Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-10-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:48 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 19/10/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Δ. Ρέππας: Η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα των εκλογών, αλλά φαίνεται πως άλλοι δεν το πήραν και νομίζουν ότι δεν τους αφορά.
  • Σκεπτικισμός επικρατεί στο κυβερνών κόμμα. - Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στη Νέα Δημοκρατία.
  • Ενισχυμένη βγήκε η Νέα Δημοκρατία από τις χθεσινές δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.
  • Ο προϋπολογισμός του 1999 στο επίκεντρο της συνεδρίασης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
  • Ίδρυμα στο οποίο θα φιλοξενούνται τα παιδιά των φαναριών θα δημιουργήσει η Εκκλησία.
  • Πρόταση της Γραμματείας Αθήνας του Βραβείου Ιπεκτσί να απονεμηθεί το Βραβείο στον Θεμιστοκλή και τη Χριστίνα Ζαμάγια, από το Καστελόριζο.
  • Ομιλία Τσοχατζόπουλου για το ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση των όρων ασφάλειας και οικονομικής εξέλιξης στα Βαλκάνια.
  • Η ρωσική εταιρία Ροζβααρουζένιε είναι έτοιμη να παραδώσει και να εγκαταστήσει το πυραυλικό σύστημα S-300 στο χρονικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί.
  • Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου οι Αλβανοί αυτονομιστές.
  • Έκκληση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου στον Μεσούτ Γιλμάζ για απελευθέρωση των φυλακισμένων δημοσιογράφων.
  • Κρίσιμη μυστική συνάντηση αρμοδίων της Τουρκίας και της Συρίας πραγματοποιείται σήμερα σε τουρκική πόλη.
  • Τοπικές ομίχλες στα ηπειρωτικά προβλέπει για αύριο το πρωί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα των εκλογών, αλλά φαίνεται πως άλλοι δεν το πήραν και νομίζουν ότι δεν τους αφορά, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Οπως είπε, η κυβέρνηση θα συνεχίσει αταλάντευτα την πολιτική της για να πετύχει τους στόχους με την πεποίθηση ότι στις εκλογές του 2000 οι ψηφοφόροι θα εμπιστευθούν το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση Σημίτη. Παράλληλα υπογράμμισε ότι ασφαλώς πρέπει να εξεταστούν και κάποιες πλευρές της πολιτικής της κυβέρνησης. Σχολιάζοντας κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση "μοίρασε ακάλυπτες επιταγές προεκλογικά", είπε ότι η μοναδική ακάλυπτη επιταγή που κυκλοφορεί είναι της Νέας Δημοκρατίας και δεν έχει αντίκρυσμα. Επισήμανε ότι την κυβέρνηση δεν την απασχολεί το θέμα του εκλογικού νόμου, ενώ για τις επιλογές των προσώπων τόνισε πως έγιναν για να φέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα και τώρα μπορούν να γίνουν οι αξιολογήσεις.

Σκεπτικισμός επικρατεί στο κυβερνών κόμμα, από το αποτέλεσμα των εκλογών. Το απόγευμα ο κ. Σημίτης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη. Αύριο θα συνεδριάσουν από κοινού η Πολιτική Γραμματεία και η Κυβερνητική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, την Τετάρτη θα συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και στο τέλος του μήνα θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος. Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία. Το πρωί ο Θεόδωρος Κατριβάνος, που ήρθε πρώτος στον εκλογικό αγώνα για την υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιά, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Κατριβάνος επισήμανε ότι δεν υπάρχουν ανίερες συμμαχίες και υπογράμμισε ότι οι Έλληνες είναι όλοι υπό την ίδια μοίρα και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες. Το μεσημέρι συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού. Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Δημήτρης Χατζησωκράτης, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαιώνουν τη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος από την κυβερνητική πολιτική.

Ενισχυμένη βγήκε η Νέα Δημοκρατία από τις χθεσινές δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης δήμαρχος εξελέγη ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος με ποσοστό 54,2% έναντι 45,8% του Θρασύβουλου Λαζαρίδη. Στο Δήμο Πειραιά δήμαρχος εκλέγεται ο Χρήστος Αγραπίδης που συγκεντρώνει ποσοστό 58,4% έναντι 41,6% του Χρήστου Φωτίου. Στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης εκλέγεται ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 50,8% έναντι 49,2% του Χρήστου Κοσκινά. Στη διευρυμένη νομαρχία Αθηνών - Πειραιά εκλέγεται ο Θεόδωρος Κατριβάνος με ποσοστό 53,8% ενώ ο Ευάγγελος Κουλουμπής συγκέντρωσε 46,2%. Στη διευρυμένη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Δράμας- Καβάλας - Ξάνθης εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Τάτσης με ποσοστό 51,6% έναντι 48,4% του Παύλου Παπαδόπουλου.

