Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-10-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:32 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 06/10/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Συνεδριάζει και σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αντικείμενο τη διεθνή χρηματιστηριακή κρίση. - Σημάδια εκτόνωσης στα διεθνή χρηματιστήρια.
  • Στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια της νέας μονάδας της ΔΕΗ στο Λαύριο.
  • Διαδοχικές συναντήσεις Κυπριανού με τους κ.κ. Τσοχατζόπουλο, Κωνσταντόπουλο και Σαμαρά.
  • Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα αντιτάσσεται σε κάθε προσπάθεια σύνδεσης της ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα με την επίλυση του Κυπριακού.
  • Υπέρ της πολιτικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο τάσσεται και πάλι η ελληνική κυβέρνηση.
  • Αγαστές χαρακτήρισε τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
  • Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας θα συναντηθεί την Πέμπτη ο πρωθυπουργός.
  • Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών.
  • Σεισμική δόνηση, εντάσεως 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15.27 το μεσημέρι κοντά στη Ζάκυνθο.
  • Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής εγκαινιάζει αύριο ο Φίλιππος Πετσάλνικος.
  • Ένοπλος Αλβανός εισέβαλε πυροβολώντας στο ελληνικό προξενείο στην Κορυτσά.
  • Β. Γιοβάνοβιτς: Ανακριβής η έκθεση Ανάν για το Κοσσυφοπέδιο.
  • Μ. Γιέλτσιν: Η Τουρκία αξιολογεί λανθασμένα το θέμα των πυραύλων S-300.
  • Πολιτικό σκάνδαλο στην Αλβανία προαναγγέλλει η εφημερίδα "Σέκουλι".
  • Άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο σε όλη τη χώρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Συνεδριάζει και σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αντικείμενο τη διεθνή χρηματιστηριακή κρίση. Σημάδια εκτόνωσης φάνηκαν και σήμερα στα ευρωπαϊκά και τα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ στη Σοφοκλέους ο Γενικός Δείκτης έκλεισε βελτιωμένος κατά 0,81%. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε πιστωτική διευκόλυνση ύψους ενάμισι δισεκατομμυρίου δολαρίων από ξένες και ελληνικές τράπεζες. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, δήλωσε ότι το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αν χρειαστεί.

Στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια της νέας μονάδας της ΔΕΗ στο Λαύριο, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε τη μονάδα στο Λαύριο ως το μεγαλύτερο έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και εκτίμησε ότι η κατασκευή και λειτουργία του θα αμβλύνει το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και κυρίως η Αττική. Αναφερόμενος στη διεθνή χρηματιστηριακή κρίση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η μόνη απάντηση που μπορεί να δώσει η Ελλάδα είναι να αναπτύξει και να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο την οικονομία της. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός εγκαινίασε νέο συγκρότημα εργατικών κατοικιών στο Λαύριο και επιθεώρησε τα έργα εκσυγχρονισμού στο λιμάνι.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Άμυνας και με τους προέδρους του Συνασπισμού και της Πολιτικής Άνοιξης είχε σήμερα στην Αθήνα ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού. Στο επίκεντρο των επαφών αυτών βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το ενιαίο αμυντικό δόγμα και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Σε δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε ιδιαίτερα χρήσιμες τις σημερινές του συναντήσεις.

Η Ελλάδα αντιτάσσεται σε κάθε προσπάθεια σύνδεσης της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό κατέστησε σαφές ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη 2η ευρωπαϊκή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των χωρών της Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης να αναστείλουν οποιαδήποτε δραστηριότητα για τη δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων. Στη σύνοδο του Λουξεμβούργου μετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των έντεκα χωρών που είναι υποψήφιες προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει το μήνυμά της στον πρόεδρο Μιλόσεβιτς, μέσω της διπλωματικής οδού, και θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βρεθεί πολιτική λύση στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Οπως είπε, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Κοσσυφοπέδιο θα απασχολήσει τη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που θα γίνει την Πέμπτη και σημείωσε πως δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα πάει ο Θεόδωρος Πάγκαλος στη σύνοδο.

