζει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, μεταξύ άλλων, θα εξετάσει το θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα γνωρίζει ήδη ότι γίνονται προσπάθειες από ευρωπαϊκές χώρες να καμφθεί το ελληνικό βέτο για τη χρηματοδότηση της Άγκυρας, ενώ το επόμενο βήμα της χώρας μας είναι η προσφυγή για το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, απέστειλε επιστολή στην αυστριακή προεδρία γνωστοποιώντας τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο είχε σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντέιβιντ Αντριου. Κατά τη συνάντηση Πάγκαλου - Άντριου συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στα Βαλκάνια, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, καθώς και ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη διεύρυνση της. "Είμαστε δύο μικρές χώρες που ενδιαφέρονται για τη διαφάνεια και την ισορροπία στην Κοινότητα", επισήμανε ο κ. Πάγκαλος, ενώ και οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν εξαιρετικές τις σχέσεις Ελλάδας-Ιρλανδίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο για το Ιρλανδικό πρόβλημα και την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας ειρήνευσης στη χώρα του.

Με θετικό τρόπο αντέδρασαν αρκετοί πρόεδροι κοινοβουλίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, που τους έστειλε την έκδοση με τίτλο "Κύπρος, 9000 χρόνων έργα πολιτισμού λεηλατούνται" της επιτροπής προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς Κύπρου. Σε απαντητικές επιστολές τους προς τον κ. Κακλαμάνη, τονίζουν την ευαισθησία τους σε θέματα προστασίας μνημείων και πολιτιστικών θησαυρών που σεβάστηκαν οι αιώνες και σημειώνουν ότι έχουν ενημερώσει ήδη τα αρμόδια κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά όργανα των χωρών τους.

Ο βραβευμένος με το βραβείο Νόμπελ, οικονομολόγος και φιλόσοφος, Amartya Sen θα μιλήσει στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, σε εκδήλωση του Ιδρύματος "Ανδρέας Παπανδρέου" με θέμα: "Το πολιτικό στοιχείο στην οικονομική ανάπτυξη: Φόρος τιμής στον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου". Στην εκδήλωση θα παραστούν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, υπουργοί, βουλευτές και προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό κόσμο.

Πρόστιμα έως και 150.000 δραχμές θα κληθούν να πληρώσουν σύντομα περισσότεροι από 300.000 οδηγοί αυτοκινήτων και χιλιάδες κάτοχοι μοτοσικλετών που έχουν ανασφάλιστα τα οχήματα τους. Στο μεταξύ, σημαντικές αλλαγές στον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτου αναμένεται να ισχύσουν από το 1999. Η νέα διοίκηση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, υπό το Δημήτρη Κοντομηνά, θα συναντηθεί σήμερα το βράδυ με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και θα αναπτύξει το νέο σύστημα που προτείνει για την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα τροχαίων, αλλά και για τον τρόπο υπολογισμού των ζημιών.

Η πρώτη, μετά τις δημοτικές εκλογές, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, παρουσία του νέου δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Της συνεδρίασης θα προηγηθεί ειδική τελετή κατά την οποία θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις στο δήμαρχο Δημήτρη Δημητριάδη και σε δημοτικούς συμβούλους.

Στα Σκόπια έφτασε το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ρόμπιν Κούκ, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και τον υπουργό Εξωτερικών, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι. Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο μετά την επίτευξη της συμφωνίας Μιλόσεβιτς-Χόλμπρουκ.

Η επιτροπή κατάρτισης του αλβανικού Συντάγματος ενέκρινε τελικά την πρόταση του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τροποποίηση του άρθρου 20 στο σχέδιο Συντάγματος που αφορά στα δικαιώματα των μειονοτήτων. Η τροποποίηση αναμένεται να εγκριθεί και από το κοινοβούλιο, όπου συζητείται κατ' άρθρο το σχέδιο Συντάγματος. Οι βουλευτές του κόμματος ζήτησαν να προστεθεί η παράγραφος στο άρθρο 20 με την οποία να ορίζεται ρητά ότι "κάθε άτομο μπορεί να δηλώσει ελεύθερα την εθνικότητά του".

Aίσθηση έχει προκαλέσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης η επίμονη άρνηση της Τουρκίας να δώσει ακριβή στοιχεία για τον αριθμό και τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές, κυρίως στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Σε έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης επικρίνει έντονα τις τουρκικές αρχές για παρακώλυση του έργου της παρεμποδίζοντας την πρόσβαση στους καταλόγους κρατουμένων και την κατηγορεί ότι παρουσιάζει στο Στρασβούργο "αναξιόπιστα και πλαστογραφημένα έγγραφα".

Τα μεγαλύτερα αστέρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου επιστρέφουν αύριο στα γήπεδα της "γηραιάς" ηπείρου, προκειμένου να διεξαχθεί η 3η αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός θα φιλοξενήσει αύριο στις 9:45 το βράδυ στο ΟΑΚΑ τον Αγιαξ σε ένα παιχνίδι που θα κρίνει κατά πολύ την πρώτη θέση του ομίλου, αφού οι δύο αντίπαλοι μέχρι στιγμής ισοβαθμούν στην κορυφή. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στη Γαλλία για να αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Λανς στο "Φελίξ Μπολάρ".

Άνοδο 1,15% σημείωσε σήμερα στη Σοφοκλέους ο Γενικός Δείκτης Τιμών και διαμορφώθηκε στις 2.052,19 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 34,435 δισεκατομμύρια δραχμές.

Σταδιακή επικράτηση βόρειων ανέμων προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στα ηπειρωτικά, το Ιόνιο και τη δυτική χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 15 μέχρι 25 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα βροχής, το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 20 October 1998 - 17:05:09 UTC