Ο προϋπολογισμός του 1999 βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου. Αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με κυβερνητικά στελέχη για το θέμα, ενώ οι οριστικές αποφάσεις για τον προϋπολογισμό του 1999 θα ληφθούν μέχρι την Παρασκευή.

Την πρόθεση της Εκκλησίας να δημιουργήσει ίδρυμα στο οποίο θα φιλοξενούνται τα παιδιά των φαναριών αλλά και όσα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ανακοίνωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Γνωστοποίησε επίσης ότι σύντομα θα λειτουργήσει τηλεφωνική γραμμή κοινωνικής βοήθειας για όσους έχουν τάσεις αυτοκτονίας.

Πρόταση να απονεμηθεί το Βραβείο Ιπεκτσί στον Θεμιστοκλή και τη Χριστίνα Ζαμάγια, από το Καστελόριζο, που μετέφεραν την άρρωστη κόρη τους στο νοσοκομείο της τουρκικής πόλης Κας, επειδή περίμεναν τρεις ώρες για να μεταφερθεί σε ελληνικό νοσοκομείο, διατύπωσε η Γραμματεία Αθήνας του Βραβείου Ιπεκτσί. Σε ανακοίνωση της Γραμματείας αναφέρεται ότι προτείνεται η βράβευση του ζεύγους επειδή πήρε μια σωστή και γενναία απόφαση που ενισχύει την ελληνοτουρκική λαϊκή προσέγγιση. Επίσης για τους ίδιους λόγους προτείνει να βραβευθεί με το ίδιο βραβείο και ο διευθυντής του νοσοκομείου του Κας, ο οποίος ανταποκρίθηκε με προθυμία στο επείγον περιστατικό με την Ελληνίδα μαθήτρια.

Ο ρόλος της Ελλάδας στη διαμόρφωση των όρων ασφάλειας και οικονομικής εξέλιξης στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι το θέμα ομιλίας του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου σε εκδήλωση του "Propeller Club" στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 9 το βράδυ σε αίθουσα του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλάς".

Η ρωσική εταιρία Ροζβααρουζένιε είναι έτοιμη να παραδώσει και να εγκαταστήσει το πυραυλικό σύστημα S-300 στο χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έχει συμφωνηθεί, δήλωσε στη Μόσχα ο υποδιευθυντής της εταιρίας, Ολέγκ Σιτορένγκο. Ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε κατά τρόπο κατηγορηματικό ότι καμία από τις παραγράφους της συμφωνίας δεν έχει παραβιασθεί έως τώρα, ούτε από ρωσικής αλλά ούτε και από κυπριακής πλευράς.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σερβικών μέσων ενημέρωσης, οι Αλβανοί αυτονομιστές, καθώς τις τελευταίες ημέρες, παρά τις προσπάθειες της σερβικής ηγεσίας να αποσύρει τις δυνάμεις ασφαλείας από την περιοχή, σημειώνονται νέες συγκρούσεις, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη συμφωνία Μιλόσεβιτς-Χόλμπρουκ. Τρεις νεκροί Σέρβοι αστυνομικοί και τέσσερις τραυματισμένοι είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων, που σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή του χωριού Ορλατε, 26 χιλιόμετρα δυτικά της Πρίστινα, όταν ομάδα του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου εξαπέλυσε επίθεση εναντίον αστυνομικής περιπόλου.

Έκκληση για απελευθέρωση των φυλακισμένων δημοσιογράφων απηύθυνε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου. Μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, που πραγματοποιήθηκε από 15 έως 17 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη, εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία ζητείται από τον Γιλμάζ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις, που είχε δώσει σχετικά με την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, όταν ανέλαβε την εξουσία.

Κρίσιμη μυστική συνάντηση αρμοδίων της Τουρκίας και της Συρίας πραγματοποιείται σήμερα σε τουρκική πόλη, στα σύνορα των δύο χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, που βασίζονται σε πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την ασφάλεια και το ΡΚΚ. Στη συνάντηση μετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών, των Γενικών Επιτελείων Στρατού και των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Χουρριέτ" από τη συνάντηση αυτή θα εξαρτηθεί αν η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία εξελιχθεί σε σύρραξη.

Τοπικές ομίχλες στα ηπειρωτικά προβλέπει για αύριο το πρωί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στη δυτική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχών. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 11 μέχρι 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 14 μέχρι 26 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 13 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 19 October 1998 - 16:40:10 UTC