Αγαστές χαρακτήρισε τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, μιλώντας σήμερα στη σύνοδο της Ιεραρχίας που άρχισε το πρωί στη Μονή Πετράκη. Ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι θα συνεχίσει να εκφράζει τις απόψεις του, διότι, όπως είπε, ομιλεί για τα θέματα του γένους και αυτό δεν αποτελεί κυβερνητική κριτική. Αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα εκκλησιαστικά ζητήματα, ενώ παρουσίασε εισήγηση για την εκκλησιαστική εκπαίδευση. Μόλις άρχισε η σύνοδος, ο Μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος πρότεινε να αλλάξει η ημερήσια διάταξη της συνόδου και να συζητηθεί πρώτο το θέμα των οικονομικών της Εκκλησίας, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό ώστε να διαφυλαχτεί το ενωτικό κλίμα μέχρι το πέρας της Συνόδου. Πριν την έναρξη της συνόδου, σημειώθηκε ένταση έξω από τη Μονή Πετράκη όταν ομάδα πιστών που έφτασε με πούλμαν από τη Λάρισα προσπάθησε να μπει στη Μονή, ζητώντας την απομάκρυνση του Μητροπολίτη Ιγνατίου από τη Μητρόπολη Λαρίσης.

Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, θα συναντηθεί την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και θα συζητήσουν για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων. Από τη συνάντηση αυτή θα εξαρτηθεί αν θα συνεδριάσει ή όχι το ΚΥΣΕΑ την Παρασκευή, σύμφωνα με όσα είπε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, από τις 42 δραχμές στις 22 ανά λίτρο, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς. Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα ισχύσει από τις 15 Οκτωβρίου. Η νέα αυτή κίνηση της κυβέρνησης εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Σεισμική δόνηση, εντάσεως 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15. 27 το μεσημέρι. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο, πενήντα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής του Δήμου Νεάπολης εγκαινιάζει αύριο το πρωί ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Πρόκειται για το πάρκο - πιλότο, που κατασκευάζεται στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής που υλοποιείται από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Επεισόδιο σημειώθηκε χθες το πρωί στο ελληνικό προξενείο στην Κορυτσά, όταν ένοπλος Αλβανός εισέβαλε σ' αυτό, πυροβολώντας προς κάθε κατεύθυνση. Οι Αλβανοί αστυνομικοί που φρουρούσαν το προξενείο, ανταπέδωσαν τα πυρά που δέχθηκαν και τραυμάτισαν τον ένοπλο Μιρκέτ Ντεμτσέ, ο οποίος μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας. Ο σύμβουλος Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, Νίκος Βλαχάκης, σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι το περιστατικό αυτό δεν επηρέασε τη λειτουργία του ελληνικού προξενείου στην Κορυτσά. Πρόσθεσε δε ότι ο ένοπλος Αλβανός βρισκόταν σε κατάσταση μέθης.

Την άποψη ότι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο "δημιουργεί μία μονομερή, ανακριβή και υποκειμενική εικόνα για την πραγματική κατάσταση στη σερβική επαρχία" υποστήριξε ο πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς. Σε επιστολή που έστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης θεωρεί αβάσιμα και τα στοιχεία της έκθεσης του κ. Αναν σχετικά με τη συνέχιση των επιθέσεων των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας.

Η Τουρκία αξιολογεί λανθασμένα το θέμα των πυραύλων S-300 δηλώνει σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Γενί Γιουζγίλ" ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. "Το θέμα των S-300 μεγαλοποιείται. Συνεχώς προβάλλονται σενάρια ελληνοτουρκικού πολέμου. Σκέπτομαι ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θα συμπεριφερθεί τόσο απερίσκεπτα ώστε να μπει σε ένα πόλεμο, ο οποίος θα ήταν καταστροφικός", δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γκορμπατσόφ. Αναφερόμενος στα εσωτερικά προβλήματα της Ρωσίας τονίζει ότι τα σενάρια για τη χώρα του θα είναι απαισιόδοξα, αν ο Γέλτσιν δεν παραιτηθεί με τη θέλησή του.

Πολιτικό σκάνδαλο θα αποκαλυφθεί στην Αλβανία, αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή προς την νέα κυβέρνηση. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο πρόεδρος της "κρατικής επιτροπής αξιολόγησης των πολιτικών", Νασίφ Μπεζάνι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Σέκουλι". Ο Μπεζάνι, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα, δηλώνει ότι πολύ σύντομα αναμένεται να ξεσπάσει στη χώρα πολιτικό σκάνδαλο, καθώς Αλβανοί πολιτικοί και μέλη της κυβέρνησης διατηρούν, κατά τους ισχυρισμούς του, σχέσεις με τις γιουγκοσλαβικές και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο σε όλη τη χώρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο θα εκδηλωθούν νεφώσεις που στα δυτικά κεντρικά και βόρεια θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα βροχής. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 30 και στα νησιά από 18 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν νεφώσεις που το απόγευμα θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 6 October 1998 - 16:40:09 UTC