Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-10-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:33 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 07/10/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα μιλήσει ο Γιάννος Παπαντωνίου.
  • Την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
  • Κριτική στην κυβερνητική πολιτική από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ και την Πολιτική Άνοιξη.
  • Με τον ομόλογό του, Άκη Τσοχατζόπουλο, συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ.
  • Το Κυπριακό συζήτησαν οι Κ. Σημίτης και Σ. Κυπριανού.
  • Aναβλήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, στην Ελλάδα.
  • Την πρόταση για άρση του επιτιμίου της ακοινωνησίας των ιερωνυμικών Μητροπολιτών καταψήφισαν σήμερα οι ιεράρχες της ελληνικής Εκκλησίας.
  • Τη διακοπή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Ύδρευσης Θεσσαλονίκης.
  • Ρωμαίος: Νόμιμα παρείχα 2.500 άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς.
  • Εκπτώσεις στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών ανακοίνωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.
  • Σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ σαράντα χιλιόμετρα νοτίως της Καλαμάτας.
  • Μήνυση και αγωγή σε βάρος των υπευθύνων της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" θα καταθέσει ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Θρασύβουλος Λαζαρίδης - Για συκοφαντίες κάνουν λόγο ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Δημήτρης Ρέππας.
  • Πάνω από 50.000 Αλβανοί πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο έχουν επιστρέψει μέχρι στιγμής στις εστίες τους.
  • Γενικές απεργιακές κινητοποιήσεις στη Ρωσία.
  • Η πρώτη συνάντηση της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών θα γίνει αύριο στο Ζηρίνειο στάδιο της Κηφισιάς.
  • Υψηλές θερμοκρασίες προβλέπονται και αύριο κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Την αναγκαιότητα λήψης μέτρων όπως η αύξηση των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η απελευθέρωση των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το κογκρέσο και η ισχυροποίηση της πολιτικής κατεύθυνσης του Ταμείου, αναμένεται να υπογραμμίσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στην ομιλία του στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαντωνίου, αναφερόμενος στη διεθνή χρηματιστηριακή κρίση, θα σημειώσει τις διαφορές μεταξύ των επτά πλέον αναπτυγμένων χωρών για το θέμα και θα ζητήσει τη χάραξη κοινής γραμμής για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων.

Την ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν τολμά να κάνει τα απαραίτητα βήματα ώστε η ελληνική οικονομία να αντεπεξέλθει στη διεθνή οικονομική συγκυρία. "Η Ελλάδα, από την αδυναμία και την ατολμία της κυβέρνησης Σημίτη δεν μπόρεσε να ενταχθεί έγκαιρα στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και δεν έχει τη δύναμη και την τόλμη να προωθήσει τις ουσιαστικές και υπεραναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και να αναστρέψει την εικόνα του σημερινού διαλυμένου κράτους", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέφθηκε τα εργοτάξια στο νέο αεροδρόμιο των Σπάτων. Η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι η Οικονομική Νομισματική Ενοποίηση σημαίνει συγκέντρωση κεφαλαίων και κερδών. Για το ενδεχόμενο επέμβασης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει τεράστια ευθύνη σε περίπτωση συμμετοχής της σε μια τέτοια στρατιωτική επέμβαση. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισήμανε ότι δεν είναι εφικτή η επίτευξη των ορίων του Μάαστριχτ για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, ενώ για το Κοσσυφοπέδιο τόνισε ότι πιθανή επέμβαση του ΝΑΤΟ θα εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Σχετικά με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ο κ. Τσοβόλας χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ εξίσου συντηρητικά κόμματα και ζήτησε την καταψήφιση των υποψηφίων και των δύο κομμάτων. Εξάλλου ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισήμανε ότι όλα τα κόμματα πρέπει να δεχτούν την οδό του διαλόγου και πρότεινε σειρά μέτρων για τη βελτίωση του σημερινού νομισματικού συστήματος.

Με τον ομόλογό του, Άκη Τσοχατζόπουλο, συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, το θέμα των ρωσικών πυραύλων S- 300, οι σχέσεις Τουρκίας - Συρίας και οι δυνατότητες πώλησης στην Ελλάδα ρωσικού αμυντικού υλικού. Οι δύο υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, αναφερόμενος στις τουρκικές απειλές σε περίπτωση εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν χρειάζονται την άδεια κανενός για να προασπίσουν την κοινή τους άμυνα. Από την πλευρά του ο κ. Σεργκέγιεφ τόνισε ότι θα τηρηθούν πλήρως οι κανόνες της διεθνούς νομιμότητας.

Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Σε δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε όμως ότι η τουρκική αδιαλλαξία αποκλείει προς το παρόν την όποια θετική εξέλιξη στο Κυπριακό. Ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην πορεία ένταξης της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπενθύμισε παλαιότερη δήλωση του κ. Βαν Ντεν Μπρουκ σύμφωνα με την οποία οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν κανονικά.

Aναβλήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, στην Ελλάδα. Ο κ.Σολάνα επρόκειτο να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και να έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο. Τα ακριβή αίτια που υπαγόρευσαν την αναβολή της επίσκεψης, δεν έχουν προς το παρόν γνωστοποιηθεί.

Την πρόταση του Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως, Ανδρέα, για άρση του επιτιμίου της ακοινωνησίας των ιερωνυμικών Μητροπολιτών καταψήφισαν σήμερα οι ιεράρχες της ελληνικής Εκκλησίας. Οι ιεράρχες ασχολήθηκαν σήμερα και με την εκκλησιαστική εκπαίδευση.

Τη διακοπή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν σήμερα οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, μετά την ικανοποίηση των θεσμικών τους αιτημάτων. Συγκεκριμένα αποσαφηνίστηκε η παράγραφος δ' άρθρου του νόμου για τη συγχώνευση των Οργανισμών Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης, ενώ απαλείφθηκε άλλη παράγραφος του σχετικού νομοσχεδίου.

"Νόμιμα παρείχα τις περίπου 2.500 άδειες παραμονής αλλοδαπών στη χώρα μας και είμαι έτοιμος, εφ΄ όσον το προεδρείο της Βουλής συμφωνήσει, να καταθέσω όλα τα στοιχεία". Αυτό δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. , Γ. Σούρλα. Ο κ. Ρωμαίος επεσήμανε ότι στα στοιχεία αυτά αναφέρονται και ποιοί βουλευτές, μητροπολίτες και άλλοι επώνυμοι ζήτησαν να χορηγηθούν οι άδειες.

Εκπτώσεις στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης. Συγκεκριμένα, για οικογένειες με δύο ή περισσότερα παιδιά η έκπτωση θα φτάνει το 25%. Η ίδια έκπτωση θα ισχύει και στα εισιτήρια που έχουν προεκδοθεί για πολλαπλές διαδρομές. Για ομαδικά εισιτήρια 25 ατόμων και πάνω η έκπτωση θα κυμαίνεται από 20 έως 30%, ενώ για εισιτήρια μετ΄ επιστροφής η έκπτωση θα είναι 20%. Οι εκπτώσεις αυτές θα ισχύσουν από την 1η Νοεμβρίου.

Σεισμική δόνηση εντάσεως 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί στο θαλάσσιο χώρο, σαράντα χιλιόμετρα νοτίως της Καλαμάτας. Σεισμοί τέτοιου μεγέθους, σύμφωνα με τους σεισμολόγους θεωρούνται ιδιαίτερα συνηθισμένοι και δεν εμπνέουν ανησυχία.

Μήνυση και αγωγή σε βάρος των υπευθύνων της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" θα καταθέσει ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Θρασύβουλος Λαζαρίδης, ο οποίος χαρακτηρίζει "βρώμικο πόλεμο λάσπης" πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που τον εμφανίζει σε ρόλο διαμεσολαβητή για την αγορά οπλικών συστημάτων από την Σλοβακία. Ο κ. Λαζαρίδης διέψευσε κατηγορηματικά όλα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα και σημείωσε ότι το μόνο που έκανε ήταν να μεσολαβήσει, με την ιδιότητα του επιτίμου προξένου της Σλοβακίας στη Θεσσαλονίκη, ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Σλοβάκου πρέσβη στην Αθήνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο. Με δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος χαρακτηρίζει "κατάπτυστο" το δημοσίευμα και "ανύπαρκτα" τα στοιχεία που αναφέρονται σ' αυτό. Την πεποίθηση ότι οι συκοφαντίες που εκτοξεύονται κατά του Θρασύβουλου Λαζαρίδη, πιστοποιούν την αδυναμία αντιμετώπισης των επιχειρημάτων του, εξέφρασε ο Υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας.

Πάνω από 50.000 Αλβανοί πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο έχουν επιστρέψει μέχρι στιγμής στις εστίες τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που λειτουργεί στην Πρίστινα. Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γραφείου, Φερνάντο Ντελ Μούντο, η επιστροφή των προσφύγων είναι ιδιαίτερα έντονη κατά την διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, καθώς σε πολλές περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, η κατάσταση ομαλοποιείται και δεν σημειώνονται συγκρούσεις.

Περίπου 3.000 Ρώσοι πολίτες, κυρίως ηλικιωμένοι, με σημαίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και πανό ξεχύθηκαν σήμερα στους δρόμους ζητώντας την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων που οφείλει η ρωσική κυβέρνηση στους πολίτες της. Γενικές απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη ρωσική επικράτεια με βασικό αίτημα την απομάκρυνση του προέδρου Γιελτσιν.

Η πρώτη συνάντηση της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών θα γίνει αύριο στο Ζηρίνειο στάδιο της Κηφισιάς, υπό το βλέμμα του Ρουμάνου τεχνικού Ανχελ Ιορντανέσκου. Οι 20 παίχτες θα αρχίσουν τις προπονήσεις, ενόψει του κρίσιμου αγώνα της ερχόμενης Τετάρτης στο ΟΑΚΑ με τη Γεωργία, για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2000.

Υψηλές θερμοκρασίες προβλέπονται και αύριο κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών βροχών στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 μέχρι 27, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 16 μέχρι 30 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 7 October 1998 - 17:40:11 UTC